Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Ο Ασωπός είναι εθνικό πρόβλημα



Πράγματι ο Ασωπός είναι εθνικό πρόβλημα και θέμα. Βέβαια σαν εθνικό θέμα το αντιμετώπισε και το ΥΠΕΧΩΔΕ 18 μήνες πριν και είδαμε με ποιο τρόπο αντιμετωπίζει αυτή εδώ η Πολιτεία τα σοβαρά εθνικά της ζητήματα!!!!
Με τι αποτελεσματικότητα και με ποια ταχύτητα!
Πέρασαν τόσοι μήνες, έγιναν τόσες ακόμη μετρήσεις και αναλύσεις, γράφτηκαν τόσα άρθρα... Οι φορείς και οι πολίτες που αγωνίζονται δεν σταμάτησαν στιγμή να δραστηριοποιούνται με κάθε τρόπο μήπως και ξυπνήσουν από το λήθαργο το αρμόδιο Υπουργείο και τους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά επί ματαίω.
Και μετά ήρθε η καμπάνια του ΣΚΑΙ "Παρατηρητήριο Ασωπός" που καθοδηγούμενη από ανθρώπους που χρόνια αγωνίζονται και κατέχουν καλά όλες τις πτυχές της τεράστιας οικολογικής καταστροφής, που έχει συντελεσθεί, που φάνηκε να ενόχλησε και να ανησύχησε.... πολλούς!
Για το "εθνικό πρόβλημα" διαβάστε ένα άρθρο του Γιάννη Ζαμπετάκη στο Βήμα, 6-03-09 

http://oikomargarita.blogspot.com/2009/03/blog-post.html

Κακά μαντάτα ...

Μέσα στη γενική απαξίωση της κοινωνίας μας , όπου έχουν καταρρεύσει όλες οι αξίες και το μοναδικό κριτήριο είναι το πολιτικό κόστος έπρεπε να το περιμένουμε.

Μία καινούρια όχι παραστρατιωτική ή παρακρατική αλλά πάρα – αστυνομική οργάνωση.

Μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι ειλικρινείς και δίκαια αγανακτισμένοι από τα πολιτικά παιχνίδια και τις πολιτικές σκοπιμότητες που παίζονται στη πλάτη τους. (Μην ξεχνάμε η Αστυνομία είχε άλλο ένα νεκρό εξ αιτίας των κανόνων εμπλοκής ). Αλλά θα πρέπει να έχουμε υπ' όψιν μας ότι κάθε τέτοιου είδους οργάνωση μπορεί να εκτραπεί σε ακρότητες ό δίκαια ή μη αγανάκτηση.

www.tvxs.gr/v6834


Γι' αυτό θέλουν εκλογές

Χορός δισεκατομμυρίων: Οι νταβατζήδες μαζεύουν τα... ρέστα τους

Μια σκληρή παρτίδα πόκερ ανάμεσα στον Κ. Καραμανλή και τον Γ. Παπανδρέου εξελίσσεται αυτή την περίοδο και μέχρι τις εθνικές εκλογές με φόντο το ποσό μαμούθ των 30 δισ. ευρώ που αφορά δημόσια έργα, ενέργεια, επικοινωνίες και αναδιάταξη του υπάρχοντος τραπεζικού σκηνικού.

Οι σημαντικότεροι παίκτες που αυτή την περίοδο επιδιώκουν συμφωνίες στρατηγικού χαρακτήρα με Καραμανλή και Παπανδρέου εντείνουν τις πιέσεις τους προς τη μια ή την άλλη πλευρά προκειμένου να πάρουν καλύτερη θέση στην κούρσα της διεκδίκησης αυτής της σημαντικής πίτας, η οποία – σε περίοδο οικονομικής κρίσης – θα διαμορφώσει τη νέα φουρνιά «νταβατζήδων» και θα καθορίσει τα νέα παιχνίδια διαπλοκής για τα επόμενα χρόνια.

Οι περίπου είκοσι επιχειρηματίες που διεκδικούν μερίδιο στα δεκάδες δισ. ευρώ του κρατικού κορβανά και των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τη μια πιέζουν τον Καραμανλή βρίσκοντάς τον σε τρομερά ζόρια προκειμένου να αποσπάσουν όσα μπορούν μέχρι τις εκλογές με αντίτιμο κάθε είδους στήριξη και από την άλλη επιδιώκουν να κάνουν «προσύμφωνα» με τον Γιώργο Παπανδρέου, τα οποία ευελπιστούν να ισχύσουν στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα... http://www.topontiki.gr/Pontiki/index.php?option=com_content&task=view&id=3841&Itemid=1

Έλενα Ντέτσεβα

Μητέρα της Κωνσταντίνας Κούνεβα

Μητέρα της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Γεννήθηκε στο Τσαρ Ασέν της Βουλγαρίας. Μένει στα Πετράλωνα. Έμαθε να μετρά κάθε λέξη που λέει. Περιμένει να βρεθούν οι ένοχοι για την επίθεση στην κόρη της.

ΑΠΟ ΤΟΝ M. HULOT

Eάν είχα μπροστά μου τον ένοχο, θα τον ρώταγα αν έχει καρδιά - μπορεί να έχει ένας άνθρωπος τόσο μίσος;: "Πώς μπορείς να κάνεις κάτι τόσο φρικτό σε κάποιον άλλο άνθρωπο; Έχεις κάνει έναν άνθρωπο να υποφέρει και να υποφέρουν και όλοι γύρω του".

Γεννήθηκα στη Βουλγαρία. Το χωριό μου το λένε Τσαρ Ασέν, βασιλιάς Ασέν. Στα 19 παντρεύτηκα, έκανα το πρώτο μου παιδί στο χωριό, μετά πήγαμε στην πόλη. Στη Σιλίστρα, δίπλα στο Δούναβη. Εκεί φτιάξαμε σπίτι, μετά γεννήθηκε και η δεύτερή μου κόρη, η μικρή, η Κωνσταντίνα. Την άλλη τη λένε Μαρία.

Η δουλειά μου ήταν τορναδόρος. Για 33 χρόνια. Από κει βγήκα στη σύνταξη. Έκανα και δεύτερη δουλειά, έπαιρνα από μία φάμπρικα τουαλέτες για κούκλες, έραβα τα ρούχα τους. Περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα. Οικονομικά κυρίως, επειδή δεν είχαμε μεγάλους μισθούς. Τα σπούδασα όμως και τα δύο τα παιδιά μου.

Το 1992 που βγήκα στη σύνταξη η Κωνσταντίνα σπούδαζε ακόμα. Είχα μείνει μόνη μου και ήταν αδύνατο να ζήσουμε με τόσο λίγα λεφτά. Μια γυναίκα σε σύνταξη δεν μπορούσε να βρει εύκολα δουλειά, έτσι πήρα απόφαση να φύγω από τη Βουλγαρία. Έπρεπε να δουλέψω.

Στην Ελλάδα ήρθα το ‘94. Ήρθα κατευθείαν στην Αθήνα, ως τουρίστρια. Η βίζα μου ήταν για επτά μέρες, αλλά το ρίσκαρα και έμεινα. Στην τσέπη μου ούτε δραχμή - δεν ήξερα και λέξη ελληνικά. Η μόνη δουλειά που μπορούσα να κάνω ήταν αγροτική. Έτσι, πήγα να μαζέψω ελιές και πορτοκάλια στην Πελοπόννησο. Αυτός ο ενάμισης μήνας μέχρι να βάλω στην τσέπη μου λίγα λεφτά ήταν η πιο δύσκολη περίοδός μου εδώ. Μετά γύρισα στην Αθήνα. Έμενα σε ένα ξενοδοχείο με άλλες γυναίκες απ' τη Βουλγαρία. Ευτυχώς, αμέσως μόλις ήρθα στην Αθήνα ήρθαν και μας ζήτησαν για δουλειά. Άγνωστοι άνθρωποι, που έψαχναν για οικιακή βοηθό.

Την εμπιστοσύνη την κερδίζεις. Ακόμα και στους πιο δύσκολους και καχύποπτους ανθρώπους. Πέρασα από πολλά σπίτια, φρόντισα οικογένειες και παιδιά, οι άνθρωποι με είχαν στο σπίτι τους σαν μέλος της οικογένειάς τους. Σιγά σιγά έμαθα και τη γλώσσα. Διάβασα πάρα πολύ μέχρι να τη μάθω. Η πιο μεγάλη μου δυσκολία ήταν η 24ωρη δουλειά μέσα στα σπίτια γιατί δεν είχα καθόλου χρόνο για μένα.

Το 1998 έφτιαξα τα χαρτιά μου και έψαξα για άλλη δουλειά. Μου χρειαζόταν ασφάλεια και στα σπίτια δεν μου έβαζαν ένσημα. Πήγα να δουλέψω στον ΗΣΑΠ, σε ένα συνεργείο που συνεργαζόταν τότε, το Magic Fresh. Μετά η εταιρεία έχασε το διαγωνισμό, τον κέρδισε η ΟΙΚΟΜΕΤ, και άρχισα να δουλεύω στην ίδια δουλειά με το άλλο συνεργείο.

Το 2001 ήρθε στην Ελλάδα η κόρη μου, η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Είχε γεννηθεί ο γιος της με ένα πρόβλημα στην καρδιά, δύο τρύπες, και χρειαζόταν να γίνει εγχείρηση. Όλα πήγαν καλά. Από τότε μένουμε μαζί.

Εκείνη την εποχή ξεκίνησε και η Κωνσταντίνα να δουλεύει στο ίδιο συνεργείο. Εμένα μου είπαν ότι είχε λήξει η σύμβασή μου επειδή ήμουν μεγάλη σε ηλικία. Και με απέλυσαν. Δεν ξαναδούλεψα από τότε, γιατί είχα προβλήματα με την υγεία μου. Όταν ακόμα ήμουν στη δουλειά, το 2002, έπαθα το πρώτο έμφραγμα. Το 2008, το Νοέμβρη, έπαθα δεύτερο έμφραγμα. Έπρεπε αναγκαστικά να μας συντηρήσει η Κωνσταντίνα.

Όταν πρωτοήρθα δεν είχα ιδέα για την Ελλάδα. Μόνο ελληνική μουσική είχα ακούσει - μου άρεσε πάρα πολύ ο Θεοδωράκης. Μου είχε κάνει εντύπωση όμως πόσο διαφορετικά ζούσαν εδώ οι άνθρωποι, πόσο ελεύθεροι ήταν. Στην αρχή με είχε ενοχλήσει αυτό, εμείς ζούσαμε πιο «κλεισμένοι», λόγω του καθεστώτος. Δεν είχαμε ελευθερία. Μεγαλώσαμε ζώντας πάρα πολύ ήρεμα εκεί, δεν υπήρχε φόβος, δεν υπήρχαν κλοπές. Όταν ήρθα εδώ μου έκλεψαν τρεις φορές το πορτοφόλι και με είχε πιάσει φοβία. Είχα περάσει πολύ μεγάλη στενοχώρια. Τώρα βλέπω ότι δεν γίνεται να είσαι πάντα με το μέρος του νόμου.

Ζω τόσα χρόνια στην Ελλάδα και την αισθάνομαι σαν δεύτερη πατρίδα μου. Όχι τώρα που έχω τόσο μεγάλη βοήθεια από τον κόσμο, και οικονομική και ψυχολογική, αλλά, πριν γίνει αυτό το περιστατικό με την κόρη μου, υπήρχαν φορές που ξέχναγα ότι δεν είμαι Ελληνίδα. Στην αρχή αισθανόμουν ξένη. Τώρα όχι. Τώρα έχω την οικογένειά μου εδώ, τις φίλες μου, έχω γνωρίσει πολύ κόσμο, έχω πάρα πολλούς γνωστούς. Οι αντιδράσεις του κόσμου με έχουν συγκλονίσει.

Η Κωνσταντίνα είναι ένας άνθρωπος πολύ αποφασιστικός. Όταν σκεφτεί να κάνει κάτι, θα το κάνει. Μόλις τέλειωσε το λύκειο είπε «θέλω να σπουδάσω». Ήταν πολύ δύσκολο, αλλά τα κατάφερε και τέλειωσε το Ιστορικό Αρχαιολογικό. Δούλεψε σκληρά γι' αυτό.

Δεν της άρεσε το σύστημα που βρήκε στην Ελλάδα και άρχισε να παλεύει. Να ψάχνει αν αυτό που συνέβαινε ήταν νόμιμο. Πάλεψε για τον εργαζόμενο. Πήγε στο πανεπιστήμιο εδώ, έμαθε τη γλώσσα και γράφτηκε στο σωματείο το 2002. Άρχισε να συμμετέχει, στην αρχή ως μέλος και μετά στο Διοικητικό.

Ποιον ενόχλησε; Δεν το ξέρω. Ξέρω μόνο ότι απειλούσαν κι εμένα. Με προσωπικές επιθέσεις, όχι στο κινητό. Μου είπαν ότι «θα σε διώξουμε και δεν θα βρεις δουλειά πουθενά». Αυτό ακριβώς έγινε. Από τότε άρχισε ένας πόλεμος ανάμεσα στο συνεργείο και στην Κωνσταντίνα. Άρχισαν να την κυνηγάνε πάρα πολύ. Με το παραμικρό της έστελναν εξώδικα. Κάποια φορά, ένας απ' το συνεργείο πήγε να τη διώξει από το σταθμό που δούλευε. Την τράβηξε απ' τα μαλλιά και της είπε «τώρα να βγάλεις τη στολή του συνεργείου και να φύγεις, να πας στην πατρίδα σου».

Νομίζω ότι όλα αυτά έγιναν επειδή ήταν ξένη. Τι δικαίωμα έχει μια ξένη να πάει να τους κάνει έλεγχο, τι δουλειά είχε μια ξένη στο σωματείο; Λες και είμαστε από άλλο πλανήτη.

Δεν ξέρω αν θα βρεθεί ο ένοχος. Έχω μόνο να πω ότι αν θέλουν να τον βρουν, θα τον βρουν. Άργησαν πάρα πολύ να κάνουν κάτι. Μια ολόκληρη εβδομάδα η αστυνομία δεν έκανε τίποτα. Μια ολόκληρη εβδομάδα. Από την πρώτη μέρα πήγα και τους είπα τι έγινε, δεν ήξερα από πού να ξεκινήσω και τι να κάνω, πού να πάρω τηλέφωνο. Κανένας δεν με βοήθησε τότε, μόνο το σωματείο της Κωνσταντίνας. Δεν μπορούσα να βρω λύση. Και ακόμα δεν μπορώ. Η αστυνομία δεν επικοινώνησε, δεν με πήραν να μου πουν πού συνέβη, τι έγινε. Αν δεν είχε ξεσηκωθεί ο κόσμος πιστεύω ότι η αστυνομία δεν θα έκανε τίποτα. Θα το είχαν κουκουλώσει.

Αν είχα μπροστά μου τον ένοχο, θα τον ρώταγα αν έχει καρδιά - μπορεί να έχει ένας άνθρωπος τόσο μίσος; «Πώς μπορείς να κάνεις κάτι τόσο φρικτό σε κάποιον άλλο άνθρωπο; Έχεις κάνει έναν άνθρωπο να υποφέρει και να υποφέρουν και όλοι γύρω του».

Όταν τη βλέπω και κάνει τόσο κουράγιο παίρνω κι εγώ δύναμη. Από την πρώτη μέρα, όταν κατάλαβα ότι με ακούει, της έλεγα «μη χάνεις το κουράγιο κόρη μου. Θα περάσει».

Υποφέρω περισσότερο τώρα. Η κόρη μου υποφέρει σωματικά, αλλά εγώ τραβάω όλο τον ψυχικό πόνο, υποφέρει η ψυχή μου. Δεν ξέρω πώς άντεξα μέχρι τώρα.

Η ζωή μου δίδαξε να κρατάω την ψυχραιμία μου. Πάνω απ' όλα. Να μετράω κάθε μία λέξη που λέω, να είμαι πολύ προσεκτική και με τους δικούς μου ανθρώπους και με τους ξένους, να βοηθάω τον καθένα γύρω μου.

Λογαριασμός στήριξης για την Κ. Κούνεβα: 5012 019021 277 Τράπεζα Πειραιώς, DECHEVA ELENA KUΝEVA KOSTADINKA NIKOLOVA

 

Κίνα: Αέρας αισιοδοξίας από την αναζωογόνηση της οικονομίας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 7 Μαρτίου 2009 07:00

Αέρας αισιοδοξίας φύσηξε στην Κίνα, μετά τις δηλώσεις των οικονομικών ηγετών της χώρας ότι η οικονομία αρχίζει ήδη να αναζωογονείται μετά από τα έκτακτα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη διεθνή οικονομική κρίση.

Υψηλόβαθμοι Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η σημαντική δημοσιονομική και νομισματική ώθηση δίνει μια ανάσα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και πρόσθεσαν πως ίσως τελικά να μην χρειαστεί το Πεκίνο να ενισχύσει περαιτέρω το υπάρχον επενδυτικό σχέδιο ύψους 600 περίπου δισ. δολαρίων.

«Τα οικονομικά στοιχεία σταθεροποιούνται και ανακτούν το χαμένο έδαφος, γεγονός που δείχνει ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Ζου Ξιοατσουάν. Ο Ζου τόνισε επίσης ότι η Κίνα πήρε το μάθημά της από την εμπειρία των άλλων χωρών, πως μια οκνή απάντηση στην κρίση το μόνο που κάνει είναι να καθυστερεί την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Την ίδια ώρα ο διευθυντής της κεντρικής Αγροτικής Υπηρεσίας, Τσεν Ξιουέν, ανακοίνωσε ότι στην Κίνα υπάρχουν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια άνεργοι μετανάστες εργάτες εξαιτίας της κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Είναι καιρός για καταστροφολογίες; Ο κόσμος όλος χάνεται

"Εδειξα μεγαλείο ψυχής"

"Μεγαλείο ψυχής" έδειξε λέγοντας "ναι" στη συναίνεση που ζήτησε ο πρωθυπουργός, υποστήριξε ο Γ.Καρατζαφέρης15:40
"Μεγαλείο ψυχής" έδειξε λέγοντας "ναι" στη συναίνεση που ζήτησε ο πρωθυπουργός, υποστήριξε ο Γ.Καρατζαφέρης, κάτι που οι άλλοι ηγέτες «με την άρνησή τους δεν έδειξαν, ενώ επιβάλλεται σε πολιτικούς ηγέτες σε περιόδους κρίσεων». 


ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


 Εδειξα μεγαλείο ψυχής
Αιτιολογώντας την απάντηση του, σε συνέντευξη τύπου, χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο ως τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έχει γνωρίσει ο πλανήτης και δήλωσε πως το κόμμα του λειτούργησε «μονάχα με τη λογική, αφού το ζητούμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι τι έχει να κερδίσει ένα κόμμα, αλλά πώς θα σωθεί η Ελλάδα». 

Κατηγόρησε λοιπόν, τόσο τον κ. Παπανδρέου, όσο και τους ηγέτες των κομμάτων της Αριστεράς, πως «με την άρνησή τους δεν έδειξαν το μεγαλείο ψυχής, που επιβάλλεται σε πολιτικούς ηγέτες σε περιόδους κρίσεων». 

Επανέλαβε, δε, την πρόταση του κόμματός του για οικουμενική κυβέρνηση, θυμίζοντας το επιτυχημένο πείραμα της κυβέρνησης Ζολώτα την περίοδο '89 - '90. 

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε οτι ο κ. Καραμανλής δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και ζήτησε από όλα τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν όσο πιο γρήγορα τη θέση τους στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Τόνισε πως «δεν υπάρχει αναίμακτη έξοδος από την κρίση», επικαλούμενος το παράδειγμα του Τιτανικού. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα ναυάγιο. Δεν έχει σημασία το χρώμα του σωσίβιου, αλλά μονάχα το πώς θα σωθούμε», είπε. 

Οι προτάσεις του ΛΑΟΣ, όπως αυτές κατατέθηκαν στον κ. Καραμανλή, είναι, σύμφωνα με το Γ.Καρατζαφέρη, «προτάσεις πρώτων βοηθειών». 

Ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε ακόμη για τα επόμενα πέντε χρόνια να «παγώσουν» κριτήρια, όπως το πόθεν έσχες και τα τεκμήρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να υπάρξει στοχευμένη φορολογία, αφού, όπως εκτίμησε, «στο μέλλον, η ζωή όλων μας θα χειροτερέψει και η ζωή των μη προνομιούχων θα χειροτερέψει βάναυσα». 

Τέλος, σημείωσε πως «τη συγκεκριμένη περίοδο δεν είναι σοβαρό να συζητάμε για εκλογές» και ζήτησε από τον πρωθυπουργό περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα κινδυνεύει να μπει σε μνήμα». 

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Ξοδεύοντας τις λέξεις


Του Πασχου Mανδραβελη

Το τελευταίο απόθεμα μιας κοινωνίας είναι οι λέξεις. Ακόμη κι αν όλα χαθούν, αυτές υπάρχουν για να συνδέουν τους ανθρώπους, αυτές χρειάζονται για να βρεθούν οι λύσεις. Με λέξεις περιγράφονται τα προβλήματα και φτιάχνονται τα σχέδια για έξοδο από κάθε κρίση.

Στην Ελλάδα της αβαθούς αμφισβήτησης, οι λέξεις ξοδεύτηκαν ταχύτερα από τα λιγοστά αποθέματα του δημόσιου κορβανά μας. Ο νόμος, για παράδειγμα, έγινε το απροσδιόριστο «δίκιο» του εργάτη, του αγρότη και κάθε πικραμένου. Το γεγονός ότι δεν μπορέσαμε μέχρι σήμερα να συμφωνήσουμε ότι «νόμος είναι αυτό που δημοκρατικά ψηφίζεται στη Βουλή και ουδείς μπορεί ατιμώρητα να τον παραβαίνει», μας έφτασε στον Δεκέμβριο που είχε ως σύνθημα «κάθε νόμος είναι τρόμος».

Το γεγονός ότι η παρανομία σχετικοποιήθηκε και άρχισε να εξετάζεται υπό το πρίσμα των (κατά δήλωση των παρανομούντων) κινήτρων, γαλούχησε κάποια παιδιά να θεωρούν δικαίωμά τους να καίνε τρένα επειδή ενοχλούνται από «το ψαρίσιο βλέμμα της απάθειας και της αδιαφορίας» στα πρόσωπα των επιβατών τους. Οταν μια γενιά ξόδεψε απερίσκεπτα την έννοια του νόμου στις διαδηλώσεις της μεταπολίτευσης, δεν μπορεί να περιμένει από τους βλαστούς της να μην πετάνε πέτρες στα αστυνομικά τμήματα.

Οταν το κάψιμο των τραπεζών δεν θεωρείται και τόσο έγκλημα, «διότι μας κλέβουν στο επιτόκιο», το επόμενο βήμα είναι κάποιοι να σπάνε τα μπακάλικα «διότι μας κλέβουν στο ζύγι». Οταν η φθορά ξένης περιουσίας με γκράφιτι είναι κοινώς αποδεκτή ως «ελευθερία έκφρασης», τότε σίγουρα κάποια παιδιά θα θεωρήσουν ότι η κατεδάφιση ολόκληρου του τοίχου εμπίπτει στο δικαίωμά τους «να απελευθερώσουν την πόλη από τους στενούς δρόμους που κληρονομήσαμε». Οταν ο λόγος βαφτίζεται «βίαιος» –όσο οξύς και να ’ναι– τότε σίγουρα κάποιοι θα απαντήσουν στη «βία του λόγου» με γκαζάκια σε διανοούμενους. Οταν το γιαούρτωμα των καθηγητών θεωρείται «συμβολική διαμαρτυρία», ο ξυλοδαρμός τους είναι «επαναστατική πράξη». Οταν «άσυλο ιδεών» σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανείς για να επιβάλει τη νομιμότητα εντός των ΑΕΙ, τότε τραμπούκοι και δολιοφθορείς θα έχουν πάντα άσυλο.

Πριν χρόνια ο Κώστας Χατζής τραγουδούσε «πρέπει να μάθεις και να σέβεσαι τις λέξεις (...) αν τις προδώσεις ξαφνικά / οι λέξεις γίνονται καρφιά / οι λέξεις γίνονται καρφιά και σε τρυπάνε». Δυστυχώς εκεί έξω υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που δεν τους διδάξαμε να ξεχωρίζουν τις έννοιες, δεν τους μάθαμε να σέβονται τις λέξεις. Εμείς τις ξοδέψαμε άδικα. Αφήσαμε μια γενιά να πελαγοδρομεί σε μεταμοντέρνα νεφελώματα, που μπορούν να δικαιολογήσουν τα πάντα. Ακόμη και «την καταστροφή των συμβόλων της εξουσίας», δηλαδή τον φόνο 21χρονων παιδιών με στολή.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_100101_06/03/2009_306500
Ευχαριστώ τον ΣΔ για υπόδειξη

Κλίντον: «Ανεξάρτητος από τη Γεωργία ο διάλογος με Ρωσία»

 «Ο διάλογος με τη Μόσχα δεν αφαιρεί τίποτε από την αμερικανική υποστήριξη προς τη Γεωργία», λέει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σήμερα ότι «ο διάλογος με τη Ρωσία δεν αφαιρεί τίποτε από την υποστήριξή μας προς χώρες όπως η Γεωργία, οι χώρες της Βαλτικής και τα Βαλκάνια», μερικές ώρες πριν συναντηθεί με το ρώσο ομόλογό της στη Γενεύη.

«Ο διάλογός μας με τη Ρωσία δεν αφαιρεί τίποτε από την υποστήριξή μας προς χώρες όπως η Γεωργία, οι χώρες της Βαλτικής ή τα Βαλκάνια ή οπουδήποτε στην Ευρώπη ώστε να είναι ελεύθερες και ανεξάρτητες» και «να μπορούν να λαμβάνουν οι ίδιες τις αποφάσεις που τις αφορούν», «χωρίς ανάρμοστη παρέμβαση της Ρωσίας», δήλωσε η Κλίντον στη διάρκεια συνάντησής της με νεαρούς Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

«Δεν θέλουμε παρεξηγήσεις», πρόσθεσε. Η Κλίντον πρόκειται να συναντήσει τον Σεργκέι Λαβρόφ για πρώτη φορά σήμερα το απόγευμα στη Γενεύη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποκατάσταση σχέσεων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία

Αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ της Συμμαχίας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2009 07:00

«Οικογενειακή» φωτογραφία από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία, οι οποίες είχαν ανασταλεί μετά τον πόλεμο στη Γεωργία, αποφάσισε το ΝΑΤΟ. «Οι υπουργοί συμφώνησαν για την επίσημη επανάληψη των σχέσεων με τη Ρωσία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, κατά το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών. Διευκρίνισε επίσης ότι επόμενη υπουργική σύνοδος του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας «θα γίνει πιθανώς μετά τη σύνοδο κορυφής» του ΝΑΤΟ, η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί στις 3-4 Απριλίου. Την απόφαση του ΝΑΤΟ χαιρέτισε η Μόσχα.

Στη χθεσινή σύνοδο, μετείχε για πρώτη φορά η νέα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία δήλωσε ότι είναι καιρός το ΝΑΤΟ να κάνει μια νέα αρχή με τη Ρωσία, όμως κάλεσε τη Συμμαχία να αφήσει ανοικτή την πόρτα της ένταξης στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας - κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Ρωσία.

«Είναι καιρός να διερευνήσουμε μια νέα αρχή. Μπορούμε και πρέπει να βρούμε τρόπους για να εργαστούμε εποικοδομητικά με τη Ρωσία εκεί όπου μοιραζόμαστε τομείς κοινών συμφερόντων, περιλαμβανομένης της βοήθειας στο λαό του Αφγανιστάν», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον.«Είναι καιρός να προχωρήσουμε, δεν πρέπει να παραμένουμε στην ίδια θέση με την αυταπάτη ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μόνα τους», πρόσθεσε.

«Η ώρα του ρεαλισμού έφτασε, καθώς και η ώρα της ελπίδας», κατέληξε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία θα μεταβεί σήμερα στη Γενεύη για να συναντηθεί εκεί για πρώτη φορά με τον Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/06/1637535.htm


Ο "Ηγεμόνας" έμεινε μόνος;

Απόσταση συμμάχων από τον «Ηγεμόνα»
 Μετά την ενημερωτική εκστρατεία της ελληνικής πλευράς

Της Δωρας Aντωνιου

Καταρχήν, προφορικές διαβεβαιώσεις των ομολόγων του της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Ολλανδίας και του Βελγίου, ότι δυνάμεις τους δεν πρόκειται να συμμετέχουν στα τμήματα της τουρκικής αεροναυτικής άσκησης «Ηγεμών», που θίγουν την Ελλάδα, φέρεται να έχει λάβει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Ευ. Μεϊμαράκης.

Οπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η μέχρι τώρα ανταπόκριση στην ενημέρωση που έκανε η ελληνική πλευρά ότι η Τουρκία παγίως επιχειρεί να αξιοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις για να εδραιώσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, αμφισβητώντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, υπήρξε θετική.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αρχικά, από πλευράς Τουρκίας, επιχειρήθηκε το θέμα να κρατηθεί σε πολύ χαμηλό, καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο, προφανώς με το σκεπτικό ότι έτσι θα ήταν πιο δύσκολο να το αντιληφθεί η Αθήνα και να αντιδράσει. Οι ομόλογοι του κ. Μεϊμαράκη ενημερώθηκαν για το θέμα από τον ίδιο, στην άτυπη διάσκεψη των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στην Κρακοβία, οπότε και το ζήτημα αναβαθμίσθηκε σε επίπεδο πολιτικών χειρισμών. Από ελληνικής πλευράς, γίνεται προσπάθεια να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι, καθώς, όπως αναφέρεται, μέχρι να πραγματοποιηθεί η άσκηση, από 13 έως 29 Μαρτίου, παραμένει ανοιχτό το εάν και με τι δυνάμεις θα συμμετέχουν οι τέσσερις χώρες που έχει προσκαλέσει η Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στην τουρκική άσκηση, χθες, δήλωσε ότι «οι θέσεις της Ελλάδας έχουν γίνει γνωστές με σαφήνεια σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες και έχει καταγραφεί ότι οι χώρες αυτές θα πρέπει να κινηθούν με πλήρη σεβασμό στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και τις ελληνικές αρμοδιότητες, όπως προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και τους διεθνείς κανόνες». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «το θέμα αυτό καλύφθηκε» και κατά τις συναντήσεις της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Ενόψει της έναρξης της άσκησης «Ηγεμών», η Αγκυρα δείχνει να κλιμακώνει την προκλητικότητά της στο Αιγαίο. Ετσι, χθες σημειώθηκε ένα ακόμη κρούσμα υπέρπτησης, στο Αγαθονήσι αυτή τη φορά. Συγκεκριμένα, σχηματισμός αποτελούμενος από τέσσερα F-4 και τέσσερα F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών νοτίως της Λέσβου, στις 15.36. Ο σχηματισμός αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε. Στις 16.01, καθώς ο σχηματισμός εξερχόταν από το FIR Αθηνών, τα τέσσερα F-4 πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι, πετώντας σε ύψος 3.500 ποδών.

Εν τω μεταξύ, από χθες βρίσκονται στην Ελλάδα, αρχικά στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», με προορισμό την Κω, βρετανικά ελικόπτερα, τα οποία συμμετέχουν στην άσκηση TAURUS, του Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας.

Δυνάμεις που συμμετέχουν στην άσκηση αυτή θα λάβουν μέρος στην τουρκική άσκηση «Ηγεμών». Από ελληνικής πλευράς, δεν επιβεβαιώνεται ακόμα ελληνική συμμετοχή στη βρετανική άσκηση, ωστόσο, στην ιστοσελίδα του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, η Ελλάδα αναφέρεται ανάμεσα στις χώρες με τις οποίες θα γίνουν ασκήσεις συνεργασίας.

Την ίδια στιγμή, ως περιστατικό που αντιμετωπίσθηκε άμεσα και δεν υπήρξε συνέχεια, αντιμετωπίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών η διανομή στην Αγκυρα χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εμφάνιζε τα Δωδεκάνησα ως τουρκικό έδαφος. Ο χάρτης διενεμήθη σε συνάντηση των πρέσβεων της Ε.Ε. στην τουρκική πρωτεύουσα από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, πρέσβη Περίνι. Επειτα από αντίδραση του παριστάμενου Ελληνα πρέσβη, Φωτή Ξύδα, ο κ. Περίνι απέσυρε τους επίμαχους χάρτες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_05/03/2009_306318

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Ανάσα για ΔΕΗ

Ανάσα για ΔΕΗ, «αγκάθι» για ιδιώτες παραγωγούς το φθηνό πετρέλαιο

Της Xρυσας Λιαγγου / xliagou@kathimerini.gr

Eπί τάπητος θέτουν οι εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τη συζήτηση για τη διασύνδεση της χονδρικής και της λιανικής αγοράς. H απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η λιανική παραμένει ρυθμιζόμενη, αποτελεί βασική πηγή στρεβλώσεων αφού η τιμή που διαμορφώνεται στη χονδρική αγορά (Oριακή Tιμή Συστήματος) δεν μεταβιβάζεται στη λιανική, με αποτέλεσμα τη «χασούρα» ή το κέρδος ανά περίσταση κάποιος να το χρεώνεται.

Bασικό στοιχείο προσδιορισμού της Oριακής Tιμής Συστήματος είναι το μεταβλητό κόστος των μονάδων παραγωγής που πωλούν ενέργεια στη χονδρική αγορά, η διαμόρφωση του οποίου κρίνεται κατά βάση από την τιμή του καυσίμου. H συγκυρία των υψηλών τιμών καυσίμων το 2007 και το πρώτο εξάμηνο του 2008, σε συνδυασμό και με την ανομβρία που περιόρισε σημαντικά τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών, είχε ως αποτέλεσμα την διαμόρφωση υψηλής Oριακής Tιμής την ίδια περίοδο.

Zημιά για τη ΔEH

Aυτός ήταν ο λόγος που η Oριακή Tιμή είχε βρεθεί στο στόχαστρο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔEH κ. Tάκη Aθανασόπουλου. H μη διασύνδεση χονδρικής και λιανικής αγοράς στη συγκυρία των υψηλών τιμών καυσίμων δημιουργούσε «χασούρα» η οποία επιβάρυνε αποκλειστικά τη ΔEH ως μοναδικό αγοραστή της μιας αγοράς και μοναδικό προμηθευτή της άλλης. Oι ιδιώτες όμως παραγωγοί το ίδιο διάστημα μετρούσαν αυξημένα κέρδη, αφού δραστηριοποιούνται μόνο στη χονδρική αγορά. Eτσι, όχι μόνο δεν είχαν κανένα λόγο να συστρατευτούν με το αίτημα της ΔEH για διόρθωση της βασικής στρέβλωσης που διέπει χονδρική και λιανική αγορά, αλλά ανησυχούσαν για τυχόν ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας του YΠAN και με κοινή επιστολή τους ζητούσαν να μην προχωρήσει σε αλλαγές γιατί αυτό θα άλλαζε το επενδυτικό τοπίο και θα έθετε τις ιδιωτικές επενδύσεις εν κινδύνω.

H κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και η απρόσμενη αύξηση των υδάτινων αποθεμάτων από τις πυκνές βροχοπτώσεις έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση και την Oριακή Tιμή του Συστήματος, η οποία κινείται πλέον γύρω στα 55 ευρώ η μεγαβατώρα. O μέχρι πρότινος χαμένος της υπόθεσης, η ΔEH, ωφελείται από τη συγκυρία, καθώς μειώνεται αντίστοιχα η τιμή που αγοράζει ως μοναδικός αγοραστής της χονδρικής αγοράς.

H χαμηλή οριακή τιμή που διαμορφώνεται δεν αφήνει κανένα περιθώριο κέρδους για τους ανεξάρτητους παραγωγούς, αποτελεί αντικίνητρο για νέες επενδύσεις και απειλεί τη βιωσιμότητα των υφισταμένων. Eτσι, η Oριακή Tιμή του Συστήματος βρέθηκε από τις αρχές του χρόνου εκ νέου στο στόχαστρο, αλλά αυτή τη φορά από το αντίπαλο της ΔEH στρατόπεδο. H νέα ηγεσία του υπουργείου Aνάπτυξης έχει γίνει αποδέκτης επιστολών από ανεξάρτητους παραγωγούς που ζητούν να εξεταστεί το θέμα της διαμόρφωσης της Oριακής Tιμής του Συστήματος.

Kάποιοι μάλιστα ενοχοποιούν τόσο τη ΔEH όσο και το ΔEΣMHE για χειραγώγηση της Oριακής Tιμής. Στη ΔEH καταλογίζουν μεταξύ άλλων ότι εκμεταλλεύεται το χαρτοφυλάκιο των υδροηλεκτρικών για να κρατάει την τιμή χαμηλά και στο ΔEΣMHE ότι λειτουργεί από 1η Iανουαρίου ένα αδιαφανές ηλεκτρονικό σύστημα υπολογισμού της Oριακής Tιμής που ευνοεί τη ΔEH. Mιλούν για μεθοδολογία που στηρίχτηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικών της ΔEH, υποστηρίζοντας για παράδειγμα ότι το σύστημα αυτό στον υπολογισμό του μεταβλητού κόστους δεν περιλαμβάνει το κόστος C02. Kαταγγέλλουν δε το ΔEΣMHE ότι δεν τήρησε τους κώδικες λειτουργίας της ημερήσιας αγοράς που προβλέπουν την έκδοση εγχειριδίων για τον υπολογισμό του μεταβλητού κόστους των μονάδων, έπειτα από δημόσια διαβούλευση.

Oι σαφείς αναφορές προς τη PAE και το YΠAN από ανεξάρτητους παραγωγούς για αδιαφανή λειτουργία του ΔEΣMHE υποχρέωσαν τη PAE να παρέμβει και να ζητήσει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από το ΔEΣMHE αναλυτικά στοιχεία για τη διάθεσιμότητα και λειτουργία των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔEH τόσο κατά το διάστημα Iανουαρίου - Φεβρουαρίου 2009 όσο και για το σύνολο του προηγούμενου έτους. Kαλεί επίσης τον ΔEΣMHE να δώσει αναλυτικά στοχεία για τη μη διαθεσιμότητα μονάδων της ΔEH και τα αποτελέσματα πιθανών ελέγχων που έχει κάνει ο φορέας. H ΔEH αντιπαρήλθε τις επιθέσεις που δέχτηκε για χειραγώγηση της Oριακης Tιμής, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία για τα υδάτινα αποθέματα και τη χρήση που κάνει προκειμένου να αποφευχθούν πλημμύρες από την υπερχείλιση των ταμιευτήρων. Kοινός παρονομαστής πάντως των αντιπαραθέσεων που εκφράζονται είναι η αδήριτη ανάγκη εξορθολογισμού της αγοράς.

Eναρξη διαλόγου

Tα αποτελέσματα της έρευνας της PAE φαίνεται ότι θα αποτελέσουν τη βάση ενός ευρέος και ανοιχτού διαλόγου για την εξάλειψη όλων των στρεβλώσεων που υφίσταται η αγορά ηλεκτρισμού και που επιβαρύνουν επενδυτές και καταναλωτές. Aυτό φαίνεται να είναι το βασικό ζητούμενο της υποβόσκουσας διαμάχης στους κόλπους της αγοράς, η οποία έχει ωριμάσει και αδυνατεί να λειτουργήσει με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. H νέα ηγεσία του υπουργείου Aνάπτυξης φέρεται να έχει εισπράξει το μήνυμα και να κινείται στην αντίστοιχη κατεύθυνση. O κ. Xατζηδάκης έχει δηλώσει ότι «η ΔEH είναι η κολώνα του ενεργειακού μας συστήματος», έθεσε όμως και ως βασική προτεραιότητα της πολιτικής που θα εφαρμόσει στην αγορά ηλεκτρισμού «την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_01/03/2009_305341

Ευχαριστώ ΣΔ για την επισήμανση.

Πρόσκληση για τα εγκαίνια τράπεζας

Μεταξύ των άλλων διαβάστε στο TVXS και την ακόλουθη είδηση.

ΣΓΣ

Κομοτηνή: Αγανακτισμένοι ... «Γκιουμουλτζιναίοι»

Μια πρόσκληση για τα εγκαίνια τράπεζας έκανε ...Tούρκο τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης αλλά και κάποιον «αγανακτισμένο» πολίτη της Κομοτηνής που επιτέθηκε στον μουσουλμάνο δημοσιογράφο Αμπτουλχαλίμ Ντεντέ, την ώρα που μιλούσε για το θέμα στον ΑΝΤ1. 

http://www.tvxs.gr/v6681

ΙΟΒΕ: Στο ναδίρ οι δείκτες του οικονομικού κλίματος


H Ελλάδα σε κοινή πορεία με την Ευρωζώνη

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2009 07:00

    

Το κλίμα στις κατασκευές συγκρατούν οι προσδοκίες από τα δημόσια έργα.

Ενα χρόνο συνεχούς μείωσης έκλεισε το Φεβρουάριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, με βάση τη μηνιαία έρευνα συγκυρίας του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), καθώς διαμορφώθηκε στις 47,2 μονάδες, έναντι 55,4 τον Ιανουάριο.

H πορεία του ελληνικού δείκτη συμβαδίζει με τους δείκτες στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε.-27. Ωστόσο, ενώ σε Ευρωζώνη και Ε.Ε.-27, η υποχώρηση είναι ήπια, στην Ελλάδα φτάνει τις 8,2 μονάδες και συγκρίνεται με χώρες εκτός Ευρωζώνης που έχουν σημαντικά προβλήματα όπως η Πολωνία. Ετσι ο ελληνικός δείκτης βρίσκεται σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα και στην τρίτη χαμηλότερη θέση, μετά την Ουγγαρία (38,9 μονάδες) και τη Σλοβενία (46,1 μονάδες).

Αντίστοιχο χαμηλό ρεκόρ σημείωσαν το Φεβρουάριο άλλες 18 χώρες της Ε.Ε. Από τα παραπάνω επισημαίνει το ΙΟΒΕ ότι η επιβράδυνση της υποχώρησης που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα δεν συνεχίστηκε το Φεβρουάριο, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η καθοδική τροχιά των τελευταίων μηνών, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας καταγράφεται επιδείνωση σε όλους πλην των υπηρεσιών, με εντονότερη εκείνη στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο. Επίσης, η ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο φαίνεται ότι ήταν μάλλον συγκυριακή, αφού ο δείκτης επανέρχεται σε πτωτική τροχιά. Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

Βιομηχανία

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών εξακολουθεί να κινείται πτωτικά, φθάνοντας στις 62,8 μονάδες από τις 68,2 μονάδες τον Ιανουάριο. Στην πλειονότητα των δεικτών δραστηριότητας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, υπερισχύουν οι αρνητικές εκτιμήσεις και προβλέψεις έναντι των θετικών. Αναλυτικότερα:

* Στην εξέλιξη της παραγωγής το προσεχές 4μηνο, το ισοζύγιο παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στις -16 μονάδες, αφού κυριαρχούν οι απαισιόδοξοι. Πάντως σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αναμένουν σταθερότητα (47% έναντι 43% τον προηγούμενο μήνα) στην παραγωγή τους.

* Εντονη είναι η πτώση σε σχέση με τον Ιανουάριο στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης, με το αρνητικό ισοζύγιο να διευρύνεται σημαντικά στις -61 μονάδες.

* Αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων, που εκτιμά ότι το ύψος των αποθεμάτων έτοιμων προϊόντων είναι υψηλό για την εποχή (35% έναντι 32%).

* Ο δείκτης των μηνών εξασφαλισμένης παραγωγής, μειώνεται στους 4,3 από 4,7 τον Ιανουάριο. Ακόμη, περιορίζεται το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στο 70,5% από 72,2% τον Ιανουάριο και 73,8% το Δεκέμβριο, τιμή που είναι η χαμηλότερη της τετραετίας.

* Πληθαίνουν οι επιχειρήσεις που προβλέπουν πτώση στις τιμές πώλησης των προϊόντων τους το επόμενο τρίμηνο.

Κατασκευές

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών ανακόπτει την καθοδική πορεία των τελευταίων μηνών και σημειώνει ελαφρά άνοδο το Φεβρουάριο, φθάνοντας τις 68,3 μονάδες από 65 μονάδες τον Ιανουάριο, παραμένοντας ωστόσο σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην εξέλιξη αυτή συμβάλλει ως επί το πλείστον η ενίσχυση των θετικών προβλέψεων για την πορεία της απασχόλησης του κλάδου το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα το σχετικό ισοζύγιο να βελτιώνεται, αν και παραμένει αρνητικό (-25 μονάδες έναντι -37 τον Ιανουάριο).

Από την άλλη πλευρά, οι αρνητικές προβλέψεις των επιχειρήσεων για τις εργασίες τους το επόμενο τρίμηνο ενισχύονται, με το σχετικό αρνητικό ισοζύγιο να διευρύνεται στις -39 μονάδες (-44 μονάδες τον Ιανουάριο). Η εικόνα για το τρέχον επίπεδο εργασιών είναι επίσης σημαντικά δυσμενέστερη του προηγούμενου μήνα, με τις επιχειρήσεις οι οποίες εκτιμούν ότι οι εργασίες τους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο μειώθηκαν έναντι όσων υποστηρίζουν το αντίθετο, να υπερτερούν πλέον σημαντικά (-21 από +5 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο).

Εν τούτοις, σε πραγματικούς όρους οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας περιορίζονται οριακά στους 17,1 (18,2 τον Ιανουάριο), υποδηλώνοντας όμως σχετική επάρκεια της δραστηριότητας των επιχειρήσεων για το επόμενο διάστημα. Οι προβλέψεις για τις τιμές εξακολουθούν να συγκλίνουν σε τάση μείωσής τους, ενώ μικρό παραμένει το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζει προσκόμματα στη λειτουργία του (12% έναντι 11% τον Ιανουάριο), με την πλειονότητα (37%) να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει εμπόδια τα οποία οφείλονται στην αυξημένη γραφειοκρατία και τη δυσμενή οικονομική συγκυρία (37%), τη χαμηλή ζήτηση (28%) και τις δυσκολίες χρηματοδότησης (18%).

Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ωστόσο, διαπιστώνεται ότι η βελτίωση του κλίματος το Φεβρουάριο προέρχεται αποκλειστικά από τις Κατασκευές Δημοσίων Εργων, καθώς στις Ιδιωτικές Κατασκευές, οι προσδοκίες υποχωρούν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Λιανικό εμπόριο

Οι προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο διαμορφώνονται σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις 62,9 μονάδες από 65,3 μονάδες τον Ιανουάριο. Από τα επιμέρους στοιχεία δραστηριότητας, τα περισσότερα καταγράφουν αρνητική μεταβολή, με εξαίρεση τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις.

Παρόλα αυτά, οι εκτιμήσεις τόσο για τις τρέχουσες πωλήσεις όσο και για το επίπεδο των αποθεμάτων είναι δυσμενέστερες του προηγούμενου μήνα, ενώ και στις προβλέψεις για τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές τους, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις αναμένουν υποχώρηση. Η βελτίωση στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου του προηγούμενου μήνα, δίνει τη θέση της σε λιγότερο ευνοϊκές προβλέψεις το Φεβρουάριο, με τρεις στις πέντε επιχειρήσεις να αναμένουν σταθερότητα. Τέλος, η πτωτική τάση για το επίπεδο των τιμών που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες διατηρείται, με το σχετικό ισοζύγιο να διευρύνεται στις -13 από -9 μονάδες τον Ιανουάριο.

Ανοδος καταγράφεται στους δείκτες προσδοκιών σε ένδυση - υπόδηση, τα πολυκαταστήματα, και οριακά, στα οχήματα - ανταλλακτικά. Ωστόσο, δεν καταφέρνουν να αντισταθμίσουν την πτώση των προσδοκιών στους υπόλοιπους κλάδους.

Υπηρεσίες

Μικρή βελτίωση παρουσιάζει ο δείκτης στις υπηρεσίες (64,7 έναντι 62,6 μονάδων), απλώς επειδή καταγράφονται λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις στη ζήτηση και στην απασχόληση.

Στα επιμέρους στοιχεία δραστηριότητας, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα κατάστασή τους, το τελευταίο τρίμηνο καταγράφουν μικρή εξασθένηση, ενώ και οι εκτιμήσεις για την απασχόληση είναι ελαφρώς δυσμενέστερες του προηγούμενου μήνα. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, διατυπώνονται λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη τόσο της ζήτησης όσο και της απασχόλησης του κλάδου, όπου το σχετικό ισοζύγιο παραμένει αρνητικό, περιορίζεται όμως στις -19 από τις -22 μονάδες.

Το πλέον αρνητικό κλίμα επικρατεί στα ξενοδοχεία - εστιατόρια, όπου ο δείκτης σημειώνει έντονη πτώση το Φεβρουάριο (57,7 έναντι 69 μονάδων), που αποτελεί και τη χαμηλότερη επίδοση 12μήνου, ως αποτέλεσμα και της παρέλευσης της τουριστικής κίνησης των χειμερινών διακοπών.

Πτωτικά κινείται και ο δείκτης στα τουριστικά πρακτορεία (57 έναντι 59 μονάδων) επίδοση που είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 6 χρόνων.

Χαμηλό των τελευταίων 11 χρόνων (51,8 έναντι 52,6 μονάδων) καταγράφει και ο δείκτης των Ενδιάμεσων Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών (δεν περιλαμβάνει τις τράπεζες). Εντονη είναι η πτώση που καταγράφουν οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάστασή τους. Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι αυτή έχει αποδυναμωθεί, ενώ ελαφρώς υποχωρούν και οι σχετικές εκτιμήσεις για τη ζήτηση το τελευταίο διάστημα. (Ισοζύγιο απαντήσεων -29 μονάδες από -27).

Εμπιστοσύνη καταναλωτών

Η δυσαρέσκεια των καταναλωτών επανέρχεται στο προσκήνιο, ύστερα από την πρόσκαιρη άνοδο του Δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης το Φεβρουάριο, όταν είχε ανακάμψει μετά από μία παρατεταμένη περίοδο συνεχούς υποχώρησης. Ο δείκτης τώρα διαμορφώνεται στις -55 από τις -48 μονάδες, δύο μόλις μονάδες υψηλότερα από το ιστορικά χαμηλότερο επίπεδό του τον περασμένο Οκτώβριο. Με αυτή την τιμή του δείκτη, οι Ελληνες καταναλωτές βρίσκονται στην 24η θέση σε όρους απαισιοδοξίας ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε., με την Ουγγαρία και την Πορτογαλία να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις.

Στην Ελλάδα, η πτώση της εμπιστοσύνης προέρχεται από επιδείνωση όλων των στοιχείων που διαμορφώνουν το σχετικό δείκτη: οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση αλλά και την οικονομική κατάσταση της χώρας είναι λιγότερο αισιόδοξες σε σχέση με τον Ιανουάριο, όπως συμβαίνει, σε μικρότερο ωστόσο βαθμό, και με την πρόθεση για αποταμίευση. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη συμβολή στην υποχώρηση του δείκτη κατέχουν οι δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, για τις οποίες φαίνεται πως η «διόρθωση» του περασμένου μήνα ήταν ως ένα βαθμό συγκυριακή.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/05/1636830.htm


Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Επιτέθηκαν σε ελληνικά τουριστικά λεωφορεία


Ομάδα 30 αγνώστων στο κέντρο της Οχρίδας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 3 Μαρτίου 2009 07:00


Οι δράστες έγραψαν με σπρέι συνθήματα στα λεωφορεία, όπως «Μακεδονία», «Ενωμένη Μακεδονία» και «Μέγας Αλέξανδρος».

Ως «ορατό αποτέλεσμα του εθνικισμού και της στρεφόμενης κατά της Ελλάδας μισαλλοδοξίας, που συνειδητά καλλιεργούνται τον τελευταίο καιρό στα Σκόπια», χαρακτήρισε χθες την επίθεση κατά Ελλήνων επισκεπτών, στην Οχρίδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, ενώ δηλώσεις στο ίδιο πνεύμα έκανε και ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Αν. Λοβέρδος.

Ειδικότερα, ομάδα περίπου 20-30 αγνώστων επιτέθηκαν προχθές το βράδυ σε τρία ελληνικά τουριστικά λεωφορεία που βρίσκονταν σταθμευμένα στο κέντρο της Οχρίδας και περίμεναν τους Ελληνες εκδρομείς να επιστρέψουν από την ξενάγηση.

Οι δράστες έγραψαν με σπρέι συνθήματα στα λεωφορεία, όπως «Μακεδονία», «Ενωμένη Μακεδονία» και «Μέγας Αλέξανδρος». Επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες των Ελλήνων εκδρομέων, οι δράστες πέταξαν ξύλα και πέτρες σε ένα από τα λεωφορεία, προκαλώντας επιπλέον φθορές.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο» το επεισόδιο και ζήτησε από τις αρχές της ΠΓΔΜ να προστατεύουν τους Ελληνες πολίτες που επισκέπτονται τη χώρα τους, καθώς και τη σύλληψη και τιμωρία των ενόχων.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το επεισόδιο ως «δυσάρεστη και απολύτως ανεπιθύμητη εξέλιξη» και ως «αποκλειστικό αποτέλεσμα της τακτικής που ακολουθεί η εθνικιστική και μισαλλόδοξη σημερινή ηγεσία της χώρας αυτής».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «αδυναμία και αδεξιότητα της κυβέρνησης της Νέα Δημοκρατίας να συνδυάσει την πολιτική επίλυσης του προβλήματος του ονόματος με βάση την εθνική κόκκινη γραμμή, με την πολιτική των πεντακάθαρων μηνυμάτων προς το λαό της χώρας αυτής, ότι δεν μας χωρίζουν άλλα προβλήματα και ότι η ειρηνική συνύπαρξη είναι προς το συμφέρον όλων μας».

Το επεισόδιο καταδίκασε ο δήμαρχος της Οχρίδας, Αλεξάντερ Πέτρεσκι, ο οποίος δήλωσε ότι έστειλε επιστολή τόσο στο Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια όσο και στο Γραφείο Οικονομικών, Εμπορικών και Προξενικών υποθέσεων της Ελλάδας στην πόλη Μπίτολα, με την οποία ζήτησε συγγνώμη.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    * ΠΓΔΜ: Επίθεση αγνώστων σε ελληνικά τουριστικά λεωφορεία στο κέντρο της Οχρίδας - 2/3 14:41
    * Αποχώρησε καταγγέλλοντας κακή πίστη - 28/2 07:00
    * Αρνείται τη δολοφονία - 28/2 07:00
    * Με επικρίσεις κατά της Ελλάδας απαντούν τα Σκόπια - 27/2 18:57
    * Νέα πρόκληση των Σκοπίων - 27/2 16:08

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/03/1635783.htm


Θα «χτίσουν στην άμμο» εάν αποτύχει η ειρηνευτική διαδικασία


4,48 δισ. δολάρια από τους δωρητές για την ανοικοδόμηση της Γάζας αλλά...

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 3 Μαρτίου 2009 07:00








Η κα Κλίντον δεσμεύτηκε για αμερικανική βοήθεια συνολικού ύψους 900 εκατ. δολαρίων με τον όρο να κατευθυνθούν τα κονδύλια απευθείας στην Παλαιστινιακή Αρχή, χωρίς καμιά ανάμειξη της Χαμάς.

Δειτε ακομα:

    * Η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο στη διαδικασία ειρήνευσης
    * Προειδοποιεί η Χαμάς εάν την παρακάμψουν

Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, η Διεθνής Διάσκεψη Δωρητών για την ανοικοδόμηση της Γάζας και την ενίσχυση της παλαιστινιακής οικονομίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου, συγκέντρωσε 4.481 δισ. δολάρια, με τις σημαντικές συνεισφορές των αραβικών χωρών, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε, ενώπιον των Δωρητών, ότι η στήριξή τους στην παλαιστινιακή οικονομία θα είναι ανεπαρκής αν δεν υπάρξει λύση στην πολιτική διαμάχη με το Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί για να σώσει την ειρηνευτική διαδικασία, ζητώντας από την επόμενη ισραηλινή κυβέρνηση να δεσμευτεί σε μια διευθέτηση με βάση τα δύο κράτη και να σεβαστεί τις προηγούμενες συμφωνίες.

«Θεωρούμε αναγκαίο η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα να αναλάβει αμέσως δράση, μαζί με τα άλλα μέλη του Κουαρτέτου, ώστε να επαναληφθεί η ειρηνευτική διαδικασία», είπε ο Αμπάς.

Ήδη, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον μετέβη από το Σαρμ ελ-Σέιχ στο Ισραήλ, όπου επρόκειτο να έχει μια πρώτη επαφή με τον ηγέτη της Δεξιάς και εντολοδόχο πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Εν όψει της επίσκεψής της, η κα Κλίντον, η οποία συνοδεύεται από τον ειδικό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ, αναφέρθηκε στη δέσμευση της Ουάσιγκτον στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο ο Νετανιάχου αρνείται, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Η Χίλαρι Κλίντον υπογράμμισε πως «σε συνεργασία με τον ειδικό απεσταλμένο θα καταβάλουμε προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος προς μια συμφωνία για ειρήνη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και για να υπάρξουν εγγυήσεις για ειρήνη και ασφάλεια του Ισραήλ».

Σήμερα, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, την υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και τον Νετανιάχου, πριν δειπνήσει με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ, ενώ αύριο θα μεταβεί στη Ραμάλα για να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Στο μεταξύ, στο Σαρμ ελ-Σέιχ η κα Κλίντον δεσμεύτηκε με αμερικανική βοήθεια συνολικού ύψους 900 εκατ. δολαρίων- 300 εκατ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας και 600 εκατ. δολάρια για τη στήριξη της παλαιστινιακής οικονομίας.

Όρος για τη χορήγηση της αμερικανικής βοήθειας- ο οποίος ισχύει για το σύνολο της οικονομικής αρωγής που συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη- είναι να κατευθυνθούν τα κονδύλια απευθείας στην Παλαιστινιακή Αρχή, χωρίς καμιά ανάμειξη της Χαμάς.

Ανάμεσα στους μεγάλους δωρητές είναι, επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία δεσμεύτηκε για τη χορήγηση 440 εκατ. δολαρίων, η Σαουδική Αραβία με 1 δισ. δολάρια και το Κατάρ με 250 εκατ. δολάρια.

Ο αρχικός στόχος της Παλαιστινιακής Αρχής για τη συγκέντρωση βοήθειας ύψους 2.78 δισ. δολαρίων υπερκαλύφθηκε, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη και οι οργανώσεις αρωγής προειδοποίησαν ότι το έργο της ανοικοδόμησης θα είναι εξαιρετικά δύσκολο όσο παραμένουν κλειστά τα μεθοριακά περάσματα προς τη Γάζα.

«Πρώτη προτεραιότητα είναι η εκεχειρία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων», τόνισε, ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ έκκληση στο ίδιο πνεύμα απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.

Η Χίλαρι Κλίντον τόνισε ότι η αμερικανική βοήθεια δεν θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την ειρηνευτική διαδικασία, ο Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τους Παλαιστίνιους να στηρίξουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    * Αμπάς: Η στήριξη στην παλαιστινιακή οικονομία θα είναι ανεπαρκής αν δεν υπάρξει πολιτική λύση - 2/3 19:02
    * Διάσκεψη Δωρητών για τη Γάζα - 2/3 19:02
    * Στο Ισραήλ η Χίλαρι Κλίντον - 2/3 10:45
    * Στη Λωρίδα της Γάζας ο Τόνι Μπλερ - 1/3 14:29
    * «Το Ισραήλ θα απαντήσει αυστηρά στις επιθέσεις» - 1/3 13:03

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/03/1635833.htm