Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Αποκόμισε την εντύπωση ότι υπάρχει βούληση για λύσεις


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2009 07:00


Με ένα κλαδί ελιάς για τον τάφο του παλιού του φίλου Ισμαήλ Τζεμ μετέβη χθες στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε, με την ευκαιρία αυτή, μια συνομιλία εφ' όλης της ύλης με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.







Σε μια συμβολική κίνηση ο κ. Παπανδρέου μετέβη κρατώντας ένα κλαδί ελιάς στον τάφο του παλιού του φίλου Ισμαήλ Τζεμ.
Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Τουρκία ως «ένα δείγμα της εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει στο εξής η Ελλάδα, με πρωτοβουλίες και παρουσία της χώρας, η οποία θα δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει μια διπλωματία με στόχους, όραμα και πρακτικά αποτελέσματα».

Η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ερντογάν κράτησε περισσότερο από μία ώρα.
Στην πράξη

Η συνάντηση κράτησε περισσότερο από μία ώρα και η εντύπωση που αποκόμισε ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν ότι ο κ. Ερντογάν διαθέτει την πολιτική βούληση για να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, αυτό πρέπει να το κάνει και πράξη.
«Αποδείξαμε ότι θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της πορεία», είπε ο κ. Παπανδρέου στον Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως και η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στα βήματα τα οποία απαιτεί η Ευρώπη, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία.


Στη Σύνοδο Κορυφής
Ολα αυτά, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, θα αξιολογηθούν και στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα άσκησης βέτο από την πλευρά της Ελλάδας στη σύνοδο της Ε.Ε. του Δεκεμβρίου, τόνισε ότι όλα τα εργαλεία θα βρίσκονται στο τραπέζι.
Σε σχέση με το προσχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης της Τουρκίας, που δεν είναι θετική για την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο τηςΚομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, με τον οποίον πρόκειται να έχει σύντομα συνάντηση.
Στη συζήτηση τέθηκαν, όπως ήταν φυσικό, και τα θέματα των τουρκικών παραβάσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι είδε μια κάποια διάθεση αλλαγής στάσης από την πλευρά της Τουρκίας. Όταν ρωτήθηκε, ωστόσο, αν σκοπεύει να προτείνει στην Τουρκία ένα σύμφωνο ειρήνης, απάντησε ότι «είναι νωρίς ακόμη».
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στο Κυπριακό, τονίζοντας στον κ. Ερντογάν ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Δημήτρη Χριστόφια για να υπάρξει μια νέα συμφωνία για το Κυπριακό και ζητώντας από τον Τούρκο ομόλογό του να στηρίξει κι εκείνος, από την πλευρά του, τον κ. Ταλάτ για να συμβάλει με τη σειρά του στην εξεύρεση μιας τέτοιας λύσης.
Νωρίτερα, σε παρέμβασή του, στη σύνοδο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια «νέα δυναμική» στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους, στέλνοντας εκ νέου τα «σωστά μηνύματα» στον τουρκικό λαό.
Διευκρίνιση
«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, δεν μεταφέρει οποιοδήποτε μήνυμα από τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν», δήλωσε χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου.
Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι δεν υπήρξε καμιά έκφραση άποψης εκ μέρους του κ. Παπανδρέου για Σχέδιο Βήτα ή μεταφοράς στον Ταγίπ Ερντογάν θέσεων, διαψεύδοντας κατηγορηματικά πληροφορίες, που μεταδόθηκαν από την Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου