Σάββατο, 24 Μαΐου 2008

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ & ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Για το ζήτημα του Αιγαίου

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ & ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Για το ζήτημα του Αιγαίου

20080521 Μπαλάκι ευθυνών για Αη Στράτη

Των Δωρας Αντωνιου - Γιαννη Γουλιελμου

Τον προσδιορισμό νέας ημερομηνίας για πραγματοποίηση της άσκησης «Τολμηρός Τοξότης», που επρόκειτο να αρχίσει χθες στην περιοχή του Αη Στράτη, επιδιώκουν πλέον τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας.

Μέχρι πρόσφατα, διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Πέρυσι, έπειτα από τουρκικές πιέσεις, το ΝΑΤΟ προχώρησε σε ματαίωση της άσκησης, επικαλούμενο άσχημες καιρικές συνθήκες, δικαιολογία που δεν θεωρήθηκε πειστική από την Αθήνα. Ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, και νυν υφυπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Χηνοφώτης, ζήτησε από το ΝΑΤΟ εξηγήσεις. Το αίτημα παραπέμφθηκε στη νομική υπηρεσία της Συμμαχίας, από την οποία, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΘΑ, «δόθηκε ασαφής απάντηση».

Το περασμένο Σάββατο, από το νατοϊκό στρατηγείο στη Σμύρνη, ενημερώθηκε το στρατηγείο της Λάρισας, ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο αεροσκάφος AWACS, που απαιτείται για την άσκηση. Η απάντηση θεωρείται από την Αθήνα προσχηματική.

Οπως ανέφεραν όμως χθες διπλωματικές πηγές, προφανώς η Αγκυρα επέλεξε να δράσει παρασκηνιακά και να επιτύχει αυτό που ήθελε. Η απουσία εμφανούς ανάμιξης της Τουρκίας δεν παρέχει δυνατότητα ελληνικής αντίδρασης προς την πλευρά της Αγκυρας. Ετσι, η προγραμματισμένη για το τέλος της εβδομάδας επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δημήτρη Γράψα, στη γείτονα θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Χθες το πρωί εξελίχθηκε παράλληλα «πόλεμος χαρακωμάτων» μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, με το μεν να παραπέμπει στο δε για την έκδοση ανακοίνωσης για το θέμα. Μετά το μεσημέρι και οι δύο πλευρές παρέπεμπαν στην τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου, ο οποίος μετέφερε τη νατοϊκή αδυναμία χορήγησης των απαραίτητων για τη διεξαγωγή της άσκησης μέσων.

Διαφορετικές προσεγγίσεις και ως προς το τι σηματοδοτεί η συγκεκριμένη εξέλιξη καταγράφονται μεταξύ διπλωματικών και στρατιωτικών πηγών. Πιο συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές αποσυνέδεσαν τις εξελίξεις από το γεγονός ότι ο διοικητής του Στρατηγείου της Σμύρνης είναι Αμερικανός, επισημαίνοντας ότι η επίσημη θέση των ΗΠΑ, όπως διατυπώθηκε μετά την ακύρωση της άσκησης πέρυσι, από τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, είναι ότι ο Αη Στράτης είναι ελληνικό νησί.

Οι αναλύσεις κύκλων του Πενταγώνου, όμως, κάνουν λόγο για αμερικανικό δάκτυλο, που υποκινείται από την επιθυμία της Ουάσιγκτον να μην προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στο ήδη εύθραυστο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς, όπως θεωρούν οι ίδιες πηγές, η πραγματοποίηση της άσκησης θα επηρέαζε τις σχέσεις μεταξύ πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου.

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Αμυνας κ. Βάσω Παπανδρέου σε δήλωσή της εγκαλεί την κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο θέμα και για την αντίδρασή της, μιλώντας για «θλιβερές και επικίνδυνες δικαιολογίες».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_21/05/2008_270708

Πέμπτη, 22 Μαΐου 2008

Υπόθεση ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

Η margarita konstantinidou είπε...

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ
«Και ποδοσφαιριστής να είσαι, δεν σου φέρονται έτσι!»
Λογοκρισία, πολιτική δίωξη, αλαζονεία της εξουσίας, ενοχλητική δημοσιογραφία, κουρασμένες εκπομπές: Για ποιο λόγο απομακρύνθηκε τελικά ο Στέλιος Κούλογλου από την ΕΡΤ; Ο ίδιος εξηγεί στην Κατερίνα Ι. Ανέστη πως αν και ήταν το «αριστερό άλλοθι» της τηλεόρασης έπρεπε να φύγει επειδή κάποιοι φοβούνται την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.
Σίγουρα κινητοποιήθηκαν πολλοί μηχανισμοί. Και με δεδομένο ότι υπάρχει εν δυνάμει ένα παρακράτος, το σίγουρο είναι ότι έχει ήδη κινηθεί. Δεν μπορεί, όμως, να κάνει τίποτα άλλο από το να μου ρίξει λάσπη.

Την τελευταία εβδομάδα έχετε δώσει πολλές συνεντεύξεις. Έχετε μιλήσει περισσότερο παρά ποτέ...

Έπρεπε να αποκαταστήσω τη θέση μου και την επαγγελματική μου υπόσταση. Ειπώθηκε ότι η εκπομπή μου έχει σαπίσει και θεώρησα σκόπιμο να πω ότι δεν είναι αυτός ο πραγματικός λόγος της απομάκρυνσής μου. Δεν θα ήθελα να είμαι το θέμα, θα ήθελα να κάνω θέμα, αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα αναγκάστηκα να βγω και να μιλήσω για να αποκατασταθεί η αλήθεια, αλλά και για να υπάρχει ένα γενικότερο συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε οποιεσδήποτε παρεμβάσεις θέλουμε στο χώρο της δημοσιογραφίας.

Και να μάθουν οι δημοσιογράφοι να λένε όχι;

Αν δεν γίνει αυτό από κάποιους δημοσιογράφους που έχουν δύναμη να το κάνουν, πώς θα το τολμήσουν οι μικροί; Πρέπει να υπάρξει ένα μάθημα προς όλους τους δημοσιογράφους ότι τα μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα κρίσης και οφείλεται μεταξύ των άλλων στην έλλειψη αξιοπιστίας. Για να υπάρξει αξιοπιστία πρέπει να υπάρχει ελευθερία. Ο κόσμος καταλαβαίνει πότε χρησιμοποιούνται τα μέσα ενημέρωσης και αυτό τα κάνει πιο αποκρουστικά. Και τέλος μπαίνει και το θέμα της δημόσιας τηλεόρασης, που δεν μπορεί να είναι μια τηλεόραση όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Πρέπει να υπάρχει μια συσχέτιση με τις επιθυμίες του κοινού που τη χρηματοδοτεί.

Πιστεύετε ότι η απομάκρυνσή σας ήταν επιλογή του ενός;

Όχι, δεν ήταν επιλογή ενός ανθρώπου. Ήδη από τη στιγμή που μου τέθηκε το θέμα να μην παίξω την εκπομπή με τη γενιά των 700 ευρώ, επικοινώνησα με τον Ρουσόπουλο και του το είπα. Το έκανα επειδή ο ίδιος μου είχε ζητήσει το 2004 να μείνω στην ΕΡΤ και εγώ δέχθηκα με μοναδικό όρο να έχω απόλυτη ελευθερία. Όταν λοιπόν για πρώτη φορά με άμεσο τρόπο τέθηκε τέτοιο θέμα, τον ενημέρωσα.

Δόθηκε άνωθεν εντολή, δηλαδή, για την απομάκρυνσή σας;

Άνωθεν πράσινο φως. Αν είναι και εντολή δεν το ξέρω. Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν πολιτικοί υπολογισμοί πίσω από αυτό. Εμένα με χρησιμοποιούσαν κατά κάποιο τρόπο ως αριστερό άλλοθι. Νομίζω ότι έχει να κάνει με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται πως δεν σχηματίζεται κυβέρνηση. Η Αριστερά από αναγκαίο κακό -που αφαιρούσε μάλιστα και ποσοστά από το ΠΑΣΟΚ- έχει γίνει τώρα παράγοντας κινδύνου που απειλεί τη λειτουργία του συστήματος. Στη ζυγαριά, μεταξύ τού «να έχουμε ένα άλλοθι» ή «τι μας βολεύει πολιτικά», επικράτησε το δεύτερο.

Απομακρυνθήκατε, δηλαδή, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τον περιορισμό των δυνάμεων της Αριστεράς;

Ειδάλλως δεν μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί έγινε όλο αυτό. Γιατί έγινε τόση μεγάλη έκθεση και φθορά των εμπλεκόμενων προσώπων, του Ρουσόπουλου συμπεριλαμβανομένου, αν δεν υπήρχε κάποιος τέτοιος λόγος. Το άλλο πολιτικό θέμα είναι αυτό της γενιάς των 700 ευρώ. Από το Μάρτιο, όταν ξεκίνησε η έρευνά μου για το θέμα, άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι είναι εκρηκτικό ως προς τις διαστάσεις του και ζημιογόνο πολιτικά. Υπήρξε η άποψη να το περιορίσουν όσο μπορούν. Αυτό είναι βλακώδες βέβαια, αφού το θέμα είναι στην καθημερινή ατζέντα τώρα πια. Αλλά το Μάρτιο είχανε την πρόθεση να το χειριστούν επικοινωνιακά.

Είστε θυμωμένος ή μπήκατε στη φάση που φεύγει η οργή;

Δεν ξέρω αν οργίστηκα. Βασικά υπήρξε λύπη για την κατάντια κάποιων ανθρώπων και για το γεγονός ότι μετά από 13 χρόνια, όπου και να είσαι, και ποδοσφαιριστής να είσαι, δεν σου φέρονται έτσι. Και αν αυτά τα κάνουν σε μένα, τότε τι γίνεται με νεότερους συναδέλφους που δεν έχουν τη στήριξη που έχω εγώ; Αυτά είναι περισσότερο λυπηρές σκέψεις για το πού βαδίζει η δημοσιογραφία στην Ελλάδα, αλλά και για το επίπεδο και την ηθική των κυβερνώντων.

Μετά την ηρωποίηση των πρώτων ημερών, άρχισαν οι επιθέσεις εναντίον σας. Μιλούν για υπέρογκες αμοιβές, για μια καταγγελία σας στην αστυνομία το 1977... Φοβάστε ότι μπορεί να έρθουν αποκαλύψεις ή λάσπη;

Κατ' αρχήν δεν φοβάμαι. Προφανώς έψαξαν να βρουν τα πάντα. Τώρα ανακαλύφθηκε μια υπόθεση του 1977 που είχα καταθέσει στην αστυνομία για μία επίθεση που έγινε στα γραφεία του ΕΚΚΕ από μια ομάδα που έλεγαν ότι είναι αναρχικοί, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά δύο άτομα. Στην πραγματικότητα όμως δεν ήταν αναρχικοί. Εγώ διατηρούσα πολύ καλές σχέσεις με τους αναρχικούς, ακόμη και με τους επικεφαλής, όπως τον Κωνσταντινίδη. Κάναμε παρέα. Αυτοί που έκαναν την επίθεση δεν ήταν αναρχικοί, ήταν κάτι άλλο. Αλλά σε κάθε περίπτωση έγινε μια χοντρή επίθεση, σχεδόν δολοφονική. Πριν από ένα χρόνο μου διέρρηξαν το σπίτι και ομολογώ με μεγάλη μου λύπη ότι πήγα και το κατέθεσα στην αστυνομία. Τι έπρεπε να κάνω δηλαδή... Ε, και αυτή είναι μια αντίστοιχη περίπτωση, 31 χρόνια πίσω. Επομένως είναι αστείο.

Υπάρχουν στο internet έγγραφα από εκείνη την κατάθεσή σας.

Είναι για μια κατάθεση που δεν θυμάμαι καλά καλά. Δεν είμαι καν σίγουρος αν είχα πάει στην αστυνομία, αλλά και αν είχα πάει, επρόκειτο για μια δολοφονική επίθεση και καλά είχα κάνει. Όσο για τα ποσά, αυτά που αναγράφονται στο συγκεκριμένο site δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Αναφέρεστε στα ποσά που αναφέρει το troktiko;

Ναι. Ήμουν από τους χαμηλόμισθους παρουσιαστές της ΕΡΤ παρ' όλο που ταξίδευα σε όλες τις περιοχές του κόσμου, έκανα έρευνα, ρεπορτάζ, μοντάζ. Η παραγωγή κάθε εκπομπής κρατούσε για μένα κατά μέσο όρο έξι μήνες. Πολλές φορές και δύο χρόνια. Γι' αυτήν τη δουλειά εργαζόμουν (και θα συνεχίσω μέχρι το τέλος της σεζόν) μέχρι 15 ώρες την ημέρα. Και παίρνω λιγότερα χρήματα από παρουσιαστές talk show που κάνουν μια τηλεφωνική έρευνα και βγάζουν την εκπομπή από το στούντιο. Στο υπέρογκο ποσό των 400 χιλιάδων ευρώ που αναφέρονται έχουν προσθέσει την αμοιβή τη δική μου και της παραγωγής, των δέκα συνεργατών μου, των ταξιδιών. Είναι το συνολικό κόστος. Και αυτό είναι αστείο στοιχείο.

Περιμένατε ότι θα γίνουν τέτοιες επιθέσεις; Θα υπάρξει συνέχεια;

Σίγουρα κινητοποιήθηκαν πολλοί μηχανισμοί. Και με δεδομένο ότι υπάρχει εν δυνάμει ένα παρακράτος, το σίγουρο είναι ότι έχει ήδη κινηθεί. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να ρίξει λάσπη. Ε, σε μια τέτοια διαμάχη που παίρνει και διαστάσεις πολιτικές, σίγουρα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Θα το αντιμετωπίσω.

Σκέφτεστε να κινηθείτε δικαστικά εναντίον κάποιων δημοσιευμάτων;

Προς το παρόν όχι. Αν χοντρύνουν τα πράγματα όμως, πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να λένε ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι. Κάποια στιγμή πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των λόγων τους.

Έγιναν παρεμβάσεις πολιτικών κομμάτων για το θέμα σας στη Βουλή, ακόμη και ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Αισθάνεστε δικαίωση;

Νομίζω ότι είναι ειλικρινής η πρόθεση των κομμάτων που ανέλαβαν να αναδείξουν την υπόθεση. Δεν χρησιμοποιούμαι σε ένα πολιτικό παιχνίδι εκτός εμού. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα με είχε λυπήσει. Υπάρχει όμως σαφέσταστη ανησυχία για την κατάσταση της δημοσιογραφίας και κυρίως της δημόσιας τηλεόρασης. Είναι προφανές ότι υπάρχει μια προσπάθεια πλήρους ελέγχου της κυκλοφορίας των πληροφοριών. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε λίγο θα καταντήσουμε σαν την Αμερική, όπου υπάρχουν περισσότερες ειδήσεις από ποτέ, αλλά οι άνθρωποι είναι χειρότερα ενημερωμένοι απ' ό,τι το Μεσαίωνα. Φοβάμαι ότι υπάρχει αμερικανοποίηση της χώρας μας σε όλους στους τομείς, και δυστυχώς παίρνουμε μόνο την κακή εκδοχή της Αμερικής. Στην Ελλάδα έχουμε το αμερικάνικο μοντέλο στη βαλκανική εκδοχή του. Και αυτός είναι ο χειρότερος συνδυασμός.

Πραγματικά, δεν σας είχαν κάνει την παραμικρή παρέμβαση μέχρι τώρα;

Όχι, ούτε πριν ούτε μετά το 2004. Η βασική κίνηση που έγινε κάποια στιγμή ήταν η μεταφορά μου στην ΕΤ1, την οποία το προσωπικό της ΕΡΤ ονομάζει Αλβανία. Με έστειλαν εξορία στην Αλβανία, δηλαδή.

Η περίφημη εκπομπή για τη γενιά των 700 ευρώ προβάλλεται τελικά σήμερα το βράδυ.

Δεν ετέθη θέμα να μην προβληθεί. Το θέμα που ετέθη ήταν ότι αν επιμείνω στην προβολή δεν θα ανανεωθεί το συμβόλαιό μου για τον επόμενο χρόνο. Ξέρετε, δεν είναι καθόλου εύκολο να μην προβληθεί, αφού πρόκειται για μια εξωτερική παραγωγή. Εγώ παραδίδω στην ΕΡΤ μια κασέτα, άρα θα ήταν μεγάλη λογοκρισία να μην την παίξουν καθόλου. Οι εκπομπές πρέπει να συνεχιστούν μέχρι τέλος Ιουνίου, οπότε λήγει το συμβόλαιό μου.

Η εκπομπή για την Κίνα θα παιχτεί;

Εκκρεμεί το θέμα αυτό. Έχω ήδη όμως υλικό γι' αυτή την εκπομπή, είχα κάνει μεγάλη έρευνα, θα μπορούσε να προβληθεί. Είναι περίεργο, δεν μπορούμε να είμαστε βασιλικότεροι των Κινέζων ούτε η επίσημη απάντηση να είναι ότι έχει εξασφαλίσει η ΕΡΤ συνεργασία με την κρατική κινέζικη τηλεόραση. Στην Κίνα υπάρχει ένα ασφυκτικό καθεστώς λογοκρισίας. Δηλαδή τι είμαστε, υποπαράρτημα του ΚΚ της Κίνας;

Ποια είναι η επόμενη επαγγελματική σας κίνηση;

Τώρα ακόμα γλύφω τις πληγές μου από τη μάχη, όπως λένε οι Άγγλοι. Δεν έχω ξεκινήσει συζητήσεις με κανάλια. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν δύο άμεσα σχέδια. Το ένα είναι ότι ετοιμάζω το ντοκιμαντέρ Απολογία ενός οικονομικού δολοφόνου που βγαίνει τον Οκτώβριο στους κινηματογράφους στην Ελλάδα και το Δεκέμβριο στην Αμερική. Το άλλο μεγάλο σχέδιο, που το προετοιμάζω καιρό, αλλά οι συγκυρίες επιτάχυναν την υλοποίησή του, είναι η δημιουργία ενός εναλλακτικού site πληροφόρησης στο ίντερνετ, με στόχο τη δημιουργία ενός τηλεοπτικού καναλιού μέσω διαδικτύου. Αυτό ξεκινάει σήμερα. Είναι το www.banana-republic.gr και στόχο έχει να υπάρξει ένας εναλλακτικός τόπος ενημέρωσης και κριτικής των ΜΜΕ.

22 Μάϊος 2008 3:10 πμ

Διαγραφή

Τετάρτη, 21 Μαΐου 2008

Για το ζήτημα του Αιγαίου

Σ' αυτήν μου την καταχώρησή καταθέτω τη συζήτηση που έγινε επάνω στο πρόσφατο βιβλίο "Για το ζήτημα του Αιγαίου" του κ. Αν. Πεπονή.

ΣΓΣ

Στην ιστοσελίδα του in.gr

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=901846

διάβασα το ρεπορτάζ για το βιβλίο του κ. Αναστ. Πεπονή.

(αν δεν βλέπετε τις φωτογραφίες κάντε κλικ στο e-mail)

και τελευταία αναφέρει:


Κατά τη γνώμη μου ο κύριος Πεπονής κάνει ένα τρομερό λάθος με αυτήν την εισήγηση.

Το θέμα ΔΕΝ είναι να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα εκεί που δεν δημιουργείται πρόβλημα ναυσιπλοΐας, αλλά να τα επεκτείνουμε εκει που δικαιούμαστε και που η Τουρκία λέει casus belli.

Αν σε τυχόν επέκταση αφήσουμε απέξω τις περιοχές που θεωρούνται casus belli για την Τουρκία, τότε αναγνωρίζουμε ευθέως οτι στις περιοχές αυτές υπάρχει όντως πρόβλημα και πρέπει να τις παζαρέψουμε με την Τουρκία για να βρούμε λύση!

Νίκος Μανταδάκης

Σ.Γ. προς Ν.Μ.

Θεωρώ ότι οι επισημάνσεις του κ. Ν. Μ. είναι πολύ σοβαρές και απόλυτα τεκμηριωμένες. Θα ήταν σκόπιμο να δουν το φως της δημοσιότητας με επιστολή στον Αθηναϊκό Τύπο, για την ενημέρωση εκείνων που δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τα πράγματα και θα αποδεχθούν καλόπιστα τα αναφερόμενα στο βιβλίο ενός εξέχοντος πολιτικού.

Σ. Γ.

Συμφωνώ με το σχόλιο του συμμαθητή μου Νίκου Μανταδάκη.

Για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων έχουν γίνει πολλές επιτελικές Μελέτες τόσο από τα Στρατιωτικά Επιτελεία και το ΥΠΕΞ, όσο και από τους σπουδαστές της ΝΣΠ.

Τα συμπεράσματα είναι:

1) Η επέκταση σε 12 ν.μ δεν συνιστάται γιατί κλείνοντας την ανατολική και δυτική είσοδο από το Νότο (Κρήτη), το Αιγαίο καθίσταται "κλειστή θάλασσα" με όλες τις συνέπειες και τους περιορισμούς....

2)Αφού υπάρχει η πρόβλεψη, στο ΔΝΔ, για δυνατότητα επέκτασης στα 12 νμ, μπορούμε να περιοριστούμε στα 10 νμ, ώστε να ταυτιστεί-όπως προβλέπεται- ο θαλάσσιος και εναέριος χώρος και επί πλέον να μη καταστεί (όπως προαναφέρθηκε) το Αιγαίο κλειστή θάλασσα.

Η Τουρκία έχει απειλήσει με casus belli οποιαδήποτε μεταβολή των χωρικών υδάτων, πέραν των 6 ν.μ

Ο συνάδελφος Σωτήρης Σωτηρόπουλος που έχει ασχοληθεί επί μακρόν με το θέμα, θα μπορούσε -εφόσον επιθυμεί- να μας πει τη γνώμη του.

Κ.Σ.Β

ΝΜ προς ΣΓ

Κύριε Ναύαρχε,

εχω τη γνώμη οτι αυτά τα θέματα δεν πρέπει να "απλώνουν" με δημόσιες επιστολές.

Αν είχα πρόσβαση στον κ. Πεπονή θα του υπεδείκνυα σε τι, κατά την άποψή μου κάνει λάθος.

Ίσως αυτό και να έκανε κάποιος απο τους παρευρισκόμενους στην παρουσίαση του βιβλίου του που να γνωρίζει καλύτερα τα της εξωτερικής πολιτικής.

Νίκος Μανταδάκης

Στην πολύ εύστοχη παρατήρηση του αγαπητού κ. Ν.Μ. απέφυγα να … τσιμπήσω, αλλά εμμέσως, πλην σαφώς, σ’ ένα άλλο σύγχρονο μήνυμα μου συνέστησα το βιβλίο «ΚΡΗΤΗ 1941 Η «παράδοση» της από τον Τσόρτσιλ στο Χίτλερ». Από τον τίτλο και μόνον είναι αντιληπτόν του τι παιχνίδια παίζονται. Το βιβλίο του κ. Πεπονή δεν έχω προφτάσει να το διαβάσω (μια στοίβα περιμένει). Παλαιότερα είχα αναφέρει το βιβλίο του Κ. Κόλμερ "Τα πετρέλαια της Ελλάδος", θα πρέπει να είναι επάνω στον ίδιο περίπου καμβά γραμμένο και το βιβλίο του κ. Α.Π..

Μετά από τα γενόμενα σχόλια και τον αποκλεισμό του Άη Στράτη από τη διασυμμαχική άσκηση εκτιμώ ότι κάποιος πρέπει να … βουίξει εν τη ερήμω, σε ώτα μη ακουόντων. Το γιατί είναι μη ακούοντες το έχω διατυπώσει με πολλούς τρόπους σε παρελθόντα μηνύματά μου και ευκαιρίες. Ζητείται ένας Παπαδόπουλος, ένας Τάσσος Παπαδόπουλος -- προς αποφυγήν άλλων συνειρμών.

Ο ΚΣΒ που έχει περάσει από την ΥΥ είμαι βέβαιος ότι θα έχει γνώση των θλιβερών μελετών 16, 11 και 9% που είχε εκπονήσει η ΥΥ με project manager (μα ‘ρέσει το τίτλος) τον ανακληθέντα ΠΚ (επιτηρητής μας στη ΣΝΔ για τους συγχρόνους μου) και μετέπειτα Σύμβουλος στο ΥΠΕΞ επί θεμάτων UNCLOS. Με τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές το παιχνίδι έχει χαθεί από χέρι και προτού ξεκινήσει.

Δεδομένης της πρόβλεψης της «αβλαβούς διελεύσεως» και των διαύλων το σημείο (1) του ΚΣΒ εκτιμώ ότι δεν ευσταθεί. Το «κλειστή θάλασσα» και το «ελληνική λίμνη» είναι εντυπωσιακές και βροντώδεις εκφράσεις προπαγάνδας και υπεραπλούστευσης των πραγματικών γεγονότων και του νομικού καθεστώτος. Όπως τα, οποιασδήποτε εθνικότητας, φορτηγά αυτοκίνητα, ΙΧ αυτοκίνητα και τραίνα οδεύουν π.χ. από την Κπολη στη Θεσσαλονίκη ανεμπόδιστα – αρκεί να μην συμπεριφέρονταν ανορθόδοξα κατά τη διαδρομή τους – έτσι προβλέπεται και με την αβλαβή διέλευση των πλοίων (εμπορικών και πολεμικών [τα Υ/Β υποχρεούνται να πλέουν εν αναδύσει και αυτό δεν άρεσε στους Αμερικανούς]), όλων των εθνικοτήτων, μέσα από τη χωρική θάλασσα. Στη χωρική θάλασσα μας η εθνική κυριαρχία είναι η ίδια που ισχύει και για την … Πλατεία Συντάγματος (για τα περί εθνικής κυριαρχίας ρίξτε μια ματιά στις προ ημερών δηλώσεις Χατζηγάκη ΥΠΔΙΚ στη Βουλή των Ελλήνων [Θυμηθείτε την Ψαρούδα-Μπενάκη] http://troktiko.blogspot.com/2008/05/blog-post_19.html).

Είναι ξεκάθαρο, δεν υπάρχει θέμα περιορισμού της ναυσιπλοϊας, όπως δεν υπάρχει θέμα διελεύσεως των αυτοκινήτων μιας χώρας μέσω μιας άλλης χώρας, αρκεί η συμπεριφορά να είναι η ανάλογη. Η άποψη "Η Τουρκία δεν θα κάνει πόλεμο για μια επέκταση που δεν θα δημιουργεί σε κανέναν οιοδήποτε προβλημα ναυσιπλοϊας." εκτιμώ ότι είναι λάθος και ως σκέψη ακόμα ...

Η Τουρκία η οποία κινείται διαχρονικά με μελετημένη στρατηγική σκέψη, αφού παγίωσε την ουδετεροποίηση της ν. Λήμνου, τώρα ξεκίνησε και την ουδετεροποίηση του Άη Στράτη και έτσι πλησιάζει και οριοθετεί περισσότερο τον μεσημβρινό των 25º, για την ακρίβεια 24º 58’ 10΄΄ το δυτικό άκρον του νησιού (παλιά της στρατηγική επιδίωξη. Εγώ τουλάχιστον την συνειδητοποίησα το 1966, όταν έκανα νατοϊκές ωκεανογραφικές έρευνες).

Εφόσον η ελληνική πολιτική ηγεσία αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί, προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικότερα τώρα που αλλάζει ο γεωστρατηγικός χάρτης της περιοχής με τις συμφωνίες διέλευσης των ενεργειακών αγωγών, θα πρέπει να πράξει το ελάχιστον. Να εφαρμόσει τις γραμμές βάσεως (δεν εμπίπτει στον όρο της απαράδεκτης απειλής του casus belli, την οποία έχουμε κάνει γαργάρα), αφενός μεν αυξάνει τη χωρική θάλασσα, αφετέρου δε περνάει το μήνυμα ότι δεν απεμπολούμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το ΔΝΔ, αλλά τα υλοποιούμε κατά το δοκούν.

Κλείνω την πολυλογία μου επισημαίνοντας ότι αν δεν ληφθεί ΠΟΛΥ σοβαρά υπόψη η, ως αι ημέραι συνεχώς αυξανόμενη, γεωπολιτική και γεωστρατιωτική σημασία της περιοχής, από τη διέλευση των ενεργειακών αγωγών, όπως εκτιμώ τα πολυποίκιλα και πολυδιάστατα προβλήματα εθνικής κυριαρχίας θα αυξάνονται γεωμετρικά.

ΣΓΣ