Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Kοινή άσκηση Ελλάδας-Ισραήλ με στόχο το Ιράν

Kοινή άσκηση Ελλάδας-Ισραήλ με στόχο το Ιράν αναφέρουν οι ΝΥ Τimes
Αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα της εφημερίδας Ν
ew York Times, σύμφωνα με το οποίο στις αρχές Ιουνίου πραγματοποιήθηκε μεγάλης κλίμακας άσκηση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο που είχε το χαρακτήρα "πρόβας" για επιχείρηση βομβαρδισμού των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Η άσκηση, με την κωδική ονομασία "Ένδοξος Σπαρτιάτης" (
Glorious Spartan) έγινε από κοινού με την πολεμική μας αεροπορία και μετείχαν δεκάδες ισραηλινά μαχητικά
Πρόβα επίθεσης στο Ιράν;
αεροσκάφη, ιπτάμενα τάνκερ και επιθετικά ελικόπτερα.

Πηγή του Πενταγώνου επιβεβαιώνει ότι η άσκηση ευρείας κλίμακας διεξήχθη από τις 28 Μαΐου έως τις 12 Ιουνίου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο πεδίο βολής Κρανέα στη Λάρισα.

Ωστόσο, δεν παραδέχεται το σενάριο αμερικανών αξιωματούχων περί δοκιμής επιχείρησης βομβαρδισμού του Ιράν.
ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ
ΒΙΝΤΕΟ
http://www.skai.gr/master_avod.php?id=85405&lsc=1


Ανάρτηση Από τον/την PAN στο Π.Σ ΘΕΡΜΟΠΥΛΑΙ τη 6/21/2008 12:19:00 πμ

Επιπλέον δείτε και το σχετικό δημοσίευμα στα ΝΕΑ.

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080621&nid=8941098&sn=&spid=877

6 σχόλια:

  1. 20080621 Ανησυχία

    Για το Flash.gr, Κόσμος
    Διεύθυνση του άρθρου: http://world.flash.gr/cosmosl/2008/6/21/37261id/

    «Επικίνδυνο καθεστώς» το Ισραήλ, λέει η Τεχεράνη σχολιάζοντας αμερικανικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο στις αρχές Ιουνίου έγινε ισραηλινή στρατιωτική άσκηση στη Μεσόγειο, που έμοιαζε με δοκιμή επιχείρησης βομβαρδισμού των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.
    Το Ισραήλ «είναι ένα επικίνδυνο καθεστώς και ένα εμπόδιο στην ειρήνη και την ηρεμία στην περιοχή και τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Γκολαμχοσεΐν Ελχάμ.
    Τα σχόλια αυτά έρχονται μία ημέρα μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ότι ένα στρατιωτικό πλήγμα στο Ιράν θα μετέτρεπε τη Μέση Ανατολή σε παρανάλωμα του πυρός και θα ωθούσε την Τεχεράνη στην εξαπόλυση μιας μεγάλης κούρσας για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
    Η Ρωσία προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι στρατιωτικές απειλές κατά του Ιράν θα βλάψουν τις συνομιλίες με την Τεχεράνη για την επίλυση της κρίσης σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.
    Σε ερώτηση του CBS News πόσος χρόνος απομένει έως ότου το παράθυρο της διπλωματίας κλείσει, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ Σαλάι Μέριντορ απάντησε: «λιγότερος σήμερα από ό,τι χθες, κι εξαντλείται».
    Η εφημερίδα The New York Times δημοσίευσε δηλώσεις αξιωματούχων κατά τους οποίους το Ισραήλ πραγματοποίησε αυτόν τον μήνα στρατιωτική άσκηση που ενδέχεται να αποτελεί «πρόβα» για μια δυνητική αεροπορική επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται πως πάνω από 100 μαχητικά F-16 και F-15 του Ισραήλ έλαβαν μέρος σε ελιγμούς «στην ανατολική Μεσόγειο και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας» την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.
    Η Αθήνα υποστηρίζει ότι ήταν εκπαιδευτική άσκηση και εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Μιλώντας στο ΜEGA, o υφυπουργός Αμυνας Κ.Τασούλας διαβεβαίωσε ότι η άσκηση δεν είχε καμία σχέση με επιθετική ενέργεια.
    Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε ότι το Ισραήλ δικαιολογημένα παίρνει μέτρα για την ασφάλειά του λόγω της «εξαιρετικής απειλής» που αποτελεί γι΄ αυτό το Ιράν.
    «Χωρίς πρόσβαση στις πραγματικές και λεπτομερειακές πληροφορίες, θα ήθελα να είμαι πολύ προσεκτικός για το τι έγινε και το εάν ήταν προσήκον ή όχι», είπε ο Γερουσιαστής από το Ιλινόι. Πρόσθεσε όμως ότι το Ισραήλ δίκαια ανησυχεί για τα σχόλια του προέδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και την υποστήριξη της Τεχεράνης προς τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς.

    Σχόλιο Δ. Αλευρομάγειρου
    1. Η σημερινη νομενκλατούρα [Κυβέρνηση] του Ισραήλ κάνει τεστ στον Ομπάμα [και θα γίνουν πιο πολλά μέχρι τον Νοέμβριο..]

    2. Δεν αποκλείεται βέβαια - επειδή το αρρωστημένο καθεστώς των ΗΠΑ που απέρχεται δεν μπορεί καν να "μυρίσει" τον Ομπάμα, -να τον μπλέξουν σε μία μη - και προ των εκλογών του Νοεμβρίου - αναστρέψιμη και -όπως λέει και ο Μπαραντέι καταστροφική - κατάσταση.

    Πιστεύω ότι οι υγιείς δυνάμεις που βρίσκονται στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, όσο και οι υγιείς δυνάμεις που δεν είναι στη Κυβέρνηση του Ισραήλ θα αντιδράσουν,

    Δημ. Αλευρομάγειρος

    Υ.Γ. Εκείνος ο δικός μας υφυπουργός [πολιτικον τέκνον του Ευάγγελου Αβέρωφ όπως αυτάρεσκα ονομάζεται..] τι την ήθελε αυτή τη δήλωση; Τον ρώτησε κανείς; Η έσπευσε να δώσει δουλικά "διαπιστευτήρια" χωρίς καν να του το ζητήσουν. Είμαι βέβαιος [ ή έστω ελπίζω,] ότι ο Πρωθυπουργός θα του τραβήξει το αυτί με το γνωστόν "Υποδηματοποιέ, επί των υποδημάτων σου μόνον"....

    Δημήτρης Αλευρομάγειρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμβολή από Νικ. Νικολιά ...
    ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟR-Μ1 ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΕΞΟΠΛΙΣΤΕΙ Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ
    Ζήτησαν ελληνικό «κλειδί» για τα ιρανικά αντιαεροπορικά ΤΟR-Μ1. Στην κοινή άσκηση με την Ελλάδα, το Τελ Αβίβ ζήτησε να συμπεριληφθούν τα συγκεκριμένα αντιαεροπορικά συστήματα που εκτός από την Ελλάδα διαθέτει και το Ιράν, ώστε να έχει «στο πιάτο» τον μυστικό κώδικα λειτουργίας τους
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
    ΕΛΛΗΝΙΚΟ «ΚΛΕΙΔΙ» για να εξουδετερώσουν τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα ΤΟR-Μ1 με τα οποία εξοπλίστηκε πρόσφατα το Ιράν, ήθελαν να βρουν στον ελληνικό εναέριο χώρο τα 130 ισραηλινά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην 15ήμερη ελληνοϊσραηλινή άσκηση. Γι΄ αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι Ισραηλινοί σχεδιαστές της άσκησης ζήτησαν επίμονα από την Ελλάδα να εντάξει στο σενάριο του «Δοξασμένου Σπαρτιάτη» τα ελληνικά ΤΟRΜ1, ώστε τα ισραηλινά F-15 και F-16 να εντοπίσουν και να έχουν «στο πιάτο» τον μυστικό κώδικα λειτουργίας του συστήματος που, εικονικά, θα τα σημάδευε! Ωστόσο, το ισραηλινό σχέδιο δεν φαίνεται να υλοποιήθηκε. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή του ελληνικού Πενταγώνου, οι επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας δεν δέχτηκαν την απαίτηση των Ισραηλινών που, όπως λέει, «διατυπώθηκε σε διάφορες φάσεις και σε πολλές εκδοχές...». Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπήρξε σαφής εντολή να μην ενεργοποιηθεί κανενός είδους αντιαεροπορικό σύστημα όσο διαρκούσαν οι κλιμακωτές ελληνοϊσραηλινές δραστηριότητες είτε περιμετρικά της Κρήτης και στο Αιγαίο είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κι αυτό γιατί, όπως παραδέχτηκε, είχαν υποπτευθεί ότι το Ισραήλ ήθελε να καταγράψει τα ΤΟR-Μ1 λόγω της ύπαρξής τους στο ιρανικό οπλοστάσιο.
    Ειδικοί της αεράμυνας εξηγούν στα «ΝΕΑ» ότι το ηλεκτρονικό ίχνος και ο τρόπος συμπεριφοράς ενός αντιαεροπορικού συστήματος στη φάση των επιχειρήσεων αποτελεί πολύτιμο στοιχείο για τον αντίπαλο. Με την καταγραφή ο επιτιθέμενος προσθέτει στον φάκελο των απειλών που διαθέτει το αεροσκάφος του άλλο ένα «ίχνος» και το χρησιμοποιεί είτε για να προειδοποιείται εγκαίρως εάν απειληθεί είτε για να στοχοποιεί τη θέση της απειλής και να την καταστρέφει.
    Παρ΄ όλο που επισήμως η κυβέρνηση αντικρούει τα σενάρια ότι η άσκηση των Ισραηλινών στον ελληνικό εναέριο χώρο ήταν προσομοίωση επίθεσης στο Ιράν, όπως εκτιμούν Αμερικανοί, και μόνο η παραδοχή ότι επιδίωξη των Ισραηλινών ήταν ενδεχομένως η καταγραφή των κωδικών των ΤΟR-Μ1 «καθιστά τις εκτιμήσεις ρεαλιστικές», λένε Έλληνες αναλυτές.

    http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20080623&nid=8963686&sn=&spid=877

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμβολή Ανδρέα Διαμαντόπουλου

    Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

    Glorious Spartan 2008: η αποκάλυψη της DefenceNet Media


    Μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς δημοσιογραφικές επιτυχίες των τελευταίων ετών, στο χώρο της Άμυνας και Ασφάλειας, σημείωσε το www.defencenet.gr και η «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ», με την αποκάλυψη από τις 20 Μαΐου (σ.σ. Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο), της άκρως απόρρητης άσκησης συνεκπαίδευσης μεταξύ της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της αντίστοιχης ισραηλινής.

    Το www.defencenet.gr ακολούθησε με δεύτερο δημοσίευμα στις 12 Ιουνίου (σ.σ. Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο) να καλύπτει την άσκηση, ενώ η «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» που κυκλοφόρησε την Τρίτη 17 Ιουνίου, έχει ολοσέλιδη παρουσίαση της άσκησης με όλα τα σενάρια που παίχθηκαν σε αυτή.

    Στις 20 Ιουνίου, αίφνης οι N.Y. Times, επικαλούμενοι «Αμερικανούς αξιωματούχους», υποτίθεται ότι «αποκάλυψαν» την άσκηση και σε συνδυασμό με το CNN έδωσαν ιδιαίτερη βάση στην εκδοχή της πρόβας τζενεράλε για «επίθεση στο Ιράν», μία διάσταση που φυσικά το www.defencenet.gr, έδωσε ήδη από τις 20 Μαίου.

    Φυσικά, κανένα από τα εγχώρια μέσα δεν έχει αναφέρει μέχρι στιγμής σε ποιόν ανήκει η δημοσιογραφική επιτυχία, αλλά το αντίθετο θα μας προκαλούσε έκπληξη.

    Νιώθουμε την ανάγκη να δηλώσουμε ότι μας αρκεί η ικανοποίηση της ενημέρωσης των 36.000 absolute unique visitors (στοιχεία Google Μαΐου) και πάνω από 40.000 του Ιουνίου (βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων) που επισκέπτονται το portal κάθε μήνα.

    Απλώς για την ιστορία σημειώνουμε την απίθανη διεθνή σπέκουλα, αφού γίναμε μάρτυρες μιας τρομακτικής, ηθελημένης ή όχι, επιχείρησης τεχνητής αύξησης της τιμής του πετρελαίου, του οποίου η τιμή, μόλις μεταδόθηκε η είδηση στα διεθνή μέσα, αυξήθηκε κατά τρία δολάρια το βαρέλι, χωρίς φυσικά η είδηση αυτή καθαυτή να δικαιολογεί σε καμία περίπτωση μια τέτοια εξέλιξη.

    Από εκεί και πέρα οι «Αμερικανοί αξιωματούχοι» που ενημέρωσαν τους Ν.Υ. Times, δεν είναι άλλοι από αυτούς των οποίων το ηλεκτρονικό αποτύπωμα έχει καταγραφεί να επισκέπτεται το www.defencenet.gr, ειδικά στην συγκεκριμένη είδηση, οι οποίοι εδράζονται όντως σε κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

    Που σημαίνει ότι έγινε ένας τεράστιος διεθνής κύκλος της είδησης και κατέληξε στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου! Αυτό ως προς τους μηχανισμούς που δημιουργούν την ενεργειακή κρίση και του τρόπου λειτουργίας τους.

    Από εκεί και πέρα αυτός είναι και ο λόγος που η «ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟΣ 2008-2009» που ήδη έχει κυκλοφορήσει έχει ως τίτλο «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» με focus, μεταξύ άλλων, στην πιθανότητα επίθεσης ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν και ανάλυση του συσχετισμού δυνάμεων των χωρών που ελέγχουν τα ενεργειακά αποθέματα του πλανήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπεραεροσκάφος στον «Δοξασμένο Σπαρτιάτη»
    ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ του G-V υπερσύγχρονου αεροσκάφους ηλεκτρονικού πολέμου, το οποίο μπορεί να «τυφλώσει» τα πάντα στην ακτίνα δράσης του, εξόρμησαν στον ελληνικό εναέριο χώρο τα σμήνη των μαχητικών F-15 και F-16 του Ισραήλ που συμμετείχαν στην ελληνοϊσραηλινή άσκηση «Δοξασμένος Σπαρτιάτης» για 15 ημέρες.
    Αυτό το νέο στοιχείο έρχεται να ενισχύσει την εκδοχή που προβάλλουν Αμερικανοί αναλυτές, ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε την άσκηση ως πρόβα βομβαρδισμού των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, και προκάλεσε πολλά ερωτήματα για το πράσινο φως που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιχείρησε χθες διά του Θ. Ρουσόπουλου να αντικρούσει τα περί επιθετικού χαρακτήρα της άσκησης. «Θεωρώ αδιανόητο να έχει συμβεί κάτι τέτοιο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δήλωσε πως «στην άσκηση δεν έλαβαν μέρος αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου», τη συμμετοχή των οποίων όμως επιβεβαιώνουν αξιόπιστες στρατιωτικές πηγές.
    Το ΠΑΣΟΚ, με ερώτηση που κατέθεσαν η πολιτική εκπρόσωπός του στα θέματα Άμυνας Βάσω Παπανδρέου και οι Αλ. Αθανασιάδης και Μ. Καρχιμάκης, επικρίνει τις ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας ότι εγκρίνοντας τη διεξαγωγή της άσκησης δεν έλαβαν υπόψη το διεθνές περιβάλλον και ενέπλεξαν την Ελλάδα «σε ενέργειες που μπορούν να παρερμηνευτούν από άλλες χώρες» και να προκαλέσουν τη δυσαρέσκειά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


    Με αφορμή την κοινή στρατιωτική άσκησης της Ελλάδας με το Ισραήλ, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:


    Η Ελληνοισραηλινή άσκηση προσομοίωσης βομβαρδισμού του Ιράν που έγινε στις αρχές του μήνα είναι μια πράξη ακραίου τυχοδιωκτισμού και άνευ ορίων επιπολαιότητας.

    Τα γυμνάσια αυτά εκθέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την ασφάλεια της Ελλάδας και προκαλούν την εχθρότητα της παγκόσμιας κοινής γνώμης και ιδίως του αραβομουσουλμανικού κόσμου.

    Ο ελληνικός λαός δεν συμμερίζεται τα φιλοπόλεμα σχέδια για τη Μέση Ανατολή των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δυο κρατών που αποτελούν κύρια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.

    Καμιά κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να εμπλέκει τη χώρα της σε απαράδεκτες και επικίνδυνες πολιτικές που βλάπτουν τα συμφέροντά της και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του λαού της.

    Εντύπωση προκαλεί επίσης η σιωπή του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου σε μια συγκυρία τόσο κρίσιμη για την παγκόσμια ειρήνη.

    Καλούμε σε επαγρύπνηση και δράση για να μείνει η Ελλάδα μακριά από τις περιπέτειες της Νέας Τάξης καλούμε τους πολίτες να αποδοκιμάσουν σταθερά όσους μοιάζουν διατεθειμένοι να οδηγήσουν στο όλεθρο την ανθρωπότητα.



    24/06/08 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Τι περίμενε ο ΣΥΡΙΖΑ τόσες μέρες;
    Μπαγιάτεψε το πράγμα.
    ΣΓΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. O Αχματινετζάντ απειλεί με τους πυραύλους του και η Ελλάδα εμπλέκεται

    30 Ιουνίου 2008
    του Σάββα Καλεντερίδη

    Με βάση τα ΜΜΕ του Ιράν, η Τεχεράνη, ως απάντηση στις αυξανόμενες εξωτερικές απειλές της τελευταίας περιόδου, έχει στρέψει τους πυραύλους Σαχάμπ-3 προς στρατηγικούς στόχους στο έδαφος του Ισραήλ.

    Όλοι οι στόχοι που βρίσκονται στο έδαφος του Ισραήλ είναι εντός του βεληνεκούς των πυραύλων Σαχάμπ-3 και Σαχάμπ-4 που διαθέτει το Ιράν.

    Το Ιράν ανακοίνωσε ότι σε πιθανή επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ θα κάνει χρήση όλων των δυνατοτήτων που διαθέτει και θα δώσει την "δέουσα απάντηση".
    Παρά τις ισορροπημένες δηλώσεις του Ιρανού επιτετραμένου στην Αθήνα, κ. Μαχμούντ Φαζελί, για την ελληνοϊσραηλινή άσκηση και την εμπλοκή της Ελλάδος στη διαμάχη μεταξύ του Ιράν από τη μια πλευρά και του Ισραήλ-ΗΠΑ από την άλλη, και παρά τις δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων ότι η άσκηση δεν εστρέφετο εναντίον οποιουδήποτε, η χώρα μας "πέτυχε", κατά κάποιο τρόπο, να γίνει μέρος της επικείμενης σοβαρότατης αυτής κρίσης που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη, σε μια εποχή που θα έπρεπε να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ των εμπλεκομένων στην μεσανατολική κρίση και την κρίση του Ιράν, για να μπορέσει να χειριστεί απερίσπαστη τα ανοιχτά μέτωπα στην Κύπρο, στα ελληνοτουρκικά, στο Σκοπιανό και στις διάφορες πτυχές του αλβανικού ζητήματος.
    Δεν είναι γνωστό τί έχει συζητηθεί μεταξύ της ελληνικής και της ισραηλινής πλευράς και τί ανταλλάγματα δόθηκαν στην Ελλάδα, για την εμπλοκή της στο παραπάνω ζήτημα, μια εμπλοκή που προφανώς θέτει εν κινδύνω τα εθνικά μας συμφέροντα.
    Το όλο θέμα καλύπτεται από πέπλο μυστικότητας, δίνοντας χώρο στον οιονδήποτε να κάνει κάθε είδους υποθέσεις, σε ένα θέμα που αγγίζει τις ευαισθησίες της συντριπτικής πλειοψηφείας του ελληνικού λαού.
    Η, έστω και για λόγους εξάσκησης, "εισβολή" εκατοντάδων ξένων αεροπλάνων πάνω από την ελληνική επικράτεια και εκ των πραγμάτων αναμενόμενη αντίδραση της ελληνικής αεροπορικής και αντιαεροπορικής δύναμης σε αυτή, μπορεί να εξασφαλίζει στην ισραηλινή πλευρά πολύτιμες πληροφορίες για την ιρανική αεράμυνα που έχει πολλές ομοιότητες με τη δική μας, πλην όμως εξασφαλίζει και στρατηγικές πληροφορίες για την ελληνική πολεμική αεροπορία και για το ελληνικό σύστημα αεράμυνας, πληροφορίες που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι κάποια στιγμή θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ισραήλ-Τουρκίας. Ας μην ξεχνάμε ότι το Ισραήλ εξασφαλίζει αρκετά δις δολάρια από τα εξοπλιστικά προγράμματα της Άγκυρας, προγράμματα που κερδίζει ανταλλάσσοντας πολλές φορές με πληροφορίες για τους Κούρδους και το ΡΚΚ και, γιατί όχι, για την Κύπρο και την Ελλάδα.
    Άλλωστε, δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι αρχές της Κύπρου συνέλαβαν δυο υψηλόβαθμα στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ (ΜΟΣΣΑΝΤ), που έκαναν υποκλοπές και κατασκοπεία εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων στην Κύπρο, συλλέγοντας πληροφορίες για την Εθνική Φρουρά, παραμονές της αναμενόμενης εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο.
    Να σημειώσουμε ότι οι δυο πράκτορες της ΜΟΣΣΑΝΤ έφθασαν στην Κύπρο με την επίσημη αντιπροσωπεία του ισραηλινού προέδρου της δημοκρατίας, στις αρχές του μηνός. Με τις αποσκευές του προέδρου της δημοκρατίας του Ισραήλ, που για λόγους πρωτοκόλλου δεν πέρασαν από το σχετικό έλεγχο, πέρασαν στην κυπριακή επικράτεια τα υπερσύγχρονα μηχανήματα ηλεκτρονικών υποκλοπών, με τα οποία συνέλεγαν ευαίσθηκες πληροφορίες οι Ισραηλινοί, επ' ωφελεία της Άγκυρας. Δηλαδή, θα μπορύσαμε να πούμε ότι το Ισραήλ σκαρφίστηκε την επίσκεψη του προέδρου της δημοκρατίας στην Κύπρο, ακριβώς για να διευκολύνει επιχειρησιακά το σχέδιο συλλογής πληροφοριών εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.
    Για όσους έχουν ασθενή μνήμη, αλλά και για εκείνους που μας περιμένουν στη γνωία και είναι έτοιμοι να μας επιτεθούν, παραθέτουμε το σχετικό χρονικό, με την ελπίδα να βρεθεί τρόπος το σοβαρότατο αυτό θέμα να πάρει τη θέση που πρέπει στην ελληνική πολιτική επικαιρότητα, για να περισώσουμε ότι είναι δυνατόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή