Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2008

Τουρκία: Νέες συνομιλίες για λύση στο Κυπριακό

Συνάντηση Ταλάτ με Γκιουλ

Τουρκία: Νέες συνομιλίες για λύση στο Κυπριακό

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2008 07:00

«Προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο» δήλωσε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά τις συνομιλίες που είχε στην Άγκυρα με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ.

«ΣΗΜΑΔΙΑΚΕΣ» θα είναι οι πρωτοβουλίες που θα εκδηλωθούν για τη λύση του Κυπριακού, μετά τις εκλογές στην Κύπρο, δήλωσε χθες-από την Άγκυρα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη- ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ είπε ότι το Κυπριακό θα αποτελέσει σημαντικό μέρος της συνομιλίας που θα έχει προσεχώς με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν.

Ειδικότερα, ο Γκιούλ ανακοίνωσε ότι κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, στις 7-11 Ιανουαρίου- κατά την οποία θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό πρόεδρο-θα ζητήσει από τον γενικό γραμματέα να επανενεργοποιήσει την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο.

«Οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, μετά τις εκλογές στην ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι σημαδιακές, θα μπορούσαν να μετατραπούν και σε ένα σχέδιο συνολικής λύσης, αλλά και αν αποτύχει θα μπορεί να είναι αφορμή για νέους τρόπους αντιμετώπισης του θέματος», είπε ο Ταλάτ. «Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο».

Απ' την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η «ΤΔΒΚ» έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, και ζήτησε από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να τηρήσουν τα όσα υποσχέθηκαν», εκφράζοντας την ελπίδα για την κατάργηση όλων των κυρώσεων και αποκλεισμών που ισχύουν σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. Υποστήριξε ακόμη πως σε περίπτωση μόνιμης λύσης του θέματος, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος «θα αποτελούν το τρίγωνο ειρήνης, προόδου και ευημερίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ανατολικής Μεσογείου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου