Τρίτη 10 Μαΐου 2011

tromaktiko: Στο Ιόνιο οι πρώτες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

tromaktiko: Στο Ιόνιο οι πρώτες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

Στο Ιόνιο οι πρώτες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Έως το τέλος Ιουνίου και από το Ιόνιο Πέλαγος αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία διερεύνησης της ύπαρξης κοιτασμάτων πετρελαίου... και φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο, με προκήρυξη της ανάθεσης σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικών δεδομένων.

Oπως έχει προαναγγείλει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης στον πρώτο γύρο της προκήρυξης θα συμπεριληφθούν πέντε θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, κατά μήκος της Δυτικής Ελλάδας και η διαδικασία θα αρχίσει περί τα μέσα Μαΐου, ανεξαρτήτως του πότε θα ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τη σύσταση του φορέα για τις έρευνες πετρελαίου. Σε δεύτερη φάση θα προχωρήσει η προκήρυξη χερσαίων περιοχών, ενώ σε ό,τι αφορά την περιοχή νότια της Κρήτης, που συζητείται έντονα το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι δεν θα συμπεριληφθεί στο πρώτο πακέτο, καθώς θα πρέπει πρώτα να καθοριστεί η ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη).
Ο κ. Μανιάτης, που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Νορβηγία και είχε επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της πετρελαϊκής εταιρίας Statoil και των εξειδικευμένων εταιριών σε σεισμικές έρευνες TGS και PGS καθώς και με κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκτιμά ότι το νορβηγικό μοντέλο αξιοποίησης των υδρογονανθράκων θα μπορούσε να εφαρμοστεί επιτυχώς και στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό επιδιώκει τη συνεργασία με τους Νορβηγούς για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών στο θεσμικό πλαίσιο, που θα διαμορφωθεί για τις έρευνες και την εκμετάλλευση πετρελαίου. Μέρος του μοντέλου αυτού άλλωστε είναι και η προκαταρκτική διενέργεια σεισμικών ερευνών από ιδιωτικές εταιρίες που θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να πωλήσουν τα δεδομένα αυτά σε πετρελαϊκές εταιρίες ερευνών. «Με τον τρόπο αυτό μπορούν να εξερευνηθούν ευρείες περιοχές του θαλάσσιου χώρου ανέξοδα για το Eλληνικό Δημόσιο, το οποίο ταυτόχρονα θα έχει οφέλη από τη συμμετοχή στα κέρδη από τις πωλήσεις των ερευνητικών δεδομένων».

Eτσι έως τις 15 Μαΐου θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για την ανάθεση των σεισμικών ερευνών και έως το τέλος Ιουνίου, αφού ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις και τα σχόλια, θα ξεκινήσει η διαδικασία που αφορά στην ανάθεση, με τη μέθοδο που θα προκριθεί. Θα ακολουθήσει η δεύτερη και κρισιμότερη φάση που αφορά τις γεωτρήσεις. Βασική καινοτομία του νομοσχεδίου, σε σχέση με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, είναι ότι δίνει τη δυνατότητα του «open door», δηλαδή της ανοικτής διαδικασίας κατά την οποία ενδιαφερόμενες εταιρίες, ακόμα και χωρίς να έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας σε μία περιοχή, θα μπορούν αυτοβούλως να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ελληνικός χώρος διαθέτει γύρω στα 4.800 ενεργά πετρελαϊκά συστήματα, με τις λεκάνες της Δυτικής Ελλάδας, των Γρεβενών, της Δυτικής Θράκης, του Πρίνου-Θάσου, του Θερμαϊκού-Επανομής και της Ανατολικής Ελλάδας να είναι οι περιοχές που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για τον εντοπισμό πετρελαίου, με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα. Συνολικά έχουν γίνει 175 γεωτρήσεις, το μόνο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε ήταν ο Πρίνος, αλλά όπως υποστηρίζουν ειδικοί επιστήμονες μόνο το 15% έχει γίνει με επιστημονικά ορθό τρόπο. Το Ιόνιο είναι η περιοχή όπου έχουν διεξαχθεί οι περισσότερες έρευνες, γύρω στις 110.
http://www.attacktv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου