Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2009

«Πράσινο φως» της Τουρκίας στη Ρωσία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2009 07:00

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψαν στην Αγκυρα συμφωνία στον τομέα του πετρελαίου παρουσία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η Τουρκία έδωσε την άδεια στη Ρωσία να πραγματοποιήσει ερευνητικές εργασίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει τη Ρωσία με την Ευρώπη, μέσω των τουρκικών χωρικών υδάτων στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Τούρκος ομόλογός του υπέγραψαν εξάλλου στην Αγκυρα συμφωνία στον τομέα του πετρελαίου παρουσία του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η παρουσία του κ. Μπερλουσκόνι εξηγείται από το γεγονός ότι ο ιταλικός όμιλος «Eni» είναι βασικός εταίρος στον αγωγό South Stream, μαζί με το ρωσικό Cazprom.

Ο κ. Πούτιν μετέβη στην Αγκυρα επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την άδεια της Τουρκίας για να αρχίσει γεωλογικές μελέτες και υποβρύχιες έρευνες που θα επιτρέψουν την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού.

Οι ρωσοτουρκικές συμφωνίες για τον πετρελαιαγωγό Σαμψούντα - Τσεϊχάν δεν ακυρώνουν την υλοποίηση του σχεδίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας «Τρανσνέφτ», Νικολάι Τόκαρεφ, σύμφωνα με ανταποκρίσεις των ρωσικών κρατικών πρακτορείων από την Τουρκία.

Ο κ. Τόκαρεφ συμμετέχει στην πολυμελή ρωσική αντιπροσωπεία, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι «δεν υπάρχει ακύρωση, πρόκειται για δύο αυτοτελή σχέδια».

Συγκρατημένη επιφύλαξη για τη βιωσιμότητα του αγωγού Σαμψούντα - Τσεϊχάν εξέφρασε ο υποδιευθυντής του Γραφείου του Ρώσου πρωθυπουργού, Γιούρι Ουσακόφ.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/08/07/1699733.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου