Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

20100407 Ο θεός να βάλει το χέρι του

Tue, April 06, 2010 - 10:25 pm

Δοκιμασία με ανώνυμες δηλώσεις (επωνύμων) που απέτυχαν

Η σημερινή άνοδο των spreads υποτίθεται προκλήθηκε από αντιφατικές δηλώσεις εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τους όρους της πρόσφατης συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδος.

Δεν νομίζω να είναι μυστικό ότι μέσα στο ΠΑΣΟΚ τρέμουν την ιδέα να μπει το ΔΝΤ & ΕΕ στο υπουργείο οικονομικών και να πάρουν τα κλειδιά του μαγαζιού.

Δεν νομίζω να υπάρχει έστω και ένας κυβερνητικός αξιωματούχος η κλητήρας που, να μην ξέρει ότι το πολιτικό του μέλλον και η καρέκλα του θα πάψει να υπάρχει όταν (όχι άμα) φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Άρα δεν έχω καμία αμφιβολία για την εγκυρότητα της είδησης που βγήκε νωρίτερα σήμερα και κάνει λόγο ότι:

http://www.capital.gr/news.asp?id=939114

Η Ελλάδα επιθυμεί να τροποποιήσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρακάμπτοντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ούτως ώστε να αποφύγει τους αυστηρούς όρους του Οργανισμού, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο Market News International.

Μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον περασμένο μήνα, η οποία αποφάσισε να στηρίξει την Ελλάδα αν κριθεί απαραίτητο, ο Γιώργος Παπανδρέου «συγκεντρώνει πληροφορίες από το ΔΝΤ για τα πιθανά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα απαιτήσει σε αντάλλαγμα ενδεχόμενης οικονομικής στήριξης», φέρεται να δήλωσε στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το MNI.

“Τα μέτρα είναι σκληρά και θα εγείρουν ενδεχομένως κοινωνική και πολιτική αναταραχή», δήλωσε το στέλεχος. Και συμπλήρωσε: «Πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου αντιτίθενται στη παρέμβαση του ΔΝΤ».

Δεν έχω δηλαδή καμία αμφιβολία ότι κάποιος εντός του ΠΑΣΟΚ έκανε αυτές τις δηλώσεις. Επίσης είμαι σίγουρος ότι έγιναν εν γνώση των υψηλών κυβερνητικών στελεχών! Και ο λόγος που έγιναν είναι για να δουν τι θα κάνουν οι αγορές εν όψη αυτών των δηλώσεων.

Το πόρισμα λοιπόν είναι αρνητικό και η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου σκαρφάλωσε στο 7%!!

Βλέπεις αγαπητέ αναγνώστη, όταν είσαι Έλληνας πολιτικός (και άρα εξορισμού είσαι κουμουνιστής η στην καλύτερη περίπτωση σοσιαλιστής) δεν μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει αγορά και κάνεις χαζομάρες νομίζοντας ότι ξέρεις τι κάνεις!

Όπως για παράδειγμα πριν λίγο καιρό όταν ο υπουργός οικονομικών είπε ότι τα spreads δεν αποτελούν οδηγό για την οικονομική πολιτική.

Κύριες και κύριοι, η αλαζονεία, η υποκρισία και ο λαϊκισμός έχουν και τα όρια τους. Δεν ξέρω αν έχει επίγνωση ο υπουργός (και όλη η κυβέρνηση) ότι τέτοιες δηλώσεις παρακολουθούνται στο εξωτερικό και καταγράφονται και αξιολογούνται.

Είναι απίστευτα ανεύθυνο να κάνει κανείς τέτοιες δηλώσεις όταν εξαρτάσαι τόσο πολύ από την αγορά για ρευστότητα. Είναι ακόμα πιο ανεύθυνο όταν είσαι τόσο κοντά στον γκρεμό και λίγο ακόμα θέλει να πέσεις.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν κάνουν για αυτή τη δουλειά. Έχουν μαζευτεί εκεί και παίζουν την κυβέρνηση. Λέει ο κάθε ένας βλάκας (διότι βλάκες είναι όλοι τους) το μακρύ τους και το κοντό τους και δεν έχουν ιδέα που πάνε και τι κάνουν.

Νομίζουν ότι οι αγορές έχουν το IQ του μέσου ψηφοφόρου τους και νομίζουν ότι οι αγορές δεν μπορούν να δουν τα ψέματα και τις χαζομάρες που λένε.

Για μένα, άσχετα του τι ειπώθηκε και  ποιος το είπε, οι φήμες είναι η αφορμή για την σημερινή πτώση στην αγορά ομολόγων και όχι η αίτια.

Η αιτία είναι οι πρόχειροι και ερασιτεχνικοί χειρισμοί του δημοσιονομικού προβλήματος εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης καθώς και το wishful thinking εκ μέρους των κομματόσκυλων που νομίζουν τι δεν είναι ανάγκη να παρθούν μέτρα. Αιτία είναι σπάταλη και τα ελλείμματα όλων των Ελληνικών κυβερνήσεων τώρα και 30 χρόνια.

Η αιτία είναι ότι δεν έχει παρθεί κανένα μόνιμο και χειροπιαστό μέτρο για την μείωση της κρατικής μηχανής. Μήνες τώρα διαβάζουμε για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αλλά δεν βλέπουμε τίποτα. Η αίτια είναι ότι αυτοί που κάνουν κουμάντο (η κυβέρνηση δηλαδή) είναι άσχετοι, νομίζοντας ότι με όλους αυτούς τους φόρους θα φέρουν ανάπτυξη (κούνια που τους κούναγε για άλλη μια φορά).

Σας τα έχω πει όλα αυτά ακόμα και πριν τις εκλογές

Σας έχω πει πάρα πολλά και έχω γράψει δεκάδες άρθρα για ποιο λόγο όλα αυτά που κάνει αυτή η κυβέρνηση θα οδηγήσουν τη χώρα σε αδιέξοδο.

Η σημερινή πτώση στα ομόλογα εκτιμώ ότι είναι η αρχή της τελευταίας πράξης αυτού του έργου. Το έργο θα τελειώσει με την πτώχευση της χώρας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μην απελπίζεστε όμως, διότι είναι το τέλος του κόσμου και δεν είναι το τέλος της Ελλάδος. Θα είναι όμως το τέλος των πολιτικών της γενιάς του πολυτεχνείου και των σημερινών κομμάτων όπως τα ξέρουμε. Επίσης θα είναι το τέλος των αρχηγικών κομμάτων καθώς και του σημερινού Ελληνικού συντάγματος (όπως το ξέρουμε), που μόνο την δικαιοσύνη και την δημοκρατία δεν προάγει.

 






Γιώργος Καισάριος


Επειδή πιστεύω ότι οι ταγοί μας δεν είναι ηλίθιοι ή/και αλαζόνες, εκτιμώ ότι οι όποιες δηλώσεις είναι υποβολιμαίες με στόχο την αύξηση του διάφορου [spread] ώστε να μεγαλώσει το κομμάτι της πίτας που αναλογεί στους μοιράζοντες το διάφορο [spread] ή και να αυξηθεί ο αριθμός των κομματιών της πίτας, για να ικανοποιηθούν ακόμα περισσότεροι. Προωθημένη η σκέψη μου, αλλά θεμελιώνεται στο πρόσφατο και στο απώτερο παρελθόν. Ο πρώτος εμφύλιος, μέσα στην αντάρα της επανάστασης του 1821, το 1824 έγινε για τη μοιρασιά του πρώτου αγγλικού δανείου των 800.000 λιρών, που ψίχουλα έφτασαν στην Ελλάδα.

Η φαντασία μου φτάνει μέχρι του σημείου να βλέπει ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει ... ψωμιά και θα αντικατασταθεί από μια άλλη Εθνική Ενότητος (αν και το εθνικής έχει εξοβελιστεί από το τρέχον πολιτικό λεξιλόγιο). Ως εκ τούτου, οι παρόντες θα πρέπει να εξασφαλίσουν τα ... στερνά τους.

Οι συνεχώς επιβαλλόμενοι φόροι μας οδηγούν στο έρεβος και τον όλεθρο. Ριζικά διαρθρωτικά μέτρα που να λύνουν διαχρονικά προβλήματα δεν βλέπω. Από την άλλη μεριά δεν βλέπω ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Σήμερα το πρωί ανέβασα στο Facebook τις τραγελαφικές αντιμετωπίσεις των θαλασσίων αιολικών πάρκων που σέρνονται από το 2007 (1500 ΜW και πολλών εκατομμυρίων €)

                                                                                                          

                                                                                                          

ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

ΙΣΧΥΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Αλεξανδρούπολη

216 MW

Ομίλου Κοπελούζου

Θρακικό Πέλαγος [Σαμοθράκη]

585 MW

ΤΕΡΝΑ

Ευβοϊκό Κόλπο,

450 MW

Πλειάδες Αιολική του ομίλου ΤΕΡΝΑ.

Κόλπο της Κύμης

300 MW

ΚΥΩΝ,

Ιόνια Νησιά (Μαθράκι, Οθωνιοί)

 

 

Κυκλάδες

 

 

ΣΥΝΟΛΟΝ

1.551 MW

 

 

Σχόλια

  1. 2 εκατ. ευρώ ανά 1 MW
  2. Κάθε θαλάσσια ανεμογεννήτρια παράγει σε ένα χρόνο αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες ενός οικισμού, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει κατά 35.000 τόνους την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, αν συνυπολογιστεί και ο χρόνος ζωής της, που στη θάλασσα είναι μεγαλύτερος κατά περίπου πέντε χρόνια, προκύπτει η μεγάλη σημασία της εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας για την προστασία του περιβάλλοντος. 
  3. Για την ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά το Δημόσιο πληρώνει ετησίως 500 εκ. ευρώ, τότε προκύπτει και το σημαντικό οικονομικό όφελος από τις συγκεκριμένες επενδύσεις.
  4. Η τιμή αγοράς της ενέργειας από τέτοιου είδους εγκαταστάσεις ορίζεται σε 104,85 ευρώ ανά MWh, έναντι 87,85 ευρώ ανά MWh για την αιολική ενέργεια που παράγεται στο διασυνδεδεμένο σύστημα και 99,45 ευρώ ανά MWh για αιολικά πάρκα που βρίσκονται σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.
ΣΓΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου