Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Der Spiegel: Βουτηγμένη στα σκάνδαλα και τη διαφθορά η Deutsche Bank


Posted date: Δεκεμβρίου 20, 2012 3:34 ΜΜ In: Ρεπορτάζ-Ειδήσεις | comment : 1

Μπορεί τα γερμανικά ΜΜΕ εδώ και τρία χρόνια περίπου να παρουσιάζουν την Ελλάδα ως το βασίλειο της διαφθοράς, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποτελεί αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Σε εκτενές αφιέρωμα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρεται στα σκάνδαλα που έχουν πλήξει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας: τη Deutsche Bank. «Η επιχείρηση ήταν αναμφίβολα μια επίδειξη δύναμης προς το πλέον εμβληματικό ίδρυμα της γερμανικής οικονομίας το οποίο αντιμετωπίστηκε ως εγκληματική συμμορία» υπογραμμίζει το Spiegel.
Τα ανώτερα στελέχη της τράπεζας εμπλέκονται σε υπόθεση η οποία αφορά συναλλαγές δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων του θερμοκηπίου και φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Όπως προκύπτει από την εισαγγελική έρευνα, η τράπεζα εκμεταλλεύτηκε τη μη φορολόγησης εντός της ευρωζώνης αδειών εκπομπής επικίνδυνων για την ατμόσφαιρα ρύπων. Τα στελέχη της, χρέωναν στους πελάτες τον ΦΠΑ, δίχως όμως να τον καταβάλλουν στα ομοσπονδιακά ταμεία. Με τα διαφυγόντα έσοδα του γερμανικού δημοσίου να ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια.
«Η τράπεζα κατηγορείται για φοροδιαφυγή αλλά και για αμέλεια καταγγελίας ξεπλύματος χρημάτων καθώς και για
παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης, με άλλα λόγια για κάθε άλλο παρά ασήμαντες υποθέσεις» σημειώνει το περιοδικό.
Πριν από μερικές μέρες οι αρχές εισέβαλλαν στην Τράπεζα και ξεσκόνισαν τα αρχεία που αφορούν τη συγκεκριμένη υπόθεση. Μια εικόνα διόλου κολακευτική για το πρεστίζ της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας. Ωστόσο η συγκεκριμένη υπόθεση διαφθοράς δεν είναι και η μοναδική.
Η Τράπεζα βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στο στόχαστρο των ομοσπονδιακών Αρχών των ΗΠΑ αλλά και της Γερμανίας για την εμπλοκή στη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Libor και πιθανότατα του αντίστοιχου επιτοκίου για το διατραπεζικό δανεισμό σε ευρώ (Euribor). Μια υπόθεση στην οποία εμπλέκονται και άλλα τραπεζικά ιδρύματα μεγάλου βεληνεκούς, όπως είχε αποκαλύψει σε παλιότερο τεύχος το HOT DOC. Οι ίδιες τράπεζες οι οποίες καλούνται να σώσουν την ελληνική οικονομία με τα γνωστά αποτελέσματα.
Επίσης, το περιοδικό κάνει αναφορά και στην υπόθεση της ψευδούς αναφοράς οικονομικών στοιχείων ύψους 12 δισ. δολαρίων την οποία έκαναν λόγο τρεις πρώην χρηματιστές της τράπεζας. Τα τρία πρώην στελέχη έχουν προσφύγει από το 2011 στην εποπτική Αρχή των αμερικανικών χρηματιστηρίων (SEC), κατηγορώντας τον μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό όμιλο της Γερμανίας ότι απέκρυψε τις ζημιές που κατέγραψε από την έκθεση στην αγορά παραγώγων προϊόντων το 2008 προκειμένου να αποφύγει την επαχθή διάσωση από την κυβέρνηση.
Δεκάδες ακόμα καταγγελίες έχουν καταθέσει πελάτες της τράπεζας για εξαπάτηση κατά την περίοδο της φούσκας των δομημένων χρηματοπιστωτικών προϊόντων που «έσκασε» το 2008. «Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν σε όλες τις περιπτώσεις τη λέξη «απάτη». Η τράπεζα κατηγορείται για παρουσίαση ψευδών στοιχείων, για εξαπάτηση και κλοπή με φόντο συναλλαγές στην αγορά ακινήτων που ίσως ανέρχονται σε δισεκατομμύρια. Είναι υπόλογη για εξαπάτηση των πελατών της με ίδιο όφελος και για κερδοσκοπία σε τέτοιο βαθμό και με τόσο ανήθικους τρόπους όσο κανένα άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα» συμπληρώνει το Spiegel.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου