Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Όταν σπέρνεις ανέμους εισπράτεις θύελλες

Και που 'σαι ακόμα...στις παρακάτω διαπιστώσεις δεν περιλαμβάνονται οι "μεταρυθμίσεις" στην παιδεία της πρώτης θητείας ΠΑΣΟΚ.

ΣΓΣ



Η Ελλάδα του ’78 με τα μάτια του Φόρεϊν Οφις

Έγγραφα για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, την πορεία της χώρας προς την ΕΟΚ, τις σχέσεις με Τουρκία και τον Α. Παπανδρέου
Του Βυρωνα Καρυδη
Για το έτος 1978 «αποδεσμεύθηκαν» από το Φόρεϊν Οφις 16 φάκελοι που αφορούν την Ελλάδα. Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αναφέρονται κυρίως στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, την πορεία της χώρας προς την Ευρώπη (ΕΟΚ), τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, την Τουρκία και τη Βουλγαρία, την επίσκεψη Καραμανλή στο Λονδίνο και τον Ανδρέα Παπανδρέου. «Η συζήτηση για το αν οι Ελληνες είναι πράγματι Ευρωπαίοι έχει ακαδημαϊκό χαρακτήρα και είναι αντιπαραγωγική στην προσπάθειά μας να προσδιορίσουμε την πολιτική μας. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας να ολοκληρωθούν φέτος χωρίς καμία αναφορά στις αιτήσεις ένταξης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία θα σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα την απώλεια της Ελλάδας για το ΝΑΤΟ», υπογράμμιζε στην αποχαιρετιστήρια έκθεσή του ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Σερ Μπρουκς Ρίτσαρντς (7 Μαρτίου 1978, FCO 9 / 2732).
«Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Καραμανλή θα έχει απώλειες στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και λίγο μετά ο Παπανδρέου θα επιδιώξει να εκλεγεί πρωθυπουργός. Ο ρόλος που έπαιξε η Μαργαρίτα Παπανδρέου στην οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, αποδείχθηκε πολύ ουσιαστικός και αποτελεσματικός στην εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου 1977. Η διείσδυση Αριστερών στοιχείων στην ανώτατη εκπαίδευση είναι ανάλογη με το υψηλό ποσοστό Αριστερών καθηγητών που έχουν διορισθεί στη μέση εκπαίδευση και με το μεγάλο αριθμό των υποστηρικτών της Αριστεράς στις ενώσεις των δικηγόρων και των δημοσιογράφων. Αυτές είναι οι τρεις βασικές παρατηρήσεις που έκανε ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Τσάτσος στον Μπρουκς Ρίτσαρντς στη συνάντηση που είχαν στις 9 Μαρτίου 1978», αναφέρει σημείωμα της Διεύθυνσης Νότιας Ευρώπης για την κατάσταση στην Ελλάδα (15 Μαρτίου 1978, FCO 9 / 2732).
Τη χρονιά εκείνη οι Βρετανοί διπλωμάτες στην Αθήνα επισημαίνουν τις εσωκομματικές τριβές στη Ν.Δ. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προσωπικές σχέσεις ανάμεσα σε ορισμένους ανώτατους υπουργούς, π.χ. μεταξύ του Αβέρωφ και του Μητσοτάκη δεν είναι τόσο φιλικές, όσο θα μπορούσε να ήταν», επισημαίνει στην αναφορά του ο Μάικλ Κλέμεντς (8 Νοεμβρίου 1978, FCO 9 / 2734). Από την άλλη μεριά, τονίζουν ότι οι φήμες για ανταγωνιζόμενες ομάδες μέσα στο κυβερνών κόμμα ήταν υπερβολικές. «Εφόσον ο Καραμανλής βρίσκεται στο πηδάλιο η ενότητα της παράταξης θα διατηρηθεί», εκτιμούσαν οι εκπρόσωποι του Φόρεϊν Οφις στην Ελλάδα το 1978.
Αλλα ζητήματα που απασχόλησαν τους Βρετανούς διπλωμάτες είναι οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τη Σοσιαλιστική Διεθνή («έντονη είναι η αντιπάθεια του Ανδρέα Παπανδρέου προς τον καγκελάριο Σμιντ και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας»), η σύσφιγξη των σχέσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο Τίτο και τους Γιουγκοσλάβους κομμουνιστές, ο προβληματισμός της Αθήνας για τις «αδιάλλακτες» θέσεις του προέδρου της Κύπρου Σπύρου Κυπριανού, οι δημοτικές εκλογές και η πορεία για την πέμπτη επέτειο του Πολυτεχνείου.
Ευχαριστώ τον ΘΑΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου