Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

«Θησαυρός» 20 δισ. ευρώ στη Β. Ελλάδα

Βεβαιωμένα αποθέματα μετάλλων, με αξία άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σημερινές τιμές, και δυναμικά κοιτάσματα που μπορούν να πολλαπλασιάσουν αυτό το οικονομικό μέγεθος, καθιστούν τη Βόρεια Ελλάδα ως μια από τις πλουσιότερες σε ορυκτό πλούτο περιφέρειες της Ευρώπης. Η ορθολογική εκμετάλλευση αυτού του φυσικού πλούτου μπορεί να αναζωογονήσει περιοχές υποβαθμισμένες, αλλά πλούσιες σε κοιτάσματα χρυσού και άλλων μετάλλων, όπως η Θράκη και η Βόρεια Χαλκιδική, αλλά και να συμβάλει συνολικά στην προσπάθεια για επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), κ. Παπαβασιλείου: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε ανεκμετάλλευτο αυτόν τον πλούτο, ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Δεν υπάρχει δικαιολογία για νέες καθυστερήσεις».
Το ΙΓΜΕ έχει «χαρτογραφήσει» όλα τα κοιτάσματα των Μη Ενεργειακών Μεταλλικών Ορυκτών (ΜΕΜΟ) στη Μακεδονία και τη Θράκη, επισημαίνει στον χάρτη εκείνα που είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμα και άλλα που απαιτούν περαιτέρω έρευνα για τη βιώσιμη εξόρυξή τους, ενώ σημειώνει και νέες περιοχές κοιτασματολογικού ενδιαφέροντος.
αξιοποιείται σήμερα ένα πολύ μικρό μέρος των βεβαιωμένων αποθεμάτων χρυσού, αργύρου, χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου, νικελίου και άλλων μετάλλων στη Β. Ελλάδα, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 20 δις ευρώ!
Ο κ. Ν.Αρβανιτίδης, οικονομικός γεωλόγος, διευθυντής Κ. Μακεδονίας του ΙΓΜΕ, διευκρινίζει πως σε μια τέτοια κατεύθυνση προτρέπει τις χώρες μέλη της και η Ε.Ε., η οποία εξαρτάται κατά 70% από την εισαγωγή ορυκτών πρώτων υλών από τρίτες χώρες.


Ο κ. Αρβανιτίδης έχει χωρίσει τη Β. Ελλάδα σε τρεις γεωγραφικές ζώνες : Δυτική Μακεδονία, Κεντρική-Ανατολική Μακεδονία και Θράκη- και παραθέτει αναλυτικά τους τύπους των προς εκμετάλλευση μετάλλων, τις περιοχές όπου εντοπίζονται, καθώς και τα δυναμικά αποθέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.


Το σύνολο των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική και στη Θράκη υπολογίζεται σε 12,16 εκατομμύρια ουγκιές ή 382 τόνους, που με τις σημερινές τιμές του χρυσού ξεπερνούν σε αξία τα 16 δις δολάρια.
Το ΙΓΜΕ εντοπίζει και νέες περιοχές με χρυσό στη Β.Ελλάδα, που απαιτούν συστηματικότερη έρευνα για τη βιωσιμότητα ενός σχεδίου για τη βιώσιμη εκμετάλλευσή του.
Η Βορειοανατολική Χαλκιδική, που χαρακτηρίζεται από το ΙΓΜΕ ως «πλουτοπαραγωγική δεξαμενή» μετάλλων, ενδέχεται να αποτελέσει το μοντέλο ανάπτυξης και για τις υπόλοιπες μεταλλοφόρες περιοχές.
Στα τέλη Νοεμβρίου ξεκίνησε στον Πολύγυρο η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για την επένδυση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», η οποία στοχεύει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου, χρυσού, αργύρου της περιοχής.
Πηγή: Ημερησία
http://www.koutipandoras.gr/?p=3162 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου