Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Tensions croissantes pour l'énergie en Mer Égée [Réseau Voltaire]

Tensions croissantes pour l'énergie en Mer Égée [Réseau Voltaire]
Η εξόρμηση για το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο Η αύξηση της έντασης στο Αιγαίο Πέλαγος ενέργειας

Μετά τη μελέτη της Ανατολικής Μεσογείου, ο William Enghdal εστιάζει στους πόρους που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο Αιγαίο, η οποία ανακοίνωσε μια σημαντική αναταραχή στο γεωπολιτικό τοπίο. Στην περίπτωση της Ελλάδα, ενώ η εκμετάλλευση των αποθεμάτων, θα ανακαλύψει τη μείωση του χρέους, οι ξένοι δάσκαλοι του εν λόγω κράτους που έχει χάσει την κυριαρχία της έχουν πολύ διαφορετικά επίπεδα. Και η Χίλαρι Κλίντον ήρθε αυτοπροσώπως στην Αθήνα για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ και ο σύζυγός της στην περιοχή, παρέχοντας τουλάχιστον τις εντάσεις με τη Ρωσία.
Βολταίρος Δίκτυο | Φρανκφούρτη (Γερμανία)
+


Για το πρώτο μέρος αυτού του άρθρου, κάντε κλικ εδώ
JPEG - 124,4 kb
Η ανακάλυψη στα τέλη του 2010 των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου σε ισραηλινά ύδατα της Μεσογείου κάλεσε τις γειτονικές χώρες για να επιθεωρήσει πιο στενά δικά τους ύδατα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ολόκληρη η Ανατολική Μεσόγειος είναι γεμάτη από τεράστια αποθέματα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό έχει τεράστιες πολιτικές συνέπειες, γεωπολιτική, οικονομική, και θα μπορούσε να έχει στρατιωτικές συνέπειες.
Οι πρώτες εξερευνήσεις έχουν επιβεβαιώσει αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν εντυπωσιακή σε όλα τα ύδατα στα ανοικτά της Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος και Συρία.

Η ελληνική ενεργειακή συρτάκι

Με την καταστροφική οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σοβαρά ψάχνοντας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Δεδομένου ότι διαπιστώθηκε, η χώρα άρχισε να χορεύει ένα περίεργο μπαλέτο με το ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα είδος «συρτάκι ενέργειας" για να δούμε ποιος θα ελέγχει αυτά τα τεράστια και ανακαλύψεις Έτσι, ο οποίος τελικά ωφελεί.
Τον Δεκέμβριο του 2010, όταν φάνηκε ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε ακόμα να επιλυθούν χωρίς να διασώσεις ή γίγαντας ιδιωτικοποίηση, το ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας έχει συγκροτήσει ομάδα εμπειρογνωμόνων για να μελετήσουν τις προοπτικές για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στα νερά της. Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας άρχισε να αυξήσει τις επενδύσεις της μετά από μια πρώτη μικρή ανακάλυψη πετρελαίου το 2009. Το πιο σημαντικό γεωλογικές μελέτες είχαν διεξαχθεί στη συνέχεια. Οι πρώτες εκτιμήσεις έδειξαν ότι η ποσότητα του πετρελαίου στα ανοικτά των ελληνικών ακτών θα υπερβαίνει τα 22 δισεκατομμύρια βαρέλια στο Ιόνιο Πέλαγος στα δυτικά και περίπου 4 δισεκατομμύρια βαρέλια στο βόρειο Αιγαίο στα ανατολικά. [ 1 ]
Τα νότια τμήματα του Αιγαίου και το Κρητικό Πέλαγος δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί, και τα στοιχεία που θα μπορούσε τελικά να αποδειχθεί πολύ υψηλότερο. Η προηγούμενη έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου για την ελληνική ενεργειακή πολιτική της ανακοίνωσε: «Η Ελλάδα είναι μία από τις διερευνηθούν τουλάχιστον χώρες της Ευρώπης όσον αφορά πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων» [ 2 ]. Σύμφωνα με τον αναλυτή Αριστοτέλη Βασιλάκη, "έρευνες για τη μέτρηση της ποσότητας των αποθεμάτων φυσικού αερίου υπολογίζεται σε 9.000 δισεκατομμύρια ευρώ" [ 3 ]. Ακόμα και αν μόνο ένα μικρό μέρος αυτού ήταν διαθέσιμα, θα ήταν αρκετό για να αλλάξει ριζικά τα οικονομικά της Ελλάδα και σε όλη την περιοχή.
Ο David Hynes, ο ειδικός των πόρων πετρελαίου του Πανεπιστημίου Tulane (Νέα Ορλεάνη), δήλωσε πρόσφατα σε ένα ακροατήριο στην Αθήνα, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λύσει ενδεχομένως την κρίση και να επιστρέψει την τυχόν χρέους μέσω της αξιοποίησης των νέων καταθέσεων φυσικού αερίου και πετρελαίου δείχνει. Πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να φέρει στη χώρα πάνω από 300 δισ. ευρώ για 25 χρόνια. Αλλά αντ 'αυτού, η ελληνική κυβέρνηση αναγκάζεται να αποδεχθεί τις αλλαγές της κυβέρνησης, περικοπές μισθών και αναστολή της πληρωμής των συντάξεων για να αποκτήσουν ένα δεύτερο δάνειο από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην πορεία της οικονομικής παρακμής. [ 4 ]
Είναι γνωστό ότι ο ηγέτης του ΔΝΤ και της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, η Ελλάδα ζήτησε να πωλεί τα λιμάνια της και των δημοσίων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων φυσικά οι πετρελαϊκές εταιρείες του κράτους να μειώσει το χρέος της. Στην καλύτερη περίπτωση, η πώληση των μετοχών που θα φέρει στη χώρα 50 δισεκατομμύρια [ 5 ]. Σύμφωνα με τα σχέδια για την κρατική φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ, ιδιωτικοποιήθηκε το 65% των μετοχών της να αποπληρώσει το χρέος [ 6 ]. Οι αγοραστές θα ήταν πιθανώς έξω από τη χώρα, όπως συνέβη με άλλες ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.
Το πρόβλημα, πέρα ​​από την απαίτηση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα εκποιεί πετρελαϊκών πόρων της, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει δηλώσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) καθώς οι περισσότερες άλλες χώρες, οι οποίοι τρυπάνι για το πετρέλαιο . Υπήρχε μεγάλη ανάγκη μέχρι τότε. Μια ΑΟΖ δίνει το κράτος ειδικά δικαιώματα σχετικά με τον πλούτο του υπεδάφους στα νερά της που δηλώθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 1994. Στο πλαίσιο αυτό, ένα έθνος μπορεί να διεκδικήσει μια ΑΟΖ 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της [ 7 ].
Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει μια «πράξη πολέμου», ότι η Ελλάδα διάτρητοι αργότερα στο Αιγαίο [ 8 ]. Μέχρι στιγμής αυτό δεν είχε δανείσει συνέπειες επειδή δεν υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου ήταν γνωστά. Τώρα αυτό είναι ένα διαφορετικό ζήτημα.
Ευάγγελος Κουλουμπής, πρώην υπουργός Βιομηχανίας πρόσφατα δήλωσε ότι η χώρα θα μπορούσε να "καλύψει το 50% των αναγκών της με το πετρέλαιο ανακαλύφθηκε σε υπεράκτια πεδία του Αιγαίου, και το μόνο εμπόδιο είναι η αντίθεση προς την Τουρκία να δυνατή αξιοποίηση ελληνική »[ 9 ].

Χίλαρι ξέρει επίσης πώς να χορεύουν

JPEG - 182,4 kb
Επίκαιρα περιοδικό - "Έκθεση: Χίλαρυ ήρθε στην Ελλάδα να συνάπτει συμβάσεις για την εξερεύνηση του πετρελαίου" Ιούλιος 21, 2011.
Τον Ιούλιο του 2011, προσχώρησε στην Ουάσιγκτον ελληνική ενεργειακή συρτάκι. Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ταξίδεψε στην Αθήνα με κορυφαία ζητήματα της ενέργειας. Ήταν συνοδεύεται από τον Ειδικό Απεσταλμένο του για την Ευρασιατική Ενέργεια, Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ. Morningstar ήταν ο ειδικός σύμβουλος του προέδρου Μπιλ Κλίντον, επικεφαλής της διπλωματίας της ενέργειας στη λεκάνη capien, και ένας από τους αστυνομικούς σε στρατηγική γεωπολιτική της Ουάσιγκτον μάχες για να διαμελίσουν την πρώην Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια για την περικύκλωση της Ρωσίας βύθισε στο χάος από πρώην μέλη της ΕΣΣΔ προ-ΝΑΤΟ.
Morningstar και η αμφιλεγόμενη Matthew Bryza, ήταν οι κύριοι αρχιτέκτονες της σχέδια των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον σε αγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου της κοπής της Ρωσίας και των πόρων φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπράιζα είναι ένας ειλικρινής αντίπαλος του ρωσικού αγωγού South Stream, που περνάει μέσα από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου [ 10 ]. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν είναι ουδέτερη για τις νέες ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τρεις μέρες μετά η Χίλαρι είχε φύγει από την Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει τη δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού οργανισμού για τη διαχείριση της προσφοράς για την αναζήτηση και την εκμετάλλευση.
Morningstar είναι ο ειδικός των αμερικανικών οικονομικών αντάρτες εναντίον ενεργειακή πολιτική της Ρωσίας. Ήταν καθοριστική για τη διατήρηση του αμφιλεγόμενου αγωγού BTC τρέχει από το Μπακού, Τυφλίδα της Γεωργίας και μπήκε στο λιμάνι του Τσεϊχάν Τουρκίας, μια δαπανηρή επιχείρηση σχεδιάστηκε αποκλειστικά για να αποφευχθεί η διέλευση από τη Ρωσία. Αυτός πρότεινε ανοιχτά ότι η Ελλάδα και η Τουρκία αφήνουν Κύπρος για διαφορετικές ιστορικές τους, και πολλά άλλα θέματα και να συμφωνήσουν από κοινού να διαχειριστούν τα αποθέματά τους σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Αιγαίο. Είπε, επίσης, την ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να ξεχνάμε τη συνεργασία με τη Μόσχα για τον αγωγό South Stream και το έργο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη [ 11 ].
Σύμφωνα με μια έκθεση από το Αριστοτέλειο πολιτικός αναλυτής Βασιλάκη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2011, ο στόχος της Ουάσιγκτον πιέζει και την Ελλάδα και την Τουρκία να ενώσουν τις δυνάμεις τους από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο βρίσκεται στην κατανομή των αναμενόμενων εσόδων από τις πράξεις αυτές. Σύμφωνα με την έκθεση του, η Ουάσιγκτον προτείνει ότι η Ελλάδα παίρνει το 20% των πωλήσεων, το 20% της Τουρκίας και την αμερικανική εταιρεία Noble Energy, μια εταιρεία που έχει εξασφαλίσει ήδη γεωτρήσεις στα ύδατα ανοικτά των ισραηλινών και την ελληνική πλευρά, να τη μερίδα του λέοντος, δηλαδή 60% [ 12 ].
Ο Bill, ο σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι, είναι ένα λόμπυ στην Ουάσιγκτον για λογαριασμό της Noble Energy. [ 13 ]

Επιπλοκές κυπριακή

JPEG - 134,1 kb
Ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρος το Φεβρουάριο του 2012.
Όπως και αν αυτές οι επιπλοκές δεν ήταν αρκετά γεωπολιτική, Noble Energy, έχει ανακαλύψει επίσης τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Δημοκρατία της Κύπρος. Τον Δεκέμβριο του 2011, η εταιρεία ανακοίνωσε την επιτυχή γεώτρηση σε μια περιοχή η οποία εκτιμάται ότι περιέχει τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Charles Davidson, διευθύνων σύμβουλος της Noble Energy, δήλωσε στον Τύπο ότι "αυτή η τελευταία ανακάλυψη δείχνει ότι αυτή η λεκάνη είναι πρωταρχικής σημασίας στον κόσμο, από την άποψη της ποσότητας και της ποιότητας» [ 14 ].
Η Κύπρος είναι ένα περίπλοκο κομμάτι στη σκακιέρα. Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της κυβέρνησης των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1970 αποκάλυψε πρόσφατα δείχνουν ο Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος ήταν τότε υπουργός, έχουν ενεργά ενθαρρύνει και θα διευκολύνει τον εξοπλισμό του τουρκικού καθεστώτος της πρώην μαθητής του Κίσινγκερ στο Χάρβαρντ και πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ, να οργανώσει μια στρατιωτική εισβολή Κύπρος το 1974, δίνοντας αφορμή για την εθνική διχοτόμηση του νησιού μεταξύ Τούρκων περιοχή βόρεια και μία ελληνική και κυπριακή νότια και ένα τμήμα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στρατηγική του Κίσινγκερ, που υποστηρίζεται από τους Βρετανούς, ήταν να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην αξιοποίηση από το στρατό στην ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. [ 15 ]
Σήμερα, το ελληνικό νότο, όπου Noble Energy έχει ανακαλύψει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρόεδρός της, Δημήτρης Χριστόφιας, είναι ο μόνος κομμουνιστής ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επίσης στενός φίλος του Ισραήλ, και η Ρωσία. Επιπλέον, είναι πολύ κρίσιμο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και της Τουρκίας [ 16 ].
Αυτή τη στιγμή, το Ισραήλ σχεδιάζει να οικοδομήσει ένα υποθαλάσσιο αγωγό από το χώρο της Ανατολικής Μεσογείου του Ισραήλ μέσα από τα νερά της Κύπρος προς την ελληνική ηπειρωτική χώρα, για τον εφοδιασμό της κοινοτικής αγοράς. Οι κυβερνήσεις των Κύπρος και το Ισραήλ συμφώνησαν για την οριοθέτηση των αντίστοιχων οικονομικών ζωνών τους, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Ο τελευταίος έχει απειλήσει ανοιχτά Κύπρος, λόγω της συμφωνίας της με την Noble Energy. Η Ρωσία αντέδρασε λέγοντας ότι δεν θα ανεχθεί τις τουρκικές απειλές εναντίον Κύπρος, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις [ 17 ].
Οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις από την άλλη πλευρά, οι φίλοι στο παρελθόν, έχουν γίνει όλο και πιο τεταμένες κατά τα τελευταία έτη στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν. Η Άγκυρα έχει εκφράσει την ανησυχία του για τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και την πρόσφατη ιστορική τους αντιπάλους του, Ελλάδα και Κύπρος ελληνική. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρος, σύμμαχος της Τουρκίας, οι φόβοι του δεν είναι να εκπροσωπούνται αρκετά στη διανομή του φυσικού αερίου μετά το Ισραήλ και τη Λευκωσία έχουν υπογράψει μια συμφωνία για να χωρίσει τα 250 μίλια από τη θάλασσα που τους χωρίζουν. [ 18 ]
Γίνεται φανερό, ειδικά όταν παίρνουμε μια παράλληλη ματιά στο χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, η ακόρεστη πείνα για την εκμετάλλευση αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και θέτει τα θεμέλια για μια μεγάλη σύγκρουση στην περιοχή, για τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ισραήλ, την Τουρκία, τη Συρία και το Λίβανο.
[ 1 ] " Ελληνικές Εταιρείες Βήμα Μέχρι Offshore Oil Exploration, μεγάλα αποθέματα Πιθανή "από τον Ιωάννη Michaletos, balkanalysis.com, 8 Δεκεμβρίου 2010.
[ 2 ] Ό.π..
[ 3 ] " Χίλαρι cam στην Ελλάδα για να σφραγίσει ευκαιρίες εξερεύνησης πετρελαίου! "Απεργία από την Hellas, hellasfrappe.blogspot.com, 21 Ιουλίου 2011.
[ 4 ] « Γεωτρήσεις για πετρέλαιο στο Αιγαίο μπορεί να συμβάλει στη μείωση κρίση του χρέους στην Ελλάδα ", από τον Chris Blake, hellenext.org, 7 Ιουλίου 2011.
[ 5 ] Ό.π..
[ 6 ] " Λαμβάνοντας υπόψη Ελλάδα Νησιά Αιγαίου σύνδεση στον τουρκικό ενεργειακό δίκτυο ", από τον John Daly, businessinsider.com, 22 Νοεμβρίου 2011.
[ 7 ] Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας , Μέρος 6, το άρθρο 76 Ορισμός της υφαλοκρηπίδας.
[ 8 ] Κρις Μπλέικ, op. cit.
[ 9 ] Ιωάννης Michaletos, op. cit.
[ 10 ] Απεργία Ελλάς, op. cit.
[ 11 ] Ό.π..
[ 12 ] Ό.π..
[ 13 ] " τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρέθηκαν στις ακτές του Ισραήλ, διότι το πρόβλημα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό »από το Hugh Naylor, thenational.ae, 34 Ιανουαρίου 2011.
[ 14 ] " Σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου ανοικτής θαλάσσης Δημοκρατία της Κύπρος ", Δελτίο Τύπου της Noble Energy, θάλασσα-executive.com, 28 Δεκεμβρίου, 2011.
[ 15 ] " Νέα σύνδεση Κίσινγκερ έγγραφο με δύο επιτυχίες της δεκαετίας του 1970 "από την Λάρισα και Αλεξάντροβνα Muriel Kane, rawstory.com, 26 Ιουνίου 2007. Η Συνωμοσία Κύπρος, Αμερική Κατασκοπεία και την τουρκική εισβολή, ο Brendan O'Malley και Ian Craig, ΙΒ συντάκτης Ταύροις, 1999.
[ 16 ] " ... http://turkeymacedonia.wordpress.co από Yilan turkeymacedonia.wordpress.com, 30 Μαΐου 2011.
[ 17 ] " Η Τουρκία και η Κύπρος Αέριο: περισσότερα προβλήματα Πριν το 2012 "από τον Stephen Λευκά, silkroadstudies.org, 9 Ιανουαρίου 2011.
[ 18 ] Ο Hugh Naylor, op. cit.

Η Μοίρα ανάβει κόκκινο στο σχήμα Σαμαρά> Ριζικός ανασχημαστισμός και κυβέρνηση προσωπικοτήτων λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία! - ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Η Μοίρα ανάβει κόκκινο στο σχήμα Σαμαρά> Ριζικός ανασχημαστισμός και κυβέρνηση προσωπικοτήτων λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία! - ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Οδεύουμε προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012 12:04
Τις τελευταίες "πινελιές" βάζουν στο σχέδιο για "Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης" δέκα υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, με επικεφαλής τον Γερμανό, Γκίντο Βεστερβελε.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής "Die Presse", η ομάδα των υπουργών τάσσεται σε άτυπη αναφορά της υπέρ της δημιουργίας Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ και της υιοθέτησης Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.
Η υπουργική ομάδα βαδίζει στα... χνάρια της "σιδηράς κυρίας" της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ , η οποία έχει ζητήσει να αποκτήσει η ΕΕ ισχυρότερες εξουσίες σε κεντρικό επίπεδο για την διαχείριση των εθνικών προυπολογισμών.
Με βάση το γερμανικό δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί, ανάμεσά τους οι υπουργοί Εξωτερικών του Βελγίου, της Δανίας, της Ιταλίας, του Λουξερμβούργου, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, καθώς και εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, προτείνουν να δοθούν περισσότερες εξουσίες στον πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος θα είναι εκλεγμένο πρόσωπο και θα μπορεί να δημιουργεί την ειδική του κυβερνητική ομάδα.

ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ! - Συμφωνία Σαμαρά με Βενιζέλο οτι κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν θα διωχθεί ποινικά!

Όλοι γνωρίζαμε οτι δύσκολα θα αλλάξει κάτι και με το καλημέρα ο Αντώνης Σαμαράς έρχεται να μας το επιβεβαιώσει και μάλιστα στο σημείο που πονάει πιο πολύ αυτός ο τόπος. Στην διαφθορά! Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες...
ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκείμενου να στηρίξει και να συμμετέχει με το κόμμα του στη νέα συγκυβέρνηση ζήτησε και πήρε την δέσμευση απο τον Α. Σαμαρά οτι κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε στην προηγούμενη καταστροφική θητεία δεν θα διωχθεί ποινικά για όσα ζει σήμερα ο Ελληνικός λαός.

Φυσικά μεταξύ αυτών ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά και πολλά άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ...

Όλα δείχνουν οτι θα γίνει άλλη μια εξεταστική - παρωδία όπως όλες οι προηγούμενες μόνο και μόνο για τα μάτια του κόσμου, όπως της Siemens, του Βατοπεδίου, των υποκλοπών άλλα και τόσων άλλων σκανδάλων που μαζεύονται και αθωώνονται μεταξύ τους.

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα...

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ακατανόητη υπηρεσιακή βιασύνη για fast track έγκριση καταστροφικής επένδυσης στη Θράκη



Θεματικές - Περιβάλλον
Τετάρτη, 20 Ιούν. 2012, 19:02
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δημοσιεύτηκε τελικά στο  ΦΕΚ 1787 Β / 6.6.2012 μεταξύ άλλων η ένταξη των χρυσωρυχείων Θράκης, δηλαδή της καναδικής Eldorado Gold, στο Νόμο για τις ονομαζόμενες "Στρατηγικές Eπενδύσεις" λειτουργώντας σε μια κακιά εκδοχή εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος!
Πρόκειται για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις ανοιχτής εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού με χρήση τόνων επικίνδυνων τοξικών ουσιών (όπως κυανιούχα άλατα), παραγωγή 11 εκατομμυρίων τόνων επικίνδυνων αποβλήτων σε αρχική φάση προκειμένου η καναδική εταιρεία να ξεκινήσει να αποψιλώνει εκτάσεις στα όρια Ροδόπης και Έβρου για να βγάλει από τα έγκατα της γης μόλις 1 γραμμάριο χρυσού ανά 1000 κιλά πετρώματος αλέθοντας ουσιαστικά τους λόφους του μοναδικού δάσους Μαύρης Πεύκης, στρατηγικών αρχαίων θέσεων της Σαμοθρακίτικης Περαίας που εντόπισε η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον οικισμό του Περάματος.
Πρόκειται περί ενός περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά απαράδεκτου έργου του οποίου η «σημαντικότητα» ανέβηκε με την εκτόξευση της τιμής του χρυσού στα διεθνή χρηματιστήρια, καθιστώντας το στρατηγικό μόνο για τους Καναδούς. Δυστυχώς με την παρούσα απόφαση αποποιούμαστε τον ορυκτό πλούτο της περιοχής με μηδενικό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο και το ελληνικό συμφέρον αν και θα έχετε ακούσει και διαβάσει πολλές φορές το αντίθετο, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει δικαιώματα (royalties) επί του ορυκτού πλούτου. Με Fast track τρόπο έρχονται η σταδιακή ακύρωση των δραστηριοτήτων γεωργία- κτηνοτροφία- αλιεία που ως τώρα ασκούσαν οι κάτοικοι, η απαξίωση των αναπτυξιακών προοπτικών του τόπου, η απειλή της μετατροπής της περιοχής σε μεταλλευτική.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουμε τη σπουδή της υπηρεσιακής κυβέρνησης να δημοσιεύσει στο ΦΕΚ λίγες μέρες πριν τις εκλογές μια απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και ουσιαστική αποτελεί μια ύβρη στη δημοκρατία..
Μια ύβρη που δε σεβάστηκε το μοναδικό θέμα που η σημαντικότητά του δημιούργησε Κοινωνικό Κίνημα στη Θράκη και συσπείρωσε τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, τους τοπικούς πολιτικούς και χιλιάδες πολιτών.
Μια ύβρη που δε σεβάστηκε την ομόφωνη απόφαση του εκλεγμένου από την ψήφο των πολιτών Περιφερειακό Συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ούτε την Περιφερειακή Ένωση Δήμων της ΑΜΘ που τεκμηριώνουν την αντίθεσή τους στην «επένδυση». Μια ύβρη που δε σεβάστηκε αποφάσεις (πρώην) νομαρχιακών συμβουλίων.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση με την απόφασή της αυτή προκαλεί κλυδωνισμούς στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής.
Θυμίζουμε στον υπηρεσιακό υπουργό Ανάπτυξης κύριο Στουρνάρα, ο οποίος υπογράφει το εν λόγω ΦΕΚ ως Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής, ότι 9 χρόνια πριν στην υπουργική απόφαση «Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Π.Α.Μ.-Θ., για την εν λόγω ″στρατηγική″ επένδυση αναφέρθηκε ότι  η εκμετάλλευση των αποθεμάτων μπορεί να είναι προβληματική για την Περιφέρεια, κυρίως για λόγους αναπότρεπτης βλάβης στο περιβάλλον. Δεν υπάρχουν οικονομικά βιώσιμες μέθοδοι αντιμετώπισης της ισχυρά οχλούσας ρύπανσης.
Ζητούμε από τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί την άμεση ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης ανταποκρινόμενη και στις δεσμεύσεις όλων των βουλευτών της περιοχής.
Τελικά εγκρίνουν με τη σέσουλα στρατηγικές επενδύσεις ή προβληματικές επενδύσεις;

Ουφ, σωθήκαμε! Του Κώστα Βαξεβάνη

Τετάρτη, 20 Ιούνιος 2012 16:44
AddThis Social Bookmark Button
nbx2
Υπήρχαν χιλιάδες Έλληνες που πριν από τις εκλογές πίστευαν πως η Ελλάδα καταστρέφεται. Υπάρχει κάποιος τώρα που πιστεύει πως σώθηκε; Πως όλο αυτό το σύστημα των πολιτικών που διαβουλεύεται για να κυβερνήσει το κάνει για τη σωτηρία; Όταν κάποιος βλέπει στον ύπνο του ότι πέφτει στο κενό, ο τρόμος του είναι πραγματικός. Δεν έχει σημασία το ότι αυτό που ζει είναι ένας εφιάλτης.
Την αξιολόγηση μπορεί να την κάνει όταν ξυπνήσει. Μεγάλο κομμάτι τουεκλογικού σώματος έζησε τον τρόμο ενός εφιάλτη. Της Ελλάδας και του ίδιου, φυσικά, που πέφτει στο κενό.
Με βάση αυτό το κακό όνειρο η Ελλάδα οδηγήθηκε στις κάλπες. Είναι η πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ’60 που η Ελλάδα οδηγήθηκε στις κάλπες όχι με το ζητούμενο κάποιου προσωπικού βολέματος αλλά με αυτό της ίδιας της επιβίωσης. Τη δεκαετία του ’60 το δίλημμα της επιβίωσης ήταν και πάλι έναντι της «Αριστεράς και των συνοδοιπόρων της» που θα οδηγούσαν την Ελλάδα στην πλήρη κομμουνιστοποίηση. Οι κομμουνιστές, σε περίπτωση επικράτησης, θα μας έπαιρναν τα χωράφια, ακόμη και τις γυναίκες.
Στην πρόσφατη, βέβαια, αναμέτρηση, κανένας δεν απειλούσε πως θα μας πάρουν τις γυναίκες, αλλά θα έπρεπε να ζήσουν όλοι την απαξίωση της δραχμής. Αντί της κομμουνιστοποίησης, η δραχμοποίηση. Με βάση αυτό και άλλα διλήμματα, καθόλου ασυνήθιστα στο παιχνίδι της πολιτικής, η χώρα υποτίθεται πως έσωσε το ευρώ και την ευρωπαϊκή της προοπτική.
Παρά την απουσία της Φώφης Γεννηματά, του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του Δημήτρη Ρέππα και άλλων πολλών, η χώρα θα καταφέρει να σωθεί. Το πλατύ χαμόγελο σύγχυσης της Ντόρας Μπακογιάννη θα ξαναλάμψει στην ελληνική Βουλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα προσφέρει τη ρητορεία του στα νέα μέτρα, ο Σαμαράς θα περιγράψει την αναγκαιότητά τους και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα περιγράψει ένα νέο πλαίσιο, προφανώς μετά από διάβασμα. Σωθήκαμε, λοιπόν. Μπορούμε να πάμε για μπάνιο.
Τώρα που σώσαμε το ευρώ πρέπει και να το βρούμε για να πληρώσουμε τους φόρους. Τώρα που έληξε η περίοδος της τρομοκρατίας και η χρησιμότητά της ως πολιτικού εργαλείου, αρχίζει η περίοδος της αντίστροφης τρομοκρατίας. Αυτή που θα ζήσει ο κόσμος. Πού θα βρεθεί το ευρώ, λοιπόν, αγαπητοί αρθρογράφοι, σε μια πολιτική που έχει αυτοπροσδιοριστεί ως τηρητής των υπογραφών της με τους Ευρωπαίους για ένα χρέος που δεν αποπληρώνεται και μια λιτότητα που δεν τελειώνει;
Πετυχημένα όλα εκείνα τα λεκτικά σχήματα και τα λογοτεχνικά τέρατα για τη δραχμή που θύμιζε Κατοχή και την ηλεκτρική κουζίνα που θα γινόταν καμινέτο ασετυλίνης, αν δεν έβγαιναν οι «ευρωπαϊστές». Οι τόσο ευρωπαϊστές που μοιράζουν όπως πάντα υπουργεία και περιοχές επιρροής συμφερόντων.
Σε λίγες μέρες, όταν θα χαμογελάσουν και στις τελευταίες φωτογραφίες ορκωμοσίας, θα στείλουν τα μπιλιέτα με τα χρέη. Μέτρα 11,5 δισ. ευρώ. Ούτε μια φράση για την πραγματική ανάπτυξη. Μόνο για το ΕΣΠΑ που βαφτίζουν «ανάπτυξη» για να το ξεκοκαλίσουν με άνεση και ασφάλεια. Πού θα βρεθούν, λοιπόν, τα ευρώ, που ευτυχώς δεν έγιναν δραχμές; Σε αυτήν τη φάση δεν θα υπάρξει καν η δημοσιοποίηση των παλιών σκανδάλων, όπως συνέβαινε πάντα με την εναλλαγή των κυβερνήσεων. Όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Στον Σαμαρά θ’ ανήκει η εξουσία, ο Βενιζέλος θα την νταντεύει ελπίζοντας πως αφού επιβιώσει, θα καταφέρει να τη βιάσει, και ο Κουβέλης θα της κρατά ρομαντικά το χέρι, δηλώνοντας συνεχώς έναν πλατωνικό και καθόλου αμαρτωλό έρωτα.
Έγραψα πριν από μέρες, κι έγινε αντικείμενο κριτικής, πως η κυβέρνηση θα έχει μια ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση, αλλά θ' ακροβατεί πάνω στην κοινωνική. Όχι γιατί οι εκλογές δεν ήταν δημοκρατικές αλλά γιατί είναι δεδομένο πως η κυβερνητική πλειοψηφία σχηματίστηκε και πάνω στον φόβο για την έξοδο από το ευρώ και την ευρωζώνη. Από ψήφους που προέρχονται από ανθρώπους που δεν θέλουν το Μνημόνιο. Εν ολίγοις, μια μνημονιακή κυβέρνηση καλείται να κυβερνήσει μια αντιμνημονιακή χώρα. Όταν, λοιπόν, τώρα που τέλειωσε η τηλεπώληση του προϊόντος, έρθει και ο λογαριασμός, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Ναι, δεν θα υπάρχουν δραχμές, αλλά θα πρέπει να πληρώσουμε σε ευρώ. Και τότε;

Γιατί άθικτο το παρασιτικό κράτος;


Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Ιουνίου 19, 2012

 Tου Χρηστου Γιανναρα

Kυκλοφορεί στο Διαδίκτυο ένα γόνιμο νομίζω, επικαιρικό ντοκουμέντο. Για να το αναζητήσει κανείς αρκεί ο τίτλος του, που είναι: «H λίστα του αίσχους. Oι 41 Γενικές και Eιδικές Γραμματείες, Nομικά Πρόσωπα και Aυτοτελείς Yπηρεσίες που δημιουργήθηκαν από τον Oκτώβριο του 2009 ώς τον Mάιο του 2011».

H λίστα μοιάζει να πρόεκυψε από μεθοδική έρευνα στα ΦEK (φύλλα Eφημερίδας της Kυβέρνησης) κάθε νεόδμητο θεσμικό δημιούργημα της διετίας αναφέρεται με ακριβή παραπομπή στο ΦEK της σύστασής του. Πρόκειται για τη διετία της πρωθυπουργίας του ολίγιστου των Παπανδρέου, Γεωργίου, γιου του Aνδρέα. O οποίος, μόλις ανυψώθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο και για εφτά ολόκληρους μήνες, άρχισε να περιφέρεται στα πιο κρίσιμα για τις σχέσεις της χώρας διεθνή κέντρα «διαφημίζοντας» την κοινωνία που τον εξέλεξε ως απαράμιλλη στη διαφθορά, στη διοικητική διάλυση, στην οικονομική κατερείπωση. Kαι την ίδια ώρα η κυβέρνησή του έστηνε ξόβεργες ψηφοθηρίας μοιράζοντας ρουσφέτια χρυσαμειβόμενων διορισμών στο Δημόσιο. Aδίστακτα, αδιάντροπα.

Eνδεικτικές αμοιβές, από τη λίστα στο Διαδίκτυο, την ώρα που η χώρα ακροβατούσε στην κόψη της άτακτης χρεοκοπίας: Δύο «ειδικοί σύμβουλοι» σε Eιδική Γραμματεία, με κόστος για το κράτος 200.000 ευρώ ετησίως (100.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα έκαστος, 8.300 ευρώ κάθε μήνα) συν 160.000 ευρώ που τους δόθηκαν εφ άπαξ. Δέκα θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και μια θέση νομικού συμβούλου σε Nέα Aυτοτελή Yπηρεσία μοιράζονται 487.000 ευρώ κάθε χρόνο (44.272 ευρώ κάθε θέση). Eξήντα πέντε οργανικές θέσεις και δέκα θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού σε καινούργια Γενική Γραμματεία που προστέθηκε στο υπουργείο Παιδείας άρχισαν να κοστίζουν (από 21.9.2010) ετησίως 1.300.000 ευρώ στο πτωχευμένο δημόσιο ταμείο. Για μια Nέα Aυτοτελή Yπηρεσία Eποπτείας OTA ξοδεύει το κράτος 251.640 ευρώ τον χρόνο, κ.λπ. κ.λπ.

Nα προσθέσουμε ενδεικτικά και μερικούς τίτλους ή προσδιορισμούς των καινούργιων θεσμικών μορφωμάτων που τη χρηματοδότησή τους από το ξετιναγμένο κρατικό ταμείο πρόσθεσε η κακουργηματική (ο όρος κυριολεκτεί) παπανδρεϊκή διετία. Λοιπόν: Iδρύθηκε, στις 21.9.2010, Eθνικό Kέντρο Προειδοποίησης για Tσουνάμι. Στις 14.10.2010, Yπηρεσία Eξυπηρέτησης Eπενδυτών. Στις 31.3.2011, Γραφείο Aντιμετώπισης Περιστατικών Aυθαιρεσίας. Στις 7.2.2011, Διεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασμού, Aνάπτυξης και Aξιοποίησης Aεροδρομίων. Στις 10.3.2011, Aρχή Kαταπολέμησης της Xρηματοδότησης της Tρομοκρατίας. Kαι πάει λέγοντας. (Για όλα αυτά τα νεοπαγή εφευρήματα το κράτος επιβαρύνεται όχι μόνο με τις εξωφρενικές αμοιβές του διορισμένου με ρουσφέτι προσωπικού, αλλά και με έξοδα στέγασης, επίπλωσης, λειτουργίας τους καθαρίστριες, γραφική ύλη, υπολογιστές, κατανάλωση ηλεκτρικού κ.λπ.).

Aπό αυτό το απειροελάχιστο δείγμα των πρόσφατων θεσμικών επινοήσεων για την καταλήστευση του κρατικού κορβανά μπορεί να συναγάγει κανείς σε ποιο παρανοϊκό μέγεθος, σε ποια τερατώδη, πολυπλόκαμη πολυπλοκότητα έχει οδηγηθεί από τις κομματικές ληστρικές μαφίες, στη διάρκεια δεκαετιών, ο ελλαδικός κρατικός μηχανισμός. Kαι ασφαλώς αυτά που οι πολίτες συμπτωματικώς τα πληροφορούμαστε, οι δανειστές μας και η εκπρόσωπος των συμφερόντων τους τρόικα πρέπει να τα έχουν προ πολλού και μεθοδικά εντοπίσει. Γι αυτό και επιμένουν άτεγκτα να περιοριστεί το κράτος, να απολυθούν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες μισθοδοτούμενων από το κράτος.

Oμως, όταν το σημερινό συνονθύλευμα της ανυποληψίας που ονομάζεται κυβέρνηση, όπως και το σύνολο των μέσων πληροφόρησης, μιλάνε για αναγκαίες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μας οδηγούν να συμπεράνουμε ότι πρέπει να μειωθούν οι γιατροί στα νοσοκομεία, οι δάσκαλοι στα σχολεία, οι ελεγκτές στις εφορείες, οι ταχυδρόμοι, οι οδηγοί στα μέσα μεταφοράς, οι μονάδες των Eνόπολων Δυνάμεων. Γιατί λοιπόν αυτή η μεθοδική παραπληροφόρηση; Kαι πώς δεν αντιλαμβάνεται την εξαπάτηση η «άτεγκτη» τρόικα ούτε ο εντεταλμένος της πρωθυπουργός μας; Δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν θα υπήρχε σώφρων πολίτης που να διαφωνεί με την άμεση απόλυση όλων όσοι διορίστηκαν στο Δημόσιο τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια χωρίς κρίση AΣEΠ, δηλαδή με κομματική αυθαιρεσία (μετά το 1994 που ψηφίστηκε ο Nόμος Πεπονή);

Ποιος στοιχειώδους νοημοσύνης και αμεροληψίας πολίτης θα εναντιωνόταν στην απόλυση υπαλλήλων Eιδικού Kέντρου Προειδοποίησης για Tσουνάμι ή καταπολέμησης ενδεχόμενης χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ή αξιοποίησης αεροδρομίων ή υποδοχής επενδυτών; Ποιος θα διαφωνούσε να απολυθούν πάραυτα μισθοδοτούμενοι που ο διορισμός τους ήταν απάτη «συνοδοί ασανσέρ» σε νοσοκομεία, «κηπουροί» σε δημόσια κτίρια δίχως κήπο, παντοδαποί «ελεγκτές» δίχως αντικείμενο ή πεδίο ελέγχου, «συντηρητές» με πάντοτε αθέατο έργο συντήρησης; Γιατί η τρόικα ή ο εντεταλμένος των δανειστών μας πρωθυπουργός αγνοούν πεισματικά τη στοιχειώδη λογική απαίτηση: να παταχθεί το παρασιτικό, όχι το λειτουργικό κράτος, να απολυθούν με κριτική αξιολόγηση τα όποια βαρίδια επιβαρύνουν το κόστος του ατελέσφορου κράτους, όχι να καρατομούνται με ισοπεδωτικό «κούρεμα», αδιάκριτα, οι κρατικοί λειτουργοί;

H εμφανισιακή σοβαρότητα του κ. Παπαδήμου, ο λιτός, αυτοσυγκρατημένος και μειλίχιος λόγος του γέννησαν ελπίδες στους πολίτες, έλειψαν οι λαϊκές αντιστάσεις στη μεθοδική καταστροφή της οικονομίας που απεργάζεται η τρόικα. Δήλωσε ο κ. Παπαδήμος ότι δεν είναι πολιτικός, ότι δέχθηκε να διαχειριστεί μόνο τη διαπραγμάτευση για το PSI και το καινούργιο Mνημόνιο. Oι πολλοί και αδαείς δεν καταλαβαίνουμε ότι η αποστολή του είναι να υπαχθεί ο δανεισμός μας στους όρους του Bρετανικού Δικαίου, δηλαδή να οδηγηθεί η χώρα σε καθεστώς εμπράγματης υποθήκης. Kαι βέβαια ούτε ο κ. Σαμαράς ούτε ο κυβερνητικός συρφετός της «λίστας του αίσχους» τολμούν να μας πουν ότι με τέτοιες προϋποθέσεις ο «σωτήριος» δανεισμός είναι παγιωμένη και τελεσίδικη καταστροφή, τραγωδία που ίσως δεν συγκρίνεται με αυτήν της επίσημης πτώχευσης και της επιστροφής στη δραχμή.

O κ. Παπαδήμος είναι μια ακόμα αινιγματική περίπτωση προαποφασισμένης πρωθυπουργικής αυτοχειρίας.


Διελκυνστίδα Ομπάμα – Μέρκελ για την Ελλάδα



Του Αθανασίου Έλλις


Η Αγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να αντιτίθεται σε μια ριζική ανατροπή της αυστηρής λιτότητας που επιβάλλει στην ευρωζώνη, αλλά τα μηνύματα από τη σύνοδο κορυφής του G20 στο Μεξικό δικαιολογούν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στην πορεία θα υπάρξει σταδιακή μεταστροφή προς μια περισσότερο επεκτακτική πολιτική που θα στοχεύει στην ανάπτυξη.Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση Ομπάμα - Μέρκελ, αλλά και τη διευρυμένη συνεύρεση του Αμερικανού προέδρου με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο (Μέρκελ, Ολάντ, Κάμερον, Μόντι, Ραχόι, Βαν Ρομπάι και Μπαρόζο) καταγράφηκε για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα η επείγουσα διάσταση του προβλήματος και η ανάγκη αλλαγών, εξέλιξη που θα ωφελήσει και την Ελλάδα. Κάποια μηνύματα για μερική έστω μετακίνηση εξέπεμψε η Αγκελα Μέρκελ όταν δήλωσε αποφασισμένη να εργασθεί για την επίλυση της κρίσης μέσα από ένα μείγμα “δημοσιονομικής προσαρμογής, αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας”, ενώ με δεδομένη την αρνητική στάση της γερμανικής κοινής γνώμης έναντι της χαλάρωσης των όρων του μνημονίου για την Ελλάδα, παρέπεμψε στην αξιολόγηση της Τρόικας ανοίγοντας και εδώ ένα «παράθυρο».
Ο Μπαράκ Ομπάμα, που επιπροσθέτως ανησυχεί για τις επιπτώσεις της κρίσης στις προοπτικές επανεκλογής του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, εμφανίσθηκε ικανοποιημένος εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ευρωζώνη θα προχωρήσει σε άμεσα μέτρα αλλά και σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα σταθεροποιήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία και θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών. Ολοι, Ευρώπη, ΗΠΑ και οι υπόλοιπες σημαντικές οικονομίες, συμφώνησαν ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και υπό αυτό το πρίσμα περιέγραψαν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα ως καθοριστική για το μέλλον. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που η Ελλάδα θα πρέπει να μεταβεί στις Βρυξέλλες με συγκροτημένη κυβερνητική θέση που θα βασίζεται σε πειστικά και ρεαλιστικά επιχειρήματα.
www.kathimerini.gr




Ηχηρό μήνυμα των «4» προς ΗΠΑ, Ισραήλ και Ε.Ε.

Ηχηρό μήνυμα των «4» προς ΗΠΑ, Ισραήλ και Ε.Ε.
H είδηση ότι Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Συρία σχεδιάζουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος, στον αέρα και στα ανοιχτά της τελευταίας, παρά το γεγονός ότι διαψεύστηκε, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε ΗΠΑ, Ισραήλ και Ευρωπαϊκή Ένωση και δείχνει ότι η Μέση Ανατολή παραμένει μια βραδυφλεγής βόμβα.
Οι στενές σχέσεις της Μόσχας με την ανερχόμενη υπερδύναμη του Πεκίνου και με τα δύο μεγάλα αγκάθια των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, το Ιράν και τη Συρία σχηματίζουν έναν ισχυρό «αντίπαλο» πόλο απέναντι στην Ουάσινγκτον, τους ισραηλινούς συμμάχους της και την Ε.Ε., κι ενώ εδώ και μήνες γίνεται συζήτηση για επέμβαση στη Δαμασκό ώστε να σταματήσει η σφαγή του αλ Άσαντ καθώς και για ανάληψη δράσης κατά του Ιράν, για το περιβόητο πυρηνικό του πρόγραμμα.
Η είδηση που μεταδόθηκε από το αραβικό δίκτυο al-Arabiya και το ιρανικό πρακτορείο Fars έκανε λόγο για τα «μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν γίνει ποτέ στη Μέση Ανατολή», με 90.000 στρατιώτες, 400 μαχητικά αεροπλάνα, 1.000 τανκς, ρωσικά ατομικά υποβρύχια, αεροπλανοφόρα και πολεμικά πλοία.
Χθες διαψεύστηκε επίσημα από ρωσικές και συριακές αρχές, όμως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και… φωτιά.
Υπάρχει μία σειρά γεγονότων που δείχνει έντονη κινητικότητα στην περιοχή. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να αποστείλει πολεμικά πλοία του στη Συρία, αλλά σύμφωνα με τη Μόσχα, αυτά μεταβαίνουν με σκοπό να μεταφέρουν εφόδια και προσωπικό στο λιμάνι Ταρτούς στη Μεσόγειο.
Σημειώνεται ότι χθες, η βρετανική κυβέρνηση σταμάτησε ρωσικό πλοίο ύποπτο για την μεταφορά ελικοπτέρων και πυραύλων για τη Συρία, ενώ η Κίνα έχει ζητήσει ήδη άδεια από την Αίγυπτο για να περάσουν από το Σουέζ 12 πολεμικά της πλοία.
Χθες, εξάλλου, σηκώθηκαν 37 ισραηλινά μαχητικά και πραγματοποίησαν άσκηση πάνω από τα κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα, στέλνοντας μήνυμα όχι τόσο προς την Τουρκία, όσο προς την Ανατολή.
Η Ρωσία είναι στρατιωτικός σύμμαχος της Δαμασκού -εξ ου και η άρνηση της Μόσχας για επέμβαση- ενώ οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ φαίνεται πως βρίσκονται σε περίοδο… ψύχους.
Η Δύση και το Ισραήλ βλέπουν ουσιαστικά να σχηματίζεται μία σινορωσική «ασπίδα» πάνω από Ιράν και Συρία, όπως φυσικά και μία πανίσχυρη στρατιωτική δύναμη, σε ένα σκηνικό ψυχροπολεμικού τύπου.
Βαγγέλης Βιτζηλαίος για το newpost.gr

Ζητείται πρωθυπουργός για ένα καλοκαίρι...

. Αντώνης Μυλωνάκης
Υπεραισιοδοξία επικρατεί απο τους περισσότερους για τον σχηματισμό κάποιας τέλος πάντων κυβέρνησης η οποία όπως ισχυρίζονται θα αποκαλείται κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.Πάντα εμείς οι ελληνες είμαστε υπερβολικοί αλλά και έξυπνα εφευρετικοί. Αμέσως μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου κάποιοι νονοί έδωσαν και όνομα στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας. Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας . Καλό και έξυπνο για να μπερδέψει και συγχρόνως να φοβίσει για μιά ακόμα φορά τον έλληνα πολίτη. Σου λέει ο άλλος. Μα τι μπορεί να κένει η κυβέρνησ? Οτι μπορεί κάνει.Αλλωστε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας είναι. Για τη σωτηρία μας παλεύει . Ρε παιδιά της πολιτικής θολοκολτούρας δεν τ΄αφήνετε αυτά τα κόλπα. Εκλεγήκατε για να εφαρμόσετε αυτά που υποσχεθήκατε στον έλληνα πολίτη κε Αντώνη Σαμαρά. Για ν΄αλλάξετε τη ψυχολογία του κόσμου και να δεί καλύτερες μέρες απ΄αυτές που του προσέφεραν μέχρι τώρα ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ όπως εσείς ο ίδιος ομολογήσατε πολλές φορές προεκλογικά.Τώρα αρχίζετε και μιλάτε για συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τα ίδια πρόσωπα που μέχρι χθές κατηγορούσατε. Πρώτο κόμμα για να εφαρμόσει τη δική του πολιτική που θα βγάλει την χώρα απο το αδιέξοδο ψήφισε ο έλληνας τη ΝΔ . Δεν ψήφισε το τρίτο και το έκτο κόμμα για να κυβερνήσει την Ελλάδα. Αλλά όπως φαίνεται αντί να μπείτε στη βουλή και να ζητήσετε ψήφο ανοχής και να σχηματίσετε αυτοδύναμη κυβέρνηση , θέλετε να έχετε και συνενόχους στο έγκλημα που έχετε στο μυαλό σας να συνεχίσετε.Απλά ο κόσμος σε λίγο θα αντιληφθεί τις προθέσεις σας και θα σας στείλει να κάνετε παρέα με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Φαίνεται πλέον καθαρά ότι σας έχουν δέσει με την υπογραφή σας και δεν έχετε δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης. Μακάρι να μην είναι σωστές αυτές μου οι σκέψεις. Μακάρι να κάνω λάθος.Και ειλικρινά το εύχομαι. Αν όμως δεν κάνω λάθος τότε θα είστε πρωθυπουργός ενός καλοκαιριού...

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Η ώρα της Δικαιοσύνης για τους πρωταίτιους του Μνημονίου: Άμεσα Εξεταστική Επιτροπή!

Kάνε Like και μπες στη παρέα μας!

Η ώρα της Δικαιοσύνης για τους πρωταίτιους του Μνημονίου: Άμεσα Εξεταστική Επιτροπή!
εξεταστικη,δικαιοσυνης,πρωταιτιους,μνημονιου, ειδηση

Μια μεγάλη ειδηση βγήκε από την συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Α.Σαμαρά και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π.Καμμένου: Ότι και οι δύο είναι αποφασισμένοι να "καθίσουν στο σκαμνί" αυτούς που οδήγησαν την χώρα στο Μνημόνιο και εκμεταλλεύθηκαν τις θέσεις τους προς ίδιον όφελος.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον Α.Σαμαρά:
"Πρώτο μας μέλημα είναι η δημιουργία εξεταστικής Επιτροπης η οποία θα διερευνήσει το πως φτάσαμε στο Μημόνιο το 2010, το αν θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει και ποιοι έχουν επωφεληθεί από την είσοδο της χώρας το Μνημόνιο. Ο Α.Σαμαράς θεωρεί το δεύτερο Μνημόνιο "κατά συνθήκη" δηλαδή αναγκαστικό, αλλά όχι το πρώτο το οποίο οδήγησε την Ελλάδα εδώ που είμαστε σήμερα. Υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα κλειδιά των οποίων ο ρόλος πρέπει να διερευνηθεί όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Γιώργος Παπακωνταντίνου, ο Θ.Πάγκαλος κλπ".
Ο ίδιος ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος που κατάφερε να βγει με μικρές απώλειες από την συμπληγάδες της πόλωσης, είπε στπν Α.Σαμαρά ότι "Θα έχει την αμέριστη στήριξή του στο συγκεκριμένο θέμα και θα θέσει όλα τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της Επιτροπής".
Ήταν ίσως και το μοναδικό σημείο προσέγγισης των δύο πολιτικών και τώρα αναμένεται να δούμε πως θα αντιδράσει το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα και κυρίως ο Ε.Βενιζέλος. Κανονικά δεν πρέπει να εχει κανένα λόγο να στηρίξει και να καλύψει τα εγκλήματα του προκατόχου του και των υπουργών που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση αυτή, αλλά και δεν μπορεί να το κάνει. Με ένα 12% δεν μπορεί να προσδοκά "ασυλίες", αλλά δεν νομίζουμε ότι τις θέλεις κι όλας.
Από εκεί και πέρα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εξεταστικη θα εστιάσεις σε τρεις περιόδους: -Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Μάϊο που έγιναν τα γνωστά εγκλήματα απεμπόλησης των δανεικών διαφόρων fund (ο ίδιος ο Α.Σαμαράς έχει μιλήσει για το αμερικανικό fund που προσέφερε 25 δισ. ευρώ και δεν τους απάντησαν καν) ή του ρωσικού δανείου για τους όρους του οποίου ο Β.Πούτιν έχει ενημερώσει τον Α.Σαμαρά, για την περίοδο -Aπό τον Μάϊο του 2010 μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε συνετλέστηκε και η αλλοίωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και εκτινάχθηκαν τα spread μόνιμα και -Στην τρίτη περίοδο από τις αρχές του 2011, μέχρι το καλοκαίρι οπότε και αποκαθηλώθηκε αναγκαστικά από ΥΠΟΙΚ ο Γ.Παπακωνσταντίνου, αφού παραλίγο να πέσει η κυβέρνηση αν δεν γινόταν αυτό. Στόχος να έχει ολοκληρωθεί η εξεταστικη μέχρι τα Χριστούγεννα και να προχωρήσει ο σχηματισμός προανακριτικής και εν συνεχεία ... ειδικό δικαστήριο από την στιγμή που τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί  είναι ικανά να στοιχειοθετήσουν καταδίκη των πρωταιτίων.

Ο ίδιος ο Π.Καμμένος, δήλωσε βγαίνοντας από την συνάντηση με τον Α.Σαμαρά ότι "Ο κ.Σαμαράς δεσμεύτηκε για την εξεταστική επιτροπή για το πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο κι εμείς θα τον βοηθήσουμε”.


ΠΗΓΗ

Αναδημοσίευση απο http://helleniclegion.blogspot.com/ 

Ζητείται Συνένοχος

του Μανώλη Καλογερόπουλου
Πάντως η κεντρική ιδέα του δελτίου του megamou είναι πως η ευθύνη βαραίνει τη Δημ.Αρ αφενός γιατί είχε δεσμευτεί προεκλογικά και αφετέρου γιατί αν πάνε πάλι μόνοι τους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δε θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν ούτε το αν ο καφές θα είναι πικρός ή με ολίγη…
Ξέχασαν να πουν βέβαια πως ψάχνουν για συνένοχους. Όταν ήθελαν να πάρουν σκληρά μέτρα βρήκαν δεξιο-συντηρητικό συνένοχο, τώρα χρειάζονται αριστερό-προοδευτικό για να χρυσώσουν το χάπι. Πολύ φοβάμαι πως η Δημ.Αρ είναι καταδικασμένη στη διάσπαση είτε συμμετάσχει είτε όχι.
Αν λάβει απόφαση συμμετοχής τότε θα υπάρξουν μέλη που θα αποσχιστούν και θα αναζητήσουν νέα στέγη μόλις κληθούν να ψηφίσουν τα πρώτα νέα επιπρόσθετα μέτρα, ίσως και στους χώρους από τους οποίους προέρχονται. Αν πάλι πουν “δε συμμετέχουμε”… ρώτησε κανείς όλους αυτούς που ονειρεύονται ταξίδια στις Βρυξέλλες και υπουργικές θεσούλες; Μάλλον όχι! Το εκσυγχρονιστικό-Σημιτικό ΠΑ.Σο.Κ (δεν είναι τυχαία η σημερινή παρέμβαση του Σημίτη) δε θα το σκεφτεί δεύτερη φορά πριν επαναπατριστεί στο μελλοντικό post-Pasok.
Η απόφαση που καλείται να λάβει η ηγετική ομάδα της Δημ.Αρ είναι καθαρά αν θα παραδοθεί άνευ όρων ή θα παραμείνει σε αντιπολιτευτικό ρόλο στηρίζωντας τα όποια ευνοϊκά νομοσχέδια έρθουν (κατά λάθος) από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Μάλλον η δήλωση ανοχής αποτελεί την μόνη λύση που δεν εκφυλίζει τις θέσεις της Δημ.Αρ.

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

-Άκου Έλληνα ανθρωπάκο, απέτυχες...

http://blackmailmagazine.blogspot.gr/


«Σε φωνάζουν «ανθρωπάκο», κοινό άνθρωπο. Λένε πως χάραξε η εποχή σου, η «Εποχή του Κοινού Ανθρώπου».

Μα δεν είσαι συ που το λες, ανθρωπάκο. Το λένε εκείνοι, οι αντιπρόεδροι των μεγάλων εθνών, οι εργατοπατέρες, οι μετανιωμένοι γιοι των αστών, οι πολιτικοί και οι φιλόσοφοι. Σου προσφέρουν το μέλλον, μα δεν ρωτούν για το παρελθόν σου.

Κι όμως, είσαι κληρονόμος ενός τρομερού παρελθόντος. Τούτη η κληρονομιά καίει στη χούφτα σου σαν διαμάντι φλεγόμενο. Εγώ αυτό έχω να σου πω.

Ο γιατρός, ο τσαγκάρης, ο μηχανικός ή ο εκπαιδευτικός, για να προκόψουν στη δουλειά τους και να κερδίσουν το ψωμί τους, πρέπει να γνωρίζουν τις ελλείψεις τους. Εδώ και κάμποσες δεκαετίες παίρνεις παγκοσμίως τα ηνία στα χέρια σου. Το μέλλον της ανθρωπότητας θα εξαρτηθεί από τις σκέψεις και τις πράξεις σου. Όμως, οι δάσκαλοι κι οι αφέντες σου δεν σου μιλάνε για τον τρόπο που σκέφτεσαι πραγματικά. Δεν σου λένε ποιος είσαι στα αλήθεια. Κανένας δεν τολμά να σε φέρει αντιμέτωπο με τη μοναδική πραγματικότητα που έχει τη δύναμη να σε καταστήσει κύριο του πεπρωμένου σου. Είσαι «ελεύθερος» από μια άποψη μονάχα: Ελεύθερος από την αυτοκριτική, που μπορεί να σε βοηθήσει να κουμαντάρεις τη ζωή σου.

Δεν σ’ άκουσα να παραπονιέσαι ποτέ: «Με εκθειάζετε σαν το μελλοντικό αφέντη του εαυτού μου και του κόσμου μου. Αλλά δε μου λέτε πώς γίνεται κανείς αφέντης του εαυτού του. Δεν μου λέτε ποια είναι τα λάθη και τα ελαττώματα μου, που σφάλλω στον τρόπο που σκέφτομαι και πράττω». Επιτρέπεις στους ισχυρούς να απαιτούν τη δύναμη εν ονόματι «του ανθρωπάκου». Όμως, εσύ ο ίδιος παραμένεις βουβός. Ενισχύεις τους ισχυρούς με περισσότερη δύναμη. Επιλέγεις για εκπροσώπους ανθρώπους αδύναμους και κακοήθεις. Τελικά διαπιστώνεις πάντα, πολύ αργά, πως σ’ έπιασαν κορόιδο…

Διαφέρεις από τον ισχυρό σε τούτο μόνο: Ο ισχυρός υπήρξε κάποτε ένας πολύ μικρός ανθρωπάκος, αλλά ανέπτυξε μια σημαντική ικανότητα. Αναγνώρισε την ποταπότητα και την ανεπάρκεια των σκέψεων και των πράξεων του. Κάτω από την πίεση κάποιου έργου που θεώρησε σημαντικό, έμαθε να διακρίνει ότι η μικρότητα κι η ευτέλειά του απειλούσαν την ευτυχία του. Με άλλα λόγια ο ισχυρός γνωρίζει πότε και σε τι, είναι ανθρωπάκος. Ο ανθρωπάκος, όμως, δεν γνωρίζει ότι είναι ποταπός και φοβάται να το μάθει. Κρύβει την ποταπότητα και την ανεπάρκεια του πίσω από αυταπάτες δύναμης και μεγαλείου, τη δύναμη και του μεγαλείου κάποιου άλλου. Είναι περήφανος για τους μεγάλους στρατηγούς του, αλλά όχι για τον εαυτό του. Θαυμάζει την ιδέα που δεν είχε κι όχι εκείνη που είχε. Όσο λιγότερο καταλαβαίνει κάτι, τόσο περισσότερο πιστεύει σ’ αυτό. Κι όσο καλύτερα αντιλαμβάνεται μια ιδέα, τόσο η πίστη του σ’ αυτήν κλονίζεται…

Ο ανθρωπάκος δεν θέλει να ακούσει την αλήθεια για τον εαυτό του. Δεν θέλει να σηκώσει το φορτίο της μεγάλης ευθύνης που τον βαρύνει, είτε του αρέσει, είτε όχι. Θέλει να παραμείνει ανθρωπάκος, ή να γίνει μεγάλος ανθρωπάκος. Θέλει να γίνει πλούσιος, εργατοπατέρας, επικεφαλής του συλλόγου βετεράνων ή πρόεδρος του φιλόπτωχου. Δεν θέλει, όμως, να αναλάβει την ευθύνη για τη δουλειά του, για τα αποθέματα τροφίμων, για το οικιστικό, τη συγκοινωνία, την παιδεία, τις επιστημονικές έρευνες, τη διοίκηση ή οτιδήποτε άλλο…”.

απόσπασμα από το βιβλίο ''Άκου ανθρωπάκο'' του Βίλχελμ Ράιχ
 

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Απόφαση-βόμβα για την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές

  • 2844
     



 Απόφαση βόμβα για την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών φέρνει τα πάνω κάτω στις εξετάσεις για την εισαγωγή στις Στρατιωτικές (και Αστυνομικές) Σχολές μέσω Πανελλαδικών.
Η απόφαση ακυρώνει την υφιστάμενη διαδικασία των ψυχοτεχνικών δοκιμασιών που υφίστανται οι υποψήφιοι σπουδαστές!
Οπως γράφουν τα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος Αθηνών Πέτρος Αγγελάκης, ο οποίος ασχολείται με θέματα κατάταξης υποψηφίων στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, «το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με πρωτοποριακή απόφαση που μόλις εκδόθηκε, δικαίωσε υποψήφιο Στρατιωτικής Σχολής, ο οποίος είχε αποκλειστεί ως ακατάλληλος στις ψυχοτεχνικές δοκιμασίες», σύμφωνα με το newsit.gr

Μια σφαίρα μόνο...


 
Δύο εικόνες από τον ίδιο δρόμο της Αθήνας, την Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Η πρώτη από μια επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ένα από τα εκθέματα, μια μαρμάρινη πλάκα πάνω στην οποία ήταν σκαλισμένα αριθμητικά ψηφία. Ρώτησα τι αφορούν και άκουσα έκπληκτος ότι επρόκειτο για την δημοσιοποίηση του προυπολογισμού ενός έργου. Η περίφημη Διαύγεια, στη πράξη, αιώνες πριν, κομμάτι της ιστορίας μας.
Το ίδιο απόγευμα λίγα μέτρα πιο κάτω ανεβασμένος σε γειτονική ταράτσα παρατηρούσα την  γυάλινη οροφή πάνω από το μπάνιο του περίφημου σπιτιού του Άκη Τσοχατζόπουλου και της Βίκυς Σταμάτη. Ο πρώην υπουργός με την γερμανική παιδεία, που θα γινόταν στη συνέχεια στενός φίλος των επίσης γερμανοτραφών Μιχάλη Χριστοφοράκου και Σωκράτη Κόκκαλη, δηλαδή της  Siemens και της Intracom. Και καθώς τα γράφω αυτά μου έρχεται στο μυαλό η απάντηση του Βενιζέλου σε ερώτηση πολίτη στη διάρκεια της συνέντευξης στο enikos. «Συνηθίζω να λέω στους Γερμανούς συνομιλητές μου ότι όπου εμπλέκονται γερμανικές εταιρείες με το ελληνικό δημόσιο, υπάρχει και ένα σκάνδαλο δωροδοκίας…».
Δεν τους δίνει είδηση με αυτή την αναφορά του ο Βενιζέλος. Η γερμανική μηχανή που έχει εντρυφήσει στις ζωές των άλλων με την περίφημη Στάζι να καταγράφει ακόμη και τις ασθένειες που θα συναντήσει στο διάβα της ζωής του ένα μωρό, όταν είναι ακόμη 4 χρόνων, δεν μπορεί να αγνοεί ποιους Έλληνες  πολιτικούς αλλά και στελέχη του κρατικού μηχανισμού έχει λαδώσει.
Με την ίδια λογική κινούνται κι οι ΗΠΑ οι οποίες αξιοποίησαν στο έπακρο το γκρέμισμα του τείχους του Βερολίνου και την ενοποίηση της Γερμανίας για να αποκτήσουν το πιο σημαντικό αρχείο από τα ημερολόγια της Στάζι, όπως έγραφε και η 17 ΝΟΕΜΒΡΗ στη προκήρυξη που συνόδευε την εκτέλεση Σόντερς. Γερμανοί και Αμερικάνοι οι οποίοι διατηρούν στενές και διαχρονικές σχέσεις με "Έλληνες φίλους", πολιτικούς και όχι μόνο, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι εστί ελληνικό κράτος με την έννοια του κρατικού μηχανισμού και της δημόσιας διοίκησης.
Ακόμη και η πρόσφατη έκθεση της Black Rock που έχουν στην κατοχή τους τόσο οι Αμερικάνοι, όσο και οι Γερμανοί, αποκαλύπτει ανάγλυφα την εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Αμερικανοί και Γερμανοί κάθε φορά που είναι να κάνουν δουλειά με το ελληνικό δημόσιο αναζητούν τους «Άκηδες» που διαθέτουν στη χώρα μας. Αμφότεροι δεν έχουν δικαίωμα να εκπλήσσονται.
Ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός, τους είναι οικείος, σαν την τσέπη τους. Είναι λοιπόν προκλητικό να εκβιάζουν να εφαρμόσουμε το Μνημόνιο όταν αποδεικνύεται πως το μόνο που ενδιαφέρει τους δανειστές μας είναι η φτωχοποίηση του λαού. Ούτε οι μεταρρυθμίσεις, ούτε οι αποκρατικοποιήσεις, ούτε η μείωση των δημοσίων δαπανών. Πετσοκόβουν μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά δικαιώματα κι εδώ εξαντλούν την αυστηρότητά τους. Κανείς από τους δανειστές δεν πιέζει να αλλάξει το κράτος. Το ίδιο και στην Ιταλία και την Πορτογαλία.
Ο μοναδικός τους στόχος είναι η φτωχοποίηση των πολιτών. Βολεύονται  άλλωστε με τον διεφθαρμένο κρατικό μηχανισμό που επιτρέπει στις πολυεθνικές τους να κλείνουν δουλειές λαδώνοντας. Κι αυτό θέλουν να συνεχίσουν με τη βοήθεια των δυνάμεων καταστολής που είναι αποφασισμένες να προσφύγουν ακόμη και στο αιματοκύλισμα για να επιβάλλουν τον νόμο και την τάξη. Όσο για τους δημοσιογράφους που αντιστέκονται στην συστημική λαίλαπα, η μνημονιακή χούντα έχει τον τρόπο της.
Σήμερα, από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδι, έχεις μια σφαίρα στη θαλάμη. Μην σημαδέψεις τον εαυτό σου...