Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Ρεκόρ συλλήψεων blogger to 2007

Πιο πολλοί blogger από ποτέ συνελήφθησαν το 2007 για κριτική ενάντια στην κυβέρνηση σε διάφορες χώρες στον κόσμο.

Από το 2003 μέχρι σήμερα συνολικά 64 πολίτες έχουν συλληφθεί επειδή δημοσίευσαν τις απόψεις τους σε ένα blog σύμφωνα με ετήσια αναφορά του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Το 2007, 3 φορές περισσότεροι blogger συνελήφθησαν για τις πολιτικές τους απόψεις σε σχέση με το 2006.

Περισσότερες από τις μισές συλλήψεις έγιναν στην Κίνα, την Αίγυπτο και το Ιράν, χώρες που καταπατούν την ελευθερία της έκφρασης.

Σύμφωνα με την αναφορά World Information Access (WIA), οι περισσότεροι από τους πολίτες, αφού συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Οι συλληφθέντες είχαν μιλήσει δημόσια για θέματα διαφθοράς, καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ είχαν ασκήσει κριτική στα πολιτικά κόμματα που κυβερνούν στη χώρα όπου συνελήφθησαν.

Η αύξηση των συλλήψεων blogger δείχνουν ότι τα blog παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή, ιδίως σε περιόδους εκλογών ή μεγάλων κοινωνικών αντιδράσεων.

Η μέση φυλάκιση ενός blogger ήταν 15 μήνες ενώ η μεγαλύτερη ποινή 8 χρόνια.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της αναφοράς, το 2008 υπολογίζεται ότι θα συλληφθούν πάνω από 36 blogger παγκοσμίως για δύο κυρίως λόγους: το blogging γίνεται όλο και πιο δημοφιλές και θα διεξαχθούν εκλογές σε Κίνα, Πακιστάν, Ιράν και ΗΠΑ.

Σ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου