Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Τουρκία - Μνημεία

Περίπου εξακόσια οθωμανικά έργα βρέθηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε, μετά από απόφαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η καθηγήτρια Νεβάλ Κονούκ, τα τελευταία 2,5 χρόνια. Η έρευνα θα πάρει τη μορφή οκτάτομου βιβλίου, δηλώνει η καθηγήτρια στην τουρκική εφημερίδα "Ακσάμ".

    Η εφημερίδα, στη σημερινό της φύλλο, αναφέρει ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί το 2015. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το 2007, αποφάσισε να γίνει καταγραφή των οθωμανικών έργων στην Ελλάδα, και για το λόγο αυτό εξουσιοδότησε την καθηγήτρια του πανεπιστημίου Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης Νεβάλ Κονούκ. Η τελευταία διαπίστωσε ότι έχουν σωθεί πολλά Οθωμανικά έργα τα οποία θεωρούνταν κατεστραμμένα. Σε δήλωσή της στην εφημερίδα, η ίδια αναφέρει ότι "υπήρχε η εντύπωση ότι έχουν καταστραφεί όλα τα Οθωμανικά έργα στην Ελλάδα. Δεν είναι και τόσο άσχημη η κατάσταση. Είναι σωστό ότι υπάρχει μεγάλη φθορά. Αλλά πέρα από τους Έλληνες, υπάρχουν οι φθορές που προκάλεσαν οι Βούλγαροι κατά τη Β' Βαλκανικό Πόλεμο. Υπάρχουν πολύ μεγάλες φθορές που προκάλεσαν στα νησιά, οι Ιταλοί". Σύμφωνα με την Κονούκ, "έχει σωθεί το ένα δέκατο από τα έργα που βρίσκονται στην Ελλάδα και αναφέρονται στα Οθωμανικά έργα, δηλαδή 600 έργα".

    Η καθηγήτρια αναφέρει επίσης ότι "οι δύο τόμοι που έχουν ετοιμαστεί περιλαμβάνουν μόνο το 20% των έργων στην Ελλάδα. "Όταν θα ολοκληρωθεί η εργασία, θα έχει βγει μια σειρά 8 τόμων. Τα κείμενα θα είναι στην τουρκική, την αγγλική και την ελληνική γλώσσα".-
 
Σχόλιο
Τίθεται το πολύ απλό ερώτημα, προς οποιονδήποτε αρμόδιον και ενδιαφερόμενο: Στη βάση της αμοιβαιότητας γίνεται ανάλογη έρευνα; Εάν όχι, Που ΟΧΙ, τότε σε μερικά χρόνια η Τουρκία θα κουνάει στον αέρα τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας και θα απαιτεί την επιστροφή του υποκείμενου εδάφους, κατ' αντίστροφη εφαρμογή με θράσος του γνωστού ''τα υπερκείμενα είκει τοις υποκειμένοις'' (''superficies solo cedit'').
ΣΓΣ


Βλέπε και 
http://www.youtube.com/watch?v=jpnHsCetjeo&feature=digest [Τομές 16.2.10 6/6 - Έρευνα για οθωμανικά έργα στην Ελλάδα]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου