Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ραντεβού υψηλής τάσης για τη ΔΕΗ μετά τη θύελλα για τα αυθαίρετα | ειδησεις , οικονομια | v4.ethnos.gr

Ραντεβού υψηλής τάσης για τη ΔΕΗ μετά τη θύελλα για τα αυθαίρετα | ειδησεις , οικονομια | v4.ethnos.gr
Ραντεβού υψηλής τάσης για τη ΔΕΗ μετά τη θύελλα για τα αυθαίρετα
Επί τάπητος το ζήτημα της εκχώρησης του 17% της ΔΕΗ, αλλά και του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της επιχείρησης «E» 28/4
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Τετ α τετ... μίας ώρας χθες του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με την υπουργό ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη μία μέρα μετά τη «θύελλα» που προκάλεσαν οι δηλώσεις της για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και τα αυθαίρετα.

Σύμφωνα με διαρροές των δύο πλευρών, αντικείμενο της συζήτησης ήταν «η ΔΕΗ και οι λιγνίτες».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μήνυμα Γιώργου προς τους υπουργούς
Ετοιμη για 48ωρες απεργίες
ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ντερούζ: Καταστροφική η αναδιάρθρωση
Οι «παγίδες» της Εφορίας για τις αποδείξεις
Θα ελεγχθούν οι αποδείξεις όσων πάρουν επιστροφή άνω των 1.500 ευρώ
«Μνημόνιο» κατά της φοροδιαφυγής
ΥΠΟΙΚ: Έως 4 Μαΐου οι δηλώσεις ΦΠΑ
«Πάγωσε» η αγορά ακινήτων της Αθήνας
Επαναγοράζει χρέος η Ελλάδα
Μειώνεται η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ
Ραντεβού υψηλής τάσης για τη ΔΕΗ μετά τη θύελλα για τα αυθαίρετα

Αλλωστε, στη συνάντηση συμμετείχε και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκης. Αν και πηγές αναφέρουν ότι προς το τέλος της συζήτησης έγινε και μία σύντομη ανταλλαγή απόψεων στο θέμα της «περαίωσης» των αυθαιρέτων.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος ετέθη το ζήτημα της εκχώρησης του 17% της ΔΕΗ αλλά και του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της επιχείρησης. Οι κ. Παπακωνσταντίνου και Μπιρμπίλη, αναφέρουν πηγές, προσπάθησαν να βρουν μία κοινή γραμμή πλεύσης, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργός αποχωρώντας από την οδό Νίκης ήταν φανερά εκνευρισμένη, αναζητώντας το πρώτο ασανσέρ για να φύγει και να γλιτώσει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ενώ και το κλίμα στο γραφείο της στην οδό Αμαλιάδος ήταν ιδιαίτερα «ηλεκτρισμένο», με την κ. Μπιρμπίλη, κατά τις πληροφορίες, να «φωνάζει» σε όποιον έβρισκε μπροστά της...

Ουσιαστικά, η υπουργός επέμενε στη θέση της. Φέρεται να υποστήριξε στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι δεν μπορεί να γίνει και πώληση του 17% της ΔΕΗ (σ.σ.: τότε το ποσοστό του Δημοσίου κατεβαίνει στο 34%), αλλά και διάθεση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της σε ιδιώτες.

Του υπενθύμισε πως η δεύτερη διαδικασία είναι σε εξέλιξη με την ανταλλαγή ενέργειας της ΔΕΗ με άλλες εταιρείες ηλεκτρισμού του εξωτερικού.

Ετσι, η αγορά και η πρόσβαση των ιδιωτών στο φθηνό καύσιμο του λιγνίτη επιτυγχάνεται, ενώ μικρές είναι οι επιπτώσεις και στην κερδοφορία της εταιρείας.

Τόνισε πως αν ταυτόχρονα εκχωρηθεί κι άλλο ποσοστό του Δημοσίου, τότε η επιχείρηση θα ζημιωθεί και συνεπώς και το τίμημα πώλησής της θα είναι ευτελές.

Ενα άλλο δεδομένο που επισήμανε είναι και το «περίεργο» ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων της εταιρείας.

Τα αποθέματα του Ταμείου των υπαλλήλων της είναι ενσωματωμένα στα πάγια περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης. Αν, λοιπόν, επιδιωχθεί αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ θα διεκδικήσει τα 11,9 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, λένε πηγές, άκουσε τις θέσεις της υπουργού, αλλά επισήμανε την ανάγκη της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της εταιρείας ελέω και των επιταγών του μνημονίου.

Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε πως το μάνατζμεντ αλλά και ο έλεγχος των δικτύων θα παραμείνουν στο Δημόσιο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου