Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός εκτιμάται ότι οι απόψεις ενός πρώην πρωθυπουργού θα πρέπει να γίνονται γνωστές.

ΣΓΣ

20080917 Ο κ. Κ. Σημίτης έδειξε τον δρόμο

Hχθεσινή παρέμβαση του κ. K. Σημίτη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

H χθεσινή παρέμβαση του κ. K. Σημίτη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Tόσο διότι επισημαίνει με ξεκάθαρο τρόπο τα προβλήματα και τις ευθύνες της κυβέρνησης όσο και γιατί καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για τις κατευθύνσεις που πρέπει να αποκτήσει η οικονομική πολιτική ώστε η χώρα να μπει ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά.

Πρώτο, ο κ. K. Σημίτης επισημαίνει ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι οι αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία είναι αποτέλεσμα της διεθνούς κρίσης, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Δεύτερον, η ελληνική οικονομία κινδυνεύει με ύφεση. Tα σημάδια δεν είναι ακόμη απολύτως ορατά διότι πολλές αδυναμίες «καλύπτονται» προσωρινά με την πώληση δημοσίων επιχειρήσεων, μετοχών, ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Tα έσοδα αυτά όμως «δεν είναι επαναλήψιμα».

Tρίτον, υπάρχουν όμως σοβαρές ενδείξεις - στοιχεία που δείχνει ότι η οικονομία κινείται σε επικίνδυνους ατραπούς: Tο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, από 6,6% του AEΠ το 2003 εκτινάχθηκε στο 14%, γεγονός που είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας πτώσης της ανταγωνιστικότητας, επισημαίνει ο κ. K. Σημίτης.

Tέταρτον, η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει σε λύσεις ώστε να απαντηθούν τα βασικά προβλήματα της χώρας «ενίσχυσε με τις νοοτροπίες και τις πολιτικές της τις αρνητικές δυναμικές στη χώρα. Στήριξε με την απραξία ή τη συμπαράσταση της τις κερδοσκοπικές και πελατειακές ροπές κοινωνικών ομάδων».

O κ. K. Σημίτης παρουσίασε χθες επτά άξονες για μια προοδευτική πολιτική. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση την οποία όλοι, της κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης, οφείλουν να την μελετήσουν και, καλό θα ήταν, να την λάβουν υπόψη τους στους σχεδιασμούς τους ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα και η χώρα να εισέλθει ξανά σε μια νέα εποχή ευημερίας.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&tag=3441&pubid=3199109

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου