Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

«Αναζητήστε τους φοροφυγάδες»
 Κείμενο της Ιεράς Συνόδου για την οικονομική κρίση με αιχμές κατά της κυβέρνησης
Του Αποστολου Λακασα
Προστατεύστε τους μη έχοντες, αναζητήστε έσοδα από τους έχοντες, μην πιστεύετε σε... μύθους, όπως τα περί αμύθητης περιουσίας της Εκκλησίας. Το μήνυμα αυτό στέλνει στην κυβέρνηση η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας στο κείμενο που συνέταξε χθες και το οποίο πρόκειται να διαβαστεί αύριο στους ναούς. Την ίδια στιγμή ζητεί από τους πολίτες, εν μέσω οικονομικής κρίσης και κοινωνικών κραδασμών, να διατηρήσουν την ενότητα και την ομοψυχία τους.
«Φθάνουν πια οι επιβαρύνσεις στους αδελφούς μας που έχουν χαμηλό εισόδημα και χαμηλή σύνταξη. Φθάνουν πια οι φόροι και οι περικοπές των χαμηλών εισοδημάτων. Φθάνουν πια οι στρατιές των ανέργων. Αναζητήστε τους φοροφυγάδες και ελέγξτε το κεφάλαιο» τονίζεται στο κείμενο που έχει αποκλειστικό θέμα «την οξύτατη οικονομική κρίση, με αβάσταχτες και δυσμενέστατες συνθήκες για τον λαό και την αξιοπρέπειά μας». Η Ιεραρχία σημειώνει εμφατικά ότι θα συνεχίσει το φιλανθρωπικό της έργο, και επιτίθεται σε όσους αμφισβητούν το έργο και τις προθέσεις της. «Αν και δεν κρίνουμε σκόπιμο στην παρούσα συγκυρία να καταθέσουμε απολογιστικές θέσεις για τη διαχρονική προσφορά προς τον λαό και το ποίμνιο της Εκκλησίας, εν τούτοις το συνεχές παραλήρημα της άγνοιας ή της μυθοπλασίας σχετικά με τον αμύθητο πλούτο της ακίνητης περιουσίας Της, “τον οποίο θα πρέπει να μοιράσει στον λαό”, μας οδηγεί να δηλώσουμε ότι η Εκκλησία θα δώσει ό, τι της απέμεινε, όμως όταν Αυτή κρίνει χρονικά και με τον τρόπο που Αυτή γνωρίζει» λέει το κείμενο. Μάλιστα, κάνει λόγο για «προκλήσεις και αμφισβητήσεις του έργου της Εκκλησίας, από μέρους ιδιοτελών κέντρων παραπληροφόρησης».
Η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει επίσης ότι «πρέπει να διατηρήσουμε την ενότητα και την ομοψυχία μας, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα δεινά της κρίσης», ενώ τονίζει ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και βαθύτατα ηθική και πνευματική. «Να αναζητήσουμε πρότυπα επιβίωσης μέσα από μια διαδικασία ανθρωπίνων σχέσεων αλληλεγγύης και αλληλοβοηθείας, η οποία αποτελεί και τον κατ’ εξοχήν τρόπο ύπαρξης και ζωής.
Συγχρόνως να επαναπροσδιορίσουμε τον στόχο και τον σκοπό της ζωής. Να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς και να επανέλθουμε στις διαχρονικές και πατρογονικές μας ρίζες από τις οποίες θα αντλήσουμε πρότυπα ζωής και κοινωνίας», παροτρύνει.
Ως προς τις κενές θέσεις, ο 54χρονος κ. Διονύσιος Δ΄ (κατά κόσμον Δημήτριος Σιφναίος) εξελέγη χθες νέος Μητροπολίτης Ζακύνθου, καλύπτοντας τη θέση του κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος παραιτήθηκε οικειοθελώς, όπως είχε προαναγγείλει ότι θα έκανε όταν θα συμπλήρωνε το 72ο έτος της ηλικίας του. Επίσης, νέος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών ανεδείχθη ο αρχιμανδρίτης κ. Μάρκος Βασιλάκης. Τέλος, βοηθός Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ανεδείχθη ο αρχιμανδρίτης κ. Γαβριήλ Παπανικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου