Τρίτη 15 Απριλίου 2008

«Θερμό» επεισόδιο στην Αθήνα με Σκοπιανό διπλωμάτη

20080415 Αμερικανική υποστήριξη στον Σκοπιανό διπλωμάτη. Ο Τ. Κάτριμαν αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία»

Του Δήμου Βερρύκιου
Θερμό διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε χτες για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων μεταξύ του Μπ. Χατζίνσκι επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Αθήνα και του Γ. Κουμουτσάκου εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια Συνεδρίου για τη «Διπλωματία και την Άμυνα» που έκανε το ομώνυμο περιοδικό στην Σχολή Ικάρων.
Στην κόντρα παρενέβη και ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας, ο οποίος αποκαλώντας διαρκώς τα Σκόπια ως «Μακεδονία», εμμέσως πλην σαφώς, πήρε το μέρος του Σκοπιανού πρέσβη.
Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίσθηκε από την πρώτη στιγμή που ο Μπ. Χατζίνσκι ανέβηκε στο βήμα του Συνεδρίου.
Κραδαίνοντας την πρόσκληση που είχε λάβει από τους διοργανωτές του Συνεδρίου και όπου τα Σκόπια αναγράφονταν ως ΠΔΓΜ. Αρχικά μιλώντας εις την αγγλική παρουσία δεκάδων άλλων πρέσβεων είπε με αυστηρό ύφος:
«Δεν αποδέχομαι προσκλήσεις που η χώρα μου δεν αναγράφεται με τη σωστή ονομασία της. Αυτό είναι ένα ακόμη δείγμα υποτίμησης και ταπείνωσης».
παρέμβαση
Αμέσως παρενέβη ο Γ. Κουμουτσάκος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και απαντώντας στον Σκοπιανό πρέσβη του επέστρεψε τον χαρακτηρισμό περί «ταπείνωσης» λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει να ταπεινώσει κανέναν ωστόσο δεν ανέχεται και δεν επιτρέπει σε κανέναν να ταπεινώνει 2 εκατομμύρια Μακεδόνες της Βορείου Ελλάδας.
Μάλιστα ο Γ. Κουμουτσάκος προχώρησε ακόμη παραπέρα λέγοντας στον Μπ. Χατζίνσκι: «Πώς μπορείτε να μιλάτε εσείς για ταπείνωση όταν στους στρατιωτικούς χάρτες σας τα Σκόπια φθάνουν μέχρι τη Λάρισα».
Ο Μπ. Χατζίνσκι που κατά το παρελθόν έχει διατελέσει και υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας των Σκοπίων επανήλθε δριμύτερος εμμένοντας στην άποψή του περί ταπείνωσης.
Αυτή την φορά μιλώντας σε άπταιστα ελληνικά αναφώνησε : «Με έχετε εδώ και με ταπεινώνετε» επικαλούμενος την φράση «Μετά το Βουκουρέστι δάκρυα για το Σκοπιανό» που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια προβολής DVD στην έναρξη του Συνεδρίου.
Στο Συνέδριο ειδική αναφορά στο Σκοπιανό είχε κάνει νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη επισημαίνοντας ότι «ειλικρινείς σχέσεις συνεργασίας δεν νοούνται χωρίς σχέσεις καλής γειτονίας» και η θέση αυτή έγινε και συμμαχική θέση στο Βουκουρέστι.
Η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το ζητούμενο είναι οι δυο χώρες να «χτίσουν σχέσεις μέλλοντος» και να αναζητηθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας «στη βάση γεωγραφικού προσδιορισμού που θα ισχύει έναντι όλων».
Εμμέσως πλην σαφώς στήριξη στον Σκοπιανό πρέσβη παρείχε ο κ. Τ. Κάτριμαν «Νούμερο 2» της αμερικανικής πρεσβείας, ο οποίος αποκαλώντας διαρκώς τα Σκόπια ως «Μακεδονία» είπε ότι «δεν θυμώσαμε αλλά στενοχωρηθήκαμε» για την μη ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ!
Κόσοβο
Σε ό,τι αφορά στο Κόσοβο η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι έχει δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα, προσθέτοντας ότι το «θέμα της αναγνώρισής του μας προβληματίζει» και αυτό που προέχει είναι να ενισχύσει το Κόσοβο τους δημοκρατικούς θεσμούς και να διατηρήσει την πολυπολιτισμικότητά του.
Από την πλευρά του ο κ. Κάντριμαν δήλωσε για το Κόσοβο ότι... σέβεται την απόφαση της Ελλάδας να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του, προσθέτοντας με νόημα ότι η πλειοψηφία των χωρών το έχει κάνει «καθώς η εναλλακτική επιλογή του να μη γίνει τίποτα, θα οδηγούσε σε αστάθεια...».
Νέα προειδοποίηση από την Ντ. Μπακογιάννη
Νέα σαφή προειδοποίηση προς την ΠΓΔΜ ότι όσο παραμένει ξένη προς τις αξίες εκείνες που αποτελούν κεκτημένο στην Ενωμένη Ευρώπη, όπως η κατανόηση, η συνδιαλλαγή και η ανάγκη συμβιβασμού, τόσο θα μένει μακριά από την ευρωπαϊκή και την ευρωατλαντική οικογένεια, απηύθυνε η Ντόρα Μπακογιάννη, επαναβεβαιώνοντας, ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ.
«Στόχος είναι να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό σε μια λύση στη βάση μιας ουσιαστικά σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών και εξήγησε πως επιδιώκεται μια λύση «συνολικά βιώσιμη και λειτουργική, χωρίς νικητές και ηττημένους».
Ευαισθησία
Απευθυνόμενη χθες βράδυ στα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας της Βορείου Ελλάδος - και έχοντας κατά νου την ευαισθησία που διακρίνει τους βορειοελλαδίτες στην υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ- η Ντόρα Μπακογιάννη υιοθέτησε... διπλωματικούς ελιγμούς για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ακροατηρίου της σε σχέση με την ασκούμενη πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών.
«Εσείς οι Ελληνες της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και της υπόλοιπης Β. Ελλάδος, είστε οι πρώτοι που βιώνουν τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα της περιοχής μας στην καθημερινότητά τους», ανέφερε, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη πτυχή της ομιλίας της, για να προσθέσει αμέσως μετά -με ένα μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες εκτός κι εντός συνόρων- ότι «εδώ γίνεται σαφέστερο από οπουδήποτε αλλού πόσο αυτή η άμεση γειτνίαση επιβάλλει να προσαρμοσθείς κι εσύ, να αλλάξεις και το δικό σου βηματισμό.
Εδώ γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να συνεννοηθείς με το γείτονά σου. Να συζητήσεις μαζί του το γεγονός ότι ο δικός του ρύπος στο δικό του ποτάμι, είναι ο ίδιος ρύπος που θα μολύνει τη δική σου θάλασσα.
Εσείς συχνότερα από κάθε άλλον, μοιράζεστε με το γείτονα με τον οποίο συναλλάσσεστε την ανάγκη για μία θεώρηση στο διαβατήριό του, μια τακτική αγωνία γι αυτόν και μια εύλογη αμφιβολία για εσάς».

ΣΧΟΛΙΑ ΣΓΣ
Εκτιμώ ότι πέραν των όσων είπαν η Μπακογιαννη και ο Κουμουτσάκος θα έπρεπε να τονιστούν τα ακόλουθα:
1. Η δόκιμος ονομασία του ΟΗΕ είναι FYROM και όποιος χρησιμοποιεί άλλη ονομασία εκτός διπλωματικής δεοντολογίας και ευπρέπειας.
2. Σχεδόν το σύνολον του πληθυσμού της FYROM είναι οικειοθελώς εκπατρισθέντες, από την Ελλάδα, κομμουνιστές από το 1936 μέχρι το 1949 που έληξε ο ανταρτοπόλεμος (χρησιμοποιώ τον όρο ΑΝΤΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟ και όχι, τον πολιτικώς ορθόν, ΕΜΦΥΛΙΟΣ, επειδή σήμερα οι στελεχώσαντες τον ΔΣ, κομπάζοντες στις Τ/Ο χρησιμοποιούν τους όρους «αντάρτης» και «αντάρτικο».
3. Και αν ήθελαν να το προχωρούσαν, ακόμα περισσότερο, να τους εγένετο πρότασης ενώσεως με την Ελλάδα. Έτσι θα αποκτούσαν αυτοδικαίως το περιπόθητο γι’ αυτούς όνομα Μακεδόνες, θα έμπαινα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

1 σχόλιο:

  1. Να τη γράφει και η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=88097808

    ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΥ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Μας τα 'ψαλε για το όνομα ως καλεσμένος!

    Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ

    Περίσσευμα θράσους και προκλήσεων είχε η χθεσινή ομιλία του επικεφαλής
    της διπλωματικής αντιπροσωπείας της FYROM, Μπλάκογια Χατζίσκι στο
    συνέδριο, που οργάνωσε το περιοδικό «Διπλωματία» στο αμφιθέατρο της
    Σχολής Ικάρων στο στρατόπεδο του Τατοΐου.

    Ο επιτετραμμένος τής FYROM ξεκίνησε με επίθεση κατά των διοργανωτών
    του περιοδικού, καθώς στην πρόσκλησή του αναγραφόταν το όνομα FYROM.
    Οπως είπε: «Ποτέ δεν αρνήθηκα πρόκληση με το προσωρινό όνομα, παρά την
    προσβλητική του φύση και δεν δέχτηκα ποτέ πρόσκληση με το ακρώνυμο
    FYROM, το οποίο είναι ακόμα πιο προσβλητικό και άνευ νοήματος... Για
    το λόγο αυτό, εάν το θέμα του σημερινού συνεδρίου δεν ήταν τόσο
    σημαντικό και η στιγμή τόσο κρίσιμη για το μέλλον των Βαλκανίων και
    της χώρας μου, δεν θα συμμετείχα σε αυτή τη συζήτηση».

    Στη συνέχεια, κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την Ελλάδα, ότι η πολιτική
    της μέχρι σήμερα διακρίνεται για «οξείς εθνικισμούς», καλλιεργεί
    «αμοιβαίες αρνήσεις» και «ευτελισμούς», καθώς και ότι ο γεωγραφικός
    προσδιορισμός του ονόματος απαιτεί από το λαό του να δεχτεί την αλλαγή
    του Συντάγματος και να παραιτηθεί της εθνικής του ταυτότητας, που
    μπορεί να αποσταθεροποιήσει εσωτερικά τη χώρα και κατά συνέπεια να
    επεκταθεί σε όλη την περιοχή...

    Η απάντηση στον «πρεσβευτή», όπως αυτοχαρακτηρίστηκε, δόθηκε από τον
    εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκο, ο οποίος στη
    δευτερολογία του τόνισε, μεταξύ άλλων:

    «Η Ελλάδα ακολούθησε αυτή τη στάση στο Βουκουρέστι, όχι για να
    κρατήσει έξω από το ΝΑΤΟ τη γειτονική χώρα, αλλά για να λειτουργήσει
    ως καταλύτης, που θα μετακινούσε μια συγκεκριμένη αδιάλλακτη στάση,
    που δεν επέτρεψε σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ να
    καταλήξει σε αποτέλεσμα. Ελπίζουμε, είπε, ότι μπορεί να ανατραπεί προς
    όφελος όλων με μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση, μια πραγματική λύση, και
    όχι μια πρόφαση λύσης, που θα αφήνει πάλι χώρο για να κυκλοφορούν σε
    στρατιωτικές ακαδημίες, χάρτες, που δείχνουν μια περιοχή με ένα όνομα,
    το όνομα Μακεδονία, που ξεκινά από το έδαφος της γειτονικής χώρας και
    φτάνει μέχρι τη Χαλκιδική».

    Προκλητικός ήταν όμως και ο δεύτερος της αμερικανικής πρεσβείας στην
    Αθήνα, κ. Κάντριμαν, που στην ομιλία του ανέφερε τρεις φορές τα Σκόπια
    ως Μακεδονία, ενώ, όπως είπε, η κυβέρνησή του στεναχωρήθηκε, που δεν
    πέρασαν οι θέσεις της, αλλά... δεν μας κρατάνε κακία!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/04/2008

    ΑπάντησηΔιαγραφή