Τα τανκ που χρησιμοποιούν το σύστημα Adaptiv είναι καλυμμένα από όλες τις πλευρές με συστοιχίες εξαγωνικών «εικονοστοιχείων» που μπορούν να θερμαίνονται ή να ψύχονται με μεγάλη ταχύτητα.
Τα πάνελ μπορούν έτσι να μιμούνται τη θερμική υπογραφή του περιβάλλοντος ώστε να «χάνονται» στο φόντο.
Για να το κάνει αυτό, το τανκ είναι εφοδιασμένο με κάμερες που παρακολουθούν συνεχώς τον γύρο χώρο με υπέρυθρες κάμερες, οι οποίες είναι ευαίσθητες στο αόρατο φως που αντιστοιχεί στην εκπομπή θερμότητας.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το Adaptiv μπορεί να μιμείται τις θερμικές υπογραφές άλλων αντικειμένων. Έτσι, το τανκ μπορεί να μοιάζει με συμβατικό ΙΧ ή με μεγαλόσωμο ζώο.

«Προηγούμενες απόπειρες για την ανάπτυξη παρόμοιων συσκευών συγκάλυψης συνάντησαν προβλήματα λόγω του κόστους, των υπερβολικών απαιτήσεων σε ενέργεια, ή επειδή δεν ήταν αρκετά ανθεκτικές» σχολίασε ο Πέντερ Σγιόλουντ, επικεφαλής του προγράμματος Adaptiv στη Σουηδία, από την οποία συγχρηματοδοτούνται οι έρευνες.
Μετά την επιτυχία των πρώτων δοκιμών, η BAE πιστεύει ότι το Adaptiv θα μπορούσε να έχει ευρύτερες εφαρμογές. «Μπορούμε να αλλάξουμε το μέγεθος των pixel ανάλογα με το μέγεθος του αντικειμένου. Τα πολεμικά πλοία και τα κτίρια, για παράδειγμα, δεν απαιτούν συγκάλυψη από μικρή απόσταση, οπότε θα εφοδιάζονταν με μεγαλύτερα πάνελ» ανέφερε ο Σγιόλουντ.
Το Adaptiv θα είναι έτοιμο να περάσει στην παραγωγή σε περίπου δύο χρόνια, εκτιμά η BAE, ενώ αργότερα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν βελτιωμένα συστήματα που λειτουργούν σε άλλες περιοχές του φάσματος, συμπεριλαμβανομένου του ορατού φωτός.
Ένα τεθωρακισμένο CV90 με τεχνολογία Adaptiv θα παρουσιαστεί αργότερα το Σεπτέμβριο στην έκθεση UK Defence and Security Equipment στη Βρετανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου