Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Γκιουλ: Προτεραιότητα η πρακτική εφαρμογή των ευρωπαϊκών αξιών


Η «εφαρμογή στην πράξη των κεκτημένων και των αξιών της Ευρώπης» αποτελεί την «προτεραιότητα» της ισλαμο-συντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος αύριο αναμένεται να επισκεφθεί την Γαλλία, μία χώρα που έχει εναντιωθεί στην προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ.
«Προτεραιότητα μας είναι η πρακτική εφαρμογή των κοινοτικών κεκτημένων στην Τουρκία. Εκεί θα εστιάσουμε αφού βρισκόμαστε στην εξουσία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
«Και αυτό που θα κάνουμε είναι να αποδείξουμε αυτό που εμείς πιστεύουμε» πρόσθεσε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, απαντώντας στις ευρωπαϊκές χώρες και στην τουρκική αντιπολίτευση που θεωρούν ότι η κυβέρνηση διαθέτει «κρυφή ατζέντα» για τον εξισλαμισμό της κοινωνίας και αποτελεί απειλή για την Ευρώπη.
«Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε να έχει σχέσεις με την Τουρκία, η χώρα ήταν ήδη μία μουσουλμανική χώρα, αυτό δεν είναι νέο. Επιπλέον, η ΕΕ δεν ορίστηκε ποτέ ως μία θρησκευτική ένωση. Οι κοινοτικές αξίες είναι οι αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της υπεροχής του δικαίου. Βάσει των παραπάνω έχουμε οικοδομήσει τις σχέσεις με την Ευρώπη», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Και όχι μόνο η ίδια η Τουρκία υιοθετεί τα κριτήρια της ΕΕ αλλά τον ίδιο καιρό παίζει ρόλο στην διάδοση αυτών των αξιών στην περιοχή και στις χώρες που συνορεύουν με την Τουρκία», δήλωσε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση έχουν επίσημα ξεκινήσει το 2005.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ




1 σχόλιο: