Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007

Χρήστος Ζαχόπουλος

Απόπειρα αυτοκτονίας γ.γ. Υπουργείου Πολιτισμού

Μόνο στην Ελλάδα μπορεί ένας καθηγητής γυμνασίου χάρη στην ενασχόλησή του με την πολιτική να βρεθεί σε θέση εξουσίας και να αποχαρακτηρίζει αρχαιολογικούς χώρους για να μπαζωθούν.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=858932

Ποιος είναι ο Χρήστος Ζαχόπουλος

Μέλος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», σύμβουλος του πρωθυπουργού, πρόεδρος των πολιτιστικών σωματείων «Ηγησίπολις» και Λέσχη Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού «Ηδύπολις» και αντιπρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ανέμη», που έχει ιδρύσει η σύζυγος του Κώστα Καραμανλή, Νατάσα.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις κατά καιρούς ιδιότητες του προσφάτως παραιτηθέντος από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστου Ζαχόπουλου.

Με την ανάληψη της προεδρίας της ΝΔ από τον Κώστα Καραμανλή, ο Χρήστος Ζαχόπουλος, που έχει ξεκινήσει ως καθηγητής σε γυμνάσια της Θεσσαλονίκης (και συνδικαλιστής της Β' ΕΛΜΕ), ανελίχθηκε και στο κομματικό στερέωμα της Ρηγίλλης, αναλαμβάνοντας τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ (1998-2000).

Με τον Κώστα Καραμανλή ο Χρήστος Ζαχόπουλος συνδέεται από το 1989, όταν ο πρωθυπουργός πέρασε στην πολιτική και πρωτοεξελέγη βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=858938

Έντονο παρασκήνιο για τα αίτια που οδήγησαν στην απόπειρα αυτοκτονίας του Χρ. Ζαχόπουλου

Σοκ προκάλεσε στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου το απονενοημένο διάβημα του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστου Ζαχόπουλου, λόγω και της στενής σχέσης του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Σκοτάδι επικρατεί γύρω από τα αίτια που τον οδήγησαν στην πράξη αυτή, αν και υπάρχει έντονη φημολογία σχετικά με διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, αποχαρακτηρισμούς διατηρητέων μνημείων, αλλά και μια προσωπική σχέση του πρώην γγ του ΥΠΠΟ.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, την Παρασκευή, οι λόγοι της παραίτησης και της απόπειρας αυτοκτονίας θεωρείται πως σχετίζονται με επεισόδιο προ ημερών, στο οποίο πρωταγωνιστούσε στενή πρώην συνεργάτις του κ. Ζαχόπουλου, η οποία χειριζόταν τις σημαντικότατες υποθέσεις -και υψηλού οικονομικού πλαφόν- του γραφείου του που είχαν σχέση με κονδύλια του Γ' ΚΠΣ, τον χειρισμό υποθέσεων αγοράς ακινήτων από ιδιώτες και τον αποχαρακτηρισμό κηρυγμένων ως αρχαιολογικών χώρων οικοπέδων ιδιωτών από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), στο οποίο προήδρευε.

Κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού συνέδεαν την παραίτηση Ζαχόπουλου, η οποία φέρεται ότι υποβλήθηκε όταν εκλήθη εσπευσμένως από το Μέγαρο Μαξίμου, με την παραίτηση του Νίκου Κορκολόπουλου, προέδρου στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Αρχαιολογικών Έργων, όργανο που διαχειριζόταν αρχαιολογικά κονδύλια και κονδύλια που σχετίζονταν με ιδιώτες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μέλη του ΚΑΣ πιστοποιούσαν πως στη θητεία του (προεδρεύων και με διπλή ψήφο)πρώην γγ έγιναν οι περισσότεροι αποχαρακτηρισμοί δεσμευμένων ως «αρχαιολογικών χώρων» ή και μη χαρακτηρισμοί οικοπέδων ιδιωτών, στα οποία υπάρχουν ενδείξεις αρχαιοτήτων. Κάτι που θεωρείται πως έχει μεγάλο οικονομικό αντίκρισμα από την πλευρά των ιδιωτών και μπορεί να τους κάνει πολύ γενναιόδωρους.

Ακόμη, τα στοιχεία αποδεικνύουν πως στη δραστηριότητα του γραφείου τού γενικού γραμματέα την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκαν αρκετές αγορές ολόκληρων έτοιμων κτιρίων από ιδιώτες για λογαριασμό του Δημοσίου, καθώς και ότι πολλές χορηγήσεις από τον ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού φέρουν την υπογραφή του.

Ξενοδοχεία στα αρχαία

Επανειλημμένα δημοσιεύματα ήταν που τελικώς σταμάτησαν στο παρά πέντε την επιχείρηση αποχαρακτηρισμού οικοπέδου σε αρχαιολογικό χώρο, όπου έχουν εντοπισθεί υπολείμματα του περίλαμπρου ναού της Αρτέμιδος Αγροτέρας στο Μετς (στην οδό Αρδηττού), που είχε καταφέρει να χαρακτηρίσει και να διατηρήσει με νύχια και με δόντια η Μελίνα Μερκούρη.

Δεν είχαν όμως την ίδια τύχη άλλοι χώροι που αποχαρακτηρίστηκαν «σιωπηλά», όπως π.χ. πάνω από το διατηρητέο σπήλαιο Αλεπότρυπα ή στη Μάνη, που απελευθερώθηκαν για να χτιστούν μελλοντικά ξενοδοχειακές μονάδες.

Το γραφείο του γενικού γραμματέα δεν ήταν άμοιρο ευθυνών για την απελευθέρωση των ανά τη χώρα θαλασσών, όπου υπάρχουν αρχαία ναυάγια, μέσω νέου νόμου, κίνηση που ευνόησε ιδιωτικά γραφεία καταδύσεων στα ξέφραγα πλέον παράλια. Επίσης, πρωτοστάτησε στην κατάργηση αρκετών απαλλοτριώσεων προς ιδιώτες, στο πλαίσιο μιας«άφατης» στρατηγικής, καθώς υπάρχουν πολλά χρέη του Δημοσίου σε αυτόν τον τομέα.

Την τελευταία στιγμή αποσοβήθηκε επίσης -χάρη σε δημοσιεύματα- η επιχείρηση χρήσης της Ακρόπολης και του χώρου μπροστά από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, δίχως καν καταβολή τελών στο Ελληνικό Δημόσιο, από εταιρεία λαμπτήρων και αυτοκινητοβιομηχανία αντιστοίχως, για διαφημίσεις, κάτι που είχε ξεκινήσει από το ίδιο γραφείο.

Αστυνομικές έρευνες

Την υπόθεση ερευνά το τμήμα ανθρωποκτονιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, όπου αναμένεται να καταθέσουν πρόσωπα από το προσωπικό και επαγγελματικό περιβάλλον του κ. Ζαχόπουλου. Το βράδυ της Πέμπτης κατάθεση έδωσε η σύζυγός του πρώην γγ του ΥΠΠΟ, η οποία -κατά πληροφορίες- είπε ότι δεν συζητούσε λεπτομέρειες για τα επαγγελματικά ζητήματα του συζύγου της.

Επίσης είπε ότι τον τελευταίο καιρό ο σύζυγός της φαινόταν πιεσμένος και ότι είχε επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του.

Η αστυνομία ερευνά τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που βρέθηκε στο σπίτι του κ. Ζαχόπουλου, καθώς και τα τηλέφωνα για να εντοπίσει τους ανθρώπους με τους οποίους επικοινώνησε πριν πέσει από τον τέταρτο όροφο του σπιτιού του.

Καβγάς στα Σκόπια για το ΝΑΤΟ

Καβγάς στα Σκόπια για το ΝΑΤΟ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2007 07:00

ΝΕΑ αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, προκάλεσε η ετήσια ομιλία του προέδρου της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ενώπιον των βουλευτών, προχθές, στα Σκόπια.

Ο Τσερβένκοφσκι επέκρινε ιδιαίτερα την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, καταλογίζοντάς της αδυναμία να προωθήσει τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας αναφορικά με την ευρωατλαντική της προοπτική.

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία τον κατηγόρησε ότι συμπεριφέρθηκε ως αρχηγός της αντιπολίτευσης και όχι ως πρόεδρος του κράτους.

Το μοναδικό σημείο της ομιλίας του κ. Τσερβένκοφσκι το οποίο βρήκε σύμφωνους κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ήταν αυτό που αφορούσε την εκκρεμότητα της ονομασίας και τις αναφορές για την Ελλάδα.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι εξέφρασε την αντίθεσή του με την ελληνική πολιτική που επιχειρεί «να αναβαθμίσει ένα διμερές πρόβλημα και να το μετατρέψει σε κριτήριο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ»

«Εμείς δεν διεκδικούμε καμία αποκλειστικότητα στον όρο «Μακεδονία», ούτε ιστορικά, ούτε γεωγραφικά», είπε. «Δεν έχουμε εδαφικές βλέψεις έναντι κανενός γείτονά μας, ούτε υποστηρίζουμε αποσχιστικές ή αλυτρωτικές βλέψεις. Ενδιαφερόμαστε να οικοδομήσουμε ειλικρινείς και φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα.

Αυτό στο οποίο όμως θα εμμείνουμε και για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις είναι η διαφύλαξη της συνταγματικής μας ονομασίας και η χρήση της τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς».

Η Ε.Ε. παρεμβαίνει για λύση στο Κόσοβο

Η Ε.Ε. παρεμβαίνει για λύση στο Κόσοβο


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2007 07:00

ΗΓΕΤΙΚΟ ρόλο στην αναζήτηση λύσης για την περιοχή, από τη στιγμή που η διαδικασία για τη διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσόβου στο Συμβούλιο Ασφαλείας έφτασε σε αδιέξοδο, ετοιμάζεται να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του επιτρόπου αρμόδιου για τη Δεύρυνση Όλι Ρεν.

«Θα εργαστούμε από κοινού, στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, με προσεκτικό και καλά συντονισμένο τρόπο, προκειμένου να βρούμε λύση για το Κόσοβο», είπε- μετά τη συνάντηση που είχε χθες με το Σουηδό υπουργό Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ- ο Όλι Ρεν.

Οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν τους προκάλεσε έκπληξη η έκβαση που είχε η προχθεσινή σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά την οποία οι διαφορές παρέμειναν έντονες μεταξύ της Ρωσίας, από τη μία πλευρά, και των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ από την άλλη.

«Συνήθως δεν είμαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, είμαι ρεαλιστής. Απαιτείται ρεαλισμός τώρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση», υπογράμμισε ο Ρεν.

H Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι έτοιμη να οδηγήσει το Κόσοβο σε μία πορεία προς την ανεξαρτησία μη δυνάμενη να διακοπεί, ανακοινώθηκε, εξάλλου, χθες, από την Σλοβενία, που από την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε.

«Η Ε.Ε. και το Κόσοβο πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα με ορθολογικό τρόπο και χωρίς κανένα εκβιασμό. Είναι σαφές ότι ορισμένες εξελίξεις δεν μπορεί να παρεμποδιστούν», δήλωσε ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Ρούπελ.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν μπόρεσε, την Τετάρτη, να γεφυρώσει τις μεγάλες διαφορές σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου. Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Προεδρία της Ε.Ε. κήρυξαν ουσιαστικά το τέλος των διαπραγματεύσεων.

Σε κοινή δήλωσή τους ανέφεραν ότι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι απόψεις των δύο μερών «παραμένουν αγεφύρωτες» στο βασικό ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας και ότι περαιτέρω διαπραγματεύσεις για το ζήτημα «δεν θα αλλάξουν κάτι».

Επαναβεβαίωσαν ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην κατάληξη μιας συμφωνίας και ότι θα υπάρξει μια διαρκής ανάγκη για διεθνή παρουσία σε στρατιωτικό επίπεδο, στην προσπάθεια για εγκαθίδρυση σταθερότητας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Νέος αγωγός κατά μήκος της Κασπίας

Νέος αγωγός κατά μήκος της Κασπίας

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 21/12/2007

Της Έλενας Μπέλλη

Σε συμφωνία - κλειδί για την ενίσχυση του ρωσικού μονοπωλίου στον τομέα ενέργειας κατέληξαν χθες Ρωσία, Καζακστάν και Τουρκμενιστάν και προχωρούν στην κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου κατά μήκος της Κασπίας Θάλασσας, προκαλώντας τουλάχιστον «απογοήτευση» στις ΗΠΑ.

«Μόλις υπογράψαμε μία εξαιρετικά σημαντική συμφωνία για τον νέο αγωγό που θα αποτελέσει σπουδαία συνεισφορά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», ανακοίνωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που υπέγραψε τη συμφωνία μαζί με τον πρόεδρο του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ και μετά από τηλε-διάσκεψη με τον πρόεδρο του Τουρκμενιστάν Γκουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ.

Ο αγωγός θα κατασκευαστεί κατά μήκος της Κασπίας και θα διέρχεται από ρωσικό έδαφος πριν καταλήξει στις δυτικές αγορές, γεγονός που ενοχλεί ιδιαιτέρως τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ε.Ε. που είχαν εκφράσει σαφώς την προτίμησή τους για εναλλακτική οδό διακίνησης του φυσικού αερίου, ώστε να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Δύσης από τη Μόσχα. Η Ρωσία, αντιθέτως, που αποσκοπεί στη διατήρηση του αποκλειστικού ελέγχου των εξαγωγών προϊόντων ενέργειας, είχε εγείρει αντιρρήσεις στην αμερικανική πρόταση για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού στη Κασπία, προβάλλοντας περιβαλλοντικές ανησυχίες. Το υπέρογκο κόστος για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού αλλά και η ασυμφωνία ως προς το «ιδιοκτησιακό καθεστώς» της Κασπίας και τον καταμερισμό του θαλάσσιου πλούτου μεταξύ των παράκτιων χωρών ενίσχυσαν τις ρωσικές θέσεις.

Έτσι, η προκαταρκτική συμφωνία του Μαΐου υπεγράφη χθες και, όπως επισήμανε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Βίκτωρ Κριστένκο, προβλέπει ότι ο αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία το 2010 και αρχικά θα μεταφέρει 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως (περίπου, δηλαδή την ετήσια κατανάλωση του Βελγίου) με δυνατότητα για πολύ μεγαλύτερες ποσότητες στο μέλλον.

«κακή είδηση»

«Αυτή η συμφωνία δεν είναι καθόλου προς το συμφέρον της Ευρώπης», σχολίασε ο Μάικλ Εμερσον, εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών στις Βρυξέλλες, ενώ ο Γ. Μπλάουβελτ, της ABS Energy Research του Λονδίνου, συμφώνησε ότι «οτιδήποτε μεταφέρει περισσότερο φυσικό αέριο από την Κεντρική Ασία μέσω της Ρωσίας συνιστά κακή είδηση για την Ευρώπη». Σε οικονομικό επίπεδο, η συμφωνία ενισχύει το ρωσικό μονοπώλιο, καθώς όλοι οι αγωγοί που μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Κεντρική Ασία στη Δύση διέρχονται από έδαφος της Ρωσίας. Επιπλέον, συνιστά τη δεύτερη εκ Ρωσίας... ορμώμενη σημαντική ενεργειακή είδηση μέσα σε μία εβδομάδα μετά την επίσημη έναρξη της παραγωγής στο πεδίο φυσικού αερίου που θα προμηθεύει τον αγωγό North Stream προς τη Γερμανία.

Επίσης, η συμφωνία ενισχύει τους δεσμούς της Μόσχας με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Αφ ενός το Καζακστάν συμφώνησε να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου προς τη Ρωσία, αφ ετέρου, το Τουρκμενιστάν, που διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στην πρώην ΕΣΣΔ μετά τη Ρωσία, έκλεισε πρόσφατα συμφωνία με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom για σημαντικές αυξήσεις ανά κυβικό μέτρο στο φυσικό αέριο που εξάγει στη Ρωσία.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η συμφωνία όχι μόνον αυξάνει την επιρροή της Μόσχας στο μαλακό της υπογάστριο, αλλά συνιστά ακόμη ένα πλήγμα προς τις ΗΠΑ μετά την προκαταρκτική συμφωνία των τριών τον Μάιο αλλά και τη Σύνοδο της Τεχεράνης τον Οκτώβριο στα οποία μετείχαν τα πέντε κράτη που βρέχονται από την Κασπία και όπου διαφάνηκε η πρώτη ουσιαστική απόπειρα πολιτικής και ενεργειακής συνοχής των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

ΘΡΑΚΗ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΘΡΑΚΗ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Πως φαντάζεστε το μέλλον των παιδιών σας στη Θράκη; Χαμόγελα, ευημερία, προκοπή... Τώρα ξυπνήστε, ανοίξτε τα μάτια και δείτε κατάφατσα πως φαντάζονται το μέλλον των παιδιών ΣΑΣ στη Θράκη κάποιοι άλλοι.

Κάποια κυρία Μπακογιάννη με τη σύμφωνη γνώμη κάποιων κυρίων Καραμανλή & Στυλιανίδη, θέλει να κάνει την Θράκη Κόσσοβο. Προσπαθούν οι κύριοι και κυρίες να περάσουν στα μουλωχτά νομοσχέδιο για την ευνοϊκή μεταχείριση των μουσουλμάνων το θρήσκευμα από το ελληνικό (;) Κράτος. Τι πρόβλημα υπάρχει με τους μουσουλμάνους; Κανένα. Όμως...

Οι κύριοι και κυρίες θέλουν με την ποσόστωση προσλήψεων στο Δημόσιο (ανάλογη με την ποσόστωση εισόδου μουσουλμάνων στα πανεπιστήμια που με το ζόρι μπαίνουν κάποιοι με μόνο ...αξιοκρατικό κριτήριο το θρήσκευμα!!!) να υπάρχουν τις επόμενες δεκαετίες κάπου 3000 μουσουλμάνοι δημόσιοι υπάλληλοι σε όλη τη χώρα. Τι θα κάνουν οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι μόλις διοριστούν όμως στην Πελοπόννησο ή στην Κρήτη;; Ότι κάνει ο κάθε γνήσιος νεοελληνέζος: Θα βάλουν λυτούς και δεμένους να τους κάνουν μετάθεση στην Θράκη. Αφού τους διορίζουν, θα κωλώσουν να τους κάνουν και μία μετάθεση;; Σιγά τα ωά...

Το αποτέλεσμα: σε λίγα χρόνια η Θράκη, που στο σύνολό της δεν έχει ούτε 3000 δημοσίους υπαλλήλους θα έχει γεμίσει με μουσουλμάνους το θρήσκευμα τέτοιους. Ποιο το πρόβλημα με τους μουσουλμάνους; Το ίδιο με τους χριστιανούς: κανένα. Όμως...

Με την ποσόστωση αυτή, ποιο κομμάτι των μουσουλμάνων θα είναι αυτό που θα διοριστεί (με το έτσι θέλω!) στο Δημόσιο;; Οι ορεσίβιοι και αγράμματοι στην πλειοψηφία τους Πομάκοι;;; (μεταξύ τους και ελληνόφρονες) Οι επίσης αγράμματοι και αναξιοπαθείς συμπολίτες μας αθίγγανοι (μεταξύ τους και ελληνόφρονες) από τους οικισμούς χωρίς νερό και φως;; (πόσο μάλλον σχολείο) Η οι αστοί μουσουλμάνοι τουρκόφρονες συμπολίτες μας;;; Σωστά μαντέψατε!!

Το μέτρο ευνοεί ΜΟΝΟΝ αυτούς, τους τουρκόφρονες! Το πόσο τυχαίο μπορεί να είναι αυτό, προς το παρόν ας το αφήσουμε στην κριτική σκέψη του καθενός.

Μια πλειοψηφία λοιπόν τουρκόφρονων δημοσίων υπαλλήλων του ελληνικού (;) Κράτους στην ελληνική (ένας θεός ξέρει μέχρι πότε) Θράκη. Ωραίο μοντέλο ...ισονομίας και ισοπολιτείας, ωραίο όπως και το χαμόγελο της κ. Μπακογιάννη - Μητσοτάκη! Ας μη κάνουμε όμως τα μέντιουμ, ας δούμε που αλλού έχει περάσει τέτοιο μέτρο, π.χ. στη νότια Βουλγαρία. Εκεί που οι μουσουλμάνοι με την υποστήριξη της Άγκυρας πέτυχαν να έχουν μία παρόμοια κατάσταση και οι χριστιανοί Βούλγαροι διώκονται καθημερινά και με κάθε τρόπο!

Ποιοι ζήτησαν να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο; Αυτοί που φυσικά έχουν συμφέρον να γίνει η Θράκη Κόσσοβο και να βοηθήσουν στην απόσχισή της και στην αποσταθεροποίηση της περιοχής. Μη ξεχνάμε και το "παιχνίδι" με τους αγωγούς. Εδώ παίζουν με κράτη ολόκληρα, στη Θράκη θα κωλώσουν; Ποιοι εφαρμόζουν ένα τέτοιοι μέτρο; Αυτοί που δε νοιάζονται αν εδώ αύριο θα είναι Ελλάδα ή Τουρκία γιατί στην ουσία οι ίδιοι και τα παιδιά τους (πιστεύουν πως) θα κυβερνούν και στο μέλλον, πάντα φυσικά με τις "πλάτες" ξένων δυνάμεων, όπως και σήμερα.

Ποιοι είναι οι κύριοι και κυρίες που υπονομεύουν και υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας στον τόπο μας, τη Θράκη; Τους ξέρουμε όλοι και τους ψηφίζουμε επειδή είναι ...όμορφοι και έχουν εντυπωσιακό χαμόγελο. Μας σφίγγουν το χέρι στο δρόμο και νοιώθουμε ...απέραντη εθνική υπερηφάνεια επειδή έχουμε τη δυνατότητα να τους αποκαλούμε όχι απλώς με το μικρό τους όνομα αλλά και με το παρατσούκλι τους. (ο ψηλός, ο κοντός, ο χοντρός κλπ) Αυτούς όμως ψηφίζουμε επειδή ΑΥΤΟΥΣ έχουμε για πρότυπο κι επειδή αν κι εμείς είμαστε στη θέση τους τα ΙΔΙΑ και χειρότερα θα πράτταμε. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Η πολιτική δεν είναι υπόθεση ενός προσώπου αλλά ολόκληρου του λαού. Ο λαός ο ίδιος δέχεται (δια βοής ή δια σιωπής) τις πολιτικές που του επιβάλουν. Γι αυτό τα παραμύθια περί "προδοτών" κι άλλες σάχλες ας τα αφήσουν κάποιοι για συζήτηση με τους κομματικούς τους φίλους. Όλοι τέτοιοι είμαστε.

Τι κάνουμε τώρα; Πολύ απλά. Η με τη σιωπή μας στέλνουμε το μήνυμα στους κυρίους και κυρίες πως ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ αυτά που ετοιμάζουν για τη Θράκη και για τα παιδιά μας ή με τη φωνή μας ενωμένη τους στέλνουμε το μήνυμα πως ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ και πως αν περάσουν τέτοια απαράδεκτα μέτρα (που να ευνοούν κατάφορα μια μερίδα πολιτών έναντι της άλλης λόγω θρησκεύματος, άσχετα αν πρόκειται για μουσουλμάνους ή χριστιανούς) στις επόμενες εκλογές θα πάρουν εκ των τριών το μακρύτερο. Έτσι απλά.

Σε καμία χώρα του κόσμου, πολιτισμένη ή απολίτιστη δε προσλαμβάνονται δημόσιοι υπάλληλοι με κριτήριο το θρήσκευμα! Αυτό όμως συμβαίνει γιατί σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπάρχουν πολίτες οι οποίοι αδιαφορούν για το μέλλον των παιδιών τους και δε τους νοιάζει αν αύριο αυτά ζήσουν ή πεθάνουν.

Όλοι παλεύουν για ένα πράγμα, για τα παιδιά τους. Εδώ όλοι νοιάζονται για ένα πράγμα: το σήμερα και την προσωπική καλοπέραση και τα παιδιά τους τα αφήνουν στο έλεος του ...θεού! Καθισιό, μπριζόλα, γιωταχί είναι τα ιδανικά.

Γι αυτό και όλοι είμαστε άξιοι της μοίρας που μας ετοιμάζουν.

Στα μούτρα μας λοιπόν! Εκτός κι αν αντιδράσουμε...

Ενέργεια: Πυρηνική συμφωνία Ρωσίας-Λιβύης

Ενέργεια: Πυρηνική συμφωνία Ρωσίας-Λιβύης

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line 20/12/2007

Η Ρωσία προσφέρθηκε να βοηθήσει τη Λιβύη να αναπτύξει πυρηνική ενέργεια, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη χώρα που φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου της αφρικανικής ηπείρου.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τη Λιβύη να ασκήσει το απαράγραπτο δικαίωμά της να αναπτύξει πυρηνική ενέργεια για πολιτικούς σκοπούς», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μιχαήλ Καμίνιν, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Ο Λαβρόφ θα μεταβεί στη Λιβύη στις 23 Δεκεμβρίου, για δύο ημέρες, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Λίβυο ομόλογό του Αμπντέλ Ραχμάν Σάλγκαμ.

Η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα μετά τη Γαλλία που προσφέρεται να στηρίξει το πυρηνικό πρόγραμμα της πλούσιας σε πετρέλαιο Λιβύης μετά το «πάγωμα» των σχέσεων του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι με τη Δύση.

Μάλιστα, η Ρωσία, η οποία προσπαθεί να εξασφαλίσει περισσότερες διεθνείς συμβάσεις, ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα και τις παραδόσεις πυρηνικών καυσίμων για τον πρώτο σταθμό ατομικής ενέργειας του Ιράν.

Οι αποστολές πραγματοποιούνται υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών, παρά τις αντιδράσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.


Δελτίον τύπου ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

Από τον Παντελή Οικονόμου, εκπρόσωπο των ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ (αριστερή πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ) έγινε η ακόλουθη δήλωση για τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις :

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι « είναι άσχημο να ζητήσουμε από τη "Μακεδονία" να αλλάξει το όνομά της, δίνοντας την υπόσχεση ότι στη συνέχεια θα υποστηρίξουμε το αίτημα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ».

Η στάση αυτή του κυρίου Ερντογάν, πρωθυπουργού μιας χώρας ιδιαιτέρως εκτεθειμένης στην διεθνή κοινότητα για πληθώρα παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ασφαλώς δεν μπορεί να επηρεάσει, ουδέ κατ ελάχιστον, τις διαβουλεύσεις οι οποίες, με απόφαση του Ο.Η.Ε., διεξάγονται στο πλαίσιο του διεθνούς αυτού οργανισμού, και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη των Σκοπίων, για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Όμως, ο Τούρκος πρωθυπουργός ομιλεί, ενώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη διμερείς διπλωματικές διαβουλεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας, για τον προσδιορισμό ημερομηνίας για την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του στην Άγκυρα. Και τούτο, ενώ η χώρα μας έχει κατ επανάληψη δείξει την καλή της διάθεση για βελτίωση των διμερών μας σχέσεων, τόσο σε ό,τι αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και σε μια σειρά άλλα θέματα.

Μάλιστα, οι δηλώσεις Ερντογάν έρχονται μόλις μια μέρα μετά τις προκλητικές απόψεις του επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, σχετικά με «τουρκική μειονότητα στη Ρόδο» ! Κατανοούμε τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η γειτονική χώρα, συνεπεία της επεκτατικής πολιτικής της εις βάρος των όμορων χωρών. Όμως, οι λεονταρισμοί της Τουρκίας δεν μπορεί να μένουν χωρίς απάντηση εκ μέρους της Ελλάδας. Και η ενδεδειγμένη τέτοια απάντηση είναι η αναβολή επ' αόριστον της επίσκεψης Καραμανλή, με μονομερή απόφαση της ελληνικής διπλωματίας.

Αναμένουμε από τον έλληνα πρωθυπουργό να πράξει το αυτονόητο.

Οι μετανάστες γέμισαν τα σχολεία

http://www.enet.gr/online/online_hprint?id=43492768

Οι μετανάστες γέμισαν τα σχολεία

Αύξηση του αριθμού των μαθητών σε γυμνάσια και λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, κατέγραψε για μια ακόμη χρονιά, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαιώνοντας, έτσι, την αλλαγή της σύνθεσης του σχολικού πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, με τα παιδιά μεταναστών να αποτελούντο βασικό ρυθμιστικό παράγοντα.

Η συνεχιζόμενη και όπως φαίνεται συνεχώς αυξανόμενη εισροή παιδιών μεταναστών, στα ελληνικά σχολεία (σε όλες τις βαθμίδες) εξακολουθεί να «ανεβάζει» το συνολικό αριθμό των μαθητών, τουλάχιστον στα δημόσια σχολεία, σταθερά, από χρονιά σε χρονιά. Από 311.288μαθητές κατά το έτος 2004-2005 τα δημόσια γυμνάσια δέχτηκαν, πέρυσι, 317.091. Ο σχολικός πληθυσμός, δηλαδή, αυξήθηκε σ' αυτά κατά 1,9%. Πολύ μεγαλύτερη, ωστόσο, είναι η αύξηση που παρατηρήθηκε στα ιδιωτικά καθώς έφτασε στο 5,2% (από 16.290 το 2004-2005 σε17.144 το 2005-2006) καταδεικνύοντας μια άλλη διάσταση της σύγχρονης πραγματικότητας, πέραν αυτής που συνδέεται με τις γνωστές δυσλειτουργίες των δημόσιων σχολείων (καθυστέρηση διορισμών, αποσπάσεων, λοιπών τοποθετήσεων, καθυστέρηση αποστολής βιβλίων, διπλοβάρδια κ.ά.), την ενσωμάτωση των οικονομικών μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

Μικρότερη αλλά εξίσου ενδεικτική η αύξηση του αριθμού των μαθητών και στα λύκεια. Κατά 1,5% στα δημόσια (από219.134 το 2004-2005 σε 222.519 το 2005-2006) και κατά3,1% στα ιδιωτικά (από 15.963 το 2004-2005 σε 16.456το 2005-2006). Απολύτως χαρακτηριστική η «εικόνα» στα σχολεία την τελευταία δεκαετία, όπως καταγράφεται βάσει της διακύμανσης του αριθμού των μαθητών. Η εισροή των παιδιών μεταναστών (ως αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης των οικογενειών μεταναστών στην ελληνική κοινωνία) διαγράφεται έντονα τα τελευταία πέντε χρόνια καθώς από τότε αρχίζει, σύμφωνα με την καταγραφή, να εξαλείφεται το φαινόμενο της διαρροής των μαθητών που συνόδευε επί πολλά χρόνια τη φοίτηση στα σχολεία.

http://www.enet.gr/online/online_hprint?id=43492768

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/12/2007

ΕΝΑΣ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΠΟΜΑΚΟΣ

Από τον «Χρόνο» της Κομοτηνής, 14 Δεκ. 2007. Τα λόγια είναι φτώχεια...

http://www.xronos.gr/minority/detail.php?ID=38146

ΕΝΑΣ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΠΟΜΑΚΟΣ

«Κουράστηκα κι αποχωρώ», ομολογεί ο Σεμπαϊδήμ Καραχότζα…

Από τις επιστολές που δείχνουν ολοφάνερα την απόγνωσή του το ότι τελικά πέρα από τα ωραία λόγια άνθρωποι της πρώτης γραμμής του αγώνα στο θέμα των Πομάκων μένουν μόνοι κι εγκαταλελειμμένοι. Έτσι και ο Σεμπαχεδίν Καραχότζα που πολλές φορές επικροτήσαμε το λόγο του που τον ακούσαμε να αντιπαρατίθεται με επιχειρήματα στο τουρκικό κατεστημένο να μιλά και να κερδίζει με τον αυθορμητισμό του την κοινή γνώμη σε εκπομπές μεγάλης εμβέλειας αποφάσισε να αποσυρθεί απ' όλα, να δει την οικογένεια και το μέλλον των παιδιών του, αφού και αυτοί οι μεγαλοσχήμονες που του υποσχέθηκαν μια δουλειά, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια στην ζωή, τον εγκατέλειψαν.

Η επιστολή τα λέει όλα και στάζει το πόνο και την πίκρα που εισέπραξε. Την δημοσιεύουμε με την ενοχή που πρέπει να μας χαρακτηρίζει όλους όσους τον γνωρίζουμε πολύ καλά και με την ελπίδα ότι το αίτημά του για μια δουλειά έτσι ώστε να μην υποφέρει η οικογένειά του να ικανοποιηθεί έστω την ύστατη ώρα.

«Όλοι όσοι με ξέρουν πολύ καλά πως εδώ και 20 μήνες πληρώνω το αντίτιμο της απόφασής μου να αντισταθώ ενεργά, ανοιχτά και δημόσια, όχι με λόγια αλλά με πράξεις στην απόπειρα εκτουρκισμού των Πομάκων της Θράκης. Δεν μετάνιωσα ποτέ για όσα έκανα γιατί τα πίστευα, αντίθετα πάλεψα κάτω από τρομερά δύσκολες συνθήκες έτσι γιατί δεν είμαι από εκείνους που συμβιβάζονται με όσα τους επιβάλουν οι άλλοι. Ακόμα και την οικογένεια μου παραμέλησα για να μπορώ τα βράδια να κοιμάμαι με την συνείδηση μου ήσυχη, ξέροντας ότι έχω κάνει και με το παραπάνω το καθήκον μου. Όμως πάνω απ' όλα είμαι άνθρωπος και όπως όλοι οι άνθρωποι έχω κι εγώ ένα όριο δύναμης και αντοχής και ο άνθρωπος όταν τα ξεπεράσει αυτά τα όρια λυγίζει. Κουράστηκα να με περιτριγυρίζουν άνθρωποι για τους οποίους ήμουν το καλό παιδί, ο ήρωας, ο αγωνιστής. Κουράστηκα να εισπράττω φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, χειραψίες και επιστολές συγχαρητηρίων. Κουράστηκα εδώ και 20μήνες να είμαι ένας σύγχρονος ήρωας για τους άλλους και ένας εντελώς άχρηστος άνθρωπος για την οικογένεια μου. Κουράστηκα να μην μπορώ να προσφέρω στα παιδιά μου μια σοκολάτα γιατί μου έλειπαν τα 0.5 € από τα0.6 € που κοστίζει η σοκολάτα. Κουράστηκα να συναντάω μεγάλους και τρανούς πολιτικούς και επιχειρηματίες που δήθεν θέλουν να βοηθήσουν τους Πομάκους και πολύ περισσότερο εμένα που με θεωρούσαν παράδειγμα προς μίμηση, αλλά ποτέ δεν έκαναν το παραμικρό για μένα. Ποτέ δεν τους ζήτησα χρήματα και πλούσια ζωή, το μόνο που τους ζητούσα ήταν μια θέση εργασίας όπου θα προσφέρω και θα πληρώνομαι. Κανένας ποτέ δεν μου είπε όχι, όλοι ναι έλεγαν αλλά εγώ είμαι ακόμα άνεργος. Δεν θα είχα πρόβλημα να εργαστώ στην οικοδομή, στο εξωτερικό η οπουδήποτε αλλού, αλλά δυστυχώς δεν μου το επιτρέπει η αναπηρία στα μάτια μου. Αν λοιπόν κάποιος άλλος μπορεί να τα αντέξει όλα αυτά ας έρθει να πάρει την θέση μου, εγώ δεν έχω άλλες αντοχές. Δεν θα ασχοληθώ ποτέ ξανά ούτε με την NATPRESH ούτε με οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με τους Πομάκους. Όλα όσα κάνω εγώ ας τα κάνουν όλοι αυτοί που είναι βολεμένοι κάπου και διαρκώς μου λένε «να κάνω υπομονή». Εεε, δεν έχω άλλη υπομονή βρε αδελφέ, πως το λένε, μου τέλειωσε. Όποιος θέλει ας με καταλάβει, όποιος δεν θέλει ας πιστεύει ό,τι θέλει.

Ακόμα και ως εκβιασμό να το εκλάβουν δεν με ενδιαφέρει, όλοι τους είναι βολεμένοι, μόνο εγώ θα αναγκαστώ σε λίγες μέρες που έχουμε το Μπαϊράμι να πουλήσω αντικείμενα του σπιτιού μου για να μπορέσουν και τα δικά μου παιδιά να περάσουν αυτές τις άγιες μέρες όπως όλα τα μουσουλμανόπαιδα του κόσμου. Και για να μην βρεθώ πάλι στην δυσάρεστη θέση να απαντήσω σε κανέναν από τους γνωστούς σωτήρες της Θράκης που με την παραμικρή αφορμή βγαίνουν στα κανάλια και λένε ότι τα άρπαξα από το τούρκικο προξενείο θέλω να ξεκαθαρίσω σε όλους πως εγώ Πομάκος γεννήθηκα και Πομάκος θα πεθάνω.

Αυτά που πίστευα ως τώρα αυτά θα πιστεύω και στο μέλλον, αλλά δεν ανέχομαι αυτά που κάνω εγώ να τα εκμεταλλεύονται άλλοι. Αν κάποιος από τους δεκάδες δήθεν φίλους και συμπαραστάτες μου θεωρεί πραγματικά πως σ' αυτόν τον έτσι κι αλλιώς άνισο αγώνα μας είμαι χρήσιμος και μπορώ να προσφέρω ας μου εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή θέση εργασίας. Εδώ η Ρόδος λοιπόν εδώ και το πήδημα. Τώρα θα φανεί για ποιους πραγματικά ήμουν φίλος και ποιοι απλώς θέλησαν να εκμεταλλευτούν όσα εγώ κάνω. Η απόφασή μου να εγκαταλείψω την προσπάθειά μου αυτή είναι οριστική και θα είναι ανώφελα τα τηλεφωνήματα και οι επιστολές που θα αποσκοπούν στην αλλαγή της απόφασής μου. Μόνο ένα πράγμα πλέον μπορεί να με κάνει να αλλάξω γνώμη, μια θέση εργασίας», γράφει με φανερή ψυχική πίεση κι απόλυτο δίκαιο ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα.

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007

S-300 ΣΥΝΕΧΕΙΑ

http://www.simerini.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=322327

Το «ενεργό ηφαίστειο» έσβησε στο κρητικό κοιμητήριο

ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

TΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ Άμυνας της Κύπρου και της Ελλάδας, Πασιαρδής και Μεϊμαράκης, έθεσαν προχθές τέρμα στο από δεκαετίας και πλέον θρίλερ των ρωσικών πυραύλων S-300,που θα έρχονταν στην Κύπρο. Επίσημα, πια, ανήκουν στην ελληνική αντιαεροπορική άμυνα, ενώ έπρεπε να θωρακίζουν τη δική μας. Γιατί δεν ήρθαν οι πύραυλοι;

Σε αυτήν την ερώτηση έπρεπε να είχε ήδη απαντήσει ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλ. Κληρίδης. Και να εξηγήσει γιατί η πολιτική του «ενεργού ηφαιστείου»έσβησε στο Κρητικό κοιμητήριο, όπου εναποτέθηκαν οι πύραυλοι - και η αξιοπρέπεια, η περηφάνια και η άμυνα της Κύπρου. Ο Γλ. Κληρίδης έπρεπε να απαντήσει και σε άλλες ερωτήσεις: Γιατί επεδίωξε να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους; Γιατί προανήγγειλε την αγορά και την εγκατάστασή τους; Μήπως για να διασφαλίσει τη μη άφιξή τους; Τι ανέμενε; Ότι ΗΠΑ, Βρετανία, ΝΑΤΟ, Τουρκία θα έμεναν με σταυρωμένα τα χέρια να παρακολουθούν τη μικρή Κύπρο να το παίζει; υπερδύναμη; Ο Γλ. Κληρίδης δεν γνώριζε σε ποιο γεωστρατηγικό σύστημα βρίσκεται και σε ποιων τη σφαίρα επιρροής ανήκει η Κύπρος;

Η παραγγελία για την αγορά των S-300 δημοσιοποιήθηκε επίσημα στις 4.1.1997, έναν ολόκληρο χρόνο προ των προεδρικών εκλογών. Όλοι ενθυμούνται τον ενθουσιασμό και πόσο τονώθηκε και ανορθώθηκε το ηθικό του λαού, μετά την εξαγγελία για τους πυραύλους. Όπως όλοι ενθυμούνται ότι αξιοποιήθηκαν εξαντλητικά από το επιτελείο Κληρίδη για να υφαρπάσουν την ψήφο των πολιτών. Μιλώντας στη «Φωνή της Αμερικής» (9.10.1997),ο Κληρίδης διακήρυσσε: «Δεν θα ξαναστείλουμε τα παιδιά μας στη μάχη χωρίς αντιαεροπορική κάλυψη». Και διαβεβαίωνε: «Δεν μπορούμε και δεν θα εγκαταλείψουμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας να προστατεύσουμε τη χώρα μας και να αποφασίζουμε για τους εξοπλισμούς μας. Δεν θα δέσουμε τα χέρια πίσω από τις πλάτες μας και να επιτρέψουμε στην Τουρκική Αεροπορία να βομβαρδίζει τις πόλεις και τα χωριά μας, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν». Να θυμίσουμε ότι και το 1964, μετά την τουρκανταρσία και τους τουρκικούς βομβαρδισμούς, ο Μακάριος είχε καταφύγει στη Μόσχα και αγόρασε ρωσικούς πυραύλους SAM. Ακόμα να έρθουν στην Κύπρο; Γιατί ο Κληρίδης αποφάσισε, σε συνεννόηση με την Ελλάδα, να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους; Μπορεί να δοθούν τρεις εξηγήσεις:

Πρώτον, για να δημιουργήσει συνθήκες νέας κινητικότητας στο Κυπριακό.

Δεύτερον, να διαπραγματευτεί από νέας θέσεως στρατιωτικής ισχύος.

Τρίτον, για να προκαλέσει άμεση εμπλοκή των κυριότερων πρωταγωνιστών, δηλ. ΗΠΑ και Βρετανίας.

Ως έμπειρος, όμως, πολιτικός και καλός γνώστης της βρετανικής, τουλάχιστον, πολιτικής όπως και της αμερικανικής, ο Γλ. Κληρίδης έπρεπε να λάβει σοβαρά υπόψη, πρώτον, την αναμέτρηση ΗΠΑ - ΕΣΣΔ καθώς και τα σημάδια επικείμενης κατάρρευσης της δεύτερης. Δεύτερον, ήταν ποτέ δυνατόν, ΗΠΑ, Βρετανία, και κυρίως η κατοχική Τουρκία να ανεχθούν ανατροπή του ανισοζυγίου δυνάμεων, που είχε επιβληθεί δια των τουρκικών λογχών και της εισβολής; Από την άλλη, ο Κληρίδης, όπως παλαιότερα ο Μακάριος, είχε υπερτιμήσει, κατά τρόπο ολέθριο, τις δυνάμεις και τις δυνατότητες της ασήμαντης Κύπρου να ασκήσει power politics και να παίξει παιγνίδια με τις υπερδυνάμεις και την κατοχική Τουρκία. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Μετά τις αντιδράσεις όλων και, κυρίως, τις ευθείες απειλές ότι η Τουρκία θα καταστρέψει τους πυραύλους, ο Σημίτης, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» (3.8.1998) προαναγγέλλει τη μη έλευση των πυραύλων. Στις 29 Δεκεμβρίου 1998, ανακοινώνεται ταυτόχρονα, στη Λευκωσία και στην Αθήνα, ότι οι πύραυλοι θα μεταφερθούν στην Κρήτη, «για λόγους εθνικού συμφέροντος», βεβαίως. Ούτε ένα αξιοπρεπές mea culpa δεν ακούστηκε, έκτοτε.

Καλές οι σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας

Καλές οι σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας
20/12/2007, 07:36


Η διεύρυνση και η εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας ήταν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών που είχαν στο Κρεμλίνο ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών που διήρκησε μία ώρα και είκοσι λεπτά συζήτησαν ακόμη θέματα ευρύτερης οικονομικής συνεργασίας, καθώς και διεθνή ζητήματα, με έμφαση στα Βαλκάνια και κυρίως στο Κόσοβο, το Κυπριακό, τις σχέσεις Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις διπλωματικές προσπάθειες της χώρας μας για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Στις δηλώσεις τους οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι η διεύρυνση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας δεν είναι μόνο προς όφελος των δύο χωρών, αλλά συμβάλλει ουσιαστικά στην ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της Ευρώπης.
Οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και στον αγωγό φυσικού αερίου Southstream.
Ο Β.Πούτιν χαρακτήρισε το πρωτόκολλο για την ίδρυση της εταιρίας που θα αναλάβει την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης, το οποίο υπογράφηκε την Τρίτη, ως το προτελευταίο στάδιο για την δημιουργία του έργου.
Οι κ.κ.Καραμανλής και Πούτιν συμφώνησαν να επεκτείνουν την οικονομική συνεργασία αφενός στη μικρή και μεγάλη επιχειρηματικότητα, αφετέρου και σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός και οι επιχειρηματικές δράσεις στα Βαλκάνια.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους συζήτησαν ακόμη ζητήματα στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας.
Ο κ. Κ. Καραμανλής στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την προμήθεια 420 ρωσικών τεθωρακισμένων και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα συζητά για ενέργειες που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία σε πολλαπλούς τομείς συνεργασίας.
Ο κ.Πούτιν από την πλευρά του ανέφερε ότι η Ρωσία δεν έχει κανένα περιορισμό για την ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει ακόμα και σε συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων σε ρωσικό έδαφος. (Αυτό δεν το καταλαβαίνω)
Αναφερόμενος στα διεθνή ζητήματα ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό τις εξελίξεις στο Κόσοβο, το Κυπριακό και τις σχέσεις Ρωσίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημείωσε ότι οι απόψεις των δύο ηγετών είναι παραπλήσιες.
Κάνοντας μία γενικότερη αναφορά είπε ότι σήμερα συζητείται ποια διεθνής τάξη πραγμάτων θα εγκαθιδρυθεί στον Κόσμο και σημείωσε ότι η Ρωσία μαζί με άλλες Δυνάμεις θέλουν να κάνουν τον Κόσμο πιο ασφαλή και πιο δημοκρατικό.

Στην συνέντευξη που έδωσαν οι δύο ηγέτες ρωτήθηκαν για τα αρνητικά σχόλια που ακούγονται από υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας. (Επί του προκειμένου δεν θα πρέπει να λησμονούμε το όνειρο του Ντε Γκωλ, που έβλεπε μια Ευρώπη μέχρι τα Ουράλια)
Ο κ. Πούτιν απάντησε λέγοντας ότι είχε εσωτερικά ζητήματα το τελευταίο διάστημα και δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί με δηλώσεις αξιοσέβαστων υπαλλήλων που εργάζονται στις Βρυξέλλες.
Οι σχέσεις Ρωσίας -ΕΕ, πρόσθεσε, εξελίσσονται όχι άσχημα και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα καταλήξουν σε μακροχρόνια συμφωνία.
Για δε την Ελλάδα ανέφερε ότι είναι ικανοποιημένος και για τον χαρακτήρα αλλά και για τις προοπτικές της ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών.
Οι σχέσεις αυτές, είπε, δεν περιορίζονται στην ενέργεια αλλά επεκτείνονται σε πολλούς τομείς και πρόσθεσε ότι ορισμένοι δεν μπαίνουν αρκετά βαθιά στο χαρακτήρα αυτής της σχέσης. (Βλέπε τον μορφωτικό τομέα)

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα και κινείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο οι διμερείς σχέσεις μας κινούνται με βάση το εθνικό συμφέρον.
Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη των σχέσεων είναι επ’ ωφελεία και της χώρας μας και της Ρωσίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Πούτιν επιπροσθέτως ανέφερε ότι με την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας αναβαθμίζεται η ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας, η οποία παράλληλα γίνεται και χώρα διέλευσης των ενεργειακών πηγών.
Οι δύο ηγέτες ρωτήθηκαν επίσης σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι δύο αγωγοί Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης SouthStream.
Ο κ. Καραμανλής απάντησε για τον αγωγό πετρελαίου ότι με την σημερινή υπογραφή του πρωτοκόλλου για την ίδρυση της εταιρείας μπαίνουμε στο τελικό στάδιο για την κατασκευή του έργου.
Για δε τον South Stream ανέφερε ότι χρειάζεται να γίνουν βήματα, ότι εργάζονται οι εμπειρογνώμονες των δύο χωρών και ότι δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη.

Ακόμη ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως ενόψει της διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στο Σότσι, το 2014, εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συμβάλει, με την εμπειρία της, με την τεχνογνωσία, που απέκτησε κατά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, αλλά "και την επιθυμία μας να συμμετάσχουν ελληνικές εταιρείες σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα, που θα πραγματοποιηθούν ενόψει των Αγώνων". Δήλωσε επίσης ότι πρότεινε τις παραμονές των Χειμερινών Αγώνων του 2014, να ανακηρυχθεί ‘’Έτος Ρωσίας’’ στην Ελλάδα και ‘’Έτος Ελλάδας’’ στη Ρωσία, πρόταση που απεδέχθη η ρωσική πλευρά. "Η πρωτοβουλία αυτή θα δώσει την ευκαιρία να διοργανωθούν εκδηλώσεις πολιτιστικού, αλλά και επιχειρηματικού, ενδιαφέροντος, με σκοπό την μεγαλύτερη προβολή των δύο πολιτισμών εκατέρωθεν, την προσέγγιση των δύο λαών, αλλά και την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των οικονομιών μας", τόνισε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι συζητήθηκαν οι προοπτικές ενδυνάμωσης της συνεργασίας μας στον πολιτιστικό τομέα, καθώς η μακραίωνη ιστορία, ο πολιτισμός των χωρών, καθώς και η αλληλεπίδρασή τους, προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες.

(Πολιτιστική συνιστώσα. Πυλώνας μελλοντικών σχέσεων)

Ο Πρόεδρος Πούτιν, είπε, επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διάδοση του ρωσικού πολιτισμού και έχει κηρύξει το 2007 ως «Έτος Ρωσικής Γλώσσας». Στο πλαίσιο αυτό, ο Κώστας Καραμανλής ανήγγειλε επισήμως "την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υλοποίηση μιας υπόσχεσης που του είχα δώσει, το 2004:Πρόκειται για την ίδρυση Τμήματος Σλαβικών Σπουδών, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μάλιστα, από την επόμενη σχολική χρονιά, θα εισαχθεί πιλοτικά η διδασκαλία της ρωσικής, ως γλώσσας επιλογής, σε ορισμένα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης". (Σοβαρότατο και σημαντικότατο όπως επισήμανα σε προηγούμενό μου μήνυμα)

Πηγή: ΑΠΕ

Η Μόσχα θα κάλυπτε την Κύπρο αμυντικά λόγω των S-300

Η Μόσχα θα κάλυπτε την Κύπρο αμυντικά λόγω των S-300

Εκτιμώ ότι οι S-300 θυσιάστηκαν στον βωμό της ΟΝΕ, που είχε θέσει ως στόχο ο Σημίτης.

Gmail - Kathimerini - Articles - sotsot36@gmail.com

Gmail - Kathimerini - Articles - sotsot36@gmail.com

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Τελευταία Νέα kathimerini.gr
Hμερομηνία : 18-12-07 Eκτύπωση | e-mail
Δίλημμα για την Ελλάδα η άσκηση του βέτο, διαμηνύει η ΠΓΔΜ
Εμμένει στη διπλωματική οδό που έχει χαράξει η ΠΓΔΜ σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε χαρακτηριστικά πως η άσκηση του ελληνικού βέτου χρειάζεται να επανεξεταστεί σοβαρά.

Μας κάνει υποδείξει ο κ. Μιλόσοσκι. Εκεί φθάσαμε; Βέβαια αφού έχει τις πλάτες των ΗΠΑ και τόσα χρόνια ... κοιμόμαστε

Όλες οι προσπάθειες της διπλωματίας της ΠΓΔΜ το προσεχές διάστημα θα εστιαστούν στην κατεύθυνση ενίσχυσης της προοπτικής να λάβει η χώρα πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον Απρίλιο του 2008. Αυτό αποφασίστηκε στην ετήσια συνάντηση των πρέσβεων της ΠΓΔΜ στο εξωτερικό με τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, η οποία πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στα Σκόπια.

Η διπλωματία της ΠΓΔΜ για την ενίσχυση της υποψηφιότητας της χώρας να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ, θα προβάλει ως βασικά επιχειρήματα:
- τη συμβολή της χώρας στις επιχειρησιακές αποστολές του ΝΑΤΟ,
- την υποστήριξη της κοινής γνώμης σε ποσοστό άνω του 90% για την ένταξη της χώρας στη Συμμαχία και
- το γεγονός ότι η ένταξη των τριών χωρών της Χάρτας της Αδριατικής (Κροατία, Αλβανία, ΠΓΔΜ), θα συμβάλει στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας.

Αποτελούν στοιχεία περιφερειακής αστάθειας; Αν ναι τότε το ... ξύλο βγήκε από τον παράδεισο. Δεν τους χαϊδεύουμε, διότι άμα δώσεις αέρα στο χωριάτη θα σ' ανέβει στο κρεβάτι.

Ο κ. Μιλόσοσκι σημείωσε ότι η χώρα του, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, πρέπει να επικεντρωθεί στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που της αναλογούν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Θεώρησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε «δίλημμα» αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος βέτο που έχει, εξαιτίας των επιπτώσεων που θα είχε μία τέτοια ενέργεια για τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και για την ίδια την Ελλάδα.

Γιατί η θέση βέτο της Ελλάδος συνιστά αστάθεια και όχι οι προπετείς απαιτήσεις της ΠΓΔΜ;

«Το να έχει κάποιος το δικαίωμα του βέτο, είναι σαν να έχει το δικαίωμα κατοχής πυρηνικού οπλισμού. Εάν και πώς θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αυτό, εξαρτάται από την σοβαρότητα κάθε χώρας που κατέχει αυτό το δικαίωμα. Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι σοβαρή χώρα και θα σκεφθεί δύο φορές, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, εάν θα ασκήσει τη δυνατότητα βέτο που έχει, εξαιτίας των σοβαρών συνεπειών που θα είχε μία τέτοια ενέργεια τόσο για την περιοχή όσο και για την ίδια την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μιλόσοσκι.

Τέλος ο κ. Μιλόσοσκι εκτίμησε ότι δεν πρέπει να τεθεί χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας, ούτε αυτές να «επιβαρύνονται με απειλές», διότι κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν δημιουργεί θετικό κλίμα για τη συνέχισή τους».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ






kathimerini.gr | Παραμένει το αδιέξοδο για το Κόσοβο

kathimerini.gr | Παραμένει το αδιέξοδο για το Κόσοβο

"Ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι στη συνεδρίαση τα δύο μέρη επιβεβαίωσαν την ύπαρξη «αγεφύρωτων διαφορών», τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση στο Κόσοβο δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς αποτελεί απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά ευρύτερα και στην Ευρώπη."
Μεγαλύτερη υποκρισία δεν μπορούσε να λεχθεί από διπλωμάτη. Άλλωστε αυτή είναι η δουλειά του. Με την Μεγάλη Κυρία παρούσα δεν μπορεί να πετάξει ούτε κουνούπι.
Υποστηρίζει αυτά που υποστηρίζει για να διασφαλίσει περισσότερο την περιοχή με τους Αλβανούς, τους οποίους εκτιμούν ως πλέον φερέγγυους (προσοχή μη και σ' αυτόν κλέψουν το ρολόι, όπως το 'κλεψαν στον Μπους ή ως φερέγγυος [ιστορικά έχουν προσκυνήσει Τούρκους, Ιταλούς, Ρώσους, Κινέζους] λαός τον καταστήσουν ... έγκυο, όπως λέει και το ομώνυμον άσμα).
Και πάντα να έχουμε κατά νουν ότι πίσω απ' όλα αυτά το κυρίαρχον είναι οι ενεργιακοί αγωγοί.
ΣΓΣ

Gmail - Kathimerini - Articles - sotsot36@gmail.com

Gmail - Kathimerini - Articles - sotsot36@gmail.com

Gmail - ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ;�

Gmail - ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ;�