20080521 Μπαλάκι ευθυνών για Αη Στράτη
Των Δωρας Αντωνιου - Γιαννη Γουλιελμου
Τον προσδιορισμό νέας ημερομηνίας για πραγματοποίηση της άσκησης «Τολμηρός Τοξότης», που επρόκειτο να αρχίσει χθες στην περιοχή του Αη Στράτη, επιδιώκουν πλέον τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας.
Μέχρι πρόσφατα, διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Πέρυσι, έπειτα από τουρκικές πιέσεις, το ΝΑΤΟ προχώρησε σε ματαίωση της άσκησης, επικαλούμενο άσχημες καιρικές συνθήκες, δικαιολογία που δεν θεωρήθηκε πειστική από την Αθήνα. Ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, και νυν υφυπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Χηνοφώτης, ζήτησε από το ΝΑΤΟ εξηγήσεις. Το αίτημα παραπέμφθηκε στη νομική υπηρεσία της Συμμαχίας, από την οποία, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΘΑ, «δόθηκε ασαφής απάντηση».
Το περασμένο Σάββατο, από το νατοϊκό στρατηγείο στη Σμύρνη, ενημερώθηκε το στρατηγείο της Λάρισας, ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο αεροσκάφος AWACS, που απαιτείται για την άσκηση. Η απάντηση θεωρείται από την Αθήνα προσχηματική.
Οπως ανέφεραν όμως χθες διπλωματικές πηγές, προφανώς η Αγκυρα επέλεξε να δράσει παρασκηνιακά και να επιτύχει αυτό που ήθελε. Η απουσία εμφανούς ανάμιξης της Τουρκίας δεν παρέχει δυνατότητα ελληνικής αντίδρασης προς την πλευρά της Αγκυρας. Ετσι, η προγραμματισμένη για το τέλος της εβδομάδας επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δημήτρη Γράψα, στη γείτονα θα πραγματοποιηθεί κανονικά.
Χθες το πρωί εξελίχθηκε παράλληλα «πόλεμος χαρακωμάτων» μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, με το μεν να παραπέμπει στο δε για την έκδοση ανακοίνωσης για το θέμα. Μετά το μεσημέρι και οι δύο πλευρές παρέπεμπαν στην τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου, ο οποίος μετέφερε τη νατοϊκή αδυναμία χορήγησης των απαραίτητων για τη διεξαγωγή της άσκησης μέσων.
Διαφορετικές προσεγγίσεις και ως προς το τι σηματοδοτεί η συγκεκριμένη εξέλιξη καταγράφονται μεταξύ διπλωματικών και στρατιωτικών πηγών. Πιο συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές αποσυνέδεσαν τις εξελίξεις από το γεγονός ότι ο διοικητής του Στρατηγείου της Σμύρνης είναι Αμερικανός, επισημαίνοντας ότι η επίσημη θέση των ΗΠΑ, όπως διατυπώθηκε μετά την ακύρωση της άσκησης πέρυσι, από τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, είναι ότι ο Αη Στράτης είναι ελληνικό νησί.
Οι αναλύσεις κύκλων του Πενταγώνου, όμως, κάνουν λόγο για αμερικανικό δάκτυλο, που υποκινείται από την επιθυμία της Ουάσιγκτον να μην προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στο ήδη εύθραυστο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς, όπως θεωρούν οι ίδιες πηγές, η πραγματοποίηση της άσκησης θα επηρέαζε τις σχέσεις μεταξύ πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου.
Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Αμυνας κ. Βάσω Παπανδρέου σε δήλωσή της εγκαλεί την κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο θέμα και για την αντίδρασή της, μιλώντας για «θλιβερές και επικίνδυνες δικαιολογίες».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_21/05/2008_270708
20080523 Η νατοϊκή άσκηση άφησε πληγές
ΑπάντησηΔιαγραφήΤης Δωρας Αντωνιου
Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στις σχετικές πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την νατοϊκή άσκηση «Τολμηρός Τοξότης» στην περιοχή του Αη Στράτη. Την ίδια στιγμή πάντως, διπλωματικές πηγές επιβεβαίωναν ότι υπήρξε θέμα, αποδίδοντάς το όμως όχι σε κόντρα της πολιτικής ηγεσίας των δύο υπουργείων, αλλά σε διαρροές πληροφοριών από υπηρεσιακούς παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν, υπηρεσιακοί παράγοντες και των δύο υπουργείων, από φόβο ότι θα μπορούσαν να τους αποδοθούν ευθύνες για την ακύρωση της άσκησης, άρχισαν να κατηγορούν οι μεν τους δε ότι δεν ενήργησαν με ορθό τρόπο και υπήρξε αυτή η κατάληξη. Ετσι, διαμορφώθηκε κλίμα κόντρας μεταξύ των δύο υπουργείων.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η αρχή της αλληλοαπόδοσης ευθυνών σε χαμηλόβαθμο επίπεδο μεταξύ παραγόντων των δύο υπουργείων άρχισε την Τρίτη, όταν η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη ταξίδευε, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, με προορισμό το Πομόριε της Βουλγαρίας και διεκόπη η επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή, αναφέρουν πηγές του ΥΠ.ΕΞ., ήταν να εκδοθεί από το ΥΠΕΘΑ μια ανακοίνωση που να αναφέρει την μη πραγματοποίηση της άσκησης και να ακολουθήσει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, που να δίδει την εξέλιξη των χειρισμών της ελληνικής πλευράς. Αυτό όμως δεν έγινε και εκεί άρχισε το παιχνίδι ανταλλαγής υπαινιγμών για το ποιος είχε την ευθύνη των χειρισμών.
Ως προς την άσκηση, διπλωματικές πηγές επαναλαμβάνουν ότι τυπικά δεν έχει ακυρωθεί και ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στον προσδιορισμό νέας ημερομηνίας. Ωστόσο, δεν θεωρείται πιθανό αυτό να γίνει σύντομα. Αυτό που γνωρίζει η ελληνική πλευρά πλέον, είναι ότι η τουρκική παρέμβαση για τη μη διεξαγωγή της άσκησης έγινε κυριολεκτικά στο «παρά πέντε». Οι διαβεβαιώσεις από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ότι η άσκηση θα γίνει κανονικά ανετράπησαν την τελευταία στιγμή, έπειτα από, όπως αναφέρεται, «καίρια και σε υψηλό επίπεδο παρέμβαση» που έγινε από την πλευρά της Αγκυρας. Στη συνολικά αρνητική εξέλιξη, μόνο θετικό σημείο αναφέρεται το ότι η Συμμαχία επικαλέστηκε τυπικό κώλυμα -τη μη διαθεσιμότητα AWACS- και δεν υπήρξε αναφορά σε διμερή διαφορά, στην οποία δεν μπορεί να παρέμβει η Συμμαχία, κάτι που θα ήταν ακόμα πιο αρνητικό.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_23/05/2008_271037