Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Περίσσια Ευαισθησία της ΕΕ

Μεταξύ των πολλών άλλων που δεν καταλαβαίνω είναι το "γιατί τους κόφτει" με την Οσσετία κλπ και δεν έδειξαν την ίδια ... ευαισθησία και με το Κόσσοβο.
ΣΓΣ

Πώς προέκυψε η συνισταμένη της Ε.Ε. για τη Ρωσία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2008 07:00
338 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://beta.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1557806

Στην εφαρμογή της συμφωνίας των «έξι σημείων» της 12ης Αυγούστου από τη Ρωσία εστίασαν την προσοχή τους, στη χθεσινή έκτακτη σύνοδο κορυφής, οι «27», αναζητώντας μια κοινή θέση.
Η έκφραση της «βαθύτατης ανησυχίας» της Ε.Ε. για τη σύρραξη και τις βιαιότητες στον Καύκασο και τη «δυσανάλογη» αντίδραση της Ρωσίας, όπως αυτή αποτυπωνόταν στο σχέδιο συμπερασμάτων της γαλλικής προεδρίας, δεν ικανοποιούσε το στρατόπεδο των «σκληρών» (Βρετανία, Σουηδία, Πολωνία, Τσεχία, χώρες της Βαλτικής).
Ειδικότερα, στο σχέδιο απόφασης, η Ε.Ε. καταδίκαζε τη μονομερή απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Ν. Οσετίας, χαρακτηρίζοντάς την ως «απαράδεκτη» και καλούσε τα κράτη-μέλη να μην προβούν σε αναγνωρίσεις.
Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνιζε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να στηρίξει τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης στη Γεωργία, με την ενίσχυση από πλευράς Ε.Ε. της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στη Ν. Οσετία.
Μολονότι, το ενδεχόμενο υιοθέτησης κυρώσεων δεν υπήρχε στην ατζέντα, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ υπήρξε σαφέστατη ως προς την ανάγκη διατήρησης του διαλόγου με τη Ρωσία.
Οι προτάσεις τόσο της γαλλικής όσο και της ιταλικής πολιτικής ηγεσίας για μια ευρωπαϊκή αποστολή στη Ρωσία και τη Γεωργία, με στόχο την επίτευξη της εφαρμογής του σχεδίου των «έξι» σημείων, αποτέλεσαν την απαρχή ενός «σχεδίου εξόδου από την κρίση», που κατέληξε στο χθεσινό συμβιβασμό.
Είχαν προηγηθεί οι χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Βλ. Πούτιν για τις «ενεργειακές ανάγκες της Ασίας και την επιλογή που έχει η Μόσχα να στραφεί σε αυτή την αγορά», καθώς κι εκείνες του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ, ο οποίος έκανε λόγο για «νέα κριτήρια» με βάση τα οποία η Μόσχα θα υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα, ενώ ζήτησε να επιβληθεί εμπάργκο στις αποστολές όπλων στη Γεωργία.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Μπράιζα είπε ότι η επίθεση της Γεωργίας- η οποία παραδέχθηκε χθες ότι χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς-στη Ν. Οσετία δεν ήταν «καθόλου συνετή» και ότι η Ουάσιγκτον την είχε προειδοποιήσει να μην την κάνει, ενώ Γεωργιανός αξιωματούχος που ήταν παρών στη σύνοδο είπε ότι επρόκειτο για «επιλογή» της χώρας του, προκειμένου να αντισταθεί στη «ρωσική επίθεση».

1 σχόλιο:

  1. Ο δημοσιογράφος Γιώργος Δελαστίκ αναπτύσσει με τον καλύτερο τρόπο την απορία.
    Βλέπε άρθρο του στο ΕΘΝΟΣ της 1ης Σεπτεμβρίου 2008
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&tag=8777&pubid=1524576
    ΣΓΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή