Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Ανασκόπηση πορείας συνομιλιών για Κυπριακό


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009 07:00

Σε ανασκόπηση της πορείας των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό προέβη, σε χωριστές συναντήσεις που είχε χθες με τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Σε δηλώσεις του, ο κ.Ντάουνερ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των περιουσιών, το οποίο χαρακτήρισε από τα πολύ δύσκολα κεφάλαια. Είπε ότι οι διάφορες πτυχές του θα συζητηθούν και σε επίπεδο συμβούλων των ηγετών των δύο κοινοτήτων, για να διαπιστωθεί πώς μπορούν να προχωρήσουν και σ' αυτό το κεφάλαιο.
Σε προχθεσινή συζήτησή τους, οι δύο πλευρές διατήρησαν τις θέσεις τους, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιμένει ότι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των περιουσιών έχουν τον πρώτο λόγο για το μέλλον τους, και την τουρκοκυπριακή να ισχυρίζεται ότι το δικαίωμα αυτό έχουν οι σημερινοί χρήστες των περιουσιών.
Ο κ.Ντάουνερ επιβεβαίωσε, επίσης, τις πληροφορίες ότι η Κύπρος δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα επισκέψεων του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τον ερχόμενο μήνα.
Εξάλλου, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού δήλωσε χθες ότι η διήμερη σύσκεψη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει στόχο την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των επικρίσεων που δέχεται η Τουρκία και όχι την επίσπευση της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού.
Η σύσκεψη συνεκλήθη από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου για να αποφασιστούν κινήσεις «που ενδέχεται να γίνουν με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου