Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012

Πουλήθηκαν τα CDS με Αφορμή το Δημοψήφισμα; [Βίντεο] | Online Στοιχημα

Δημοσίευση από σε Ειδήσεις Χρηματιστηρίου Πριν 68 ημέρες

greek-cds-capitalΟ βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτης Καμμένος, άφησε υπόνοιες σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα πως τα CDS του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου πουλήθηκαν όταν ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τα περί δημοψηφίσματος κι οδήγησε τις χρηματαγορές σε μεγάλη εφήμερη πτώση, πριν ανακαλέσει κι επανέλθει η ομαλότητα. Μάλιστα κάνει λόγο και για τον George Soros, ο οποίος επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας μια μέρα πριν την ανακοίνωση για διενέργεια δημοψηφίσματος. Κι αν όλα αυτά μοιάζουν ως θεωρίες συνωμοσίας, αξίζει κανείς να δει σήμερα την πτώση των CDS που από 6,000 μονάδες βάσης έπεσαν ραγδαία στις 4,400!

CDS-eyropi-xoresΌσον αφορά τον George Soros και για την πιθανή κατοχή CDS μέσω τουhedge fund του, αρκεί να διαβάσει κανείς τα σχόλια και τις υποδείξεις που κάνει κατά καιρούς ο άνθρωπος που «έσπασε» την Τράπεζα της Αγγλίας το 1992 και ανάγκασε την Αγγλική κυβέρνηση να αποσύρει τη λίρα από τις αγορές. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αγόρευση του Π. Καμμένου κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Ο Soros είχεεπιτεθεί στο σχέδιο σωτηρίας των Βρυξελλών όπως επισημάνθηκε και στο άρθρο περί CDS και Χρεωκοπίας της Ελλάδας πριν λίγες μέρες εδώ στο blog, όπου και ανέφερε πως το σχέδιο θα έχει διάρκεια ζωής από μία μέρα έως 3 μήνες. Πάνω σε αυτή τη δήλωση βασίστηκαν και τα λεγόμενα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας σε συνδυασμό με την πρόσφατη συνάντηση του George Soros με τον Γ. Παπανδρέου στην Αθήνα. Τι εννοείται όμως με τη συσχέτιση του δημοψηφίσματος και της πώλησης των CDS;

Τα ελληνικά CDS πριν λίγα μόλις χρόνια κυμαίνονταν κοντά στις 300 μονάδες βάσης. Δηλαδή για να ασφαλίσει μια τράπεζα ένα ομόλογο, το ετήσιο κόστος ανερχόταν σε 3% επί του ομολόγου. Στις αρχές τις περασμένης εβδομάδας τα CDS είχαν σκαρφαλώσει κοντά στις 5,500 μονάδες βάσεις, όπως φαίνεται κι από το γράφημα που αποτυπώνει την πορεία των CDS των Ευρωπαϊκών χωρών μέχρι και 2 Νοεμβρίου. Εάν πράγματι ο George Soros κατείχε CDS κι επιθυμούσε να τα πουλήσει μέσω του hedge fund του, το οποίο ελέγχει τεράστια ποσά χρημάτων, θα δημιουργούσε τόση προσφορά στην αγορά πουλώντας δισεκατομμύρια ευτρώ, που δε θα κατάφερνε να τα πουλήσει σε τόσο υψηλή τιμή. Θα χρειαζόταν λοιπόν κάποιο γεγονός για να δημιουργηθεί η τεχνητή ζήτηση που θα απορροφούσε την πώληση των CDS του. Τέτοιο γεγονός θεωρείτο το δημοψήφισμα που πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου, απόδειξη του οποίου ήταν η μεγάλη πτώση των χρηματαγορών, η άνοδος των CDS και ο κίνδυνος μιας φαινομενικά επερχόμενης χρεωκοπίας. Όταν όλοι λοιπόν πίστευαν ότι μέσω του δημοψηφίσματος η Ελλάδα θα έβγαινε από την Ευρωζώνη και θα κήρυττε χρεωκοπία, η ζήτηση για CDS αυξήθηκε απότομα. Όποιος ήθελε να πουλήσει, πλέον μπορούσε.

2 μέρες μετά το δημοψήφισμα ήταν πλέον παρελθόν κι ο κίνδυνος της χρεωκοπίας είχε προς στιγμής απομακρυνθεί. Έτσι όσοι είχαν ποντάρει στα CDS τη μέρα της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος, έβλεπαν την επένδυσή τους 2 μέρες μόλις αργότερα να χάνει σημαντικό έδαφος. Μεγάλοι κερδισμένοι όσοι «βρήκαν» την ευκαιρία να πουλήσουν. Και λέω «βρήκαν» γιατί CDS δεν έχω εγώ κι εσείς, έχουν όσοι ελέγχουν ανυπολόγιστα ποσά και οπωσδήποτε δεν ενεργούν τυχαία.

5ετές CDS Ιταλίας

5ετές CDS Ιταλίας

Τελικά όντως πούλησαν; Αυτό αφήνεται στην κρίση του αναγνώστη αφού επισημανθεί πως αυτή τη στιγμή τα Ελληνικά CDS (Credit Default Swaps) βρίσκονται στα 4,400 μονάδες βάσης (πηγή: Capital.gr καθώς το Bloomberg έχει περιορίσει την πρόσβαση στο γράφημα). Όλα βγαζούν νόημα αν απλώς ενωθούν οι κουκίδες…

Έχουμε αποφύγει τη χρεωκοπία; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, όμως εφόσον σημειώθηκε πτώση των CDS (που είναι ένα στοίχημα υπέρ της χρεωκοπίας) και θεωρητικά όσοι πόνταραν σε αυτήν δεν έχουν πλέον ενδιαφέρον, θα απορροφήσει ένα μέρος της πίεσης των αγορών και των κερδοσκόπων. Ενδεχομένως το ενδιαφέρον τώρα στραφεί στην Ιταλία, της οποίας τα CDS βρίσκονται εκεί που ήταν της Ελλάδας πριν μερικά χρόνια. Δεν αποκλείεται να είμαστε θεατές στο ίδιο έργο.

Παρακολουθήστε το βίντεο της αγόρευσης του Παναγιώτη Καμμένου:

Εισάγετε το email σας για τις καθημερινές ενημερώσεις:

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

Die Welt: «Τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα» Τέσσερα πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της ελληνικής κρίσης χρέους παρουσιάζει σε σημερινό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, ενω άλλες εφημερίδες εκφράζουν την αβεβαιότητα και την ανησυχία που επικρατεί για την κατάσταση της Ελλάδας.

ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ
Die Welt: «Τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα»
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, η εφημερίδα Die Welt παραθέτει «τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα», επιχειρώντας κάποιες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ελληνικής κρίσης χρέους.
«Σενάριο ένα: Η Αθήνα θα λάβει περισσότερη βοήθεια από τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ. Αρχικά κάτι τέτοιο έμοιαζε αδιανόητο. Όταν αποφασίστηκε πέρυσι το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων συμφώνησαν με το ΔΝΤ και τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην παροχή γιγάντιας βοήθειας (…). Στο μεταξύ είναι σαφές ότι δεν επαρκεί. Όποιος δεν θέλει να χρεοκοπήσει η Αθήνα, θα μπορούσε να εξασφαλίσει στη χώρα μεγαλύτερη βοήθεια».
Σενάριο δεύτερο: Η παραίτηση των τραπεζών από μεγαλύτερο κομμάτι των απαιτήσεών τους από την Ελλάδα. «Στο μεταξύ», γράφει η εφημερίδα, «συζητείται ότι τα νέα ελληνικά ομόλογα, τα οποία θα ανταλλαχθούν με τα παλιά στην περίπτωση διαγραφής χρέους, θα μπορούσαν να πάρουν χαμηλότερα επιτόκια. Από τη μία πλευρά αυτό θα βοηθούσε οικονομικά την Αθήνα. Το πρόβλημα θα ήταν μόνο το εξής: Τα νέα ομόλογα θα μπορούσαν να εκδοθούν όχι σύμφωνα με το ελληνικό, αλλά το βρετανικό δίκαιο. Βάσει αυτού του δικαίου θα ήταν σχεδόν απίθανο ένα νέο κούρεμα χρέους αργότερα».
Σενάριο τρίτο: Το ενδεχόμενο να βοηθήσουν την Ελλάδα από κοινού οι φορολογούμενοι και οι τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτού του σενρίου η Die Welt παρατηρεί: «Θα μπορούσαν οι πολιτικοί να προσπαθήσουν να πάρουν ένα μέρος των χρημάτων μετά κόπου από τους Έλληνες φορολογούμενους. Ένα άλλο κομμάτι θα μπορούσε να έρθει από τις τράπεζες. Στο τέλος θα έδιναν και οι δυο πλευρές κάτι, με την ελπίδα πως αυτό το πρόσθετο κεφάλαιο θα σταθεροποιήσει την Ελλάδα για τόσο όσο χρειάζεται, ώστε να θεωρείται ότι έχει σωθεί η υπόλοιπη ευρωζώνη».
Σενάριο τέταρτο: «Αρκετά πια» γράφει η εφημερίδα. «Αν η Αθήνα δεν πάρει κι άλλα χρήματα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία». Για ένα τέτοιο ενδεχόμενο σχολιάζει: «Είναι εφιάλτης. Η καγκελάριος το φοβάται από την αρχή. Και παρόλα αυτά γίνεται ολοένα πιθανότερο. Επειδή το ΔΝΤ αρνείται να δώσει νέα δάνεια υπό αυτές τις συνθήκες, έτσι και οι Γερμανοί δεν μπορούν να αποφασίσουν να δώσουν έστω μία ακόμη φορά χρήματα στην Αθήνα. Εντελώς συνειδητά στέλνει η ΕΕ τη χώρα στη χρεοκοπία. (…) Μετά την αρχική σύγχυση, η χώρα διαπραγματεύεται με τους πιστωτές της για το πόσα από τα χρέη της θα αποπληρώσει κάθε φορά. Η Αθήνα βρίσκεται εκτός ευρώ».
«Ακόμη πιο ακριβή η διάσωση της Ελλάδας»«Ο χρόνος πιέζει: Το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αβέβαιο», σχολιάζει η Berliner Morgenpost. «Ο χρόνος στον αγώνα της Ελλάδας για ένα κούρεμα τελειώνει. Παρά τις εδώ και μήνες συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, ακόμη παραμένουν, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), άλυτα κάποια κεντρικά σημεία». Η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή επίσκεψη του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα στην Αθήνα, όπου μετά από συνάντησή του με το Λουκά Παπαδήμο δήλωσε ότι «τα χρονικά περιθώρια για μία συμφωνία στενεύουν».
«Η διάσωση των Ελλήνων γίνεται ακόμη ακριβότερη», τιτλοφορείται δημοσίευμα της Bild, η οποία υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο το δράμα του χρέους της και τα κράτη της ευρωζώνης απειλούνται με επιβάρυνση δισεκατομμυρίων».
Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, που κάνουν λόγο για πιθανή αποτυχία του συμφωνηθέντος τον περασμένο Οκτώβρη κουρέματος του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως παρατηρεί, «πολλές τράπεζες δεν θέλουν να συμμετάσχουν. Για αυτόν το λόγο θα μπορούσε το σχεδιαζόμενο, νέο πακέτο βοήθειας για τους Έλληνες ύψους άνω των 130 δισ. ευρώ, να μην επαρκεί».

Στα «σκαριά» ισραηλινή πρόταση για το φυσικό αέριο
 http://www.newsbeast.gr/ | 2012-01-13 12:52:03
Το Ισραήλ θα ετοιμάσει σύντομα συγκεκριμένη πρόταση για διαχείριση των ποσοτήτων φυσικού αερίου, που έχουν εντοπισθεί στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των δύο χωρών, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι η πρόταση θα επεκτείνεται και στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια νέα σχέση μεταξύ των τριών χωρών, η οποία δημιουργεί νέες προοπτικές, δήλωσε στο ΡΙΚ ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος επέστρεψε από επίσκεψη στο Τελ Αβίβ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εκτιμά ότι η πρόταση θα δημιουργεί τις συνθήκες για ασφαλέστερο τρόπο διαχείρισης ή συνδιαχείρισης των υδρογονανθράκων, αλλά και συνεργασίας σε άλλους τομείς, όπως η έρευνα, το εμπόριο και ο τουρισμός.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης διατύπωσε την άποψη ότι έπρεπε να ζητηθεί αναβολή ή ματαίωση της επικείμενης συνάντησης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο Greentree.

Από τη στιγμή, είπε, που διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει πρόοδος θα έπρεπε να εξηγηθεί στον Γενικό Γραμματέα ότι δεν θα βοηθούσε μια τέτοια συνάντηση.

Η συνάντηση αυτή «πιθανό να θέσει την ελληνοκυπριακή πλευρά ενώπιον πιεστικών διλημμάτων, τα οποία να έχουν κόστος», σημείωσε και πρόσθεσε πως «ένα από τα πιεστικά διλήμματα, τα οποία πιθανό να αντιμετωπίσουμε, είναι η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης». 
Η αλεπουδίτσα ξετρυπώνει τις προσφορές»
www.alepouditsa.gr