Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Προγραμματική συμφωνία σε πέντε άξονες

Στη δημοσιότητα το κείμενο με τα σημεία σύγκλισης

NAFTEMPORIKI.GR Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012 19:29
Τελευταία Ενημέρωση : 24/06/2012 18:03
Επέκταση του επιδόματος ανεργίας, αύξηση του αφορολόγητου ορίου, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στους στόχους της κυβέρνησης, βάσει της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων.
Το κείμενο της συμφωνίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, περιλαμβάνει πέντε ενότητες και περιγράφει το πλαίσιο στο οποίο η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να κινηθεί σε ορίζοντα τετραετίας ώστε «ν’ αντιμετωπιστεί η κρίση» και «ν’ ανοίξει ο δρόμος προς την ανάπτυξη».
Ειδικότερα, οι πέντε άξονες στους οποίους υπήρξε σύγκλιση απόψεων και αποτελούν άμεσες πολιτικές προτεραιότητες είναι:
-Ζητήματα αναθεώρησης όρων της Δανειακής σύμβασης.
-Ζητήματα Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης, Κοινωνικής Προστασίας και πολιτικών που δεν συνδέονται με το Μνημόνιο.
-Αμεσες οικονομικές προτεραιότητες
- Συμφωνία για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στο κράτος/Μέτρα για Ασφάλεια και Παράνομη μετανάστευση.
- Ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής.
Πιο αναλυτικά σε ό,τι αφορά τα ζητήματα για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης έμφαση δίνεται στην ανάγκη παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τουλάχιστον δύο χρόνια, στην αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, έτσι ώστε το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα να συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, στην επέκταση του επιδόματος ανεργίας για ένα ακόμα χρόνο, αλλά και στην αποκατάσταση των αδικιών σε χαμηλοσυνταξιούχους, πολυτεκνικά επιδόματα κ.λπ, με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα.
Στο κείμενο γίνεται παράλληλα λόγος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορολογουμένων, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματός τους, για σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου, για μείωση φορολογικών συντελεστών στην εστίαση και στα αγροτικά εφόδια, για αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων και όλων των φόρων στα ακίνητα με ένα ενιαίο φόρο, ενώ προσπάθειες θα καταβληθούν για να πειστεί η τρόικα και να μην γίνουν απολύσεις στο δημόσιο.
Σε ότι αφορά σε θέματα αναπτυξιακής ανασυγκρότησης, έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση επενδυτικών πόρων με την απελευθέρωση των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στην αξιοποίηση, «και όχι εκποίηση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, αλλά και στη διεκδίκηση του μέγιστου δυνατού προϋπολογισμού για τη νεα ΚΑΠ
Σχετικά τέλος με τις άμεσες οικονομικές προτεραιότητες, που δεν χρειάζεται να μπουν στο τραπέζι της επαναδιαπραγμάτευσης, η συμφωνία των τριών προβλέπει ένα νέο φορολογικό σύστημα, ενώ έμφαση θα δοθεί στις αποκρατικοποιήσεις, στην κατάργηση και συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και φορέων, χωρίς όμως απολύσεις, και στην άμεση καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς.
Δριμεία κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Η προγραμματική συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το κείμενο συμφωνίας μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών επιβεβαιώνει το μνημονιακό προσανατολισμό της νέας κυβέρνησης, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα γενικόλογο κείμενο στα ουσιώδη και κοινωνικά επώδυνα θέματα, χωρίς χρονοδιάγραμμα, δεσμεύσεις και κόκκινες γραμμές.
Εκφράζει ακόμη την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μακροημερεύσει καθώς είναι πλέον φανερό ότι «η διατυμπανιζόμενη προεκλογική αναθεώρηση του μνημονίου για τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς προϋποθέτει την απαρέγκλιτη εφαρμογή του». Μάλιστα κάνει λόγο για κυβέρνηση μνημονιακής συνέχειας και καταλήγει υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί με συνέπεια και υπευθυνότητα στο πλάι της κοινωνίας.
Σε ανακοίνωσή του για την στάση της κυβέρνησης απέναντι στη τρόικα, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει όμηρο της απαρέγκλιτης εφαρμογής του μνημονίου χαρακτήρισε την κυβέρνηση.
Ακόμη τονίζει ότικάθε διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι εξαρχής υπονομευμένη και οι συζητήσεις με την τρόικα απλά «παρατείνουν το μαρτύριο της σταγόνας για το δοκιμαζόμενο λαό».
Τέλος υποστηρίζει ότι η αγνόηση του μηνύματος των τελευταίων εκλογών απέναντι στο μνημόνιο και τις πολιτικές λιτότητας, οδηγεί σε νέα αδιέξοδα τόσο τη χώρα μας, όσο και την ΕΕ στο σύνολό της.
«Οι γνωστοί συνέταιροι της εξουσίας Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλος, με τη νέα τους αριστερή μεταγραφή Φώτη Κουβέλη, επαναλαμβάνουν μετεκλογικά όσα έλεγαν προεκλογικά», σχολίασε ο Κ. Μαρκόπουλος, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Παρατήρησε επίσης ότι ενώ δίδονται υποσχέσεις και εκφράζονται προθέσεις, η κυβέρνηση «είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της τρόικας, η οποία σπεύδει τη Δευτέρα στην Αθήνα για να δώσει τις εντολές της».
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βλέπουμε το… τυράκι, αλλά ακόμα δεν είδαμε τη φάκα. Την περιμένουμε στις προγραμματικές δηλώσεις και στα πρώτα νομοσχέδια», κατέληξε ο κ. Μαρκόπουλος.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ χαρακτηρίζει ως «το μεγαλύτερο ψέμα της νέας συγκυβέρνησης» ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί, αφού όπως υποστηρίζει, «η στρατηγική της ΕΕ και των μεγάλων επιχειρηματιών που υπηρετεί είναι η δραστική μείωση του μέσου μισθού και η ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων».
Εκφράζει ακόμη την εκτίμηση ότι η όποια επιμήκυνση θα φορτώνει νέα δεινά στο λαό «και όχι ανακούφιση», ενώ, όπως επισημαίνει, δεν θα σταματήσει τη νέα χρεοκοπία». «Η επαναδιαπραγμάτευση των όρων των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης, που η συγκυβέρνηση εμφανίζει ότι θα γίνει για την ανακούφιση του λαού, είναι μια αναγκαστική προσαρμογή που επιβάλλει το βάθεμα της κρίσης στην Ελλάδα και την ευρωζώνη», προσθέτει.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα δεσμεύεται τέλος ότι θα φέρει στη Bουλή σχέδια νόμου «για την κατάργηση των μνημονίων, της δανειακής σύμβασης, καθώς και τροποποιήσεις για καίρια λαϊκά προβλήματα».
Την ανάγκη για σκληρές διεκδικήσεις υπογράμμισε ο ΛΑΟΣ σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα σχέδια της τρόικας.
Στη σχετική ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται ότι τα κόμματα της κυβέρνησης πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι «ευχολόγια και παρακλήσεις» δεν είναι η ενδεδειγμένη συνταγή απέναντι στην τρόϊκα και τα αφεντικά της.
«Χρειάζονται σκληρές διεκδικήσεις που τις ευνοούν οι επικρατούσες στο Νότο οικονομικές συνθήκες», καταλήγει. 

1 σχόλιο:

  1. Παρατηρηται ότι ουδέν αναφέρεται:
    - Στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ)
    - Στην διερεύνηση και τιμωρία των υπαιτίων της κατάστασης που βρεθήκαμε.
    - Στην ΑΟΖ
    - κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή