Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Μια θάλασσα πετρέλαιο






Η Ελλάδα είναι ο «αδύναμος κρίκος» της Ευρωζώνης, όπως παραδέχτηκε στο διάγγελμά του την περασμένη εβδομάδα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αυτή δυστυχώς είναι η αλήθεια, αλλά δεν είμαστε καθόλου βέβαιο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έβλεπε μόνο την οικονομία όταν διατύπωνε αυτή την απλή αλήθεια. Μάλλον είχε κατά νου μια μεγαλύτερη εικόνα – αυτή που θα δούμε αμέσως τώρα.
Ο πρωθυπουργός και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, στα μέσα του περασμένου μήνα, πληροφορήθηκαν από αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες ότι στην περιοχή νότια τουΚαστελόριζου έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη μεγάλων και εκμεταλλεύσιμωνπετρελαϊκών κοιτασμάτων. Η «ευχάριστη» είδηση, ωστόσο, προκάλεσε προβληματισμό και ανησυχία παρά ενθουσιασμό και ικανοποίηση. Η φράση«αυτό μας έλειπε τώρα» συνοψίζει την ατμόσφαιρα που δημιούργησε η πληροφορία στον πρωθυπουργό και τους συμμετέχοντες στο ΚΥΣΕΑ. Και όχι άδικα...
Η παράμετρος «μεγάλα και εκμεταλλεύσιμα πετρελαϊκά αποθέματα» εμφανίζεται σε μια στιγμή που οι πιστωτές μας, συντονισμένοι από κάποιο αόρατο σινιάλο (των... «αγορών») ζητούν όλοι μαζί πίσω τα λεφτά τους εκβιάζοντας την κυβέρνηση με τη δυνατότητά τους να τινάξουν την οικονομία μας στον αέρα.
* Από τη μια οι «εταίροι» (Γερμανοί) καταρτίζουν τον προϋπολογισμό μας.
* Από την άλλη οι Αμερικάνοι μάς σέρνουν πίσω από το άρμα των συμφερόντων τους και προς το απολύτως ελεγχόμενο απ' αυτούς Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
* Την ίδια ώρα οι Τούρκοι... γαργαλάνε την υφαλοκρηπίδα μας.
Μέσα σε όλα αυτά το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η κυβέρνηση να συμβεί στην ελληνική επικράτεια ήταν να βρεθεί πετρέλαιο. Ε, λοιπόν, δυστυχώς...βρέθηκε! Και μάλιστα σε ένα από τα πιο ακατάλληλα, από πολιτικής σκοπιάς, σημεία...
Η συνέχεια στο «Π» που κυκλοφορεί.

Σχόλιο
20/02/2010
Καμία αναφορά για ύπαρξη πετρελαίου στο Καστελόριζο



«Καμία αναφορά για ενδεχόμενη ύπαρξη πετρελαίου στην περιοχή του Καστελόριζου δεν υπάρχει στη μέχρι τώρα ιστορία της έρευνας υδρογονανθράκων στη χώρα μας», δήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι άνθρωποι της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ) και του υπουργείου Ενέργειας που έψαξαν το θέμα, βρήκαν μόνο δύο πηγές πληροφοριών περί ύπαρξης πετρελαίου στο Καστελόριζο. «Η μια ήταν αυτή της εφημερίδας «Ποντίκι» και η άλλη, η εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα που ονομάζεται «Πύλες του μυστηρίου», όμως παρότι τον έχω παρακαλέσει πολλές φορές, δεν μου έχει παραδώσει τα… κλειδιά των «πυλών του μυστηρίου» κι έτσι δεν ξέρω από πού πήρε τις πληροφορίες ότι υπάρχει πετρέλαιο στο Καστελόριζο», ήταν το ευφυολόγημα που χρησιμοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καρατζαφέρης επέμεινε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κοίτασμα στην υποθαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, παρατήρησε όμως ότι «εμείς φοβούμενοι τον «μπαμπούλα» που έχουμε στην περιοχή, κάνουμε πως δεν υπάρχει τίποτα και κουκουλώνουμε τα θέματα». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ διερωτήθηκε αν η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), κάτι που -όπως είπε- η Τουρκία το έχει δεχθεί στη Μαύρη Θάλασσα όχι όμως και στην περιοχή μας γιατί ξέρει ότι δεν τη συμφέρει.

http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=8500

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου