Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Βέβαιος ότι η Τουρκία θα αποφύγει τις κυρώσεις

Βέβαιος ότι η Τουρκία θα αποφύγει τις κυρώσεις

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2009 07:00
Νίκος Μπέλλος, 317 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1750598


Βρυξέλλες,

Πεπεισμένος ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (10-11 Δεκεμβρίου), οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις στην Τουρκία, εξαιτίας της άρνησής της να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, εμφανίστηκε χθες στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς.

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς.
Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ινστιτούτο ευρωπαϊκής πολιτικής των Βρυξελλών, ο κ. Μπαγίς -που είναι και επικεφαλής της χώρας του στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις- ανέφερε ότι έχουν ήδη επιβληθεί (Δεκέμβριος 2006 από το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.) πολλές κυρώσεις στην Τουρκία: οκτώ διαπραγματευτικά κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν και κανένα κεφάλαιο δεν μπορεί να κλείσει, λόγω της Κύπρου.

«Οποιαδήποτε συμπληρωματική τιμωρία θα λειτουργήσει ανασταλτικά στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων», τόνισε, προσθέτοντας ότι «εχει εμπιστοσύνη στη σύνεση των Ευρωπαίων ηγετών και δεν ανησυχεί για επιβολή κυρώσεων την επόμενη εβδομάδα».

Η Κύπρος πιέζει τους εταίρους να επιβληθούν πρόσθετες κυρώσεις, θεωρώντας ότι η προθεσμία που είχε δοθεί στην Αγκυρα για συμμόρφωση λήγει το 2009, ενώ η Αγκυρα εξακολουθεί να μην τηρεί δεσμεύσεις της, που απορρέουν από τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, αφού το χαρακτήρισε «ευαίσθητο ζήτημα», εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση πριν από τις «εκλογές» στη βόρειο τμήμα του νησιού, τον Απρίλιο.

Σχετικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, υποστήριξε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την επαναλειτουργία της, συμπλήρωσε ωστόσο ότι υπάρχει και το θέμα της «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η αναγνώρισή της δεν συνιστά προϋπόθεση για τη λειτουργία της Σχολής, αλλά θα ήταν, όπως είπε, χρήσιμο να γίνονται ταυτόχρονα βήματα και από τις δύο πλευρές (Ελλάδα και Τουρκία)».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Tούρκος υπουργός αναφέρθηκε στη δυνατότητα της χώρας του να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κύριων προκλήσεων που απασχολούν την Ε.Ε. (ενέργεια, κλιματική αλλαγή, ανεργία, παράνομη μετανάστευση, αντιμετώπιση τρομοκρατίας και εφαρμογή Συνθήκης Λισσαβόνας) και εστίασε στην πολιτική επίλυσης των εσωτερικών προβλημάτων και εξομάλυνσης των σχέσεων με τους γείτονες που ακολουθεί, όπως είπε, η κυβέρνησή του.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ


Σαφή μηνύματα Παπούλια προς Αγκυρα και Σκόπια

Σαφή μηνύματα Παπούλια προς Αγκυρα και Σκόπια

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2009 07:00
364 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1750625


Νέα, αυστηρά και σαφή μηνύματα στην Αγκυρα και τα Σκόπια έστειλε από την Πράγα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μηνύματα που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία εν όψει και των διεργασιών στην Ε.Ε. για την προώθηση της ένταξης της Τουρκίας και των Σκοπίων στην Ένωση.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις για την Τουρκία», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις για την Τουρκία», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα επεσήμανε ότι «αν τα Σκόπια δεν υποχωρήσουν (στο θέμα του ονόματος) θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη στο Βουκουρέστι».

Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε απαισιόδοξος στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «δεν βλέπω ότι θα μπορούσε να έχουμε μία κατάληξη και μία λύση του προβλήματος».

Ο κ. Καρ. Παπούλιας σημειώνει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της γείτονος στην Ε.Ε. και διευκρινίζει ότι είναι ένα από τα παράδοξα που συναντάμε πολλές φορές, αλλά έχει μία λογική, καθώς αν κάποτε πετύχει η Τουρκία να γίνει ισότιμο μέλος της Ε.Ε., τότε μία σειρά προβλήματα που έχουμε σήμερα, ίσως να μην τα έχουμε.

Υπογραμμίζει ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα για την Τουρκία σε σχέση με την Ε.Ε., σημειώνοντας ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ένταξη της γείτονος στην Ε.Ε.

«Και βέβαια, η Τουρκία έχει πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει να τα επιλύσει. Δεν πρόκειται να δεχθούμε εκπτώσεις για την Τουρκία, τη στιγμή που ζητήσαμε από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να εκπληρώσουν όλες τις αυστηρές υποχρεώσεις και τους όρους που τους έθεσε η Ε.Ε.», ξεκαθάρισε ο κ. Κάρολος Παπούλιας.

Στο ερώτημα της εφημερίδας «Πράβο» αν βλέπει κάποια σημεία βελτίωσης στις σχέσεις με την ?γκυρα, ο Πρόεδρος απάντησε ότι «κάποιοι βλέπουν την Τουρκία από την άποψη του σημαντικού στρατηγικού ρόλου της. ?λλοι, την κρίνουν βάσει των εμπορικών ευκαιριών που προσφέρει, επειδή η τουρκική αγορά είναι μία καλή αγορά για τα εμπορεύματά τους. Βεβαίως, θα έλεγα ότι δεν κλείνουν το ένα μάτι, κλείνουν και τα δύο μάτια για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. χωρίς να έχει εκπληρώσει τους όρους που της έχουν τεθεί».

Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέκρινε την ηγεσία του γειτονικού κράτους ότι τηρεί αδιάλλακτη στάση και επί της ουσίας επεκτατική πολιτική εις βάρος της Ελλάδος.


20091129 Το ισλάμ μπήκε ανάμεσά τους

Το ισλάμ μπήκε ανάμεσά τους


Στον έρωτα και στη διεθνή διπλωματία σπανίως τα αισθήματα παραμένουν ίδια στο πέρασμα του χρόνου.

Αυτό ακριβώς αποδεικνύει και η συζήτηση για την Τουρκία, που διεξάγεται αυτό τον καιρό στην Ουάσιγκτον: Από επί δεκαετίες αγαπημένο παιδί των συντηρητικών και του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ, η Αγκυρα θεωρείται σήμερα ένας επικίνδυνος εχθρός! Κάποιοι από τους κύκλους αυτούς μάλιστα υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να έχει θέση μέλους ούτε στην Ατλαντική Συμμαχία!

*Σε αντίθεση με τους Δημοκρατικούς και την πολιτική Ομπάμα, για τους Ρεπουμπλικανούς, μια Τουρκία στην οποία έπαιζαν σημαντικό ρόλο οι στρατιωτικοί, αποτελούσε ανέκαθεν τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή. Τα θέματα που αφορούσαν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα ήταν συνήθως «μη θέμα» για τους αμερικανούς συντηρητικούς. Ιστορικά, άλλωστε, η πολιτική της Ουάσιγκτον επηρεαζόταν σημαντικά κι από τη στενή σχέση και στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Κάτι που σηματοδοτούσαν και οι συχνές διμερείς ασκήσεις.


Για πολλά χρόνια, το πανίσχυρο ισραηλινό λόμπι στην Ουάσιγκτον προωθούσε δραστήρια τις τουρκικές θέσεις: «Βοήθησε την υπόθεση της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο, αποδυναμώνοντας την κριτική εις βάρος της σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων (τη μεταχείριση των Κούρδων, την ελευθερία του λόγου) και ενισχύοντας την εκστρατεία της εναντίον της τοποθέτησης των σοβιετικών S-300 στην Κύπρο», όπως παραδέχεται και εξιστορεί σημεία ο ισραηλινός αναλυτής Αμικάμ Ναχμάν.


*Αυτή η εποχή, ωστόσο, φαίνεται όχι έχει περάσει ανεπιστρεπτί, καθώς η Τουρκία και ιδίως ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δέχονται ήδη τη σφοδρή κριτική των αμερικανών συντηρητικών.

* Η αφορμή δόθηκε στις αρχές Οκτωβρίου, όταν η Αγκυρα ζήτησε τον αποκλεισμό του Τελ Αβίβ από την ετήσια άσκηση της τουρκικής αεροπορίας στην οποία από τα μέσα του '90 συμμετείχαν δυνάμεις του ΝΑΤΟ και το Ισραήλ. Στον παράξενο «τουρκοσκεπτικισμό» αυτόν μάλιστα, πρωτοστατεί το γνωστό για τις στενές σχέσεις του με το ισραηλινό λόμπι Institute for Near East Policy. Απόδειξη;

* Σε πρόσφατο άρθρο στη μηνιαία επιθεώρηση «Foreign Affairs» ο διευθυντής του κέντρου αυτού Σ. Κάγαπταϊ υποστήριξε σαφώς πως «η Τουρκία εγκαταλείπει πλέον τη Δύση». Κι αυτό γιατί ο Τ. Ερντογάν, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, συμμαχεί με όλα τα αντιδυτικά ισλαμικά καθεστώτα και δυνάμεις στον αραβικό κόσμο όπως το Ιράν, το Σουδάν και η Χαμάς «έχοντας ως πυξίδα την ισλαμική κοσμοθεώρηση». Συνεπώς, «θα είναι ολοένα δυσκολότερο για την Τουρκία να υποστηρίζει την εξωτερική πολιτική της Δύσης ακόμα και αν αυτό απαιτεί το εθνικό της συμφέρον», διαπιστώνει ο αρθρογράφος.

* Στο ίδιο πνεύμα ένα άλλος ερευνητής του Ινστιτούτου, ο Ντ. Σένκερ, υποστηρίζει με άρθρο του στη γνωστή συντηρητική εφημερίδα «Wall Street Journal» ότι οι αλλαγές που έχουν συντελεσθεί στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας υπό την ηγεσία του ΑΚΡ έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές του ΝΑΤΟ.

«Το ερώτημα σήμερα δεν είναι αν η Τουρκία πρέπει να ενσωματωθεί στις πολιτικές και οικονομικές δομές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά αν πρέπει να παραμένει μέλος της αμυντικής δομής της Δύσης», τονίζει χαρακτηριστικά ο ερευνητής. Φθάνει, μάλιστα, στο ανήκουστο -πριν από μερικά χρόνια- σημείο να προτείνει να αποκλεισθεί η Τουρκία από την παραλαβή της νέας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών Joint Strike Fighter. «Με δεδομένη τη στροφή της τουρκικής πολιτικής πρέπει να τεθούν σοβαρά ερωτήματα κατά πόσον θα μπορούσε να εμπιστευθεί κανείς στην ισλαμική κυβέρνηση της Αγκυρας τέτοια ανεπτυγμένη υψηλή τεχνολογία», σημειώνει.

*Οι επιθέσεις των συντηρητικών εναντίον της Τουρκίας δεν είναι απολύτως, νέο φαινόμενο, καθώς κλιμακώθηκαν επί κυβέρνησης Μπους, όταν η Αγκυρα δεν είχε επιτρέψει τη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων για την επίθεση εναντίον του Ιράκ. Στο μεσοδιάστημα, γνωστοί νεοσυντηρητικοί όπως ο Φρ. Γκάφνεϊ, ο Ντ. Πάιπς και ο Μ. Ρούμπιν είχαν δημοσιεύσει άρθρα όπου ταύτιζαν τον Ερντογάν με τον Λε Πεν, τον Χάιντερ ακόμα και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Και τώρα, έρχεται το νέο κύμα αμβισβήτησης από τον «μεγάλο προστάτη».


http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=106749



20091203 Η ενέργεια, βάση της συνεργασίας με τ...

Η ενέργεια, βάση της συνεργασίας με τη Μόσχα


Η Αθήνα και η Μόσχα επιβεβαίωσαν χθες τη «στρατηγική συνεργασία τους» ανανεώνοντας «το κοινό σχέδιο δράσης» των δύο χωρών για την περίοδο 2010-2012.

Παπανδρέου - Λαβρόφ χθες στην ΑθήναΠαπανδρέου - Λαβρόφ χθες στην ΑθήναΟ Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι δύο χώρες θα εμβαθύνουν στις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες τους για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, από τον χώρο της ενέργειας μέχρι τον χώρο του πολιτισμού, από τον χώρο της περιφερειακής συνεργασίας μέχρι τον χώρο ασφάλειας και τις σχέσεις με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Ο κ. Λαβρόφ πρόσθεσε ακόμα ότι η βάση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών είναι η ενέργεια, «αλλά καταλαβαίνουμε και οι δυο ότι πρέπει να δίνουμε σημασία και στα θέματα της συνεργασίας στον τομέα των υψηλών τεχνολογιών και στον τομέα των αμοιβαίων επενδύσεων». Ο κ. Λαβρόφ λίγο πριν από την ομιλία του στον Ελληνορωσικό Σύνδεσμο έκανε ειδική αναφορά στο έργο του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ (ο οποίος διέρχεται από την Ελλάδα) λέγοντας ότι «πρόκειται για έργο προς το συμφέρον των Ευρωπαίων καταναλωτών, ώστε να μην είναι όμηροι ενδιάμεσων χωρών που ταλανίζονται από πολιτικές ταραχές». Αναφέρθηκε ακόμα στη σημαντική αξία του αγωγού ρωσικού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, τονίζοντας ότι η Ρωσία δίνει μεγάλη σημασία στο έργο και κάνει ό,τι μπορεί για να επιταχύνει τις διαδικασίες ολοκλήρωσής του.


20091103 Παράλληλες διαπραγματεύσεις ζητεί ο Γ...


Παράλληλες διαπραγματεύσεις ζητεί ο Γκρούεφσκι: Με Ε.Ε. για ένταξη, με Ελλάδα για το όνομα!



Να επιτρέψει η Ελλάδα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. και, παράλληλα, να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα.
Την «πρωτότυπη» αυτή λύση, που φυσικά δεν αναμένεται να γίνει αποδεκτή από την Αθήνα, πρότεινε χθες ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι , μετά τις συνομιλίες που είχε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον πρόεδρο Ζοζέ Μπαρόζο και τον επίτροπο Ολι Ρεν (διεύρυνση) και μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση της Κομισιόν για ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Ο Ν. Γκρούεφσκι δήλωσε έχοντας πλάι του τον Ζ. Μπαρόζο ότι διαπιστώνει τώρα την ύπαρξη διαλόγου με την Ελλάδα περισσότερο από ποτέ, σε όλα τα επίπεδα ακόμη, και σε αυτό των ηγετών. Αναγνώρισε, όμως, ότι «δεν έχει υπάρξει σοβαρή πρόοδος στην ουσία του ζητήματος», δηλαδή της ονομασίας. Βέβαια, πρόσθεσε πως «εγώ κάνω ό,τι μπορώ και θα συνεχίσω να κάνω το μάξιμουμ»... Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι «υπάρχει πολύ περιθώριο για επίδειξη ευελιξίας από ελληνικής πλευράς». Οπως να επιτρέψει η ελληνική πλευρά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με τις Βρυξέλλες, κάτι που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και, παράλληλα, να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα. Αλλωστε, είπε, με βάση τους κανόνες της Ε.Ε., η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα απαρίθμησε τις ευκαιρίες μπλοκαρίσματος από ελληνικής πλευράς: 70, εννοώντας το άνοιγμα και το κλείσμο των 35 κεφαλαίων. Και κατέληξε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι για εντατικές διαπραγματεύσεις γιατί η υπόθεση του ΝΑΤΟ έδειξε ότι τα βέτο αντί να φέρουν πιο κοντά τις χώρες μας τις απομακρύνουν». Ο Ζ. Μπαρόζο, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ πήγε καλά ώς την εκπλήρωση των κριτηρίων, απόδειξη ότι μέσα στον ένα χρόνο λήφθηκαν πολλές θετικές αποφάσεις, όπως η κατάργηση των θεωρήσεων (βίζα) για τους Σκοπιανούς πολίτες και το δεύτερτο στάδιο συμφωνίας σύνδεσης και ημερομηνία. Πρόσθεσε,όμως, ότι η εισήγηση της Επιτροπής για έναρξη διαπραγματεύσεων πρέπει να εκληφθεί και ως ενθάρρυνση να λυθεί οριστικά το ζήτημα της ονομασίας. «Εχετε τώρα την πραγματική ευκαιρία να δείξετε στους ηγέτες της Ευρώπης ότι διαθέτετε την πολιτική βούληση να ξεπεράσετε αυτό το πρόβλημα», είπε ο Ζ. Μπαρόζο απευθυνόμενος στον Ν. Γκρούεφσκι. Και κατέληξε: «Αντιλαμβάνομαι πόσο ευαίσθητο είναι το θέμα αυτό, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει πραγματική ευκαιρία, εφόσον υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση και στις δύο πλευρές, να ξεπεραστεί και να βρεθεί αμοιβαία ικανοποιητική λύση».

Το σχέδιο Μεντβιέντεφ

Το σχέδιο Μεντβιέντεφ

Franffurter Allgemeine

Η ιδέα για μια νέα αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής ασφάλειας είχε διατυπωθεί για πρώτη φορά από τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ τον Ιούνιο του 2008 στο Βερολίνο.

Και πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι η πρόταση να πάρει στη Ρωσία σχήμα και μορφή συνθήκης -και για αυτό υπήρχαν λόγοι εσωτερικής πολιτικής: ο ισχυρός ανήρ της Μόσχας, ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν έδειξε ποτέ ιδιαιτέρως ενθουσιασμένος με το συγκεκριμένο θέμα. [...]

Υπήρξαν ακόμη και αμφιβολίες, εάν το σχέδιο -που έτυχε δυσμενούς αντιμετώπισης στη Δύση- θα συνέχιζε τη διαμόρφωση και την πορεία του. Τώρα όμως παρουσιάστηκε σε μορφή ολοκληρωμένη και ο τόπος γέννησής του είναι ο ΟΑΣΕ -εκείνος ο οργανισμός με τον οποίο η Μόσχα διασταυρώνει το ξίφος της το αργότερο μετά τον πόλεμο της Γεωργίας. [...]

Το σχέδιο δεν περιέχει εκπλήξεις -η στάση κατά μιας ενδεχόμενης διεύρυνσης του ΝΑΤΟ είναι προφανής, ενώ γιά τα ανθρώπινα δικαιώματα δε γίνεται καν λόγος. Ομως έτσι ήσαν τα πράγματα και με τη Συνθήκη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τον «πρόδρομο» οργανισμό τού ΟΑΣΕ. Τότε χρειάστηκαν σκληρές διπλωματικές μάχες για να εξασφαλιστούν σημαντικές συναινέσεις από πλευράς ΕΣΣΔ. Το μέλλον θα δείξει αν η Ιστορία θα επαναληφθεί.


http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=108238


Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Δεν υπάρχει Νεοοθωμανισμος αν δεν υπάρχει Νεοραγιαδισμός

ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΕΛΑΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ
ΣΓΣ


Συγχαρητήρια Κυριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας!

Για αυτό σας έδωσε την εντολή με 44%, ο Ελληνικός Λαός;
Απλή [και εν πολλοίς αφελής] ερώτηση,
Θα βάζατε συνεργάτη του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ έναν μη φιλότουρκο συμπολίτη μας που θα ήταν συνεργάτης της χούντας;
 ή ακόμη πιο αφελής ερώτηση,
Θα βάζατε έναν που είναι μέλος των άλλων κομμάτων της Βουλής;
Θα τολμούσε τέτοια ανθελληνική αθλιότητα, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επί εποχής του πατέρα σας Ανδρέα Παπανδρέου;

Αξιότιμε Κυριε Πρωθυπουργέ με εντολή του 44% του Ελληνικού Λαού, πως εξηγείτε αυτόν τον έρωτα σας με οτιδήποτε ανθελληνικό και φιλοτουρκικό;
Έτσι εσείς και ο Αννανικός Κύριος Δρούτσας θα παλέψετε μεθαύριο για τα συμφέροντα της Πατρίδας μας στο συμβούλιο της Ε.Ε;
Οι κ.κ. Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και κ.κ. Αρχηγοί των λοιπών κομμάτων της Βουλής, θα παραμείνουν αδιάφοροι σε αυτές τις νεοραγιαδικές και φιλονεοοθωμανικές προκλήσεις του κυβερνώντος κόμματος;;

Δημήτρης Αλευρομάγειρος




ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΟΦΟΡΕΤΟ ....

Δηλώνει «Τούρκος», συνεργάτης του Σωκράτη Ξυνίδη <http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post.html

O γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επέλεξε για δεξί του χέρι τον άνθρωπο που υποστηρίζει ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι «Τούρκοι». ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ της αποκαλούμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», του «Συλλόγου Τούρκων Επιστημόνων Δυτικής Θράκης» και της «Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης» αποτελεί ο κ. Σινάν Καβάζ, στενός συνεργάτης του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Σωκράτη Ξυνίδη, στο δικηγορικό γραφείο που διατηρεί στην Ξάνθη.

Ο κ. Καβάζ αποτελεί τον εκπρόσωπο των ανθελληνικών συλλόγων που δρουν στην περιοχή και στοχεύουν στη συνεχή έκθεση της χώρας μας στους διεθνείς οργανισμούς. Στην ουσία δηλαδή ο κ. Ξυνίδης, ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος και εκλεκτός του πρωθυπουργού, έχει στο γραφείο του άνθρωπο του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, ο οποίος -όπως αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ» τα τελευταία χρόνια «βομβαρδίζει» συνεχώς ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων με καταγγελίες ότι δήθεν η Ελλάδα καταπιέζει τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης. O στόχος, όπως αποκαλύπτεται και από τις επιστολές που φέρνει στο φως η εφημερίδα, είναι να αποδοθεί στη μουσουλμανική μειονότητα ο ψευδεπίγραφος τίτλος «τουρκική», να νομιμοποιηθούν οι ψευδομουφτήδες και να δοθεί η ελληνική ιθαγένεια σε 60.000 μουσουλμάνους τους εξωτερικού.

«Ο Σινάν Καβάζ με την ομιλία του μετέφερε στο ακροατήριο τις παραβιάσεις δικαιωμάτων εις βάρος 60.000 Τούρκων της Δυτικής Θράκης των οποίων αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και επίσης τόνισε ότι παύτηκε η λειτουργία των μειονοτικών συλλόγων, επειδή η ονομασία τους εμπεριείχε τη λέξη ''τουρκικός''», αναφέρει η ανακοίνωση της αποκαλούμενης «Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης Ευρώπης», του γνωστού εγκάθετου φιλοτουρκικού οργάνου, περιγράφοντας τα όσα υποστήριξε ο στενός συνεργάτης του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καβάζ, κατά τη διάρκεια παράλληλης εκδήλωσης προς την 7η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης με τίτλο «Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», της οποίας προήδρευε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ενωσης Ευρωπαϊκών Λαών κ. Χανς Χάινριχ Χάνσεν, ο κ. Καβάζ, που ήταν βασικός ομιλητής, μίλησε με εμπάθεια εναντίον της Ελλάδας κατηγορώντας τη ότι δήθεν «παραβιάζει τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Καβάζ έστειλε και επιστολή προς την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με τίτλο «Τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης», επιχειρώντας από τη μια να εκθέσει την Ελλάδα διεθνώς και από την άλλη να εμφανίσει ότι δήθεν στην ελληνική Θράκη υπάρχουν «Τούρκοι». Συγκεκριμένα, στην επιστολή του αναφέρει: «Η παραβίαση του δικαιώματος της μειονότητας να αναγνωρίζεται ως τουρκική αποτελεί βασικό πρόβλημα σήμερα».

Μάλιστα χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την παράνομη από τον Αρειο Πάγο «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» αναφέροντας: «Η Τουρκική Ενωση Ξάνθης έχει νόμιμα αναγνωριστεί από όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής ζωής της Ελλάδας από το 1927 έως το 1983, όταν ξαφνικά οι ελληνικές αρχές ''ανακάλυψαν'' ότι ήταν παράνομη και αποτελούσε εδαφική απειλή, με αποτέλεσμα να διακόψουν τη λειτουργία της». Βέβαια, ο κ. Καβάζ παρέλειψε να αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ένωση -όπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» (16/09/2007) με το «βίντεο της ντροπής» έχει αναλάβει να προωθήσει τα «εκλεκτά παιδιά της Αγκυρας» στην ελληνική Βουλή, με εκδηλώσεις όπου ηχούν τα συνθήματα «τουρκική ψήφος σε Τούρκο», «Μην ψηφίσετε γκιαούρη», «Να τρομάξουμε όσους ψηφίζουν γκιαούρηδες». Παρ' όλα αυτά, ο συνεργάτης του κ. Ξυνίδη δεν παραλείπει να καταγγείλει την Ελλάδα ότι «αρνείται την ύπαρξη κάθε εθνικής μειονότητας και αναγνωρίζει μόνο μουσουλμανική μειονότητα».

Πηγή: Πρώτο Θέμα, Κυριακή 29/11/2009


Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Οι παρακάτω έχουν προσωπικούς φρουρούς, δωρεάν από την αστυνομία

 Οι παρακάτω έχουν προσωπικούς φρουρούς, δωρεάν από την αστυνομία.

Προσέξτε τους δημοσιογράφους της λίστας.. Ναι, ναι, είναι οι ίδιοι δημοσιογράφοι που κάθε βράδι 'κλαίνε' για το σπάταλο κράτος, και τις ανίκανες κυβερνήσεις. Μήπως πρέπει να είμαστε λίγο παραπάνω υποψιασμένοι, απέναντι σε όλους αυτούς τους υποκριτές?

Επίσης δείτε ονόματα επιχειρηματιών, δικηγόρων, και λοιπων πλουσίων, που ενώ έχουν την οικονομική άνεση να προσλάβουν σεκιουριτάδες, προτιμούν το τζάμπα.

Τώρα ξέρεις.

Ολόκληρο το άρθρo

ΟΙ 123 ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΡΟΥΡΟΥΣ! ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

"Και μετά ψάχνουν με το φανάρι αστυνομικούς την ώρα που οργιάζει η εγκληματικότητα και ο κόσμος φοβάται το βράδυ να κυκλοφορήσει
"Η λίστα που παρουσιάζει σήμερα κατ' αποκλειστικότητα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» στην ουσία αντικατοπτρίζει ανάγλυφα τη λογική, τον τρόπο λειτουργίας της κάθε κυβέρνησης (αφού το ζήτημα είναι ασφαλώς διαχρονικό...), σε αντιδιαστολή μάλιστα με αυτά που δεν γίνονται για την ασφάλεια του απλού πολίτη, του πολίτη που βιώνει εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια ένα αίσθημα ανασφάλειας το οποίο καθημερινά εντείνεται και έχει πλέον προσλάβει διαστάσεις τραγικές. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που μας ώθησε να αποκαλύψουμε σήμερα αυτήν τη λίστα. Και σπεύδουμε να το διευκρινίσουμε, για να προλάβουμε υποκριτικές διαμαρτυρίες και κροκοδείλια δάκρυα από τάχα θιγόμενους. Θεωρούμε ότι αυτή η κατάσταση, αυτή η λογική, πρέπει επιτέλους να λάβει ένα τέλος. Στο κάτω-κάτω εκτός απ' τους -διάφορους- «επώνυμους» υπάρχει και ο λαός που υποφέρει και ζητάει ασφάλεια.
Προς επίρρωση δε των σκέψεων αυτών προσθέτουμε και διευκρινίζουμε ότι.. Η λίστα που θα αποκαλύψουμε δεν περιέχει άλλα πρόσωπα τα οποία επίσης απολαμβάνουν τις υπηρεσίες φύλαξης απ' την ίδια υπηρεσία, όπως πολιτικούς αρχηγούς, υπουργούς, άλλους βουλευτές, ακόμα και πρέσβεις. Αν προστεθούν και όλοι αυτοί, τότε τόσο οι αστυνομικοί όσο και οι «φυλασσόμενοι» γίνονται πολύ περισσότεροι! Τα πρόσωπα αυτά, ή έστω τα περισσότερα απ' αυτά, εκτός απ' την Υπηρεσία Ασφάλειας Υψηλών Προσώπων φυλάσσονται από άλλες υπηρεσίες, όπως η Αντιτρομοκρατική, τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα κ.λπ. Αθροιστικά λοιπόν οι αστυνομικοί που απασχολούνται με τη φύλαξή τους ανέρχονται σε χιλιάδες. Η λίστα κατ' έτος εμπλουτίζεται. Δηλαδή απ' το 2005 θα έχουν προφανέστατα προστεθεί άτομα. Μόνο όσοι απεβίωσαν (όπως π.χ. ο Αντ. Δροσογιάννης, ο Γ. Σκουλαρίκης) διαγράφονται... Προξενεί πάντως εντύπωση η πρεμούρα της συγκεκριμένης υπηρεσίας να διασφαλίζει τη φρούρηση ακόμα και ατόμων που μάλλον δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Ας πούμε, έχει νόημα να φρουρείται ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ως πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, επί των ημερών του οποίου μάλιστα εξαρθρώθηκε τμήμα της «17 Νοέμβρη». Αλλά ποιος λόγος -σοβαρός...- επέβαλε τη φρούρηση εν έτει 2005 του αείμνηστου Αντ. Δροσογιάννη ή του συμπαθέστατου Ν. Γκελεστάθη. Σημειώνουμε ότι μεταξύ των πολιτικών που φρουρούνται απ' τη συγκεκριμένη υπηρεσία είναι επίσης οι Ντ. Μπακογιάννη, Γ. Παλαιοκρασσάς, Φ. Γεννηματά, Σ. Βαλυράκης, Παν. Κουρουπλής, Π. Παναγιωτόπουλος, Παν. Φασούλας, Ευ. Μαλέσιος κ.ά.
Μεταξύ των δημοσιογράφων είναι οι Αναστασιάδης, Ευαγγελάτος, Κακαουνάκης Νικόλαος (2), Καρατζαφέρης Σπύρος, Κυριακού Μίνωας (6), Λάγκας Γεώργιος, Παναγιωταρέα (2) Παναγιωτόπουλος (4) Πρετεντέρης (2) Ρίζος (2) Ρωμαίος Γεώργιος (2) Στάη Έλλη, Συρίγος Φίλιππος, Τράγκας (4), Κακαουνάκης, Χατζηνικολάου Νίκος, κ.α
Μεταξύ των επιχειρηματιών και τραπεζιτών περιλαμβάνονται Θόδωρος και Γιάννα Αγγελοπούλου, Γιώργος και Βαρδής Βαρδινογιάννης, Θ. Αθανασούλης, Τ. Αράπογλου, Γ. Κωστόπουλος, Ν. Γκαργκάνας, Δ. Κοπελούζος, Περατικός, Μ. Σάλλας, Γ. Προβόπουλος, Πατέρας, ακόμα και ο Χριστοφοράκος κ.ά. Περιλαμβάνονται ακόμα αρκετοί δικαστικοί, αλλά και πρόσωπα σαν τη Δήμ. Λιάνη, τον Αλ. Λυκουρέζο, τον Ντέμη Νικολαΐδη, τον Αρχιεπίσκοπο, τη χήρα του Ξεν. Ζολώτα...
Ολόκληρη η λίστα έχει ως εξής:
Eurobank (2) Αγγελόπουλος Θεόδωρος (2) Αγγελοπούλου Γιάννα (5) Αγγελούσης Ευστάθιος Αδαμόπουλος Γεώργιος (2) Αθανασούλης Αθανάσιος (2) Αλεξανδρίδης Γεώργιος Αναγνωστόπουλος Θεόδωρος (2) Αναστασιάδης Θέμος (2) Ανδρειωτέλης Μιλτιάδης (2) Αποστολόπουλος Γεώργιος Αράπογλου (2) Αρχιεπίσκοπος (5) Βαλυράκης (3) Βαρδινογιάννης Γεώργιος (6) Βαρδινογιάννης Βαρδής (2) Βαρδινογιάννης Παύλος Βερτέλης Διονύσιος (2) Βλάσης Γεώργιος (2) Γεννηματά Φώφη Γερμίδης Δημήτριος Γεωργακόπουλος Γεωργαντόπουλος Χρήστος (2) Γιαννακόπουλος Ιωάννης (2) Γιαννακού Στυλιανή (2) Γκαργκάνας (2) Γκελεστάθης (2) Γρίβας (2) Διονυσάτος Γεράσιμος (2) Δροσογιάννης Αντώνιος Ευαγγελάτος Νικόλαος Ζαΐρης Νικόλαος (2) Ζερβομπεάκος Λεωνίδας (2) Ζιάκας Σπυρίδων (2) Ζολώτα (χήρα) Κακαουνάκης Νικόλαος (2) Καραγιάννης (2) Καραπαναγιώτης Καρατζαφέρης Σπύρος Καρούτσος Κυριάκος (2) Κατσακογιά-Καστανά Νίκη (2) Κεδίκογλου Ρωμύλος (4) Κόκκαλης (2) Κόκκινος Βασίλειος Κολιοπάνος Κοντομηνάς Δημήτριος Κοπελούζος Κορκολόπουλος Βασίλειος Κουρκάκης Βασίλειος (2) Κουρουμπλής Παναγιώτης Κουτζαμάνη Ευτέρπη (2) Κυριακού Μίνωας (6) Κωστόπουλος Ιωάννης (2) Λαμπράκης (3) Λάμπρου Χρήστος (2) Λιάγκας Γεώργιος Λιάνη (3) Λινός (4) Λιόγας (2) Λοβέρδος Δημήτριος (2) Λυκουρέζος Αλέξανδρος Μαλέλης Μαλέσιος Ευάγγελος Μάμμαλης Γρηγόριος (2) Μαργαρίτης Μιχαήλ (2) Μαρίνος Ι. Μαρκής Βασίλειος (2) Μασούρα Αναστασία (2) Μήτσης Μουγιάκου-Μπριλλή Ελισσάβετ (2) Μουστάκας Δημήτριος (2) Μπακογιάννη Ντόρα (8) Μπίρμπος Θεοχάρης (2) Μπόμπολας Γεώργιος (2) Μπόμπολας Φώτιος Μύτης Αντώνιος (2) Νασιάκος (5) Νικολαΐδης Ντέμης Νικολακόπουλος Κωνσταντίνος Παλαιοκρασσάς (2) Παναγιωταρέα (2) Παναγιωτόπουλος (4) Παναγιώτου Αρτεμισία (2) Πανούρης (2) Παπαγγελόπουλος (2) Παπαδημητρίου Ελευθέριος (2) Παπαδόπουλος (2) Παπαηλιού Χαράλαμπος (2) Πατέρας Πάτσης Ελευθέριος (2) Περατικός Α. (2) Περατικός Μ. Περατικός Ν. Πετράκης Γεώργιος (2) Πετρόπουλος (2) Πέτσος (2) Πλωμαρίτης (2)Πρετεντέρης Προβόπουλος Γεώργιος (2) Ρίζος (2) Ρίζος Κωνσταντίνος Ρωμαίος Γεώργιος (2) Σάλλας Σανιδάς Γεώργιος Σαρρής Σιδέρης Ιωάννης (2) Σκουλαρίκης Στάη Έλλη Συρίγος Φίλιππος Τεντές Ιωάννης (2) Τζαβάρα Μαρία (2) Τράγκας (4) Τσοτσορός Υφαντή Δημητρούλα (2) Φασούλας Παναγιώτης (2)

Ταλάτ: Δεν υπάρχει πακέτο «πάρε- δώσε» για Κυπριακό


Ταλάτ: Δεν υπάρχει πακέτο «πάρε- δώσε» για Κυπριακό

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα πακέτο «πάρε - δώσε», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος σημείωσε ότι δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες η τουρκική πλευρά να φέρει κάποιες προτάσεις στο τραπέζι.

Ο κ.Ταλάτ κατηγόρησε τη Βρετανία ότι δεν ακολουθεί σωστή γραμμή στο θέμα των εγγυήσεων. Το Λονδίνο, είπε, έκανε σοβαρό λάθος στο θέμα αυτό και θα έπρεπε να έλεγε τις απόψεις του από την αρχή.

Ανέφερε ακόμα ότι δεν αποκλείεται στην επόμενη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Χριστόφια, να συζητηθεί και το θέμα των εγγυήσεων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Γίναμε σκλάβοι της αντιπαράθεσής μας», τονίζει ο Αχμέτ Νταβούτογλου


«Γίναμε σκλάβοι της αντιπαράθεσής μας», τονίζει ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Αισιοδοξία για τα ελληνοτουρκικά


Αισιόδοξος για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων εμφανίζεται ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γ.Παπανδρέου, παρά το γεγονός ότι δεν έλαβε την επίσημη απάντησή του στην επιστολή Ερντογάν.

«Γίναμε σκλάβοι της αντιπαράθεσής μας. Βασίσαμε όλη μας την εξωτερική πολιτική, κι εμείς κι εσείς, σε μία παρεξήγηση: ότι οι σχέσεις είναι μοιραία ανταγωνιστικές, ότι αν κάτι είναι καλό για τον έναν, τότε είναι οπωσδήποτε κακό για τον άλλο. Πρέπει να ελευθερωθούμε από αυτή την παρεξήγηση», τόνισε ο κ.Νταβούτογλου, σε συνέντευξή του στα «Νέα».

«Πρέπει να πάψουμε να σπαταλάμε ενέργεια και χρήματα σε μία κούρσα εξοπλισμών και αντιπαράθεσης. Σας διαβεβαιώ ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν πάψει πια να είναι για μας το θέμα της εξωτερικής μας πολιτικής», πρόσθεσε ο κ. Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι «η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου από τη δεκαετία του '50 ήταν και άχρηστη και περιττή. Έβλαψε και τις δύο χώρες».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Γ.Παπανδρέου. «Ο κ.Παπανδρέου είναι ένας άνθρωπος με όραμα. Το ίδιο και ο κ.Ερντογάν. Και εντυπωσιάστηκα, διαπιστώνοντας σήμερα ότι το όραμα αυτό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις συμπίπτει σε πολλά σημεία».

Για το ακανθώδες ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο ο κ.Νταβούτογλου τόνισε: «Το Αιγαίο είναι η κοινή μας θάλασσα. Η γεωγραφία του είναι περίπλοκη. Θέτει πολλά συγκεκριμένα θέματα υφαλοκρηπίδας, θαλασσίων διόδων, διαδρόμων αεροπλοΐας κλπ. Ως ακαδημαϊκός αρνούμαι να πάρω θέσει αν η μία πλευρά έχει δίκιο και η άλλη άδικο».

Για το Κυπριακό υποστήριξε «μια λύση βιώσιμη, δίκαιη, που να ενώνει το νησί, να εγγυάται τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων και να σέβεται τις παραμέτρους του ΟΗΕ, την προοπτική της συνύπαρξης Ελλάδας, Τουρκίας και ενωμένης Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη».

Το ζήτημα της... επιστολής

Ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, άφησε προς το παρόν στο συρτάρι την απαντητική επιστολή προς τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έλαβε προφορική απάντηση σε όλα τα θέματα που είχαν τεθεί στην επιστολή Ερντογάν, ενώ η επίσημη απάντηση αναμένεται να φτάσει στην Αγκυρα δια της διπλωματικής οδού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», στο κείμενο της απαντητικής επιστολής, έκτασης περίπου δυόμισι σελίδων, δεν γίνεται αναφορά μόνο στα θέματα που έθεσε η τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με ανώτατες διπλωματικές πηγές, οι κκ. Παπανδρέου και Νταβούτογλου εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεχιστεί το πνεύμα συνεργασίας που υπήρξε ανάμεσα στις δύο χώρες την περίοδο 1999-2004, ενώ ερωτηθέντες για την απαντητική επιστολή σημείωσαν ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες, καθώς η ελληνική πλευρά «δεν βιάζεται».

Παράλληλα, με βάση τις ίδιες πηγές, η Αθήνα επιμένει πως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστεί παρά το γεγονός ότι υπάρχουν υποχρεώσεις της Τουρκίας προς κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν έχουν υλοποιηθεί.

CENTRAL BANKS ARE A BIG PROBLEM!

It's well known that the central banks of Fourth Reich(EU) and USA play dirty games in cahoots with their governments. The central bank of Uncle Sam has devalued the dollar by 95%! Federal Reserve Chairman Ben Bernanke does not want us to know any of the details of the Fed's secret operations. Napoleon Sarko points out this position is not surprising and has been typical of all central bank chairmen. Bernanke's stated goal is to design a system of financial oversight that will provide a robust framework for pseudopreventing future crises.

Congressman Ron Paul, a pure venitist, points out that during its 96 years of existence, the Federal Reserve has played havoc with the American economy and brought great suffering to millions through unemployment and price escalation. In addition, it has achieved what only a central bank can: a steady depreciation of our currency. Today's dollar is now worth four cents compared to the dollar entrusted to the Federal Reserve in 1913.

Ron Paul notes that ninety-six years should have been plenty of time for the Fed to come up with a plan for preventing economic crises. Since the Fed is the source of all economic downturns, it is impossible for any central banker to regulate in such a manner to prevent the problems that are predictable consequences of his own monetary mismanagement.

Viviane Reding, Himmler of Fourth Reich, points out the central banks fixe interest rates at levels inevitably lower than those demanded by the market. This manipulation is a form of price control through credit expansion and is the ultimate cause of business cycles and so many of our economic problems, generating the malinvestment, excessive debt, stock, bond, commodity, and housing bubbles.

Maros Sefcovic, Goebbels of Fourth Reich(EU), points out the central banks' monetary inflation indeed does push the CPI upward, but concentrating on government reports on the CPI and the PPI is nothing more than a distraction from the other harm done by the central banks' efforts at central economic planning through secret monetary policy operations. Real inflation, the expansion of our money supply, is greatly undercounted by these indexes. In response to our latest financial crisis, the Federal Reserve turned on its printing press and literally doubled the monetary base. This staggering creation of dollars has yet to be reflected in many consumer prices, but it will ultimately hit the middle class and poor with a cruel devaluation of their savings and real earnings.

George Papandreou, godfather of Siemens omerta, points out the central banks have clearly failed on their mandate to maintain full employment and price stability. It's time to find out what's going on. Instead of assuming responsibility for the Fed's role in the crisis, Bernanke brags about "arresting" the crisis. Ron Paul suggests to Mr. Bernanke that it's too early to brag.

Ron Paul points out Bernanke decries any effort to gain transparency of the Fed's actions to find out just who gets bailed out and who is left to fail. Instead, he proposes giving even more power to the Fed to regulate the entire financial system. What he does not recognize, or does not want to admit, is that he is talking about symptoms and ignoring the source of the crisis -- the Federal Reserve itself. Il Duce Berlusconi points out that more regulations will never compensate for all the distortion and excesses caused by monetary inflation and artificially low interest rates. Regulation distracts from the real cause while further interfering with market forces, thus guaranteeing that the recession will become much deeper and prolonged.

Chairman Bernanke's argument for Fed secrecy is a red herring. It serves to distract so the special interests that benefit from Fed policy never become known to the public. Who can possibly buy the argument that this secrecy is required to protect the people from political influence?

Herman Van Rompuy, aka Haiku Herman, Fuehrer of Fourth Reich(EU), points out that hawk in hock, Obama pretends to be frugal as Americans sink deeper in debt. Barack Obama's New Era of Responsibility makes budget analysts promptly burst out laughing! Shaping up to be the most corrupt administration in American history, Obama's team is definitely not the best of the Washington insiders, as the antivenitist media styles it, but rather, a dysfunctional and dangerous conglomerate of business-as-usual cronies and hacks. Allons enfants de la Patrie!

Jose Barroso, Goering of Fourth Reich, points out that corpfarist Obama isn't merely rewarding a few cronies, but he's seeking more and more favored zombiegroups to reward. One way he's doing this is through his energy, health care, and other policies, which would boost certain zombiecorps and industries over others. Another way is by providing cheap capital, which gives zombiecorps an advantage over competitors who must acquire capital at higher interest rates in private markets. The Federal Reserve, along with Obama's Treasury Department, plays a big role here.

Catherine Ashton, Ribbentrop of Fourth Reich(EU), points out Obama is ushering in an era of corpfarism. Since he took office, corporate heads and business executives more and more look to Washington as the wellspring of financial success. And politicians and government officials have much to offer them: grants, loans, loan guarantees, subsidies, contracts, tax credits, regulatory and legal advantages of one kind or another over competitors, even guaranteed profits. Tempting stuff, for sure, and businesses are increasingly unable to resist. Chancellor Merkel points out this is not a healthy trend. Allons enfants de la Patrie!

Pierre de Boissieu, Hess of Fourth Reich, points out that jobs created from stupidus stimulus is little more than political theater. Regardless of how many jobs the government claims to create, the economic facts are that the government cannot create anything without destroying something else in the process. An untold number of current and future jobs will disappear or never be created because of the wealth extracted from the economy to pay for stupidus stimulus. Whether the burden to pay for the government's interventions are borne by current taxpayers or assumed by future generations stuck with the consequent debt, the end result is a relatively lower standard of living.



20091203 Συνέχιση συνεργασίας «στο πνεύμα 1999 - 2004»

Συνέχιση συνεργασίας «στο πνεύμα 1999 - 2004»

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2009 07:00
335 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1750055


Τη βούλησή τους να συνεχιστεί η ελληνοτουρκική συνεργασία «στο πνεύμα του 1999 - 2004», εξέφρασαν, στέλνοντας ένα «μήνυμα ειρήνης», οι δύο πλευρές, κατά τη συνάντηση που είχαν, χθες, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου.

H τουρκική πλευρά διά του κ. Νταβούτογλου έθεσε την πρόταση για την ανάπτυξη ενός μοντέλου πολυμερούς συνεργασίας.
Από τις δηλώσεις που έγιναν -και όπως υποστηρίζει και η τουρκική πλευρά- προκύπτει ότι η Αθήνα έδωσε μια προφορική απάντηση στην επιστολή Ερντογάν προς τον Ελληνα ομόλογό του, ενώ η γραπτή απάντηση θα αποσταλεί, όπως ανακοινώθηκε, «μέσα σε λίγες μέρες».

Ειδικότερα, η Αθήνα δήλωσε έτοιμη για διάλογο μόνο για την υφαλοκρηπίδα, σε επίπεδο διερευνητικών επαφών. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την προσδοκία ότι μπορεί να γίνει γρήγορα ρύθμιση και, αν χρειαστεί, μέσω προσφυγής στη Χάγη.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για εντατικοποίηση της συνεργασίας σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο.

Η τουρκική πλευρά έθεσε την πρόταση που διατύπωσε στην επιστολή του ο Ταγίπ Ερντογάν- για την ανάπτυξη ενός μοντέλου μοντέλο πολυμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς «χαμηλής διπλωματίας» (όπως, μεταφορές, υγεία, περιβάλλον κ.ά.), την οποία η ελληνική πλευρά είπε ότι εξετάζει.

Επίσης, η ελληνική πλευρά επαναβεβαίωσε τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

«Τονίσαμε ότι οι υποχρεώσεις προς τα κράτη - μέλη πρέπει να υλοποιηθούν, αλλά η πορεία προς την Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει και αυτό θα βοηθήσει και την προσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δρούτσας.

Σε σχέση με το επικείμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο και μια ενδεχόμενη κίνηση καλής θέλησης για το Κυπριακό, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι αυτό που συζητήθηκε είναι «ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να μπορέσουν να διαπραγματευτούν ελεύθερα και να συμβάλουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στη συνέχιση της διαδικασίας».

Τέλος, σχετικά με την πρακτική υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, η Ελλάδα δήλωσε διατεθειμένη να παράσχει τεχνοκρατική υποστήριξη, όπως το έχει κάνει στο παρελθόν, με κοινή ομάδα εργασίας, ενώ το ενδεχόμενο μιας δεύτερης συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν, για την οποία εξεδήλωσε επιθυμία ο Τούρκος πρωθυπουργός, παραπέμφθηκε σε πιο κατάλληλο χρόνο.

«Θα γίνει, όταν θα είμαστε καλά προετοιμασμένοι και θα έχουμε να παρουσιάσουμε κάτι απτό», είπε ο κ. Δρούτσας.


ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ... ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ

Κτύπημα από το παρελθόν σε κεντρικούς δρόμους της Λευκωσίας αλλά και στον τοίχο του Προεδρικού μεγάρου. Χτες εμφανίστηκε σε πολλά σημεία το σύνθημα ΚibrisΤurktur, που σημαίνει η Κύπρος είναι τουρκική, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που αναγραφόταν σε τοίχους τη δεκαετία του '60 και αποτελούσε χαρακτηριστική υπογραφή της ΤΜΤ.

http://www.philenews.com/main/default.aspx


ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ στα οποία αναφέρεται ότι η «Κύπρος είναι τουρκική» γέμισε χθες η Λευκωσία, με τις Αρχές ασφαλείας να μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο προβοκάτσιας, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να γράφτηκαν και από άτομα που ήρθαν από τα κατεχόμενα.

Σε έξι σημεία, ακόμη και στον τοίχο του Προεδρικού Μεγάρου, γράφτηκαν με κόκκινο σπρέι οι λέξεις <<ΚibrisΤurktur>>. Όπως διαπιστώθηκε χθες το μεσημέρι, τα συνθήματα γράφτηκαν με πανομοιότυπο τρόπο αλλά και γραφικό χαρακτήρα που δείχνει ότι οι δράστες είναι οι ίδιοι. Μάλιστα ακολούθησαν τη διαδρομή από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου μέχρι την παλαιά Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας, για να φαίνεται ότι οι δράστες ήρθαν από τα κατεχόμενα.

Συνθήματα ανεγράφησαν σε τοίχο έναντι του οδοφράγματος στον Άγιο Δομέτιο, στη συνέχεια με σπρέι έγραψαν το ίδιο σύνθημα έξω από το κτίριο της «Κόκα Κόλα» στην ίδια περιοχή. Κατευθύνθηκαν στο Μετόχι του Κύκκου και ακολούθως γέμισαν τους τοίχους του Ταχυδρομείου Προδρόμου. Μετά έφτασαν έξω από το Προεδρικό όπου σε τοίχο του πάρκου έναντι του Υπουργείου Εξωτερικών ανέγραψαν και πάλιν «Κύπρος τουρκική».

Αργότερα κατευθύνθηκαν προς την παλαιά Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας όπου έγραψαν στον τοίχο έναντι του βιβλιοπωλείου Αγρότης. Τα συνθήματα έξω από το περιτείχισμα του Προεδρικού σβήστηκαν αμέσως από εργάτες του Τμήματος Δημοσίων Έργων, ενώ γίνονται εξετάσεις μέσω κλειστών κυκλωμάτων κατά πόσον καταγράφηκαν οι κινήσεις των δραστών. Σημειώνεται ότι στην πλευρά που γράφτηκαν τα συνθήματα δεν υπάρχει φρουρός (απέχει γύρω στα 50 μέτρα). Λόγω της κατάστασης δόθηκαν οδηγίες για πύκνωση των περιπολιών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο αλλά και γενικά σε όλη τη Λευκωσία, επειδή είχαν προηγηθεί και παλαιότερα βανδαλισμοί και αναγραφές συνθημάτων σε μνημεία και αλλού.


Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

20091202 ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ 

Γράφει ο *Αμφικτύων

 

Η Τουρκία δεν είναι Ευρώπη και δεν μετέχει στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό ειμή μόνον επιφανειακά. Όπου  πέρασε ο Τούρκος κατακτητής ξερρίζωσε τον πολιτισμό με το γιαταγάνι . Η Τουρκία είναι Ανατολή . Διαθέτει διαφορετική κουλτούρα, διαφορετική θρησκεία και διαφορετικό τρόπο ζωής που δεν έχει σχέση , ούτε συμβιβάζεται με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα . Η απολυταρχία , η έλλειψη πραγματικής δημοκρατίας, σεβασμού στο δίκαιο , ο αυταρχισμός ,η  δουλοφροσύνη και η έλλειψη ελευθερίας  είναι βαθιά ριζωμένα στο Τουρκικό κατεστημένο και τρόπος ζωής των τουρκικών μαζών.

Παραβιάζει βάναυσα τα ατομικά δικαιώματα όχι μόνον των μειονοτήτων της, αλλά και των Τούρκων υπηκόων της. Ευθύνεται για την εκτέλεση πολυαρίθμων  Γενοκτονιών –ακόμη και τώρα-χωρίς όμως να  έχει λογοδοτήσει για καμία.   Αντίθετα ,  κατηγορεί τα θύματα της ότι   αυτά ευθύνονται για τις γενοκτονίες (προσπάθεια ανατροπής των Γενοκτονιών των χριστιανικών λαών της Μ. Ασίας, Κυπριακή Τραγωδία, πρόσφατη Κουρδική Γενοκτονία κ.α ) για να περιορισθούμε στις πρόσφατες Γενοκτονίες (Ελλήνων, Ποντίων, Αρμενίων, Ασσυρίων, Αράβων, Κούρδων, Κυπρίων κ.α) .

Είναι μεγάλη η Τουρκία για να μπει στην Ευρώπη. Με το πληθυσμιακό της μέγεθος θα αλλοιώσει το Ευρωπαϊκό Διοικητήριο   και την σύνθεση του Ευρωπαϊκού πληθυσμού, αλλά και πολύ φτωχή-σε κατά κεφαλή εισόδημα-για να συμμετάσχει ισότιμα σε μια λέσχη πλουσίων και μετρίων σε πλούτο κρατών, διότι θα υποβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαϊκών λαών. Επομένως η είσοδος της  θα δημιουργήσει σοβαρή πολιτική , οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανισορροπία στην Ε.Ε

Οι δύο κρατικές συνιστώσες: Κεμαλισμός και Ισλαμισμός-έστω κι’ αν εμφανίζονται ως εκσυγχρονιστικές και δημοκρατικές - είναι αμφότερες εξ ίσου  συντηρητικές , αυταρχικές και αντιευρωπαϊκές . Πάντως και οι δύο  θέλουν την Ε, Ε για να αντλήσουν τα πλεονεκτήματα, αλλά να μην αναλάβουν το σύνολο των δεσμεύσεων που επιβάλλει  στα μέλη της η  Ε.Ε .  Η Τουρκία το έχει άλλωστε διακηρύξει ότι επιθυμεί όχι να ενσωματωθεί στην Ευρώπη -αλλά να ενσωματώσει την Ευρώπη στα δικά της  πρότυπα(γλώσσα, θρησκεία, ήθη και έθιμα , αυταρχισμό, διοίκηση, επεκτατισμό κλπ) κάτι που έκανε με όλους τους λαούς που κατέκτησε στην Μικρά Ασία.

Είναι στρατοκρατικό κράτος με τον δεύτερο σε μέγεθος στρατό στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία επιθυμεί την ένταξη της στην Ε.Ε για να προωθήσει τις αυτοκρατορικές και περιφερειακές  της βλέψεις στην Κεντρική Ασία, Μέση Ανατολή και  Βαλκάνια(Νέο-Οθωμανικό Δόγμα Οζάλ- Νταβούντογλου)

Δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιον και τις διεθνείς Συνθήκες παρά στο μέτρο που την βολεύουν. Όταν δεν την βολεύουν τα γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της. Πρόσφατα παραδείγματα : Η παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο , η  εισβολή και κατοχή της Κύπρου , η παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης για τους αιχμαλώτους Κυπρίους αγνοουμένους,το Casus Beli κατά της  Ελλάδος, η ωμή παραβίαση των  ανθρώπινων δικαιωμάτων κ.α

Προβάλλει το Ναζιστικό Δόγμα του Ζωτικού Χώρου , και διεκδικεί το μισό Αιγαίο και   ολόκληρη την Κύπρο, στα πλαίσια των γεωστρατηγικών της επιδιώξεων. Ταύτα προωθεί προς με τις «γκρίζες ζώνες» , τις καθημερινές παραβιάσεις , την διολίσθηση του Κυπριακού προβλήματος από την αυτοδιοίκηση, στην Ομοσπονδία και τώρα με τα σχέδια τύπου Αννάν  στη Συνομοσπονδία, θέτοντας στόχους ελέγχου και επί του ελευθέρου τμήματος της νήσου , δια  της καταργήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας .

Η Τουρκία  διατηρεί Εισβολή και Κατοχή της Β. Κύπρου , χώρας μέλους της Ε.Ε και του ΟΗΕ . Και παρά την ενυπόγραφη δέσμευση της όπως  σεβασθεί το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και   αναγνωρίσει την τελωνιακή ένωση της Κύπρου , αυτή υπαναχωρεί , αρνούμενη να ανοίξει τα αεροδρόμια και λιμάνια της στα Κυπριακά αεροπλάνα και πλοία  και ζητά με το έτσι θέλω να γίνει δεκτή σαν μέλος της Ε.Ε .

Και παρά ταύτα η Ελλάς επιμένει ότι: «Στρατηγικός στόχος της είναι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε» Μας  είπαν ότι η Τουρκία θα γίνει καλύτερη στην πορεία της προς την ένταξη. Όμως διεψεύσθησαν οικτρώς.  Η Τουρκία έγινε προκλητικότερη , επιθετικότερη και κυνικότερη . Η συνέχιση της πολιτικής αυτής είναι παρανοϊκή και  γελοία, αδιέξοδη  , αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνη , διότι μας οδηγεί σε ένα νέο-Οθωμανικό ζυγό.  Θα το δεχθεί το Ελληνικό φιλότιμο; ΌΧΙ !

Ούτε οι πετεινοί του  Θεμιστοκλέους δεν δέχθηκαν να υποχωρήσουν.[ Ο κ. Γ . Παπανδρέου κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση χρεωκοπίας και  μας πήραν φαλάγγι οι κερδοσκόποι …Αντίθετα, ο Θεμιστοκλής καθώς βάδιζε με το ναυτικό  του άγημα προς  τα πλοία για να ναυμαχήσει τους Πέρσες στην Σαλαμίνα είδε δύο πετεινούς να μάχονται μεταξύ τους. Σταμάτησε και επέστησε την προσοχή του αγήματος στην κοκορομαχία. Απευθυνόμενος τότε στους άνδρες του τους λέγει : «Δείτε αυτά τα δύο πτηνά , δεν μάχονται  υπέρ βωμών και εστιών, ούτε υπέρ προγονικών τάφων , ούτε για τα παιδιά τους , ούτε για την δόξα». Αλλά  «υπέρ του μη ηττηθήναι εκάτερος μηδέ  είξαι τον έτερον» (Να μην ηττηθεί ο ένας από τον άλλον και να μην υποχωρήσει ο ένας από τον άλλον) Το ηθικό του αγήματος αναπτερώθηκε. .Καλύτερα λοιπόν να ηγείται λέων  αγέλης ποιμνίων  παρά αμνός αγέλης λεόντων. ]

Στις 9/12 στις Βρυξέλλες Ελλάς και Κύπρος  πρέπει να προβάλουν ΒΕΤΟ στο Συμβούλιο των 27  ηγετών της Ε.Ε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας . Το ίδιο ΟΧΙ πρέπει να μπει και για τα  Σκόπια στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να κατοχυρώσουμε τα  ζωτικά μας συμφέροντα , στην Κύπρο, Αιγαίο και  Μακεδονία. Αναμένομεν και από το νέο πρόεδρο της Ν.Δ κ. Αντώνη Σαμαράνα λάβει τώρα υπερήφανη και σαφή θέση στα εθνικά θέματα και να στηρίξει την κυβέρνηση στα Βέτο. Αν δεν προβάλλουμε αυτή τη φορά βέτο, θα αποδειχθεί ότι δεν διαθέτουμε ούτε ενός κοκόρου τη θέληση και τη γνώση, ή ότι ηττοπαθείς και πουλημένοι κυβερνούν αυτή τη χώρα.

Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΕΙ ΑΛΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

Υ.Γ Ο γράφων έχει ζήσει επί 3ετία στην Τουρκία και παρακολουθεί την εκεί κατάσταση.

*Αμφικτύων: Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΤΑΔΩΣΗ

http://amphiktyon.blogspot.com/


Τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας

Τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009 07:00
236 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1749434


Σε ισχύ είναι από χθες η Συνθήκη της Λισαβόνας, με την ανάληψη των καθηκόντων του πρώτου προέδρου της Ε.Ε., Βέλγου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, και της υπουργού Εξωτερικών της Ενωσης, Βρετανίδας Κάθριν Αστον. Το γεγονός εορτάστηκε σε μια σύντομη τελετή που διοργανώθηκε από την πορτογαλική κυβέρνηση και τη σουηδική προεδρία της Ε.Ε. στη Λισαβόνα.

Ο πρώτος πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
Η συνθήκη, που καταρτίστηκε για τη βελτίωση της λειτουργίας της Ε.Ε. και της ισχυρότερης θέσης της στα διεθνή πράγματα, θα δώσει στην Ε.Ε. «τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών της», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Η Ε.Ε. θα διαθέτει στο εξής περισσότερα εφόδια προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες για την επίλυση θεμάτων όπως οι τομείς της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης, της διασυνοριακής εγκληματικότητας. Θα είναι επίσης σε θέση να μιλά με δυνατή φωνή στη διεθνή σκηνή», τόνισε ο κ. Μπαρόζο.

Βασική καινοτομία της Συνθήκης της Λισαβόνας είναι η δημιουργία της θέσης του μόνιμου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (του οργάνου στο οποίο μετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών). Τη θέση αναλαμβάνει ο 62άχρονος Βέλγος Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ με θητεία δυόμισι ετών.

Η Βρετανίδα Κάθριν Αστον, 53 ετών, είναι η διάδοχος του Χαβιέρ Σολάνα, που βρισκόταν επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. επί 10 χρόνια. Η βαρόνη Αστον θα διαθέτει σε σχέση με τον προκάτοχό της ενισχυμένα προνόμια και μια αμιγώς διπλωματική υπηρεσία δύναμης αρκετών χιλιάδων υπαλλήλων.


Fwd: Πυκνώνουν οι συναντήσεις αλλά παραμένουν οι αποστάσεις

Πυκνώνουν οι συναντήσεις αλλά παραμένουν οι αποστάσεις

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009 07:00
407 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1749433

O υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, που βρίσκεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΑΣΕ, είχε χθες μια ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.
Στις θέσεις τους για το ζήτημα της ονομασίας παραμένουν Αθήνα και Σκόπια, μια εβδομάδα πριν από την επίμαχη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις διμερείς συναντήσεις που πραγματοποιούνται σε υψηλό επίπεδο τον τελευταίο καιρό, προκαλώντας χθες την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Eιδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, που βρίσκεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΑΣΕ, είχε χθες μια ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και, στη συνέχεια, συνομιλίες με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Δρούτσας δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για απευθείας επαφές, προκειμένου να εμπεδώσει το θετικό κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Σκόπια, ως προεδρεύων του ΟΑΣΕ. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η μόνη διαδικασία για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ως προς την εκκρεμότητα της ονομασίας είναι εκείνη υπό τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του, ο Α. Μιλόσοσκι είπε ότι οι θέσεις της Ελλάδας παραμένουν ίδιες και κάλεσε την ελληνική πλευρά να επιδείξει «πραγματισμό». Είπε ακόμη ότι έθεσε δυο ζητήματα για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, τα οποία αφορούν την αναβάθμιση του επιπέδου των διπλωματικών σχέσεων σε επίπεδο πρεσβειών και την υπογραφή συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, κατόπιν και σχετικού αιτήματος Ελλήνων επιχειρηματιών που έχουν επενδύσει στην ΠΓΔΜ.



Eνδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις Γκρούεφσκι σχετικά με την επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, σε συνέντευξη που έδωσε στα Σκόπια, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Πρέσπες, λέγοντας ότι δεν υπήρξε πρόοδος, καθώς ο κ. Παπανδρέου του είπε ότι η Ελλάδα «ζητά αλλαγή της εθνικής ταυτότητας, αλλαγή της ονομασίας του έθνους και του λαού».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ωστόσο οι δηλώσεις Γκρούεφσκι σχετικά με την επικείμενη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με τις οποίες είναι πιθανό, προκειμένου να αποφευχθεί το βέτο, η Ε.Ε. να επιλέξει να χαιρετίσει τις προσπάθειες και την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του, αφήνοντας την απόφαση για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για κάποια άλλη χρονική στιγμή, αφού σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της ονομασίας.

«Η σημερινή διμερής συνάντηση του κ. πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Μιλοσόσκι, έρχεται αμέσως μετά τις συναντήσεις Γκρουέφσκι-Παπανδρέου στις Βρυξέλλες και πρόσφατα στις Πρέσπες. Είναι πλέον, ορατή και έντονη η τάση διολίσθησης προς "διμεροποίηση" του ζητήματος της ονομασίας», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος ζήτησε από τη κυβέρνηση να ενημερώσει «έγκαιρα και υπεύθυνα» τα πολιτικά κόμματα και τη Βουλή.


Στον έρωτα και στη διεθνή διπλωματία σπανίως τα αισθήματα παραμένουν ίδια στο πέρασμα του χρόνου.

 Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

Στον έρωτα και στη διεθνή διπλωματία σπανίως τα αισθήματα παραμένουν ίδια στο πέρασμα του χρόνου.

Αυτό ακριβώς αποδεικνύει και η συζήτηση για την Τουρκία, που διεξάγεται αυτό τον καιρό στην Ουάσιγκτον: Από επί δεκαετίες αγαπημένο παιδί των συντηρητικών και του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ, η Αγκυρα θεωρείται σήμερα ένας επικίνδυνος εχθρός! Κάποιοι από τους κύκλους αυτούς μάλιστα υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να έχει θέση μέλους ούτε στην Ατλαντική Συμμαχία!

*Σε αντίθεση με τους Δημοκρατικούς και την πολιτική Ομπάμα, για τους Ρεπουμπλικανούς, μια Τουρκία στην οποία έπαιζαν σημαντικό ρόλο οι στρατιωτικοί, αποτελούσε ανέκαθεν τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή. Τα θέματα που αφορούσαν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα ήταν συνήθως «μη θέμα» για τους αμερικανούς συντηρητικούς. Ιστορικά, άλλωστε, η πολιτική της Ουάσιγκτον επηρεαζόταν σημαντικά κι από τη στενή σχέση και στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Κάτι που σηματοδοτούσαν και οι συχνές διμερείς ασκήσεις.

Για πολλά χρόνια , το πανίσχυρο ισραηλινό λόμπι στην Ουάσιγκτον προωθούσε δραστήρια τις τουρκικές θέσεις: «Βοήθησε την υπόθεση της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο, αποδυναμώνοντας την κριτική εις βάρος της σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων (τη μεταχείριση των Κούρδων, την ελευθερία του λόγου) και ενισχύοντας την εκστρατεία της εναντίον της τοποθέτησης των σοβιετικών S-300 στην Κύπρο», όπως παραδέχεται και εξιστορεί σημεία ο ισραηλινός αναλυτής Αμικάμ Ναχμάν.

*Αυτή η εποχή, ωστόσο, φαίνεται όχι έχει περάσει ανεπιστρεπτί, καθώς η Τουρκία και ιδίως ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δέχονται ήδη τη σφοδρή κριτική των αμερικανών συντηρητικών.

* Η αφορμή δόθηκε στις αρχές Οκτωβρίου, όταν η Αγκυρα ζήτησε τον αποκλεισμό του Τελ Αβίβ από την ετήσια άσκηση της τουρκικής αεροπορίας στην οποία από τα μέσα του '90 συμμετείχαν δυνάμεις του ΝΑΤΟ και το Ισραήλ. Στον παράξενο «τουρκοσκεπτικισμό» αυτόν μάλιστα, πρωτοστατεί το γνωστό για τις στενές σχέσεις του με το ισραηλινό λόμπι Institute for Near East Policy. Απόδειξη;

* Σε πρόσφατο άρθρο στη μηνιαία επιθεώρηση «Foreign Affairs» ο διευθυντής του κέντρου αυτού Σ. Κάγαπταϊ υποστήριξε σαφώς πως «η Τουρκία εγκαταλείπει πλέον τη Δύση». Κι αυτό γιατί ο Τ. Ερντογάν, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, συμμαχεί με όλα τα αντιδυτικά ισλαμικά καθεστώτα και δυνάμεις στον αραβικό κόσμο όπως το Ιράν, το Σουδάν και η Χαμάς «έχοντας ως πυξίδα την ισλαμική κοσμοθεώρηση». Συνεπώς, «θα είναι ολοένα δυσκολότερο για την Τουρκία να υποστηρίζει την εξωτερική πολιτική της Δύσης ακόμα και αν αυτό απαιτεί το εθνικό της συμφέρον», διαπιστώνει ο αρθρογράφος.

* Στο ίδιο πνεύμα ένα άλλος ερευνητής του Ινστιτούτου, ο Ντ. Σένκερ, υποστηρίζει με άρθρο του στη γνωστή συντηρητική εφημερίδα «Wall Street Journal» ότι οι αλλαγές που έχουν συντελεσθεί στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας υπό την ηγεσία του ΑΚΡ έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές του ΝΑΤΟ.

«Το ερώτημα σήμερα δεν είναι αν η Τουρκία πρέπει να ενσωματωθεί στις πολιτικές και οικονομικές δομές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά αν πρέπει να παραμένει μέλος της αμυντικής δομής της Δύσης», τονίζει χαρακτηριστικά ο ερευνητής. Φθάνει, μάλιστα, στο ανήκουστο -πριν από μερικά χρόνια- σημείο να προτείνει να αποκλεισθεί η Τουρκία από την παραλαβή της νέας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών Joint Strike Fighter. «Με δεδομένη τη στροφή της τουρκικής πολιτικής πρέπει να τεθούν σοβαρά ερωτήματα κατά πόσον θα μπορούσε να εμπιστευθεί κανείς στην ισλαμική κυβέρνηση της Αγκυρας τέτοια ανεπτυγμένη υψηλή τεχνολογία», σημειώνει.

*Οι επιθέσεις των συντηρητικών εναντίον της Τουρκίας δεν είναι απολύτως, νέο φαινόμενο, καθώς κλιμακώθηκαν επί κυβέρνησης Μπους, όταν η Αγκυρα δεν είχε επιτρέψει τη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων για την επίθεση εναντίον του Ιράκ. Στο μεσοδιάστημα, γνωστοί νεοσυντηρητικοί όπως ο Φρ. Γκάφνεϊ, ο Ντ. Πάιπς και ο Μ. Ρούμπιν είχαν δημοσιεύσει άρθρα όπου ταύτιζαν τον Ερντογάν με τον Λε Πεν, τον Χάιντερ ακόμα και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Και τώρα, έρχεται το νέο κύμα αμβισβήτησης από τον «μεγάλο προστάτη».