Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Αντιδράσεις για το κόψιμο της εκπομπής των Μ.Κατσίμη- Κ.Αρβανίτη στη ΝΕΤ


Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012 9:22 μμ

«Προέβησαν σε απαράδεκτους υπαινιγμούς»


Οι δημοσιογράφοι Κώστας Αρβανίτης και Μαριλένα Κατσίμη.
Οι δημοσιογράφοι Κώστας Αρβανίτης και Μαριλένα Κατσίμη.
Αθήνα: Το κόψιμο της εκπομπής της ΝΕΤ «Πρωινή Ενημέρωση», που παρουσίαζαν οι δημοσιογράφοι Κώστας Αρβανίτης και Μαριλένα Κατσίμη, αποφάσισε τη Δευτέρα η διοίκηση της ΕΡΤ.

Ο διάλογος των δύο δημοσιογράφων, το πρωί της Δευτέρας, είναι ο παρακάτω: 

Μ.Κατσίμη. ...Και βγήκαν και τα ιατροδικαστικά πορίσματα για τους 15 που συνελήφθησαν και έγραφε η Guardian και που ήθελε ο κ. Δένδιας να κάνει στην Guardian μήνυση.
 
Κ.Αρβανίτης. Δεν έκανε μήνυση;
 
Μ.Κατσίμη. Δεν έκανε γιατί τα πορίσματα δείχνουν ότι όντως είναι κακούργημα.
 
Κ.Αρβανίτης. Και θα παραιτηθεί τώρα;
 
Μ.Κατσίμη. Δε νομίζω ότι θα παραιτηθεί. Πάντως ήταν περίεργο το ότι ο κ. Δένδιας είπε -σαν να ήξερε τα πορίσματα, που αυτό κανονικά δε γίνεται- που από τη μία είναι καλό ότι δεν τα ήξερε τα πορίσματα, αλλά από την άλλη πώς πας και το λες αυτό;
 
Κ.Αρβανίτης. Και τώρα τι θα γίνει; Θα πει συγγνώμη;
 
Μ.Κατσίμη. Δεν ξέρω...
 
Κ.Αρβανίτης. Πω πω, δύσκολα για τον κ. Δένδια. Και είναι και κοντοχωριανός σου, είναι από την Κέρκυρα.
 
Μ.Κατσίμη. Και είναι και σοβαρός άνθρωπος έχω να πω. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΡΤ αναφέρεται: «Η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ σέβεται απολύτως τους κανόνες της ελευθεροτυπίας και το αποδεικνύει εμπράκτως στην καθημερινή παρουσίαση της επικαιρότητας και την προβολή όλων των απόψεων. 

» Όμως, δεν μπορεί να αποδεχτεί την καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

» Οι παρουσιαστές της σημερινής εκπομπής 'Πρωινή Ενημέρωση' της ΝΕΤ, κ. Κώστας Αρβανίτης και κυρία Μαριλένα Κατσίμη, προέβησαν σε απαράδεκτους υπαινιγμούς κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια, χωρίς μάλιστα να του δώσουν το δικαίωμα να εκφράσει τη δική του άποψη, ενώ με τα σχόλιά τους εμφανίστηκαν να προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης».

Κύκλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης διαβεβαίωναν ότι δεν υπήρξε η παραμικρή παρέμβαση στο περιεχόμενο της εκπομπής ή η παραμικρή απαίτηση για απόδοση ευθυνών ή λήψη μέτρων. «Το τι συνέβη αποτελεί καθαρά εσωτερικό ζήτημα της ΕΡΤ» ανέφεραν. 

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν πάντως ότι «με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα κριτικής το οποίο αναμφίβολα έχει κάθε δημοσιογράφος, εκφράζει την πικρία του για το γεγονός ότι κατά παράβαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν ζητήθηκε καν η άποψή του από τους συντελεστές της εκπομπής και αναπαράχθηκαν αβασάνιστα οι ισχυρισμοί συγκεκριμένης και μόνο εφημερίδας και συγκεκριμένου πολιτικού χώρου».

Αντιδράσεις κομμάτων

Η απόφαση της ΕΡΤ για το κόψιμο της εκπομπής προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητεί ανάκληση της απόφασης ή αλλιώς, όπως αναφέρει, εγείρεται θέμα παραίτησης της διοίκησης της ΕΡΤ.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Το σχέδιο μετατροπής της Δημόσιας Τηλεόρασης σε προπαγανδιστικό όργανο τρομοκράτησης και χειραγώγησης της μνημονιακής συγκυβέρνησης επιβεβαιώνεται καθημερινά. 

» Μετά τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα λογοκρισίας και περιθωριοποίησης των δημοσιογράφων που δεν συμμορφώνονται προς τα υποδείξεις, σήμερα το πρωί η διοίκηση της ΕΡΤ κατέλυσε και τα τελευταία προσχήματα. 

» Η απόφασή της για κόψιμο της εκπομπής του Κ. Αρβανίτη και της Μ. Κατσίμη 'Πρωινή Ενημέρωση' συνιστά στυγνή κομματική παρέμβαση στη δημόσια τηλεόραση. Η αναφορά των δημοσιογράφων στην υπόθεση του ξυλοδαρμού συλληφθέντων διαδηλωτών που αποκάλυψε η εφημερίδα Guardian και καλύπτει μέχρι σήμερα ο αρμόδιος υπουργός κ. Δένδιας φαίνεται να είναι η αφορμή για αυτήν την απόφαση, που ανασύρει μνήμες άλλων σκοτεινών εποχών. 

» Η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, όμως, δεν αποτελεί μαγαζάκι καμίας κυβέρνησης και κανενός υπουργού, αλλά ανήκει στον ελληνικό λαό. Αυτός έχει δικαίωμα στην ανεξάρτητη και αντικειμενική ενημέρωση, όσο κι αν αυτό δεν συμβαδίζει με τα συμφέροντα μιας κυβέρνησης που βουλιάζει καθημερινά στην ανυποληψία. Η απόφαση αυτή πρέπει άμεσα να ανακληθεί, αλλιώς εγείρεται θέμα παραίτησης της διοίκησης της ΕΡΤ».

Το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση της εκπροσώπου του, Φώφης Γεννηματά, σχολίασε: «Η απόφασή της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης της ΕΡΤ για κόψιμο της εκπομπής του Κ. Αρβανίτη και της Μ. Κατσίμη «Πρωινή Ενημέρωση», φέρνει στην επικαιρότητα το κυρίαρχο ζήτημα που δεν είναι άλλο από την ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης. Έχει ή δεν έχει δικαίωμα ένας δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης να ασκήσει κριτική σε Υπουργό ή στέλεχος αυτής της  Κυβέρνησης, μα και της κάθε Κυβέρνησης; Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι έχει.

»Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι για να μπορέσει να κερδίσει η δημόσια τηλεόραση τη θέση που της αξίζει θα πρέπει να στηριχτεί από την Πολιτεία. Η καλύτερη στήριξη δεν είναι άλλη από το να δείξουμε εμπιστοσύνη στους δημοσιογράφους, τα στελέχη και όλο το προσωπικό της δημόσιας τηλεόρασης. Ας απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της δημόσιας τηλεόρασης και του ραδιοφώνου».
Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει το κόψιμο της εκπομπής απαράδεκτη ενέργεια, «που προσβάλλει τη λειτουργική ανεξαρτησία του δημοσιογράφου».
«Η άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής είναι η στοιχειώδης οφειλόμενη πράξη εκ μέρους του τομέα ενημέρωσης και της Γενικής Διεύθυνσης της ΕΡΤ» καταλήγει η ΔΗΜΑΡ.
 
Σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τονίζουν: «Κατάλυση κάθε έννοιας της ανεξαρτησίας του Τύπου αποτελεί η απόφαση της γενικής διεύθυνσης της ΕΡΤ να 'κόψει' εν ψυχρώ την εκπομπή 'Πρωινή Ενημέρωση' με τον Κώστα Αρβανίτη και την Μαριλένα Κατσίμη. 

» Έπεσαν πλέον και τα τελευταία προσχήματα. Η κυβέρνηση θέλει την ΕΡΤ ως φερέφωνό της και τιμωρεί κάθε διαφορετική άποψη, γυρίζοντας την κρατική τηλεόραση στην δεκαετία του '80, όταν εξυπηρετούσε κομματικούς σκοπούς. 

» Η γενική διεύθυνση της ΕΡΤ οφείλει άμεσα να ανακαλέσει την απόφασή της και να συνειδητοποιήσει ότι η δημόσια τηλεόραση δεν είναι τσιφλίκι κανενός αλλά οφείλει να υπηρετεί την αντικειμενική ενημέρωση του ελληνικού λαού».
Αντίδραση υπήρξε και από την ΑΔΕΔΥ, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η ΑΔΕΔΥ με μεγάλη ανησυχία πληροφορήθηκε το 'κόψιμο' της εκπομπής 'Πρωινή Ενημέρωση' της ΝΕΤ, με τους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη, επειδή, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι συντελεστές της άσκησαν κριτική ή σχολίασαν θέσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης.
 
» Η ενέργεια αυτή που συγκυριακά ακολουθεί τη σύλληψη του Κ. Βαξεβάνη για τη δημοσιοποίηση της γνωστής λίστας Λαγκάρντ, ενισχύει τους φόβους μας ότι καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες λογοκρισίας, σε μια περίοδο που η χώρα δοκιμάζεται από τις μνημονιακές πολιτικές και έχει ανάγκη από την διαφύλαξη της ελευθεροτυπίας και την άσκηση του λειτουργήματος της έντιμης και ερευνητικής δημοσιογραφίας. 

» Η ΑΔΕΔΥ καταδικάζει την απαράδεκτη αυτή απόφαση και καλεί τόσο την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν όσο και τη διοίκηση της ΕΡΤ να ανακαλέσουν άμεσα αυτήν την απόφασή τους».
Ερωτηθείς τη Δευτέρα ο κ. Δένδιας αν πρόκειται να καταθέσει μήνυση κατά της βρετανικής εφημερίδας απάντησε ότι η υπόθεση εξετάζεται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Πηγή: news.in.gr


2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. χουντα με φουντα ..........
      τωρα ποιοι εχουν σειρα?

      ο δενδιας γιατι σιωπα ......
      δεν βρισκεται εντος ελλαδας ?

      απο την αλλα ουδεν κακο αμιγες καλου ...εχουμε δει πολυ ωραια ντοκυμαντερ!!!!

      επoνται αναμνησεις απο το ΓΟΥΕΜΠΛΕΥ!!!!! ΥΟU REMEMBER!!

      Διαγραφή