Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Άλσος Παγκρατίου

Κλικ στο  Έλεος

Το "ζητούμενο" είναι τι εμείς πράττουμε; Μόνο μεταπτάτουμε;


Ευχαριστώ τον ΣΓ για την υπόδειξη

Μη μου κόβεις ψηφοφόρους ...

Δημοσιεύω την ακόλουθη επιστολή προς τον ΥΠΠΑΙΔ, επειδή συμφωνώ με την πρόταση, αλλά την θεωρώ μη πολιτικώς ορθή, διότι έχει δυο σημαντικά μειονεκτήματα: Πρώτον θα πάψουν να υπάρχουν κοινοτικοί τράγοι και δεύτερον ο εκάστοτε υπουργός θα πάψει να δημιουργεί εν δυνάμει ψηφοφόρους, όπερ και το σπουδαιότερο.

ΣΓΣ

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΟΣΤΟΣ ΜΑΘΗΤΗ ΑΝΑ ΕΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Προς Υπουργό Παιδείας κον Σπηλιωτόπουλο

Κε Υπουργέ,

Όσον αφορά τον διάλογο για την παιδεία και τις απαιτούμενες αλλαγές στην πρωτοβάθμια , δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όλα όσα συζητούνται είναι δευτερεύοντα και δεν πρόκειται να έχουν κανένα αποτέλεσμα, όπως δεν είχαν και στο παρελθόν ανάλογες προσπάθειες.

Εάν δεν αλλάξετε το θεσμικό πλαίσιο εργασίας των δασκάλων και καθηγητών, ώστε να έχουν όλοι έλεγχο, και να υπάρχει ανταμοιβή για τους καλούς και κυρώσεις για τους αδιάφορους, ακατάλληλους και κακούς, δεν πρόκειται να διορθωθεί τίποτα αντίθετα τα πράγματα διαρκώς θα χειροτερεύουν.

Επίσης εφόσον επικρατούν στην κοινωνία οι αμοραλιστικές τάσεις και θεωρίες που τα κόμματα της «αριστεράς» καλλιεργούν με τις διακηρύξεις τους. Παιδεία χωρίς ιδανικά και κίνητρα δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, ο διάλογος πρέπει να συζητά και τα αυτονόητα. Νομίζω όμως ότι λείπει από τον διάλογο ένα πολύ σοβαρό στοιχείο, το οποίο θα μας δώσει άμεσα συγκριτικά στοιχεία για την παιδεία που παρέχει το δημόσιο σχολείο, πρέπει να κοστολογηθεί πόσο κοστίζει ένας μαθητής στο δημόσιο κάθε έτος στο Δημοτικό, και πόσο στο Λύκειο, αλλά και πόσο κοστίζει επίσης και στο Πανεπιστήμιο, χωρίς βέβαια σε αυτούς να συμπεριλάβουμε τους αιώνιους φοιτητές. Θα βρεθείτε προ εκπλήξεων στο Δημοτικό ο μαθητής κάθε έτος κοστίζει περισσότερο από τα λεφτά που πληρώνει ένας γονέας κατ’ έτος για έναν μαθητή στην Σχολή Μωραϊτη, και στο Λύκειο κοστίζει περισσότερο από ότι πληρώνει ένας γονέας για έναν μαθητή κατ’ έτος στο Αμερικάνικο Κολέγιο.  Στην Σουηδία κατάργησαν τα δημόσια σχολεία, επιδοτούν τους γονείς με αντίστοιχο ποσόν χρημάτων και αυτοί επιλέγουν το σχολείο της αρεσκείας τους. Έτσι υπάρχει ανταγωνισμός διότι οι γονείς επιλέγουν τα καλύτερα σχολεία. Όλοι οι διδάσκαλοι και οι καθηγητές του δημοσίου έχουν τις ίδιες συμβάσεις εργασίας, δηλαδή αορίστου χρόνου, όπως έχει ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα. Εργάζονται όλοι στα ιδιωτικά σχολεία και πρέπει να είναι καλοί και να αποδίδουν στην δουλειά τους διότι διαφορετικά θα απολυθούν. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μειώσετε τις δαπάνες για την παιδεία και να αρχίσετε να εφαρμόζετε το Σουηδικό πρότυπο να επιδοτείται τους γονείς με αντίστοιχα χρήματα να στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολεία που οι ίδιοι επιλέγουν. Είναι η μοναδική λύση για να αναβαθμισθεί η παιδεία. Τα Οικονομικά στοιχεία για το πόσο κοστίζει ο κάθε μαθητής στο δημόσιο που αναφέρω πάρα πάνω εάν κοινοποιηθούν θα αλλάξουν ριζικά την μορφή του διαλόγου.

Σ.Δ.

Σιγά σιγά γίνεται η αγουρίδα μέλι ...

Ικανοποίηση στα Σκόπια για την έκθεση προόδου της Ευρωβουλής

NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 19:43
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ χαιρέτισε την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του ψηφίσματος για την έκθεση προόδου 2008.

Ο εκ των αντιπρόεδρων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Ίβιτσα Μπότσεφσκι, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το ψήφισμα αυτό, προτείνει να οριστεί μέχρι το τέλος του 2009, ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΠΓΔΜ και να καταργηθεί το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της χώρας.

Ο κ. Μπότσεφσκι πρόσθεσε ότι η ψήφιση της έκθεσης αυτής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί μία «μικρή διπλωματική νίκη» για την ΠΓΔΜ, καθώς, όπως σημείωσε, «στο ψήφισμα αναφέρεται ότι οι διμερείς διαφορές στα Βαλκάνια δεν πρέπει να εμποδίζουν την διαδικασία ενσωμάτωσης των χωρών στις ευρωπαϊκές δομές».

Την ψήφιση της έκθεσης αυτής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εισηγητής της οποίας ήταν ο Ολλανδός ευρωβουλευτής, Έρικ Μέγιερ, χαιρέτισαν σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεχρί εκεί έφτασε η Αμερική...;

Κίνα: Προβληματισμός για το αμερικανικό κρατικό χρέος
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 14 Μαρτίου 2009 07:00
Την εμπιστοσύνη του προς την οικονομία της Κίνας εξέφρασε ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Ζιαμπάο, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει τα οικονομικά περιθώρια για να προβεί σε μεγαλύτερες δαπάνες για τη στήριξη της οικονομίας - εφόσον κριθεί αναγκαίο κάτι τέτοιο. Εξέφρασε όμως προβληματισμό για τις ΗΠΑ και την ασφάλεια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Το γεγονός ότι ο κ. Γουέν εξέφρασε δημοσίως τις ανησυχίες τους για το αμερικανικό κρατικό χρέος αντικατοπτρίζει το πώς εξελίσσονται οι σινοαμερικανικές σχέσεις, υπό το βάρος των πιέσεων της χρηματοοικονομικής κρίσης. Επί πολλά χρόνια οι ΗΠΑ πίεζαν την Κίνα να αλλάξει οικονομική στρατηγική.

Τον τελευταίο καιρό όμως, η κινεζική κυβέρνηση -που αποτελεί και το μεγαλύτερο κάτοχο αμερικανικών ομολόγων- εκφράζει ανοικτά την άποψή της περί κακής οικονομικής διαχείρισης στις ΗΠΑ. «Έχουμε δανείσει πολλά χρήματα στις ΗΠΑ, οπότε είναι φυσικό να ανησυχούμε για την ασφάλεια των τοποθετήσεών μας», τόνισε ο κ. Γουέν. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα πετύχει το στόχο για ρυθμούς ανάπτυξης 8% φέτος, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/14/1640931.htm

Ένας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά, σαν παλιό καλο κρασί

ΣΥΝ: Αναψαν τα αίματα με παρέμβαση Κύρκου
Έντονη κριτική άσκησε ο Λεωνίδας Κύρκος για την εσωκομματική διαμάχη στο ΣΥΝ, κάνοντας λόγο για κατολίσθηση και αλλοίωση των χαρακτηριστικών του κόμματος
"Η" 13/3
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Φανερά δυσαρεστημένος παρουσιάστηκε ο Λεωνίδας Κύρκος από την εσωκομματική διαμάχη στο Συνασπισμό. Ο κ. Κύρκος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις και την ενότητα του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι παρατηρεί «βαθμιαία κατολίσθηση και αλλοίωση των χαρακτηριστικών του ΣΥΝ».

Παράλληλα χαρακτήρισε «κορυφαίο λάθος» την υποβάθμιση της υποψηφιότητας του «επιτυχημένου ευρωβουλευτή» Δημήτρη Παπαδημούλη και συμφώνησε με την παρατήρηση του Φώτη Κουβέλη περί σχεδίων πολιτικών «διώξεων» μέσα στο κόμμα.

Ιδιαίτερα οξύς ο κ. Κύρκος έκανε λόγο για προσπάθεια «κατάληψης του χώρου» προσθέτοντας ότι εάν κάποιοι επιχειρήσουν να επιβάλλουν «αριστερίστικη αντί για αριστερή πολιτική θα κάνουν κορυφαίο λάθος».

Την ίδια στιγμή, κάλεσε την ηγεσία να αλλάξει γραμμή πλεύσης, υπογραμμίζοντας ότι «θα χρειαστεί να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις» προκειμένου να διασφαλιστεί η ενότητα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας απέφυγε να σχολιάσει σημειώνοντας μόνο ότι το κόμμα του δεν κρύβει τις διαφωνίες κάτω από το χαλί παρά το πολιτικό κόστος.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κύρκου, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή το κόμμα πληρώνει τις δημοκρατικές διαδικασίες που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία του. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι είναι προτιμότερες οι τριβές από τις κλειστές διαδικασίες που τηρούν σε αυτές τις περιπτώσεις τα άλλα κόμματα.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&tag=12730&pubid=6225102

Μήπως θέλουν να προχωρήσουν τα πρωτόκολλα;

Στριμώχνει Τουρκία το Ευρωκοινοβούλιο

Ζητεί από τους γείτονες βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.





Παρασκευή, 13.03.09
Στριμώχνει Τουρκία το Ευρωκοινοβούλιο

Βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και άμεση επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης ζήτησε χθες από την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από τα Σκόπια και την Αθήνα να αναζητήσουν συμβιβαστική λύση στο θέμα της ονομασίας, το οποίο, όμως, θεωρούν διμερές ζήτημα.

Οι παραπάνω τοποθετήσεις της Ευρωβουλής έγιναν στο πλαίσιο των εκθέσεων προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ, ενώ και οι δύο εκθέσεις έχουν συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα για το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την Ολομέλεια, η άρση του casus belli, που κήρυξε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995, θα δώσει σημαντική ώθηση για περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.Υπενθυμίζουν, επίσης, στην Αγκυρα ότι έχει δεσμευθεί για σχέσεις καλής γειτονίας και για το λόγο αυτό καλείται να καταβάλλει σοβαρές και εντατικές προσπάθειες για την επίλυση κάθε εκκρεμούς διαφοράς με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Τουρκία καλείται, επίσης, να επιτρέψει σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να λειτουργούν χωρίς αδικαιολόγητους περιορισμούς, ιδίως όσον αφορά το νομικό τους καθεστώς, την εκπαίδευση του κλήρου, την εκλογή της ιεραρχίας τους, τη θρησκευτική εκπαίδευση και την κατασκευή χώρων λατρείας. Στο πλαίσιο αυτό, το Κοινοβούλιο κάνει έκκληση για την άμεση επαναλειτουργία της ελληνορθόδοξης Σχολής της Χάλκης και τη δημόσια χρήση του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Αναφορικά με τα Σκόπια, η έκθεση καταψηφίστηκε από τους Ελληνες ευρωβουλευτές εξαιτίας των αρνητικών διατυπώσεων που περιέχει σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας. Ειδικότερα, εκφράζεται μεν η ελπίδα ότι η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις παρά την πρόσφατη προσφυγή της πρώτης στο Διεθνές Δικαστήριο σχετικά με την εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Ομως, κατά την άποψη της Ευρωβουλής, «παρόμοιες εκκρεμείς διμερείς διαφορές στα Βαλκάνια δεν πρέπει να παρακωλύουν την προσχώρηση ή να έχουν προβάδισμα έναντι της διεργασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Τη φράση αυτή επιχείρησαν να απαλείψουν οι Ελληνες ευρωβουλευτές, αλλά δεν τα κατάφεραν, με αποτέλεσμα να καταψηφίσουν την έκθεση.



www.e-tipos.com/newsitem?id=80280

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔIΚΤΥΟΥ

ΩΔΗ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ

Αν είσαι κομματόσκυλο και δεν μπορείς να δεις, πιο πέρα απ’ τα προστάγματα της «κεντρικής γραμμής»…
Αν είσαι απόλυτα πιστός σ’ ότι το κόμμα πει και μόνο σου κατόρθωμα στο «ύδωρ μια οπή»…
Αν είσαι «νομιμόφρονας», σκληρός κομματικός και σαν ζεμένο άλογο κοιτάζεις μόνο μπρος…
Έχεις μυαλό λιγότερο κι από την αμοιβάδα, άχρηστος για το κόμμα σου μα και για την Ελλάδα!

Αν σου χαϊδεύουν τα αυτιά γι’ αυτή την τακτική, του αρχηγού οι άνθρωποι και οι «κομματικοί»…
Αν «μπράβο» συνεχόμενα μες το μαντρί ακούς και έχεις για παρέα σου μονάχα «αυλικούς»…
Αν δεν διαφώνησες ποτέ με κάποια εντολή κι εκτέλεσες το πρόσταγμα σαν το πιστό σκυλί…
Άχρηστος για το κόμμα σου μα και για την Ελλάδα, έχεις μυαλό λιγότερο κι από την αμοιβάδα!

Ξύπνα βρε βλάκα φουκαρά… πως μπήκες στην σειρά; που όταν βλέπεις αρχηγό τεντώνεις την ουρά… κι επίμονα και με χαρά συνέχεια την κουνάς.
Μήπως νομίζεις πως κι εσύ, μαζί τους θα τα φας, αυτά που θα εισπράξουνε από τον κορβανά, που εμείς όλοι γεμίζουμε σεμνά και ταπεινά;
Συνέχισε το γλύψιμο, τους άχρηστους προσκύνα… και θα ψοφήσεις σίγουρα, μια μέρα από την πείνα!

Ενοχλώ ... αλλά δεν υποχωρώ

Πληροφορήθηκα σήμερα ότι με το ακόλουθο κατηγορητήριο «αντισημιτικό περιεχόμενο, ρατσιστικό περιεχόμενο, υλικό που μπορεί να οδηγήσει σε κάποια βιαιοπραγία» ζητούν από την GOOGLE GROUPS να καταργηθούν ορισμένα μου GROUPS.

Όπως διαπιστώνετε υπάρχουν επαΐοντες οφθαλμοί μου παρακολουθούν και ελέγχουν, ακόμα και αν οι αναρτώμενες πληροφορίες έχουν, αποδεδειγμένα, προέλευση τα έγκριτα ΜΜΕ.

Δεν προκειται να σταματήσω, να επιλέγω δημοκρατικά και ελεύθερα τα θέματα των αναρτήσεών μου και να αναφέρω τις πηγές μου.

ΣΓΣ

Αποβίβαση μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών στο Αγαθονήσι

Το Αγαθονήσι προσβάλεται από αέρος και θαλάσσης. Το πλήθος των λαθρομεταναστών σε λίγο θα το βουλιάξει, εφόσον είναι μόνον αθώοι λαθρομετανάστες.

Η ελληνική πολιτεία ποια πολιτική εφαρμόζει; Το FRONTEX λειτουργεί;

ΣΓΣ

12 Μαρτίου 2009, 21:30

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα επιχείρηση μεταφοράς μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών οι οποίοι αποβιβάστηκαν το απόγευμα στο Αγαθονήσι.

Χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστός ο ακριβής αριθμός τους, πληροφορίες μιλούν για πάνω από 100 άτομα.

Αρχικά έγινε προσπάθεια να μεταφερθούν στο Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών στη Σάμο, όμως εκεί επικρατούσε ήδη το αδιαχώρητο και αποφασίστηκε η μεταφορά μερικών δεκάδων από αυτούς στη Μυτιλήνη.

Η μεταφορά θα γίνει με το πλοίο «Πήγασος» που εκτελεί αυτό το δρομολόγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιοι έχουν τεθεί σε συναγερμό για την υποδοχή των λαθρομεταναστών.

http://www.zougla.gr/news.php?id=28639

Από την Τουρκία με... αγάπη


ΕκτύπωσηE-mail
Το απόθεμα ισχύος μιας χώρας μπορεί να αποτιμηθεί αν λάβει κανείς υπόψη του τρεις  παράγοντες: Οικονομικές δυνατότητες, επιλογές στην εξωτερική - αμυντική πολιτική, κοινωνική συνοχή. Είναι αυτονόητο πως όσο μεγαλύτερο είναι το απόθεμα ισχύος της τόσο περισσότερες δυνατότητες διαθέτει μια  χώρα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας κρίσης, όπως αυτή που  εξελίσσεται παγκοσμίως στην οικονομία  σήμερα. Όμως, μεγαλύτερη ίσως σημασία από την όποια ισχύ έχει η επίγνωση της κατάστασης που ένα κράτος, η κοινωνία, τα άτομα και οι ηγεσίες του αντιμετωπίζουν. Από τον τρόπο που διεξάγεται  η πολιτική συζήτηση στο…εσωτερικό βάσιμα μπορεί να συμπεράνει κανείς πως τουλάχιστον οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν ακόμη καταλάβει τίποτε...

Επίγνωση, σαφώς βαθύτερη από την ελληνική πολιτική ηγεσία, για το τι συμβαίνει και κυρίως για το τι πρόκειται να συμβεί στην παγκόσμια οικονομία έχουν οι  ρυθμιστές της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οποίοι ήδη μιλούν για την έλευση της «Μεγάλης Ύφεσης». Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν ανέφερε τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του Ταμείου και σημείωσε ότι θα βιώσουμε τη χειρότερη φάση της παγκόσμιας οικονομίας. Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι εξαιρετικά ανησυχητικό: Με τι απόθεμα ισχύος θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα την «κοσμογονία» των ανακατατάξεων που θα προκαλέσει η «μεγάλη ύφεση»;

Το (ελάχιστο) οικονομικό μέγεθος της χώρας έχει πλήρως αποσαφηνιστεί όπως φαίνεται από τα υψηλότατα επιτόκια δανεισμού της χώρας. Τηρουμένων των αναλογιών, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται  από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα όπως ακριβώς ο κακοπληρωτής και αφερέγγυος πελάτης μιας τράπεζας. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αντιμετωπίζεται η χώρα  και στο κλαμπ του ευρώ: Το «κλαμπ» επιτηρεί «ασφυκτικά» τους λογαριασμούς της καθώς, εν μέσω κρίσης, δεν είναι διατεθειμένο να  πληρώνει ελληνικά σπασμένα.

Μια ακόμη αναλογία είναι αυτονόητη: Όσο μικρότερες είναι οι οικονομικές  δυνατότητες τόσο περιορίζονται οι  διπλωματικές και αμυντικές επιλογές μιας χώρας. Οι αστρονομικές – για τις οικονομικές της δυνατότητες – αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας δεν διευρύνουν αυτομάτως τις διπλωματικές και στρατιωτικές της επιλογές. Αυτό που διευρύνουν είναι το χρέος της και μειώνουν, κατ’ επέκταση, τη σημασία της. Το γεγονός ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί τον ερχόμενο Απρίλιο επί τριήμερο στην Τουρκία και δεν θα «κάνει έναν σταθμό» στην Αθήνα περιγράφει σαφέστατα  το «ελάχιστο» διπλωματικό μέγεθος της χώρας.

Η παγκόσμια ύφεση προφανώς θα πολλαπλασιάσει τη διαλυτική δύναμη των εγγενών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Η «χαλάρωση» του κοινωνικού ιστού είναι η σοβαρότερη αναμενόμενη συνέπεια. Με «τραύματα» στον κοινωνικό ιστό, περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και ελάχιστες διπλωματικές και αμυντικές επιλογές, η  χώρα θα πρέπει να «ταξιδέψει» μέσα στην τρικυμία της παγκόσμιας ύφεσης. Ακυβέρνητη...

(Ποντίκι, 12.3.2009)

www.topontiki.gr/Pontiki/index.php?option=com_content&task=view&id=3859&Itemid=1

«Η Χάλκη πρέπει να επαναλειτουργήσει»


Τα ψηφίσματα που υιοθέτησε χθες η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009 07:00
Βρυξέλλες

Τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την Κύπρο, αλλά και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ζήτησε χθες η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Τουρκία στο πλαίσιο έκθεσης και ψηφίσματος για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Το σχέδιο του ψηφίσματος εκτιμά ότι η άρση του casus belli από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995 θα δώσει σημαντική ώθηση για περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ακόμη ότι η Τουρκία έχει δεσμευθεί για σχέσεις καλής γειτονίας και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να καταβάλει σοβαρές και εντατικές προσπάθειες για την επίλυση κάθε εκκρεμούς διαφοράς με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, καλούν την τουρκική κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις για τη διατήρηση του διπολιτισμικού χαρακτήρα των τουρκικών νησιών Ίμβρου και Τενέδου και να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας σε σχέση με την εκπαίδευση και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Για τις σχέσεις της Άγκυρας με την Κύπρο η Ευρωβουλή εκφράζει τη λύπη της σχετικά με το γεγονός ότι η συμφωνία σύνδεσης Ε.Κ.-Τουρκίας και το πρόσθετο πρωτόκολλο (άνοιγμα τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων) της εν λόγω συμφωνίας δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι η μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας έως το Δεκέμβριο του 2009 μπορεί να επηρεάσει ακόμη πιο αρνητικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Η ολομέλεια υπογραμμίζει τη σημασία μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το ψήφισμα επισημαίνει ότι εξακολουθεί να είναι απαραίτητο ένα νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να λειτουργούν χωρίς αδικαιολόγητους περιορισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται έκκλησή τους για την άμεση επαναλειτουργία της ελληνορθόδοξης Σχολής της Χάλκης και τη δημόσια χρήση του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Τέλος οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την λύπη τους για το γεγονός ότι η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου δεν προστατεύονται ακόμη πλήρως στην Τουρκία.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/13/1640449.htm


Κόντρα για την εξωτερική πολιτική

Κ.Καραμανλής: θωρακίσαμε ενεργειακά τη χώρα, στηρίζουμε τις προοπτικές ΠΓΔΜ και Τουρκίας με όρους. 
Γ.Παπανδρέου: μας βάλατε σε επιτήρηση που μας αποδυνάμωσε διπλωματικά, υπακούτε τυφλά σε εντολές, εγκαταλείψατε το Ελσίνκι. 
Βολές Ντόρας κατά Καρατζαφέρη

Η συζήτηση που προκάλεσε ο ΛΑΟΣ για την εξωτερική πολιτική της χώρας εξελίχθηκε (ως είθισται) σε πεδίο μάχης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Κ.Καραμανλής επανέλαβε και πάλι ότι η διεθνής οικονομική κρίση είναι πολύ έντονη και απρόβλεπτη.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απαράβατες κόκκινες γραμμές στα εθνικά μας θέματα, οι οποίες δεν αλλοιώνονται, δεν παζαρεύονται, δεν εγκαταλείπονται, ενώ χαρακτήρισε εξωστρεφή και δημιουργική την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ειδικά στην ΕΕ. Ευρύτερα, η Ελλάδα αναβαθμίζει τις σχέσεις της τόσο με τις ΗΠΑ που είναι σύμμαχος, όσο και με τη Ρωσία και την Κίνα που αυξάνουν την παρουσία τους στην διεθνή σκηνή.

Τέλος, υποστήριξε ότι σε ενεργειακό επίπεδο η ασφάλεια της χώρας διασφαλίστηκε ώστε να αντιμετωπιστεί χωρίς προβλήματα η πρόσφατη κρίση του αερίου, που χτύπησε άλλες χώρες.

«Στηρίζουμε τις προοπτικές τους»

Η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική ενεργής στήριξης των ευρωπαϊκών προοπτικών της Τουρκίας και ευρωατλαντικών της ΠΓΔΜ, ώστε να ενταχθούν στα δυτικοευρωπαϊκά κεκτημένα, αλλά με σαφείς όρους.

Στηρίζουμε όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, κάτι που «ισχύει και για την ΠΓΔΜ» αλλά  ...«υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, ονομασία, προκλητική στάση της ηγεσίας, εθνικισμός που καλλιεργείται στο εσωτερικό τους. Όλα αυτά εξακολουθούν να φράζουν το δρόμο προς το ΝΑΤΟ, δεν μπορούν να περάσουν τις πόρτες της ευρωατλαντικής οικογένειας» Τα Σκόπια «οφείλουν να κάνουν τα αναγκαία βήματα για κοινά αποδεκτή λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας με βάση κοινό γεωγραφικό προσδιορισμό» τόνισε ο κ.Καραμανλής.

«Αυξημένη τουρκική προκλητικότητα»

Για την Τουρκία ο κ.Καραμανλής σημείωσε ότι υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις στις σχέσεις μας, με αυξημένη τουρκική προκλητικότητα. «Καμία διεκδικητική κίνηση, καμία πράξη αμφισβήτησης σε βάρος των δικαιωμάτων μας δεν έμεινε χωρίς απάντηση» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Τόσο ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη όσο και η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών θέσεων προϋποθέτουν τη λύση του Κυπριακού. Εμποδίζεται από τα τείχη που ανάμεσα στα άλλα απομονώνουν τους ίδιους τους τουρκοκύπριους».

Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική με εξωστρέφεια και εθνική αυτοπεποίθηση. Θεμελιώδες στήριγμα της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η ενεργός παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής. «Θέλουμε μια Ευρώπη με ενιαία φωνή στα σημαντικά θέματα», ανέφερε επίσης ο Πρωθυπουργός.

«Αποτύχατε παταγωδώς»

Στον αντίποδα των παραπάνω κινήθηκε η τοποθέτηση του Γ.Παπανδρέου που έκανε λόγο για μετατροπή μίας Ελλάδας «ασφάλειας» και του «μεγαλείου των Ολυμπιακών Αγώνων» σε πηγή μόνο αρνητικών ειδήσεων στη διεθνή ειδησεογραφία, με την απαισιοδοξία να κυριαρχεί στο εσωτερικό. Όσο δεν αξιοποιούμε τα νέα δεδομένα στην Μ. Ανατολή, δεν έχουμε λόγο στα Βαλκάνια και στα ευρωπαϊκά θέματα, δεν βρίσκόμαστε στην πρωτοπορία για τον αφοπλισμό, θα μας προσπερνά η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σημείωσε.

Μάλιστα, συνέδεσε την κακή κατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών με την αδυναμία άσκησης εξωτερικής πολιτικής. «Πιστεύει κανείς σε αυτήν την αίθουσα ότι η επιδείνωση των όρων του διεθνούς δανεισμού, η αύξηση του δημοσιονομικού χρέους δεν επηρεάζουν την αξιοπιστία της άσκησης εξωτερικής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια;» αναρρωτήθηκε ο κ.Παπανδρέου.

«Ακολουθείτε τυφλά εντολές»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η ακυβερνησία έχει οδηγήσει στην ευρωπαϊκή περιθωριοποίηση της χώρας μας που έχει γίνει ο «αδύναμος κρίκος» της Ευρωζώνης. Κατηγόρησε μάλιστα τον Κ.Καραμανλή ότι ο ίδιος πρότεινε τυφλή αποδοχή των ευρωπαϊκών δεδομένων.  «Εμείς διεκδικούμε άλλες επιλογές», σημείωσε ο κ.Παπανδρέου. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα στην ΕΕ «διευρύνεται ή συρρικνώνεται ανάλογα με τη διαπραγματευτική προσπάθεια και ικανότητα».

Η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε την τελευταία πενταετία, κατά τον ίδιο, μας  έφερε ξανά τη δαμόκλειο σπάθη της επιτήρησης. «Για το διασυρμό της χώρας δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο ιδιοτελής σας μικροκομματισμός και η ανικανότητά σας», υπογράμμισε ο κ.Παπανδρέου.

«Εγκαταλείψατε τα κεκτημένα»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή εγκατέλειψε την συμφωνία του Ελσίνκι επαναφέροντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό σε διμερές επίπεδο, αντί του ευρωπαϊκού.

«Πάνε περίπατο επί ημερών σας οι λεπτές κόκκινες γραμμές. Και σήμερα αναρωτιέστε προς τι η επιθετικότητα της Τουρκίας. Η εξωτερική πολιτική δεν είναι οι τυπικές παρουσίες αγκαρίας στα Συμβούλια Κορυφής με δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση», υπογράμμισε ο κ.Παπανδρέου.

Λύση και μήνυμα από τις εκλογές

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ.Παπανδρέου καυτηρίασε την προσέγγιση ΝΔ και ΛΑΟΣ και τόνισε ότι η «συναίνεση» εξελίσσεται σε «εργολαβία μεταξύ των δύο δεξιών παρατάξεων». «Η δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τροποποιώντας το γνωστό σύνθημα και σημείωσε ότι αποτελεί παρελθόν πλέον η ρητορεία Καραμανλή περί «μεσαίου χώρου».

Το ΠΑΣΟΚ οδηγεί σε λύσεις και πατριωτική περηφάνια για την Ελλάδα, υποστήριξε ο πρόεδρός του και επανέλαβε ότι έχει προτείνει πρόωρες εκλογές. «Σε κάθε περίπτωση οι ευρωεκλογές προσλαμβάνουν έναν διπλό πολιτικό χαρακτήρα. Θα δώσουμε σαφές μήνυμα για την αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα και για την ανατροπή των πολιτικών που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο» κατέληξε.

Κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Η Αλέκα Παπαρήγα επιτέθηκε στα δύο μεγάλα κόμματα και εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για το πού μπορεί να οδηγήσει σήμερα η κρίση, όταν σε περίοδο αυξητικών ρυθμών ανάπτυξης άρχισε νέος κύκλος πολέμων. Η αποστολή ελληνικών στρατευμάτων, όπως στη Βοσνία και αλλού, είναι συμβολή στην κατοχή και όχι αλληλεγγύη στους λαούς, κατά τη γ.γ. του ΚΚΕ.

Για την ονομασία της ΠΓΔΜ η ίδια τάχθηκε υπέρ της παροχής εγγυήσεων για εξασφάλιση συνόρων και μη ύπαρξη μειονοτικών και αλυτρωτικών διεκδικήσεων. Επισήμανε επίσης ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν εξασφαλίζονται εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι «ισχυρή Ελλάδα για το λαό σημαίνει μια Ελλάδα έξω από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Ζήτησε ευρεία συζήτηση

Ο Αλ.Αλαβάνος από την πλευρά του εκτίμησε ότι «ζούμε σε εποχή μεγάλης ρευστότητας με μεγάλες ανακατατάξεις» και η Ελλάδα πρέπει να μην χάσει τις δυνατότητες που έχει αλλά να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες για πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Για το λόγο αυτό ζήτησε από την κ.Μπακογιάννη να διοργανώσει μια μεγάλη συζήτηση για την εξωτερική πολιτική με θέμα τις αδυναμίες και τις προοπτικές που υπάρχουν σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης.

Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση μείωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Δεν αγνοούμε τις απειλές αλλά μπορεί να υπάρξουν επιλογές ώστε να μειωθούν κατά πολύ οι δαπάνες», και έφερε ως παράδειγμα ότι «ακόμα και ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε περικοπές ύψους 40 εκατ. δολαρίων».

«Χρειάζεται επαναπροσδιορισμός επιλογών με ενεργές πολιτικές. Πρέπει να κάνουμε άνοιγμα σε Ρωσία,Κίνα,σε αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και ουσιαστική αξιοποίηση του ΟΑΣΕ.Να πούμε ότι έχουμε δυνατότητες ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα ασφάλειας της ΕΕ. Χρειάζεται ρήξη με τον ευρωατλαντισμό», σημείωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Καυτηρίασε επίσης την «απουσία της Ελλάδας από τη διεθνή σκηνή όταν ήταν σε εξέλιξη η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. «Οταν κλείναμε τα μάτια ο τούρκος πρωθυπουργός ερχόταν σε σύγκρουση με βασικές επιλογές της ΕΕ και των ΗΠΑ» σημείωσε ο κ.Αλαβάνος.

Ειδικά για την ΠΓΔΜ ο κ.Αλαβάνος χαρακτήρισε την κυβέρνηση Γκρούεφκσι «ακραία εθνικιστική» που πρέπει να πάρει τις «απαραίτητες απαντήσεις, χωρίς εύκολο πατριωτισμό».

Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και Ντόρα

Ο κ. Καρατζαφέρης στην αρχή της τοποθετησής του χαρακτήρισε «αθλιότητα από κάποιους του ΠΑΣΟΚ» τους χαρακτηρισμούς που του απευθύνουν «ότι είναι άκρο» και πρόσθεσε πως αυτό γίνεται όταν εξυπηρετούνται «κομματικοί σκοποί». Κατά τον ίδιο η συναίνεση που παρείχε στον Κ.Καραμανλή για την αντιμετώπιση της κρίσης θα ήταν ίδια αν στη θέση του ήταν ο κ.Παπανδρέου ή ο κ. Αλαβάνος. «Δεν με ενδιαφέρετε εσείς, αλλά η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, επέστρεψε τον χαρακτηρισμό «περί ακροτήτων» επιτιθέμενος στον κ.Παπανδρέου για το γεγονός ότι ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς «ανέχεται» ως αντιπρόεδρο χαρακτηρίζοντας «ακρότητες» το να ανέχεται ως αντιπρόεδρό του στην Σοσιαλιστική Διεθνή (τον Εχούντ Μπαράκ, υπουργό Αμυνας και πρόεδρο των Εργατικών στο Ισραήλ) έναν άνθρωπο που επιτέθηκε στη Γάζα. Τον ίδιο χαρακτηρισμό προσέδωσε και στη δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζί, «σχετικά με την τουρκική μειονότητα και με το προσκλητήριο της Τουρκίας να την λυτρώσει».

Πολιτική λιμναζόντων υδάτων

Στη συνέχεια και για την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία ο κ.Καρατζαφέρης σημείωσε ότι πάει μόνο στην μία πλευρά για πρώτη φορά, κάτι που «είναι απόρροια της εξωτερικής πολιτικής των λιμναζόντων υδάτων», ενώ περιέγραψε τις επαφές Μπακογιάννη - Κλίντον στην Ουάσιγκτον ως «ξεπέταγμα δέκα λεπτών». Μάλιστα, υπαινίχθηκε σαφώς ότι μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ κατευθύνονται για την προσωπική προβολή της υπουργού Εξωτερικών!

Ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε ακόμη μία φορά κατά της υποστήριξης της χώρας μας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό αν δεν ακούσει εκείνον «ας ακούσει τουλάχιστον τον Σαρκοζί, που λέει όχι ... χάσαμε την ευκαιρία με τον Πούτιν ... ας μην χάσουμε την ευκαιρία και με τον Σαρκοζί που είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της χώρας μας» σημείωσε.

Απάντηση Ντόρας για την ...ακροδεξιά!

Ο κ.Καρατζαφέρης έκανε τρία λεπτά για να μας πείσει ότι δεν είναι των άκρων και άλλα 27 για να επιβεβαιώσει ότι είναι, σημείωσε στην τοποθέτησή της η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η υπουργός Εξωτερικών καταλόγισε διγλωσσία στον Γ.Παπανδρέου για το ότι «ενώ είχε αποδεχθεί ότι τα Σκόπια θα προχωρήσουν στην Ε.Ε. με το όνομα FYROM, έφθασε να μας πει ότι όλο το πλέγμα του Βουκουρεστίου το είχε σκεφθεί εκείνος ... Δεν είναι κακό να αναγνωρίζει κανείς την πρωτοβουλία του άλλου. Είναι καλό για την Βουλή των Ελλήνων και τα εθνικά θέματα».

«Η Ελλάδα δεν είναι φοβικό κράτος -υπογράμμισε η ΥΠΕΞ- δεν είναι κλεισμένη στο καβούκι της. Είναι ώριμη δημοκρατία που ασκεί πολιτική στην ΕΕ και δια της ΕΕ, αλλά είναι παρούσα παντού: στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή - και σήμερα, λόγω ΟΑΣΕ, το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών είναι πλέον εξαιρετικά δραστήριο σε όλες τις περιοχές του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας» σημείωσε η ελληνίδα ΥΠΕΞ.

«Αν υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που δεν ακολουθήθηκαν, να μας το πείτε. Δεν το είπατε όμως. Ακούμε αφορισμούς, γενικούς, αοριστολογίες. Αυτό δεν βοηθά την εξωτερική πολιτική», κατέληξε η κ. Μπακογιάννη υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να βγαίνει από τη Βουλή, ό,τι είναι αρνητικό για τη χώρα μας. Δεν μπορεί στο εξωτερικό να συνεργαζόμαστε και στο εσωτερικό να μην μπορούμε να κάνουμε έναν πολιτισμένο διάλογο και να γίνεται προσπάθεια να βρεθούν σημεία διαφωνίας στην κυβέρνηση».

Για περισσότερα και για το βιντεάκι κλικ στο 
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=2670792

Για περισσότερα ΕΔΩ1

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ

Η ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ

Πρωτοβουλίες για την εξυγίανση και τη διασφάλιση της Ενημέρωσης, την ελευθερία της έκφρασης και των θέσεων εργασίας των δημοσιογράφων σε όλα τα ΜΜΕ αποφάσισε να αναλάβει στη σημερινή συνεδρίασή του το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.

Το συμφέρον της κοινωνίας στο σύνολό της αλλά και το συμφέρον του κάθε πολίτη ξεχωριστά είναι η έγκυρη Ενημέρωση και αυτή είναι η μόνη απάντηση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η εργοδοτική ασυδοσία, που κλιμακώνεται σε Ρ/Τ Μέσα, εφημερίδες, αλλά και στο διαδίκτυο, επιχειρεί να καθιερώσει νέα μοντέλα στα ΜΜΕ χωρίς συντάκτες, καθιστώντας όμως και με την τακτική της αυτή, υπεύθυνους τους δημοσιογράφους στο σύνολό τους, για τα σκουπίδια που προσπαθεί να εμφανίσει ως δήθεν ενημερωτικά προϊόντα.

Για περισσότερα κλικ http://www.esiea.gr/gr/index.html

Φωνή λαού, οργή Θεού ....

Ούτε-ούτε!…

Κάποιος ηγεμόνας είπε:

Ήρθε πια «εδώ και τώρα»

Η μεγάλη μας η ώρα!

Να διαλέξουμε είτε-είτε:

Είτε τις γαλάζιες κάμπιες

Είτε πράσινες ακρίδες…

Γιατί αλλιώτικα τελειώνουν

Και οι λιγοστές ελπίδες…

 

Και «δεκάρικους» σαν βγάζει

Αδιάκοπα κραυγάζει:

Κάντε τόπο να χωρέσουν

Όλα τα «χρυσά» λαμόγια

Από τα μεγάλα σόγια

Μες στο κλεφτομαγαζί!

Όπου κάμπιες και ακρίδες,

Πάνω από μισόν αιώνα

Πλιατσικολογούν μαζί…


Όπου αδιάκοπα ληστεύουν

Τ’ ασφαλιστικά ταμεία

Και για τους συνταξιούχους

δεν αφήνουν «ούτε μία»…

 

Και με χρέη πελωρίων

Διαστάσεων μας φορτώνουν

Με τα τόσα, που τσεπώνουν,

Κλέβοντας, άνευ ορίων…

 

Μα εσύ, φτωχέ λαέ μου,

Άγρια καταληστευμένε

Κι ανελέητα ρημαγμένε,

Τις ψευτιές τους μην ακούτε.

Κι όταν εκλογές θα κάμουν

Να φωνάξτε: ούτε-ούτε!

 

Ούτε πια γαλάζιες κάμπιες

Ούτε πράσινες ακρίδες!

Για να έχουμε στο μέλλον

Έστω ελάχιστες ελπίδες…

Παπα-Ηλίας

Εγώ το πρώτο κορόιδο ...

 Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι να πληρώνω το μικρό
                  μπουκάλι νερό 50 λεπτά (τόσο κάνει και το μισό λίτρο
                  βενζίνη) ενώ αγοράζεται 5-7 λεπτά (περίπου 1000%
                  αισχροκέρδεια). Από 50 δραχμές (17 λεπτά) αυξήθηκε
                  στις 170 δραχμές (50 λεπτά) με την αλλαγή του
                  νομίσματος από δραχμή σε ευρώ και δεν πήρα χαμπάρι.

                  Είμαι κορόιδο γιατί. ενώ οι χώροι άθλησης θα έπρεπε
                  να μου παρέχονται δωρεάν από το δήμο, δέχομαι να
                  πληρώνω από 6 έως 12 ευρώ για να παίξω μία ώρα
                  ποδόσφαιρο (από 80 έως 120 ευρώ ανά ώρα) στα
                  περίφημα 5Χ5 όπου δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για
                  προθέρμανση και η κατάσταση του τάπητα είναι κατά
                  κανόνα άθλια. Τουλάχιστον τα 5Χ5 έχουν κάνει
                  πλούσιους και τους φυσιοθεραπευτές καθώς οι μισοί
                  και πλέον πελάτες τους προέρχονται από εκεί
                  (διαστρέμματα, ρήξη χιαστού, κάκωση μηνίσκου κλπ,
                  εξαιτίας της ακαταλληλότητα ς του χλοοτάπητα).

                  Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι να πληρώνω τον καφέ 3
                  και 4 ευρώ ενώ το κόστος του δεν υπερβαίνει τα 20
                  λεπτά (αισχροκέρδεια μέχρι και 2000 %). Κόβεται
                  περίπου μία απόδειξη ανά τρεις καφέδες και σχεδόν
                  πάντα οι υπάλληλοι κακοπληρώνονται και είναι
                  ανασφάλιστοι. Μάλιστα οι ιδιοκτήτες και οι υπάλληλοι
                  θεωρούν αυτονόητη τη συναίνεσή μας στη μη παροχή
                  αποδείξεων σαν να κερδίζουμε κι εμείς από αυτή την
                  ιστορία.

                  Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι να πληρώνω το ποτό 6,
                  7, 8 ευρώ και βάλε, όσο περίπου κάνει το μπουκάλι
                  στη χονδρική (1 μπουκάλι = 10-12 ποτά, αισχροκέρδεια
                  από 500 % και πάνω). Και φυσικά πολύ συχνά τα ποτά
                  είναι μπόμπες, σχεδόν ποτέ δεν κόβονται αποδείξεις
                  και σχεδόν πάντα οι υπάλληλοι κακοπληρώνονται και
                  είναι ανασφάλιστοι. Σε όλη την Ευρώπη η μπύρα
                  κοστίζει 1 με 1,5 ευρώ και το ποτό 3 με 4. Εδώ το
                  σαπουνόνερο που μας πουλάνε για μπύρα κοστίζει 5 με
                  6 ευρώ και η μπόμπα 7 με 8 (στα 8 ευρώ πωλείται
                  συνήθως η σπέσιαλ μπόμπα). Και τα ενοίκια; Και η
                  προστασία; Τα πρόστιμα; Αν δεν έβγαζε τέτοιο
                  υπερκέρδος δε θα ήταν τόσο ψηλά τα ενοίκια, δε θα
                  έρχονταν οι μπράβοι για προστασία, δε θα τους
                  έριχναν απανωτά πρόστιμα από τους δήμους για να
                  πάρουν κι αυτοί τη μίζα τους. Αλλά εγώ το κορόιδο
                  φταίω που τα πληρώνω...

                  Είμαι κορόιδο γιατί. με έχουν πείσει ότι έτσι είναι
                  τα πράγματα και τι να κάνουμε. (Ποιον βολεύει άραγε
                  αυτή η νοοτροπία? ).

                  Είμαι κορόιδο γιατί. δικαιούμαι δωρεάν παιδεία αλλά
                  μετά το σχολείο αν δεν πάω στο φροντιστήριο δεν έχω
                  ελπίδα να περάσω στο πανεπιστήμιο. Κοινώς, είμαι όλη
                  την ημέρα στις αίθουσες για να μου διδάξουν αυτά που
                  θα 'πρεπε να μου διδάσκουν σε μισή μέρα. Φυσικά με
                  το αζημίωτο.
                  Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι να πληρώνω διόδια για
                  δρόμους που ευθύνονται για χιλιάδες ατυχήματα και
                  εκατοντάδες νεκρούς.

                  Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι να πληρώνω την ΕΡΤ
                  υποχρεωτικά μέσω της ΔΕΗ. Αυτή η παράνομη
                  εξαναγκαστική πληρωμή μιας προαιρετικής υπηρεσίας θα
                  είχε μια βάση αν τα προγράμματα της ΕΡΤ δεν
                  περιλάμβαναν διαφημίσεις. Έτσι όπως έχουν τα
                  πράγματα είμαι κορόιδο με κεφαλαία.

                  Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι να πληρώνω τους φόρους
                  μου κανονικά ενώ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ
                  ΦΟΡΟΥΣ!!!. Μάλιστα μας έχουν πείσει ότι αυτός που
                  φοροδιαφεύγει (δεν κόβει αποδείξεις, δεν πληρώνει
                  φόρους με διάφορα λογιστικά κόλπα, κ.ο.κ.) είναι
                  μάγκας, καθιστώντας μας συνένοχους σε μια πρακτική
                  που ωφελεί μόνο τους πολύ (αλλά πολύ) πλούσιους.

                  Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι να με βομβαρδίζουν με
                  παραπλανητικά γκάλοπ του τύπου: Ποιον θεωρείτε
                  καταλληλότερο πρωθυπουργό τον τάδε ή τον τάδε...
                  Δηλαδή αν μας ρωτούσαν "Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο
                  πρωθυπουργό τον Χίτλερ ή τον Μάο;", τα αποτελέσματα
                  θα έδειχναν ότι οι μισοί Έλληνες είναι ναζιστές και
                  οι άλλοι μισοί μαοϊστές.

                  Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι την πλύση εγκεφάλου από
                  διάφορους βαλτούς (όπως Τράγκας, Πρετεντέρης,
                  Χατζηνικολάου και λοιποί πανελίστες) οι οποίοι δήθεν
                  παίρνουν το μέρος του κόσμου αλλά τελικά με τον έναν
                  ή τον άλλο τρόπο υπονομεύουν πάντα κάθε συλλογική
                  κίνηση αντίδρασης (οι διαδηλωτές που κλείνουν τους
                  δρόμους και ταλαιπωρούν τον κόσμο, οι σκουπιδιάρηδες
                  που παίζουν με την υγεία μας, οι υπάλληλοι της ΔΕΗ
                  που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μας, κ.ο.κ.) και οι
                  οποίοι σε όλα τα σκάνδαλα που γίνονται τόσα χρόνια
                  είναι οι πρώτοι που βγαίνουν και λένε ότι "δε θα
                  βγάλουμε άκρη". Αυτή είναι η δουλειά τους και την
                  κάνουν πολύ καλά και όταν στήνουν φαγοπότια όλοι
                  μαζί και γλεντάνε, μας χλευάζουν και μας αποκαλούν
                  κορόιδα. Και έχουν δίκιο...

                  Είμαι κορόιδο γιατί. ενώ τόσα χρόνια το πρόβλημα με
                  τα βιβλία του δημοτικού είναι ότι έχουν
                  αντικατασταθεί με κακογραμμένα χαμηλότερου επιπέδου
                  βιβλία, με παραπλανούσαν τόσο καιρό προκαλώντας σάλο
                  με το βιβλίο ιστορίας της έκτης δημοτικού για να
                  συγκαλύψουν την οργανωμένη υποβάθμιση της
                  πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

                  Είμαι κορόιδο γιατί. στο σκάνδαλο Ζαχόπουλου (όπου
                  το σκάνδαλο ήταν ότι ο εκλεκτός του πρωθυπουργού και
                  της γυναίκας του ήταν διεφθαρμένος) με έπεισαν ότι
                  το σκάνδαλο ήταν τι ανωμαλία έκρυβε το περιβόητο DVD.

                  Είμαι κορόιδο γιατί. στο σκάνδαλο με τις παράνομες
                  απαλλαγές με έπεισαν ότι η προστασία προσωπικών
                  δεδομένων είναι αυτή που έβαλε την υπόθεση στο
                  αρχείο (για να μην αποκαλυφθούν τα ονόματα των γιων
                  βουλευτών, υπουργών, εφοπλιστών, βιομηχάνων και
                  λοιπών φραγκάτων που με ταρίφα περίπου 20.000 ευρώ
                  εξαγόρασαν τη στρατιωτική τους θητεία). Κι εμείς τα
                  κορόιδα στέλνουμε τα παιδιά μας στα σύνορα να
                  ταλαιπωρούνται και να τινάζουν τα μυαλά τους στον
                  αέρα για να προστατέψουμε τελικά τα συμφέροντα όλων
                  αυτών που πατρίδα τους είναι μόνο το χρήμα.

                  Είμαι κορόιδο γιατί. με έπεισαν ότι για να γίνει το
                  παιδί μου καλύτερος μαθητής πρέπει να δίνει
                  περισσότερες εξετάσεις στο γυμνάσιο και στο λύκειο.
                  Φορτώνοντας με άγχος, πίεση και άσκοπη αποστήθιση
                  τους μαθητές εναρμονίζουμε το σχολικό μας σύστημα με
                  αυτό των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας όπου τα
                  παιδιά όταν τελειώνουν το σχολείο δεν ξέρουν πού
                  τους πάνε τα τέσσερα. (Στις ΗΠΑ μάλιστα αυξάνεται η
                  τάση να μη στέλνουν οι γονείς τα παιδιά στο σχολείο
                  και να τους κάνουν οι ίδιοι μάθημα στο σπίτι γιατί
                  θεωρούν ότι το επίπεδο στα σχολεία είναι πολύ χαμηλό).

                  Είμαι κορόιδο γιατί. δίνω εξετάσεις στο Γυμνάσιο για
                  να πάω στο Λύκειο (φροντιστήρια), στο Λύκειο για να
                  περάσω στο Πανεπιστήμιο (εκεί να δεις φροντιστήρια),
                  στο Πανεπιστήμιο για να πάρω πτυχίο (μέχρι πρότινος
                  δωρεάν, με τον νόμο πλαίσιο θα τα σκάμε χοντρά),
                  μετά δίνω εξετάσεις στον ΑΣΕΠ για να διοριστώ (άντε
                  πάλι φροντιστήριο). Κοινώς προσ! παθώ συνέχεια να
                  αποδείξω στους δασκάλους μου κατά πόσον αυτοί είναι
                  καλοί δάσκαλοι.


                  Είμαι κορόιδο γιατί. με έχουν πείσει ότι οι αιώνιοι
                  φοιτητές επιβαρύνουν τα πανεπιστήμια ενώ στην
                  πραγματικότητα αυτοί χάνουν όλα τους τα προνόμια
                  μετά από περίπου 6 χρόνια φοίτησης (δηλαδή δωρεάν
                  σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και πάσο) και δεν είναι
                  παρά ένας αριθμός σε έναν κατάλογο. Στην ουσία
                  θέλουν μελλοντικά να έχουν τη δυνατότητα να
                  αποβάλλουν από τις σχολές φοιτητές που δεν είναι
                  αρκετά υπάκουοι, που αντιδρούν απέναντι σε
                  συμφέροντα, που ανήκουν σε παρατάξεις που δρουν
                  αντίθετα προς τις βλέψεις καθηγητών κλπ, δηλαδή να
                  καταργήσουν το πολιτικό και ιδεολογικό άσυλο των
                  σπουδαστών και το δικαίωμά τους να εκφράζονται και
                  να πολιτεύονται ελεύθερα. Κοινώς θέλουν να
                  καταλύσουν το φοιτητικό κίνημα που στην Ελλάδα και
                  παγκοσμίως φαίνεται να είναι το μοναδικό κίνημα
                  ικανό να ανατρέψει δικτατορικά και ολοκληρωτικά
                  καθεστώτα.

                  Είμαι κορόιδο γιατί. οι εθνοπροδότες που με
                  κυβερνούν τόσα χρόνια όχι μόνο υποβαθμίζουν
                  συστηματικά το επίπεδο της παιδείας μου (ξεκινώντας
                  με το νόμο Αρσένη, συνεχίζοντας με τα απαράδεκτα
                  βιβλία του δημοτικού και ολοκληρώνοντας το σχέδιο με
                  την αναθεώρηση του Άρθρου 16) αλλά με έχουν πείσει
                  κιόλας ότι όλα αυτά γίνονται για την αναβάθμιση της
                  παιδείας. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά γίνονται για
                  την υποβάθμιση της παιδείας και τη δημιουργία μιας
                  άβουλης μάζας που ξέρει μόνο να αποστηθίζει και δεν
                  προλαβαίνει να σκεφτεί και κατά συνέπεια να
                  αντιδράσει όταν πλήττονται τα δικαιώματά της. Όλα
                  αυτά γίνονται για την είσοδο των ιδιωτικών
                  συμφερόντων στην παιδεία (αν πέσει το επίπεδο των
                  δημόσιων πανεπιστημίων τότε θα γίνουν ανταγωνιστικά
                  τα ιδιωτικά κολέγια). Και τέλος, όλα αυτά γίνονται
                  για την κατάλυση του φοιτητικού κινήματος
                  (πλήττοντας αιώνιους φοιτητές και άσυλο), του μόνου
                  ικανού να ανατρέψει δικτατορίες όπως αυτή των
                  συνταγματαρχών που καθώς φαίνεται μάλλον δεν έφυγε
                  ποτέ...

                  Είμαι κορόιδο γιατί. με έχουν πείσει, μέσα από
                  χρόνια προπαγάνδα, ότι ο συνδικαλισμός (δηλαδή το
                  μοναδικό μέσο των εργαζομένων να προστατεύουν και να
                  διεκδικούν τα δικαιώματά τους) είναι κακό πράγμα και
                  ότι οι συνδικαλιστές (δηλαδή αυτοί που έχουν εκλεγεί
                  από τους συναδέλφους τους για να υπερασπίζονται τα
                  δικαιώματά τους) είναι όλ! οι διεφθαρμένοι και
                  αναξιόπιστοι. Λογικό πάντως να μας παρουσιάζουν έτσι
                  τα πράγματα αφού κανένα αφεντικό δε θέλει να βλέπει
                  ενωμένους τους υπαλλήλους του γιατί αν του ζητήσουν
                  τα αυτονόητα (δηλαδή ασφάλιση, επιδόματα, οκτάωρο,
                  υπερωρίες) δε θα μπορέσει να κτίσει την αυθαίρετη
                  βίλα του ούτε να πάρει το κότερο που έχει βάλει στο
                  μάτι.

                  Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι να πληρώνω πανάκριβα το
                  Ίντερνετ τη στιγμή που εδώ και χρόνια σε όλη την
                  Ευρώπη (ακόμη και σε χώρες του πρώην ανατολικού
                  μπλοκ) το Ίντερνετ είναι δωρεάν για όλους και
                  χρεώνονται μόνο οι συνδέσεις πολύ υψηλών ταχυτήτων.

                  Είμαι κορόιδο γιατί. με έχουν πείσει ότι υπάρχει
                  συναίνεση του κόσμου για την παρούσα κατάσταση.
                  Κανείς δε μου λέει ότι γίνονται τουλάχιστον τρεις με
                  τέσσερις διαδηλώσεις την εβδομάδα στο κέντρο της
                  Αθήνας και όταν γίνονται απεργίες κανείς σχεδόν δεν
                  αναφέρει τις διεκδικήσεις των απεργών παρά μόνο την
                  ταλαιπωρία που θα προκαλέσει η απεργία. Η αποσιώπηση
                  των διαδηλώσεων και η συγκάλυψη των αιτημάτων των
                  απεργών αποκαλύπτει τον ρόλο ΟΛΩΝ των ΜΜΕ στο
                  πολιτικό παιχνίδι και το μερίδιο της ευθύνης τους
                  για τα προβλήματα του κόσμου σε αυτό τον τόπο.

                  Είμαι κορόιδο γιατί.δέχομαι αδιαμαρτύρητα να
                  αισχροκερδούν οι βενζινοπώλες και το κράτος εις
                  βάρος μου. Όλο το 2008 που ανέβαινε η τιμή του
                  πετρελαίου παγκοσμίως η Ευρωπαϊκή Ένωση ρύθμιζε το
                  ευρώ ώστε να μην επηρεάζεται από την κρίση και η
                  τιμή του πετρελαίου στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη
                  παρέμενε σταθερή.. Μόνο στην Ελλάδα αυξανόταν η τιμή
                  του ενώ συνεχίζουμε να πληρώνουμε χρυσάφι το
                  πετρέλαιο ακόμα και τώρα που η τιμή του βαρελιού
                  έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (κι εμείς
                  εξακολουθούμε να πληρώνουμε τη βενζίνη 1 ευρώ το
                  λίτρο).

                  Είμαι κορόιδο γιατί. όταν καιγόταν όλη η Ελλάδα από
                  τους συνήθεις θερινούς εμπρησμούς των καταπατητών
                  δασικών εκτάσεων με έπεισαν ότι τις φωτιές τις
                  έβαλαν κάποιοι άρρωστοι πυρομανείς, κάποιος
                  ασύμμετρος εχθρός, μέχρι και οι γνωστοί-άγνωστοι των
                  Εξαρχείων... Ούτε ένα χρόνο μετά γίνεται καταπάτηση
                  των καμένων εκτάσεων τόσο στην Πελοπόννησο όσο και
                  στην Πάρνηθα από αυτούς που όλοι υποψιαζόμασταν ότι
                  κρύβονται πίσω από τους εμπρησμούς. (Τουριστικές
                  εγκαταστάσεις στην Πελοπόννησο, το εξ αρχής παράνομο
                  καζίνο στην Πάρνηθα επεκτείνεται, βίλες κτίζονται
                  στην Πάρνηθα στη μέση του δάσους). Οι επιτροπές
                  κατοίκων για την προστασία της Πάρνηθας που ανέβηκαν
                  να διανυκτερεύσου ν για να εμποδίσουν τις εργασίες
                  σε εργοτάξια που χτίζουν βίλες σε προστατευμένες
                  περιοχές βρήκαν απέναντί τους κλούβες των ΜΑΤ...
                  Ποιος να 'στειλε άραγε τα ΜΑΤ; Ο άρρωστος πυρομανής,
                  η ασύμμετρη απειλή, ή κάποιος μπαχαλάκιας των
                  Εξαρχείων; Εγώ αν και κορόιδο θα υποθέσω ότι τους
                  έστειλε ο ιδιοκτήτης της βίλας.

                  Είμαι κορόιδο γιατί. νομίζω ότι αυτοί που
                  μετακινούνται με ελικόπτερα και ιδιωτικά τζετ
                  νοιάζονται για την κατάσταση που επικρατεί στους
                  ελληνικούς δρόμους....

                  Είμαι κορόιδο γιατί. νομίζω ότι αυτοί που στέλνουν
                  τα δικά τους παιδιά στα ιδιωτικά νοιάζονται για την
                  κατάντια των δημόσιων σχολείων.

                  Είμαι κορόιδο γιατί. πιστεύω ότι θα τιμωρηθούν οι
                  ένοχοι για τα ολιγοπώλια (καρτέλ) που μαστίζουν την
                  οικονομία μας και πλήττουν κυρίως τα φτωχότερα
                  στρώματα της κοινωνίας. Καρτέλ στο γάλα, καρτέλ στη
                  βενζίνη, καρτέλ στα ! φρούτα, καρτέλ παντού. Τα
                  αρχικά πρόστιμα μειώνονται συνήθως, οι τιμές
                  παραμένουν υψηλές, ενώ στην πράξη δεν επιστρέφονται
                  στους καταναλωτές τα χρήματα που έχουν χάσει (π.χ.
                  με μια παρατεταμένη μείωση της τιμής του προϊόντος
                  ώστε να αντισταθμιστού ν οι απώλειες που προκλήθηκαν).
                  Και ο κατάλογος αυτός μπορεί να συνεχίζεται για
                  πάντα....

Ευχαριστώ τον N.Dim...