Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ



Μία οφειλόμενη απάντηση

Του Σταυρου Λυγερου
Σχολιάζοντας το σημείωμα «Κυβέρνηση μαθητευόμενων μάγων», αναγνώστες με προκαλούν να γράψω συγκεκριμένα τι μπορούσε να κάνει και δεν κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Παρότι δεν είναι δημοσιογραφικό καθήκον η υπόδειξη μέτρων, θα σηκώσω το γάντι όσο επιτρέπουν οι 320 λέξεις. Για την οικονομία της συζήτησης, παραβλέπω τις προεκλογικές εξαγγελίες και τους λανθασμένους χειρισμούς των πρώτων μηνών. Ας υποθέσουμε, επίσης, ότι μόνο με την εφαρμογή του μνημονίου μπορεί η Ελλάδα να κρατήσει το κεφάλι έξω από το νερό. Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει παραλλήλως δικά της μέτρα για εξυγίανση των δημοσιονομικών και ανάπτυξη; Αναφέρω μερικά σκόρπια παραδείγματα, όχι τα σημαντικότερα:
Σωστά επέβαλε αντικειμενικά τεκμήρια διαβίωσης. Γιατί, όμως, τόσο χαμηλά; Γιατί δεν επέβαλε και αντικειμενικά κριτήρια ελάχιστης φορολόγησης επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών; Γιατί δεν ανασυγκροτεί τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό; Γιατί δεν εκκαθαρίζει τις υποθέσεις χρεών προς το Δημόσιο; Γιατί ανέχεται την ανασφάλιστη εργασία και την εισφοροδιαφυγή; Γιατί δεν αξιοποιεί τη μεγάλη δημόσια περιουσία και ειδικότερα τα ολυμπιακά ακίνητα, που ρημάζουν; Γιατί δεν εξορθολογίζει δομές και λειτουργίες στη δημόσια διοίκηση; Υπάρχουν περιθώρια να αυξήσει κάθετα την παραγωγικότητα και ταυτοχρόνως να εξοικονομήσει τεράστιους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Γιατί δεν υπάγει τους διοικητικούς υπάλληλους στο υπουργείο Εσωτερικών για να διευκολύνει τη μετακίνηση όσων πλεονάζουν σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκες; Γιατί ανέχεται μαύρες τρύπες, όπως ο ΟΣΕ; Γιατί δεν δίνει κίνητρα και κυρίως γιατί δεν εξαλείφει το πλήθος αντικινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις; Γιατί δεν αναπτύσσει τον θαλάσσιο τουρισμό και δεν δημιουργεί τουριστικά χωριά; Γιατί δεν αξιοποιεί τον –σύμφωνα με το ΙΓΜΕ– πλούσιο ορυκτό πλούτο στη βόρεια Ελλάδα; Γιατί δεν θεσμοθετεί την κατά προτεραιότητα δικαστική διεκπεραίωση των υποθέσεων, που αφορούν φορολογικά, διαφθορά και επενδύσεις;
Ο κατάλογος των «γιατί» είναι πολύ μακρύς. Το νοικοκύρεμα και η εκμετάλλευση συγκριτικών πλεονεκτημάτων δεν απαιτεί ούτε κεφάλαια ούτε βραβείο Νομπέλ Οικονομίας. Απαιτεί, όμως, αίσθηση δημοσίου συμφέροντος, πολιτικό σχέδιο και βούληση. Δυστυχώς, η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει μετατρέψει τη συνταγή της «τρόικας» σε αυτόματο πιλότο. Γι’ αυτό και εξαντλεί την ενεργητικότητα και αποφασιστικότητά της στην εφαρμογή του μνημονίου. Οι πράξεις της δείχνουν ότι το καθεστώς κηδεμονίας την έχει βολέψει.

Πείτε μας τη γνώμη σας
ΣΧΟΛΙΟ   Σ. ΔΑΝΑΛΗ
Πολύ σωστά όσα γράφεται αλλά όσα περιγράφει το άρθρο σας απο την θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων μέχρι τον εξορθολογισμό και λειτουργιών στην δημόσια διοίκηση .Όλα αυτά για να επιτευχθούν απαιτούν την ύπαρξη, αλλά επειδή δεν υπάρχει , την δημιουργία μιας δημόσιας διοίκησης στην οποία να τιμωρούνται και να απολύωνται οι κακοί οι φαύλοι και οι ανίκανοι ,και να επιβραβεύωνται οι καλοί . Αυτό σημαίνει μία επανάσταση η οποία απαιτεί ακόμη και τροποποίηση του συντάγματος ,διότι πρέπει να καταργηθεί ο τρόπος που " δεν επιβάλλονται κυρώσεις σε κανένα " και ο υπουργός η ο δήμαρχος δεν έχει δικαιοδοσία ούτε να επιπλήξει έναν υπάλληλο . Απαιτει κατάργηση της σημερινής νομοθεσίας περι ποινών και προαγωγών στην δημόσια διοίκηση ,η οποία απαιτεί χρόνο και θα δημιουργήσει τεράστιες αντιδράσεις πολύ περισσότερες απο το μνημόνιο, και συμφωνία των 2 μεγάλων κομμάτων . Απαιτεί εν συνεχεία την αλλαγή της ρουσφετολογικής νοοτροπίας του πολιτικού κόσμου ,και την διοίκηση με σκοπό την αποτελεσματικότητα και την αξιοποίηση του δημόσιου χρήματος και όχι την κατασπατάληση του . Απαιτεί την δημιουργία κουλτούρας και παιδείας στους νέους ανθρώπους απο τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια να σέβονται και να περιφρουρούν την περιουσία του κοινωνικού συνόλου . Και όχι όπως γίνεται σήμερα να την θεωρούν ευτελή να την καταλαμβάνουν και να την καταστρέφουν . Αυτή είναι " η επανίδρυση του κράτους " που μας υποσχόταν ο κος Καραμανλής ο έλληνας ΖΑΠΑΤΑ .Η ανέχεια που θα επιβάλλει η πτώχευση του κράτους θα τους κάνει όλους αυτούς να σκεφτούν όλα αυτά . Γι αυτό προηγούνται και είναι και ευεργετικά και στον ηθικό τομέα τα μέτρα του ΔΝΤ .
Σχολίασε ο/η ΔΑΝΑΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ | 17:09:57, Ι

Συμφωνώ απόλυτα με τον προλαλήσαντα και συμπληρώνω:
Ποιοι θα είναι αυτοί που κρίνοντας θα εντοπίσουν τους κακούς, τους φαύλους και τους ανίκανους, και θα επιβραβεύσουν τους καλούς;
Η διοικητική νομολογία, όλα αυτά τα χρόνια, έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε οι “ανίκανοι προς πάσαν εργασίαν” να επιβραυέονται.
Ο δε συνδικαλισμός που βασίζεται στους κλακαδόρους και χειροκροτητές κρετίνους δεν θα αφήσει όρθια πέτρα αν τολμήσει κάποιος να θίξει τα “συνδικαλιστικά συμφέροντα” – υπόψιν ότι ο νυν ΓΣΕΕ εισπράτει ετησίως άνω των 250.000 € και κάτι ανάλογο ισχύει και για τους άλλους συνδικαλιστές-εργατοπατέρες.
Μόνον αν βρεθεί κάποιος 100% τρελός θα μπορέσει να φτιάξει ότι προφτάσει μέχρι να εξοβελιστεί.
Ανεξάρτητα από τα προηγηθέντα με έχει εντυπωσιάσει ότι τις τελευταίες μέρες :
  1. Πήγα σε ένα κατάστημα του ΟΤΕ για να πληροφορηθώ για το κόστος συνδρομών. Αφού έλαβα τις πληροφορίες που ζήτησα, από μια πολύ ευγενική κυρία, τη ρώτησα άν μπορώ να προβώ στην αναβάθμιση της συνδρομής μέσω του 134 και έλαβα την εξής (χωρίς επιθετικό προσδιορισμό) απάντηση: Βεβαίως μπορείτε αλλά θα προτιμούσα να την κάνετε μαζί μας διότι αν δεν πετύχουμε τις προβλεπόμενες πωλήσεις θα μας κλείσουν.
  2. Κάτι παρόμοιο διαπίστωσα και με δυο άλλες μεγάλες εταιρείες. Ευγένεια, προθυμία και άμεση εξυπηρέτηση.

ΕΙΔΕΣ Η ΕΝΔΕΙΑ;

ΟΥΔΕΝ ΚΑΚΟΝ ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΛΟΥ
ΣΓΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου