Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Δεν είδα, δεν άκουσα δεν μίλησα ... οι τρεις μαϊμούδες

Ο Γεροπαράξενος με παρότρυνε να τοποθετηθώ με την ακόλουθη φράση: «ΤΟ ΣΤΕΛΝΩ ΓΙΑΤΙ ΤΑΙΡΙΆΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΣΚΕΨΕΙΣ».

Καταρχήν εκτιμώ ότι το θέμα επιβάλλεται να το διαλευκάνει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Προς δε ότι οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες και ασυγχώρητες. Η, των τριών μαϊμούδων (δεν είδα, δεν άκουσα, δεν μίλησα στον πρωθυπουργό), θέση Ρουσσόπουλου είναι διοικητικά απαράδεκτη, όταν εξ ορισμού είναι το αυτί, το μάτι και το στόμα του πρωθυπουργού.

Κατ’ οικονομίαν δεκτή η θέση του αόμματου, κουφού και μουγγού Ρουσσόπουλου, ο πρωθυπουργός δεν άκουγε ή έβλεπε τα διάφορα δελτία ειδήσεων; Δεν διάβαζε, κατά τη διαδρομή από τη Ραφήνα στου Μαξίμου, τους τίτλους των εφημερίδων τουλάχιστον; Παρουσιάζεται ο πρωθυπουργός της χώρας να ζει σε μια ουτοπική χώρα. Όσο κακή πρόθεση και αν ενδυθώ δεν είναι δυνατόν να δεχθώ αυτή την εικονική πραγματικότητα. Γι’ αυτούς και μόνον γι’ αυτούς τους στοιχειώδεις λόγους καταλογίζω μεγάλες πολιτικές ευθύνες.

Αν στους προηγούμενους λόγους προσθέσω και δόλο ή σκοπιμότητα τότε οι ευθύνες παίρνουν και το λούστρο των ποινικών ευθυνών.

Αλλά επειδή --όπως λέει ο λαός-- «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει» και η Δικαιοσύνη έχει –για άλλους λόγους—χωλαίνει το Βατοπέδι αφού βαλτώσει θα τεθεί στας καλένδες.

ΣΓΣ

Σκέψεις για την υπόθεση Βατοπεδίου...

Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος

.

Θάθελα να εκφράσω μερικές σκέψεις μου γύρω από την υπόθεση του Βατοπεδίου, ένα είδος «σκέπτομαι φωναχτά», για να εκτιμηθούν αναλόγως.

Μια πρώτη διαπίστωση είναι το ράσο έχει μεγάλη επίδραση και επιρροή στην Ελληνική κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών μας. Κάτι τέτοιο θα ήταν καλοδεχούμενο και επωφελές για την κοινωνία, αν όλοι οι ρασοφόροι σκεπτόταν και ενεργούσαν όπως ο μακαριστός Χριστόδουλος, ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος και ιεράρχης που έφυγε τόσο πρόωρα. Πλην όμως φευ, υπάρχουν και Εφραίμ και Αρσένιοι, οι οποίοι κατόρθωσαν να αναστατώσουν την πολιτική ζωή της χώρας διακομματικά, για σκοτεινά δυστυχώς συμφέροντα.

Φαίνεται ότι το δίδυμο Εφραίμ-Αρσένιος, σχεδίαζαν από καιρό την αρπαγή της δημόσιας περιουσίας. Η πρώτη τους σκέψη ήταν να αποκτήσουν επισήμως την κυριότητα της λίμνης Βισθωνίδα, για να μπορέσουν σε επόμενο στάδιο να την ανταλλάξουν με εμπορεύσιμα ακίνητα. Έτσι φρόντισαν να βρουν διασυνδέσεις στο χώρο της εξουσίας.

Με δεδομένη την επιρροή τους στους πολιτικούς, στους οποίους εξασφαλίζουν ψηφαλάκια, φρόντισαν με μεγάλη επιτυχία (πως άραγε;) να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των γνωμοδοτικών οργάνων, όπως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το Συμβούλιο Ορκωτών Εκτιμητών κ.ά., έτσι ώστε οι πολιτικοί να δέχονται αδιαμαρτύρητα τις γνωματεύσεις τους.

Τα πρώτα «θύματα» ήταν οι υφυπουργοί Δρυς και Φωτιάδης το 2003, με τους οποίους εξασφάλισαν την κυριότητα της λίμνης και τις παραλίμνιες περιοχές. Βέβαια δεν τους ενδιέφεραν οι ιδιοκτησίες αυτές, αφού δεν ήταν εμπορεύσιμες, αλλά τις χρειαζόταν για το επόμενο στάδιο, αυτό της ανταλλαγής με εμπορεύσιμα ακίνητα.

Η διεξαγωγή της δίκης στην Θράκη και η αλλαγή της Κυβερνήσεως το 2004, τους χάλασαν τα σχέδια, αλλά γρήγορα βρήκαν λύσεις! Γρήγορα διαπίστωσαν ότι τα γνωμοδοτικά όργανα είχαν παραμείνει τα ίδια της προηγούμενης κυβέρνησης, τα οποία είχαν ήδη υπό τον έλεγχό τους. Ειρήσθω εν παρόδω ότι ήταν ακόμη μια απόδειξη λανθασμένων εκτιμήσεων του κ.Καραμανλή, που κινδυνεύει να το πληρώσει και σε αυτή την περίπτωση, όπως σε τόσες άλλες προηγουμένως. Υγιής μεν η πρόθεση για αποκομματικοποίηση του κράτους, ανώριμος δε ο χρόνος να εκτιμηθεί και αναγνωρισθεί μια τέτοια γενναία πρόθεση.

Η πρώτη κίνηση λοιπόν των Εφραίμ-Αρσένιου, ήταν να πετύχουν την κατάργηση της δίκης, αφού είχαν πληροφόρηση ότι την χάνουν. Έστειλαν λοιπόν την πρότασή τους απ’ ευθείας στο Ν.Σ.Κ., όλως αναρμοδίως, αφού μόνο υπηρεσιακά αιτήματα εξετάζει το Ν.Σ.Κ.και αντί να επιστρέψουν το αίτημα ως απαράδεκτο, σπεύδουν σε μια θετική γνωμάτευση, την οποία στέλνουν στον υφυπουργό κ.Δούκα, ο οποίος, αφελώς ίσως, λόγω της πρόσφατης ανάληψης των καθηκόντων του, έκανε δεκτή την εισήγηση αυτή του Ν.Σ.Κ.

‘Όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει στο κρίσιμο αυτό στάδιο, όλες οι επόμενες κινήσεις των Εφραίμ-Αρσένιου και η ανταλλαγή των ακινήτων, ήταν δεδομένη και εύκολη υπόθεση με τα υπό τον έλεγχο τους από πριν, γνωμοδοτικά όργανα της πολιτείας, τη δεδομένη επιρροή τους στους πολιτικούς, μαζί με τη συμπαράσταση διαφόρων παρατρεχάμενων.

Ως προς το αν η παραχώρηση της ιδιοκτησίας της λίμνης ή η ανταλλαγή κτισμάτων, ποιο είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο, έστω και αν είναι ισχυρό το επιχείρημα ότι χωρίς την παραχώρηση της λίμνης δεν θα γινόταν καμιά ανταλλαγή, πολύ μικρή σημασία έχει από την πιο πάνω σκοπιά.

Αν τα πιο πάνω μελετηθούν νηφάλια και χωρίς κομματικές αγκυλώσεις, από την Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή, θα πρέπει να κλείσουν ομόφωνα την υπόθεση ως προς τα πολιτικά πρόσωπα και να αφήσουν τη Δικαιοσύνη να καταλογίσει τις ευθύνες στα μέλη των γνωμοδοτικών αυτών οργάνων και σε όποιον άλλον καταλήξουν.

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Μήπως είναι τσαρλατάνοι;

Απορία αφελούς. Αυτοί οι περίφημοι οικονομολόγοι που διαβλέπουν ασθενή ανάκαμψη από το 2010, το 2006 δεν ήταν σε θέση να διείδουν την σημερινή κρίση. Τα σημερινά λεγόμενά τους έρχονται σε αντίφαση μ’ αυτά που μας έλεγαν παλαιότερα.

Ο καλός γιατρός είναι υπέρ της πρόληψης και από τα διάφορα συμπτώματα διαβλέπει και επεμβαίνει.

ΣΓΣ

 

Ημερίδα της Eurobank για την παγκόσμια οικονομία

Προσδοκίες για ανάκαμψη από τις αρχές του 2010

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2008 07:00

Υφεση το 2009 με κάποιες ενδείξεις ασθενούς ανάκαμψης από το 2010 βλέπουν οι οικονομολόγοι. Οι συμμετέχοντες σε ημερίδα που πραγματοποίησε χθες η Eurobank [EFGr.AT] Σχετικά άρθρα για την παγκόσμια οικονομία εμφανίζονται απαισιόδοξοι και προβλέπουν συνθήκες ύφεσης και μάλιστα με χαρακτηριστικά που τη διαφοροποιούν από προηγούμενες οικονομικές φάσεις.

Ο κ. Ν. Καραμούζης

Καθώς πρόκειται για πρωτοφανή κρίση, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Νίκος Καραμούζης, τα μοντέλα των ανοικτών αγορών, της αυτορρύθμισης και της ελάχιστης κρατικής παρέμβασης τελούν υπό αμφισβήτηση.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να διαμορφωθεί νέα ισορροπία μεταξύ κράτους, αγοράς και κοινωνίας, με εντονότερη παρουσία του κράτους και αυστηρότερη εποπτεία, τόνισε ο κ. Καραμούζης και επισήμανε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε φάση σοβαρών και διαχρονικών διαρθρωτικών αδυναμιών, όπως το υψηλό έλλειμμα και χρέος, η έλλειψη ελκυστικότητας για επενδύσεις και η πολιτική αβεβαιότητα. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank υπογράμμισε ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και επώδυνες πολιτικές για να βγει η χώρα από την κρίση με τις ελάχιστες αρνητικές επιπτώσεις.

Ο κ. Φ. Καραβίας

Σε ευκαιρίες που δημιουργεί υπό προϋποθέσεις η κρίση αναφέρθηκε ο Φωκίων Καραβίας, Γενικός Διευθυντής Global Markets, Institutional Asset Management and Services του Ομίλου ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas Paul Mortimer-Lee εκτίμησε ότι οι οικονομίες των ΗΠΑ, της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας θα βρίσκονται σε ύφεση και το 2009 και θα επανέλθουν σε θετικούς, αν και χαμηλούς, ρυθμούς ανάπτυξης το 2010.

Οσον αφορά την Ελλάδα αναμένεται ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 1% το επόμενο έτος και να ανέλθει στο 2,3% το 2010, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει αισθητά το 2009.

Ο κ. Mortimer -Lee επισήμανε ότι μειώσεις επιτοκίων σε ευρωζώνη και ΗΠΑ θα πραγματοποιηθούν, χωρίς αυτό να αποδειχθεί αποτελεσματικό μέτρο και ότι απαιτείται η χρήση εργαλείων όπως η ενίσχυση των διαθεσίμων των κεντρικών τραπεζών και του ενεργητικού τους και «δράση» τους απευθείας στην πραγματική οικονομία.

Ο κ. Mark Wall

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank για την ευρωζώνη Mark Wall αναφέρθηκε στην απειλή του αποπληθωρισμού την οποία η ΕΚΤ και η Fed πρέπει να λάβουν υπόψη ενώ ειδικά για την ευρωζώνη, τα ρίσκα συνίστανται στην αναποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής πολιτικής, μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ύφεση στην Ανατολική Ευρώπη και στην αναχρηματοδότηση του επιχειρηματικού δανεισμού. Επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν πάντως για μακροπρόθεσμους επενδυτές, σημείωσε ο κ. Wall.

Ο κ. Γκ. Χαρδούβελης

O Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου Eurobank EFG Γκίκας Χαρδούβελης επισήμανε ότι η έλλειψη ρευστότητας κάνει επισφαλείς τις οποιεσδήποτε προβλέψεις ανάκαμψης, αφού συνεχίζει να δημιουργεί πίεση για απομόχλευση, η οποία με τη σειρά της «μεταφέρει» την κρίση στην πραγματική οικονομία. Ο κ. Χαρδούβελης βλέπει αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς αλλά θεωρεί μικρή την πιθανότητα αποπληθωρισμού.

Οσον αφορά τη Νέα Ευρώπη που αφορά τράπεζες και ελληνικές επιχειρήσεις, εκτιμά ότι θα μειωθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης αλλά μακροπρόθεσμα η περιοχή θα συγκλίνει με την ευρωζώνη, παρά τα ρίσκα που υπάρχουν.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/04/1600847.htm

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Γιατί το ΚΚΕ συμπλέει με την ΝΔ στην καταψήφιση;

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής (http://www।parliament।gr/ergasies/showfile।asp?file=syne081202।txt) δεν υπάρχει μια κάποια συζήτηση και επιχειρηματολογία για να αιτιολογεί τη ψήφο των ३०० Μηπως κάποιος γνωρίζει τους λόγους που ΝΔ + ΚΚΕ απέρριψαν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ;

ΣΓΣ

Απορρίφθηκε η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ -ο οποίος συνέδραμε την κυβέρνηση στη συγκεκριμένη διαδικασία- απορρίφθηκε χθες αργά το βράδυ σε ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ η πρόταση νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ρύθμισης θεμάτων που αφορούν την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, αλλά και τις ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου.


Από τους 273 ψηφίσαντες, «όχι» στην πρόταση είπαν 159 βουλευτές (της ΝΔ και του ΛΑΟΣ), «ναι» είπαν 109 βουλευτές (του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ 5 βουλευτές (του ΚΚΕ) δήλωσαν παρών। Σημειώνεται ότι ο διαγραφείς από τη ΝΔ και πλέον ανεξάρτητος βουλευτής Π. Τατούλης ψήφισε «όχι» στηρίζοντας την κυβέρνηση.



Γ. ΚΑΨΗΣ
Απάντηση για το Βατοπέδιο

Επιβεβλημένη και εκ των καθηκόντων του και για την αποφυγή δικαστικών εμπλοκών που θα ματαίωναν την έκθεση κειμηλίων του Αγίου Ορους, χαρακτηρίζει την παρέμβασή του υπέρ της Μονής Βατοπεδίου και της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής ο πρώην υπουργός Γιάννης Καψής.

«Το κείμενο είναι σαφές», επεσήμανε ο κ। Καψής, για να προσθέσει με έμφαση: «Το γεγονός ότι η ενέργειά μου έγινε πέντε ολόκληρα χρόνια προτού καταλάβει τη Μονή ο Εφραίμ, αποδεικνύει ότι η ανάμειξη του ονόματός μου αποβλέπει στη συγκάλυψη των πραγματικά υπευθύνων του τρομακτικού αυτού σκανδάλου».

Ποιοι είναι οι "νταβατζήδες";

Κατευθύνσεις για στήριξη των τραπεζών

Τη δέσμευση να εκδώσει πριν από τα Χριστούγεννα αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη-μέλη σε ό,τι αφορά τα εθνικά προγράμματα στήριξης των τραπεζών ανέλαβε χθες η Κομισιόν, στο πλαίσιο του EcoFin, αφού δέχθηκε οξεία κριτική για σοβαρές καθυστερήσεις.

"Η" 3/12

Τη δέσμευση να εκδώσει πριν από τα Χριστούγεννα αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη-μέλη σε ό,τι αφορά τα εθνικά προγράμματα στήριξης των τραπεζών ανέλαβε χθες η Κομισιόν, στο πλαίσιο του EcoFin, αφού δέχθηκε οξεία κριτική για σοβαρές καθυστερήσεις.

Π. Στάινμπρουκ 
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Πεέρ Στάινμπρουκ, αντιδρώντας στην άρνηση της Κομισιόν να εγκρίνει το πρόγραμμα του Βερολίνου για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της
Commerzbank, δήλωσε πως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Σουηδία «διαφωνούν με τη στάση της Κομισιόν και την ταχύτητά της».

Και ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών, Άντερς Μποργκ, είπε: «Πρέπει να ανακαλέσουμε όλες αυτές τις λεγεώνες γραφειοκρατών στο θέμα της κρατικής βοήθειας».

Η Κομισιόν καθυστερεί να δώσει το «πράσινο φως» επειδή υπάρχουν ανησυχίες για θέματα ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών-μελών.

Μήπως υπάρχει κάποιος επαΐων να μου αιτιολογήσει το φαινόμενο της σημαντικής κερδοφορίας της Εθνικής Τράπεζας και την ανάγκη αρωγής της από το πακέτο των 28 δις. €;

Αν οι κερδοφόρες τράπεζες έχουν ανάγκη οικονομικής συνδρομής, τότε οι επιχειρήσεις που κλείνουν η μια πίσω από την άλλη τι πρέπει να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ; Επισημαίνεται ότι τα 28 δισ. € που θα περάσουν μέσα από τις τράπεζες θα αφήσουν σημαντικά κέρδη (τόκοι, τραπεζικά έξοδα κλπ) σε βάρος των δοκιμαζομένων επιχειρήσεων.

ΣΓΣ

Από τον Ατλαντικό στα Ουράλια


Θα το επιτρέψουν οι ΗΠΑ;

Ποιος τελικά θα έχει τον πολιτικό έλεγχο;

ΣΓΣ


Εντός του ΝΑΤΟ θέλουν τη Ρωσία οι Ευρωπαίοι

Με τη Γερμανία στην πρώτη γραμμή, οι ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ζήτησαν την επανέναρξη του διαλόγου με τη Μόσχα, που είχε διακοπεί το καλοκαίρι λόγω Καυκάσου. Η Ε.Ε έκανε ήδη χθες το ανάλογο βήμα.


"Η" 3/12


Του Γιώργου Παυλόπουλου

Την έντονη διαφωνία τους στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Μόσχας εξέφρασαν εκ νέου χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, κατά τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που έγινε στις Βρυξέλλες.

Με τη Γερμανία να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της αντιπαράθεσης, οι Ευρωπαίοι επέμειναν σε δύο θέματα: Αφενός ότι δεν πρέπει να γίνει σήμερα κανένα βήμα που να φέρνει πιο κοντά την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στη συμμαχία.

Αφετέρου πως πρέπει να ξεκινήσει πάλι ο διάλογος ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που είχε διακοπεί με αφορμή τον πόλεμο στον Καύκασο, τον περασμένο Αύγουστο - ακολουθώντας το παράδειγμα της ΕΕ, η οποία επανήλθε από χθες στο τραπέζι των συνομιλιών με τη Μόσχα.

Σταθεροί
«Εκτιμώ ότι πρέπει να μείνουμε σταθεροί στις αποφάσεις του Βουκουρεστίου. Δεν βλέπω τον λόγο να κάνουμε κάποιο περαιτέρω βήμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αναφερόμενος στις γενναιόδωρες αλλά χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις υποσχέσεις που δόθηκαν προς τις δύο χώρες στη σύνοδο κορυφής του Απριλίου.

Πρακτικά, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες από το ΝΑΤΟ, το Βερολίνο και άλλοι Ευρωπαίοι κατηγόρησαν την Ουάσιγκτον και την Αμερικανίδα ομόλογό τους Κοντολίσα Ράις ότι επιχειρούν να εκβιάσουν αποφάσεις και εξελίξεις «από το παράθυρο», υιοθετώντας μια πιο ελαστική ερμηνεία της πορείας μιας χώρας προς την πλήρη ένταξη.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν εσχάτως να βάλουν νερό στο κρασί τους και να μην επιμείνουν στον καθορισμό «οδικού χάρτη» για την ένταξη Ουκρανίας και Γεωργίας.

Επίσης, η Ράις δέχθηκε «καταρχήν» το αίτημα για επανέναρξη των συνομιλιών με τη Ρωσία, εφιστώντας πάντως την προσοχή τους στο γεγονός ότι, όπως είπε, «τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να είναι εγκατεστημένα σε αυτονομιστικές περιοχές».

Στο κενό...
Πρακτικά, λοιπόν, οι εκκλήσεις που απηύθυναν οι πρόεδροι των δύο επίμαχων χωρών, Βίκτορ Γιούσενκο και Μιχαήλ Σαακασβίλι, με άρθρα τους στον διεθνή Τύπο (
Interna-tional Herald Tribune και Wall Street Journal), έπεσαν στο κενό, καθώς οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί δεν ευνοούν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΑΣΕ - την προεδρία του οποίου αναλαμβάνει η Ελλάδα από 1ης Ιανουαρίου - αποφάσισε να συζητήσει άμεσα τόσο το πλαίσιο των αντιθέσεων στον Καύκασο, που προκάλεσαν τα γεγονότα του καλοκαιριού όσο και την πρόταση της Μόσχας για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου ασφαλείας στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή και της Ρωσίας।

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&tag=9464&pubid=4175124

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Το ΕΣΥ μοιάζει με το "Αύριο δίδεται πίστωση" ...

"Το ΕΣΥ συμβολίζει τη διαφθορά"

Πεθαίνει κόσμος επειδή δεν βρίσκει ανοιχτές ΜΕΘ τόνισε ο Γ.Παπανδρέου. Κάνουμε σημαντικά βήματα, απάντησε ο πρωθυπουργός                                                                                                            12:39

Το νέο σύστημα προμηθειών που βάζει φραγμούς στη σπατάλη στο χώρο της Υγείας, επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός απο το βήμα της Βουλής για να του απαντήσει ο Γ.Παπανδρέου οτι αυτό δεν έχει μπεί ακόμη σε εφαρμογή 18 μήνες απο την ψήφιση του.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνέταιροι Εφραίμ-Πάπιστας

Oλονύκτια κατάθεση Μαγγίνα

Ιεροί... συνέταιροι

Τρόμος για «καρφώματα»

Κοινωνικό μανιφέστο των Σοσιαλιστών

"Είμαι κοντά του"

"Χάσιμο χρόνου η προσφυγή στη Χάγη"

Ευκαιρία για το κοινωνικό πρόσωπο

Ο Κ.Καραμανλής απαντώντας κατά την «ώρα του πρωθυπουργού» σε ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου για το ΕΣΥ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για επιλεκτική μνήμη και πληροφόρηση.

"Ο κ. Παπανδρέου έφτασε να λέει ότι το ΕΣΥ εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση για χάρη των ιδιωτικών συμφερόντων μέτρησε όμως ποτέ πόσες άδειες δόθηκαν σε ιδιώτες πριν και μετά το 2004;"

"Δεν θυμάται ο κ. Παπανδρέου τις τεράστιες "τρύπες" που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ; Σήμερα το σύστημα των προμηθειών που εφάρμοζε το ΠΑΣΟΚ τερματίζεται και κάποιοι αντιδρούν, κρίμα που ακούσια -είμαι βέβαιος- ο κ. Παπανδρέου γίνεται αρωγός τους".

«Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι η κατάσταση στο χώρο της υγείας έφτασε σε επιθυμητά επίπεδα. Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών και μέρα με τη μέρα κάνουμε σημαντικά βήματα», δήλωσε ο κ. Καραμανλής, εκτιμώντας ωστόσο πως υπάρχει βελτίωση.

"Φοβάστε να τα βάλετε με τη διαφθορά" "Μετά από 18 μήνες από την ψήφισή του δεν έχει εφαρμοσθεί το νέο σύστημα προμηθειών. Φοβάστε να τα βάλετε με τη διαφθορά και το σύστημα γύρω από το φάρμακο. Σας προκαλώ, ελάτε μαζί μου να επισκεφθούμε ένα νοσοκομείο για να δείτε τα χάλια τα δικά σας. Πεθαίνει κόσμος επειδή δεν βρίσκει ανοιχτές ΜΕΘ", ανταπάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Πέντε χρόνια ακούμε υποσχέσεις πως όλα καλυτερεύουν και ότι φταίνε άλλοι, οι νοσηλευτές, οι προμηθευτές, το ΠΑΣΟΚ», παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Για τις ελλείψεις προσωπικού και τις καθυστερήσεις των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ δεν φταίει το ΑΣΕΠ, αλλά το πρόγραμμα της κυβέρνησης που δεν επενδύει στη δημόσια υγεία».

«Το ΕΣΥ τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- θα μπορούσε να συμβολίζει το δικαίωμα κάθε πολίτη στη δωρεάν Υγεία. Συμβολίζει την αξία στον κάθε άνθρωπο. Σήμερα όμως, συμβολίζει τη διαφθορά, την υποβάθμιση, την αναξιοκρατία, την αναξιοπρέπεια» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κατάντησε το ΕΣΥ σύμβολο φτηνών δικαιολογιών».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=1926900

ΔΕΗ Συνέχεια στο σιριαλ

Βουλιάζει η ΔΕΗ

Ζημιές ύψους 244,6 εκατ. € , έναντι κερδών 60,2 εκατ. € την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζει η Επιχείρηση. Πυρά Μ. Χρυσοχοϊδη                                                                                            «E» 28/11

Στο βάραθρο παρασύρουν τη ΔΕΗ οι ζημιές της που έφτασαν τα 244,6 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, σε αντιδιαστολή με τα κέρδη των 60,2 εκατ. ευρώ που εμφάνισε η επιχείρηση αντίστοιχα πέρυσι.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κέρδη 10 εκατ. ευρώ για το 3ο τρίμηνο

Το πρώτο PLANET ΗΟΜΕ στην Πυλαία

2 δισ. ευρώ κάτω στο 9μηνο

25,7% αυξήθηκαν τα κέρδη της «ΕΛΛΑΚΤΩΡ»

Η Vivartia αλλάζει... Αραβες

Οι παρενέργειες της κρίσης

Ενεργητικό για Marfin Ρopular

Τα κέρδη του ΟΤΕ στο 9μηνο

n Κυβέρνηση και διοίκηση οδηγούν τη ΔΕΗ σε οικονομική κατάρρευση και καταστροφή κατήγγειλε χθες ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, επί της Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, για να προσθέσει πως την ίδια ώρα ο πολύς πρόεδρος της Επιχείρησης, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, πανηγυρίζει. Αφορμή το σχόλιο του κ. Αθανασόπουλου πως «έτσι αναδεικνύονται τα προβλήματα της Επιχείρησης».

Τα τιμολόγια
Για την αντιμετώπιση των οποίων η προσφιλής τακτική του προέδρου της ΔΕΗ είναι η αύξηση των τιμολογίων, η οποία, σύμφωνα με το σενάριό του, πρέπει να ανέλθει σωρευτικά στο 35% κατά την προσεχή εξαετία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες:

- Τα κέρδη της ΔΕΗ προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 280,8 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2008 έναντι 610,8 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2007, μειωμένα κατά 330,0 εκατ. ευρώ (-54,0%).

Το περιθώριο EBITDA ανήλθε σε 6,4%, σε σύγκριση με 15,9% το εννεάμηνο του 2007. Εάν η Εταιρεία δεν είχε προβεί στον σχηματισμό της προαναφερθείσας πρόβλεψης για δικαιώματα εκπομπής CO2, το EBITDA θα ήταν αυξημένο κατά 108,7 εκατ. ευρώ και θα είχε διαμορφωθεί σε 389,5 εκατ. ευρώ (περιθώριο EBITDA 8,8%).

Παρά τις υψηλότερες τιμές καυσίμων και τη σημαντικά αυξημένη επιβάρυνση από την πρόβλεψη για την κάλυψη του εκτιμώμενου ελλείμματος δικαιωμάτων εκπομπών CO2, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων του γ τριμήνου 2008 ήταν βελτιωμένα κατά 41,9 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τα αντίστοιχα του β τριμήνου του 2008.

Οι ζημίες προ φόρων το εννεάμηνο του 2008 ανήλθαν σε 258,3 εκατ. ευρώ έναντι προ φόρων κερδών 76,6 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2007. Εάν οι τιμές των καυσίμων και των αγορών ενέργειας είχαν παραμείνει στα επίπεδα του 2007, τότε τα κέρδη προ φόρων θα ήταν 419 εκατ. ευρώ.

Οι καθαρές ζημίες το εννεάμηνο του 2008 ανήλθαν σε 244,6 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών 60,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2007.

Η κατάσταση που επικρατεί στη ΔΕΗ, επισημαίνει ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης, δείχνει τον απόλυτο παραλογισμό από πλευράς κυβέρνησης και διοίκησης. Απευθύνεται, δε, στην κυβέρνηση, καλώντας την: «να αναλάβει τις ευθύνες της, να δρομολογήσει έναν σχεδιασμό ανάκαμψης της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας.

Παρατηρητής
Δεν μπορεί να είναι παρατηρητής της κατάρρευσής της και της οικονομικής της απαξίωσης. Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα κινδυνεύει να εισαγάγει πράσινη ενέργεια από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, οι οποίες προωθούν με πολύ γρήγορο ρυθμό το πρόγραμμα ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ η χώρα μας είναι ακόμα εξαρτημένη σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρει επίσης: «Τη στιγμή που σύσσωμη η παγκόσμια διεθνής κοινότητα στρέφεται και εναποθέτει τις ελπίδες της για έξοδο από τη διεθνή κρίση στην ενεργειακή βιομηχανία και το πράσινο new deal, η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς αποκλειστικά σαν μια ευκαιρία νομής και επιμερισμού συμφερόντων, μέσα από εξαιρετικά αργές και αντιαναπτυξιακές, γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αδυνατεί, δε, να εκμεταλλευτεί έστω και κατ ελάχιστο τους φυσικούς πόρους, που τόσο απλόχερα διαθέτει η χώρα μας, ούτως ώστε να τους μετατρέψει σε ενέργεια, στη βάση μιας φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης και βιομηχανίας».

ΧΑΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11896&subid=2&tag=4750&pubid=1926820