Σάββατο 9 Μαΐου 2009

H δίκη του Mall Athens

Δημοσιεύω το ακόλουθο κείμενο και το συνακόλουθο site επειδή πιστεύω ότι αν δεν ήταν αλήθεια τα όσα κατάφωρα καταμαρτυρούνται τότε οι ενοχοποιούμενοι θα έπρεπε ήδη να είχαν μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμιση και όχι μόνον.

ΣΓΣ

Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της τελευταίας 20ετίας – και το πιο κρυφό.

Ίσως γιατί σε αυτό εμπλέκονται δύο πρωθυπουργοί, επτά υπουργοί και ο πιο πλούσιος Έλληνας στον κόσμο...

Η υπόθεση του Mall Athens, του «μεγαλύτερου αυθαίρετου της Ευρώπης», επρόκειτο να εκδικασθεί σε τελευταίο βαθμό από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 8 Μαΐου. Αλλά για μία ακόμα φορά η υπόθεση πήρε αναβολή.

Μυστηριωδώς (;), ακόμα και η ύπαρξη της δίκης αποσιωπείται από τα ΜΜΕ. Όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και 9 χρόνια που το σκάνδαλο του Mall βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ίσως γιατί στη δίκη του Mall διακυβεύεται κάτι πολύ σημαντικό.

Αν η πλευρά Λάτση χάσει, το Mall θα πρέπει να... κατεδαφισθεί ή έστω η εταιρεία Lamda να καταβάλει στο Δημόσιο πρόστιμα για κάθε αυθαίρετο τετραγωνικό (από τα 75.000...)! Οι άδειες των δεκάδων καταστημάτων και των κινηματογράφων θα ανακληθούν ή δεν θα ανανεωθούν ξανά. Οι λιγοστοί πολίτες του Μαρουσιού που πριν από 8 χρόνια ξεκίνησαν τον δικαστικό αγώνα θα έχουν κερδίσει τον Λάτση, τον Σημίτη, τον Καραμανλή...

Όμως, εδώ παίζεται κάτι πιο μεγάλο κι από το ίδιο το σκάνδαλο. Εδώ είναι το μυστικό: Το 2003, η τότε κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το «πρόβλημα» με την αντισυνταγματικότητα του Mall, σκαρφίστηκε ένα τέχνασμα ώστε να περνάει αντισυνταγματικές διατάξεις χωρίς να μπορεί το ΣτΕ να τις κρίνει. Από τότε, η εξωφρενική πατέντα δουλεύει συνέχεια, στην ουσία καταργώντας το ΣτΕ: χθες εκτροπή Αχελώου, σήμερα Βοτανικός, αύριο ίσως Ασωπός…

Αυτό διακυβεύεται στη δίκη του Mall: Θα επιβιώσει το ΣτΕ, η μόνη δημόσια αρχή που μπορεί να σταματάει τις εκάστοτε κρατικές αυθαιρεσίες; Ή θα χάσουμε οι πολίτες ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα προστασίας που μας απέμεινε....

Αν θέλετε η δίκη του Mall να πάψει να είναι μυστικό,

αν θέλετε να σπάσει επιτέλους η ομερτά των ΜΜΕ,

μάθετε περισσότερα

(με ντοκουμέντα και υλικό που για πρώτη φορά δημοσιεύεται)

στο www.facthemall.gr.

  

"Σκοντάφτει" στις απαιτήσεις της Άγκυρας ο Νabucco

Ο σχεδιαζόμενος αγωγός φυσικού αερίου Nabucco - ο οποίος προορίζεται να μειώσει την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία - δεν έλαβε την προσδοκούμενη "πολιτική στήριξη" από όλες τις χώρες-κλειδιά του προγράμματος κατασκευής του, κατά τη σημερινή σύνοδο για το Νότιο Διάδρομο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Πράγα.Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν, αρνήθηκαν να υπογράψουν την τελική ανακοίνωση.

Ινφογνώμων Πολιτικά (9 May 2009)

http://infognomonpolitics.blogspot.com/

Αιδώς Αργείοι ....

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Tο τρίγωνο της αδικίας…

Μιλούμε για τους υπουργούς και τους λειτουργούς της, λεγόμενης, Δικαιοσύνης. Ενώ στην πραγματικότητα δεν πρόκειται, παρά για τους υπουργούς και λειτουργούς της Νομιμότητας.

Η οποία Νομιμότητα μπορεί, συχνά, να έχει μικρή ή και μηδαμινή σχέση με την αληθινή Δικαιοσύνη. Αν δεν βρίσκεται σε κατάφωρη αντίθεση και δεν έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με αυτήν.

Σχετικά, ιδιαίτερα, με τους λειτουργούς της, λεγόμενης, Δικαιοσύνης, η πραγματικότητα μας λέει ότι είναι εγκλωβισμένοι-για να μιλήσουμε χονδρικά- μέσα σε ένα «τρίγωνο αδικίας».

Η μία κορυφή του τριγώνου αυτού της αδικίας συνίσταται στο γεγονός ότι την ηγεσία των λειτουργών της ορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Και, αν λάβουμε υπόψη το πόσο σέβονται τη δικαιοσύνη οι εκάστοτε κυβερνώντες, αντιλαμβανόμαστε και τα κριτήρια, με τα οποία γίνονται, σε μεγάλο βαθμό, και οι εκάστοτε επιλογές τους. Που είναι, προφανώς, κομματικά και ιδιοτελή.

Την άλλη κορυφή του «τριγώνου της αδικίας» χαρακτηρίζουν οι «χρυσές χειροπέδες». Που συνίστανται στην προνομιακή μισθοδοσία των δικαστικών λειτουργών. Γεγονός, που από καιρού εις καιρόν παίρνει σκανδαλώδεις διαστάσεις. Όταν εισπράττουν τερατώδεις αυξήσεις και υπέρογκα καθυστερούμενα…

Η προνομιακή μισθοδοσία των δικαστικών λειτουργών αιτιολογείται με την πρόφαση ότι πρέπει, τάχα, να μισθοδοτούνται προνομιακά, για να αποφασίζουν δικαιοκριτικά. Πράγμα, που αφήνει, κατά κάποιο τρόπο, να υπονοηθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων, που δεν μισθοδοτείται προνομιακά, δικαιολογούνται να λειτουργούν και πλημμεληματικά…

Αλλά η πραγματικότητα φαίνεται να είναι διαφορετική. Αφού η προνομιακή μισθοδοσία φαίνεται να λειτουργεί ως αντικίνητρο για την απονομή ακριβοδίκαιης δικαιοσύνης. Ιδιαίτερα, όταν οι άνθρωποι των λαϊκών τάξεων βρίσκονται σε αντιδικία με το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο. Όπου οι «χρυσές χειροπέδες» φαίνονται, σύμφωνα με πάμπολλα παραδείγματα, να υπαγορεύουν αποφάσεις που αλληθωρίζουν προς τα συμφέροντα των γαλαζοαίματων του κοινωνικού Libro doro

Και βέβαια πίσω κι απ’ τις «χρυσές χειροπέδες» βρίσκεται η πολιτικάντικη ιδιοτέλεια και αγυρτεία. Η οποία έχει συνδέσει σκανδαλωδώς την προνομιακή μισθοδοσία των δικαστικών λειτουργών με εκείνη των βουλευτών. Που σημαίνει ότι κάθε φορά, που παίρνουν αυξήσεις και καθυστερούμενα οι δικαστικοί λειτουργοί, παίρνουν ανάλογα και οι βουλευτές…

Και βέβαια την κορυφή του «τριγώνου της αδικίας» αποτελεί το ερεβώδες χάος της άδικης νομιμότητας, με βάση την οποία καλούνται να αποφασίζουν κάθε φορά οι δικαστικοί λειτουργοί. Που τους εξαναγκάζει, συχνά, να παίρνουν, όπως φαίνεται, υπό το κράτος συνειδησιακών συγκρούσεων, άδικες αποφάσεις.

Και βέβαια πίσω απ’ την άδικη νομιμότητα και πάλι βρίσκονται οι άδικοι νομοθέτες. Που, ενώ έχουν εγκλωβίσει το λαό και τους δικαστικούς λειτουργούς μέσα στα τρίγωνα και τα τετράγωνα και τα πολύγωνα γκέτο της αδικίας, οι ίδιοι κουκουλώνουν τη δική τους αγυρτεία και παραλυσία με την κουκούλα της ασυλίας.

Και δεν μπορούν, λέει, μέχρι το 2013, να αλλάξουν το καθεστώς της δύσοσμης αυτής δυσνομίας, γιατί δεν τους το επιτρέπει, λέει, το Σύνταγμα. Που, όπως φαίνεται, οι ίδιοι, σαν τους φαρισαίους του Ευαγγελίου, συνέταξαν έτσι, ώστε να περιφρουρούν το δικό τους άδικο και να κλείνουν την πόρτα της δικαιοσύνης για το λαό. Για να προσθέτουν πλιάτσικο στο πλιάτσικο. Και, εντεύθεν, πλούτο στον πλούτο. Το δικό τους και του συναφιού τους. Και φτώχεια στη φτώχεια του λαού…

Κι ύστερα «κόπτονται», τάχα, για κράτος δικαίου. Και φλυαρούν ανόητα και ανούσια περί δικαιοσύνης. Και, με περισσή υποκρισία, μέμφονται τον έναν ή τον άλλο δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό (τον κ. Σανιδά ή κάποιον άλλο), για να παραπλανούν και αποπροσανατολίζουν το λαό. Έτσι ώστε να παγιδεύεται και να μην μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι η ρίζα και η πηγή του κακού είναι- κατά κύριο λόγο- αυτοί οι ίδιοι…

 Πράγμα που, αν συνειδητοποιούσε ο λαός, όχι μόνο δεν θα τους χειροκροτούσε και δεν θα τους ζητωκραύγαζε και πολύ περισσότερο δεν θα τους ψήφιζε ποτέ, αλλά θα τους έστελνε «εδώ και τώρα» στον αγύριστο, με γιουχαΐσματα και  «βρεγμένη σανίδα»…

Παπα-Ηλίας

Σε λογική Αττίλα και ο νέος Τούρκος ΥΠΕΞ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Πέμπτη, 7 Μαϊου 2009 07:00

Τις αντιδράσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας προκάλεσε η επίσκεψη, χθες, στην κατεχόμενη Κύπρο, του νέου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είπε μεν ότι η Άγκυρα θα πιέσει για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, αλλά κάλεσε «όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών δικαστηρίων, να στηρίξουν τις θετικές προσπάθειες του Ταλάτ για την ειρήνη».
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Δεν είναι σωστό να δεχόμαστε προκαταβολικά κάποια πράγματα σε ζητήματα που σχετίζονται με το περιεχόμενο των συνομιλιών, μετά από αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή επιρροές από το εξωτερικό», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Δ. Χριστόφιας δήλωσε ότι παρόμοιες επισκέψεις «δεν έχουν σχέση με τη διεθνή νομιμότητα» και επεσήμανε ότι «για να αρθεί αυτή η παρανομία, πρέπει να τερματιστεί η κατοχή και να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό».

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος τόνισε ότι ενέργειες όπως αυτή «δεν συμβάλλουν στην εξελισσόμενη διαπραγματευτική προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού», ενώ ο αρμόδιος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος είπε ότι η επίσκεψη αυτή «δηλώνει ξεκάθαρα τις προθέσεις και τις διαθέσεις της τουρκικής διπλωματίας».

Ο Νταβούτογλου- που είχε χωριστές συναντήσεις με τους Ταλάτ, Έρογλου και Σογέρ και χαρακτήρισε «εξαιρετικά επιτυχή» την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στα κατεχόμενα- είπε, επίσης, ότι βασικές αρχές για την επίλυση του Κυπριακού είναι «η διζωνικότητα, η πολιτική ισότητα, η ανάπτυξη ενός νέου συστήματος συνεταιρισμού κι η εφαρμογή της λύσης στο πλαίσιο της Ε.Ε., με τη δραστήρια εγγύηση της Τουρκίας».

Σε λογική Αττίλα και ο νέος Τούρκος ΥΠΕΞ - 7/5/2009 7:00:00 πμ (7 May 2009)

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/05/07/1660819.htm


Τότε και τώρα ...

Μια μικρή εισαγωγή…

 Όταν ο Καποδίστριας αποφάσισε οριστικά να αφήσει τη Ρωσία και να κατέβει για πάντα στην Ελλάδα, πρώτη του δουλειά ήταν να πουλήσει τα έπιπλά του. Ήταν καλοκαμωμένα και ακριβά και αν τα έφερνε μαζί του στην Ελλάδα θα ήταν πρόκληση για τους φτωχούς Έλληνες. (υπάρχουν σήμερα καταστάσεις των πολιτικών που μπορούν να θεωρηθούν πρόκληση;) Τα πούλησε όλα και κατάφερε να εισπράξει απ' αυτά πενήντα χιλιάδες ρούβλια. Όλα αυτά τα ρούβλια τα έστειλε σε Έλληνες σιτέμπορους στην Οδησσό και τους παρακινούσε να προσθέσουν κι αυτοί ότι θέλανε. Με όλο το ποσόν θα αγόραζαν σιτάρι και θα το έστελναν στους Έλληνες που πεινασμένοι αγωνίζονταν για τη λευτεριά τους.

Οι Έλληνες σιτέμποροι της Οδησσού σεβάστηκαν την επιθυμία του Καποδίστρια και διπλασίασαν τις πενήντα χιλιάδες ρούβλια που τους έστειλε. (έδωσε το καλό παράδειγμα) 

Φόρτωσαν πέντε καράβια σιτάρι και στείλανε από ένα στα Ψαρά, στην Ύδρα και στις Σπέτσες. Τα άλλα δύο τα στείλανε στ' Ανάπλι για να εφοδιάσουν το στρατό.

Τώρα διαβάστε παρακάτω για τους σημερινούς μας άρχοντες πως δίνουν το παράδειγμα τους και ξανασκεφτείτε το!

ΑΣ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΙΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ…

Παρασκευή, 13 Φεβρουάριος 2009

ΟΙ ΝΕΕΣ ΛΙΜΟΥΖΙΝΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ!






Τύψεις φαίνεται ότι διακατείχαν μέχρι πρότινος πολλούς βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου επειδή τα ακριβά δίλιτρα αυτοκίνητά τους ρύπαιναν την ατμόσφαιρα.

Μαζεύτηκαν λοιπόν μια νύχτα στην βουλή και ψήφισαν ένα νόμο που τους επιτρέπει να αντικαθιστούν τα αυτοκίνητά τους και με υβριδικά οχήματα ανεξαρτήτως κυβικών και  μάρκας. Και φυσικά άδραξαν την ευκαιρία…

 Όχι, δεν τα αντικατέστησαν με τα σεμνά και ταπεινά Toyota Prius και Honda Civic Hybrid. Κάτι παραπάνω από τους μισούς βουλευτές μας, όσοι δηλαδή χρειάζονται για να περάσουν ένα νομοσχέδιο, επέλεξαν τις νέες υβριδικές Lexus GS450h, λιανικής αξίας 72.000 η μία, για να αντικαταστήσουν τα πολυτελή αυτοκίνητα 

που η προηγούμενη φουρνιά βουλευτών τους είχε κληροδοτήσει. Προχώρησαν σε αυτή την επιλογή με την δικαιολογία ότι η συγκεκριμένη Lexus είναι πιο οικολογικό και φιλικό όχημα προς το περιβάλλον σε σχέση με τα προηγούμενα που είχαν στην κατοχή τους για τις μετακινήσεις τους. Όμως αυτή η δικαιολογία δεν υφίσταται καθώς το εν λόγω υβριδικό μοντέλο εξοπλίζεται με βενζινοκινητήρα V6 3,5 λίτρων που ελάχιστα προστατεύει το περιβάλλον σε σχέση με τα παλιότερα αυτοκίνητα των βουλευτών που απαγορευόταν να είναι πάνω από 2 λίτρα .

 Αν οι βουλευτές είχαν αληθινή οικολογική συνείδηση θα μπορούσαν να διαλέξουν άλλα υβριδικά που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Από τότε που ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας πριμοδότησε την αγορά μοντέλων υβριδικής τεχνολογίας, αίροντας το πλαφόν στον κυβισμό από 1.600 έως 2.000 κυβικά που ισχύει για τα συμβατικά βουλευτικά αυτοκίνητα, το γκαράζ της βουλής γέμισε από τα Lexus GS450h, παρά το γεγονός ότι οι 300 είχαν άλλες, πραγματικά οικολογικές, επιλογές: Το Toyota Prius, αυτοκίνητο που έχει επιλέξει και ο έλληνας επίτροπος περιβάλλοντος στην Ευρωπαική Ένωση κ. Σταύρος Δήμας και το Honda Civic Hybrid αποτελούν ουσιαστικές οικολογικές λύσεις για πολλούς λόγους. Είναι άνετα, παρέχουν υψηλό επίπεδο εξοπλισμού και ασφάλειας, καταναλώνουν ελάχιστη βενζίνη, εκπέμπουν πολύ λιγότερους ρύπους από το υβριδικό της Lexus και κοστίζουν στο 1/3 της λιανικής τιμής της υπερπολυτελούς υβριδικής λιμουζίνας που κοστίζει όσο μια γκαρσονιέρα.

Στον πειρασμό της υβριδικής πολυτέλειας της Lexus ενέδωσαν βουλευτές και πολιτικοί αρχηγοί από όλες τις παρατάξεις εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ τους οι: ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, ο γραμματέας της Κ.Ο.. της ΝΔ κ. Γιάννης Τραγάκης, ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής ΝΔ κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο πρώην υφυπουργός Tουριστικής Aνάπτυξης και βουλευτής κ. Aναστάσιος Λιάσκος, ο βουλευτής ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η βουλευτής της ΝΔ κυρία Φωτεινή Πιπιλή, ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Πέτρος Ευθυμίου, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Ντίνος Βρεττός, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ντίνος Ρόβλιας και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Σε αυτούς να προσθέσουμε και την γενική γραμματέα του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα.







Ο, κατά δήλωσή του λογικός, γραμματέας της ΝΔ κ.. Ζαγορίτης, γνωστός και για την ικανοτητά του να κάνει το άσπρο μαύρο, δήλωσε για το αμάξι του σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι το προτίμησε γιατί είναι πιο γρήγορο και ασφαλές.

Από τα αλώνια της Νίκαιας στα δερμάτινα σαλόνια της Lexus ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ κ.. Ιωάννης Τραγάκης  







Χαμογελώντας εξέρχεται ο πρώην υπουργός και βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Πέτρος Ευθυμίου από την υβριδική λιμουζίνα των 75000 ευρώ που το κράτος του παρέχει. Γιατί να μη χαμογελά άλλωστε;







Το χρώμα του αυτοκινήτου της Paris Hilton επέλεξε η κα Φωτεινή Πιπιλή για την υπερπολυτελή Lexus της.




Χρωματική διαφοροποίηση σε σχέση με τις κλασικές μαύρες λιμουζίνες πραγματοποίησε και ο πρώην υφυπουργός Αμυνας κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος.




Παραθέτοντας αυτή την μάλλον συλλεκτική φωτογραφία, δεν θα προβούμε σε σχόλια για να αποτρέψουμε ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε. τύπου: «Το Κ.Κ.Ε, το κόμμα που σταθερά υπερασπίζεται τα συμφέροντα των φτωχών και αδυνάμων ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, καταδικάζει την αήθη επίθεση συμφερόντων του κεφαλαίου ενάντια στην σεμνή και ταπεινή Αλέκα Παπαρήγα…»

ΕΜΠΑΙΝΕ ΑΛΕΚΑ!!  

Εκτός από τους 160 περίπου βουλευτές που επέλεξαν την υβριδική λιμουζίνα Lexus GS450h, 135 επέλεξαν ένα εκ των επίσης πλήρως εξοπλισμένων λιμουζινών συμβατικού τύπου Μercedes 280Ε, Audi Α6 και Saab Αero 93-95. Πραγματική οικολογική συνείδηση είχαν μόνο 5 βουλευτές οι οποίοι επέλεξαν τα «φθηνά» υβριδικά των 25.000 για την μετακίνησή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περισσότεροι από εβδομήντα βουλευτές που πριν εκλεγούν διέθεταν αυτοκίνητα των οποίων η αξία δεν ξεπερνούσε τα 10.000-15.000 ευρώ.

Τέλος, όσον αφορά στα αυτοκίνητα που εξυπηρετούν τις ανάγκες του κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας αντικατέστησε τρία αυτοκίνητα με ισάριθμα υβριδικά. Μάλιστα, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, προτίμησε ένα από κάθε εταιρία που εμπορεύεται υβριδικής τεχνολογίας αυτοκίνητα στην χώρα μας. Η αντικατάσταση όλων των βουλευτικών αυτοκινήτων αποφασίστηκε να γίνει με τη μέθοδο leasing και η μηνιαία δόση δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 1.500 ευρώ για κάθε όχημα που θα πληρωθεί με τα λεφτά των φορολογουμένων. «Ευαισθησία» για το περιβάλλον με τα λεφτά άλλων σε περίοδο οικονομικής κρίσης…

Υ.Γ Οι περισσότεροι βουλευτές αντέδρασαν στην απόκτηση ενός απλού υβριδικού αυτοκινήτου εκφράζοντας στα αλήθεια μερικά από τις παρακάτω δικαιολογίες:

· Ο ανασφαλής βουλευτής: «Σε μεγάλες διαδρομές, όπου αναπτύσσονται ταχύτητες, πρέπει να υπάρχει ασφάλεια»,

· Ο σνομπ βουλευτής: «Μα, θα κυκλοφορώ με… γιαπωνέζικο;»

· Ο κάνγκουρας βουλευτής: «Αυτά τα αυτοκίνητα δεν εντυπωσιάζουν. Αν λοιπόν πάμε στην επαρχία με ένα μικρό υβριδικό, δεν πρόκειται να μας δώσει σημασία κανένας!».

· Ο αθώος βουλευτής: «Μα, δεν επέλεξα εγώ το μοντέλο. Ρώτησα τον οδηγό μου και τους αστυνομικούς μου που το οδηγούν και αυτοί το διάλεξαν»

· Ο βουλευτής – Σουμάχερ: «Πώς θα προλαβαίνω να είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου όταν αυτό δεν αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες;»,

· Ο γκρινιάρης βουλευτής: «Πώς θα βγάλω την προεκλογική περίοδο με υβριδικό Ι.Χ.;»,

Με τόση ευαισθησία και τέτοια επιχειρήματα που έχουν οι εθνοπατέρες μας, ίσως το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να σκεφτεί σοβαρά να αντικαταστήσει τις νέες τους λιμουζίνες με όμορφα, οικολογικά και ελληνικά γαϊδουράκια!

 

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Ενοχλημένη η Μόσχα


Μέσα σε κλίμα έντασης αρχίζουν σήμερα στη Γεωργία οι προγραμματισμένες ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Ήδη, από τις 19 χώρες-μέλη που είχαν δηλώσει συμμετοχή, οι 6 αποσύρθηκαν.

Οι ασκήσεις, που διεξάγονται με τη συμμετοχή πάνω από 1.000 στρατιωτών σε γεωργιανές στρατιωτικές βάσεις κοντά στα σημεία όπου σταθμεύουν μονάδες του ρωσικού στρατού, έχει προγραμματιστεί να διαρκέσουν μέχρι την 1η Ιουνίου και στόχο έχουν την ενίσχυση των σχέσεων της Τιφλίδας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση λέει ότι ίσως τελικά κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αρχιλ Τσικόιτζε, μέλος της γωργιανής αντιπολίτευσης, αυτές οι νατοϊκές ασκήσεις εγείρουν εμπόδια στην αποκατάσταση των ρωσο-γεωργιανών σχέσεων.

"Μπορεί -τόνισε o Tσικόιτζε- να οδηγήσουν σε πρόκληση, που θα σύρει με τη σειρά της τη Γεωργία σε στρατιωτική σύρραξη με τη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, η Δύση παρουσιάζει τη Ρωσία ως επιτιθέμενη. Πρόκειται για δυτικό πολιτικό παιχνίδι, απαράδεκτο κατά τη γνώμη μου, χωρίς κανένα όφελος για τη Γεωργία και το λαό της".

Σφοδρός επικριτής των ασκήσεων, η Μόσχα επισημαίνει ότι η περιοχή παραμένει ασταθής για τέτοιου είδους γυμνάσια. Ενδεικτική είναι η άποψη που εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκόζι, ότι "για το ΝΑΤΟ θα ήταν καταλληλότερο σημείο ένα φρενοκομείο για την άσκηση, παρά η Γεωργία". 

Το Κρεμλίνο ενίσχυσε ήδη τις περιπολίες του στα σύνορα των δύο αποσχισθεισών Δημοκρατιών, της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, και απαντά με την απέλαση δύο Καναδών διπλωματών στην πρόσφατη αποπομπή δύο δικών της από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Κι όλα αυτά, ένα 24ωρο αφότου η κυβέρνηση Σαακασβίλι υποστήριξε ότι απέτρεψε πραξικόπημα, που άρχισε με ανταρσία σε μονάδα της κοντά στην Τιφλίδα. Η γεωργιανή τηλεόραση έδειξε εικόνες αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων να φεύγουν από την Τιφλίδα και κάποιες που δείχνουν μια ομάδα ενόπλων να συνομωτεί. Παράλληλα, η αστυνομία υποστηρίζει ότι συνέλαβε περίπου 500 στασιαστές και αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς, που κατηγορούνται τώρα ότι σχεδίαζαν πραξικόπημα για να εμποδίσουν τις νατοϊκές ασκήσεις.

Πολλοί, ωστόσο, αμφισβητούν τα στοιχεία και τις αιτιάσεις της κυβέρνησης, με πρώτη την αντιπολίτευση, που μιλά για σκηνοθετημένο περιστατικό με στόχο ν' αυξηθεί η πίεση προς αυτήν και να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα εσωτερικά προβλήματα.

Σημειώνεται ότι εδώ και μέρες, το κέντρο της Τιφλίδας έχει παραλύσει από συγκεντρώσεις διαδηλωτών που αξιώνουν την παραίτηση του Σαακασβίλι. 

http://www.megatv.com/articles.asp?catid=14542&subid=2&tag=11107&pubid=2232725

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Συνομιλία Καραμανλή - Πούτιν για την ενέργεια

Στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο South Stream 

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 07:00
Ο κ. Κ. Καραμανλής και ο κ. Β. Πούτιν, κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους, επαναβεβαίωσαν τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών. Στη φωτογραφία, από παλαιότερη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.
Τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 20 λεπτών είχε, χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ήδη πολύ στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, την οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεγάλο φίλο και στρατηγικό εταίρο.

Αντίστοιχα, ο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η ρωσική πλευρά στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τη βούλησή του για μεγαλύτερη διεύρυνση και εμβάθυνση. Οι κ.κ. Κώστας Καραμανλής και Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν ότι η συνεργασία αυτή ενισχύεται περισσότερο στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας στον ΟΑΣΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας η στήριξη και η εποικοδομητική στάση της ρωσικής πλευράς στην επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, που απασχολούν τον Οργανισμό, έχει βασική σημασία.

Η συζήτηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών επικεντρώθηκε σε θέματα ενέργειας και ο κ. Κώστας Καραμανλής εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής πλευράς να συνεχιστεί η ελληνορωσική συνεργασία στον πρωταρχικής σημασίας ενεργειακό τομέα, όπως επίσης και την ικανοποίησή του για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΕΣΦΑ και GAZROM για τον αγωγό South Stream. Για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτών, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε το Ρώσο ομόλογό του ότι η ελληνική πλευρά θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.

Σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο κ. Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε τη σημασία της επικαιροποίησης της σχετικής μελέτης και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η υλοποίηση του έργου θα προχωρήσει βάσει του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, διαβεβαίωσε, χθες, ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βουλγαρία για το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και ότι μια συμφωνία προς την κατεύθυνση αυτή θα υπογραφεί προσεχώς. Ο κ. Πούτιν εκτίμησε επίσης ότι μια συμφωνία θα υπογραφεί «σε δύο εβδομάδες».

Ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream θα περάσει κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, συνδέοντας τη Ρωσία και τη Βουλγαρία, και θα χωριστεί σε μια βορειοδυτική διακλάδωση προς την Αυστρία και μια νότια διακλάδωση, κυρίως προς την Ελλάδα και την Ιταλία.

Συνομιλία Καραμανλή - Πούτιν για την ενέργεια - 29/4/2009 7:00:00 πμ (4 May 2009)

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/29/1657940.htm


Εγκατέλειψε και τα εθνικά θέματα στην... τύχη τους


Στη δίνη των σκανδάλων και χωρίς σχέδιο στην προώθηση των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής εισέρχεται αποδυναμωμένη σ' ένα δύσκολο διπλωματικό 6μηνο «E» 2/5

Η δίνη των σκανδάλων και η αίσθηση προσωρινότητας της κυβέρνησης επηρεάζει αρνητικότατα και την εξωτερική πολιτική, καθώς κρίσιμα ζητήματα έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, ενώ καθοριστικές στρατηγικές επιλογές είναι πια έρμαιο των εσωτερικών συσχετισμών και αντιπαραθέσεων. Το μπαράζ επισκέψεων του κ. Καραμανλή στο εξωτερικό δεν εντασσόταν σε έναν συνολικό σχεδιασμό, αλλά απέβλεπε στη δημιουργία εικόνας τεχνητής κινητικότητας που θα διασκέδαζε και τις εντυπώσεις στο εσωτερικό περί «κόπωσης» του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.
ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λευκός τρόμος για Καραμανλή
Το αποτέλεσμα κρίνει και τον χρόνο των εκλογών
Ρίχνει το γάντι ο Γιώργος
Προβάδισμα έως 3,1% για ΠΑΣΟΚ
Ευρωπρεμιέρα από το ΚΚΕ
Τελικές συζητήσεις για υποψηφίους
Σήμερα πιθανότατα η δίκη για τη Βιστωνίδα
Εκβιάζουν ξανά οι Τουρκοκύπριοι
Η Σουηδία, που αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διάκειται ιδιαίτερα αρνητικά στα εθνικά μας «μέτωπα».
Η Σουηδία, που αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διάκειται ιδιαίτερα αρνητικά στα εθνικά μας «μέτωπα».

Με δεδομένες τις εσωτερικές εξελίξεις αλλά και την απόλυτη αδράνεια στην προώθηση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής (είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και η κ. Μπακογιάννη, για λόγους ευνόητους, το τελευταίο διάστημα συρρικνώνει τη δραστηριότητά της, είτε σε κομματικές εμφανίσεις στο εσωτερικό είτε ως μέλος της αποστολής που συνοδεύει τον κ. Καραμανλή στο εξωτερικό), η χώρα μας εισέρχεται ιδιαίτερα αποδυναμωμένη σε ένα δύσκολο διπλωματικά εξάμηνο.

Από την 1η Ιουλίου την προεδρία αναλαμβάνει η ιδιαίτερα αρνητική για τη χώρα μας και την Κύπρο σουηδική προεδρία και αναμένεται να υπάρξει πιεστική επαναφορά του αιτήματος για λύση του Σκοπιανού, θα κορυφωθεί (παρά την έλλειψη ουσιαστικής προόδου) η πίεση για συμφωνία στις συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ και κυρίως θα τεθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το μείζον ζήτημα της επαναξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, θέμα που διαπλέκεται άμεσα με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Στο Σκοπιανό. Η ελληνική διπλωματία αναμένει μοιρολατρικά τη νέα πρόταση, την οποία ο κ. Νίμιτς έχει κάθε λόγο να εμφανίσει μέσα στο καλοκαίρι ώστε να υπάρξει κινητικότητα τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η πολύμηνη σιωπή του κ. Νίμιτς περισσότερο οφείλεται στην επιδίωξή του (και των Αμερικανών) να ξεχασθεί η αποκάλυψη (του «Εθνους της Κυριακής») ότι η τελευταία πρότασή του για «Βόρεια Μακεδονία», με περιορισμένη διεθνή χρήση και με ανοικτό το παράθυρο για αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας», ήταν αμερικανικής προέλευσης και είχε υποβληθεί προς έγκριση στη σκοπιανή ηγεσία.

Πολύ πιο δύσκολη προδιαγράφεται η κατάσταση στο πλέγμα των Ευρωτουρκικών και του Κυπριακού. Η μοναδική δυνατότητα για πρόοδο στις συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ δεν φαίνεται να είναι άλλη από την περαιτέρω ελαστικοποίηση των ελληνοκυπριακών θέσεων και η ενίσχυση της «διζωνικότητας» σε βάρος της «δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Και παρ όλα αυτά, η Αθήνα και η Λευκωσία εμφανίζονται έτοιμες να σταθούν απέναντι σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία προκειμένου να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Μια τέτοια πολιτική επιλογή, όμως, αφενός αποκαλύπτει το τεράστιο σφάλμα στρατηγικής στο οποίο υπέπεσε η κυβέρνηση Καραμανλή τον Δεκέμβριο του 2004, αποδεχόμενη την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία με αντάλλαγμα απλά ευχολόγια και αναδεικνύει τον κίνδυνο η νέα παράταση στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της να τις καταστήσει τελικώς ανενεργές...

Απέτυχε και η «μεσολάβηση» στον Καύκασο

Και ενώ είναι σαφές ότι το κλίμα είχε διαταραχθεί, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην απολύτως λανθασμένη και ψυχροπολεμική επιλογή, να συμμετάσχουν ελληνικές δυνάμεις στην άσκηση που οργανώνει το ΝΑΤΟ στο έδαφος της Γεωργίας και έχει προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Οι έντονες προειδοποιήσεις που έχει απευθύνει η Μόσχα είχαν σαν αποτέλεσμα ήδη τρεις από τις δεκαοκτώ χώρες που επρόκειτο να συμμετάσχουν να αποσυρθούν από την άσκηση, ενώ η κατάσταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο μια και ως απάντηση η ρωσική κυβέρνηση διά του προέδρου Μεντβέντεφ υπέγραψε συμφωνία την Πέμπτη με την οποία αναλαμβάνει η Μόσχα τον έλεγχο των συνόρων της Αμπχαζίας και της Ν. Οσετίας.

Η κίνηση αυτή πέραν της συμβολικής σημασίας της αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα και για τον ΟΑΣΕ, καθώς μόλις πριν από λίγες εβδομάδες θεωρήθηκε ως παράνομη η σύλληψη και κράτηση παρατηρητών του Οργανισμού από την αρχές της Ν. Οσετίας, για «είσοδο» στην αυτοανακηρυχθείσα ανεξάρτητη χώρα (η σύλληψή τους καταγγέλθηκε και από την πρόεδρο του ΟΑΣΕ Ντ. Μπακογιάννη).

Κυρίως όμως με την ελληνική συμμετοχή στην άσκηση αυτή εξουδετερώνεται κάθε λογική ισορροπιών που ενδεχομένως επιδίωκε η ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ, καθώς με δική της βούληση γίνεται μέρος του προβλήματος και της αντιπαράθεσης στον Καύκασο και επομένως δεν έχει καμιά δυνατότητα ανάληψης ρόλου «έντιμου μεσολαβητή».

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr

v4.ethnos.gr - Εγκατέλειψε και τα εθνικά θέματα στην... τύχη τους - ειδησεις , πολιτικη (4 May 2009)

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=3398750