Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Επιβάλλουν λιτότητα, μας πουλάνε όπλα

Με το πακέτο διάσωσης οι Ευρωπαίοι μας φόρτωσαν και οπλικά συστήματα 1 δισ. ευρώ

Τετάρτη, 07 Μαρτίου 12 , 16:19 , Ενημέρωση 18:07

Ενώ η Ελλάδα είχε μπει στη δίνη της δημοσιονομικής κρίσης και η ΕΕ ζητούσε σκληρά μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνέχιζαν να μας πιέζουν για αγορές οπλικών συστημάτων, που κατασκευάζονται από πολεμικές βιομηχανίες των χωρών τους. Οι πιέσεις εντάθηκαν όταν επρόκειτο να συμφωνηθεί το πρώτο πακέτο διάσωσης και πριν από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, τον περασμένο Οκτώβριο.
Στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων αποκάλυψε σήμερα η διαδικτυακή πύλη euobserver.com, Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κράτη- μέλη της ΕΕ πούλησαν στην Ελλάδα όπλα αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το πρώτο πακέτο διάσωσης, το 2010.
Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης». Παραθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ελλάδα ήταν η Γαλλία, με την οποία κλείσαμε συμφωνία αγοράς αεροσκαφών αξίας 794 εκατομμυρίων ευρώ.
Αναφέρει, επίσης, ότι η Ολλανδία και η Γερμανία, που εμφανίζονται «κήρυκες της λιτότητας», μας πούλησαν αυτή την περίοδο στρατιωτικό εξοπλισμό 90 εκατ. ευρώ, κυρίως ηλεκτρονικά συστήματα και οχήματα εδάφους.. Από την Ιταλία αγοράσαμε εξοπλισμό 52 εκατομμυρίων ευρώ και από την Ισπανία 33 εκα. ευρώ.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κάνει τεράστιες περικοπές για να εξοικονομήσει πόρους και να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση, παραμένει μία από τις χώρες με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό για αγορά όπλω,ν εξαιτίας των εντάσεων με την Τουρκία.
Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του πρώην υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Μπεγλίτη, στο Ρόιτερς το 2010, σύμφωνα με την οποία οι εταίροι της Ελλάδας δεν ασκούσαν πίεση στην Αθήνα να αγοράσει όπλα με αντάλλαγμα την έγκριση του πακέτου διάσωσης. «Αυτές οι μεγάλες αγορές όπλων πραγματοποιούνταν πάντοτε από αυτές τις χώρες. Αυτό δεν έχει να κάνει με την κρίση, δεν υπάρχει σχέση» είχε επισημάνει σχετικά ο Π. Μπεγλίτης.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, ένας συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, είχε δηλώσει στο Ρόιτερς ότι «κανείς δεν λέει ‘αγοράστε τον εξοπλισμό μας, διαφορετικά δεν θα προχωρήσουμε στη διάσωση’. Ωστόσο, υπονοείται ξεκάθαρα ότι θα είναι περισσότερο υποστηρικτικοί εάν το κάνουμε».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου