Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Ακουσίως ή εκουσίως ...

Γιατί αποφεύγουν ή απεμπολήζουν τον όρο Οικονομική Ζώνη, η οποία διέπεται από τα προβλεπόμενα στο PART V της Διεθνούς Σύμβασης Δικαίου Θαλάσσης;

Παλαιότερα έχω αναφερθεί στο ιστορικό του Καστελόριζο και τη μέση γραμμή.

ΣΓΣ

ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ, ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ

Εκμαίευσε τις συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας κι έφυγε...

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ

Αργά χθες το βράδυ, αποκλιμακώθηκε η ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο, με την αποχώρηση, εκτός της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου, του νορβηγικού ερευνητικού πλοίου που εκτελούσε για τα συμφέροντα της Τουρκίας έρευνες για πετρέλαιο, 80 μίλια νότια του ελληνικού νησιού.

Επειτα από δύο ημέρες διπλωματικού μαραθωνίου στην Αθήνα και εντονότατων τουρκικών προκλήσεων από φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, χθες το βράδυ, στις 10, το ερευνητικό σκάφος Malene Ostervold αποχώρησε, παρά το ότι ο κυβερνήτης του πλοίου λίγο πριν ξεκινήσει δήλωσε βλάβη σε ένα από τα εξαρτήματα έρευνας.

Το επεισόδιο ξεκίνησε την Παρασκευή, όταν το νορβηγικό πλοίο, συνοδευόμενο από μια τουρκική φρεγάτα, ξεκίνησε έρευνες 80 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου, εντός της υφαλοκρηπίδας. Στην περιοχή έφτασε η κανονιοφόρος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, «Πολεμιστής», ζητώντας να σταματήσουν οι έρευνες.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος κυβερνήτης της φρεγάτας υποστήριξε ότι «το ερευνητικό πλοίο είναι ναυλωμένο από την τουρκική κυβέρνηση και διεξάγει έρευνες σε τουρκική υφαλοκρηπίδα». Ακολούθησε έντονο διάβημα από το υπουργείο Εξωτερικών και προς τον Νορβηγό πρεσβευτή, και προς την Τουρκία. Το ίδιο βράδυ, τα δύο πλοία αποχώρησαν, επανεμφανίστηκαν όμως το πρωί στο ίδιο σημείο. Στην προσπάθεια του «Πολεμιστή» να πλησιάσει στην περιοχή, η τουρκική φρεγάτα κινήθηκε με 28 ναυτικά μίλια (ταχύτητα ιδιαίτερα μεγάλη για πολεμικό πλοίο) εναντίον του, επανειλημμένες φορές.

Διαβεβαίωσε...

Το Σάββατο το μεσημέρι, και ενώ η κρίση κλιμακωνόταν τόσο διπλωματικά όσο και αμυντικά, ο κυβερνήτης του νορβηγικού πλοίου ζήτησε από τον κυβερνήτη τού «Πολεμιστή» να του δοθούν τα στίγματα της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου ώστε να βγει εκτός, ενώ διαβεβαίωσε ότι σταματά τις έρευνες στην περιοχή.

Λίγες ώρες αργότερα, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του στόλου διαβιβάστηκαν τα στίγματα της υφαλοκρηπίδας στον κυβερνήτη τού «Melene», ο οποίος, όπως δήλωσε διά του ασυρμάτου στις 18.05, «τις παρέλαβε και τις κατενόησε».

Σύμφωνα με τις συντεταγμένες, τα χωρικά ύδατα του Καστελόριζου είναι «μετά τα 6 ναυτικά μίλια των θαλασσίων υδάτων του νησιού, το μέσον της απόστασης από τα χωρικά ύδατα των όμορων ελληνικών νησιών, το ίδιο από την Αίγυπτο, το ίδιο από την Τουρκία και το ίδιο από την Κύπρο».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Αμυνας, η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να μην κλιμακώσει την ένταση, και αυτός ήταν και ο λόγος που στην περιοχή έστειλε μόνο μία κανονιοφόρο, πλοίο υποδεέστερο της τουρκικής φρεγάτας. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, όλα ήταν έτοιμα και, αν χρειαζόταν, στην περιοχή θα έφταναν σε ελάχιστο χρόνο τόσο αεροπορικές όσο και ναυτικές δυνάμεις, καθώς όλες οι μονάδες είχαν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/11/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=69446324

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου