Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Αξίζει να το διαβάσετε...προσεκτικά..!!!!

Μέσα σε δυο σελίδες   κείμενο, δίδεται μια πολύ καλή ερμηνεία για τα
τεκτενόμενα το τελευταίο χρονικό διάστημα διεθνώς για την Ελλάδα.
Κανονικά οι πολιτικές ηγεσίες μας (ανεξάρτητα  χρώματος) θάπρεπε να
γνώριζαν και να είχαν λάβει υπόψη τους, όλα αυτά, πριν "κάνουν" τα
πολιτικά παιγνίδια τους που τελικά γύρισαν εναντίον της χώρας!!!!
A.Φ.

Tοποθετείται χωρίς πτυχίο στη θέση του διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής

ΠΈΜΠΤΗ, 04 ΜΑΡΤΊΟΥ 2010

Με "πλάτες" του Πεταλωτή μουσουλμάνα υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ τοποθετείται χωρίς πτυχίο στη θέση του διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής


  • Δεν έχει κάνει ούτε αίτηση για τη θέση!!!
  • Άλλο ένα αποτέλεσμα της αξιοκρατίας του opengov!!!
  • Απ' ότι φαίνεται ούτε μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ σέβονται την ανοικτή διακυβέρνηση που ευαγγελίστηκε πρώτος απ' όλους ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου...
Στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής την επόμενη εβδομάδα θα διοριστεί στην θέση του διοικητή, η αντινομάρχης Ροδόπης και υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Η «επιλογή» αυτή, την οποία σιγοντάρει και ο Κομοτηναίος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, είναι εκτός πνεύματος opengov, καθότι η συγκεκριμένη κυρία δεν έχει κάνει αίτηση για την συγκεκριμένη θέση!
Οι κακές γλώσσες στην Κομοτηνή, λένε, ότι η επιλογή της θα εκθέσει ανεπανόρθωτα το τοπικό ΠΑΣΟΚ, καθώς ούτε πτυχίο έχει αλλά ούτε και επαγγέλλεται αυτόν τον καιρό τίποτα. Η ίδια φοβάται ότι μετά τις εκλογές της αυτοδιοίκησης στο τέλος του έτους, θα είναι άνεργη, μιας και οι νομαρχίες δεν θα υφίστανται πια!
Αν δει κανείς το βιογραφικό της, η συγκεκριμένη κυρία εμφανίζεται ότι σπούδασε στο Τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, ενώ παράλληλα έχει παρακολουθήσει με υποτροφία του Πανεπιστημίου Μονάχου, δύο κύκλους μετεκπαιδευτικών μαθημάτων στην Γερμανία. Δυστυχώς για το ΠΑΣΟΚ τίποτα απ' αυτά δεν ισχύει και οι άνθρωποι οι οποίοι την έχουν περιβάλει στους κύκλους τους, έχουν πέσει θύματα αυτής της κακόγουστης πλεκτάνης!
Αν κανείς ανατρέξει στις τοπικές τουρκόφωνες εφημερίδες της Κομοτηνής, την περίοδο των εκλογών του 2007, θα διαπιστώσει ότι η Σιμπέλ Μουσταφάογλου στήριζε τις επιλογές της ΝΔ και του Τουρκικού Προξενείου, καθώς σε συνέντευξη της την εποχή εκείνη έλεγε:
«Και πιστεύω πως αν αξιοποιήσουμε καλά αυτή την ευκαιρία, θα έχουμε πιο δυναμική εκπροσώπηση στο ελληνικό κοινοβούλιο με τους δύο μειονοτικούς βουλευτές. Στην περιοχή μας υπάρχουν τέσσερις αξιόλογοι υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν από τα δύο μεγάλα κόμματα. Μεταξύ αυτών των υποψηφίων, δύο ονόματα είναι αυτά που μπορούμε να βγάλουμε πιο εύκολα, σε αυτά πρέπει να κατευθυνθούμε. Πρέπει να έχουμε υπόψη και τον κίνδυνο ώστε να μην μπορέσουμε να βγάλουμε κανένα βουλευτή διαμελίζοντας τις ψήφους μας ανάμεσα σε αυτούς τους τέσσερις δυνατούς υποψηφίους και πρέπει να ψάξουμε για τη μέθοδο της εύκολης εκλογής δύο βουλευτών οι οποίοι είναι ο Αχμέτ Χατζηοσμάν και ο Ιλχάν Αχμέτ. Για αυτό το λόγω, ενεργώντας πολύ προσεκτικά, πρέπει να κάνουμε πολύ προσεκτική κατανομή των ψήφων μας»…
Να την χαιρόσαστε κύριοι του ΠΑΣΟΚ!

Newsletter Mar 6 2010

From: HellasOnTheWeb Org Newsletter <hellasontheweb-noreply1@hellasontheweb.org>

Το μήνυμα αυτό ενδεχομένως να περιέχει γραφικά. Οδηγίες αυτόματης διαγραφής στο κάτω μέρος του μηνύματος. To minima afto periexei grafika kai ellinikous xaraktires se utf-8. Odigies aftomatis diagrafis sto kato meros tou minimatos.


Επίσημα τώρα με τζαμί, άντε και γιουσουφάκια!

Και ενώ τα ΜΜΕ συνεχίζουν ακάθεκτα την αποστολή αποπροσανατολισμού των Ελλήνων, ασχολούμενα με το πορνοβίντεο της Αλεξανδράτου και το μεσαίο δάχτυλο της Αφροδίτης στο Focus, τα μεγάλα κεφάλια (κυριολεκτικά μεγάλα), αποφάσισαν να χτίσουν Τζαμί σε Ναυτική Βάση στο Βοτανικό, και μουσουλμανικό νεκροταφείο στο Σχιστό.

Όχι που θα άφηνε σε εκκρεμότητα και αυτό το ζήτημα, η πολυπολιτισμική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μην ξεχάσουμε να στρώσουμε με βάγια το "δρόμο" που άνοιξαν για την ανέγερση, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος!

Η Μουσουλμανική Ένωση δηλώνει πως στην Ελλάδα ζουν επίσημα 1.000.000 περίπου μουσουλμάνοι - δηλαδή, ποσοστό 10% του ελληνικού πληθυσμού!

Από μικρό, από τρελλό αλλά και από Μουσουλμάνο μαθαίνει κανείς τις επιμελώς κρυμμένες αλήθειες.
Σύντομα και γιοσουφάκια, παίδες Ελλήνων!

Read more...
Κατεριν Τεουλερ: "Γιατί καταργήθηκε ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου";

Εμεις οι Γάλλοι, είμαστε "κολλητοί" με τους Γερμανούς αλλά συγχρόνως γιορτάζουμε και την νίκη του 1ου παγκοσμίου πολέμου και του 2ου χωρίς πρόβλημα. Αυτό γίνεται από την κυβέρνηση για να μην πληγώσει τους Τούρκους;

Μα οι Τουρκοι όταν πρόκειται για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων αλλά και των Ποντίων, την αρνιούνται, λένε πως ήτανε « σφαγές » και όχι γενοκτονία. Το πολύ πολύ, εδώ και μερικά χρόνια, λέγανε πως σφαγές κάνανε οι Οθωμανοι, όχι αυτοί.

Η Ελλάδα δέχεται και τώρα από τους τούρκους καθημερινές παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, την Κύπρο δε μπορεί να τη ξεχάσει κανείς. Μα τί άθλιο και λανθασμένο διπλωματικό παιχνίδι είναι αυτό; Τι άγνοια για τα αισθήματα των Ελλήνων, την αξιοπρέπειά τους, την ιστορική τους συνείδηση και μνήμη!

Read more...
Η έκθεση του W.R. Loader για την ιστορική συνέχεια του Ελληνικού Έθνους

Greeks Ancient and Modern
By W. R. Loader
Source: Greece & Rome, Vol. 18, No. 54 (Oct., 1949), pp. 121-125
Published by: Cambridge University Press on behalf of The Classical Association

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα της έκθεσης, μεταφρασμένο στα ελληνικά, αντί εισαγωγής..

"...Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πτυχές του Ομηρικού τρόπου ζωής οι οποίες είναι άμεσα παράλληλες με τη σύγχρονη Ελλάδα. Ίσως, όμως, η πιο εύγλωττη απόδειξη της στενής σχέσης μεταξύ της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας βρίσκεται στο χαρακτήρα του ίδιου του Οδυσσέα. Δεν ήταν αυτός Πολύτροπος; και όπως και αν εμείς ερμηνεύουμε αυτή τη λέξη, «ευέλικτος», «πολυμήχανος», «με εμπειρία στα ταξίδια», «δόλιος», συνοψίζει το χαρακτήρα του νέου Έλληνα όπως ακριβώς συνόψιζε και εκείνη του παλαιού".

Read more...
Αγαλμα του Αλέξανδρου - έκπληξη στα χέρια των αρχαιοκάπηλων

Eνα χάλκινο άγαλμα του 4ου π.Χ. αιώνα, που αναπαριστά τον Μέγα Αλέξανδρο και βρέθηκε στην κατοχή αρχαιοκάπηλων στην Καβάλα, ίσως αποδειχθεί ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα των τελευταίων χρόνων

Το χάλκινο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου
ίσως αποδειχθεί το μοναδικό σωζόμενο σήμερα έργο του Λύσιππου, προσωπικού γλύπτη του Μακεδόνα στρατηλάτη. Μεγάλης αξίας είναι και η κεφαλή του δίχρονου αγοριού (αριστερά), σε αντίθεση με την κεφαλή του νεαρού άνδρα (δεξιά), που είναι κίβδηλη.

Το άγαλμα, ύψους περίπου 60 εκατοστών, κατασχέθηκε σε επιχείρηση της ασφάλειας Θεσσαλονίκης το βράδυ της Παρασκευής και από χθες βρίσκεται στα εργαστήρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, όπου θα τεθεί υπό το μικροσκόπιο των αρχαιολόγων.

Σε περίπτωση που αποδειχτεί γνήσιο, θα αποτελέσει το πρώτο αυθεντικό έργο του Λύσιππου, προσωπικού γλύπτη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που ανακαλύπτεται ως σήμερα. Μέχρι τώρα έχουν διασωθεί μόνο μεταγενέστερα αντίγραφα του γλύπτη της ρωμαϊκής περιόδου.

Read more...


Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΤΟ ΞΕΣΚΕΠΑΣΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΚΡΑΤΩΝ

Απλά δείτε το...
http://www.youtube.com/watch?v=9p1syaWAOxQ

Αυτά που λέει ο Βρετανός ευρωβουλευτής για τον Πρόεδρο της ΕΕ φυσικά ισχύουν και για την Βρετανή ΥΠΕΞ της ΕΕ.
ΣΓΣ

"Ναι" για κοιμητήριο μουσουλμάνων

Το νεκροταφείο θα κατασκευαστεί σε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων στη θέση Χωράφα στο Σχιστό, που ανήκει στο υπουργείο Αμυνας. Πρόταση από τον δήμαρχο για τζαμί στον Βοτανικό
Για την κατασκευή του πρώτου μουσουλμανικού νεκροταφείου στη θέση Χωράφα στο Σχιστό συμφώνησαν χθες ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Ευ. Βενιζέλος και ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης, ενώ σε συμφωνία φαίνεται να οδεύουν οι δύο πλευρές και για τη δημιουργία πάρκου πρασίνου, έκτασης 500 στρεμμάτων, στου Γουδή.

 Ναι  για κοιμητήριο μουσουλμάνων

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Αθηναίων πρότεινε την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στη θέση «Ναυτικό Οχυρό» που βρίσκεται εντός του Ελαιώνα, κάτι που, όπως αναφέρουν πηγές του Πολεμικού Ναυτικού, προσκρούει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας αλλά και στο μεγάλο κόστος.

Τις προτάσεις του δήμου για τα τρία ζητήματα, τα οποία άπτονται και της αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, κατέθεσε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων, κατά τη συνάντηση εργασίας που είχε με κ. Βενιζέλο, παρουσία στρατιωτικών - υπηρεσιακών παραγόντων.

Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, ο υπουργός «απεδέχθη τις προτάσεις του Δήμου Αθηναίων και έδωσε οδηγίες στους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου του, στον βαθμό που τον αφορά, να δρομολογηθούν λύσεις και για τα τρία θέματα»

Για την κατασκευή μουσουλμανικού νεκροταφείου ο Ν. Κακλαμάνης ζήτησε να παραχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στον Δήμο Αθηναίων έκταση περίπου 100 στρεμμάτων στο Σχιστό.

Η καύση νεκρών
Η συγκεκριμένη έκταση ανήκε στο Ναυτικό και έχει παραχωρηθεί στον Στρατό. Ο δήμος ζήτησε τη μεταφορά της έκτασης ώστε να δημιουργηθεί εκεί το πρώτο μουσουλμανικό νεκροταφείο. Παράλληλα, εξετάζει σε διακριτό χώρο να δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις για την καύση νεκρών. Ως εναλλακτική πρόταση, ο δήμος εξετάζει και το Γ' Νεκροταφείο.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή του Βοτανικού όπου προτείνεται από τον δήμο να χτιστεί το τζαμί, η περιοχή, με απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είναι χαρακτηρισμένη ως ναυτικό οχυρό και, για να παραχωρηθεί, θα πρέπει να υπάρξει κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών, με την οποία θα αλλάζει η χρήση της περιοχής.

Στον χώρο όπου ενδιαφέρεται ο δήμος να χτιστεί το μουσουλμανικό τέμενος, έκτασης 2-3 στρεμμάτων, λειτουργεί ο Κεντρικός Σταθμός Αυτοκινήτων Ναυτικού (ΚΣΑΝ), σε κτίριο της τελευταίας 20ετίας. Σε περίπτωση παραχώρησης του χώρου, το Ναυτικό και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχουν ζητήσει την καταβολή των εξόδων μετεγκατάστασης, κάτι που καθιστά σχεδόν την παραχώρηση απαγορευτική.

Αναφορικά με το πάρκο Γουδή, ο δήμος ζήτησε από το υπουργείο να του παραχωρήσουν 500 στρέμματα -από τα συνολικά 4.500 που καταλαμβάνει η συγκεκριμένη έκταση-, προκειμένου σε συνεργασία με τον Δήμο Ζωγράφου να δημιουργήσει ενιαίο χώρο πρασίνου. Στην έκταση αυτή βρίσκονται σήμερα το άλσος Χωροφυλακής, το γήπεδο του Μπάντμιντον, οι αθλητικές εγκαταστάσεις Ζωγράφου και το κολυμβητήριο του Δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, στον χώρο αυτό θα δημιουργηθεί ζώνη πρασίνου με ποδηλατοδρόμους, ενώ θα αναδειχθεί το σημείο όπου εκτελέστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ - ΙΩΑΝΝΑ ΙΛΙΑΔΗ 

Ηττα για Τουρκία και Ομπάμα




Παρά το μπαράζ πιέσεων από την Αγκυρα και τον Λευκό Οίκο, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε με ψήφους 23 - 22 το ψήφισμα-κόλαφο για την Τουρκία
«Η Τουρκία είναι ζωτικός και πιστός μας σύμμαχος σε μία ευαίσθητη περιοχή, αλλά δεν δικαιούται να εθελοτυφλεί για την Αρμενική Γενοκτονία. Η Γερμανία ανέλαβε την ευθύνη της για το Ολοκαύτωμα και η Νότιος Αφρική συνέστησε Επιτροπή Αλήθειας για το Απαρτχάιντ. Ακόμη κι εμείς στην Αμερική συνεχίζουμε να αναδιφούμε στις μνήμες της δουλείας και της φρικτής μεταχείρισης των Ινδιάνων... Ηρθε, λοιπόν, η ώρα να αντιμετωπίσει και η Τουρκία την αλήθεια της Αρμενικής Γενοκτονίας...».


Ο Τούρκος πρόεδρος Α. Γκιουλ τηλεφώνησε στον Ομπάμα το βράδυ της Τετάρτης, ασκώντας πίεση να μην αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Αρμενίων. Η φωτογραφία είναι από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη
Ο Τούρκος πρόεδρος Α. Γκιουλ τηλεφώνησε στον Ομπάμα το βράδυ της Τετάρτης, ασκώντας πίεση να μην αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Αρμενίων. Η φωτογραφία είναι από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Αγκυρα τον Απρίλιο του 2009
Με τη χθεσινή ιστορική του ομιλία, ο Δημοκρατικός βουλευτής Χάουαρντ Μπέρμαν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, απέρριψε τις πιέσεις της Χίλαρι Κλίντον και του Λευκού Οίκου να ματαιώσει τη συνεδρίαση για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας, προκειμένου να μη διαταράξει την αρμενο-τουρκική διαδικασία προσέγγισης (την οποία σπονσοράρει «εργολαβικά» η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ).
Το ψήφισμα πέρασε με ψήφους 23-22, παρά την απειλή της Αγκυρας για ανάκληση του πρεσβευτή της και την άκομψη παραίνεση της αμερικανικής κυβέρνησης. Ομως και μόνη η διεξαγωγή της συνεδρίασης ήταν μία σημαντική νίκη του αρμενικού λόμπι.
Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του προέδρου Γκιουλ στον Ομπάμα το βράδυ της Τετάρτης , και δήλωση Νταβούτογλου στο CNNTurk, πως η Τουρκία θα ανακαλέσει τον πρεσβευτή της (όπως έκανε το 2007) αν το επίμαχο ψήφισμα περάσει στη Βουλή. Πράγματι, όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις.
Στη μάχη των δηλώσεων είχε ριχτεί και ο Ερντογάν, ενώ τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία απέστειλε στρατιά βουλευτών στην Ουάσιγκτον για να πιέσουν τους Αμερικανούς ομολόγους τους.
Σημειώνεται ότι ανάλογο ψήφισμα είχε περάσει στην ίδια κοινοβουλευτική επιτροπή το 2007, αλλά ο πρόεδρος Μπους μπλόκαρε την εισαγωγή του στην Ολομέλεια. Ετσι κι αλλιώς το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, αλλά ασκεί πολιτική πίεση στον Ομπάμα να αναφερθεί ρητά στον όρο «Αρμενική Γενοκτονία» στην ομιλία της 24ης Απριλίου. Στην αντίστοιχη περυσινή το απέφυγε εντέχνως.
Παρέμβαση
Η χθεσινή παρέμβαση της τελευταίας στιγμής από Λευκό Οίκο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναιρεί την προεκλογική δέσμευση του Ομπάμα απέναντι στην αρμενική ομογένεια, η οποία υποστηρίζεται παραδοσιακά από τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι. Είναι αλήθεια ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έβαλε νερό στο κρασί του μετά την περυσινή πανηγυρική του επίσκεψη στην Τουρκία. Τώρα όμως προσπάθησε να ενταφιάσει οριστικά τις προσδοκίες του αρμενικού λόμπι.
Το μυστικό κρύβεται στην ωμή χθεσινή διαπίστωση του Α. Νταβούτογλου, ότι η Αμερική έχει απόλυτη ανάγκη την Τουρκία για την «περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα». Δηλαδή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Γ. Παπαδάτος - Μ. Ιγνατίου 
Already posted on website www.greeknews-tanea.com

Η Αμερικανική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους

Με 23 ψήφους έναντι 22 η Bουλή των Aντιπροσώπων στις ΗΠΑ αναγνώρισε τις σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους ως γενοκτονία. Κόντρα στα εκατομμύρια που ξόδεψε η Τουρκία για να εμποδίσει την αναγνώριση από την Βουλή των Αντιπροσώπων δεν τα κατάφερε. Και η απόφαση, της έστειλε το δυνατό μήνυμα ότι  η Τουρκία ούτε ψήφο έχει ούτε βέτο στο αμερικανικό Κογκρέσσο. Στην συζήτηση παρευρέθηκε και ο Τούρκος πρέσβης.

Παρακολούθησα  δορυφορικά ζωντανά την συζήτηση και μου έκανε εντύπωση η εναρκτήρια ομιλία του προέδρου του σώματος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Χάουαρτ Μπέρμαν. ΄Ηταν μια ομιλία καταπέλτης εναντίον της Τουρκίας καταγράφοντας μαρτυρίες για την γενοκτονία από αμερικανικά, βρετανικά, γερμανικά, ιταλικά, σουηδικά, και έγγραφα άλλων χωρών που επιβεβαιώνουν την βαρβαρότητα των Οθωμανών Τούρκων για την εκ προμελέτης σφαγή και εθνικό ξεκαθάρισμα των Αρμενίων. Εκθέσεις και θέσεις ακαδημαικών, ερευνητών και από το Ισραήλ που καταδικάζουν την Τουρκία για τα εγκλήματά της. Ο κ. Μπέρμαν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ως ηγέτιδα χώρα στην υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει την ηθική υποχρέωση να περάσει το ψήφισμα. ΄Ισως να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις, όμως πιστεύω είπε, η Τουρκία εκτιμά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ όσο εκτιμούμε και εμείς τις σχέσεις μας μαζί της. Ο δε κ. Άκερμαν που υποστήριξε την αναγνώριση, υπέδειξε τους τρείς επιζώντες της γενοκτονίας που παρευρέθηκαν,  ηλικίας, 97, 98 και 105 και είπε « Είναι εδώ για δικαιοσύνη. Για πόσο ακόμα θα περιμένουν;”
Άλλος που μίλησε υπέρ της αναγνώρισης είπε, αυτά που λέμε και εμείς για χρόνια. Ενόσω τέτοια εγκλήματα παραμένουν ατιμώρητα κάποιοι θα συνεχίζουν να τα επαναλαμβάνουν.  Είναι καιρός η Τουρκία να καταλάβει ότι δεν μπορεί να σταματήσει την αναγνώριση της γενοκτονίας. Την έχουν αναγνωρίσει 11 άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, ηΕυρωπαική Ένωση, όλη η Ευρώπη, συνολικά άλλες 25 χώρες, δεν μπορούν οι ΗΠΑ να παραμείνουν απαθείς. Η Τουρκία οφείλει να συνθηκολογήσει με το παρελθόν της...

Δεν μπορεί να προεξοφληθεί η έκβαση του ψηφίσματος, κατά πόσο δηλαδή θα φθάσει στην ολομέλεια της Βουλής, αλλά ο πρόεδρος της Επιτροπής είχε δηλώσει ότι θα το φέρει ενώπιον της αν θα υπάρξουν αρκετοί ψήφοι για να περάσει. ΄Ομως είναι ενδεικτικό ότι και παρόλες τις τουρκικές πιέσεις ως αποτέλεσμα των οποίων η υπουργός ΕξωτερικώνΧίλαρι Κλίντον ζήτησε από τον πρόεδρο της επιτροπής να ακυρώσει την συζήτηση επικαλούμενη τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι θα χαλάσει το κλίμα ομαλοποίησης σχέσεων Αρμενίας-Τουρκίας, ο πρόεδρος απέρριψε τους ισχυρισμούς.  Απάντησε κατά την συζήτηση ότι τα πρωτόκολλα που υπέγραψε ο Ερτογκάν δεν έχει καμία διάθεση να τα εφαρμόσει. ΄Αρα δεν αξίζουν το χαρτί στα οποία γράφτηκαν.

Να πούμε ότι παρόμοια ψηφίσματα εγκρίθηκαν από τη Βουλή και το 1975 και το 1984 αλλά δεν πέρασαν στην ολομέλεια. Το 2000 δε ψήφισμα για την γενοκτονία βρισκόταν καθ΄όδόν προς το Βουλή όταν η ψηφοφορία αιφνίδια διακόπηκε με επέμβαση του τότε προέδρου Κλίντον, όπως έγραψαν οι Λος Άντζελες Τάιμς. Αλλά και το 2007 όταν επενέβη ο πατέραςΜπούς.


Ο φιλότουρκος Μαικ Μακμάν – και κάποιοι δικοί μας...
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι όλοι οι Δημοκρατικοί  στην περιφέρεια της Νέας Υόρκης ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης εκτός του Μάικ  Μακμάν, ο οποίος φανερά υποστηρίζει το τουρκικό λόμπυ και τις θέσεις της Άγκυρας. Αλλά  επικαλείται ότι είναι και ...φίλος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων  για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας! Υποστηρίζεται  περιέργως και από κάποιους Ελληνοκύπριους. Οι οποίοι τις τελευταίες μέρες δυστυχώς αντί να τον πιέσουν και να τον στριμώξουν να υποστηρίξει την αναγνώριση της γενοκτονίας,  ενώνοντας τη φωνή τους με όλους τους Αρμένιους και Έλληνες για το σκοπό αυτό, κάποιοι επώνυμοι λοιπόν, (διατηρώ λεπτομερώς τις δηλώσεις τους μέσω εμειλς)  καλούσαν τους δικούς μας που δούλευαν για την αναγνώριση,  να αφήσουν ήσυχο τον Μακμάν  γιατί είναι φίλος μας και ότι άλλο το κυπριακό και άλλο το αρμενικό ή το κουρδικό, άρα δεν πρέπει να μας ενδιαφέρουν αυτά ή το γεγονός ότι αυτός ασπάστηκε το τουρκικόλόμπυ.  Μας φτάνει που  είναι φίλος της Κύπρου! (Διζωνικός όντως).  Μάλιστα ένας επώνυμος έφθασε στο προκλητικό σημείο να τους κατηγόρησε κιόλας πως «κάνουν ζημιά στο Κυπριακό»! Πως; Επειδή εκθέτουν την τουρκική σχέση του Μακμάν και τον πίεζαν  να ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης και επειδή είναι οοι Ε/κ αυτοί απορρίπτουν την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία που υποστηρίζει και ο «φίλος» Μακμάν του τουρκικού λόμπυ! Αφήστε τον Μακμάν ήσυχο έλεγαν...(Σ.Σ. Ελληνοκύπριοι της ΠΣΕΚΑ δεξιώθηκαν σε «μπάρπεγκιου» πρόσφατα τον Μακμάν, υπάρχουν οι φωτογραφίες,  αλλά δεν θεώρησαν πρέπον να τον στριμώξουν να ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης). Το πόση πραγματική «ζημιά» ΠΑΡΟΛΙΓΟΝ να προκαλούσε άμεσα στο Κυπριακό, λαμβάνοντας υπόψη ότι η προσυπογραφή της γενοκτονίας πέρασε με μία ψήφο, η φιλο- Μακμανική τους αφοσίωση, έχει καταγραφεί αρνητικότατα γι΄αυτούς και το ρόλο τους. Ενας από αυτούς είναι και των ΜΜΕ προς Κύπρο).

Ενώ η περιφερειακή επιτροπή της μεγαλύτερης ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ με επιστολή της προς τον ΜάικΜακμάν τον κάλεσε να ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης. ΄Ομως τέτοια έκκληση δεν έγινε από τις ελληνοκυπριακέςοργανώσεις.

Κλείνω με την αινιγματική δήλωση του κ. Basil Mossaides, διευθυντή της ΑΧΕΠΑ ο οποίος (βλέπε πιο κάτω) είπε μεταξύ άλλων: «...Οι ηγέτες της Ελληνοαμερικανικής οργάνωσης πιστεύουν πως η Ιστορία δεν αλλάζει ούτε με την πάροδο του χρόνου ούτε από λομπίστες με μεγάλες τσέπες.» Καταλήγοντας ο κ.Μοσαϊδης τόνισε πως «η ΑΧΕΠΑ σαν οργάνωση που στάθηκε πάντοτε υπέρ της αλήθειας και υπέρ του δικαιώματος των ανθρώπων να ζουν χωρίς φόβο, εκφράζει ευγνωμοσύνη στα μέλη του Κογκρέσου που με την ψήφο τους έκαναν ότι ήταν σωστό να γίνει»

Εν τω μεταξύ η Τουρκία κάλεσε τον πρέσβη της στην Άγκυρα για διαβούλευση.

Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας
Λονδίνο. 5.3.2010

Ακολουθού:

Πιο κάτω 1) Kάλυψη από τον Γ. Μπίστη στην Φωνή της Αμερινής.

2) Those who in debate argued for and against:Members and how they voted YES or NO:

Αντιδράσεις στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από Επιτροπή Αμερικανικής Βουλής
Γιώργος Μπίστης Ουάσιγκτον
05-03-2010


Η Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε το μη δεσμευτικό  Ψήφισμα 252 το οποίο αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Αρμενίων, ύστερα από παρατεταμένη συζήτηση που παρακολούθησαν Τούρκοι και Αρμένιοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι καθώς επίσης και τρία άτομα που κατάφεραν να γλυτώσουναπό την, όπως την χαρακτήρισαν, σφαγή των Αρμενίων στην περίοδο 1915-1923. Η διαφορά με την οποία εγκρίθηκε το μέτρο ήταν μία μόνον ψήφος.  Από τα 45 μέλη της επιτροπής, τα 23 υποστήριξαν το ψήφισμα ενώ τα υπόλοιπα 22 τάχθηκαν εναντίον του. 
Η απόφαση της βουλευτικής επιτροπής πάρθηκε παρά τις αντιρρήσεις που είχε νωρίτερα εκφράσει ο Λευκός Οίκος και τις προειδοποιήσεις που έκαναν Τούρκοι αξιωματούχοι ότι οι σχέσεις της χώρας τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πληγούν στην περίπτωση που η επιτροπή ενέκρινε το ψήφισμα.  Η Τουρκία καταδίκασε αμέσως την απόφαση υποστηρίζοντας ότι το μέτρο της επιρρίπτει ευθύνες για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον Ναμίκ Ταν για διαβουλεύσεις. Σχετική κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Άγκυρα εκφράζει επίσης ανησυχία ότι το μέτρο θα μπορούσε να βλάψει και τις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας.   


Gus Bilirakis

Ένας από τους κηδεμόνες του Ψηφίσματος 252 είναι ο Ελληνοαμερικανόςβουλευτής Gus Bilirakis, Ρεπουμπλικανός από την Πολιτεία Φλόριντα, ο οποίος μιλώντας στα πλαίσια των σχετικών ακροάσεων υποστήριξε ότι επιβάλλεται να αναγνωριστεί ως γενοκτονία η σφαγή ενάμιση εκατομμυρίου αθώων Αρμενίων, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που έπεσαν στα χέρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατά την έκφρασή του, η γενοκτονία των Αρμενίων είναι ένα ιστορικό γεγονός το οποίο τεκμηριώνεται από αδιάσειστα στοιχεία. Ο ομογενής βουλευτής τόνισε ότι «γενοκτονίες οπουδήποτε και οποτεδήποτε εκδηλώνονται, είτε έγιναν από Οθωμανούς στις αρχές του 20ου αιώνα, είτε έγιναν από το Τρίτο Ράιχ στα μέσα του 20ουαιώνα, είτε έγιναν πιο πρόσφατα στο Νταρφούρ, δεν πρέπει να αγνοούνται αλλά επιβάλλεται να επισημαίνονται και να καταδικάζονται γιατί αποτελούν βαρύ πλήγμα κατά της ανθρωπότητας».
Στην συνέχεια επεξήγησε ότι είναι σημαντικό οι Ηνωμένες Πολιτείες να καταδικάζουν παλιές και σύγχρονες γενοκτονίες διότι διαφορετικά θα δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο το οποίο θα μπορούσε να ενθαρρύνει την επανάληψη τέτοιων απεχθών πράξεων στο μέλλον.  Ο Gus Bilirakis είπε ακόμα ότι η απόφαση του να υποστηρίξει το Ψήφισμα 252 δεν ήταν δύσκολη διότι «δεν πρέπει να αγνοηθεί η γενοκτονία των Αρμενίων από την Ιστορία λόγω φόβων ότι η αποκάλυψη της αλήθειας θα προσβάλει την σύμμαχό μας Τουρκία».  
Κάτι παρόμοιο αναφέρεται και στο εννέα σελίδων ψήφισμα σε μια παράγραφο ότου τονίζεται πως «αδυναμία των εθνικών και διεθνών αρχών να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους για την Γενοκτονία των Αρμενίων είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους έχουν έκτοτε γίνει και άλλες γενοκτονίες». 

John Sarbanes
Ένας άλλος Ελληνικής καταγωγής βουλευτής, ο Δημοκρατικός John Sarbanes, από την Πολιτεία Μαίρυλαντ, εξήρε το σθένος που επέδειξαν τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής τα οποία, κατά την έκφρασή του, «έριξαν την ψήφο τους υπέρ της ιστορικής ακρίβειας και της ηθικής ακεραιότητας». Σε δήλωσή του στην Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνή της Αμερικής» ο ομογενής βουλευτής εκτίμησε ότι η έγκριση του ψηφίσματος αυτού «μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία και τον λαό της στις προσπάθειες που καταβάλουν για να καταστούν ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία».  Ο βουλευτής Sarbanes εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι η εξέλιξη θα συμβάλλει στην προώθηση μιας ειλικρινούς και ανοικτής συμμαχικής σχέσης ανάμεσα στους λαούς των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.
Το Ψήφισμα 252 υποβάλλεται τώρα προς έγκριση στην ολομέλεια της Βουλής.  Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάϊκ Χάμερ είχε δηλώσει πως η Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Βουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Χάουαρντ Μπέρμαν και του ανέφερε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια από μέρους της Βουλής θα έβλαπτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας. Επίσης ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμαεπικοινώνησε τηλεφωνικά την Τετάρτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιούλ, και εξέφρασε την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για τις Τουρκικές προσπάθειες που στοχεύουν στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας.

Ν. Karacostas
Η πρώτη αντίδραση της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην εξέλιξη προήλθε από τον Basil Mossaides, διευθυντή της ΑΧΕΠΑ, της μεγαλύτερης οργάνωσης ελληνικής κληρονομιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, ο οποίος μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής εκ μέρους του Προέδρου της οργάνωσης Nick Karacostas, που τις ώρες αυτές ταξιδεύει αεροπορικώς προς την Δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ΑΧΕΠΑ συνεχάρη την Αρμενική κοινότητα στην Αμερική για την επιμονή της να διατηρήσει στην μνήμη όλων «τη φοβερή γενοκτονία που έγινε στις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Οι ηγέτες της Ελληνοαμερικανικής οργάνωσης πιστεύουν πως η Ιστορία δεν αλλάζει ούτε με την πάροδο του χρόνου ούτε από λομπίστες με μεγάλες τσέπες. Καταλήγοντας ο κ. Μοσαϊδης τόνισε πως «η ΑΧΕΠΑ σαν οργάνωση που στάθηκε πάντοτε υπέρ της αλήθειας και υπέρ του δικαιώματος των ανθρώπων να ζουν χωρίς φόβο, εκφράζει ευγνωμοσύνη στα μέλη του Κογκρέσου που με την ψήφο τους έκαναν ότι ήταν σωστό να γίνει».
Η ψηφοφορία έγινε σε αίθουσα του Αμερικανικού Κογκρέσου παρουσία τουλάχιστον έξι μελών της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης τα οποία τιμής ένεκεν κάθονταν στην πρώτη σειρά. Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτοι και υπήρξαν πολλοί που παρακολούθησαν την όλη διαδικασία όρθιοι.
VOAnews.com/greek

Ένα γράμμα..Μια αρκετά καλή απάντηση προς κάθε γερμανό και όχι μόνο

Μια αρκετά καλή απάντηση προς κάθε γερμανό και όχι μόνο .

Θ.Γ

 

Liebe Deutschen...(27/2/2010)

Αγαπητέ Χανς, Γκέοργκ, Πέτερ, Φρανς, αγαπητή Χάνα ή Ούλρικε.
Απευθύνομαι σε σένα είτε είσαι άνδρας, είτε γυναίκα, είτε γκέι. Μου αρκεί να είσαι αυτό που λέμε μέσος Γερμανός πολίτης. Ο συνεπής φορολογούμενος, ο μισθωτός, ο δημόσιος υπάλληλος, ο μικροεπιχειρηματίας, ο ανήσυχος μικροκαταθέτης. Αν είσαι μέλος της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας σου, αυτή η επιστολή δεν σε αφορά. Σταμάτα εδώ. Αυτό είναι ανάμεσα σε μένα, τον μέσο Έλληνα και αυτόν, τον μέσο Γερμανό.

Μαθαίνω λοιπόν ότι τα έχετε πάρει στο κρανίο με μας. Δεν είστε οι μόνοι, βεβαίως. Αλλά, αν η εικόνα που μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας σας είναι πραγματική, θα πρέπει σχεδόν να μας μισείτε. Ή τουλάχιστον να μας περιφρονείτε βαθιά. Υποψιάζομαι πώς δημιουργήθηκε αυτή η εικόνα για μας, για όλη την ελληνική κοινωνία. Από τη στιγμή που ξέσπασε ο παγκόσμιος σάλος για τα greek statistics και μεταμορφωθήκαμε σε «απατεώνες της Ευρώπης», οι ρεπόρτερ της χώρας σας με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές απαθανατίζουν τα πειστήρια του εγκλήματος: κότερα στις μαρίνες, νυχτερινά κέντρα με νεοέλληνες στο τσακίρ κέφι, καφετέριες γεμάτες το πρωί, χλιδάτα μέγαρα και πολυτελή αυτοκίνητα στα ακριβά μας προάστια. Διότι εκτός από «απατεώνες» γίναμε και τεμπέληδες της εύφορης Ευρώπης.

Μερικά από ΜΜΕ της χώρας σου, εκτός από αυτή την παραπειστική εικόνα που αγνοεί ότι ένας στους 4 κατοίκους της χώρας μου ζει κάτω από το ευρωπαϊκό όριο φτώχειας, προσθέτουν ως καρύκευμα και αρκετά χοντροκομμένα ψέματα: για παχυλούς μισθούς στο Δημόσιο, για ψηλές συντάξεις, για γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας… Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Όπως μπορείς να διαπιστώσεις ανατρέχοντας στα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι περίπου το μισό από το δικό σας. Το ίδιο ισχύει και για τον μέσο μισθό και για τις συντάξεις. Είμαστε η προτελευταία χώρα στην ευρωζώνη σε μισθούς και συντάξεις, τα δε επιδόματα ανεργίας – για τους λίγους ανέργους που τα παίρνουν- φτάνουν στο κολοσσιαίο ποσό των 450 ευρώ! Αυτό το τελευταίο ίσως καταλαβαίνεις τι σημαίνει, τα τελευταία πέντε χρόνια που εφαρμόζεται στη Γερμανία η μεταρρύθμιση Hartz 4, ισοπεδώνοντας και τα δικά σας επιδόματα ανεργίας. Αλλά γι' αυτό δεν φταίνε οι τεμπέληδες Έλληνες. Όπως δεν φταίνε και για το γεγονός ότι οι πολιτικές και επιχειρηματικές ηγεσίες της χώρας σου ακολούθησαν εδώ και μια εικοσαετία μια πολιτική πίεσης των μισθών σας γιατί αυτό εξασφάλιζε πλεονεκτήματα και πλεονάσματα. Πλεονεκτήματα όχι δικά σου, αλλά της ολιγαρχίας του πλούτου. Έχεις ακούσει την άποψη ότι τελικά, για την απειλή χρεοκοπίας της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης τελικά φταίει η εμμονή της ελίτ της χώρας σου να συμπιέζει τους μισθούς σας; Διότι εφόσον έχουμε κοινό νόμισμα δεν νοείται να έχουμε ανταγωνιστικές οικονομικές πολιτικές. Και αν υποθέσουμε ότι εμείς, ως ελληνική οικονομία, είμαστε πρόβλημα γιατί ζούμε πάνω από τις δυνατότητές μας, εσείς γίνατε επίσης πρόβλημα του ευρώ γιατί οι ηγεσίες σας σάς επέβαλαν να ζείτε κάτω από τις δυνατότητές σας. Κι οι δυο όψεις του νομίσματος κακές είναι. Κι εμείς κι εσείς γίναμε φτωχότεροι, εμείς σε μια καταχρεωμένη χώρα, εσείς σε μια ακόμη πλουσιότερη χώρα.

Απ' ό,τι έχω καταλάβει βγάζεις φλύκταινες στην ιδέα ότι μπορεί η χώρα σου να κάνει κάτι για τη σωτηρία της Ελλάδας. Σε κατανοώ. Κι εγώ θέλω να ξέρω πού πάνε τα λεφτά μου ως φορολογούμενου. Και ξέρω ότι κατά βάση πάνε για να πληρώνονται τα τοκοχρεολύσια του υπέρογκου χρέους μας. Πληρώνουμε το νταβατζιλίκι των δανειστών μας και τη μνημειώδη ανικανότητα των πολιτικών και οικονομικών μας ηγεσιών να υπηρετήσουν ένα στοιχειώδες όραμα για την οργάνωση της χώρας, πέρα από τις ανάγκες της τσέπης τους, της ματαιοδοξίας τους και των εμμονών τους. Αλλά αυτή είναι η μία πλευρά του προβλήματος. Η άλλη είναι οι εταίροι μας στην Ε.Ε. Πολλοί από τους οποίους μια χαρά βολεύτηκαν με την αβελτηρία της ελληνικής ελίτ. Λέτε, για παράδειγμα, ότι η χώρα μου είναι ένα μικρό βασίλειο της μίζας. Σωστό. Αλλά, η μίζα έχει δύο μέρη, έχει τον δωροδόκο, έχει και τον δωρολήπτη. Και στο τελευταίο πολύκροτο σκάνδαλο που απασχολεί το πολιτικό σύστημα της χώρας μου, ο δωρολήπτης ήταν προφανώς Έλληνες πολιτικοί, αλλά ο δωροδόκος ήταν μια γερμανική εταιρεία, η Siemens, τα μαύρα ταμεία της οποίας πληρώνεις, άθελά σου, κι εσύ. Αλλά, πώς ακριβώς τιμώρησαν οι αρχές της χώρας σου τη Siemens;

Ακόμη και στο θέμα του υπέρογκου ελληνικού χρέους, δεν σου φαίνεται παράξενο ότι το μεγαλύτερο μέρος του το αγοράζουν οι τράπεζες της χώρας σου, οι ίδιες στις οποίες εσύ έχεις εμπιστευθεί τις οικονομίες σου για τις οποίες δικαίως ανησυχείς; Μήπως τελικά ήταν μια επικερδής δραστηριότητα για τις γερμανικές (και όχι μόνο) τράπεζες να βυθίζουν την Ελλάδα σε όλο και μεγαλύτερο χρέος και ν' αγοράζουν αφειδώς ελληνικά ομόλογα; Το γεγονός ότι το μισό και πλέον τρισ. ευρώ που έχουν επενδύσει στο χρέος των «προβληματικών» της ευρωζώνης, των PIIGS όπως μας αποκαλείτε, είναι σήμερα προβληματικό ουδόλως τις απαλλάσσει από τη ληστρική εκμετάλλευση των πιο αδύναμων χωρών της Ε.Ε. στο οποίο πρωταγωνίστησαν μαζί με αμερικανικές τράπεζες με τις οποίες σήμερα μπορεί να έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα.

Αγαπητέ Χανς, αγαπητέ Πέτερ, αγαπητή Ούλα, αγαπητή Χάνα. Θα σου μιλήσω τώρα για τον θεμελιώδη μύθο που σας έχει κάνει καχύποπτους, αν όχι εχθρικούς, απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Οι πονηροί Γερμανοί πολιτικοί κολακεύουν την φυσιολογική αντίδρασή του στο ενδεχόμενο να «πληρώσεις εσύ την ελληνική κρίση», υποστηρίζοντας ότι η χώρα σου έχει ήδη δώσει πολλά μέσω των κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα. Πολλά, που τα περισσότερα πήγαν και στράφι (πράγμα που είναι αλήθεια). Είναι αλήθεια λοιπόν ότι η χώρα μου έχει πάρει μέσω των ΚΠΣ περίπου 46 δισ. ευρώ στην τριακονταετία της ευρωπαϊκής της εμπειρίας. Πράγμα που θα ήταν σκάνδαλο αν δεν είχε ανταποδώσει κάτι. Έδωσε και με το παραπάνω. Μόνο το εμπορικό έλλειμμα στις ελληνογερμανικές συναλλαγές αυτής της τριακονταετίας να υπολογίσει κανείς θα διαπιστώσει ότι είναι σχεδόν το διπλάσιο των κοινοτικών επιδοτήσεων. Κι ακόμη μεγαλύτερο είναι το συνολικό μας εμπορικό έλλειμμα με το σύνολο των εταίρων στην ευρωζώνη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα χρήματα που δόθηκαν σαν ενισχύσεις στην Ελλάδα (και η γερμανική μερίδα του λέοντος) μεταφράστηκαν σε πολλαπλάσια οφέλη για τους εταίρους μας. Πολύ απλά, για να έχει η χώρα σου πλεονάσματα, για να διατηρεί τα σκήπτρα του μεγαλύτερου εξαγωγέα στον κόσμο, κάποιοι έπρεπε να έχουν ελλείμματα. Αυτό συνέβη και με μας. Γίναμε ένα σούπερ μάρκετ γερμανικών προϊόντων. Αεροπλάνα, ελικόπτερα, τεθωρακισμένα, υποβρύχια, αυτοκίνητα, ηλεκτρικές κουζίνες, ψυγεία, πλυντήρια…Είμαστε καλοί πελάτες σας και σαν κράτος και σαν νοικοκυριά. Κι αυτό σημαίνει ότι εσείς έχετε δουλειές στα εργοστάσια και κανονικά θα έπρεπε να έχετε χαμηλότερη ανεργία και ψηλότερους μισθούς. Αν αυτό δεν συμβαίνει, δεν φταίμε εμείς. Θα 'πρεπε να τα βάλετε με τ' αφεντικά σας που «εξυγιαίνουν» με αθρόες απολύσεις και με συμπίεση μισθών την κερδοφορία τους.
Κι εμείς δεν έχουμε παράπονο. Είστε κι εσείς καλοί πελάτες, μόνο που αγοράζετε τα προϊόντα μας πολύ πιο φθηνά. Και σε κάθε περίπτωση δεν συγκρίνεται ένα ελληνικό γιαούρτι με ένα υποβρύχιο. Όσο για τη «βαριά βιομηχανία» μας, τον τουρισμό, ξέρω ότι κάθε χρόνο 2 εκατομμύρια από σας τιμάτε τα καλοκαίρια μας, τον ήλιο και τη θάλασσά μας. Έχετε όμως αναρωτηθεί γιατί δυο εβδομάδες διακοπές στην Ελλάδα κοστίζουν σ' έναν Γερμανό σχεδόν τα μισά απ' ό,τι κοστίζουν σ' έναν Έλληνα;

Αγαπητέ Γερμανέ πολίτη, είμαστε σ' ένα κρίσιμο σημείο, μια πολύ επικίνδυνη συγκυρία. Κινδυνεύουμε κι εσύ κι εγώ να κυλίσουμε σ' έναν επικίνδυνο εθνικισμό απ' τον οποίο κανείς μας δεν θα βγει ωφελημένος. Αυτός ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει στην πραγματικότητα δεν είναι δικός μας. Πάνω στο κουφάρι της ενιαίας Ευρώπης που ποτέ δεν υπήρξε ενιαία, παίζονται παγκόσμια παιχνίδια απληστίας και ηγεμονίας που δεν μας αφορούν. Έχεις κι εσύ, και πολύ περισσότερο οι γονείς κι οι παππούδες σου, την εμπειρία του πώς λύνονταν στον 20ο αιώνα οι μεγάλες κρίσεις χρέους (κι όχι μόνον αυτές). Με πόλεμο. Κανονικό. Με απίστευτο όλεθρο. Δεν το λέω για να σου ξύσω την πληγή, να θυμίσω τις ευθύνες της χώρας σου στο μεγάλο μακελειό των δύο παγκοσμίων πολέμων. Αλλά είναι μια πραγματικότητα. Όπως πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μου όχι μόνο δεν αποζημιώθηκε για όσα υπέστη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (ίσως η μόνη), αλλά τιμωρήθηκε κι όλας. Με έναν εμφύλιο, μια μακρά περίοδο αυταρχικών καθεστώτων και ξένων επεμβάσεων, πολιτικές διώξεις, προσφυγιά, μετανάστευση, μια δικτατορία, μια εθνική τραγωδία στην Κύπρο. Σ' όλα αυτά υπήρχε πάντα μια αποδεδειγμένη ανοχή, αν όχι και συνενοχή, των κατά τα λοιπά φίλων και εταίρων. Δεν ξέρω, λοιπόν, αν μ' αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερες πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες απ' αυτές που μας έφεραν στη σημερινή τραγική κατάσταση.

Εν κατακλείδι, αγαπητέ Χανς, αγαπητή Χάνα, θέλω να πω ότι κι εγώ κι εσύ είμαστε θύματα της ίδιας απάτης, του ίδιου μύθου που υποσχόταν μια Ευρώπη αλληλεγγύης και ευημερίας, μια οικονομία με ευκαιρίες για όλους, μια οικογένεια εθνών και κοινωνιών που θα συγκλίνουν προς τα πάνω. Ζούμε το ακριβώς αντίθετο. Με πρόσχημα την ενοποίηση παλιότερα, την χρηματοπιστωτική κρίση πέρσι, την κρίση του χρέους σήμερα, παρακολουθούμε την κατεδάφιση δικαιωμάτων και κεκτημένων για τα οποία κάποτε ο Γερμανός ήταν περήφανος και ο Έλληνας θα ήθελε πολύ να μιμηθεί. Γιατί να την παρακολουθούμε απλώς, αντί να προσπαθούμε να την αποτρέψουμε; Σ' αυτό το στόχο πρέπει να είμαστε μαζί. Τις αντιθέσεις και τον κανιβαλικό ανταγωνισμό των ελίτ δεν πρέπει να τις κάνουμε δικό μας πόλεμο.

Αυτά τα λίγα, αγαπητέ Πέτερ, αγαπητή Ούλα. Κι είσαι πάντα ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα να απολαύσεις τα μόνα αγαθά που διαθέτουμε σε αφθονία, ήλιο, θάλασσα, πολιτισμό-που ξέρω ότι σε συναρπάζει περισσότερο κι από μας- και καλή καρδιά.

Υ.Γ. Ελπίζω να μη σου χαλάσει τις διακοπές η εικόνα μιας κατηφούς και φτωχότερης Ελλάδας. Διότι εν τω μεταξύ, από το live your myth in Greece, έχουμε κυλίσει στο live your misery in Greece, όπως διάβασα σ' ένα πικρόχολο σύνθημα της απεργιακής διαδήλωσης της Τετάρτης.
Με εκτίμηση


ΚΙΜΠΙ


Θέλουν να μας σώσουν ή να μας κατaπον...

Θέλουν να μας σώσουν ή να μας κατaποντίσουν;

 

       Τα μέτρα, που εξήγγειλε ο κ. πρωθυπουργός, με την απόγνωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, είναι το εξωφρενικό τίμημα που καλείται να πληρώσει ο λαός μας στους ευρωπαίους εταίρους μας, για  την  ελπίδα –όχι όμως και τη  βεβαιότητα- ότι θα μας προσφέρουν πολιτική στήριξη, ώστε  να πάψουμε να είμαστε βορά των διεθνών τοκογλύφων.

      Πρόκειται για μέτρα, που απορρέουν μίσος, αλαζονεία και απεριόριστη περιφρόνηση για όλους εμάς που θα τα υποστούμε, χωρίς και να πείθουν στο ελάχιστο, ότι θα είναι αποτελεσματικά. Και  όσο εμείς πανικόβλητοι υποχωρούσαμε, τα μέτρα αυτά γινόταν όλο και σκληρότερα, πιο απαιτητικά, πιο βασανιστικά, πιο αιματηρά και, κυρίως, πιο άδικα. Στο μάτι του κυκλώνα οι μισθωτοί και συνταξιούχοι στο σύνολό τους.  Αλήθεια, δικαιολογούμαστε  να βαυκαλιζόμαστε ακόμη για την ύπαρξη έστω και στοιχειώδους αλληλεγγύης στους κόλπους της ΕΕ; Και είναι λογικό να εξακολουθούμε  να  επενδύουμε  στην ειλικρίνεια των προθέσεών των εταίρων μας  να μας βοηθήσουν;

     Τα  στραγγαλιστικά μέτρα που μας έχουν επιβληθεί, και που η κυβέρνηση έκρινε ότι όφειλε να  αποδεχθεί δεν είναι, απλώς,  απάνθρωπα αλλά είναι και τραγικά αναποτελεσματικά. Τα μέτρα αυτά θα καταστρέψουν κάθε προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας, θα εξαθλιώσουν ένα συντριπτικά μεγάλο τμήμα του λαού, θα εκθρέψουν άγρια αντιευρωπαϊκά αισθήματα, και θα συντρίψουν κάθε ίχνος  κοινωνικού μας ιστού.

      Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη του νομίσματος. Δηλαδή, σε πείσμα της υπεροπτικής σιγουριάς που εκπέμπει η κυρία Μέρκελ, και όχι μόνο, είναι πολύ αμφίβολο αν, παρά τη σταύρωση της Ελλάδος, θα επέλθει νηνεμία στο κερδοσκοπικό μέτωπο. Και είναι ακόμη πιο αβέβαιο  το αν η κυρία Μέρκελ και οι ομοιόβαθμοί της θα είναι σε θέση να το αναχαιτίσουν. Η μικρή μας χώρα που δεν είναι παρά το κερασάκι σε  μια τεράστια τούρτα, δεν είναι αρκετή για να ικανοποιήσει τους  κερδοσκόπους. Οι τελευταίοι, που δεν είναι ανώνυμοι, αλλά πρόκειται για μεγάλες και γνωστές τράπεζες της υφηλίου, θα εξακολουθήσουν πιθανότατα να επιτίθενται, εκ περιτροπής, και σε άλλες χώρες. Πράγματι, όλα πια  δείχνουν ότι η κερδοσκοπία της ώριμης παγκοσμιοποίησης επιλέγει ως θύματά της  ολόκληρα  κράτη, μια και η απομύζησή τους  είναι σαφώς πιο αποδοτική, σε σύγκριση με  τις χρηματιστηριακές φούσκες μεμονωμένων  δραστηριοτήτων.

     Τα πολύ σημαντικά προβλήματα της οικονομίας μας, που υπήρχαν και πριν από την έλευση της λαίλαπας  των μέτρων, θα μπορούσαν να συνοψιστούν στις κορυφούμενες ανισότητες κατανομής του εισοδήματος, που περιόριζαν τις βασικές ροπές για κατανάλωση και επένδυση, ενθάρρυναν τον παρασιτισμό και τη διαφθορά, γενίκευαν το δανεισμό και πλούτιζαν τους φορολογικούς παράδεισους. Σωτήριο, συνεπώς, μέτρο για την έναρξη της οικονομικής μας ανόρθωσης, θα ήταν η γενναία αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων. Τα νέα μέτρα, ωστόσο, βαθαίνουν με εγκληματικό τρόπο  τις ανισότητες.

      Και να σκεφθεί κανείς το πόσο απλό  και απόλυτα εφικτό θα ήταν  ένα διαφορετικό σχήμα, σχετικά με την αντιμετώπιση των χρεών μας. Αν, πράγματι, οι εταίροι μας ήθελαν να μας βοηθήσουν είναι εκπληκτικό το πώς τους διέφυγε το αυταπόδεικτο. Δηλαδή, ο διπλασιασμός του χρόνου χάριτος, από 3 σε 6 χρόνια, για τη μείωση του ελλείμματός  μας κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

             Δυστυχώς, η θλιβερή συμπεριφορά των εταίρων μας, απέναντί μας, σε συνδυασμό και με την έντονη δραστηριότητα των τοκογλύφων πανικόβαλε τους έλληνες αρμόδιους, έτσι που «κατάπιαν» το φρικώδες αυτό πακέτο μέτρων, παρόλο ότι  αρχικά  ήταν ολοκληρωτικά αντίθετοι, και  παρόλο ότι  γνώριζαν το πόσο καταστρεπτικό θα είναι για την Ελλάδα.

     Έτσι φθάσαμε σε αδιέξοδο, και δεν θα είμαστε μόνοι. Η παραμονή σε θέσεις-κλειδιά των υπεύθυνων, για την έλευση της κρίσης, φανατικών  νεοφιλελεύθερων  θα ήταν αδύνατο να μην έχει συνέπειες.

 

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

Πρ. Πρύτανης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Πρόεδρος του Ιδρύματος Δελιβάνη

delimar@uom.gr

www.delivanis. com