Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εκτόξευσε το Ιράν


NAFTEMPORIKI.GR Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009 10:25
Τελευταία Ενημέρωση : 28/09/2009 14:21     


Δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Shahab 3 και Sajjil πραγματοποίησε το Ιράν, μία ημέρα μετά τις δομικές πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι πύραυλοι εδάφους-εδάφους με βεληνεκές 1.300 με 2.000 χλμ. έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν το Ισραήλ και αμερικανικές βάσεις στον Περσικό Κόλπο.
Το αγγλόφωνο ιρανικό κανάλι Press TV μετέδωσε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια ασκήσεων των Φρουρών της Επανάστασης.
Οι δοκιμές πραγματοποιούνται σε μία στιγμή που οι εντάσεις μεταξύ Ιράν και Δύσης κλιμακώνονται. Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι είναι υπό κατασκευή και δεύτερο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στη χώρα.
Εκπρόσωποι του Ιράν και των έξι δυνάμεων αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη στη Γενεύη, αν και η Τεχεράνη έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να συζητήσει το ζήτημα των πυρηνικών της «δικαιωμάτων».
Εν τω μεταξύ, ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί δήλωσε ότι η απάντηση του Ιράν στις απειλές θα είναι καταστροφική, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna.
«Δεν είμαι διπλωμάτης...αλλά μιλάω ως διοικητής μια στρατιωτικής μονάδας. Απέναντι στις απειλές κατά την ύπαρξης, της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και των αρχών του (ισλαμικού) καθεστώτος η απάντησή μας θα είναι άμεση, δυναμική και καταστροφική», επισήμανε, προσθέτοντας πως η απάντηση αυτή θα κάνει τους εχθρούς να μετανιώσουν για τις απειλές τους.
«Είμαστε έτοιμοι και απολύτως αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις απειλές. Οι ασκήσεις αυτές έχουν να κάνουν με τις υπάρχουσες απειλές», τόνισε, αναφερόμενος στις βαλλιστικές δοκιμές με πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς που έγιναν χθες.
Πηγές: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/28/1720699.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου