Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Η λιτότητα έριξε την κυβέρνηση της Ολλανδίας


Δημοσιεύθηκε: 09:05 - 23/04/12 | Τελ. Ενημ.: 14:48 - 23/04/12
Ο πρωθυπουργός Mark Rutte υπέβαλε την παραίτησή του στην Βασίλισα Βεατρίκη, κίνηση με την οποία ανοίγει ο δρόμος για εκλογές. Κατά την διάρκεια της ημέρας, ο κ. Rutte θα αποστείλει την επιστολή παραίτησης του υπουργικού συμβουλίου στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Η κρίση προέκυψε όταν το ακροδεξιό κόμμα του Geert Wilders αποφάσισε να αποσύρει τη στήριξή του προς την κυβέρνηση τονίζοντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας να σεβαστεί τους όρους των Βρυξελλών για έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, όπως επιβάλλει και το νέο δημοσιονομικό συμβόλαιο.

Η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να έχει πίστη στο ότι η χώρα θα καταφέρει συνεχίσει να αναζητά λύσεις στο πρόβλημα του πρϋπολογισμού, ενώ ο υπουργός οικονομικών De Jager υποστηρίζει ότι η χώρα είναι σε καλύτερη θέση από άλλες περιφερειακές οικονομίες και πως θα εξακολουθήσει να απαιτεί δημοσιονομική πειθαρχία. Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η χώρα του θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα της στο 3% το 2013 και πως θα αναζητήσει στήριξη από άλλα κόμματα.

Με την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ολλανδία, πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel χάνει έναν ακόμη στενό συνεργάτη και σύμμαχο, ενώ παράλληλα και ο Nicolas Sarkozy είναι πολύ πιθανόν να μην κερδίσει τις εκλογές στη Γαλλία.
Ο κ. Wilders έκανε λόγο για οργή του ολλανδικού λαού ενάντια στα μέτρα λιτότητας και τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει «να πληρώσουν οι Ολλανδοί πολίτες για τις παράλογες απαιτήσεις των Βρυξελλών». «Δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε τις επιταγές των Βρυξελλών. Δεν θέλουμε να ματώσουν οι συνταξιούχοι μας για τις διαταγές των Βρυξελλών», κατέληξε.

Πλέον, η συντηρητική κυβέρνηση του Mark Rutte ελέγχει μόνο το ένα τρίτο της βουλής. Εκτιμάται ότι θα συνεχίσει ως μεταβατική κυβέρνηση μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.

Ο ξένος Τύπος βρίθει δημοσιευμάτων ως προς την ειρωνεία της πτώσης της κυβέρνησης Rutte, η οποία άλλωστε ήταν από τους πιο σκληρούς υποστηρικτές της δημοσιονομικής λιτότητας για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης. Η επιβράδυνση της ολλανδικής οικονομίας, όμως, οδήγησε τη χώρα σε εκτίναξη του ελλείμματος, που προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί στο 4,3% του ΑΕΠ το 2013 αν δεν περάσει το πακέτο νέων μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου