Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη στο enikos.gr


Τελευταία δημοσίευση: 28/02/2013 11:18Ξεχωρίζουν
Παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη στο enikos.gr
Μια παρέμβαση που θα προκαλέσει συζητήσεις, κάνει μέσω του enikos.gr, Ο Μίκης Θεοδωράκης, με αφορμή το κείμενο του Νίκου Χατζηνικολάου, με τίτλο "ΑΟΖ ΤΩΡΑ".... 
Διαβάστε την επιστολή του:

" Αγαπητέ κ. Χατζηνικολάου,
            Διάβασα το άρθρο σας «ΑΟΖ ΤΩΡΑ», με το οποίο καλείτε την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει το πρόσφατο παράδειγμα της Κύπρου και να ανακηρύξει την ελληνική ΑΟΖ. Το ερώτημα όμως είναι, μπορεί να το κάνει; Έχει το δικαίωμα; Αλλά και αν το κάνει, τότε σε ποιον θα ανήκει αυτή η ΑΟΖ; Στην Ελλάδα ή στους ξένους; Τους πιστωτές μας;
            Επ’ αυτού τα Μνημόνια με τα οποία οι Κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά έχουν δεσμεύσει την χώρα μας, θεωρούν ως δεδομένο το γεγονός ότι έχουμε παραδώσει στους πιστωτές την Εθνική μας Ακεραιότητα δηλαδή την Εθνική Ανεξαρτησία, όσο και το σύνολο του Εθνικού μας Πλούτου. Με άλλα λόγια, για όσον καιρό θα είμαστε χρεοκοπημένοι, οι πιστωτές έναντι του χρέους θα εισπράττουν μέσω του «Ταμείου» όλο τον υφιστάμενο και τον παραγόμενο πλούτο της χώρας, την αξία του οποίου θα καθορίζουν μονομερώς και στη συνέχεια θα τον μεταβιβάζουν στις Τράπεζές τους στο εξωτερικό.
            Και ειλικρινά μένω κατάπληκτος, όταν διαπιστώνω ότι το γεγονός αυτό αγνοείται από τους πάντες. Δηλαδή σαν να μην έχει γίνει. Σαν να μην υπάρχουν Μνημόνια, Τρόικα και Ταμείο. Πώς είναι δυνατόν, κ. Χατζηνικολάου, να παραμένει «μυστικό» το ότι κάποιοι πούλησαν την Πατρίδα μας στους ξένους;
            Όμως το αντιπαρέρχομαι και περνώ στη σημερινή πραγματικότητα, μετά την αποκάλυψη του μεγέθους του υποθαλάσσιου εθνικού μας πλούτου, που κατά τη γνώμη μου αλλάζει όλα τα δεδομένα, αφού τα Μνημόνια και οι δεσμεύσεις οφείλονται στο Δημόσιο Χρέος, δηλαδή στην αδυναμία μας να καλύψουμε τις οφειλές μας προς τους πιστωτές μας.
            Πόσα είναι τα χρέη μας; Ας πούμε, 400 δισ. ευρώ. Όμως από τις εκθέσεις των ειδικών, όπως είναι ο κ. Φώσκολος του οποίου την αξία και το κύρος δεν αμφισβητεί κανείς (είναι εξ άλλου σύμβουλος της Καναδικής Κυβέρνησης για θέματα υδρογονανθράκων) και ο καθηγητής Ζεληλίδης, μας αποκάλυψαν ότι η αξία του υφιστάμενου υποθαλάσσιου πλούτου καλύπτει τουλάχιστον πέντε φορές  το Δημόσιο Χρέος μας!
            Δεν θα έπρεπε τάχα, να αναθέσουμε σε κάποια Επιτροπή από Έλληνες και ξένους ειδικούς, να επιβεβαιώσουν αυτούς τους ισχυρισμούς, που  όχι μόνο θα μας βοηθήσουν να καλύψουμε το Χρέος και να απαλλαγούμε από τα Μνημόνια και τις Τρόικες αλλά και θα μας επιτρέψουν να εφαρμόσουμε αναπτυξιακές πολιτικές που θα αλλάξουν ριζικά τη ζωή και την μοίρα της πατρίδας μας;
            Θα μου επιτρέψετε να ξαναθυμίσω από την σελίδα σας τις ανακοινώσεις των ειδικών που προανέφερα, καθώς και του καθηγητή κ. Ζεληλίδη, ώστε οι αναγνώστες σας να λάβουν μια ακριβή εικόνα για τον υποθαλάσσιο πλούτο της χώρας μας.
            Αρχίζω από τον Καθηγητή κ. Φώσκολο:
«Θα πάω λίγο στη γεωλογία της περιοχής, για να δείξω ότι έχουμε πολλούς υδρογονάνθρακες, ιδιαίτερα κάτω από την Κρήτη. Τα αποθέματα είναι μεγάλα, για να μην πω μυθικά. 
Επί περίπου 18 εκατομμύρια χρόνια (18.000.000), αυτή η αναδίπλωση του πυθμένα, η πτυχή του πυθμένα, μετατράπηκε σε μία ράχη, η οποία λέγεται Μεσογειακή Ράχη. 
Η Μεσογειακή Ράχη είναι αυτή η οποία στη συνέχεια δημιούργησε παγίδες που δεσμεύουν το φυσικό αέριο.
Αυτή η Μεσογειακή Ράχη ξεκινάει από τη Ζάκυνθο και τελειώνει στην Κύπρο. Είναι μία τεράστια Ράχη με πάρα πολλές παγίδες. Οι παγίδες υπάρχουν σε μία έκταση 60 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων (60.000), έκταση ίση όση η Ελλάδα και περιμένουμε μέσα σε αυτές τις παγίδες να υπάρχει το φυσικό αέριο. Το ότι βγαίνει φυσικό αέριο, το έχουνε μετρήσει οκτώ (8) διεθνή ινστιτούτα. Δεν μπορούμε να λέμε αυτή τη στιγμή ότι δεν υπάρχει φυσικό αέριο, όταν αυτό το πράγμα έχει μετρηθεί. 
ελέγχθηκαν επίσης από τους Νορβηγούς πριν ενάμιση χρόνο, στο γραφείο του κ. Μανιάτη.
Ποια είναι τα αποθέματα τα οποία έχουμε, το κομμάτι που θα γίνει η έρευνα από τους Νορβηγούς : τα αποθέματα εκτιμώνται – αυτή τη στιγμή – δίνω τιμές – σε ένα τρισεκατομμύριο εφτακόσια δισεκατομμύρια (1.700.000.000.000). Εάν το ελληνικό κράτος πάρει το 20% και οι περιφέρειες το 5% και εκτιμήσουμε τα άτομα τα οποία θα δουλέψουν και τη φορολογία αυτών των ατόμων και ταυτόχρονα συνεκτιμήσουμε την αντικατάσταση του εισαγόμενου πετρελαίου από το φυσικό αέριο, το ελληνικό κράτος θα κερδίσει 600 δισεκατομμύρια (600.000.000.000) σε 25 χρόνια. 
Δηλαδή κάθε χρόνο θα μπαίνουν μέσα στο Υπουργείο Οικονομικών 25 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο (25.000.000.000 $), χωρίς εμείς να βάλουμε φράγκο από την τσέπη μας. 
Εάν δούμε ποια είναι τα αποθέματα σε όλη την έκταση της ελληνικής ΑΟΖ, τότε τα αποθέματα αυτά εκτιμώνται σε 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια (2.500.000.000.000 $). Και το αντίστοιχο κέρδος, το ετήσιο κέρδος, το οποίο θα έχει το Υπουργείο Οικονομικών, είναι 32 δις το χρόνο (32.000.000.000 $), χωρίς εμείς να βάλουμε φράγκο από την τσέπη μας. Δηλαδή θα απασχολούνται 450 με 500 χιλιάδες άτομα (450.000 – 500.000) και το ελληνικό κράτος θα κερδίζει 32 δις το χρόνο (32.000.000.000 $). 
Αυτά τα έσοδα τα έχουμε από τα συμβατικά αποθέματα, από τα αποθέματα τα οποία εμείς μπορούμε αυτή τη στιγμή να αξιοποιήσουμε αύριο το πρωί. 
Εάν συνεκτιμήσουμε και τα αποθέματα, τα οποία θα αρχίσουνε να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης σε 15 χρόνια, τα αποθέματα αυτά είναι 10πλάσια από τα συμβατικά μας αποθέματα και θα αποφέρουν στο ελληνικό δημόσιο 17,5 τρισεκατομμύρια (17.500.000.000.000), η αξία τους είναι 17,5 τρισεκατομμύρια, τα οποία θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης σε 100 χρόνια από σήμερα. 
Θα ξεκινήσει η εκμετάλλευση σε 15 χρόνια, αλλά επί 100 χρόνια θα έχουμε τη δυνατότητα να βγάζουμε φυσικό αέριο. 
Τα έσοδα από αυτά τα συμβατικά και μη συμβατικά αποθέματα, των οποίων η αξία ανέρχεται σε 20 τρις (20.000.000.000.000), εάν εμείς πάρουμε το 25%, σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο σε μια περίοδο για 100 χρόνια, θα παίρνει 50 δισεκατομμύρια το χρόνο (50.000.000.000), για 100 χρόνια θα μπαίνουν μέσα στο Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς εμείς να βάλουμε ούτε μία δραχμή. 
Και με αυτά τα χρήματα εμείς μπορούμε να ξεχρεώσουμε τα χρέη μας, μπορούμε να αναστήσουμε την οικονομία μας, αποκτούμε μία τεράστια γεωπολιτική δύναμη. 
Και αυτό θα γίνει διότι οι Ευρωπαίοι έχουν ανάγκη από τον ορυκτό μας πλούτο, έχουν ανάγκη από τους υδρογονάνθρακες μας. 
Μέσα σε εξήντα μήνες η Ευρώπη θα πεινάσει ενεργειακά και χρειάζονται την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να φύγει από το ευρώ, είτε το θέλουμε εμείς είτε δεν το θέλουμε εμείς και μας έχουν ανάγκη οι Ευρωπαίοι. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Έχουμε πλούτο, τον οποίο τον έχουν ανάγκη για να επιβιώσουν οι οικονομίες τους, για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες τους. Επομένως το μέλλον για την Ελλάδα, εφόσον βρεθεί στην Ελλάδα ένας Πούτιν, θα μπορέσει να είναι λαμπρό και νομίζω ότι μπορεί η Ελλάδα να ξαναδεί πάλι εποχές του Περικλή. 
Τα χρήματα που θα μπαίνουν μέσα, τα 50 δισεκατομμύρια (50.000.000.000), αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο (1/3) του σημερινού ελληνικού προϋπολογισμού. 
Η αξία των αποθεμάτων, τα 20 τρις (20.000.000.000.000), αντιστοιχούν με 143 ελληνικούς προϋπολογισμούς. Τα χρήματα είναι αμύθητα και θα πρέπει αυτό το πράγμα να συνειδητοποιηθεί».  
            Συνεχίζω με τον κ. Λυγερό:

«Η χώρα μας είναι το πιο «ακριβό οικόπεδο» σε γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο αλλά κάποιοι κρατούν στην αφάνεια, τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο. 
Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα μας, την αποκλειστική οικονομική μας ζώνη, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να παίξουμε σημαντικό ρόλο στα χρόνια που θα ακολουθήσουν μιας και η πατρίδα μας βρίσκεται στο ενεργειακό

σταυροδρόμι τριών ηπείρων».
            Επίσης ο κ. Κονοφάγος μας λέει:
«Απαιτείται λοιπόν στρατηγική από πολιτική άποψη, στρατηγική και γεωπολιτικό όραμα, με τη συμμετοχή όμως τεχνοκρατών διότι να σας πω την αλήθεια οι πολιτικοί δεν ενδιαφερθήκανε για εμάς του τεχνοκράτες τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια καθόλου, δεν τους ενδιέφερε να έχουν σχέση μαζί μας.
Πρόκειται να ψηφιστεί στο τέλος του έτους στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οδικός χάρτης του 2050, δηλαδή τα επόμενα σαράντα χρόνια θα ψηφιστεί στο Στρασβούργο. Τί λέει αυτός ο χάρτης; Λέει ότι η ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης σε φυσικό αέριο θα επικεντρωθεί κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο και στο Βόρειο Πόλο στον Αρκτικό Ωκεανό. Άρα αυτό που θα ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο, συνδέει τον Αρκτικό Ωκεανό με την ανατολική Μεσόγειο, όσον αφορά το φυσικό αέριο διότι ο Βόρειος Πόλος περιέχει υπολογίζεται το 25% των παγκοσμίων αποθεμάτων φυσικού αερίου».
Τέλος ο καθηγητής Α. Ζεληλίδης σε πρόσφατη εκπομπή ανέφερε ότι κατά την άποψή του «το φυσικό αέριο που υπάρχει από την Κέρκυρα ακολουθώντας όλη την Δυτική Ελλάδα και φτάνοντας ως την Νότιο Κρήτη υπολογίζεται η αξία του σε ένα τρις. 500 δις».
Επαναλαμβάνω ότι κατά τη γνώμη μου μετά από όλες αυτές τις πληροφορίες θα έπρεπε να σχηματιστεί κατ’ αρχήν μια Εθνική Επιτροπή από επιστήμονες σε συνεργασία με ξένα ινστιτούτα να καταλήξει στον πραγματικό πλούτο που υπάρχει στην περιοχή μας και ειδικά στην ανατολική περιοχή της Μεσογείου. Όταν βεβαιωθούμε γι’ αυτό, τότε η δεύτερη πράξη που πρέπει να κάνουμε είναι να ανακηρύξουμε την ελληνική ΑΟΖ μέσα στην οποία περικλείεται το 80% του πλούτου αυτού. Η ελληνική ΑΟΖ θα τετραπλασιάσει την έκταση της Ελλάδας, θα γίνουμε χώρα μεσαίου ευρωπαϊκού μεγέθους, ενώ από την οικονομική άποψη θα μας καταστήσει από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης.
Με δεδομένη την ύπαρξη αυτού του πλούτου που υπολογίζεται σε πολλά τρισ. Ευρώ που σε βάθος χρόνου θα αυξάνεται, αποκτάμε αυτομάτως την δυνατότητα να απαλλαγούμε εντελώς από χρέη και τόκους και κυρίως να αποκτήσουμε την πλήρη οικονομική μας ανεξαρτησία.
Γιατί όμως δεν γίνονται όλα αυτά; Διότι η πολιτική τάξη στην Ελλάδα, όπως ήδη ανέφερα, είναι εξαρτημένη. Που σημαίνει εκτός των άλλων ότι δεν έχει ουσιαστικά το δικαίωμα να προχωρήσει σε χειρισμούς με όλα τα κράτη με τα οποία θα πρέπει να συνεννοηθούμε για την κήρυξη της ΑΟΖ, δηλαδή Τουρκία, Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτο κλπ. Δηλαδή προβλήματα που έλυσαν όλες οι άλλες χώρες του κόσμου που έχουν ως τώρα ανακηρύξει ΑΟΖ. Ειδικά με την Τουρκία. Και για το Αιγαίο. Η δική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να ανακηρύξουμε το Αιγαίο περιοχή υψηλού φυσικού κάλλους για να μην διακινδυνεύσουμε να το μολύνουμε με γεωτρήσεις αλλά και αν αποφασιστεί η εκμετάλλευση πετρελαίου στο Αιγαίο, εάν οι δύο χώρες Ελλάδα και Τουρκία είναι πράγματι κυριαρχικά ανεξάρτητες, απέναντι στις ΗΠΑ που όπως είναι φανερό, θεωρούν τα πετρέλαια του Αιγαίου ως ιδιοκτησία τους, τότε κατά τη γνώμη μου είναι τελείως ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι με συζητήσεις θα βρούμε λύση που να συμφέρει και στα δύο κράτη. Η απειλή που όπως είδαμε  προέρχεται πιο πολύ από άλλες χώρες παρά από την Τουρκία, ότι δήθεν η Τουρκία θα μας κάνει πόλεμο, είναι για μένα εντελώς μη ρεαλιστική. Όπως είναι φανταστικό το να κάνει πόλεμο η Ισπανία στην Πορτογαλία, Η Γαλλία στο Βέλγιο, η Σουηδία στην Φινλανδία κλπ. Και είναι γελοίο και προσβλητικό με την επίσκεψη του Ολάν που βασικά ήρθε ακριβώς για να πάρει μερίδιο τραβηγμένος από την οσμή του πετρελαίου και να μας πουλήσει φρεγάτες για να αμυνθούμε στην Τουρκία. Αυτά είναι γελοιότητες
Όμως η ελληνική κυβέρνηση όπως όλος ο πολιτικός κόσμος είναι απόλυτα δεσμευμένοι με τα Μνημόνια που ψήφισε η ελληνική Βουλή κι έτσι δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα απ’ αυτούς, διότι -το επαναλαμβάνω για να εμπεδωθεί μέσα στην κοινή γνώμη- με την ψήφιση αυτή υπάρχει όρος ότι η Ελλάδα παραδίδει στα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη δηλ. στους δανειστές της την εθνική της ανεξαρτησία και βάζει ενέχυρο τον εθνικό μας πλούτο, πάνω στον οποίο εφ’ όσον εξακολουθεί η Ελλάδα να έχει χρέη, είμαστε υποχρεωμένοι να παραδίδουμε μέσω του Ταμείου κάθε είδους πλούτο της χώρας μας και φυσικά εάν φτάσουμε στο μέγα εθνικό έγκλημα να κηρυχτεί ΑΟΖ μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, αυτό σημαίνει ότι όλος αυτός ο παραπάνω πλούτος θα παραδοθεί μέσω του Ταμείου στους δανειστές, κυρίους Μέρκελ, Ολάν και άλλους που παραμονεύουν να μας ληστέψουν". 

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Δεν αξίζει να μας λυπηθεί κανείς


Δεν αξίζει να μας λυπηθεί κανείς


Εδώ και πέντε χρόνια, η χώρα κατρακυλάει από το κακό στο χειρότερο, και καθόμαστε ακόμα να το συζητάμε. Στα παράθυρα, στα ραδιόφωνα, στις εφημερίδες, στα βιβλία, στο διαδίκτυο.
Παρατηρούμε αυτούς που μας βασανίζουν, μας κακοποιούν, μας προδίδουν, μας εκπορνεύουν, μας καταστρέφουν, μας ξεπουλάνε. Και το μόνο που κάνουμε είναι να τους σχολιάζουμε. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία διέξοδος στο τούνελ.

Ούτε να μας λυπηθεί ακριβώς μπορεί κανείς. Ούτε και να γελάσει. Ένας κλαυσίγελος γελοίος - πικρός ντουμανιάζει τη χώρα.

Για ποιούς να πρωτογελάσεις; Για ποιούς να πρωτοκλάψεις;

Τους χιλιάδες αυτόχειρες; Τα 3 εκατομμύρια άνεργους που κάθονται και κοιτάνε; Τα 3,9 εκατομμύρια έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας; Τους τόσους χιλιάδες υποαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που φυτοζωούν; Τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους έσχατους σκλάβους αυτής της χώρας; Ή για τους δημόσιους -κατά πλειοψηφία- παρτάκηδες; Τους χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους ή τους επιστρατευμένους απεργούς; Τους ανασφάλιστους; Τους συνταξιούχους; Ή μήπως τους χιλιάδες άστεγους;

Φυσικά και τολμάει σε ένα τέτοιο σκηνικό, να ξεμυτίσει μια μαριονέτα για να ξεστομίσει ότι είναι υψηλός ο κατώτατος μισθός! Αυτή είναι η στιγμή της κορύφωσης της παρωδίας της τραγωδίας μας.

Ανάθεμα τα τάλαρα. Τι ακριβώς περιμένουμε; Τι χειρότερο πρέπει να δούμε, για να κάνουμε μία γενική απεργία διαρκείας - συγκέντρωση που θα συμμετέχουν οι πάντες; Άνεργοι και εξαθλιωμένοι, άποροι και άστεγοι, μαζί με τους... προνομιούχους εργαζόμενους δημόσιους, ελεύθερους και ιδιωτικούς; Να απαιτήσουμε. Να αλλάξουμε. Να δηλώσουμε έστω την ύπαρξή μας;

Ως άφωνα φαντάσματα παρατηρούμε. Την ουσιαστική απραγία της πλειοψηφίας. Μόνο οι αγανακτισμένοι πελάτες ξεσηκώνονται πια, για να απαιτήσουν για τις συντεχνίες τους. Τι γίνεται σ' αυτή τη χώρα; Αν ήμουν Αντιστασιακός που πολέμησα για την πατρίδα μου το '40, θα έβγαινα στους δρόμους ουρλιάζοντας. Και όχι μόνο, για την κατακομμένη μου σύνταξη...

Και η οργή σιγά σιγά ξεχειλίζει. Το ποτάμι της δεν μπορεί μια μέρα παρά να τους πνίξει. Αργά ή γρήγορα. Τα παιδιά ήδη πήραν τα καλάσνικοφ.

Τί εθελοτυφλία να νομίζουν ότι θα μπορέσουν να κλείσουν σε κελιά εκατομμύρια οργισμένους αύριο-μεθαύριο για να τους... δείξουν (την ψυχοπάθειά τους, τη δειλία τους, τον τρόμο τους).

Τι περιμένετε να συμβεί σε μια χώρα που όσοι έχουν, δεν νοιάζονται γι αυτούς που δεν έχουν; Για κείνους που τους άρπαξαν ότι είχαν και δεν είχαν; Τι περιμένετε να γίνει σε μια χώρα που ακόμα και σήμερα κυβερνήσεις που την κατέστρεψαν βγαίνουν πρώτες στις δημοσκοπήσεις;

Μια παρωδία δημοκρατίας ζούμε, μια παρωδία τραγωδίας, αλλά δεν μπορεί παρά να καταφτάνει η ώρα της τραγωδίας σκέτο.

Γιατί εκεί βαδίζουμε. Κι όσοι κάθονται και διυλίζουν τον κώνωπα, και διαστρεβλώνουν ή στην καλύτερη στρογγυλεύουν πολιτικάντικα τις γωνίες, σε λίγο θα θερίζουν τα αποτελέσματα.

Το αδιέξοδο τούνελ που μας χώσανε με τη βία, χτίζεται τουβλάκι τουβλάκι, μόνο από οργή. Και η έξοδος από αυτό μόνο μία μπορεί να είναι. Φανταστείτε την.

Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά στις θέσεις των συμφερόντων σας να την απολαύσετε.

Και η κατάντια μας είναι, πως δεν αξίζει να μας λυπηθεί κανείς.




Δεν αξίζει να μας λυπηθεί κανείς

Εδώ και πέντε χρόνια, η χώρα κατρακυλάει από το κακό στο χειρότερο, και καθόμαστε ακόμα να το συζητάμε. Στα παράθυρα, στα ραδιόφωνα, στις εφημερίδες, στα βιβλία, στο διαδίκτυο.
Παρατηρούμε αυτούς που μας βασανίζουν, μας κακοποιούν, μας προδίδουν, μας εκπορνεύουν, μας καταστρέφουν, μας ξεπουλάνε. Και το μόνο που κάνουμε είναι να τους σχολιάζουμε. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία διέξοδος στο τούνελ.

Ούτε να μας λυπηθεί ακριβώς μπορεί κανείς. Ούτε και να γελάσει. Ένας κλαυσίγελος γελοίος - πικρός ντουμανιάζει τη χώρα.

Για ποιούς να πρωτογελάσεις; Για ποιούς να πρωτοκλάψεις;

Τους χιλιάδες αυτόχειρες; Τα 3 εκατομμύρια άνεργους που κάθονται και κοιτάνε; Τα 3,9 εκατομμύρια έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας; Τους τόσους χιλιάδες υποαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που φυτοζωούν; Τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους έσχατους σκλάβους αυτής της χώρας; Ή για τους δημόσιους -κατά πλειοψηφία- παρτάκηδες; Τους χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους ή τους επιστρατευμένους απεργούς; Τους ανασφάλιστους; Τους συνταξιούχους; Ή μήπως τους χιλιάδες άστεγους;

Φυσικά και τολμάει σε ένα τέτοιο σκηνικό, να ξεμυτίσει μια μαριονέτα για να ξεστομίσει ότι είναι υψηλός ο κατώτατος μισθός! Αυτή είναι η στιγμή της κορύφωσης της παρωδίας της τραγωδίας μας.

Ανάθεμα τα τάλαρα. Τι ακριβώς περιμένουμε; Τι χειρότερο πρέπει να δούμε, για να κάνουμε μία γενική απεργία διαρκείας - συγκέντρωση που θα συμμετέχουν οι πάντες; Άνεργοι και εξαθλιωμένοι, άποροι και άστεγοι, μαζί με τους... προνομιούχους εργαζόμενους δημόσιους, ελεύθερους και ιδιωτικούς; Να απαιτήσουμε. Να αλλάξουμε. Να δηλώσουμε έστω την ύπαρξή μας;

Ως άφωνα φαντάσματα παρατηρούμε. Την ουσιαστική απραγία της πλειοψηφίας. Μόνο οι αγανακτισμένοι πελάτες ξεσηκώνονται πια, για να απαιτήσουν για τις συντεχνίες τους. Τι γίνεται σ' αυτή τη χώρα; Αν ήμουν Αντιστασιακός που πολέμησα για την πατρίδα μου το '40, θα έβγαινα στους δρόμους ουρλιάζοντας. Και όχι μόνο, για την κατακομμένη μου σύνταξη...

Και η οργή σιγά σιγά ξεχειλίζει. Το ποτάμι της δεν μπορεί μια μέρα παρά να τους πνίξει. Αργά ή γρήγορα. Τα παιδιά ήδη πήραν τα καλάσνικοφ.

Τί εθελοτυφλία να νομίζουν ότι θα μπορέσουν να κλείσουν σε κελιά εκατομμύρια οργισμένους αύριο-μεθαύριο για να τους... δείξουν (την ψυχοπάθειά τους, τη δειλία τους, τον τρόμο τους).

Τι περιμένετε να συμβεί σε μια χώρα που όσοι έχουν, δεν νοιάζονται γι αυτούς που δεν έχουν; Για κείνους που τους άρπαξαν ότι είχαν και δεν είχαν; Τι περιμένετε να γίνει σε μια χώρα που ακόμα και σήμερα κυβερνήσεις που την κατέστρεψαν βγαίνουν πρώτες στις δημοσκοπήσεις;

Μια παρωδία δημοκρατίας ζούμε, μια παρωδία τραγωδίας, αλλά δεν μπορεί παρά να καταφτάνει η ώρα της τραγωδίας σκέτο.

Γιατί εκεί βαδίζουμε. Κι όσοι κάθονται και διυλίζουν τον κώνωπα, και διαστρεβλώνουν ή στην καλύτερη στρογγυλεύουν πολιτικάντικα τις γωνίες, σε λίγο θα θερίζουν τα αποτελέσματα.

Το αδιέξοδο τούνελ που μας χώσανε με τη βία, χτίζεται τουβλάκι τουβλάκι, μόνο από οργή. Και η έξοδος από αυτό μόνο μία μπορεί να είναι. Φανταστείτε την.

Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά στις θέσεις των συμφερόντων σας να την απολαύσετε.

Και η κατάντια μας είναι, πως δεν αξίζει να μας λυπηθεί κανείς.


Ένας ελληνο-τουρκικός πόλεμος θα τους σώσει

Ἀναρτήθηκε στὶς ἀπὸ τὸν/τὴν
f16
Εδώ και καιρό  έχουμε διατυπώσει την εκτίμηση πως  για  να  διατηρηθεί  στην εξουσία η τρικομματική ( και οιωνεί «πολυκομματική») χούντα, και ταυτοχρόνως  να εφαρμόζει   κάθε  μέρα  όλο και πιο γενοκτονικά  και  εθνοκτόνα  μέτρα, χρειάζεται  έναν μεγάλο «αντιπερισπασμό» .Έναν  «αντιπερισπασμό»το περιεχόμενο  του οποίου  θα είναι  τέτοιου είδους  ώστε να μην μπορεί κανείς  να τον αγνοήσει.Τι μπορεί λοιπόν να  τραβήξει  την προσοχή   του ελληνικού λαού και να  απορροφήσει  όλη την συσσωρευμένη «ενέργεια»  της  οργής  και της αγανάκτησης  η οποία   ξέρουν πολύ καλά  πως έχει   ήδη ξεπεράσει  τα «όρια ασφαλείας» του  καθεστώτος;
¨Ενας   αδελφοκτόνος εμφύλιος ή   μία  πολεμική σύρραξη  με την Τουρκία.
“Plan A”
Εδώ και καιρό  έχουν  εντέχνως  διοχετεύσει  την απειλή  ενός  τέτοιου ενδεχόμενου,φροντίζοντας  ταυτοχρόνως να εμπλουτίζουν την προπαγάνδα τους  καλλιεργώντας  την θεωρία  των  δύο άκρων ( τα οποία  βεβαίως  φροντίζουν όχι μόνο  να συντηρούν  αλλά και  να  τα ενισχύουν  παντοιοτρόπως), τον πόλεμο  εναντίον της «τρομοκρατίας» και  ασφαλώς την  ανάγκη  για  «ευνομία και τάξη».Δεν είναι καθόλου τυχαίο  ότι  τον τελευταίο καιρό  έχουν επιλέξει  την ευρεία  χρήση του όρου  «κόμματα  του συνταγματικού τόξου» αποδίδοντάς  τον στον εαυτό τους , πράγμα που   αυτομάτως   τοποθετεί   όλους τους άλλους εντός και εκτός βουλής,  ως  εχθρούς  ή ακόμα και  «απειλές « του Συντάγματος.Ενός Συντάγματος που  αυτοί οι  εθελόδουλοι  «εταίροι» του  δήθεν  «συνταγματικού τόξου», έχουν  πετάξει  εδώ και καιρό  στα σκουπίδια  και μάλιστα  με  προκλητικό  τρόπο  περιφρονώντας ακόμα  και αποφάσεις   ανωτάτων δικαστηρίων, που συγκυριακά ή «τυχαία»  δεν «συμμορφώθηκαν  προς τα υποδείξεις».
“Plan B”
Τα ΜΜΕ  τις τελευταίες ώρες   διοχετεύουν την είδηση   της  ρηματικής  διακοίνωσης   που κατέθεσε  χθες η  ελληνική κυβέρνηση  εναντίον  της  Τουρκίας  στο συμβούλιο  ασφαλείας  του ΟΗΕ, ως  μία  «πατριωτική» αντίδραση  της   Ελλάδας  στον Τουρκικό  επεκτατισμό .Έναν  επεκτατισμό  που  επι  του παρόντος εκδηλώθηκε  από το τουρκικό κράτος  με την παραχώρηση  άδειας   στη κρατική   εταιρεία  πετρελαίου   να κάνει  έρευνες  για  υδρογονάνθρακες  ακόμα και σε  περιοχές   που  βρίσκονται  εντός της  ελληνικής  υφαλοκρηπίδας  , δηλαδή εντός της   ελληνικής  επικράτειας.
Αφήνουν δε να εννοηθεί  πως η «σταγόνα που  ξεχείλισε  το ποτήρι”  ήταν  το χθεσινό  «σουλάτσο»  μιας τουρκικής  φρεγάτας  εντός   του ελληνικού  θαλάσσιου  χώρου.
Όλα  δείχνουν ότι  η  παρούσα  τρικομματική κυβερνητική  κοινοπραξία έχει μάλλον   δρομολογήσει  κατόπιν ασφαλώς “άνωθεν εντολών”, το “Planb” το οποίο  είτε θα  τους δώσει μερικούς μήνες ζωής , είτε  θα προετοιμάσει  το έδαφος  ώστε να μας κάτσει  στον σβέρκο κανένας  καινούργιος “εθνάρχης” που  όπως και ο παλιός
 θα  υπογράψει  ότι  του δώσουν.
Επι τη ευκαιρία  να πούμε οτι το  “ίδρυμα  Κωνσταντίνος Καραμανλής” κάλεσε  τον αρχηγό της  αξιωματικής αντιπολίτευσης  και πρόεδρο  του ΣΥΡΙΖΑ  κ. Τσίπρα  να μιλήσει  σε  ευήκοα ώτα   εθναρχολατρών.
Παραθέτω την είδηση  για  την  ρηματική  διακοίνωση  στον ΟΗΕ εναντίον της Τουρκίας:
ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΞ Διακοίνωση στον ΟΗΕ για τις τουρκικές άδειες ερευνών
Ρηματική διακοίνωση, δια της οποίας η Ελλάδα ενημερώνει τον ΟΗΕ για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας, αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κατατέθηκε χθες στον διεθνή οργανισμό, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Oπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «η ενέργεια αυτή του Υπουργείου Εξωτερικών, διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982).»
Σημειώνεται, δε, ότι «ευθύς μόλις είχαν γίνει γνωστές οι τουρκικές παραχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία». Με τη χθεσινή ενέργεια, η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin.
Σημειώνεται επίσης ότι «η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου».
Η Ελλάδα προχώρησε σε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, προκειμένου «να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το εθιμικό, αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά την αποψινή συνάντησή του με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αβραμόπουλος, μιλώντας για το εν λόγω θέμα, τόνισε:
«Θέλω να αναφερθώ στην απόφασή μας να ενημερώσουμε τα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα της προκήρυξης ερευνών από την Τουρκία σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η ελληνική κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2012, προχώρησε σε διάβημα προς την Τουρκία για τη χορήγηση αδειών έρευνας σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην τουρκική εταιρία πετρελαίου. Επειδή στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε η Τουρκία δεν αναίρεσε τις παραχωρήσεις αυτές – χωρίς βέβαια να προχωρήσει σε έρευνες και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το πράξει στο μέλλον – θεωρήσαμε ως το επόμενο βήμα, να κοινοποιήσουμε το θέμα αυτό, με ρηματική διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το εθιμικό, αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας. Ότι δηλαδή τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι περιοχές στις οποίες η Τουρκία παραχώρησε τις έρευνες, εμπίπτουν στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
» Η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και τη συνεργασία με την Τουρκία, όπως και με όλες τις χώρες της περιοχής μας. Μέσα όμως από σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη νομιμότητα, ειδικότερα όταν πρόκειται για ζητήματα που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών, σε μία περίοδο που η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».
Σε ανάλογο ύφος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου προς τον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ, με τον οποίο είχε συνάντηση στο περιθώριο συνόδου του ΝΑΤΟ. «Οι παραβάσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, οι περίεργες πλεύσεις, περίεργοι πλόες, τουρκικών πολεμικών πλοίων, δεν βοηθούν προς στην καλύτερη γειτονία και συνεργασία των δύο χωρών» τόνισε.


Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Βιολογική ασπιρίνη παρασκευάζεται στην Κρήτη


Βιολογική ασπιρίνη παρασκευάζεται στην Κρήτη

Η νέα βιολογική ασπιρίνη φέρει την Κρητική υπογραφή. Ήρθε για να αλλάξει άρδην όλα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για την προστασία της υγείας μας από τα κρυολογήματα και την κοινή γρίπη.
Πρόκειται για μία μαγική κάψουλα που αποτελείται αποκλειστικά από τρία είδη κρητικών βοτάνων διαλυμένων σε ελαιόλαδο!!!!
Η μαγική αυτή κάψουλα παρασκευάσθηκε από ομάδα καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, αποτελεί παγκόσμια πατέντα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και συνδυάζει την απόλυτη αξιοποίηση των κρητικών βοτάνων με τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει η σύγχρονη φαρμακευτική επιστήμη.
Εμπνευστές αυτής της ιδέας είναι οι καθηγητές Ιατρικής Ηλίας Καστανάς και Χρήστος Λιόνης και ο καθηγητής Βιολογίας Στέργιος Πυρίντσος ενώ για την παρασκευή της κάψουλας συμμετείχαν η Ένωση Αγροτικού Συναιτερισμού Ρεθύμνου και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Gallenica. Αναμένεται ακόμα η πιστοποίησή της από τον ΕΟΦ καθώς και από τις ευρωπαϊκές αρχές και την αμερικανική FDA.
Το πλέον σίγουρο είναι ότι η κρητική ασπιρίνη θα ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας, αφού όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες παρόλο που τα συστατικά της είναι εντελώς φυσικά το νέο αυτό σκεύασμα αποτελεί φάρμακο και όχι συμπλήρωμα διατροφής!!!! Όπως είχε εσφαλμένα χαρακτηρισθεί!!!
Στόχος των επιστημόνων δεν είναι να αντικαταστήσουν ή να αχρηστεύσουν την παραδοσιακή ασπιρίνη αλλά να εισάγουν στην αγορά ένα φυσικό φάρμακο, βγαλμένο από την κρητική γη.
Οι θεραπευτικές διότητες του φυσικού αυτού φαρμάκου προέρχονται από τρία κρητικά βότανα που θεωρούνται ευεργετικά για τον οργανισμό μας, διαλυμένα σε ελαιόλαδο, οι φαρμακευτικές ιδιότητες του οποίου είναι γνωστές από την αρχαιότητα.
Η ιδέα της έρευνας βασίστηκε σε λαϊκές παραδόσεις που μαρτυρούσαν πως το συγκεκριμένο αφέψημα ήταν παλιά κρητικό γιατρικό κατά της γρίπης. Η 12χρονη έρευνα ήρθε να επιβεβαιώσει τις λαϊκές παραδόσεις. Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι οι Κρητικοί που κατανάλωναν το κοκταίηλ βοτάνων παρουσίαζε ισχυρή αντίσταση στα κρυολογήματα και στις λοιμώξεις.
Παρόλα αυτά ο καθηγητής Ηλίας Καστανάς αρνείται να αποκαλύψει την φόρμουλα του νέου φαρμάκου:
«Το φάρμακο θα αποτελέσει παγκόσμια πατέντα. Αν αποκαλύπταμε κάποιο από τα τρία βότανα, πολύ φοβάμαι ότι θα είχαμε το φαινόμενο της τηλεοπτικής "φραπελιάς", όταν όλοι πήγαιναν και κούρευαν τα φύλλα της ελιάς και τα χτυπούσαν στο μίξερ».
«Τα υλικά από τα οποία αποτελείται η κάψουλα δεν παρουσιάζουν, μέχρι στιγμής, επιπτώσεις στην υγεία. Η δοσολογία που θα συστήνεται θα είναι παρόμοια με την κατανάλωση 2 με 3 ροφημάτων την ημέρα»
«Η πολιτεία δεν μας παρείχε καμία απολύτως βοήθεια για την παρασκευή του φαρμάκου. Τα κονδύλια για την έρευνα και την παραγωγή του τα αντλήσαμε από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου και τη φαρμακευτική εταιρεία»
Η βιολογική ασπιρίνη της Κρήτης αποτελεί ένα από τα πιο λαμπρά επιτεύγματα του Πανεπιστημίου Κρήτης, στον τομέα της φαρμακολογίας.
Η έγκριση του αναμένεται στα μέσα του 2013 από τον ΕΟΦ, ενώ η τιμή πώλησής του δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1 ευρώ.
Το φυσικό αυτό φάρμακο:
•Προστατεύει από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού
•Ανακουφίζει από το κρυολόγημα
•Καταπολεμά την κοινή γρίπη
•Είναι αντιπυρετικό
•Έχει αναλγητικές ιδιότητες

agioritikovima.gr

Πως να εξοντώσεις ένα έθνος | αἰέν ἀριστεύειν


Μίλαν Κούντερα:

«Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία …
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».
Από το βιβλίο του γέλιου και της λήθης του Μίλαν Κούντερα
Ο Μίλαν Κούντερα (τσεχικά: Milan Kundera) είναι o σημαντικότερος εν ζωή  Τσέχος συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 1 Απριλίου του 1929 στο Μπρνο της πρώην Τσεχοσλοβακίας και ζει στη Γαλλία από το 1975. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός με τα έργα του “Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι”, “Το Βιβλίο του Γέλιου και της Λήθης” και “Το Αστείο”.
Έχει συγγράψει τόσο στην τσέχικη όσο και στη γαλλική γλώσσα ενώ επιμελείται προσωπικά όλες τις γαλλικές μεταφράσεις των βιβλίων του, προσδίδοντάς τους ισχύ πρωτοτύπου και όχι μεταφρασμένου έργου. Κατόπιν λογοκρισίας, η κυκλοφορία των έργων του ήταν απαγορευμένη στη γενέτειρά του έως και την πτώση της Κομμουνιστικής κυβέρνησης κατά τη Βελούδινη Επανάσταση του 1989.
Οπτικοποιημένη αφήγηση από το βιβλίο του γέλιου και της λήθης του Μ. Κούντερα

Με όλα τα «όπλα» η Τουρκία περικλείει την Ελλάδα | αἰέν ἀριστεύειν


Mε όπλα την οικονομία και τα πολιτιστικά θέματα, έχει βάλει βαριά το πόδι της στα Βαλκάνια και οσονούπω το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα, στην οποία ήδη έχει θέσει τις βάσεις 
Γράφει ο Μακεδών 
Ο δολοφονηθείς (;) πρόεδρος της Τουρκίας, Οζάλ, είχε πει προ 25ετίας περίπου, ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται πολεμικά όπλα για να κατακτήσει την Ελλάδα. Με τρία εκατομμύρια Τούρκους μετανάστες εδώ, το πρόβλημα θα είχε λυθεί. Υπέθετε βέβαια ότι η Τουρκία θα γινόταν μέλος της Ε.Ε. και ότι η οικονομία της Ελλάδας θα εξακολουθούσε να υπερέχει της τουρκικής, ώστε να δικαιολογείται η μετοίκηση Τούρκων στη χώρα μας.
Αυτό δεν συνέβη, ούτε η ελληνική οικονομία είναι σε θέση να προσφέρει καλές συνθήκες εργασίας, αλλά μεθοδικά η Τουρκία ακολουθεί άλλες τακτικές, πιο επωφελείς γι’ αυτήν. Με όπλα την οικονομία και τα πολιτιστικά θέματα, έχει βάλει βαριά το πόδι της στα Βαλκάνια και οσονούπω το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα, στην οποία ήδη έχει θέσει τις βάσεις. 

Με εγκατάσταση τουρκικών τραπεζικών καταστημάτων και επιλεγμένες ενέργειες προς ενίσχυση μουσουλμάνων, με ανάληψη εκμετάλλευσης μαρίνων, με προμήθειες υλικού -ακόμη και στον ελληνικό στρατό- και με πρόθεση αγοράς ελληνικών επιχειρήσεων, σε λίγο καιρό οι Τούρκοι επιχειρηματίες θα κάνουν πολύ αισθητή την παρουσία τους. Έπρεπε μάλιστα να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις, όταν δημοσιοποίησαν την πρόθεσή τους για αγορά ελληνική νησίδων πλησίον των τουρκικών ακτών, ώστε η ελληνική πολιτεία να αντιληφθεί πως πρέπει να συνηγορεί και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε τέτοιου είδους αγοραπωλησίες.

Στον πολιτιστικό τομέα, δεν χρειάζεται νομίζω να πούμε πολλά. Και μόνο το γεγονός ότι εν μέρει κατόρθωσε η Τουρκία να εμφανίζεται προστάτιδα όλων των μουσουλμάνων, θα ήταν αρκετό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αποδοχή εκ μέρους του τότε υπουργού του ελληνικού ΥΠΕΞ κ. Γ. Παπανδρέου για αναθεώρηση των βιβλίων ιστορίας. Φυσικά, αυτό έγινε μόνον από την πλευρά μας. Στην Τουρκία τα πράγματα δεν άλλαξαν καθόλου.
Η Τουρκία δε, επιχειρεί να συμβεί αυτό σε όλα τα Βαλκάνια. Κι ενώ αρχικά υπήρξαν αντιδράσεις από πλευράς των Αλβανών και Κοσοβάρων, φαίνεται πως η πίεση των Τούρκων έπιασε τόπο. Σύμφωνα με δημοσίευμα από το Κοσσυφοπέδιο «ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Τουρκία θα έρθει στο Κοσσυφοπέδιο στα τέλη Φεβρουαρίου, για να δει τι πρέπει να αλλαχθεί για την αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων ιστορίας, που μιλούν για την Οθωμανική Αυτοκρατορία».
Κοσοβάροι πολιτικοί και ιστορικοί υποστηρίζουν ότι αυτό γίνεται, ώστε τα κείμενά τους να έχουν λιγότερο μίσος. Όλα τα περίεργα είναι περιβεβλημένα με ωραία λόγια (τον Αττίλα οι Τούρκοι τον αποκαλούν «επιχείρηση Ειρήνης»). Ποια είναι η διαφορά Τούρκων και Αλβανών; Ότι τα σχολικά βιβλία στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο κάνουν λόγο για «οθωμανική κατοχή και δουλεία», ενώ οι Τούρκοι αντιτείνουν πως η Οθωμανική Αυτοκρατορία τους Αλβανούς χρησιμοποιούσε στα Βαλκάνια (και δεν έχει άδικο).
Τώρα, οι γείτονες πρόσθεσαν και άλλο όπλο. Είχαν ήδη αναγγείλει ότι θα περιθάλπουν τους άπορους μουσουλμάνους της Θράκης σε τουρκικά νοσοκομεία, το ίδιο όμως θα πράξουν και για τους «ραγιάδες», όπου μάλιστα στέλνουν στο Αιγαίο και «πλοίο νοσοκομείο». Δεν απαιτείται πόλεμος επομένως για κυριαρχία στο Αιγαίο. 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα, καταγγέλθηκε από τον Σύμβουλο και Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μυτιλήνης, κ. Παναγιώτη Προβέτζα, ότι η Τουρκία άνοιξε γραφείο στη Μυτιλήνη που προωθεί άπορους ασθενείς από τη Λέσβο σε νοσοκομεία στα τουρκικά παράλια με εξαιρετικά χαμηλά νοσήλια! Σε δεύτερη φάση, μάλιστα, σχεδιάζουν και δωρεάν περίθαλψη σε άπορους και άνεργους! (Γι’ αυτό το γεγονός κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο κ. Τέρενς Κουίκ, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων).
Όλα τα παραπάνω αποτελούν μικρό μόνον μέρος των όσων συμβαίνουν και αναμένονται.

Ινφογνώμων Πολιτικά: Απειλούνται τα δεδομένα μας στο cloud από τις ΗΠΑ;

Ινφογνώμων Πολιτικά: Απειλούνται τα δεδομένα μας στο cloud από τις ΗΠΑ;

ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΕΙΣ


Ἀναρτήθηκε στὶς  ἀπὸ τὸν/τὴν 

1. Γιατί έχεις αξιοπρέπεια. Δεν είσαι ζώο. Και δεν ανέχεσαι να σου φέρονται σαν τέτοιο. Είσαι άνθρωπος και απαιτείς σεβασμό. Δε θα ανεχθείς πια άλλα ψέμματα. Σε κοροϊδεύουν συνεχώς και σε φτύνουν στα μούτρα και αυτό δε θα το ανεχθείς άλλο.

2. Γιατί δε φοβάσαι να ζήσεις.  Ξέρεις ότι ο κόσμος δε φτιάχτηκε για εσένα παρά τα όσα λένε στις διαφημίσεις. Ξέρεις ότι είσαι μια μικρή μονάδα μιας μυρμηγκοφωλιάς, μια κουκίδα στο ψηφιδωτό που ονομάζουμε ανθρωπότητα.  Μια κουκκίδα που έχει αποστολή να λάμπει και όχι να τρεμοπαίζει… Και ξέρεις ότι κάποτε θα πεθάνεις. Και για το λόγο αυτό χαίρεσαι το δώρο της ζωής. Με πάθος.  Και όταν ο θάνατος έρθει να σε βρει, τότε, έχοντας ζήσει, ήρεμα θα τον δεχθείς χωρίς να τον φοβάσαι.
3. Γιατί δε θα επιτρέψεις στους σημερινούς ισχυρούς να διαμορφώσουν μια χειρότερη ανθρωπότητα από τη σημερινή και γιατί πιστεύεις ότι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα για το οποίο αξίζει να ζήσεις και να πεθαίνεις είναι το να παραδόσεις έναν κόσμο ίδιο – αν όχι καλύτερο – από αυτόν που βρήκες. Εναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας και όλα εκείνα τα παιδιά που θα έρθουν όταν εμείς θα έχουμε φύγει..
4. Γιατί είναι δικαίωμα σου να καθορίζεις τη ζωή σου και να ασκείς εξουσία στη γή των πατέρων σου. Γι αυτήν τη γη πολέμησε ο παππούς σου, ο προπάππος σου ή ίσως και ο πατέρας σου, για να μπορείς εσύ ελεύθερα να ζεις και να καθορίζεις τη ζωή σου εντός των ορίων της ποτισμένης με αίμα αυτής γης. Την γη αυτήν την κληρονόμησες από τους πρόγονους σου και οφείλεις να κάνεις το χρέος σου τώρα που κινδυνεύουμε να τη χάσουμε. Αυτή η γη είναι η πατρίδα σου. Σε χρειάζεται.
5.Γιατί κατάλαβες ότι η αποχή σου από τα κοινά και η απάθεια είναι που δίνουν την εξουσία στους μόνιμους εξουσιαστές μας και αποφάσισες να βγεις από αυτό το τέλμα της απάθειας και της μιζέριας. Ξέρεις πως να τους πολεμήσεις. Θα αυτό-οργανωθείς. Μετέχεις σε ομάδες, φτιάχνεις ομάδες, συλλόγους και εκμεταλλεύεσαι κάθε ευκαιρία για να μιλήσεις με τους συμπολίτες σου, να ξυπνήσεις κάποιον που κοιμάται, να συζητήσεις με κάποιον για το τι μπορούμε να κάνουμε και κάνεις ότι αποφασίσετε. Μπορεί σε άλλους να φαίνεται λίγο, αλλά όχι σε εσένα. Εσύ ξέρεις ότι όλα τα μεγάλα ταξίδια αρχίζουν με ένα μικρό βήμα.
6. Για να σταματήσεις να πλήττεις, να είσαι μίζερος, καρμίρης και δυστυχισμένος. Δεν αρμόζουν τα συναισθήματα αυτά να είναι μόνιμα στον άνθρωπο. Δεν είσαι ανθρωπάκος. Είσαι άνθρωπος. Και αντί να διαβάζεις δωρεάν βιβλία για την κατάθλιψη, κάνεις προσπάθειες να αλλάξουν οι συνθήκες που δημιουργούν όλη αυτή τη μιζέρια και την ακεφιά.
7. Γιατί βλέπεις καθαρά ότι τα νήματα με τα οποία σε κινούν είναι μεταξωτά. Ολο αυτό το χρέος που χρωστάνε όλοι οι λαοί σε κάποιους εξωγήινους όλο αυτό το ψέμα που σε κάνανε να πιστέψεις και με το οποίο σε καθοδηγούν σε πράξεις που κάνουν την ψυχή σου χειρότερη, τη ζωή τη δική σου και των παιδιών σου πιο μαύρη, δεν είναι παρά ένα νήμα που εσύ επιτρέπεις να σου κινεί τα χέρια και τα πόδια.  Ξέρεις ότι μόλις βρεθείς μαζί με πολλούς αποφασισμένους να μην υπακούν στο νήμα, τότε αμέσως το νήμα θα κοπεί και κανείς δε θα έχει εξουσία πάνω σας.
8. Γιατί γνωρίζεις ότι υπάρχει φάρμακο ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις που βλάπτουν την ανθρωπότητα σήμερα. Το φάρμακο αυτό πρώτοι το ανακάλυψαν οι Ελληνες πρόγονοι σου και λέγεται δημοκρατία. Οι σκοτεινές δυνάμεις, με τη σημερινή ολιγαρχία της βρωμιάς και του ψέμματος που τολμούν να αποκαλούν δημοκρατία, μπορούν να νικηθούν μόνο με αληθινή δημοκρατία. Ξέρεις ότι η δημοκρατία προϋποθέτει ισηγορία και ισονομία. Ξέρεις ότι σήμερα δεν υπάρχει ούτε δημοκρατία ούτε ισηγορία ούτε ισονομία. Υπάρχουν μόνο κάποια “δημοκρατικά δικαιώματα” τα οποία οι ολιγάρχες σου παρουσιάζουν μαζί με το σάπιο πολιτικό τους σύστημα σαν “δημοκρατία” . Ξέρεις ότι αν επιβληθεί από εσένα μια δημοκρατία χωρίς βουλευτική ασυλία, χωρίς νόμους περί ευθύνης υπουργών, με κληρωτούς πολίτες ενόρκους στις εξεταστικές επιτροπές, με διενέργεια δημοψηφισμάτων όταν το απαιτεί ο λαός και όχι αποκλειστική εξουσία διενέργειας δημοψηφίσματος να έχει μόνο η κυβέρνηση, με έλεγχο των τηλεοπτικών σταθμών από ΕΣΡ κληρωτών πολιτών, με υποχρέωση των καναλιών να παίζουν ίσο χρόνο όλους τους αρχηγούς κομμάτων, ακόμα και αυτών που μετέχουν για πρώτη φορά… Είναι τόσα πολλά που μπορούν να γίνουν… Αρκεί μόνο να επιβληθεί δημοκρατία.
9.  Γιατί τώρα ξέρεις τι θέλεις και ξέρεις πως θα το αποκτήσεις. Θέλεις δημοκρατία, και θα την αποκτήσεις όταν μαζευτείς μαζί με πολλούς άλλους στο ίδιο μέρος, την ίδια ώρα, θέλοντας το ίδιο πράγμα. Τώρα ξέρεις, ότι αυτό θα γίνει την πρωτομαγιά στο Μαραθώνα (http://2013marathon.org).
10. Γιατί δεν είσαι δειλός να κρύβεσαι πίσω από δικαιολογίες ότι δήθεν το να επαναστατήσεις δεν έχει νόημα, ή ότι όσοι άνθρωποι και να βγουν στο δρόμο δε θα έχει αποτέλεσμα ή οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία για να μην κάνεις τίποτα, να μείνεις στην απάθεια, τη δυστυχία και τη μιζέρια.  Είσαι άνθρωπος.  Με τιμή. Και αξιοπρέπεια. Και επαναστατείς όταν δε σου φέρονται ανάλογα.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί η Τουρκία θα γίνει δεύτερη Συρία

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013
Το τελευταίο διάστημα η κουρδική επανάσταση κατά της Τουρκίας έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος, καθώς με την υποχώρηση των...
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τον περασμένο Ιούνιο 800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις: περίπου 500 μαχητές του ΡΚΚ, πάνω από 200 Τούρκοι στρατιώτες και 85 πολίτες, ενώ συνολικά 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που ο κουρδικός αγώνας για ανεξαρτησία και αυτονομία στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας ξεκίνησε πριν από 28 χρόνια.
Ως απάντηση στην αυξημένη δράση του ΡΚΚ, ο τουρκικός στρατός έχει εξαπολύσει άγρια επίθεση εναντίον των Κούρδων της Τουρκίας, εξίσου άγρια με εκείνη του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία: μόνο τον τελευταίο μήνα, η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας έχει βομβαρδίσει εξακολουθητικά κουρδικά χωριά, τεθωρακισμένα έχουν ανοίξει πυρ κατά πολιτών, ενώ ολόκληρες πόλεις και χωριά έχουν εκκενωθεί.
Αυτή η κατάσταση έχει προβληθεί ελάχιστα από τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ, για τον απλό λόγο ότι Ευρώπη και ΗΠΑ διατηρούν ισχυρά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.
Ωστόσο, το ηθικό των δυνάμεων εισβολής στα κουρδικά εδάφη έχει υποστεί σοβαρή κάμψη, καθώς μετά από τόσα χρόνια διωγμών από το Ισλαμικό κόμμα, φυλάκισης πολυάριθμων στρατηγών και ατέλειωτων συγκρούσεων με τους Κούρδους, το κίνητρο των Τούρκων στρατιωτών έχει αρχίσει να εξασθενεί.
Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της άρνησης του Ιράκ να συνεχίσει να επιτρέπει την είσοδο των τουρκικών δυνάμεων (κυρίως, των πολεμικών αεροσκαφών), προκειμένου να πλήξουν το ΡΚΚ στο κουρδικό Ιράκ.
Αυτή η εξέλιξη έχει ενδυναμώσει σημαντικά την κουρδική αντίσταση, αυξάνοντας το εύρος και το βεληνεκές των επιχειρήσεών της.
Η αντίδραση από την πλευρά των Κούρδων περιλαμβάνει τρομοκρατικές ενέργειες κατά της κυβέρνησης και των τουρκικών μεγαλουπόλεων, προσδίδοντας έτσι στη σύγκρουση διαστάσεις εθνικού προβλήματος.
Από την πλευρά του ο Ερντογάν υποψιάζεται την ανάμειξη ιρανικού δάκτυλου, καθώς τέτοιου είδους επιχειρήσεις σε ξένες χώρες (ειδικά στην Τουρκία) συνιστά ειδικότητα των Ιρανών.
Η ανησυχία της Τουρκίας, μάλιστα, έχει αυξηθεί, από τη στιγμή που Τούρκοι αξιωματικοί του στρατού πήραν τα ηνία των συριακών επαναστατικών δυνάμεων και το Ιράν υποσχέθηκε αντίποινα.
Το πράγμα όμως γίνεται ακόμη πιο ανησυχητικό για την Τουρκία, καθώς αναφορές θέλουν τους Κούρδους να λαμβάνουν εξοπλιστική βοήθεια από τη Ρωσία.
Η σύγκρουση πόρρω απέχει από το να διευθετηθεί. Στην τουρκία υπάρχουν 20-25 εκατομμύρια Κούρδοι, οι οποίοι δεν δείχνουν καθόλου πρόθυμοι να λήξουν τον αγώνα τους για ανεξαρτησία, ενώ από την άλλη πλευρά, οι Τούρκοι δεν δείχνουν διάθεση να χάσουν το νότιο τμήμα της χώρας.

- See more at: http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/02/blog-post_7872.html#sthash.XE325X5u.dpuf

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Αβραμόπουλε, παραιτήσου | αἰέν ἀριστεύειν

 
 
 
 
 
 
1 Votes

Του Κώστα Πικραμένου* 
 
Το έχουμε γράψει επανειλημμένως. Η Ελλάδα έχει υποβαθμιστεί από «Προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ/ΕΕ» σε «Νεο-οθωμανική Αποικία Χρέους». Αντιθέτως η Τουρκία έχει αναβαθμιστεί από «Προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ» σε «περιφερειακή δύναμη μέλος του G20».
Το ισοζύγιο δυνάμεων σε οικονομικό, δημογραφικο, γεωπολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο είναι αρνητικό ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ της χώρας μας. Αυτό το γνωρίζει και ο τελευταίος πολίτης της δύσμοιρης πατρίδας μας.
Δεν χάνουμε μονάχα τη μάχη αλλά και τον πόλεμο. Μιλάμε για την ίδια την ύπαρξη της Ελλάδος (όπως την ξέραμε) στον 21ο αιώνα… Και αν η γενιά του Πολυτεχνείου (σημερινοί 60-65ρηδες) σε μερικά χρόνια θα βλέπουν «τα χόρτα ανάποδα», τα παιδιά μας θα κλαίνε με μαύρο δάκρυ που γεννήθηκαν σε αυτό το τόπο. Έτσι τα καταφέραμε δυστυχώς. Φταίει η νοοτροπία μας, η ιδιοσυγκρασία μας, ο ραγιαδισμός μας, η κουλτούρα μας, η παιδεία του λαού μας; Ναι όλα αυτά καθώς και η ξενόδουλη ηγεσία που εκ ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους επιβιώνει χάρη στις υπηρεσίες που παρέχει προς τις Μεγάλες Δυνάμεις…
Τα ψέματα τελείωσαν
Η «καραμέλα» με την ΑΟΖ και τα πετρέλαια που θα μας ξεχρεώσουν και θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε Ελντοράντο όπου ΟΛΟΙ θα «τρώμε από τα έτοιμα» λειτουργεί σαν όπιο ΟΧΙ για το Λαό αλλά για την ΕΛΙΤ. Γιατί ο Λαός δεν μπορεί να περιμένει 10-15 χρόνια για να αρχίσουν να μπαίνουν έσοδα στα δημόσια ταμεία από τις γεωτρήσεις (που θα γίνουν) και αφού πληρωθούν τα χρέη και οι τόκοι των δανείων. Ο Λαός (των αγροτώντων ανέργων του ιδιωτικού τομέα και των φτωχοποιημένων δημοσίων υπαλλήλων) ήδη ζει από τις όποιες καταθέσεις του έχουν απομείνει και από τα συσσίτια στις γειτονιές… Η ΕΛΙΤ όμως θεωρεί ότι με τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα μοιράσει «παροχές» και «επιδόματα» για να αναβιώσει το Κράτος του ΠΑΣΟΚ/ΝΔ (1981-2009). Μέχρι όμως τότε (δηλαδή το 2025) η κοινωνική γενοκτονία θα έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αφρικανική χώρα χωρίς νέους.
Ο κ. Τίποτα
Ο Δ. Αβραμόπουλοςγνωστός και ως «ο κ. Τίποτα» (τάδε έφη Θ. Πάγκαλος), κατέθεσε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ μετά από 7 ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΜΗΝΕΣ κατά της απόφασης του Τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου (Απρίλιος 2012) να παραχωρήσει άδειες ερευνών υδρογονανθράκων εντός της Ελληνικής ΑΟΖ. Η ξεφτίλα και ο ραγιαδισμός έπιασαν τελικά πάτο. 
 Ο Αβραμόπουλος είναι αυτός που:

  • έπινε σαμπάνιες στο Ζάππειο Μέγαρο (στα γενέθλια της Τουρκικής «Δημοκρατίας»),
  • χαζογελούσε ως Νεο-ραγιάς στη συνάντηση με τον Νταβούτογλου
  • έτρεξε στην Άγκυρα να «προετοιμάσει» το Συμβούλιο Νεο-οθωμανικής Συνεργασίας
  • καλοσώριζε στο Φυλάκιο στις Καστανιές τον Νταβούτογλου με το περίφημο insallah
  • χαρακτήρισε τις Ελληνο-Τουρκικές διαφορές ως «πρόβλημα… ψυχολογίας»
  • χαρακτήρισε το PKK τρομοκρατική οργάνωση μόλις τον πήρε τηλέφωνο ο… Αχμέτ από τις ΗΠΑ για το βιβλίο του Μουράτ Καραγιλάν

 Μπορεί ο Σαμαράς να του έκανε δώρο το ΥΠΕΞ για τη στήριξη του στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ αλλά ΑΝ ο Σαμαράς θεωρεί (ακόμα) «εαυτόν πατριώτη» και όχι φτηνό λαϊκιστή (λόγω ΧΑ) οφείλειΤΩΡΑ να του δείξει την έξοδο. Ο Αβραμόπουλος αποτελεί ΑΙΔΩ για το ΥΠΕΞ όπως και ο προκάτοχος του Δρούτσας (alter ego του ΓΑΠ και νυν τρόφιμος του Ευρωκοινοβουλίου).
Αναπάντητα ερωτήματα
Αλήθεια, ο Σαμαράς, μετά και τη δήλωση-απάντηση της Τουρκίας ΘΑ πάει την άλλη εβδομάδα στην Άγκυρα; 
Να κάνει τι; 
Να υπογράψει νεο-οθωμανικά μνημόνια συνεργασίας; 

Να παρουσιάσει το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων στους Τούρκους επενδυτές του «βαθέους Κράτους»;

Και θα καταθέσει και στεφάνι στο Κεμάλ Πασά;

Και θα βαρέσει προσοχή και ο Λαζαρίδης του Δ21; 

Και 20 μέρες μετά θα δώσει το παρών στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου; 

Και θα μιλήσει για Εθνική Παλιγγενεσία; 
Τελικά για πόσο μ……. μας έχουν εκεί στο Μαξίμου/ΥΠΕΞ;
*Ο Κώστας Πικραμένος είναι συγγραφέας το βιβλίου «Χρυσή Αυγή – Το τέλος της Μεταπολίτευσης» (http://ekdotika.blogspot.com)
Πηγή

Το Βραβείο Gustav Hertz σε Έλληνα ερευνητή


hertz award
Καλά νέα για την Ελλάδα θα είναι να εξασφαλίσει 100% ενεργειακή αυτονομία αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: την ηλιακή, την αιολική. Θα μπορούσε να γίνει πρότυπη χώρα σε κάτι πραγματικά μοντέρνο».
Αυτό επισημαίνει -με κρητική προφορά (!), αν και βρίσκεται 10 χρόνια εκτός Ελλάδος- σε συνέντευξή του στο GoodNews o Ελευθέριος Γουλιελμάκης που πρόσφατα επιλέχθηκε από τη Γερμανική Φυσική Εταιρεία (DPG) για το βραβείο Gustav Hertz το οποίο απονέμεται σε νέους επιστήμονες.
Ο δρ. Γουλιελμάκης, είναι ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Αττοηλεκτρονικής στο Ινστιτούτο Κβαντικής Οπτικής, Μαξ Πλανκ (MPQ), που εδρεύει στο Μόναχο της
Γερμανίας.
Ο 37χρονος επιστήμονας χρησιμοποιεί τις ακτινοβολίες λέιζερ για τη μελέτη και τον έλεγχο της κίνησης των ηλεκτρονίων, δηλαδή των σωματιδίων που καθορίζουν όλες τις ιδιότητες των υλικών. Πρόσφατα η ομάδα του Έλληνα επιστήμονα ανέπτυξε μια συσκευή που επιτρέπει την “φωτογράφηση” των ηλεκτρονίων και τον έλεγχο της κίνησής τους. Ο ίδιος ο επιστήμονας την περιγράφει ως «συνθεσάιζερ που λειτουργεί για το φως. Χρησιμοποιεί τα χρώματα του φωτός με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσει ένα πολύ σύντομο φλας, σαν αυτό της φωτογραφικής μηχανής».
Τα ευρήματα αυτά αποτελούν την βάση για τη δημιουργία νέων ηλεκτρονικών κυκλώματων και ηλεκτρονικών συσκευών, που δεν θα λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά θα λειτουργούν με το φως, διευκρινίζει.
«Αυτό θα έχει τρομερές συνέπειες, διότι θα επιτρέψει στις ηλεκτρονικές συσκευές να δουλέψουν εξαιρετικά πιο γρήγορα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέχρι συσκευές, οι οποίες χρησιμοποιούνται για παράδειγμα για την λήψη ακτινογραφιών σε ένα νοσοκομείο», σημειώνει ο κ. Γουλιελμάκης.
Συνέντευξη που παραχώρησε ο δρ. Ελευθέριος Γουλιελμάκης στη ραδιοφωνική εκπομπή του GoodNews στον Αθήνα 9,84:
Το ρεπορτάζ δείχνει ότι υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι, για τους οποίους είστε καλή είδηση για εμάς. Καταρχάς, πόσο χρονών είστε;
Είμαι 37 χρονών.
Και αυτή τη στιγμή σας βρίσκουμε;
Με βρίσκεται στη Γερμανία, στο Μόναχο. Περίπου 10 χρόνια βρίσκομαι στο εξωτερικό. Έφυγα από την Ελλάδα μετά το τέλος των σπουδών μου στη Φυσική. Συνέχισα για μεταπτυχιακές σπουδές στην οπτική στην Αυστρία και λίγο αργότερα στη Γερμανία. Αυτή τη στιγμή είμαι στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου εργάζομαι ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Κβαντικής Οπτικής που είναι μέρος του οργανισμού Μαξ Πλανκ.
Θα μας εξηγήσετε με απλά λόγια με τι ασχολείστε;
Ως ερευνητής ασχολούμαι στον τομέα των λέιζερ. Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική μου ομάδα και εγώ χρησιμοποιούμε τις ακτινοβολίες λέιζερ με σκοπό να μελετήσουμε εξαιρετικά γρήγορες διαδικασίες, οι οποίες συμβαίνουν στο εσωτερικό των υλικών. Όταν λέω διαδικασίες, μπορεί κανείς να φανταστεί για να το θέσουμε πιο απλά, στην πραγματικότητα κινήσεις απειροστά μικρών σωματιδίων, τα γνωστά ως ηλεκτρόνια, που κανένα συμβατικό μικροσκόπιο δεν μπορεί να τα εντοπίσει. Είναι τόσο γρήγορα που καμία συμβατική φωτογραφική μηχανή δεν μπορεί να παγώσει την κίνησή τους σε στιγμιότυπο.
Φυσικά, έρχεται εδώ η λογική ερώτηση. Γιατί να το κάνει κανείς αυτό; Ο λόγος είναι ότι αυτά τα σωματίδια, τα ηλεκτρόνια που είπα πριν, καθορίζουν πρακτικά όλες τις ιδιότητες των υλικών. Από το χρώμα μέχρι τη σκληρότητα, από τις χημικές ιδιότητες, τις ηλεκτρικές ιδιότητες. Καμία ηλεκτρονική συσκευή δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την κίνηση ηλεκτρονίων. Καμία χημική αντίδραση δεν μπορεί να συμβεί αν δεν μεσολαβήσουν ηλεκτρόνια.
Η έρευνά μας αφορά ουσιαστικά στη δημιουργία εργαλείων που βασίζονται στα λέιζερ, που επιτρέπουν κατά κάποιον τρόπο τη φωτογράφηση αυτών των σωματιδίων και τον έλεγχό τους. Σε πραγματικό χρόνο δηλαδή μπορούμε να εξασκήσουμε έλεγχο σε αυτά τα πολύ μικρά σωματίδια.
Ο λόγος για τον οποίο υπήρξε η τελευταία βράβευσή σας;
Η βράβευση από τη γερμανική φυσική εταιρεία αφορά ουσιαστικά την πρόοδο που σημειώσαμε πρόσφατα στην ανάπτυξη αυτών των εργαλείων που είπα πριν. Για να το κάνουμε αυτό αναπτύξαμε μια συσκευή, να το πούμε απλά ένα είδος συνθεσάιζερ. Η διαφορά είναι ότι αυτό το συνθεσάιζερ λειτουργεί για το φως. Χρησιμοποιεί τα χρώματα του φωτός με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσει ένα πολύ σύντομο φλας, σαν αυτό της φωτογραφικής μηχανής. Αυτό το φλας επιτρέπει αυτή την πολύ γρήγορη φωτογράφηση των ηλεκτρονίων και τον έλεγχο της κίνησής τους. Αυτή είναι η βασική πρόοδος που σημειώσαμε και που σχετίζεται με το βραβείο αυτό.
Από όλα αυτά, εμείς οι πολίτες τι περιμένουμε;
Η έρευνά, η οποία κάνουμε είναι βασική. Η βασική έρευνα δεν πρέπει εξ ορισμού να έχει τη μορφή των εφαρμογών. Με τα εργαλεία που αναπτύσσουμε μπορούμε να φανταστούμε καινούρια ηλεκτρονικά κυκλώματα και ηλεκτρονικές συσκευές, που δεν θα λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά θα λειτουργούν με το φως. Αυτό θα έχει τρομερές συνέπειες, διότι θα επιτρέψουν στις ηλεκτρονικές συσκευές να δουλέψουν εξαιρετικά πιο γρήγορα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέχρι συσκευές, οι οποίες χρησιμοποιούνται για παράδειγμα για την λήψη ακτινογραφιών σε ένα νοσοκομείο. Όλες αυτές οι εφαρμογές κατά βάθος σχετίζονται με το είδος της έρευνας που κάνουμε.
Πρόσφατη έρευνα στο «Έθνος» έδειχνε ότι οι Έλληνες πολίτες περιμένουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους τα νέα πρόσωπα που θα μπουν στο δημόσιο διάλογο, να είναι από τον ερευνητικό τομέα, επιστήμονες. Περισσότερο από ότι πολιτικοί, επιχειρηματίες ή ό,τι άλλο θα περίμενε κανείς. Εσείς θα σκεφτόσασταν ποτέ το ενδεχόμενο να βοηθήσετε από άλλο πόστο;
Νομίζω ότι είναι σημαντικό να προσπαθήσει κανείς να βοηθήσει από την οπτική και από την ειδικότητα που μπορεί καλύτερα. Δεν είναι ευνόητο ότι το καλύτερο πόστο για να βοηθήσει κανείς για παράδειγμα τη χώρα του ή την ευρωπαϊκή έρευνα είναι οπωσδήποτε η πολιτική. Φυσικά, χρειάζονται αξιόλογοι και σημαντικοί πολιτικοί, αλλά όμως είναι σημαντικό και ότι στις επιμέρους θέσεις να υπάρχουν και οι σωστοί άνθρωποι. Οι επιστήμονες μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο όταν η πολιτική και η οικονομία αρχίζει να επενδύει σε ιδέες που χρειάζονται ακόμη περισσότερο την επιστήμη.
Για παράδειγμα την ανάπτυξη κάποιων τεχνολογιών σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή για παράδειγμα τη στροφή προς ένα περισσότερο οικολογικό τρόπο ζωής, που αυτό μπορεί να γίνει παρά μόνο με τη βοήθεια της μοντέρνας τεχνολογίας.
Για παράδειγμα η ηλιακή, η αιολική ενέργεια, οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειες που είναι δωρεάν κατά βάση στην Ελλάδα μπορούν να αναπτυχθούν. Δεν είναι κάτι, το οποίο έτσι απλά μπορούμε να εισάγουμε. Είμαστε εμείς που έχουμε το άμεσο ενδιαφέρον να αναπτύξουμε αυτές τις ιδέες. Άρα, εμείς πρέπει να αναπτύξουμε και τη σχετική επιστήμη.
Φανταστείτε, υπό αυτό το μοντέλο μία χώρα, στην οποία το 90% ή το 100% της ενέργειας παράγεται με αυτό τον τρόπο. Δεν μπορώ να φανταστώ τι πιο goodnews θα μπορούσε για την Ελλάδα να είναι από το να γίνει ένα πρότυπο σε κάτι που είναι πραγματικά μοντέρνο, από την άποψη ότι αφορά τη μοντέρνα κοινωνία.

Βιογραφικό δρ. Ελευθέριου Γουλιελμάκη

Ο δρ. Ελευθέριος Γουλιελμάκης γεννημένος στο Ηράκλειο της Κρήτης είναι απόφοιτος τους τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές το 2002. Ενώ, είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Φυσική από το Ludwig Maximilians Universitat Munchen της Γερμανίας. Το 2007 απονεμήθηκε στον δρ. Ελευθέριο Γουλιελμάκη από την Ακαδημία Αθηνών το βραβείο «Φωτεινού».
Σήμερα, κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της Αττοφυσικής του Ινστιτούτου Μαξ Πλάνκ, καθώς και στο Κέντρο Προηγμένης Φωτονικής του Μονάχου. Μάλιστα, ο Έλληνας επιστήμονας είναι ιδρυτής της ερευνητικής ομάδας Αττοηλεκτρονικής του Ινστιτούτου, οι δραστηριότητες τις οποίας λαμβάνουν την περίφημη επιχορήγηση Στάρτινκ Γραντ του ευρωπαϊκού συμβουλίου έρευνας (ERC). Παράλληλα, είναι επισκέπτης καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νότιας Κορέας.
Τα επιστημονικά επιτεύγματα των τελευταίων ετών του δρ. Ελευθερίου Γουλιελμάκη.
2008: Δημιουργία των βραχέων εκλάμψεων (φλάς) ακτίνων Χ, όπου διαρκούν λιγότερο από 100 αττοδευτερόλεπτα.
2010: Χρήση των εκλάμψεων αυτών για την παρατήρηση της κίνησης των ηλεκτρονίων μέσα σε άτομα. Πλήρες βιογραφικό:

Η συνέντευξη ως ηχητικό αρχείο: http://www.athina984.gr/node/223406

Πηγή: Καλά Νέα

Ο λαός έριξε την κυβέρνηση, αλλά στη… Βουλγαρία!

Ἀναρτήθηκε στὶς ἀπὸ τὸν/τὴν

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Ο Μπορίσοφ πέτυχε όλους τους στόχους σε έλλειμμα, δημόσιο χρέος και ιδιωτικοποιήσεις που απαιτούσε η ΕΕ και κέρδισε την… ανατροπή του!
Υπέροχη χώρα από οικονομικής πλευράς είναι η Βουλγαρία, αν την κρίνει κανείς βάσει των κριτηρίων που έχει επιβάλει στην ΕΕ η Γερμανία, με τα οποία συμφωνεί βεβαίως και το ΔΝΤ. Θαυμάστε επιδόσεις: Ελλειμμα του 2012; Μόλις 1,5%!
Δημόσιο χρέος; Μόνο… 19,5%!!! Οχι, δεν έχει γίνει κανένα τυπογραφικό λάθος, το βουλγαρικό δημόσιο χρέος είναι 19,5% του ΑΕΠ. Απείρως χαμηλότερο δηλαδή από το δημόσιο χρέος της ίδιας της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Αμερικής, της Ιαπωνίας και οποιασδήποτε πανίσχυρης χώρας του πλανήτη μπορείτε να φανταστείτε. Ανατριχίλα ικανοποίησης αισθάνονται οι γραφειοκράτες της ΕΕ και του ΔΝΤ διαβάζοντας αυτά τα νούμερα. Υποδειγματικός μαθητής τους η Βουλγαρία – και μάλιστα χωρίς καμία τρόικα από το εξωτερικό. Ενας «ιδεολόγος» υπουργός Οικονομικών της εξοντωτικής λιτότητας, ο Συμεών Τζάνκοφ, και ένας πρωθυπουργός πρώην μπράβος της νύχτας, ο Μπόικο Μπορίσοφ, διασφάλιζαν την τήρηση ενός εξουθενωτικού μνημονιακού προγράμματος εντυπωσιακής οικονομικής και κοινωνικής αγριότητας, σε βαθμό που καθιστούσε εντελώς περιττό το Μνημόνιο ή την τρόικα ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ.
Οφείλουμε, βέβαια, να ομολογήσουμε ότι όλη αυτή η οικονομική τελειότητα είχε οδηγήσει τη Βουλγαρία στη μονιμοποίησή της ως τη φτωχότερη χώρα της ΕΕ. Από πλευράς εισοδήματος, ανέκαθεν οι Βούλγαροι ήταν 27οι στους 27 της ΕΕ – από την ημέρα που μπήκε η χώρα τους στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέχρι σήμερα, χωρίς καμία διακοπή και χωρίς κανέναν κίνδυνο να ανεβούν κάποια θέση στην κατάταξη. Φυσικά αυτό συνιστά ασήμαντη λεπτομέρεια για την ΕΕ και το ΔΝΤ. Οχι όμως και για τους Βούλγαρους, από όσο φάνηκε.
Αυτό όμως θα το συζητήσουμε σε λίγο. Προηγουμένως είμαστε υποχρεωμένοι να εξάρουμε το γεγονός ότι η Βουλγαρία, όπως άλλωστε και όλες οι χώρες του πρώην «υπαρκτού σοσιαλισμού», είναι κράτος υποδειγματικό και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων όλων των δημόσιων υπηρεσιών. Δεν υπάρχει πια στη χώρα π.χ. δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. Η ηλεκτροδότηση της Βουλγαρίας έχει εκχωρηθεί όχι απλώς στον ιδιωτικό τομέα, αλλά σε ξένους ιδιώτες! Δύο τσέχικες και μια αυστριακή εταιρείες έχουν αναλάβει η καθεμιά τους να δίνει ρεύμα σε 2-3 εκατομμύρια Βούλγαρους. Τέλειο σχήμα από ευρωπαϊκή σκοπιά!
Πού να καταλάβουν όμως αυτοί οι… γυφτο-βαλκάνιοι οι Βούλγαροι αυτή την ασύγκριτη ευρωπαϊκή τελειότητα της οικονομίας τους, ιδίως από τότε που μπήκαν στην ΕΕ! Με τη γνωστή βαρβαρότητα και τη χαμερπή ιδιοτέλεια που διακρίνει τους απολίτιστους Βαλκάνιους, οι Βούλγαροι ξεσηκώθηκαν και άρχισαν τις διαδηλώσεις επειδή οι ξένες εταιρείες ηλεκτροδότησης, στο πλαίσιο του εξευρωπαϊσμού της Βουλγαρίας, αυξάνουν κάθε λίγο και λιγάκι την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αλλεπάλληλες διαδηλώσεις ξέσπασαν σε 35 πόλεις της Βουλγαρίας για τον λόγο αυτόν. Για να καλμάρει τους άξεστους διαδηλωτές, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είπε ότι θα ανακαλέσει την άδεια μιας από τις τρεις ξένες εταιρείες ηλεκτροδότησης, της τσέχικης CEZ, της οποίας η τιμολογιακή πολιτική κατέβασε τους απελπισμένους Βούλγαρους στους δρόμους. Αγρια θάλασσα έγινε με αυτή την απειλή του Μπορίσοφ ο Τσέχος ομόλογός του, ο Πετρ Νέκας, και του απηύθυνε μια βαρύτατη κατηγορία: είπε στον Βούλγαρο πρωθυπουργό ότι… «πολιτικοποίησε εσκεμμένα τον ενεργειακό τομέα»! Προκειμένου να γλιτώσει το δικό του κεφάλι, τη Δευτέρα ο Μπορίσοφ πέταξε στο αγριεμένο πλήθος να κατασπαράξει πολιτικά τον υπουργό Οικονομικών Τζάνκοφ. Ο κόσμος πανηγύρισε, αλλά δεν καλμάρισε η οργή του.
Την Τρίτη οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν με ακόμη πιο βίαιες συγκρούσεις πολιτών και αστυνομίας.
Ο Μπορίσοφ κατάλαβε ότι για να έχει ελπίδες αξιοπρεπούς ποσοστού στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες για τις 7 Ιουλίου, έπρεπε να παραιτηθεί αμέσως αιφνιδιάζοντας την αντιπολίτευση. Οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές δύο – δυόμισι μήνες νωρίτερα, περί τα τέλη Απριλίου, περιορίζει δραστικά τον χρόνο προετοιμασίας της αντιπολίτευσης. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα δείξει αν αυτή η κίνηση θα τον διασώσει πολιτικά – πράγμα αμφίβολο. Η ουσία του θέματος όμως είναι όχι το μέλλον της Βουλγαρίας, περί του οποίου θα αποφασίσει μέσω και της ψήφου του ο λαός της γειτονικής χώρας, αλλά το πού οδηγούν οι πολιτικές που επιβάλλουν η ΕΕ και το ΔΝΤ. Η βουλγαρική κυβέρνηση πέτυχε όλους ανεξαιρέτως τους στόχους στο έλλειμμα, στο δημόσιο χρέος, στις ιδιωτικοποιήσεις και το αποτέλεσμα ήταν η… ανατροπή της κυβέρνησης και η χώρα να είναι η φτωχότερη της ΕΕ! Μήπως κάτι δεν πάει καλά;