Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

NewsIt.gr: Η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο! - Τελευταία στιγμή ψάχνουν να δούν αν είναι συνταγματική η εφεδρεία!

Η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο! - Τελευταία στιγμή ψάχνουν να δούν αν είναι συνταγματική η εφεδρεία!

Μέγεθος κειμένου
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
Τελευταία ενημέρωση: 29.09.2011 | 18:25
Πρώτη δημοσίευση: 29.09.2011 | 07:09

- Θα συσταθεί επιτροπή μετά από εντολή Παπανδρέου - 'Ο,τι αποφασισθεί θα εγκριθεί σε νέο υπουργικό την Κυριακή
- "Εκτός νομιμότητας ότι και εάν αποφασίσει η επιτροπή" λένε στο Νewsit οι ειδικοί
- Εξετάζουν το μέτρο της εθελούσιας αντί της εφεδρείας σε πολλούς φορείς
- Ολα τα σενάρια

Η τρόικα είναι εδώ και πιέζει. Εδώ και εβδομάδες συζητάμε τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία. Σενάρια, αλλά και δηλώσεις υπουργών. Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι εδώ και καιρό αδειάζουν τα γραφεία τους. Αλλοι φεύγουν όπως όπως για να βγουν στην σύνταξη. 'Ολα αυτά μάταια. Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο ένας από τους αρμόδιους υπουργούς, έγκριτος συναγματολόγος ανακάλυψε συνταγματικά κωλύματα.

Η εφεδρεία ήταν να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο. Συζητήθηκε. Φιλολογικά όμως. Το βράδυ της Τετάρτης βγήκε από τη ημερήσια διάταξη. Το πρωί όμως ξαναμπήκε.

Και λίγο πριν τις 13.00 το μεσημέρι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός με κάθε επισημότητα έδωσε εντολή να συσταθεί διυπουργική επιτροπή η οποία θα αποφασίσει όπως είπε σε χρόνο dt για την εφεδρεία... Τι σημαίνει σε χρόνο dt; Σημαίνει οτι έως την Κυριακή η επιτροπή αυτή θα πρέπει να έχει λάβει οριστικές αποφάσεις οι οποίες και θα παρουσιαστούν σε νέο υπουργικό που θα γίνει το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Τότε, στην συνεδρίαση του υπουργικού θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Το αλαλούμ όμως συνεχίζεται και κάποιοι εξακολουθούν να διοχετεύουν σενάρια

Αυτή τη φορά είναι τρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι υπουργοί το τελευταίο διάστημα είχαν καταρτίσει τρία σχέδια αποχώρησης των δημοσίων υπαλλήλων του ευρύτερου και του στενού δημόσιου τομέα.

-Το «καλό σενάριο» που προβλέπει την ένταξη στην εφεδρεία του προσωπικού που έχει συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια ή έχει δύο χρόνια για να βρει στη σύνταξη.

-Το «άσχημο σενάριο» που προβλέπει την ένταξη σε εργασιακή εφεδρεία του προσωπικού που προσλήφθηκε στο Δημόσιο με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ από το 2000 ως σήμερα.

-Το «κακό σενάριο» προβλέπει την απόλυση του προσωπικού και ταυτόχρονη κατάργηση των οργανικών θέσεων τις οποίες κατέχει. Σ΄αυτή την περίπτωση όμως είναι σχεδόν βέβαιον ότι οι εργαζόμενοι θα καταφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια και θα δικαιωθούν, ενώ η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να καταβάλει και υπέρογκες αποζημιώσεις.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι περισσότεροι οργανισμοί δεν έχουν στείλει λίστες ή καθόλου στοιχεία. Τα επιτελεία των υπουργείων συνειδητοποιούν ότι οι οργανικές θέσεις στο Δημόσιο είναι τόσο πολλές που είναι αδύνατο να φύγει το 1/10ο.

Υπάρχει μεγάλο συνταγματικό πρόβλημα

Παράλληλα, εάν προκριθούν προς εφεδρεία άνθρωποι κοντά στη σύνταξη, τότε το γεγονός ότι μετά από 1-2 χρόνια αυτοί θα βγουν τελικά στη σύνταξη, έστω με μειωμένες αποδοχές, το δημόσιο θα χρειαστεί μεγάλα ποσά για εφάπαξ αλλά και τη συνταξιοδότησή τους, ποσά που ουσιαστικά οδηγούν στο ότι δεν είναι συμφέρον το μέτρο καθώς θα κοστίσει πολύ περισσότερο απ' τα μερικές δεκάδες εκατομμύρια που βραχυπρόθεσμα θα εξοικονομήσει.

Ένα τρίτο κόλλημα είναι ο ίδιος ο νόμος της κυβέρνησης που επιτρέπει σε όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης να μπορεί να παραμείνουν ακόμη και πλέον της 35ετίας στην εργασία και έτσι κανείς δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να βγουν σε εργασιακή εφεδρεία.

Κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το κριτήριο, και αυτό που συζητείται πλέον είναι η ανάγκη να επιταχυνθεί το κλείσιμο δημοσίων οργανισμών και η κατάργηση οργανικών θέσεων, αυτό όμως θα πάρει καιρό και σίγουρα δεν θα ικανοποιήσει την απαίτηση της τρόικας για 30.000 άτομα μέχρι τα τέλη του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου