Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

20091224 Το Φανάρι για τον όρο περί σταύρωσης

Το Φανάρι για τον όρο περί σταύρωσης

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2009 07:00
209 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1758864


Για παρερμηνεία των δηλώσεων που έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο κάνει λόγο, σε χθεσινή ανακοίνωσή του προς τα τουρκικά ΜΜΕ, το Φανάρι.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ως πνευματικός ηγέτης, εξέφρασε τα προβλήματα «με τον παραδοσιακά ρεαλιστικό και ταυτόχρονα προσεκτικό τρόπο του» και επισημαίνεται ότι «η δημοσιοποίηση των δυσκολιών που υπάρχουν, δίχως αυτές να αποκρύπτονται, είναι αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης προς το δημοκρατικό κοινωνικό σύστημα».

Σε σχέση με τον όρο «σταύρωση» που χρησιμοποίησε ο κ. Βαρθολομαίος, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των τουρκικών αρχών, υπογραμμίζεται πως «είναι προφανές ότι ο Πατριάρχης, καθώς απαντούσε στην ερώτηση στην οποία χρησιμοποιήθηκε ο όρος αυτός, δεν είχε πρόθεση να εκφράσει πιέσεις που προέρχονται από την κυβέρνησή μας».

Τονίζεται ότι «ο όρος περί σταύρωσης σχετίζεται με την έκφραση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο» και ότι «τέτοιοι όροι υπάρχουν σε όλες τις γλώσσες και εννοούνται όχι με τη στενή έννοια αλλά με βάση τις έννοιες που έχουν αυτοί στην κάθε γλώσσα».

«Εξάλλου και ο πρωθυπουργός μας, ο οποίος ασχολείται ειλικρινά με τα προβλήματα της κοινότητάς μας, έχει εκφράσει ορισμένες φορές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην πορεία προς το κράτος Δικαίου, χρησιμοποιώντας όχι εκφράσεις δυτικών γλωσσών, όπως η σταύρωση, αλλά εκφράσεις της τουρκικής γλώσσας, όπως το σάβανο», καταλήγει η ανακοίνωση.


20091223 Το Μανιφέστο του Μίκη

Να πως λειτουργουν και αγωνίζονται οι πραγματικοι πατριώτες.
Ο αγωνιστης της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας οχι μονον του Ελληνικού Λαού αλλά των Λαων της Γής,
Ο Μίκης Θεοδωράκης σε ολη του τη ζωη βρέθηκε στην πρώτη γραμμη δημοκρατικων πατριωτικων αγώνων και το τεράστιο μουσικό ταλέντο του το έκανε πατριωτικο όπλο,
Μπορούσε σήμερα να απολαμβάνει μόνον των προσφορων και των κόπων του,
Ομως ο 80χρονος έφηβος Μικης Θεοδωράκης ειναι στην πρώτη γραμμη αγωνων όπως ο άλλος 85χρονος έφηβος Βασος Λυσσαρίδης ,
Οταν ενα Εθνος εχει τέτοιους αγωνιστες δεν προκειται να παθει τίποτα,
Οπως ευχαριστουμε συνέχεια τον αγωνιστη γιατρό Βασο Λυσσαριδη, ετσι
ευχαριστουμε και τον Μικη Θεοδωρακη,
Δημητρης Αλευρομαγειρος

----- Original Message -----
Sent: Wednesday, December 23, 2009 7:52 PM
Subject: Το Μανιφέστο του Μίκη


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ στο ΡΕΣΑΛΤΟ

http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?p=22683#22683

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Του Μίκη Θεοδωράκη

           

Σ' αυτή την ιστορική καμπή που βρισκόμαστε, τρία είναι τα κύρια μέτωπα στα οποία οφείλουμε να πάρουμε σαφή στάση:

Το πρώτο αφορά την Κύπρο και το σχέδιο Ανάν. Το δεύτερο αφορά τα Σκόπια και το όνομα «Μακεδονία». Και το τρίτο την υπεράσπιση της ελληνικότητας μπροστά στην επίθεση που δέχεται από ελληνικές και διεθνείς οργανωμένες δυνάμεις.

1)  Κύπρος: Παρά το ότι ο ελληνοκυπριακός λαός απέρριψε το Σχέδιο Ανάν με μεγάλη πλειροψηφία (70%), εν τούτοις τόσο μέσα στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα υπάρχουν πρόσωπα και δυνάμεις που συνωμοτούν, ώστε με την δημιουργία καταλλήλων συνθηκών να το επιβάλουν τελικά, μιας και η επικράτησή του εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στόχο της πολιτικής των ΗΠΑ, που θέλουν μ' αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσουν ένα σημαντικό στρατηγικό έρεισμα για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα σχέδιά τους στην Μέση Ανατολή.

            Είναι ανάγκη λοιπόν να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε να ακουστεί η φωνή της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που δεν συμφωνεί στην εφαρμογή αυτού του Σχεδίου, το οποίο είναι αντίθετο με τα συμφέροντα της Κύπρου και ειδικότερα των Ελληνοκυπρίων, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνικού Έθνους.

2) Σκόπια: Δεν θα πρέπει να έχει για μας καμμιά απολύτως σημασία το γεγονός ότι τα έχουν ήδη αναγνωρίσει με το όνομά τους πολλά κράτη δια διάφορους εμφανείς λόγους. Στην πραγματικότητα όσοι το κάνουν, αγνοούν ή και περιφρονούν την ιστορική αλήθεια. Άγνοια ασυγχώρητη, που οδηγεί στην ουσιαστική γελοιοποίησή τους. Το γεγονός και μόνο ότι έτσι θα νομίζουν ότι με την επιλογή τους αυτή θα συνυπάρχουν με τα τρισέγγονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα αποτελεί γι' αυτούς αιτία χλευασμού και υποτίμησης της σοβαρότητάς τους. Και υποθέτουμε ότι είναι περιττό να επαναλάβουμε εδώ τα λόγια του ίδιου του πρώην Προέδρου των Σκοπίων κ. Γκλιγκόρωφ, ότι δηλαδή οι Σκοπιανοί είναι Σλαύοι , η εθνικότητά τους Σλαυική και η γλώσσα τους ένα μείγμα Σλαυικής και Βουλγαρικής διαλέκτου.

           

Εκείνο όμως που θα πρέπει να μας αφορά ως Έλληνες, είναι το γεγονός ότι ορισμένοι ηγέτες των Σκοπιανών αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν το όνομα «Μακεδονία», ανακηρύσσοντας τους εαυτούς τους ως μοναδικούς απογόνους-κληρονόμους της αρχαίας Μακεδονίας, του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου και με το εύρημα της «Μακεδονίας του Αιγαίου» να διεκδικούν χωρίς ντροπή τα εδάφη της σημερινής ελληνικής Μακεδονίας από δύση σε ανατολή χαράζοντας σαν σύνορα στον νότο τις

παρυφές του Ολύμπου! Φτάνουν στο σημείο μάλιστα  να διατείνονται ότι η Θεσσαλονίκη, που την προορίζουν ως πρωτεύουσά τους, βρίσκεται σήμερα υπό ελληνική κατοχή!

            Πρόκειται για ένα βλακώδες, αισχρό και προσβλητικό παραλήρημα, απέναντι στο οποίο το μόνο που ταιριάζει σ' έναν υπεύθυνο λαό και ένα υπεύθυνο κράτος είναι η απόλυτη περιφρόνησή. Που σημαίνει ότι δεν δεχόμαστε καμμιά σχέση και ακόμα πιο πολύ καμμιά συζήτηση μαζί τους. Είτε μόνοι μας είτε με τη μεσολάβηση του

ΟΗΕ όπως γίνεται σήμερα. Και το μόνο που οφείλουμε να πράξουμε είναι να δηλώσουμε καθαρά ότι εμείς δεν πρόκειται ποτέ να τους χαρίσουμε το όνομα «Μακεδονία» και ότι δεν θέλουμε να έχουμε καμμιά σχέση οικονομική και διπλωματική μαζί τους.

Κλείνουμε τα σύνορα. Και δεν καταδεχόμαστε ούτε να τους εμποδίσουμε να μπουν στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης, που τόσο πολύ επιθυμεί την παρουσία ανάμεσά τους των γνήσιων απογόνων του … Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ας τους χαίρονται λοιπόν, μιας και στην πραγματικότητα απολαμβάνουν την πλήρη εύνοια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που έχουν ήδη μεταβάλει μαζί με το Κόσοβο και τα μισά Σκόπια σε μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές τους βάσεις στον κόσμο. Με άλλα λόγια αποτελούν ήδη ένα στρατηγικής σημασίας προτεκτοράτο των ΗΠΑ και για τον λόγο αυτόν οι απειλές τους με στόχο τα εδάφη μας θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν.

            Μετά από όλα αυτά η συμμετοχή μας στις διαδικασίες που μας επιβάλλονται άνωθεν για δήθεν σύνθετες ονομασίες για όλες τις χρήσεις και πράσινα άλογα -γιατί αυτό που θα γίνει τελικά είναι να παραμείνει το όνομα «Μακεδονία»- αποτελεί απαράδεκτη υποχώρηση, που θίγει την σοβαρότητα και την αξιοπρέπειά μας. Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά ότι.η στάση αυτή δεν ταιριάζει σε λαούς όπως ο δικός μας, που είχε το θάρρος να αντιταχθεί στους ισχυρούς σε δύσκολες και κρίσιμες περιόδους προστατεύοντας την ιστορία του, την τιμή και την υπερηφάνεια του.

3) Το τρίτο και σημαντικότερο εθνικό πρόβλημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει, είναι η αποκάλυψη και καταγγελία στον ελληνικό λαό των κύκλων, ομάδων και οργανώσεων που σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς επιδιώκουν την κατεδάφιση της ελληνικότητας. Μεταξύ των διεθνών οργανώσεων πρωτεύοντα ρόλο έπαιξε το «Ίδρυμα Σόρος», που συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων των δυνάμεων που αποφάσισαν την διάλυση της Γιουγκοσλαυίας, τον πόλεμο στην Γεωργία και την αποσύνθεσή της, την υποταγή στη Δύση της Ουκρανίας και που σήμερα αναμοχλεύουν τους εθνικισμούς στην Αλβανία προετοιμάζοντας το όραμα για την Μεγάλη Αλβανία με τη δημιουργία του Κοσόβου και με στόχο την Ήπειρο (Τσαμουριά) αλλά και στα Σκόπια με την ενίσχυση της προβολής της «Μακεδονίας του Αιγαίου».

Όσον αφορά τη χώρα μας, με στόχο το χτύπημα της ελληνικότητας αποβλέπουν στην αποδιοργάνωση της συνοχής του ελληνικού έθνους ξεκινώντας από την παραμόρφωση ιδιαίτερα της σύγχρονης ιστορίας μας -πριν, κατά και μετά την επανάσταση του 1821- και την εξάλειψη του ελληνικού πολιτισμού, παραδοσιακού και σύγχρονου.

            Ορισμένοι Έλληνες, ουσιαστικοί πράκτορες αυτών των ύποπτων διεθνών οργανώσεων εργάζονται εδώ και πολύ καιρό συστηματικά. Έχουν διεισδύσει μέσα στους πλέον σημαντικούς και ευπαθείς τομείς της κοινωνικής μας ζωής, όπως η Παιδεία, η εξωτερική πολιτική, τα ΜΜΕ, καθώς και στους κομματικούς χώρους έχοντας ήδη κατορθώσει να σταθεροποιήσουν ένα σημαντικό προγεφύρωμα με την οικονομική ενίσχυση των ξένων και στηριζόμενοι στην άγνοια των πολλών και στην αποσιώπηση εκ μέρους των οπορτουνιστών έχουν ήδη προξενήσει μεγάλες βλάβες στην παραδοσιακή συνοχή του λαού μας τουλάχιστον ως προς τις παραδοσιακές του αξίες, που τον έκαναν να είναι αυτός που είναι. Σε πείσμα όλων των δεινών που κατά καιρούς δοκιμάζουν την αντοχή του.

            Επομένως η καλλιέργεια του πατριωτισμού αποτελεί σήμερα την μοναδική απάντηση, ώστε ο λαός μας να μπορέσει να αποκρούσει ενημερωμένος, ενωμένος και άγρυπνος αυτό το σατανικό σχέδιο ξεσκεπάζοντας και απομονώνοντας τους εχθρούς του, όποιοι και αν είναι και όπου κι αν βρίσκονται.

Αρκετά κοιμηθήκαμε έως τώρα. Καιρός να ξυπνήσουμε, να εγερθούμε, να εξεγερθούμε και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε όπως αρμόζει τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν την ιστορία, τον πολιτισμό, το ήθος, τις παραδόσεις και τελικά την ακεραιότητά μας.

Αθήνα, 21.12.2009

Μίκης Θεοδωράκης

            Τα κείμενο εστάλη στο Στέφανο Ληναίο, μαζί με τις παρακάτω επιστολές:

Αγαπητέ μου Στέφανε,

Προχτές το βράδυ στην ΝΕΤ ο Νίκος Δήμου στην εκπομπή «Στα άκρα» επαναλάμβανε τις γνωστές απόψεις Ρεπούση-Λιάκου-Κουλούρη-Άννας Φραγκουδάκη και του νέου «φρούτου», της κ. Δραγώνα, βουλευτού του ΠΑΣΟΚ και «ειδικής γραμματέως του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού

Σχεδιασμού Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων» δηλαδή στην καρδιά της διαμόρφωσης της σκέψης, των γνώσεων και του ήθους των Ελλήνων του μέλλοντος. Στην συμμορία συμμετέχει και ο κ. Νίκος Μουζέλης, σύζυγος της κ. Θ. Δραγώνα, καθηγητής του LSE (?) και επιστημονικός υπεύθυνος του «Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ»!!! Άλλο ένα πόστο-κλειδί. Το 1999 συναντάμε την κ. Δραγώνα μαζί με τους «επιφανέστερους Έλληνες αναθεωρητές ιστοριογράφους» σε διεθνές συνέδριο στην Χάλκη του CDRSEE (Κέντρο για την Δημοκρατία και την Συμφιλίωση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη) και του ΕΛΙΑΜΕΠ (έδρα του κ. Βερέμη) με θέμα την «Εθνική Μνήμη» (δηλ. λέω εγώ, «πώς θα καταργήσουμε την εθνική μας μνήμη»). Η κ. Δραγώνα στο βιβλίο της «Τι είν' η πατρίδα μας;» πιάνει τον … ταύρο από τα κέρατα (θαύμασε ύφος γραφής): «Η ελληνική ταυτότητα δεν υπήρχε πριν από τον 19ο αιώνα. Δημιουργήθηκε έξωθεν σε μια εποχή εθνικισμού, αποικιοκρατίας και επεκτατικού ιμπεριαλισμού. Κοντολογίς κάποιοι από το εξωτερικό μας είπαν τον 19ο αιώνα ότι είμαστε Έλληνες κι εμείς το δεχθήκαμε για να κονομήσουμε (!!!) πουλώντας το παραμύθι ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων». (Τρέμετε άθλιοι «κονομάκηδες» Σεφέρη και Ελύτη, που στην ομιλία σας κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ υμνήσατε την συνέχεια του ελληνικόυ έθνους από τον Όμηρο έως σήμερα). Στο εν λόγω βιβλίο της η σύμβουλος της κ. Άννας Διαμαντοπούλου αναφέρει σχετικά: «Η αρχαιότητα χρησιμοποιείται σαν πρότυπο υπεριστορικό (!) με αποτέλεσμα να «αποδεικνύει» την αναξιότητα της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτισμού της».

Επίσης το Έθνος περιγράφεται ως «οντότητα υπερχρονική και στατική» με αποτέλεσμα να ναρκοθετείται η έννοια της εξέλιξης και να καλλιεργούνται αντίθετα με τις αξίες της εποχής μας εθνοκεντρισμός και ξενοφοβία». 

Ο μόνος που απάντησε δημοσίως σ' αυτά απ' ό,τι γνωρίζω, είναι ο Κώστας Γεωργουσόπουλος σε τελευταίο άρθρο του στα «ΝΕΑ», ο οποίος προς τιμήν του

απαντώντας σε σχετικό με τα παραπάνω άρθρο της κ. Άννας Φραγκουδάκη, στενής φίλης και ομοϊδεάτισσας της ειδικής γραμματέως του υπουργείου Παιδείας: «Η κ. Φραγκουδάκη θεωρεί πως κάθε αναφορά σε πατρίδα, πατριωτισμό, έθνος είναι συντηρητική, δεξιά και σχεδόν φασιστική πολιτική (…). Έτσι καλό θα είναι να απαλειφθούν από τα σχολικά βιβλία όλα τα ποιήματα, τα διηγήματα και τα δοκίμια που αναφέρουν θετικούς χαρακτηρισμούς ως έννοιες «πατρίδα», «έθνος». Πρέπει ευθύς να αφαιρεθούν από τα σχολικά εγχειρίδια όλες οι αναφορές που υπάρχουν στο έργο του Σολομού και ιδίως στον πατριδοκαπηλικό «Ύμνο εις την Ελυθερίαν» στις έννοιες «πατρίδα» και «έθνος». Αν δεν γίνεται να καταχωνιαστεί η «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» του Παπαρηγόπουλου, καλό θα είναι να καεί. Οπωσδήποτε όμως θα πρέπει να καεί και μάλιστα δημοσίως το φασιστικό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα «Για την Πατρίδα». Να εξοβελισθούν τα δεκατετράστιχα του Παλαμά «Πατρίδες» (…). Εντός σύντομης προθεσμίας πρέπει να αλλάξουν όνομα η ποδοσφαιρική ομάδα «Εθνικός», το «Εθνικό Θέατρο», η εφημερίδα «Έθνος», το «Πατριωτικό Ίδρυμα», το «Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών», το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Εθνική Λυρική Σκηνή κλπ. κλπ.»

Όπως καταλαβαίνεις, μπροστά σ' αυτή την βαρυχειμωνιά που μας προέκυψε ξαφνικά, ένας μονάχα κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη. Εκτός πια κι αν όλοι οι Έλληνες, ανώνυμοι και επώνυμοι, έχουν περιπέσει σε χειμερία νάρκη ή έχουν (έχουμε) χάσει τα ανακλαστικά μας ως Έλληνες πατριώτες…

Νομίζω ότι ήρθε ο καιρός, πρώτον να ενημερώσουμε όσο γίνεται πιο πλατειά, πιο υψηλά και πιο βαθειά τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από μόρφωση, ιδιότητα, ειδικότητα, επάγγελμα και αξίωμα. Δεύτερον να αποκαλύψουμε τη συνωμοσία και τους συνωμότες έναν-έναν, να αποκαλύψουμε τις απόψεις, τις προσπάθειες, τις πράξεις και τα έργα τους και κυρίως αυτούς που κρύβονται πίσω τους, που φαίνεται ότι είναι τόσο ισχυροί και επικίνδυνοι, ώστε να έχουν ως τώρα κατορθώσει να τους προωθήσουν στα νευραλγικότερα σημεία της εθνικής μας ζωής και ειδικά στην Παιδεία, στα ΜΜΕ, ακόμα και στο Κέντρο όπου σχεδιάζεαι η εξωτερική μας πολιτική, στο Υπουργείο Εξωτερικών! Τρίτον, να προβάλουμε τις λεπτομερείς αποκαλύψεις του «ΑΡΔΗΝ» για την ΕΛΙΑΜΕΠ, που φαίνεται ότι παίζει τον ρόλο της ραχοκοκκαλιάς απ' όπου εκπορεύονται οι ειδικευμένες ομάδες των συνωμοτών. Τέταρτον, να περάσουμε όσο γίνεται περισσότερο στην αντεπίθεση, αφού πρώτα πεισθούν όλοι ότι η πατρίδα μας αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο ίσως κίνδυνο στην ιστορία της, γιατί αυτή τη φορά προέρχεται από τα μέσα και όχι από έξω, όπως έως τώρα.

Δεν αντιμετωπίζουμε εχθρικούς στρατούς με όπλα που τραυματίζουν και σκοτώνουν τα σώματα αλλά την ψυχή μας! Γιατί έχουμε μέσα στο σώμα μας έναν καρκίνο, που αν τον αφήσουμε να γενικευθεί, το αποτέλεσμα θα είναι να καταστραφούν τα ευαίσθητά μας «όργανα», δηλαδή οι αξίες, πάνω στις οποίες στηρίζεται η ίδια η ζωή του «σώματος», που είναι η ελληνική κοινωνία, η ελληνική πατρίδα και το ελληνικό έθνος, που κατ' εικόνα και ομοίωσή τους γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και γίναμε αυτοί που είμαστε -καλοί, κακοί αλλά είμαστε εμείς και όχι κάποιοι απρόσωποι, όπως επιχειρούν ως φαίνεται να μας κάνουν  ξένοι και ντόπιοι συνωμότες, για τα δικά τους συμφέροντα.

Επειδή γνωρίζω ότι συμφωνείς μ' αυτές τις απόψεις, σου στέλνω μαζί με το γράμμα αυτό (που αν νομίζεις μπορεί να πάρει δημοσιότητα), μια προσωπική έκκληση προς τους συμπατριώτες μας, με τον τίτλο «Για την υπεράσπιση της εθνικής μας συνείδησης».

Πιστεύω ακράδαντα ότι όπως στην εποχή της Εθνικής Αντίστασης ο κύριος στόχος ήταν η Ελευθερία της πατρίδας και τον καιρό της Αντίστασης κατά της Χούντας η Δημοκρατία, σήμερα που προβάλλουν όλο και πιο πολύ οι κίνδυνοι, τόσο εξωτερικοί όσο και εσωτερικοί, για την ακεραιότητα της πατρίδας μας (κάθε μορφής), ο κύριος στόχος όλων των Ελλήνων, ανεξάρτητα από ιδεολογίες και κόμματα, θα πρέπει να είναι ο Πατριωτισμός.

           

Σε χαιρετώ με αγάπη,

            Μίκης Θεοδωράκης

                                                                       Επιστολή δεύτερη:

                                                                                            Αθήνα, 22.12.2009

Αγαπητέ μου Στέφανε,

            Η φιλοδοξία μου αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσουμε μιαν αληθινή εκστρατεία για τα θέματα αυτά που τα θεωρώ εξ ίσου σημαντικά και κρίσιμα με τον κίνδυνο της Δικτατορίας. Τουλάχιστον αυτό μου λέει η πείρα και η διαίσθησή μου.

            Μακάρι να συμφωνείς μαζί μου. Όλα αυτά τα χρόνια μας προωθείς κείμενα συναφή καταγγέλλοντας το μαράζι που ροκανίζει την χώρα και τον λαό μας.

            Πιστεύω πως ήρθε η ώρα. Το κείμενο αυτό, αν σε βρίσκει σύμφωνο, πρέπει να πάει παντού.

            Στην αρχή σκέφτηκα να βρω διάφορους επώνυμους. Όμως τελικά βρίσκω τον «ηλεκτρονικό» τρόπο δημοκρατικότερο κα ασφαλέστερο. Εξ άλλου μας ενδιαφέρουν οι χιλιάδες απλοί πολίτες, που σίγουρα υποφέρουν όπως εμείς.

            Γι' αυτό προτείνω στο τέλος του κειμένου (εννοώ και τις αποκαλύψεις του ΑΡΔΗΝ) να μπει μια σχετική έκκληση προς τον κόσμο που συμφωνεί, να υπογράψει στην δική σου ηλεκτρονική διεύθυνση, προσθέτοντας αν το επιθυμεί τα δικά του σχόλια και προτάσεις.

            Για όλα αυτά σε παρακαλώ να έχουμε μια τακτική επαφή και όταν χρειαστεί, να περάσεις να τα πούμε και δια ζώσης…

            Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

             Μίκης Θεοδωράκης


Η δεκαετία της συμφοράς


SPIN DOCTOR

Η νύχτα εναλλάσσεται με νύχτα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ
Μεγέθυνση Εικόνας
Στην Ελλάδα η κατάρρευση δεν ήταν πλήρης, κάτι που θα είχε συμβεί αν ο Κ. Καραμανλής είχε παραμείνει μερικούς μήνες ακόμη στην εξουσία, την οποία ευφυώς παρέδωσε πριν η βόμβα σκάσει στα χέρια του.
Η αρχή είναι πάντα το ήμισυ του παντός. Τον Νοέμβριο του 2000, δέκα μήνες μετά τους παγκόσμιους πανηγυρισμούς για τον ερχομό της νέας χιλιετίας, ο Τζoρτζ Μπους ο B' εκλέχθηκε Πρόεδρος των ΗΠΑ μετά από μια νοθεία που βασίστηκε στην υφαρπαγή της ψήφου των μαύρων και κατάφερε να περάσει χάρη στα διεφθαρμένα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου και τη συνενοχή των μεγάλων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.
Ασφαλώς η δεκαετία 1990-2000 δεν ήταν η πιο ευτυχισμένη της ανθρωπότητας. Η Βαγδάτη του Σαντάμ Χουσεΐν βομβαρδιζόταν σποραδικά, το 1999 το ΝΑΤΟ ανέλαβε να ισοπεδώσει τη Γιουγκοσλαβία και στις συχνά λησμονημένες χώρες του Τρίτου Κόσμου χιλιάδες παιδιά πέθαιναν καθημερινά από την πείνα. Ήταν όμως, συγχρόνως, και μια δεκαετία σχετικής αισιοδοξίας και καταναλωτικής πολυτέλειας: το 1998 π.χ. ολόκληρος ο πλανήτης είχε την πολυτέλεια να καταναλώνει τη σεξοσαπουνόπερα «Πού είναι το φόρεμα με το σπέρμα», στην οποία πρωταγωνιστούσαν η Μόνικα Λουίνσκι και ο απερχόμενος Πλανητάρχης Μπιλ Κλίντον.
Το σημάδι ότι επρόκειτο για μια δεκαετία της συμφοράς ήρθε το 2001, μόλις 9 μήνες μετά την ορκωμοσία του Μπους, όταν μια ομάδα αποφασισμένων ισλαμιστών κατάφερε να πετύχει στην καρδιά της Αμερικής το πιο επιτυχημένο και θεαματικό χτύπημα στην ιστορία της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Το γιατί η κυβέρνηση Μπους, η οποία είχε αρκετές πληροφορίες ότι σχεδιαζόταν επίθεση με αεροπλάνα, δεν έκανε τίποτα για να την αποτρέψει είναι ένα ερώτημα που δεν έχει ακόμη πλήρως απαντηθεί. Ίσως να πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα της παροιμιώδους ανικανότητάς της. Δεν αποκλείεται όμως να μην πήρε τις απαραίτητες προφυλάξεις, καθώς επιζητούσε ένα πρόσχημα για πόλεμο.
Το βέβαιο είναι ότι οι πόλεμοι ξεκίνησαν αμέσως μετά. Δεν πρόκειται μόνο για το Αφγανιστάν ή το Ιράκ, που για μια ακόμη φορά στην ιστορία του πλήρωσε το 2003 πολύ ακριβά το γεγονός ότι στο υπέδαφός του υπάρχει πετρέλαιο. Από την αφηνιασμένη πλέον μοναδική υπερδύναμη του πλανήτη εξαπολύθηκε ένας ολοκληρωτικός πόλεμος εναντίον των δημοκρατικών ελευθεριών που είχε ως αποτέλεσμα το Αμπού Γκράιμπ και το Γκουαντάναμο και εναντίον των ασθενέστερων χωρών εκτός ΗΠΑ και των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων μέσα στην Αμερική. Οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και οι πλούσιοι όχι μόνο πλουσιότεροι αλλά και τελείως ανεξέλεγκτοι. Η πορεία είχε ξεκινήσει την προηγούμενη δεκαετία από τον κεντρώο «εκσυγχρονιστή» Μπιλ Κλίντον, αλλά επί Μπους αποθεώθηκε. Για να οδηγήσει στο τέλος του 2008, όταν ο χειρότερος Πρόεδρος της αμερικανικής ιστορίας ολοκλήρωνε τη θητεία του, τις μεν ΗΠΑ στα όρια της ηθικής και οικονομικής χρεοκοπίας, τη δε παγκόσμια οικονομία στο χείλος της καταστροφής.
Τηρουμένων όλων των αναλογιών, αντίστοιχες εξελίξεις σημειώθηκαν και στην Ελλάδα, με την πιο κωμικοτραγική, βαλκανική εκδοχή της παγκόσμιας ξεφτίλας. Η επέκταση της διαφθοράς και η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων με τη μεταφορά πλούτου μέσω του χρηματιστηριακού σκανδάλου επεκτάθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του '90 επί ΠΑΣΟΚ, αλλά αποθεώθηκαν τα χρόνια 2004-9, όταν στο τιμόνι της χώρας βρέθηκε ίσως η χειρότερη κυβέρνηση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Οι διάδοχοι έχουν επίσης προβληματική πορεία, γιατί όταν ανέλαβαν την εξουσία η κατάρρευση δεν είχε ολοκληρωθεί. Μετά τις υποσχέσεις και τα χαμόγελα που απλόχερα μοίρασε σε έναν κόσμο πεινασμένο από ελπίδα, ο Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να διαχειριστεί την κρίση αντί να πάρει ριζικά μέτρα, όπως όφειλε και όπως οι συνθήκες επιβάλλουν. Το αποτέλεσμα είναι, καθώς κλείνει ένας χρόνος διακυβέρνησης, ο ενθουσιασμός να παραχωρεί τη θέση του στην απαισιοδοξία και τη μιζέρια.
Παρομοίως, στην Ελλάδα η κατάρρευση δεν ήταν πλήρης, κάτι που θα είχε συμβεί αν ο Κ. Καραμανλής είχε παραμείνει μερικούς μήνες ακόμη στην εξουσία, την οποία ευφυώς παρέδωσε πριν η βόμβα σκάσει στα χέρια του. Η κυβέρνηση Παπανδρέου διαχειρίζεται μια ενδιάμεση κατάσταση χωρίς την προετοιμασία αλλά και τις ενέργειες που επιβάλλει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία η χώρα βρίσκεται στην πραγματικότητα.
Η δεκαετία της συμφοράς κλείνει χωρίς ίχνος φωτός στην άκρη του τούνελ. Απόδειξη της παγκόσμιας λειψανδρίας το πρόσφατο φιάσκο της Κοπεγχάγης, και μάλιστα γύρω από ένα πρόβλημα κοινής αποδοχής όπως οι κλιματικές αλλαγές. Αντίθετα με το 2000, όταν υπήρχαν ελπίδες που διαψεύστηκαν, το 2010 υπάρχουν λίγες ελπίδες για να διαψευστούν.
24.12.2009

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

20091223 Bloomberg: Αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει!

Bloomberg: Αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει!
23 ΔΕΚΈΜΒΡΙΟΣ 2009 

Αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει! Αυτή είναι η συμβουλή που δίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο Mark Gilbert, επικεφαλής του γραφείου του Bloomberg στο Λονδίνο...

«Η ελληνική χρεοκοπία είναι καλύτερη από τη διάσωση, δείχνει το μάθημα της Lehman», είναι ο τίτλος του άρθρου του που δημοσιεύεται στο Bloomberg.

Ο συντάκτης εξηγεί πως η θεωρία που κυκλοφορεί στις αγορές συγκρίνει την Ελλάδα με τη Lehman. Το γεγονός ότι οι αμερικανικές αρχές άφησαν τη Lehman να καταρρεύσει θεωρείται σήμερα ένα λάθος πολιτικής που ενέτεινε την οικονομική κρίση. Αντίστοιχα, πολλοί πιστεύουν ότι η ΕΕ έχει πάρει το μάθημά της από την υπόθεση της Lehman και δεν θα αφήσει κανένα μέλος της να χρεοκοπήσει.

Ο Gilbert διαφωνεί ακόμα και με τα βασικά της θεωρίας αυτής. Πιστεύει ότι η Fed θα έπρεπε να είχε αφήσει και τη Bear Stearns να χρεοκοπήσει. Έτσι, οι επιπτώσεις θα ήταν μικρότερες, ο ηθικός κίνδυνος θα είχε περιοριστεί και η Lehman πιθανότατα θα είχε επιβιώσει, έστω και μέσω της πώλησής της, όπως συνέβη με τη Merrill Lynch.

Το ίδιο, πιστεύει, ισχύει και στην περίπτωση της Ελλάδας. «Η όποια παρέμβαση της ΕΕ ή της ΕΚΤ για τη διάσωση του κράτους από τα οικονομικά προβλήματα που το ίδιο προκάλεσε, θα ήταν μία καταστροφή για το project του κοινού νομίσματος», λέει ο αρθρογράφος. Θα κινδύνευε να ενθαρρύνει τη δημοσιονομική ανευθυνότητα και άλλων χωρών.

«Η Ελλάδα χρωστά στους πιστωτές της περίπου 361 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank for International Settlements, του Ιουνίου. Επομένως, μην απατάστε, η χρεοκοπία θα ήταν ένα τρομερό πράγμα. Οι επιπτώσεις μίας διάσωσης από τους ευρωπαίους εταίρους, όμως, θα ήταν πολύ χειρότερες», γράφει ο Gilbert.

Μάλιστα, ο δημοσιογράφος παρατηρεί ότι το σενάριο του για μια ελληνική χρεοκοπία δεν προεξοφλείται από τις αγορές ομολόγων. «Σε αυτές τις τιμές, οι επενδυτές δεν συνυπολογίζουν τη χρεοκοπία. Αυτό που δεν είναι σαφές, όμως, είναι εάν οι προσδοκίες τους για αποπληρωμή των χρεών στηρίζονται στην αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα μπαλώσει τα οικονομικά της, ή στις ελπίδες ότι κάποιες πιο βαθιές τσέπες θα συμβάλλουν εάν αυτό χρειαστεί. Όποιος περιμένει το τελευταίο, κατά πάσα πιθανότητα κάνει ένα λάθος που θα του κοστίσει», καταλήγει.

Σχόλιο
Μήπως θα πρέπει να δούμε την πρόταση της βρετανικής Bloomberg υπό το πρίσμα των πολιτικών πιέσεων που θέλουν να εφαρμόσουν επί της Ελλάδος για τα γνωστά ανοικτά θέματα (Σκόπια, Τουρκία, Κύπρος).
Η υπερχρέωση που μας επέβαλε ο ΑΓΠ (αναμφισβήτητα ήταν διεθνούς αναγνώρισης μεγάλος οικονομολόγος) δεν ήταν αθώα ή για ψηφοθηρικούς λόγους, ήταν στρατηγική επιλογή επιλογή για να φθάσουμε εδώ που φθάσαμε και να είμαστε πλέον πειθήνια οικονομικά και πολιτικά ανδράποδα στα αφεντικά της Δύσης.
Ήρθε και ο ΓΑΠ για να μας αφελληνίσει και έτσι να δέσει η μαγιονέζα για καλά, γερί-γερινέ.
ΣΓΣ

ΜΟΜΦΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ & ΚΥΠΡΟ


Σχόλια τουρκικών ΜΜΕ για τις δηλώσεις Βαρθολομαίου

ΑΘΗΝΑ 22/12/2009

Σε άνευ προηγουμένου προβολή και στήριξη των αιτημάτων του Οικουμενικού Πατριάρχη στον τουρκικό Τύπο εξελίσσεται η υπόθεση που ξεκίνησε με αφορμή τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Βαρθολομαίος στο CBS, όπου παρομοίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός στην Κωνσταντινούπολη με σταύρωση.
Ωστόσο, αρθρογράφος φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, υπονοεί ότι μετά τις δηλώσεις αυτές, θα υπάρξει πρόβλημα στο κατά τα άλλα έτοιμο σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αντέδρασε λέγοντας: "Ελπίζω να έχουν ειπωθεί εκ παραδρομής". Οι Τούρκοι σχολιαστές επικρίνουν και τη δήλωση αυτή του Νταβούτογλου.
Ο κύριος αρθρογράφος της "Χουριέτ", Οκτάι Εκσί, γράφει ότι "η πιο βαριά κουβέντα του Βαρθολομαίου ήταν το ότι ορισμένες φορές αισθάνεται σαν να σταυρώνεται" και σημειώνει: "Έχει μήπως άδικο; Να το ξεκαθαρίσουμε, ακόμη και αν έχει υπερβάλει. Όχι, δεν έχει καθόλου άδικο".
Ο Εκσί γράφει επίσης ότι ο κ. Βαρθολομαίος "έχει συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγώ να σας πω πέντε, εσείς πείτε δέκα φορές. Γνωρίζουμε ότι σε κάθε συνάντηση, ο Βαρθολομαίος επανέλαβε τα ίδια πράγματα. Ανοίξτε τη Θεολογική Σχολή, αναγνωρίστε την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου και επιστρέψτε στα ελληνικά κοινωφελή ιδρύματα τις ακίνητες περιουσίες τους που έχουν περιέλθει στο τουρκικό δημόσιο. Αυτά ήταν τα αιτήματά του. Φαίνεται ότι κάθε φορά το αποτέλεσμα ήταν ο εμπαιγμός της μορφής ``έχει ο Θεός`` και ``θα δούμε``".
Η συνέντευξη του κ. Βαρθολομαίου
Μία πιο γενική αναδρομή στην πορεία του ελληνισμού της Πόλης, κάνει ο αρθρογράφος της "Χουριέτ" Σεντάτ Εργκίν, αφού αναφερθεί προηγουμένως στη δήλωση του Αχμέτ Νταβούτογλου ότι "δεν υπάρχει σταύρωση στην ιστορία της Τουρκίας".
Συγκεκριμένα, ο Εργκίν αναφέρει τα εξής:"Ναι είναι σωστό, δεν υπάρχει σταύρωση των μειονοτήτων στον πολιτισμό μας, αλλά ο ελληνικός πληθυσμός στην Πόλη που στα τέλη της δεκαετίας του '20 και μετά την ανταλλαγή πληθυσμών ήταν περίπου 120.000, σήμερα είναι λιγότερος και από 2.500.
Μπορεί να μην έχουν σταυρωθεί, αλλά με το νόμο περί φόρου περιουσίας που εγκρίθηκε το 1942, αντιμετώπισαν βαριές διακρίσεις και τους αφαιρέθηκε σημαντικό μέρος της περιουσίας τους. Και όσοι δεν πλήρωσαν το φόρο αυτό, ο οποίος εφαρμόστηκε με διαφορετικά κριτήρια στους μουσουλμάνους και στους μη μουσουλμάνους (η αναλογία ήταν 1 προς 10) οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας στο Άσκαλε της Ερζουρούμης.
Ναι, δεν υπάρχει σταύρωση στον πολιτισμό μας, αλλά κατά τα επεισόδια που ξέσπασαν στις 6-7 Σεπτεμβρίου (1955) με κυβερνητική πρόκληση κατά την εποχή της εκλεγμένης κυβέρνησης του Δημοκρατικού Κόμματος, λεηλατήθηκαν τα καταστήματα των μειονοτήτων και μεταξύ αυτών, των Ελλήνων, ενώ υπήρξαν και άλλα πολύ δυσάρεστα γεγονότα. Η Τουρκία δεν έχει ακόμη λυτρωθεί από την ντροπή αυτή.
Μπορεί να μην υπήρξε σταύρωση, αλλά το 1964, απελάθηκαν περίπου 12.000 από αυτούς με μυστικό διάταγμα, ως αντίποινα για τις πιέσεις που αντιμετώπιζαν οι Τουρκοκύπριοι, πράγμα που δημιούργησε κύμα φυγής.
Επιπρόσθετα, όσοι έχουν απομείνει, αντιμετωπίζουν ακόμη σημαντικά προβλήματα ως προς τις ακίνητες περιουσίες τους και η κατάστασή τους απασχολεί συχνά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".
Τη διαφωνία του προς την αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών εκφράζει ο αρθρογράφος της "Πόστα" Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, γράφοντας: "Όσο κι αν θυμώνει ο Νταβούτογλου, ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Βαρθολομαίος, φαίνεται ότι εξερράγη, επειδή έχει φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Είπε πως αισθάνεται σαν να σταυρώνεται και ότι μπορεί να αναγκαστούν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Επαναστάτησε μπροστά στην αναποφασιστικότητα της Άγκυρας και στο γεγονός ότι η τελευταία κωλυσιεργεί στο θέμα της Θεολογικής Σχολής. Ο Πατριάρχης συνήθως είναι πολύ προσεκτικός. Φροντίζει να μην έρχεται αντιμέτωπος με τις τουρκικές κυβερνήσεις και πάντα υπερασπίζεται την Τουρκία. Εάν τούτη τη φορά προβαίνει σε αυτό τη σκληρή δήλωση, θα πρέπει να τον ακούσουμε".
Ο Μπιράντ γράφει: "Δεν συμμερίζομαι την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου" και καταλήγει σημειώνοντας ότι "ο Πατριάρχης έχει δίκιο. Το κράτος, μην τηρώντας τους λόγους του και εμπαίζοντας εδώ και 38 χρόνια ένα τουρκικό ίδρυμα, έχει σταυρώσει τον Πατριάρχη".
Ο Τζενγκίζ Τσαντάρ της "Ραντικάλ" αναφέρεται στη "φιλολογία" που έχει αναπτυχθεί στην Τουρκία για το αν ήταν υπερβολικά τα όσα είπε ο Βαρθολομαίος και σημειώνει ότι "είναι δίχως σημασία ακόμη και η διατύπωση της ερώτησης αν ήταν υπερβολικά. Ο Βαρθολομαίος εάν μίλησε με τον τρόπο αυτό, το έκανε επειδή αισθάνεται έτσι. Αφήνοντας κατά μέρος το αν έχει υπερβάλει, πρέπει να δούμε για ποιο λόγο τα είπε αυτά".
Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι "πριν από 100 χρόνια, στα εδάφη αυτά ζούσαν 2 εκατομμύρια Έλληνες Ορθόδοξοι. Από αυτούς το 1,5 εκατομμύριο έφυγε με την ανταλλαγή πληθυσμών. Και από τους 150.000 Ελληνες που παρέμειναν στην Κωνσταντινούπολη -η μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν πολίτες της Τουρκίας- έφυγαν σταδιακά μετά τις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955. Σήμερα μπορούμε να κάνουμε λόγο για 2.000-4.000 Ελληνες στην Πόλη".
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, ο αρθρογράφος σημειώνει: "Προσθέστε σε αυτά και το γεγονός ότι παραμένει κλειστή η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη. Πώς περιμένατε να αισθανθεί ο Βαρθολομαίος που γεννήθηκε στην Τουρκία, υπηρέτησε εδώ τη στρατιωτική του θητεία και από το 1991 είναι Πατριάρχης";
"Ελπίζω να τα είπε αυτά εκ παραδρομής ο υπουργός Εξωτερικών", είναι ο τίτλος του άρθρου του Μεχμέτ Αλτάν στην εφημερίδα "Σταρ": "Δεν σας τρομάζει το γεγονός ότι κάποιος που έχει αντιμετωπίσει την αδικία στο θέμα της μαντίλας, απαντά με τρόπο που θυμίζει τον Ρετζέπ Πεκέρ, όταν υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους οι Αρμένιοι, οι Ελληνες ή οι Αλεβίδες;". (Ο Ρετζέπ Πεκέρ ήταν γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος την περίοδο 1931-1936, επί εποχής Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Απομακρύνθηκε από τον τελευταίο. Είναι γνωστός στην τουρκική πολιτική ιστορία ως οπαδός φασιστικών και ναζιστικών αντιλήψεων της εποχής).
Ο Αλτάν αναφέρεται στο θέμα των δικαιωμάτων και γράφει: "Δεν υπάρχει περίπτωση να μας καταλάβουν όσοι κινούνται με βάση τις αρχές και τις βασικές ελευθερίες. Το σύνηθες είναι να αφαιρούμε τα δικαιώματα των πολιτών, να μην τα αποκαθιστούμε και όταν παραπονούνται οι πολίτες να ορθώνουμε το ανάστημά μας. Φυσικά, η αντίληψη αυτή δείχνει και το λόγο για τον οποίο η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας προχωρεί πολύ πιο αργά από ό,τι θα έπρεπε".
Ο Εργκούν Μπαμπαχάν της "Σταρ" παραθέτει μαζί με τις δηλώσεις Βαρθολομαίου και ένα άλλο ζήτημα και σημειώνει: "Δεν τους σταυρώνουμε, αλλά τους καίμε τα σπίτια". Το θέμα στο οποίο αναφέρεται ο αρθογράφος είναι κάτι που ήρθε προχθές στην επικαιρότητα, όταν μαθήτρια του ελληνικού Ζαππείου Λυκείου, πήρε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό απαγγελίας του ποιήματος του εθνικού ύμνου της Τουρκίας, μεταξύ των μαθητών της περιοχής του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη.
Η ενδεκάχρονη Μαρίνα Σοζντέ που πήρε το βραβείο, είναι κόρη της Μαριάνθης Σοζντέ, της Ίμβριας Ελληνίδας που πριν από δέκα χρόνια κάποιοι είχαν πυρπολήσει το σπίτι της, με αποτέλεσμα να καεί ζωντανός ο τετράχρονος, τότε, γιος της.
"Πώς πρέπει να ονομάσουμε μία βιαιοπραγία όπως αυτή της πυρπόλησης ενός σπιτιού μαζί με αυτούς που βρίσκονται μέσα....", λέει ο αρθρογράφος Μπαμπαχάν και σημειώνει: "Το δράμα αυτό δείχνει ότι η χώρα μας δεν είναι κάστρο της επιείκειας, όπως το παρουσιάζουν κάποιοι. Όπως ακριβώς συνέβη με τη βιαιοπραγία των επεισοδίων του 1955, με τα οποία ωθήσαμε σε φυγή όσους Ελληνες της Πόλης δεν είχαμε καταφέρει να διώξουμε με την ανταλλαγή πληθυσμών. Και όμως οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης που παρέμειναν στα χέρια των ``βάρβαρων`` Ελλήνων, είναι ακόμη εκεί. Εμείς, χάρη στην καταπληκτική επιείκειά μας (!) καταφέραμε να μηδενίσουμε σχεδόν τον αριθμό των Ελλήνων. Γαλουχήσαμε ανθρώπους, τόσο εχθρικούς απέναντι στον διαφορετικό, ώστε να μπορούν να καίνε ζωντανό ένα παιδί".
Διαφορετική είναι η άποψη του Ταχά Κιβάντς στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Γιενί Σαφάκ" (πρόκειται για το ψευδώνυμο του αρθρογράφου της ίδιας εφημερίδας Φεχμί Κορού). Ο αρθρογράφος επικρίνει την "υπερβολή στα λόγια του Βαρθολομαίου και εννοώντας τον τελευταίο, σημειώνει: "Του έχω και ένα νέο. Η Θεολογική Σχολή ήταν ένα από τα προβλήματα που βρήκε στο γραφείο της η υπουργός Παιδείας Νιμέτ Τσουμπουκτσού. Η νέα υπουργός (σ.σ. ανέλαβε το υπουργείο με τον ανασχηματισμό της Πρωτομαγιάς του 2009) είχε συμπεριλάβει το ζήτημα μεταξύ των θεμάτων προτεραιότητας, είχε βρει τη λύση και απλώς περίμενε την κατάλληλη στιγμή. Στη συνάντηση που είχα μαζί της, θυμάμαι ότι μου είχε πει ότι ``η σχολή θα ανοίξει λίγο πριν από το νέο χρόνο ή αμέσως μετά``".
Ο αρθρογράφος καταλήγει γράφοντας τα εξής και εννοώντας σαφώς την Ουάσιγκτον: "Αυτοί που θέλουν να πιέσουν την Τουρκία σε ένα θέμα, την πιέζουν τώρα από όλες τις πλευρές. Είναι η στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν, η προσπάθειά τους να εκλείψει η προστασία του Ιράν από την Τουρκία, ή το νέο πυραυλικό σύστημα, δεν ξέρω... Είναι γεγονός ότι παρατηρείται η τάση αυτή να στριμωχθεί η Τουρκία. Χρησιμοποιούν τους πάντες και δεν έχουν ιερό και όσιο. Περαστικά". Το άρθρο φέρει τον τίτλο "Περαστικά Πατριάρχη".

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΟ ΕΛΙΑΜΕΠ, ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ ΚΑΙ Η ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ ΠΟΙΚΙΛΩΝ ΑΛΛΩΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΩΝ MKO

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας,
Θα είχατε την ευγενή καλοσύνη να μας πείτε κάτι γιά αυτες τις αθλιότητες ;
Οι αξιότιμες[οι] Κυρίες και Κύριοι Αρχηγοι των άλλων κομμάτων;;
Δ.Αλευρομάγειρος

----- Original Message -----
From: E. Billis
Sent: Tuesday, December 22, 2009 11:57 AM
Subject: FW: I IKOKOMIA TIS ELLADAS , TO ELIAMEP, TO PARATIRIO TOU ELSINKI KE I HRIMATODOTISI PIKILON ALLON ANTHELLINIKON MKO

Αναμεταβίβαση με την παρατήρηση:

Αντί <<εσχάτη προδοσία>>  ανταμοιβή !!

Για φαντασθείτε τι θα πάθαινε ένα τούρκος υπήκοος, ακόμα και ό Έλληνας Οικουμενικός Πατριάρχης αν προέβαινε σε αντεθνικές ενέργειες εναντίον της χώρας του. Εμείς γίναμε διεθνώς, λυπούμαι που το γράφω,  η χώρα του <<σορολόπ>>.

Ευριπίδης Μπίλλης

Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

From:

Sent: Tuesday, December 22, 2009 11:07 AM
To: E. Billis
Subject: Re: I IKOKOMIA TIS ELLADAS , TO ELIAMEP, TO PARATIRIO TOU ELSINKI KE I HRIMATODOTISI PIKILON ALLON ANTHELLINIKON MKO

Κύριε Μπίλη καλημέρα και Χρόνια Πολλά και καλά

Σας στέλνω παρακάτω (αν δεν τους έχετε ήδη) συνδέσμους για πληροφορίες γύρω από τις δραστηριότητες του St Antony's College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ειδικότερα του South East European Studies at Oxford (SEESOX).

http://www.sant.ox.ac.uk/seesox/anastasakis2.html

Έτυχε, πριν δύο χρόνια,  να παραβρεθώ σε μια από τις εκδηλώσεις του SEESOX στην Οξφόρδη για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είχα προσωπική εμπειρία της Τουρκόφιλης στάσης και του ανθελληνικού μένους του ιθύνοντος του SEESOX, βλέπε

http://www.bridge-mag.com/magazine/index.php?option=com_magazine&func=author_articles&authorid=67&Itemid=37

 και της κυρίας και  Kalypso Nicolaïdis 

 http://users.ox.ac.uk/~ssfc0041/bio.html

http://www.brill.nl/default.aspx?partid=210&pid=29317

και της προσκεκλημένης ομιλήτριας στην παραπάνω εκδήλωση κυρίας Μαριλένα Κοππά
της οποίας η φιλοτουρκική καμπάνια στην Ελλάδα, τις Βρυξέλες και το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του SEESOX επιβραβεύτηκε από τον Γ. Παπανδρέου με την αναγόρευση της ως Ευρωβουλευτού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. 

http://vo.pasok.gr/koppa/?p=416

Οι δύο πρώτοι παραπάνω βάσει των βιογραφικών τους είναι σύμβουλοι του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος. Μάλιστα η κυρία Kalypso Nicolaïdis βάσει του βιογραφικού της είναι σύμβουλος του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου

«Professor Nicolaïdis has been advising George Papandreou on European affairs since 1996. In 1996-1997 she worked with Mr Papandreou on the Amsterdam Treaty and coordinated inputs from colleagues at Harvard University. In 2002 and 2003, she chaired the International Group of Expert Advisors to George Papandreou (IGE) on the Convention for the Future of Europe and the Greek Presidency (the group comprised Professors Stanley Hoffmann, Paul Magnette, Anand Menon, Helen Wallace, Joseph Weiler, Haris Pamboukis, Nikos Kotzias andd Jean Nestor). She is also part of a group of experts to promote the yes campaign for the Constitution of the French socialist party. Nicolaïdis has also worked in the past with the European Commission on the White Paper on Governance (subsidiarity, global governance) and other international organizations including UNCTAD and the OECD.

και ομιλεί και «ολίγα Ελληνικά»

(Βλέπε το επισυναπτόμενο βιογραφικό της

 Languages French (native) and English. Some Greek and Spanish)

http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:DHhHw6gMYAsJ:www.sant.ox.ac.uk/ext/seesox/OccasionalPapers_files/anastasakis.pdf+Saint+Anthony's+College,+Turkey+European+Union&hl=el&gl=gr&sig=AHIEtbSoxLX6GTTBWKrrNzeicb0a2cP9Yw

τους Χαιρετισμούς μου

 ----- Original Message -----

From: E. Billis

To: E. Billis

Sent: Tuesday, December 22, 2009 10:17 AM

Subject: I IKOKOMIA TIS ELLADAS , TO ELIAMEP, TO PARATIRIO TOU ELSINKI KE I HRIMATODOTISI PIKILON ALLON ANTHELLINIKON MKO

Κατωτέρω και συνημμένα ένα ενδιαφέρον άρθρο του Μιχάλη Στυλιανού στο ΠΑΡΟΝ της περασμένης Κυριακής, για τη χρηματοδότηση από την χώρα μας (και από άλλους γνωστούς εξ ανατολών και δυσμών) ποικίλων ανθελληνικών οργανώσεων ως το ΕΛΙΑΜΕΠ, κτλ. Όπως γράφει μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανού, για το άρθρο του Michael Youlton στην «Irish Left Review» της 7ης Δεκεμβρίου, με τίτλο «Τουρκία και ΕΕ»,  

<<Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτού του άρθρου οφείλεται στον άπλετο φωτισμό που εισάγει στα κίνητρα και στο ποιόν των προσώπων και οργανώσεων που -από κοινού με το εγχώριο ΕΛΙΑΜΕΠ- πραγματοποίησαν και στην Αθήνα προπαγανδιστική εκδήλωση υπέρ της Τουρκίας, πέντε μέρες πριν από τον τουρκικό περίπατο στις Βρυξέλλες.>>

Και σημπληρώνει στη συνέχεια ότι,

<<Στη σημερινή δεινή για τον λαό οικονομική συγκυρία επιτρέπεται να συνεχισθεί το αδιανόητο σκάνδαλο της χρηματοδότησης -από μυστικά ή άλλα κονδύλια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών- του περιώνυμου ΕΛΙΑΜΕΠ, του επαγγελματία δυσφημιστή της Ελλάδας Παναγιώτη Δημητρά του «Παρατηρίου του Ελσίνκι» και Κύριος οίδε ποιων ακόμη ΜΚΟ (μη κυβερνητικών οργανώσεων) υπονόμευσης των εθνικών συμφερόντων.>>

Ευριπίδης Μπίλλης

Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

Οι μισθοφόροι προπαγανδιστές της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ

Του Μ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

 Από τον Αχτισάαρι στο ΕΛΙΑΜΕΠ

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=48536&colid=58&dt=2009-12-20 0:0:0

 Ο πρωθυπουργός της χώρας  κ. Γιώργος Παπανδρέου είναι από ετών πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ασφαλώς θα είχε ευκαιρίες γνωριμίας και με τους ιρλανδούς σοσιαλιστές και ίσως δεν αγνοεί την έγκυρη «Επιθεώρηση της Ιρλανδικής Αριστεράς» (Irish Left Review).

Οι ιρλανδοί σοσιαλιστές αποτελούν τμήμα ενός λαού ο οποίος παρουσιάζει συγγενή ιδιοσυγκρασία με τον ελληνικό, αλλά κυρίως κοινά ιστορικά βιώματα και ανακλαστικά. Παρά τη γεωγραφική απόσταση, μεταξύ των δύο λαών υπάρχει, άλλωστε, ένα υπολανθάνον και ανεκμετάλλευτο κοίτασμα αμοιβαίας συμπάθειας. Αυτό θα όφειλε να καθιστά τις θέσεις και αντιδράσεις των ιρλανδών σοσιαλιστών τουλάχιστον εξίσου άξιες προσοχής για τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και το ΠΑΣΟΚ με τις θέσεις των βρετανών και των σουηδών παγερών συντρόφων τους.

Τα παραπάνω ως επεξήγηση της επισήμανσης -από την παρούσα στήλη- προς τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα ενός άρθρου (του Michael Youlton, στην «Irish Left Review» της 7ης Δεκεμβρίου), με τίτλο «Τουρκία και ΕΕ».

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτού του άρθρου οφείλεται στον άπλετο φωτισμό που εισάγει στα κίνητρα και στο ποιόν των προσώπων και οργανώσεων που -από κοινού με το εγχώριο ΕΛΙΑΜΕΠ- πραγματοποίησαν και στην Αθήνα προπαγανδιστική εκδήλωση υπέρ της Τουρκίας, πέντε μέρες πριν από τον τουρκικό περίπατο στις Βρυξέλλες.

Η αφθονία των οικονομικών πόρων που ποικίλοι ξένοι χρηματοδότες διαθέτουν για τη συντήρηση και δράση αυτών των οργανώσεων θέτει, εκ των πραγμάτων, ενώπιον της κυβέρνησης, το αναπόδραστο ερώτημα εάν και στη σημερινή δεινή για τον λαό οικονομική συγκυρία επιτρέπεται να συνεχισθεί το αδιανόητο σκάνδαλο της χρηματοδότησης -από μυστικά ή άλλα κονδύλια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών- του περιώνυμου ΕΛΙΑΜΕΠ, του επαγγελματία δυσφημιστή της Ελλάδας Παναγιώτη Δημητρά του «Παρατηρίου του Ελσίνκι» και Κύριος οίδε ποιων ακόμη ΜΚΟ (μη κυβερνητικών οργανώσεων) υπονόμευσης των εθνικών συμφερόντων.

Στο πρώτο μέρος του, το άκρως διαφωτιστικό άρθρο υπογραμμίζει τη στρατηγική κρισιμότητα που αποδίδει ο «ευρωατλαντικός άξονας» στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ για την εξασφάλιση των ακόλουθων στόχων:

Να εισαγάγει στην τελευταία φάση αναδόμησης των Βαλκανίων, καθιστώντας την Τουρκία κρίσιμο ρυθμιστή και διαιτητή της σχέσης της Ευρώπης με τα Βαλκάνια.

Η Τουρκία, με τη στενή συμμαχία της με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, να αποτελέσει εγγύηση αποκλεισμού και της απόπειρας έστω μιας διαδικασίας αυτονόμησης της Ευρώπης. Με την Τουρκία στους κόλπους της η Ευρώπη θα είναι ανήμπορη να αναπτύξει ανεξάρτητη πολιτική στρατηγική. Θα έμενε εξάρτημα της αμερικανικής στρατηγικής και θα ανέπτυσσε χαλαρότερους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των μελών της.

Η ανάπτυξη αυτών των οικονομικών και εμπορικών δεσμών θα ωφελούσε αποκλειστικά τις κυρίαρχες τάξεις στην Ευρώπη, με την εξαγωγή φθηνών εργατικών χεριών και τη σύνδεση της Ευρώπης με τις πηγές πετρελαίου και αερίου.

Τέλος η Τουρκία θα μπορούσε να καταστεί διερμηνέας και διαμεσολαβητής της Ευρώπης με τον ισλαμικό κόσμο.

Παρά τις έκδηλες αντιφάσεις που διαπιστώνει κανείς στις παραπάνω επιδιώξεις και το γεγονός ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη όλων, τα πολιτικά συμφέροντα και το χρήμα ρητορεύουν ακούραστα. Πρώτος άμεσος στόχος είναι η αντιμετώπιση και περιθωριοποίηση κάθε αντίστασης στην ένταξη της Τουρκίας. Πρέπει να ζυμώσουν την κοινή γνώμη και να μην αφήσουν τις εξελίξεις στις παλινδρομήσεις της Μέρκελ και του Σαρκοζί. Ταυτόχρονα πρέπει να πειθαρχηθούν εκείνες οι ηγετικές ελίτ σε Κύπρο και Ελλάδα που είναι πιθανό να προβάλουν αντίρρηση.

Τα κύρια όπλα για την επίτευξη αυτών των επιδιώξεων είναι οι λεγόμενες «ανεξάρτητες» ή «οργανώσεις πολιτών», όπως αυτές που είδαμε να φυτρώνουν στην Ιρλανδία κατά το δεύτερο δημοψήφισμα για τη Λισσαβώνα και οι οποίες έκτοτε εξαφανίσθηκαν. Η κυριότερη από τις οργανώσεις που σπρώχνουν για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη είναι η «Ανεξάρτητη Επιτροπή για την Τουρκία», η οποία δημιουργήθηκε και  υποστηρίζεται από τη περιώνυμη  «Ομάδα Ανοιχτής Κοινωνίας» του Τζορτζ Σόρος, σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο.

Το ποιόν των αποστόλων της τουρκικής ένταξης

Με τον υπότιτλο «Who is Who», το άρθρο μπαίνει στο διδακτικότερο τμήμα του. Αναφέρει ότι η Ανεξάρτητη Επιτροπή για την Τουρκία είναι μια καλά οργανωμένη και καλά χρηματοδοτούμενη ομάδα πίεσης (λόμπι), για τη στήριξη και προαγωγή της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ. Οργανώνει διαλέξεις ανοικτές στο κοινό και έχει εκδώσει σειρές μελετών και εκθέσεων. Στην ιστοσελίδα της δηλώνει ανοικτά ότι στοχεύει τη δράση της σε διαμορφωτές κοινής γνώμης - δημοσιογράφους, πολιτικούς και επιχειρηματίες. Το διοικητικό της συμβούλιο απαρτίζεται από πρόσωπα που στην τελευταία εικοσαετία έπαιξαν ρόλο σε εξελίξεις εντασσόμενες στην ευρωατλαντική στρατηγική.

Ορισμένοι από αυτούς αναμείχθηκαν σε μεγάλα σκάνδαλα και βρίσκονται πίσω από μερικούς πολέμους.

Πρόεδρός της είναι ο Μάρτι Αχτισάαρι, πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 2008. Είναι ο συντάκτης της περιβόητης «Έκθεσης Αχτισάαρι», που έστρωσε τον δρόμο για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Ύστερα από σειρά καταγγελιών και φημών, τα Ηνωμένα Έθνη διεξήγαγαν μιαν έρευνα που αποκάλυψε ότι περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ διοχετεύθηκαν στον προσωπικό λογαριασμό του από λογαριασμούς στην Ελβετία και την Κύπρο, οι οποίοι ανήκαν σε αλβανούς «βαρόνους» των ναρκωτικών.

Το κεφάλαιο 2 της έρευνας του ΟΗΕ αποκάλυψε ότι ένα τζιπ, που ανήκε σε μέλος της κυβέρνησης του Κοσόβου, πέρασε ανενόχλητο από σειρά συνόρων και παρέδωσε περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ στον Αχτισάαρι. Καμιά ωστόσο από αυτές τις κατηγορίες δεν στάθηκε αρκετή για να αγγίξει τον άνθρωπον αυτόν, που το 2008 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης!

Είναι φυσικό τέτοιος πρόεδρος να βοηθιέται στο έργο του από αντάξια πρόσωπα. Ένα τέτοιο κεφάλαιο είναι η Έμα Μπονίνο, πρώην Επίτροπος της ΕΕ, πρώην υπουργός Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και πρώην αντιπρόεδρος της ιταλικής γερουσίας. Ένα άλλο είναι ο Χανς Βαν ντερ Μπρουκ, πρώην υπουργός των Εξωτερικών της Ολλανδίας και Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, κραυγαλέος υποστηρικτής της τουρκικής ένταξης.

Η Μπονίνο υπήρξε από τους πιο ακραίους υποστηρικτές των βομβαρδισμών και της καταστροφής της Γιουγκοσλαβίας. Το όνομά της ενεπλάκη στο σκάνδαλο Σαντέρ-Κρεσόν, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που συγκλόνισαν τη νομενκλατούρα των Βρυξελλών. Ολόκληρη η Επιτροπή υπό τον Ζακ Σαντέρ παραιτήθηκε στις 15-5-1999, ύστερα από έρευνα καταγγελιών διαφθοράς σε βάρος διαφόρων Επιτρόπων και δήλωση της Εντίθ Κρεσόν ότι όλα τα μέλη της ήσαν ένοχοι.

Ο ίδιος ο Τζορτζ Σόρος είναι διαπρύσιος υποστηρικτής της τουρκικής ένταξης. Τον Ιούνιο του 1999, με ανοιχτές τις πληγές του βομβαρδισμένου Βελιγραδίου, συμβούλευε την ΕΕ, από το «Νιούζγουικ», να ενσωματώσει ολόκληρη τη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τώρα, καθώς το σχέδιο αυτό βαθμιαία πραγματοποιείται, ο ίδιος, με τεράστιες επενδύσεις στην Τουρκία (πετρέλαιο, τρόφιμα, χρηματοπιστωτικός τομέας), είναι ένας από τους ισχυρότερους σε επιρροή υποστηρικτές της τουρκικής ένταξης.

Στο τρίτο μέρος του άρθρου τα συμπεράσματα του συνεργάτη της σοσιαλιστικής επιθεώρησης:

«Για την Ιρλανδία τι σημαίνουν

όλες αυτές οι εξελίξεις; Παρά τις ανοιχτές πληγές, όπως ο πόλεμος στο Κουρδιστάν και η εισβολή/κατοχή της μισής Κύπρου, μετά το πέρασμα της συνθήκης της Λισσαβώνας πολλοί επαΐοντες παρουσιάζουν τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας ως

αναπόφευκτη αν και ανεπιθύμητη.

Υπάρχουν μάλιστα και κάποιοι προοδευτικοί για τους οποίους η αντίθεση στην τουρκική ένταξη είναι αντιδραστική - αν όχι και φασιστική!

Καλό θα ήταν να θυμηθούμε πως ο κυπριακός λαός, στη συντριπτική πλειοψηφία του, απέρριψε το Σχέδιο Ανάν, λίγους μήνες προτού εμείς απορρίψουμε τη Συνθήκη της Λισσαβώνας. Και ότι η τουρκική κατοχή της Κύπρου έχει αντήχηση εδώ στην Ιρλανδία, καθώς η Ιρλανδία και η Κύπρος παραμένουν οι μόνες δύο χώρες μέλη της ΕΕ που τελούν ακόμη υπό κατοχή».

Στις επιστολές αναγνωστών που προκάλεσε το άρθρο, βρετανός επιστολογράφος υπενθυμίζει τις αποκαλύψεις της κ. Σίμπελ Έντμοντς, πρώην πράκτορα του FBI για την εκτεταμένη εξαγορά αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων (μέχρι το επίπεδο του υφυπουργού Εξωτερικών) και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων από την τουρκική κυβέρνηση.

Και πιθανολογεί ότι παρόμοιες εκτεταμένες επιχειρήσεις διαφθοράς στην Ευρώπη εξηγούν τον ζήλο ορισμένων προσώπων υπέρ της τουρκικής ένταξης. Προσθέτει ότι αποτελεί κατάχρηση του δημοσίου χρήματος η χρηματοδότηση, μέσω του Βρετανικού Συμβουλίου, της Ανεξάρτητης

Επιτροπής για την Τουρκία, που καταφανώς είναι μια στρατευμένη οργάνωση πολιτικής προπαγάνδας, και ότι θα προσφύγει με καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας του Δημόσιου Πλούτου.

Οι θέσεις αυτές του βρετανού επιστολογράφου έχουν απόλυτη ισχύ για το καθ' ημάς ΕΛΙΑΜΕΠ, στου οποίου τη δράση, υπό τους κ. Βερέμη και Κουλουμπή, για την επιβολή του Σχεδίου Ανάν στον κυπριακό λαό και για παραχωρήσεις στο Αιγαίο, έχει αναφερθεί κατ' επανάληψιν αυτή η στήλη. Υπό τους κ. Τσούκαλη και Ντόκο, η προπαγανδιστική εκστρατεία υπέρ της Τουρκίας συνεχίζεται, με συνέδρια στην αλλοδαπή και στην

Αθήνα (όπως το πρόσφατο με την επιτροπή Αχτισάαρι) και με αρθρογραφία στην «Καθημερινή».

Δεν χρειάζεται επί του παρόντος πληρέστερη παρουσίαση του ΕΛΙΑΜΕΠ και του αστερισμού των φωστήρων που εισπήδησαν ως τις κορυφές της ελληνικής εκπαίδευσης επί των κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας.

Ο σημερινός πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι άλλωστε άριστοι γνώστες των σχετικών στοιχείων. Ενώπιόν τους εγείρεται όμως τώρα, απαιτητικότερο από ποτέ, το ερώτημα: Θα συνεχίσει η χρεοκοπημένη Ελλάδα (μόνη ενώπιον εχθρικού περιβάλλοντος στις Βρυξέλλες, κατά τη δήλωση του κ. Δρούτσα) να χρηματοδοτεί το ΕΛΙΑΜΕΠ, το Παρατηρητήριο του Δημητρά και άλλες παρόμοιες και πολυώνυμες ΜΚΟ, που βλάπτουν σοβαρά όχι μόνο τη σοβαρά άρρωστη οικονομία;

Στον τόπο αυτόν δεν διαθέτουμε δυστυχώς τη δυνατότητα προσφυγής σε (ανύπαρκτη) Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας του Δημοσίου Πλούτου. Υπάρχει όμως η πρόσφατη λαϊκή εντολή στον νέο πρωθυπουργό: «Γιώργο, άλλαξέ τα όλα!» Ας αναμείνουμε…