Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Δίκτυο οπτικών ινών 3 δισ.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η τόσο σημαντική υποδομή θα προχωρήσει … ασκανδάλιστη.

ΣΓΣ

Δίκτυο οπτικών ινών 3 δισ.

Ένα μεγάλο βήμα για να βρεθεί η Ελλάδα στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών αρχικού προϋπολογισμού 3 δισ. ευρώ. Με το δίκτυο αυτό νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα συνδεθούν στο Internet με εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες, ενώ θα γίνει δυνατή η παροχή νέων υπηρεσιών όπως η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας κ.ά.

"Η" 31/7

Του Δημήτρη Μαλλά

dmallas@hol.gr

Tον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του φιλόδοξου έργου για την ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών που θα συνδέσει μέχρι 2 εκατ. ελληνικά νοικοκυριά σε υψηλές ταχύτητες στο Διαδίκτυο και σε νέες, καινοτόμες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Tο μοντέλο που θα ακολουθηθεί, όπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη και του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κωστή Χατζηδάκη, θα πλησιάζει αυτό των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔIT).

Ανακοινώσεις

Αναφορικά με τον τρόπο υλοποίησης και χρηματοδότησης του εξαιρετικού φιλόδοξου έργου, αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος Αυγούστου.

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η κρατική χρηματοδότηση θα καλύπτει περίπου το 1/3 της επένδυσης που θα κάνει η εταιρεία ή η κοινοπραξία που θα αναλάβει την υλοποίηση.

Μέσα στον επόμενο μήνα, θα πρέπει να βρεθεί και το ακριβές μοντέλο της χρηματοδότησης, δεδομένου ότι τα περιθώρια που υπάρχουν είναι αρκετά μικρά, ενώ είναι απαραίτητη και η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ευρώπη

Σημειωτέον πως η Κομισιόν τάσσεται υπέρ της υλοποίησης τέτοιου είδους έργων, καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει ανταγωνιστική στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προς το παρόν, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα είναι μόνο μία η εταιρεία (ή η κοινοπραξία) που θα «απλώσει» οπτική ίνα σε όλη την Ελλάδα, καθώς μελετάται η περίπτωση να χωριστεί η χώρα σε δύο ή τρεις τομείς (ανάλογα με την πυκνότητα του πληθυσμού) προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία υλοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο τμήμα του έργου δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από το 2012 - 2013 και αρχικά θα καλυφθούν οι περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σκοτεινή ίνα

Δημιουργία μόνο των υποδομών σε οπτικές ίνες, που θεωρούνται η επόμενη γενιά των τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Ουσιαστικά, θα παραδώσει ένα δίκτυο «σκοτεινών» οπτικών ινών (dark fiber), το οποίο για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για την παροχή υπηρεσιών θα πρέπει να «φωτιστεί». Αυτό θα γίνει από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που θα ενδιαφερθούν να εκμεταλλευτούν τις συγκεκριμένες υποδομές και θα κληθούν να πληρώσουν ένα σχετικά χαμηλό -όπως αναμένεται- τίμημα.

H υλοποίηση ενός τέτοιου δικτύου οπτικών ινών, εφόσον γίνει σωστά, αναμένεται να βοηθήσει στην προσπάθεια της χώρας να ανατρέψει την υφιστάμενη κατάσταση της υστέρησης που παρατηρείται στο Διαδίκτυο και τις ευρυζωνικές συνδέσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους

Tο έργο των οπτικών ινών σε 2 εκατ. νοικοκυριά της Ελλάδας αναμένεται να προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον πολλών ελληνικών αλλά και ξένων επιχειρηματικών ομίλων, δεδομένου ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα του είδους στην Ευρώπη.

Στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται όσο κατασκευαστικές εταιρείες όσο και τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σημειωτέον, πάντως, ότι θα επιδιωχθεί να μην είναι πάροχος με εγχώρια δραστηριότητα αυτός που θα επιλεγεί.

Θα μπορούσε, όμως, να είναι μία θυγατρική εταιρεία υφιστάμενου παρόχου ή μία κοινοπραξία τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, με τη συμμετοχή και κατασκευαστικών εταιρειών, μοντέλο που έχει ακολουθηθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό και ενδεχομένως να είναι αυτό που θα επιλέξουν οι ενδιαφερόμενοι και στη χώρα μας.

Διεργασίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προηγούμενες σχετικές ανακοινώσεις είχαν προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών εταιρειών, όπως της PCCW (πάροχος με έδρα το Χονγκ Γκόνγκ αλλά έντονη παρουσία και στην ευρωπαϊκή αγορά), αλλά και της France Telecom και της Telefonica, καθώς το συγκεκριμένο έργο μπορεί να εξελιχθεί σε βάση για την ανάπτυξη περαιτέρω δραστηριοτήτων στην περιοχή των Βαλκανίων.

Eπιπλέον, ο κ. Xατζηδάκης έχει ήδη συζητήσει με την Deutsche Telekom και τον OTE την περίπτωση εμπλοκής τους στην υλοποίηση του έργου, με τους Γερμανούς να μην το αποκλείουν εφόσον υπάρξουν ορισμένες προϋποθέσεις. Επίσης, ενδιαφέρον αναμένεται να υπάρξει και από άλλες εταιρείες, όπως π.χ. η Tellas, η Forthnet, η Vivodi, με το πιο πιθανό σενάριο να είναι ο συνασπισμός τους σε κοινοπραξίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου