Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ιαπωνία – Κίνα εκτοπίζουν το δολάριο στις συναλλαγές τους! | Defence-point.gr

Αποστολή με email Αποστολή με email |

Μπορεί οι Ιάπωνες να θεωρούνται γεωπολιτικοί σύμμαχοι των Αμερικανών, ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών στη διεθνή οικονομία τους οδήγησε να λάβουν μια απόφαση η οποία μόνο συμβατή δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Όπως έγινε γνωστό Ιαπωνία και Κίνα συμφώνησαν να διεξάγουν τις εμπορικές τους συναλλαγές οι οποίες ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, στα εθνικά τους νομίσματα, το γιεν και το γουάν! Πρακτικά, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την είσοδο του γουάν ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος, αφού όταν μιλάμε για Κίνα και Ιαπωνία μιλάμε για τις δυο μεγαλύτερες οικονομίες στην Ασία, με την Κίνα να είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας και τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών να ανέρχεται στα 340 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε εντελώς αιφνιδιαστικά χθες στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο με τον Ιάπωνα ομόλογό του Γιοσιχίκο Νόντα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα. Όπως ανακοινώθηκε, θα υπογραφεί μεταξύ των δυο χωρών συναλλαγματική συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει την άμεση μετατροπή των νομισμάτων τους χωρίς την παρεμβολή του δολαρίου, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις των δυο χωρών που θα εμπλέκονται σε εμπορικές συναλλαγές να μειώσουν το κόστος που κατέβαλλαν μέχρι σήμερα για την αγορά δολαρίων.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αναμφισβήτητα πλήγμα για το δολάριο προκαλώντας την ανησυχία του οικονομικού επιτελείου των ΗΠΑ. Όπως προαναφέρθηκε, η διεθνής οικονομική κρίση έχει μειώσει την αξιοπιστία τόσο του ευρώ όσο και του δολαρίου, άρα και την αξία τους ως αποθεματικά νομίσματα για τις μεγάλες χώρες του πλανήτη οι οποίες μειώνουν τα συναλλαγματικά διαθέσιμά τους στο αμερικανικό και το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Επί της ουσίας πρόκειται για μια εξέλιξη με παγκόσμια σημασία, η οποία επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι το βάρος του αποκαλούμενου ως «διεθνούς συστήματος»μετακινείται σταθερά από την περιοχή του Ατλαντικού στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου