Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

«Ύποπτη» ερώτηση της ΔΗΜΑΡ για έργο της ΕΥΠ

Νοεμβρίου 20, 2012 6:28 ΜΜ In: Ρεπορτάζ-ειδήσεις | comment : 9
«Ύποπτη» ερώτηση σε «ύποπτη» χρονική συγκυρία ετοιμάζεται να κατατεθεί στη Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη, αναφορικά με ένα σκανδαλώδες έργο της ΕΥΠ, για το οποίο έχει σχηματιστεί δικογραφία και έχουν απαγγελθεί διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος στελεχών της ΕΥΠ.
Πρόκειται για το έργο «Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά τη Μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών» της ΕΥΠ, το οποίο στην πράξη αποδείχθηκε άχρηστο.
Το πρόγραμμα αυτό υποτίθεται ότι θα έμπαινε σε μία ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία θα μπορούσε ο κάθε πολίτης να μπει και να ενημερωθεί μέσω ενός ηλεκτρονικού χάρτη, για τυχόν ατυχήματα ή προβλήματα στο οδικό δίκτυο σε οποιοδήποτε σημείο της συνοριακής γραμμής της χώρας. Η πρώτη «παράβλεψη» στο έργο έγκειται στο ότι, για να ενημερωθεί ο ηλεκτρονικός χάρτης, ο οποίος θα βασιζόταν σε φωτογραφίες, θα έπρεπε κάποιος να καταχωρεί το οτιδήποτε συμβαίνει. Δηλαδή, κάποιος που θα περνούσε από το σημείο, θα έπρεπε να μπει και να ενημερώσει το χάρτη ότι στο συγκεκριμένο χιλιόμετρο του δρόμου, έχει σημειωθεί δυστύχημα! Παράλληλα, οι χάρτες αυτοί θα δημιουργούνταν από ένα σύνολο φωτογραφιών, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να «ζουμάρει» στο σημείο που επιθυμεί για να μπορεί να δει αν υπάρχει κάποιο ατύχημα ή αν είναι κλειστός ο δρόμος λόγω κακοκαιρίας. Για την ΕΥΠ το εν λόγω σύστημα υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε ως «μάτι» στη συνοριακή γραμμή, ώστε να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στα σύνορα της χώρας. Σύμφωνα λοιπόν, με το παραπάνω παράδειγμα, για να εντοπίσει την παραβίαση των συνόρων η ΕΥΠ, βασιζόμενη στο «υπερόπλο – γεωγραφικό σύστημα» θα έπρεπε οι λαθροδιακινητές ή οι έμποροι που θα εισήγαγαν στη χώρα ποσότητες ναρκωτικών, να μπουν στη σχετική ιστοσελίδα και να υποδείξουν από ποιο σημείο πέρασαν τα σύνορα ώστε στο μέλλον να ελέγχεται!
Ένα επιπλέον πρόβλημα του εν λόγω συστήματος, το οποίο δεν «πρόσεξαν» όταν υπέγραφαν τη σχετική σύμβαση στην ΕΥΠ, είναι ότι οι φωτογραφίες αποτελούν κάτι στατικό. Αν μία φωτογραφία π.χ στο Ρίο – Αντίρριο είχε τραβηχτεί πριν την κατασκευή της γέφυρας, μέσα στο πρόγραμμα της ΕΥΠ δε θα μπορούσε πλέον να δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες, καθώς θα έδειχνε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό από το σημερινό. Κατ’ αντιστοιχία, για να μπορεί η ΕΥΠ να δει τι συμβαίνει στα σύνορα ανά πάσα στιγμή, χρειάζεται βίντεο, να γεμίσει δηλαδή τη συνοριακή γραμμή με κάμερες και όχι μία παλιά φωτογραφία! Για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό το υπερσύγχρονο σύστημα, στο οποίο αφορούσε η σύμβαση της ΕΥΠ, η Υπηρεσία θα μπορούσε με λίγα λόγια να παρακολουθεί, σα να βλέπει πολλές φορές την ίδια αγαπημένη της κομεντί, τι συνέβαινε στα σύνορά μας μία δεδομένη χρονική στιγμή που τραβήχτηκε η φωτογραφία! Παράλληλα, η δημοσιοποίηση των χαρτών αυτών στο ίντερνετ, ακόμα και αν το σύστημα λειτουργούσε, όπως ισχυρίζονταν, θα αποτελούσε τεράστια απειλή για τη χώρα και μασημένη τροφή για κάθε «ενδιαφερόμενο», πέραν των πολιτών, καθώς ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να αντλήσει πληροφορίες για τα τρωτά σημεία της συνοριακής γραμμής.
Τα όσα περιέχει η απόρρητη έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που αποκάλυψε το HOT DOC στο τεύχος 10 αποτελούν κόλαφο. Το έργο παρακολούθησης όχι μόνο δε λειτούργησε ποτέ αλλά παραδόθηκε και στην ΕΥΠ, ημιτελές. Η ζημιά του ελληνικού δημοσίου ήταν δεδομένη, ενώ η έκθεση διαπίστωνε σωρεία κενών στη σύμβαση του έργου τα οποία καθιστούσαν το διαγωνισμό «σουρωτήρι».
Η υπόθεση έφτασε και στα χέρια της Δικαιοσύνης. Σε 13 στελέχη της ΕΥΠ απαγγέλθηκαν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα οι οποίες αφορούσαν απάτη σε βάρος του Δημοσίου.
Ωστόσο, παρά τις κακουργηματικές διώξεις των στελεχών της ΕΥΠ, πολλά από τα οποία ήταν υπόδικα και για άλλη υπόθεση, ο κ. Τσούκαλης ετοιμάζεται να καταθέσει ερώτηση αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του έργου, με το χρόνο της κατάθεσής της να χαρακτηρίζεται το λιγότερο ύποπτος. Τις μέρες αυτές γαλάζιοι υπάλληλοι θα καταλάβουν θέσεις σε κρίσιμα πόστα της ΕΥΠ. Επίσης αυτές τις μέρες αποφασίζει η Δικαιοσύνη για την υπόθεση κατασκοπείας στην οποία εμπλέκονται στελέχη της ΕΥΠ, τα οποία κατηγορούνται και για την προμήθεια του εν λόγω έργου.
Το γεγονός ότι το εν λόγω έργο ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο και ασκήθηκαν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα παραβλέπεται, ωσάν να πρόκειται για ένα έργο το οποίο πάση θυσία θα πρέπει να ολοκληρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου