Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Σενάριο FT για εκλογές και ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους

Η εφημερίδα τονίζει ότι για να «ξεκαθαρίσει το τοπίο», ο Γ. Παπανδρέου ενδέχεται να καταφύγει σε πρόωρες κάλπες«E» 1/3
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Πρόωρες εκλογές προκειμένου «να ξεκαθαρίσει το κλίμα» στην Ελλάδα, αλλά και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους διαβλέπουν οι Financial Times.
Το editorial της βρετανικής εφημερίδας εκτιμά καταρχήν ότι ο Γ. Παπανδρέου ενδέχεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησής του το 2013, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «με βάση τα επιτεύγματά του, θα του άξιζε να κερδίσει».

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι Financial Times εκτιμούν ότι ο Γ. Παπανδρέου ενδέχεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Στη φωτογραφία ο πρωθυπουργός με τον Ν. Σαρκοζί
Οι Financial Times εκτιμούν ότι ο Γ. Παπανδρέου ενδέχεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Στη φωτογραφία ο πρωθυπουργός με τον Ν. Σαρκοζί
Στην Ελλάδα το κλίμα κινείται περισσότερο προς την ανησυχία και τον φόβο για το μέλλον παρά προς τον θυμό για τα μέτρα λιτότητας, επισημαίνουν οι FT, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης αποτυγχάνουν.
«Η Ε.Ε. κάνει σωστά που σχεδιάζει μια διαδικασία ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους, όμως, σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει σκέψη να εξαναγκαστούν οι κάτοχοι των ελληνικών κρατικών ομολόγων να αποδεχτούν ζημιές», προσθέτουν.
Η εφημερίδα επισημαίνει ως βασική επιτυχία του προγράμματος της κυβέρνησης τη μείωση του ελλείμματος κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες πέρυσι, αλλά προσθέτει ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα αυτό που έχει σημασία είναι η δημιουργία μιας κουλτούρας ανταγωνισμού, που μπορεί να φέρει ανάπτυξη και να σπάσει την «ομηρεία» της οικονομίας από ομάδες προνομιούχων, όπως οι οδηγοί φορτηγών, οι φαρμακοποιοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι.
«Η αλλαγή της ελληνικής νοοτροπίας και στάσης απέναντι στο κράτος είναι ένα έργο που θα διαρκέσει για μία ολόκληρη γενιά, πέραν της πολιτικής ζωής του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Δουλειά του είναι να πείσει τη σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων, που δεν ωφελούνται από τα ειδικά προνόμια των λίγων, ότι τελικά θα κερδίσουν από τις μεταρρυθμίσεις».
Παράλληλα, πρέπει να περιορίσει τη δυσαρέσκεια των υπουργών του, που ανησυχούν ότι οι καριέρες τους απειλούνται, αφού οι μεταρρυθμίσεις περιορίζουν την ικανότητά τους να εφαρμόσουν πελατειακές σχέσεις. Για να «ξεκαθαρίσει το τοπίο», ο πρωθυπουργός ενδέχεται να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, λέει η εφημερίδα.
Διαφορετική αναφορά, μέσω της στήλης Lex, τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε ήδη να μελετούν το «Σχέδιο Β» για την Ελλάδα, καθώς η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους φαντάζει ολοένα και πιο απαραίτητη.
«Το ελληνικό πακέτο διάσωσης δεν απαντά στη σημαντική ερώτηση του πώς να γίνει το χρέος της χώρας διατηρήσιμο», επισημαίνεται στο άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου