Σάββατο 7 Ιουνίου 2008
Σιχάθηκα τον εαυτό μου
Αν συνδυάσουμε την ανάρτησή μου για τον φοιτητή των ΤΕΙ Λαμίας που αηδιασμένος δήλωσε «Σιχάθηκα τον εαυτό μου - Ντρέπομαι για όσα έκανα» http://sotsot36.blogspot.com/2008/06/blog-post_03.html και τα ανεξόφλητα τιμολόγια της Siemens βλέπουμε ότι οι κοτζαμπάσηδες αυτού του τόπου, αφού εκπαιδευτούν στα σχολικά και πανεπιστημιακά θρανία βγαίνουν στον πολιτικό στίβο για να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους.
ΣΓΣ
Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008
Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008
Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω
Θα πρέπει να δούμε τα γεγονότα στις σωστές τους διαστάσεις χωρίς ωραιοποιημένες μάσκες και να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ο λογαριασμός του 1946-49 δεν έχει κλείσει. Τα αυγά του φιδιού αφού τα επωάσαμε καλά-καλά ελπίζοντας σε ουτοπίες και χίμαιρες, σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε τη διπλωματική μας απραξία, αφέλεια και επιπολαιότητα. Για μια ακόμη φορά εύκολα πεισμένοι στους άσπονδους συμμάχους μας, οι οποίοι κρατούσαν τα Σκόπια σαν άσσο στο μανίκι τους, σήμερα μας τον κουνάνε απειλητικά και μας ζητάνε και τα ... ρέστα μας.
Εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα νομίζω ότι δεν υπάρχει ομαλή επιστροφή.
ΣΓΣ
20080603 Νέα πρόκληση των Σκοπίων
Ανησυχία και προβληματισμός στην Αθήνα για τα τεκταινόμενα στην ΠΓΔΜ
Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη
Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 03/06/08 18:40
Προηγούμενο άρθρο:
Προβληματισμός στην Αθήνα μετά τα επεισόδια στην ΠΓΔΜ (2/6/2008)
Τον έντονο προβληματισμό της Αθήνας για τα όσα διαδραματίστηκαν στην ΠΓΔΜ, τις προηγούμενες ημέρες, και για το «δημοκρατικό έλλειμμα» που καταγράφηκε στη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών, επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, την ώρα που η γειτονική χώρα αρνείτο τη διέλευση ελληνικής δύναμης για το Κόσσοβο..
«Η Ελλάδα παρακολουθεί με μεγάλο προβληματισμό το δημοκρατικό έλλειμμα που καταγράφηκε κατά την διάρκεια των προχθεσινών εκλογών στα Σκόπια. Θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, θα μελετήσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή όλες τις εκθέσεις των παρατηρητών των εκλογών» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας:
«Λυπούμαστε ειλικρινά για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές. Από κει και πέρα αναμένουμε τα τελικά αποτελέσματα και θα τοποθετηθούμε».
Για το ίδιο θέμα ερωτήθηκε και ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μετά τη συνάντησή του την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε την αισιοδοξία και την ελπίδα τα Σκόπια να βρουν το δρόμο της διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση μίας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.
Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες εταίρων και συμμάχων, μετά τα αιματηρά επεισόδια στην ΠΓΔΜ, παρέπεμψε στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία, όπως σημείωσε, εκφράζει την κυβέρνηση.
Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα «παρακολουθεί και αξιολογεί με ιδιαίτερη προσοχή και προβληματισμό τις εξελίξεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «απέφυγε να εμπλακεί στη λογική δηλώσεων ακραίου πολλές φορές εθνικισμού που υιοθετήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο στη γειτονική χώρα».
Ο κ. Κουμουτσάκος είχε επισημάνει, επίσης, ότι η Αθήνα συμμερίζεται «τις διαπιστώσεις της διεθνούς κοινότητας για τα επεισόδια, τις ανωμαλίες και, τελικά, για το δημοκρατικό έλλειμμα που σημάδεψε την διεξαγωγή των χθεσινών εκλογών», αλλά «από κει και πέρα, η Ελλάδα αναμένει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης που θα έχει σχηματισθεί στα Σκόπια, προκειμένου να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή».
Νέα πρόκληση των Σκοπίων
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, την Τρίτη οι τελωνειακές αρχές της ΠΓΔΜ δεν επέτρεψαν τη διέλευση ελληνικής φάλαγγας 50 οχημάτων με 140 άνδρες που επρόκειτο να αντικαταστήσει αντίστοιχο τμήμα της Ελληνικής Δύναμης στο Κόσοβο.
Οι τελωνιακές αρχές της ΠΓΔΜ επικαλέστηκαν ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν είχαν διαβατήρια και ως εκ τούτου δεν επέτρεψαν τη διελευσή τους μέσα από τη χώρα τους.
Για το θέμα ενημερώθηκαν η KFOR και το υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο επειδή δεν βρισκόταν λύση στο πρόβλημα με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ η ελληνική φάλαγγα επέστρεψε στο Πολύκαστρο. Από το ΓΕΕΘΑ έγινε επίσης γνωστό ότι ακόμα και τη Δευτέρα η διέλευση Ελλήνων στρατιωτικών προς το Κοσόβο γινόταν κανονικά και οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν είχαν επικαλεσθεί ποτέ θέμα διαβατηρίων.
Στο περιστατικό αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος, τονίζοντας ότι η απαγόρευση από τις αρχές της ΠΓΔΜ της διέλευσης τμήματος της Ελληνικής Δύναμης Κοσόβου, από τα σύνορα της ΠΓΔΜ με προορισμό το Κόσοβο, όπου συμβάλλει στην εκπλήρωση της σημαντικής για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα αποστολής της Συμμαχίας, έγινε κατά παράβαση της συμφωνημένης διαδικασίας που ακολουθείται εδώ και οκτώ χρόνια.
«Επιστρατεύθηκαν προφάσεις και αβάσιμες δικαιολογίες. Κατόπιν οδηγιών της υπουργού των Εξωτερικών η μεν Επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματικής Αποστολής στα Σκόπια θα προβεί στις δέουσες ενέργειες στο υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, η δε Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ θα ενημερώσει τη Συμμαχία για την αντιπαραγωγική αυτή στάση των αρχών της ΠΓΔΜ» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.
Ερωτηθείς για το θέμα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε κατ' αρχήν ότι δεν γνωρίζει το συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό το οποίο δεν θα έχει συνέχεια.
Ανέφερε, επίσης, ότι οι σχέσεις της χώρας μας με την ΠΓΔΜ περνάνε μια δύσκολη περίοδο και πως το σημερινό περιστατικό κινείται στον απόηχο του ελληνικού βέτο στο Βουκουρέστι και βρίσκεται στο τέλος της εκλογικής περιόδου, την οποία διανύει η γειτονική χώρα, καθώς υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες σε εκλογικές περιφέρειες.
Συνεχίζεται η αδιαλλαξία
Την ίδια ώρα, στη γραμμή της αδιαλλαξίας εμμένει η γειτονική χώρα. Σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Μπέτα», ο απερχόμενος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι υποστηρίζει πως η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας δεν εξαρτάται μόνο από τη χώρα του αλλά και από την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα, θεωρητικά, μπορεί να επιμείνει στο βέτο για την είσοδο της 'Μακεδονίας' στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν είναι καλό ούτε για την ίδια, ως μέλος της συμμαχίας» αναφέρει, σημειώνοντας πως η Αθήνα «μπορεί να θέτει συνεχώς νέους όρους, αλλά εμείς δεν θα αποδεχθούμε λύση που θα βλάπτει την εθνική μας ταυτότητα».
Σε ερώτηση εάν η αυτοδυναμία που εξασφάλισε στις βουλευτικές εκλογές το κόμμα του ανοίγει το δρόμο για επίλυση, σύντομα, του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Γκρούεφσκι απάντησε: «Το ζήτημα της ονομασίας δεν θα λυθεί από ένα κόμμα, αλλά θα αποτελέσει κοινή πλατφόρμα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης».
Πιο σκληρή γραμμή κράτησε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος σε συνέντευξή του στη σλαβομακεδονική και αλβανική υπηρεσία του ραδιοφώνου του BBC και σε ερώτηση αν μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας μέχρι την 9η Ιουλίου και έτσι μπορέσε η ΠΓΔΜ να υπογράψει με την Κροατία και την Αλβανία το πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, απάντησε:
«Αν η Αθήνα αποδεχτεί την πραγματικότητα την οποία συχνά αμφισβητεί, σχετικά με το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του μακεδονικού έθνους, το οποίο ομιλεί μακεδονική γλώσσα, θα διευκολύνει τη δυνατότητα προόδου για την εξεύρεση λύσης. Όμως, αν συνεχίσει να αρνείται το δικαίωμα του εθνικού μας αυτοπροσδιορισμού, θεωρώ πως κάτι τέτοιο θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για την από κοινού αναζήτηση λύσης. Δυστυχώς, οι πράξεις τους δεν μας διαβεβαιώνουν ούτε δημιουργούν αισιοδοξία ότι η Αθήνα έχει κίνητρο για μια λογική λύση».
http://groups.google.com/group/n1035skopia-fyrom?lnk=iggc
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=906363
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τρίτη 3 Ιουνίου 2008
«Σιχάθηκα τον εαυτό μου - Ντρέπομαι για όσα έκανα»
Εκπαιδεύονται ευόρκως ώστε να ανταποκριθούν στις "επαγγελματικές" απαιτήσεις όταν βγουν στην "παραγωγή".
Κατήφορος ...
ΣΓΣ
Εκρηξη συνεΙδησηΣ φοιτητΗ - γραμματΕα τηΣ ΠΑΣΠ - ΤΕΙ
«Σιχάθηκα τον εαυτό μου - Ντρέπομαι για όσα έκανα»
Πήγα «βλαχάκι» και με κάνανε «εξουσία»
«Δεν πλήρωνα σε κανένα μαγαζί»
«Για να περνάνε οι δικοί μας τα μαθήματα πάσαρα από πριν λίστα στους καθηγητές»
Διότι ο (τέως) συνδικαλιστής παραιτούμενος απ’ τη θέση του κομματικού επαγγελματία συνδικαλιστή (και δεν έχει σημασία σε ποιο κόμμα ανήκει, αφού η ίδια άρρωστη κατάσταση επικρατεί σε όλα τα κόμματα, με τις φωτεινές εξαιρέσεις βέβαια που ευτυχώς υπάρχουν ακόμα…) περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο, πώς από γεμάτο αγνές προθέσεις «βλαχάκι» μεταλλάχτηκε σε ένα στυγνό, διεφθαρμένο, γραφειοκράτη, εξουσιαστή συνδικαλιστή που ουσιαστικά συνδιοικούσε το χώρο του. Τον μετάλλαξε ουσιαστικά σε συμπλήρωμα, απαραίτητο συμπλήρωμα μιας
κατάστασης λαμογιάς και διαφθοράς!
Οπότε, υπογράμμισε ο (τέως) συνδικαλιστής, είχα να διαλέξω μεταξύ του να γίνω ένα μεγάλο λαμόγιο, να αρνηθώ και να συγκρουστώ με αποτέλεσμα να χάσω το πτυχίο μου και να εξαφανιστώ απ’ τη Λαμία!
«Προτίμησα τον τρίτο δρόμο», κατέληξε.
Η ομιλία του ήταν πράγματι μια γροθιά στο στομάχι όσων τουλάχιστον επιμένουν ακόμα να διατηρούν ευαισθησίες και να αρνούνται να ενταχτούν σε ένα σύστημα που ισοπεδώνει προσωπικότητες, απομυθοποιεί συστήματα, εξουθενώνει αξίες, αποδομεί ιστορικά κινήματα, καταβαραθρώνει οράματα και –εν τέλει– διαλύει το δημόσιο πανεπιστήμιο και μάλιστα στο όνομα της υπεράσπισής του!
Και αξίζει να την παραθέσουμε ολόκληρη, είναι άλλωστε και επίκαιρη τούτη την περίοδο…
Γιατί φεύγω από τη Λαμία
«Μετά από σχεδόν 5 χρόνια στην ΠΑΣΠ, νιώθω πλέον ψυχολογικά κουρασμένος από τα συνδικαλιστικά. Καθώς κατάλαβα ότι δεν είναι μια συνεχής ιδεολογική πάλη, αλλά μια μάχη χωρίς αύριο για τη διαχείριση μιας μορφής εξουσίας, με πισώπλατα μαχαιρώματα διαπραγματεύσεις, διαπλεκόμενα, εκβιασμούς και πόλεμο με αθέμιτα μέσα.
Σκεφτόμενος τα χρόνια που πέρασαν, είδα τον εαυτό μου, από ένα «βλαχάκι» που είχε έρθει απ’ το χωριό του για να σπουδάσει σε μια πόλη όπου δεν ήξερε κανέναν, να μετατρέπεται σε έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους φοιτητές στο ΤΕΙ, με δεκάδες φίλους και γνωστούς μέσα και έξω από το ΤΕΙ, αλλά πάντα κάτι υπήρχε μέσα μου που με βασάνιζε και με έκανε να μην μπορώ να ξεκουράζομαι ποτέ.
Δεν μπορώ να θυμηθώ τι έκανα συνειδητά και τι όχι μέχρι να φτάσω εδώ που έφτασα. Ο συνδικαλισμός μού έδινε πολλές δυνατότητες και αρκετά μεγάλη δύναμη, είχα στα είκοσί μου χρόνια τη δύναμη να δίνω λίστες με ονόματα σε καθηγητές και αυτοί να βοηθάνε όλα τα ονόματα να περνάνε τα μαθήματα που δίδασκαν, να πηγαίνω σε διάφορα μαγαζιά και να διασκεδάζω χωρίς να πληρώνω τίποτα, αλλά όλα αυτά που είχα δεν με ενθουσίαζαν καθώς το μόνο που έβλεπα ήταν ότι όλοι αυτοί που μας έδιναν τις δυνατότητες να έχουμε αυτήν την εξουσία μάς
αποσπούσαν την προσοχή να μη βλέπουμε τις λαμογιές που γίνονται για τη διαχείριση του τεράστιου προϋπολογισμού του ΤΕΙ. Είχαν σπάσει την παράταξη στα δύο με σκοπό να μην καταφέρνουμε να ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα που γίνονταν και είχαμε καταντήσει τα μικρά πιόνια στα χέρια των μεγαλοκαρχαριών.
Οι μισοί από εμάς προτίμησαν να τα βρουν με τη ΔΑΠ, έτσι ώστε να καταποντίσουν εμάς τους υπόλοιπους με τον γαλαζοπράσινο συνασπισμό που είχαν κάνει και έτσι ο φαύλος κύκλος των εσωτερικών συγκρούσεων μεγάλωνε, με αποτέλεσμα όποιος θα ήταν το μεγαλύτερο «λαμόγιο» να επιβιώσει. Βουλευτές, καθηγητές, αλλά και κομματάρχες προσπαθούσαν να παίξουν έναν ρόλο στις εξελίξεις της ΠΑΣΠ του ΤΕΙ Λαμίας, καθώς απ’ τη μια ήταν ένα μεγάλο σχολείο ανερχόμενων συνδικαλιστών και από την άλλη τα συμφέροντα και οι προϋπολογισμοί του ΤΕΙ ήταν
πολύ μεγάλοι για να μείνουν στα χέρια άλλων και όχι στα δικά τους.
Όταν βρέθηκα στην ανώτερη βαθμίδα της παράταξης και έγινα επιτέλους γραμματέας, σιχάθηκα όλα όσα γίνονταν, αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό για όσα είχα κάνει για να φτάσω εδώ που έφτασα. Με πλησίαζαν διάφοροι και μου ζητούσαν διάφορες συνεργασίες και με πίεζαν είτε με απειλές είτε με άλλους τρόπους να δεχθώ τις συνεργασίες που μου πρόσφεραν αλλά οι παλιοί μου «φίλοι» με έκοβαν σε διάφορα μαθήματα για να με κρατάνε στο χέρι και να μην τους φύγω πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Έτσι έφτασα στο σημείο να έχω τρεις δρόμους να διαλέξω: Ο ένας ήταν να συμβιβαστώ και να γίνω ένα μεγάλο λαμόγιο σαν τους καθηγητές που ασκούσαν διοίκηση, ο δεύτερος ήταν να αρνηθώ και να συγκρουστώ με όλους αυτούς, με αποτέλεσμα να χάσω το πτυχίο μου, και ο τρίτος ήταν να φύγω και να εξαφανιστώ απ τη Λαμία. Εγώ προτίμησα τον τρίτο δρόμο, καθώς πλέον έχω σιχαθεί όλο αυτό το παιχνίδι της εξουσίας και ντρέπομαι για τον εαυτό μου και τα όσα έκανα, αλλά περισσότερο ντρέπομαι για το πού έχει φτάσει η τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ, που είναι ένα κόμμα αλλαγής, θα καταφέρει να δώσει μια λύση σε όλα όσα γίνονται και έχουν απαξιώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, πράγματα που όλοι τα ξέρουμε, αλλά κανένας δεν τολμά να τα πει, καθώς όλοι σχεδόν σ’ αυτόν τον χώρο είμαστε ίδιοι και κανένας σχεδόν δεν έχει την πολιτική βούληση να κάνει κάτι και έτσι ελπίζω το ΠΑΣΟΚ να τη βρει και εν όψει του καταστατικού και πολιτικών θέσεων συνεδρίου που έρχεται να κατατεθούν προτάσεις για τη λύση αυτού του προβλήματος που μαστίζει την παιδεία και τις
τσέπες των φορολογούμενων.
Προσωπικά προτείνω τα εξής:
• Επικάλυψη των γραπτών με ταινία, στα πρότυπα των πανελλαδικών εξετάσεων, έτσι ώστε κανένας καθηγητής να μην ξέρει τινός γραπτό διορθώνει.
• Οι εκάστοτε διοικήσεις να λογοδοτούν μέσα σε συνελεύσεις φοιτητών και σε όλα τα όργανα συνδιοίκησης οι αποφάσεις που λαμβάνονται να επικυρώνονται από τις συνελεύσεις των φοιτητών και όχι από τις παρατάξεις.
• Στις προσλήψεις νέων μόνιμων καθηγητών κατά τη διάρκεια της προκήρυξης της θέσης να επικυρώνονται τα προσόντα από την συνέλευση φοιτητών του τμήματος, καθώς οι περισσότερες προκηρύξεις είναι φωτογραφικές και τα εκλεκτορικά στημένα, καθώς οι εκάστοτε διοικήσεις θέλουν να προσλαμβάνουν σαν μόνιμους δικούς τους ανθρώπους για να έχουν το πάνω χέρι έναντι των αντίπαλων τους και το υπουργείο πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις εθελοτυφλεί.
Οι κρίσεις των ήδη μονίμων καθηγητών να γίνονται και προφορικά από επιτροπές έγκριτων επιστημόνων, καθώς οι περισσότερες δημοσιεύσεις είναι πληρωμένες και έτσι κανείς δεν ξέρει εάν οι γνώσεις είναι του καθηγητή που τα δημοσίευσε ή άλλων καθηγητών που τους έχουν πληρώσει για να βγάλουν τη δημοσίευση.
Στα ερευνητικά προγράμματα να ελέγχεται η πρόοδός τους κάθε εξάμηνο καθώς, σε ένα μεγάλο μέρος των ερευνητικών προγραμμάτων δεν γίνεται έρευνα, αλλά χάνονται τζάμπα κοινοτικά κονδύλια, αλλά και κονδύλια το ελληνικού κράτους, χωρίς να έχουμε καινούργια επιστημονικά αποτελέσματα, και όλα τα ερευνητικά προγράμματα γίνονται ένας τρόπος ικανοποίησης των αυλικών των διοικήσεων για τις «εξυπηρετήσεις» που τους έχουν κάνει, είτε είναι καθηγητές είτε συνδικαλιστές φοιτητές.
Όσον αφορά τα βιβλία τα οποία διανέμονται, να ελέγχονται οι καθηγητές-συγγραφείς εάν έχουν πραγματικά τις γνώσεις που απαιτούνται για να τα γράψουν, αλλά και εάν είναι το γνωστικό αντικείμενο των βιβλίων κατάλληλο για να διδάσκεται, καθώς σε ιδρύματα όπου διδάσκουν οι συγγραφείς-καθηγητές βάσει νόμου παίρνουν το 80% της τιμής του βιβλίου και, όπως είναι αυτονόητο, ό,τι και να γράφουν μέσα τα βιβλία, οι συγγραφείς-καθηγητές τα δικά τους θέλουν να διδάσκουν.
Μόνο μια τέτοια ρήξη με τα κατεστημένα των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων, για όλα όσα ξέρουμε ότι γίνονται αλλά και για όσα δεν ξέρουμε θα επαναφέρουν τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια στον πραγματικό τους ρόλο της παροχής των ακαδημαϊκών γνώσεων και όχι σε ακαδημαϊκά ιδρύματα που είναι εγκλωβισμένα στις διαπλοκές και στα συμφέροντα δισεκατομμυρίων ευρώ όπως είναι μέχρι σήμερα».
http://www.paron.gr/v3/new.php
Η Ελλάδα μόνον από τους Έλληνες κινδυνεύει
Η Ελλάδα, δια μέσου των αιώνων και σήμερα, μόνον από τους Έλληνες κινδυνεύει.
Δια του λόγου το αληθές διαβάστε τα πειστήρια στο Blog που ακολουθεί.
ΣΓΣ
Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008
Κι όμως εγώ μπορώ
Κι όμως εγώ μπορώ!
Βαρέθηκα πια να ακούω από διάφορους φιλόσοφους της καθημερινότητας ότι "εγώ θα σώσω το κλίμα;", "εγώ θα σώσω τον πλανήτη;", "το Κράτος πρέπει να λάβει μέτρα" και άλλα περισπούδαστα. Εντάξει, το κράτος πρέπει να κάνει κάτι, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο πρέπει να κάνουν κάτι, οι βιομηχανίες πρέπει να κάνουν κάτι . . . Σύμφωνοι, όμως μπορώ κι εγώ ως πολίτης να κάνω κάτι για να βοηθήσω. Ας μην τα περιμένουμε πια όλα από τους άλλους.
Γιατί εγώ μπορώ να . . .
- Αντικαταστήσω όλες τις λάμπες στο σπίτι μου και στο γραφείο, με οικονομικούς λαμπτήρες, που εκτός από οικονομία ενέργειας κάνουν και οικονομία στην τσέπη μου
- Πλένω τα ρούχα στο πλυντήριο στους 40 βαθμούς και όχι στους 60 βαθμούς και μόνο όταν το πλυντήριο είναι γεμάτο. Και οικονομία στο ρεύμα και στο νερό, και καλό στα ρούχα μου κάνω.
- Απλώνω τα ρούχα κοντά στα καλοριφέρ και περιορίζω τη χρήση του στεγνωτηρίου που είναι από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές των νοικοκυριών.
- Όταν φεύγω από κάθε δωμάτιο κλείνω το φως και τις συσκευές από το κουμπί τους κι όχι από το τηλεκοντρόλ (stand by). Και μαθαίνω και τους άλλους στο σπίτι μου να κάνουν το ίδιο.
- Αγοράζω συσκευές με σήμανση ενεργειακής απόδοσης, όταν αγοράζω καινούργιο εξοπλισμό για το σπίτι ή το γραφείο μου. Κάνω και στο περιβάλλον καλό αλλά και στην τσέπη μου.
- Ξεχωρίζω τα απορρίμματα του σπιτιού και του γραφείου μου σε απλά σκουπίδια και ανακυκλώσιμα υλικά (τενεκεδάκια αναψυκτικών, γυαλί, χαρτί, συσκευασίες από πλαστικό ή μέταλλο). Δοκιμάστε το, είναι πραγματικά απίστευτο το πόσα από τα σκουπίδια που παράγει ένα νοικοκυριό μπορούν να ανακυκλωθούν. Κι αν ο μπλε κάδος της ανακύκλωσης είναι 2 τετράγωνα από το σπίτι μου, δεν χάθηκε κι ο κόσμος. Μπορώ να περπατήσω μέχρι εκεί ή να περάσω από εκεί σκόπιμα καθώς πηγαίνω το πρωί στη δουλειά ή το απόγευμα για ψώνια.
- Όταν φτάνω στον κάδο απορριμμάτων (μπλε ή κανονικό) βάζω τα σκουπίδια μου μέσα στον κάδο και όχι δίπλα ή επάνω. Έλεος! Δεν είναι κόπος να ανοίξω τον κάδο, ούτε θα μου επιτεθούν ορδές από μικρόβια αν ανοίξω το καπάκι για να βάλω μέσα τη σακούλα μου.
- Επιστρέφω τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες μου στα ειδικά σημεία ανακύκλωσης. Υπάρχουν μέσα σε πάρα πολλά καταστήματα και σε δημόσιους χώρους. Μάλιστα, επειδή ποτέ δεν θυμάμαι που υπάρχουν ειδικά δοχεία ανακύκλωσης, κουβαλάω τις τελειωμένες μπαταρίες στην τσάντα μου (σιγά το βάρος) και όταν βρω το ειδικό δοχείο, τις πετάω εκεί.
- Προτιμώ τις χάρτινες αντί για τις πλαστικές σακούλες κι όταν δεν μπορώ να βρω χάρτινες, προσπαθώ να βρω ανακυκλωμένο πλαστικό. Τι με νοιάζει η ποιότητα; Για τα σκουπίδια μου τις θέλω.
- Περιορίζω όσο μπορώ τη χρήση ειδών μίας χρήσης όπως πλαστικά κυπελάκια και προτιμώ να αγοράζω χάρτινα.
- Προτιμώ να αγοράζω απορρυπαντικά σε συμπυκνωμένη μορφή, καθώς αυτά απαιτούν μικρότερες συσκευασίες. Αν μπορώ μάλιστα να αγοράσω προϊόντα σε χάρτινη συσκευασία, το προτιμώ ακόμα περισσότερο.
- Στα δε συμπυκνωμένα προϊόντα, χρησιμοποιώ ακριβώς τις δοσολογίες που προτείνει η συσκευασία. Άλλωστε διπλάσια ποσότητα σαπουνιού δεν σημαίνει και μεγαλύτερη καθαριότητα.
- Άσχετο, αλλά λέγοντας καθαριότητα, όλοι οι φίλοι φιλόζωοι ας φροντίζουν να καθαρίζουν και τα περιττώματα των ζώων τους όταν τα βγάζουν βόλτα. Δεν φταίει τίποτα το παιδάκι που θα παίξει μετά στο πάρκο ή που θα τσουλάει την σχολική του τσάντα πάνω στο πεζοδρόμιο!
- Στο γραφείο/στο σπίτι μου χρησιμοποιώ και την πίσω όψη των πρόχειρων εκτυπώσεων. Και προτιμώ να αγοράζω χαρτί με σήμανση ότι δεν έχει χλωριωθεί.
- Για τυχόν σημειωματάρια ή φύλλα αλληλογραφίας προτιμώ ανακυκλωμένο χαρτί.
- Σκέφτομαι πριν εκτυπώσω. Τυπώνω μόνο αυτά τα έγγραφα που πραγματικά χρειάζεται να έχω σε έντυπη μορφή. Ξέρετε πόσα δέντρα χρειάζεται να κοπούν για να παραχθεί ένας τόνος χαρτιού;
- Συγκεντρώνω και ανακυκλώνω όλα τα χαρτιά στο γραφείο. Υπάρχουν μάλιστα αρκετές εταιρείες που τοποθετούν ειδικά δοχεία συλλογής χαρτιού μέσα στα γραφεία μας και που στη συνέχεια επισκέπτονται τις εταιρείες και μαζεύουν τα άχρηστα χαρτιά.
- Μέσω του συλλόγου γονέων και δασκάλων/καθηγητών, προτείνω τη δημιουργία ομάδων ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος στο σχολείο. Ζητώ τα παιδιά μας να διδάσκονται για τους τρόπους που μπορούν να προστατέψουν το περιβάλλον. Και επειδή δεν βασίζομαι στους άλλους, μαθαίνω στα παιδιά μου ότι το περιβάλλον είναι σημαντικό, ευαίσθητο, και έχει ανάγκη να το προστατέψουμε.
- Φυτεύω δέντρα, θάμνους και λουλούδια στο μπαλκόνι μου, στην πρασιά της πολυκατοικίας μου, στην ταράτσα του κτηρίου, στον κήπο του σχολείου των παιδιών. Εξασφαλίζω οξυγόνο όλο το χρόνο και περισσότερη δροσιά το καλοκαίρι.
- Δεν κυκλοφορώ με το αυτοκίνητο για ψύλλου πήδημα. Προτιμώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή έστω προσπαθώ να μοιράζομαι τις διαδρομές με συναδέλφους. Λιγότερο καυσαέριο στην ατμόσφαιρα και λιγότερο χάος στους δρόμους.
- Συντηρώ συχνά το αυτοκίνητό μου και τον καταλύτη του. Εξοικονομώ περίπου 5% στη βενζίνη του έτους και επιβαρύνω το περιβάλλον λιγότερο.
- Αν θέλω να οδηγήσω εκτός δρόμου (4Χ4) προσέχω που κινούμαι, είναι δυνατόν οι ρόδες του αυτοκινήτου μου να καταστρέψουν πολύτιμα είδη φυτών.
- Δεν κόβω ποτέ κλαδιά από δέντρα ή λουλούδια από τη φύση. Αν τα βάλω στο βάζο μου θα ζήσουν μία εβδομάδα μόνο, αν τα αφήσω στη φύση θα ζήσουν για πολλά χρόνια, βελτιώνοντας τον αέρα που αναπνέω. Και μαθαίνω στα παιδιά μου ότι το να κόβουν λουλούδια μπορεί να έχει πλάκα αλλά δεν είναι σωστό για το περιβάλλον!
- Ειδικά το καλοκαίρι, προσέχω να παρκάρω το αυτοκίνητό μου μακριά από ξερά χόρτα. Η θερμοκρασία που αναπτύσσει ο καταλύτης των αυτοκινήτων είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη.
- Μιλώντας για ανάφλεξη, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι δεν πετώ ποτέ αναμμένα τσιγάρα έξω από το παράθυρο. Για όνομα του Θεού, τα αυτοκίνητα έχουν τασάκια! Αν ταξιδεύω με μηχανή, κάνω στάση για τσιγάρο και φροντίζω να σβήσω πολύ καλά το τσιγάρο μου πριν ξαναξεκινήσω.
- Εκτός από τον κίνδυνο από τα τσιγάρα, δεν βάζω ποτέ φωτιά σε δασικές περιοχές, είτε για ατμόσφαιρα είτε για μαγείρεμα. Το δάσος μου είναι πολύ πιο σημαντικό από λίγες ρομαντικές στιγμές.
- Αν το σπίτι μου είναι δίπλα σε δασική περιοχή, καθαρίζω με δική μου πρωτοβουλία τα ξερόχορτα και τις πευκοβελόνες που βρίσκονται στο έδαφος, τουλάχιστον γύρω από το οικόπεδό μου. Το ξέρω ότι τυπικά δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση σε δασικές εκτάσεις, αλλά σιγά μην με πάρουν χαμπάρι οι δασοφύλακες. Αυτοί δεν παίρνουν χαμπάρι τους εμπρηστές.
- Υποστηρίζω τις εθελοντικές οργανώσεις προστασίας του δάσους και του περιβάλλοντος γενικότερα και προσπαθώ να συμμετέχω σε δράσεις αναδάσωσης, καθαρισμού των δασών ή των παραλιών που οργανώνονται από τέτοιους φορείς.
- Ενημερώνομαι για το πώς πρέπει να αντιδράσω σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς και αν εντοπίσω φωτιά ενημερώνω ΑΜΕΣΩΣ την Πυροσβεστική, δίνοντας όσο το δυνατόν πιο ακριβή περιγραφή του σημείου που έχει ξεσπάσει η φωτιά.
- Σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν εμποδίζω με το αυτοκίνητό μου τα οχήματα των αρχών. Και ΠΟΤΕ δεν κινούμαι στη βοηθητική λωρίδα κυκλοφορίας, όση κίνηση κι αν έχει. Δεν χρειάζεται να γίνει η καταστροφή, μπορεί απλά να χρειαστεί να περάσει ένα ασθενοφόρο που μεταφέρει έναν άνθρωπο σε κρίσιμη κατάσταση. Πως θα μου φαινόταν αν ήταν ένας δικός μου άνθρωπος που η ζωή του θα εξαρτιόταν από λίγα και μόνο λεπτά καθυστέρησης;
- Αν βρω τραυματισμένα ζώα στην ύπαιθρο, τηλεφωνώ στις τοπικές αρχές και απαιτώ να έρθουν να τα παραλάβουν.
- Δεν πετώ ποτέ σκουπίδια (ειδικά πλαστικό) στη φύση ή στις παραλίες. Οι θαλάσσιες χελώνες για παράδειγμα, βλέποντας το πλαστικό να επιπλέει, νομίζουν ότι είναι μέδουσες, με αποτέλεσμα να καταπίνουν το πλαστικό και να πεθαίνουν.
- Εξοικονομώ ενέργεια και νερό ακόμα και όταν είμαι σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Φτάνει πια η νοοτροπία ότι άλλος τα πληρώνει αυτά.
- Όταν ταξιδεύω δεν αγοράζω προϊόντα που ξέρω ότι προέρχονται από απειλούμενα είδη όπως τα κοράλλια, το ελεφαντόδοντο, δέρματα και γούνες ζώων.
- Όταν βάφω το σπίτι μου, προτιμώ οικολογικά χρώματα. Είναι άλλωστε πολύ πιο υγιεινά για την οικογένειά μου.
- Προτιμώ τους ηλιακούς θερμοσίφωνες και όλες τις μεθόδους παραγωγής ενέργειας από φυσικές πηγές, όπως ο ήλιος και ο άνεμος. Κάθε ηλιακός θερμοσίφωνας μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 1,5 τόνο το χρόνο.
- Και ως ενεργός πολίτης, που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, κρίνω και αξιολογώ το έργο όλων τους, όταν καλούμαι να ψηφίσω. Πως μπορώ να επιλέξω να με κυβερνούν άνθρωποι που δεν δίνουν δεκάρα για τον πλανήτη και το μέλλον μας;
Δεν ισχυρίζομαι ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε όλα τα παραπάνω, όμως, σε πείσμα όλων των «δεν βαριέσαι» συμπολιτών μας, πιστεύω ότι ακόμα και ένα-δύο από αυτά αν κάνει ο καθένας από εμάς, το κέρδος στο περιβάλλον (και στην καθημερινή μας ζωή) είναι σημαντικό.
Μην ξεχνάμε ότι το περιβάλλον ανήκει στα παιδιά μας και στα δικά τους παιδιά και στα παιδιά των παιδιών τους. Δεν έχουμε δικαίωμα να το καταστρέψουμε. Αντίθετα, έχουμε υποχρέωση να το προστατέψουμε!
ΗΠΑ η διπλωματία της "Άγριας Δύσης"
Το θέμα είναι κατά πόσον εμείς οι Έλληνες θα εξακολουθούμε να κρατάμε την ίδια υπερήφανη σθεναρή στάση.
ΣΓΣ
Της Δωρας Αντωνιου
Θέμα συνέπειας και αξιοπιστίας της ελληνικής πολιτικής στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ήταν η απόφαση της ελληνικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρο Μαλλιά, να αποχωρήσει από τη σύνοδο της «Πρωτοβουλίας κατά της Διασποράς Οπλων Μαζικής Καταστροφής», μετά την επιμονή των ΗΠΑ να μετάσχει η ΠΓΔΜ στις εργασίες ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος. Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για εσφαλμένη κίνηση της Ουάσιγκτον, που φαίνεται να παίρνει το μέρος της μιας από τις δύο πλευρές, ενώ η διαπραγματευτική διαδικασία συνεχίζεται. Της αποχώρησης της ελληνικής αντιπροσωπείας είχε προηγηθεί επικοινωνία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Αριστείδη Αγαθοκλή, με τον επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Τόμας Κάντριμαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αγαθοκλής εξήγησε στον κ. Κάντριμαν την ελληνική θέση για το θέμα. Ο κ. Αγαθοκλής σημείωσε συγκεκριμένα ότι εφόσον πρόκειται για πολυμερή πρωτοβουλία, αυτή διέπεται από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, που ορίζουν τη διεθνή ονομασία της γειτονικής χώρας. Η απάντηση από αμερικανικής πλευράς ήταν ότι οι ΗΠΑ, ως διοργανωτές της συνόδου, επέλεξαν να καλέσουν τις χώρες με βάση το όνομα με το οποίο τις αναγνωρίζουν. Μάλιστα, προτάθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία να προβεί σε κάποια δήλωση των θέσεων και των ενστάσεών της στην αρχή των εργασιών της συνόδου. Δόθηκε όμως η απάντηση ότι εφόσον οι ΗΠΑ εμμείνουν στην απόφασή τους και η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ προσέλθει υπό την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει, όπως και έγινε. Το ίδιο έπραξε και η αντιπροσωπεία της Κύπρου.
Την ίδια στιγμή στα Σκόπια, όπου η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώνεται σήμερα, κορυφώνεται η αντιπαράθεση. Χθες, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης (SDSM) κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι ότι πήγε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι έχοντας αποδεχθεί αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας και έχοντας υιοθετήσει ως λύση το «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια». Ο κ. Γκρούεφσκι επιτέθηκε στην επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ραντμίλα Σεκερίνσκα, αρνούμενος ότι τούτο συνέβη.
Εν τω μεταξύ, σοβαρές παρατυπίες στην προεκλογική εκστρατεία στην ΠΓΔΜ αναφέρονται σε έκθεση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, η προεκλογική περίοδος σημαδεύτηκε από αρκετά βίαια περιστατικά, επιθέσεις εναντίον προεκλογικών κέντρων και άλλα συμβάντα, με κορυφαίο την ένοπλη επίθεση κατά του επικεφαλής του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι. Οπως αναφέρεται επίσης, η προεκλογική εκστρατεία από τα μεγάλα κόμματα άρχισε πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ενώ καταγράφεται επιλεκτική προβολή τόσο από δημόσια, όσο και από ιδιωτικά ΜΜΕ, των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Σε σχέση με το νομικό πλαίσιο για τη διενέργεια των εκλογών, οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ αναφέρουν ότι εμπεριέχει αντιφάσεις και δεν είναι σαφές σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η διατύπωση ενστάσεων.