Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Προειδοποίηση Σόιμπλε στο Λονδίνο

NAFTEMPORIKI.GR Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012 21:05



Προειδοποίηση στη Βρετανία να μην «εκβιάζει» τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθειά της να ανακτήσει εξουσίες από τις Βρυξέλλες, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
«Θέλουμε να κρατήσουμε τη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι να την ωθήσουμε εκτός Ε.Ε. ... αλλά θα πω επίσης, ότι αυτό δεν σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να μας εκβιάζει», παρατήρησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο που μπορεί να παρουσιάζει ο διάλογος στη Βρετανία σχετικά με την πιθανή διοργάνωση δημοψηφίσματος για την παραμονή -ή μη- της στην Ε.Ε., ο Σόιμπλε απάντησε πως η Ευρωπαϊκή Ένωσ χρειάζεται να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο. «Οι Βρετανοί φίλοι μας δεν είναι επικίνδυνοι», εκτίμησε, «αλλά ένα δημοψήφισμα θα προκαλούσε ανασφάλεια».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σε σύγκρουση θα ερχόταν με τους Βρετανούς μόνο για το ποδόσφαιρο, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει σε «περισσότερη δέσμευση στην Ευρώπη, όχι λιγότερη».
Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι υποστηρίζει ακόμα την παραμονή της χώρας του στην Ε.Ε., επεσήμανε ωστόσο πως δεν αποδέχεται το status quo και θέλει να υπάρξει μια «νέα συμφωνία» που θα επέτρεπε στο Λονδίνο να ανακτήσει κάποιες από τις εξουσίες που έχει εκχωρήσει στις Βρυξέλλες.
Μέχρι σήμερα πάντως, έχει αποφύγει να ταχθεί ανοικτά υπέρ της διοργάνωσης ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις πιέσεις που αντιμετωπίσει από το κόμμα του να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Το κλίμα βάρυνε ακόμα περισσότερο όταν ο Κάμερον αντιτάχθηκε στο νέο προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια, λέγοντας πως είναι απαράδεκτο να αυξάνονται οι δαπάνες της την ώρα που πολλές χώρες επιβάλλουν πολιτικές λιτότητας.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσίευσε ο Observer, το 56% των Βρετανών θα ψήφιζε υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. εάν τους δινόταν η ευκαιρία.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου