Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Η Ευρώπη ανησυχεί για νέα κρίση

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2009 07:00

Σε κοινό μέτωπο οι τρεις κορυφαίες οικονομίες της Ευρώπης -Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία- απηύθυναν σαφή προειδοποίηση στους διαμορφωτές πολιτικής του G20 ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν έχει παρέλθει, ζητώντας παράλληλα να χαραχθεί μία συντονισμένη πολιτική εξόδου από τα μέτρα στήριξης και να επιβληθούν όρια στα μπόνους τραπεζιτών.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Σε επιστολή προς τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους εν όψει της Συνόδου τoυ G20 το Σαββατοκύριακο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υπογραμμίζουν ότι οι μεγάλες οικονομίες θα πρέπει να μη δημιουργήσουν νέες παγκόσμιες ανισορροπίες τώρα που η ύφεση αρχίζει να μετριάζεται.

Μολονότι η οικονομία παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης, προειδοποίησαν ότι η κρίση δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί και ότι η ανεργία θα αυξηθεί τους προσεχείς μήνες και κάλεσαν τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πλήρως τα σχέδια για την ανάκαμψη της οικονομίας, αν και ζητούν να συζητηθεί στο G20 συντονισμένο σχέδιο για μία πολιτική εξόδου στο άμεσο μέλλον.

Επίσης, προέτρεψαν τους ηγέτες του G20 να θέσουν δεσμευτικούς κανονισμούς για τον περιορισμό των υπέρογκων τραπεζικών μπόνους και να συζητήσουν την επιβολή αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου στο χρηματοοικονομικό τομέα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος ανέφερε μεν ότι οι χώρες του G20 συνέβαλαν επιτυχώς στον τερματισμό της παγκόσμιας ύφεσης, αλλά συνέστησε ότι είναι υπερβολικά ενωρίς να αποσυρθούν οι πολιτικές που στοχεύουν στην τόνωση της ανάπτυξης.

Λίγο ενωρίτερα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προέβλεψε «μέτρια» ανάκαμψη για τις κορυφαίες βιομηχανικά ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη βελτιώνοντας ελαφρώς τις προηγούμενες προβλέψεις του:

οι οικονομίες του G7 θα συρρικνωθούν 3,7% εφέτος, λιγότερο από το 4,1% που είχε προβλέψει τον Ιούνιο, αν και η επίδοση αυτή εξακολουθεί να είναι η χειρότερη στη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου. Για τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα εξέλθουν από την ύφεση στο τρίτο τρίμηνο, ενώ προέτρεψε τις κεντρικές τράπεζες να καθυστερήσουν να αυξήσουν τα επιτόκια.

Τη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας πιστοποιούν και τα νέα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τον τομέα παροχής υπηρεσιών. Στην Ευρωζώνη, ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε στο 49,9 τον Αύγουστο από το 45,7 του Ιουλίου, ενώ στις ΗΠΑ στο 48,4 από το 46,4.

Στη Βρετανία διαμορφώθηκε στο 54,1 από το 53,2. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης της JP Morgan για την παγκόσμια δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών και μεταποίησης διευρύνθηκε για τρίτη φορά σε 15 μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου