Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Δείγματα γραφής για την εξωτερική πολιτική

Δείγματα γραφής για την εξωτερική πολιτική

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010 07:00
389 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1764617


Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε το συνομιλητή του για την πρότασή του να ενταχθούν τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ε.Ε. την χρονιά αυτή.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην εξωτερική πολιτική της ήταν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη συζήτηση του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός τοποθέτησε την Ελλάδα στο διεθνές πλαίσιο και ανέλυσε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει διεθνώς και ειδικότερα στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, ενώ αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες της χώρας μας, για να υιοθετηθούν περιφερειακά σχέδια με τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας για τα ζητήματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε το συνομιλητή του για την πρότασή του -την «ατζέντα 2014»- να ενταχθούν τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ε.Ε. την χρονιά αυτή, τονίζοντας πως πρέπει να κλείσει ο κύκλος που άνοιξε πριν από 100 χρόνια στο Σεράγεβο, με την έκρηξη του Α' Π.Π.

Για την πΓΔΜ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την εθνική κόκκινη γραμμή, για την υπόθεση της ονομασίας, τόνισε πως η Ελλάδα θέλει να προωθήσει την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας, επεσήμανε πως δεν μπορεί να επιτρέψει στην ηγεσία των Σκοπίων να εμφανίζει την Ελλάδα ως «εχθρό» του λαού των Σκοπίων και υπενθύμισε το ρόλο που έχει διαδραματίσει η χώρα μας στις δύσκολες ώρες της περιοχής.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση ότι η γείτων θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ενωσης και υπογράμμισε τη βούληση της Αθήνας για προσέγγιση με την Αγκυρα στα πρότυπα της περιόδου 1999 - 2004, γεγονός που καθιστά την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας ένα χρήσιμο εργαλείο.

Για το Κυπριακό, επισημάνθηκε πως οι προτάσεις Ταλάτ είναι σε λάθος κατεύθυνση και θυμίζουν θέσεις και ρητορική άλλου Τουρκοκύπριου ηγέτη παρελθόντων καιρών «κι αυτό δεν είναι το σωστό δείγμα γραφής».

Σημειώθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις τελούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και έτσι πρέπει να μείνουν, αλλά και ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να συμβάλει, υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της και μετά τη συμφωνημένη λύση θα εξακολουθήσει να είναι μέλος της Ενωσης, αλλά πρέπει να λειτουργεί αποτελεσματικά ως τέτοιο και επισημάνθηκε ότι η λύση που θα συμφωνηθεί θα πρέπει να σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σε ό,τι αφορά τη λαθρομετανάστευση, τονίστηκε ότι η Ελλάδα αποτελεί τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε και γι' αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία και η αλληλεγγύη με την Ενωση, η οποία πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου