Τρίτη 8 Απριλίου 2008

ΝΤΟΠΙΝ, ΚΡΑΤΟΣ, ΣΕΓΑΣ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Τις τελευταίες μέρες κυριαρχεί στην ειδησεογραφία το θέμα του ντόπιν της ομάδας άρσεως βαρών.

Επειδή είμαι ένθερμος θιασώτης της κρατικής οντότητας, ως επιτελικού, συντονιστικού και ελεγκτικού μηχανισμού, επισημαίνω ότι δεν άκουσαν να συνδυάζεται το πρόσφατο επεισόδιο ντόπιν με την περίπτωση Κεντέρη-Θάνου.

Εκτιμώ ότι με αφορμή την περίπτωση Κεντέρη-Θάνου θα έπρεπε η πολιτεία να θωρακίσει νομοθετικά, και αν θέλετε ακόμα και γραφειοκρατικά, τον τομέα αυτό ώστε να είναι αδύνατη η οποιαδήποτε ανεξέλεγκτη διακίνηση «συμπληρωμάτων διατροφής».

Αλλά το κράτος απουσίαζε και απ' ότι γνωρίζω στην περίπτωση Κεντέρη-Θάνου δεν έπεσαν κεφάλια, όχι μόνον σ’ αυτούς τους ιδίους αλλά και στο αθλητικό-επαγγελματικό τους περιβάλλον, εν ονόματι της ανοχής και της ασυδοσίας. Μήπως αυτό συνιστά συνενοχή των αρμοδίων;

Εν πάση περιπτώσει το κράτος λειτουργεί όπως λειτουργεί, ο ΣΕΓΑΣ λειτουργεί όπως λειτουργεί, η καθ’ ύλην αρμοδία Ομοσπονδία, που είναι πιο κοντά συναισθηματικά στους αθλητές, ως επιτελικόν όργανον, προκειμένου να διασφαλίσει τα μέχρι τούδε επιτεύγματα των αθλητών της άρσεως βαρών δεν σκέφτηκε ότι θα πρέπει να λάβει όλα εκείνα τα αναγκαία και ικανά μέτρα ώστε να περιφρουρήσει, αφενός μεν αυτά τα παιδιά από τυχόν ανεξέλεγκτο λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, αφετέρου δε την από μακρού αποκτηθείσα φήμη;

Μετά από τα προηγηθέντα ερωτήματα, για τα οποία δεν αναζητώ απαντήσεις, εκτιμώ ότι τα πάντα δεν λειτουργούν επιπόλαια, αλλά λειτουργούν ως όχημα προσπορισμού ιδιοτελούς κέρδους, έναντι οποιουδήποτε κόστους.

3 σχόλια:

  1. Σχετικά με τη ντόπα με τη δικαιολογία made in China θα σας έλεγα μια παλιά
    ιστορία με ένα έμπορο . Όταν έμπαινε καλός πελάτης άρχιζε τα καλωσορίσματα και
    στο τέλος ρώταγε αν θέλει καφέ. Στη συνέχεια τηλεφωνούσε στο καφετζή και παράγγελνε
    ¨ένα καφέ΅ . Αν ο πελάτης ήταν παρακατιανός η υποδοχή ήταν πάντα το ίδιο εγκάρδια
    αλλά παράγγελνε ένα καφεδάκι που βεβαίως δεν ερχόταν ποτέ.
    Φαίνεται λοιπόν ότι στη κίνα έχουμε συμπληρώματα διατροφής και συμπληρωματακια.
    Και προορίζονται τα μεν για έλεγχο τα δε χρήση. Το σέρβις περιλαμβάνει και λαθάκια αν κάτι πάει στραβά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποιος φίλος μου τηλεφώνησε και μου είπε το ακόλουθο εξωφρενικό.
    Όταν ένα παιδί πάει και εγγράφεται σε κάποιο γυμναστικό σύλλογο και εφόσον στην πορεία δείξει ξεχωριστά προσόντα, τότε τον εντάσσουν στο πρόγραμμα του πρωταθλητισμού και του πάνε στο σπίτι ένα μπουγέλο με συμπληρώματα διατροφής.
    Δεν σχολιάζω του τι πρέπει να κάνει η οικογένεια του νέου, εν δυνάμει πρωταθλητού, αλλά εστιάζομαι στο ιδιοτελές κερδοφόρο στοιχείο της όλης υπόθεσης.
    Δεν υπάρχει έλεγχος πουθενά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έλαβα τα ακόλουθα μυνήματα στα οποία απάντησα κατά το δοκούν.
    Εκτιμώ ότι με τρεις λέξεις σχολίασα το όλο θέμα στα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ & ΕΠΙΚΑΙΡΑ [http://sotsot36.blogspot.com/2008/04/blog-post_07.html].
    Τώρα του τι κουβεντιάστηκε στο ... καφενείο της Βουλής είναι άλλο θέμα και για άλλες καταναλώσεις. Αυτό το ... θέατρο το έχουμε δει πολλές φορές.
    Αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Και εφόσον δεν υπήρξε αποτέλεσμα, εμμέσως πλην σαφώς ο κ. ΔΚ μας καταδεικνύει την αναποτελεσματικότητα της νομοθετικής εξουσίας (μήπως την υπονομεύει τώρα που είναι εκτός νυμφώνος;) ή υπονοεί ότι σκόπιμα δημιουργείται το περιβάλλον της αναμπουμπούλας για να χαρούν οι ιδοτελείς λύκοι, εις βάρος της υγείας αυτών των παιδιών και της εθνικής μας αξιοπρέπειας.
    ΣΓΣ

    2008/4/10 Aleyromageiros Demetre
    ----- Original Message -----
    From: dimitrios konstantaras
    To:Sent: Wednesday, April 09, 2008 2:01 PM
    Subject: Ντόπινγκ

    ΥΠΟΘΕΣΗ Ντόπινγκ στην Άρση Βαρών

    Ο εισαγγελέας ξεκίνησε να ξετυλίγει το κουβάρι. Θα φτάσει ως την αρχή;
    Όλη η Ελλάδα είναι συγκλονισμένη από το τελευταίο σκάνδαλο ντόπινγκ στον αθλητισμό. Στην Άρση Βαρών. Όλοι κοιτάζουν αριστερά και δεξιά απορημένοι και έκπληκτοι. Ουδείς γνώριζε, ουδείς είχε ποτέ καταλάβει ο, τιδήποτε, ουδείς ήταν υποψιασμένος, ουδείς παραδέχεται κάποια- έστω- ενοχή, ουδείς είχε ποτέ αντιληφθεί συγκάλυψη, ουδείς δέχεται ότι θα ήταν δυνατόν να δοθούν στους αθλητές παράνομα και επικίνδυνα «σκευάσματα»… όλοι αθώες περιστερές.
    Παρακαλώ τους επισκέπτες και τους χρήστες του www.konstandaras.gr να «κλικάρουν» στο λήμμα «Βουλή», στη συνέχεια στις «Επιτροπές» και τέλος, στην « Διακομματική Επιτροπή για τη Διαμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Εγγυήσεων Διαφάνειας στον Αθλητισμό όπως είχε ονομαστεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Ντόπινγκ.
    Δεν θα βρούν το τελικό πόρισμα που είναι πολύ μεγάλο και δεν μας δόθηκε ποτέ σε ηλεκτρονική μορφή ώστε να το συμπεριλάβω, θα βρούν όμως τα πάντα για τις συνεδριάσεις και την προσωπική μου Έκθεση.
    Θα μπορέσουν δηλαδή να σχηματίσουν προσωπική άποψη για το τι έγινε.
    Και τι ΔΕΝ έγινε.

    Δημήτρης Κωνσταντάρας

    20080409 Πως ντοπάρονται οι αθλητές/
    Από τον Παντελή Οικονόμου, εκπρόσωπο των ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ( αριστερή πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ) έγινε η ακόλουθη δήλωση για την νέα υπόθεση ντόπινγκ η οποία ήλθε στο φως της δημοσιότητας :

    Εφ όσον ο αθλητισμός παύει να θεωρείται κοινωνικό αγαθό και εκφυλίζεται σε εμπορικό προϊόν, είναι αναπόφευκτο να μαστίζεται από την κατευθυνόμενη βία, τον τζόγο και το ντόπινγκ. Με αποτέλεσμα να νοθεύονται τα αγωνιστικά του αποτελέσματα. Ασφαλώς το δίλημμα «επαγγελματισμός» ή «ερασιτεχνισμός» είναι ξεπερασμένο. Είναι όμως επί τάπητος - περισσότερο από ποτέ άλλοτε - το δίλημμα «κοινωνικό αγαθό» ή «εμπορικό προϊόν».

    Το θέμα συνεπώς δεν εξαντλείται στην παραβατική συμπεριφορά αθλητών. Νέων ανθρώπων γαλουχημένων με το όνειρο της προσωπικής καταξίωσης, οικονομικής και κοινωνικής, από διοικητικούς παράγοντες οι οποίοι τους εξωθούν στην παρανομία. Η ουσία του θέματος βρίσκεται στην νοοτροπία η οποία έχει επικρατήσει και έχουμε χρέος να ανατρέψουμε, εαν δεν θέλουμε να είμαστε συνένοχοι με την παθητικότητά μας.

    Είναι επιτακτική η ανάγκη ενός κώδικα αρχών για τον αθλητισμό, ο οποίος να διδάσκεται στα σχολεία και να εφοδιάζει τα παιδιά με έννοιες όπως η αγωνιστικότητα, η εντιμότητα και η ευθύνη. Και, εκ παραλλήλου, είναι απολύτως αναγκαίο, να επανέλθει το πνεύμα του Ολυμπισμού στην αρχική του βάση ώστε να ενσωματωθεί στον κοινό πολιτισμικό μας τόπο. Έτσι θα αποτρέπονταν και η βάναυση υπονόμευση του από συμπεριφορές όπως η πρόσφατη κακομεταχείριση του συμβόλου της ολυμπιακής φλόγας για εξωαθλητικούς λόγους. Οι θεματοφύλακες της οποίας έχουν προ πολλού εστιάσει το ενδιαφέρον, κατά απόλυτη προτεραιότητα, στην εμπορική εκμετάλλευση των αγώνων.

    Όπως έχουν τα πράγματα, θα είχε σημασία, αλλά και πολλαπλές θετικές επιπτώσεις, να διεκδικήσουμε και, τελικά, να αναλάβουμε την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 με πρώτο - μεταξύ άλλων - σκοπό την προβολή των αρχών οι οποίες θα πρέπει να διέπουν το κοινωνικό αγαθό «Αθλητισμός». Ως ένδειξη σεβασμού στις παραδόσεις μας, αλλά και ως παρακαταθήκη για τους νέους ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή